name
stringlengths
4
98
Description
stringlengths
15
391
Preparation Time
stringclasses
45 values
Total Time
stringclasses
166 values
Number of Servings
stringclasses
793 values
Ingredients
stringlengths
32
1.99k
Instructions
stringlengths
126
7.98k
Publication Date
stringlengths
19
19
Author
stringclasses
76 values
Category
stringclasses
4 values
Keywords
stringlengths
4
133
Κρανιός σε στρώμα λαχανικών
Κρανιός με φουρνιστές πατάτες, μελωμένα κρεμμύδια, σέλερι και ζουμερές ντομάτες είναι ένα μοναδικό καλοκαιρινό, λιχούδικο φαγητό. Δοκιμάστε το!
20 λεπτά
70 λεπτά
4
1 μεγάλος κρανιός βάρους περίπου 1.500 γρ. (ή 2 μικρότεροι), καθαρισμένος από λέπια και εντόσθια , 3 κλωνάρια σέλερι, σε μέτρια καρέ, 3 ξερά κρεμμύδια, σε μέτρια καρέ , 3 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια καρέ , 3 ώριμες, σφιχτές ντομάτες (οι 2 σε μέτρια καρέ και η 1 σε στρογγυλές φέτες) , 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (ή ρίγανη) , 100 ml ελαιόλαδο , αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε κρανιό σε στρώμα λαχανικών, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.Πλένουμε καλά τον κρανιό, τον στεγνώνουμε και τον αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε τα κομμένα λαχανικά (εκτός από τις φέτες ντομάτας) σε μέτριο ταψί (που να χωράει άνετα το ψάρι), αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με τα χέρια. Τα στρώνουμε ομοιόμορφα στο σκεύος.Τακτοποιούμε το ψάρι πάνω στα λαχανικά και το καλύπτουμε με τις φέτες ντομάτας. Τακτοποιούμε τα κλωνάρια μυρωδικών ανάμεσα στα λαχανικά, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και έπειτα με αλουμινόχαρτο σφιχτά. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ψάρι.Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα λαχανικά. Σερβίρουμε αμέσως.
2023-08-04 22:14:45
Νίκη Χρυσανθίδου
Κυρίως Γεύμα
Λαχανικά,Ψάρι
Κουνουπίδι ψητό στον φούρνο σε φέτες (Steaks κουνουπιδιού)
Ένας από τους βασικούς λόγους και ξαναγαπήσαμε το εποχικό λαχανικό, είναι αυτό το «steak» κουνουπίδι. Το ψήνουμε εύκολα στον φούρνο και το περιχύνουμε με σάλτσα μυρωδικών.
15 λεπτά
30 λεπτά
4
4 φέτες από 1 κουνουπίδι μέτριο (αφαιρούμε το σκληρό τμήμα του κοτσανιού και κόβουμε 4 φέτες πάχους 2 εκ.) , 50 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2/3 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου , 2/3 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού , 50 γρ. κολοκυθόσπορος , 50 γρ. ψίχα φυστικιού Αιγίνης, χοντροκομμένη, 30 γρ. σπόροι ροδιού , 1/4 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο , 1/2 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, κοπανισμένοι και καλά καβουρδισμένοι σε τηγάνι για 1-2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία , 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη, 1/2 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες, 1 μικρή σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη , 130 ml ελαιόλαδο, χυμός από 2 λεμόνια, το ξύσμα από 1 λεμόνι
Για να ετοιμάσουμε τo ψητό κουνουπίδι σε φέτες, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στη λειτουργία του αέρα και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ρηχό ταψί. Αλείφουμε καλά με όλο το ελαιόλαδο τις φέτες κουνουπιδιού και τις αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές. Τις απλώνουμε στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τις γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και αλατοπιπερώνουμε. Μοιράζουμε το κουνουπίδι σε κάθε πιάτο και περιχύνουμε με τη σάλτσα μυρωδικών. Συνοδεύουμε τo ψητό κουνουπίδι σε φέτες με ένα αφράτο πιλάφι με καβουρδισμένα φουντούκια.
2023-10-09 13:12:51
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Κουνουπίδι,Λαχανικά,Light,Vegan,Νηστίσιμα,Χορτοφαγικά,Χωρίς γαλακτοκομικά
Μανιάτικη μακαρονάδα με μυζήθρα και αυγό μάτι
«Στη Μάνη τα λόγια είναι λίγα και τα υλικά λιγότερα», λέει ο Χριστόφορος Πέσκιας. Κι ο χρόνος λίγος, στην προκειμένη: αυτή η εκδοχή της μανιάτης «τσουχτής», ετοιμάζεται στο πι και φι.
10 λεπτά
20 λεπτά
4-6
1 πακέτο (500 γρ.) σπαγκέτι , 100 γρ. βούτυρο πρόβειο , 200 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη , 100 γρ. σύγκλινο , 4 αυγά μάτια (ή και περισσότερα, όσα θέλει ο καθένας στη μερίδα του) , 40 ml ελαιόλαδο , αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε τη μανιάτικη μακαρονάδα με μυζήθρα και αυγό μάτι, ξεκινάμε βράζοντας τα σπαγκέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.Παράλληλα, σε μια άλλη, επίσης μεγάλη κατσαρόλα καίμε το βούτυρο μέχρι να αρχίσει να αφρίζει έντονα.Προσθέτουμε τα στραγγισμένα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά για 1/2 λεπτό. Ρίχνουμε το τυρί μαζί με μπόλικο πιπέρι, και ανακατεύουμε.Σε ένα τηγάνι τηγανίζουμε το σύγκλινο στο ελαιόλαδο, για 5-6 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα πιάτο. Στο λάδι που έμεινε στο τηγάνι και στο λίπος που άφησε το σύγκλινο τηγανίζουμε τα αυγά μάτια, μέχρι να σφίξουν τα ασπράδια και οι κρόκοι να παραμείνουν μελάτοι. Αποσύρουμε από τη φωτιά.Μοιράζουμε τα ζυμαρικά σε πιάτα και βάζουμε σε κάθε μερίδα από ένα μελάτο αυγό και λίγο σύγκλινο. Σπάμε τον κρόκο με πιρούνι για να χυθεί στο πιάτο και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε αμέσως.
2023-08-17 10:26:11
Χριστόφορος Πέσκιας
Κυρίως Γεύμα
Αυγά,Ζυμαρικά,Τυρί
Λιβιά «μακαρόνια» (αμπελοφάσουλα με σάλτσα)
Η ψευτομακαρονάδα της Τήνου που κάνουν τον Αύγουστο με τα αμπελοφάσουλα (λιβιά) και τις πεντάγλυκες τηνιακές ντομάτες.
20 λεπτά
50 λεπτά
4
1 κιλό αμπελοφάσουλα, καθαρισμένα και καλά πλυμένα , 200 γρ. τριμμένο ξερό τηνιακό τυράκι ή κεφαλογραβιέρα, 50 ml ελαιόλαδο , αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1/2 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες , 1 κουτ. σούπας ζάχαρη , 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ, 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη, 50 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να ετοιμάσουμε τα λιβιά «μακαρόνια», κάνουμε ως εξής: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τα αμπελοφάσουλα και βράζουμε για περίπου 8-10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όσο μας αρέσουν.Τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι, τα αδειάζουμε σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.Σκορπίζουμε το τυρί, τη σάλτσα ντομάτας και σερβίρουμε.
2022-08-11 17:40:27
Αντωνία Ζάρπα
Κυρίως Γεύμα
Λαχανικά,Ντομάτα,Φασολάκια,Χορτοφαγικά
Σουδανικό κοτόπουλο dama (νταμά)
Παραδοσιακή σουδανική συνταγή για πικάντικο κοκκινιστό κοτόπουλο. Σερβίρεται με ολόκληρα, βραστά αυγά, μαλακές τηγανίτες και μελιτζανοσαλάτα με φυστικοβούτυρο.
15 λεπτά
40 λεπτά
4
1 ολόκληρο κοτόπουλο, κομμένο σε 8 κομμάτια, 6 αυγά, βρασμένα σφιχτά, 3-4 ξερά κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους, ψιλοκομμένα, 1 ντομάτα, ψιλοκομμένη, 2 κουτ. γλυκού μπερμπερέ*, 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς, 1 αποξηραμένο λάιμ ή 2 φύλλα δάφνης, 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας, 1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος τριμμένος, 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη, αλάτι, πιπέρι, 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το τσιγαρίζουμε για 30 δευτερόλεπτα και έπειτα ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και ανακατεύουμε. Μετά από λίγα λεπτά πολτοποιούμε το μείγμα με το μπλέντερ χειρός ή το περνάμε από το μούλτι και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.Προσθέτουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε. Όσο ετοιμάζουμε τη σάλτσα, σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε παράλληλα τα κομμάτια του κοτόπουλου στο υπόλοιπο ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει χρώμα. Μεταφέρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου μέσα στη κατσαρόλα με τη σάλτσα και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 10 λεπτά. 5-10 λεπτά πριν το σερβίρισμα προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα βρασμένα αυγά. Μπορούμε να σερβίρουμε πάνω σε αραβικές πίτες ή πάνω σε τηγανίτες gorraasa, όπως κάνουν στο Σουδάν. Μπορούμε επίσης να συνοδεύσουμε με την παραδοσιακή μελιτζανοσαλάτα τους, Al Aswad.
2022-02-16 13:50:48
null
Κυρίως Γεύμα
Αυγά,Κοτόπουλο
Ψαρονέφρι με γλυκό κρασί
Σοτάρισμα, σβήσιμο με κρασί, έτοιμο το ψαρονέφρι με σάλτσα από Μαυροδάφνη. Ένα φαγητό εύκολο και νόστιμο, ιδανικό για τις μέρες που δεν μας περισσεύει ο χρόνος.
10 λεπτά
25 λεπτά
4
3 ψαρονέφρια, βάρους περίπου 250 γρ. το καθένα, κομμένα σε φέτες πάχους περίπου 1,5 εκ., 1/2 κουτ. γλυκού κοφτό μπαχάρι, σε σκόνη, 1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη, 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες, 200 ml Μαυροδάφνη, 40 ml βαλσαμικό ξίδι, 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος, 40 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε ψαρονέφρι με γλυκό κρασί αρχικά αλατοπιπερώνουμε καλά τα κομμάτια ψαρονέφρι. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε, σε μια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά, το λάδι.Στη συνέχεια, σοτάρουμε το ψαρονέφρι μέχρι να ροδίσει. Το βγάζουμε σε μια πιατέλα.Έπειτα, ρίχνουμε στο σκεύος τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το σκόρδο, το μπαχάρι, τον κόλιανδρο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1/2 λεπτό, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κομμάτια ψαρονέφρι και σβήνουμε με τη Μαυροδάφνη και το βαλσαμικό. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψαρονέφρι και η σάλτσα να δέσει. Πασπαλίζουμε με τον δυόσμο και σερβίρουμε το ψαρονέφρι με αφράτο ρύζι.
2023-11-12 07:37:48
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Κρασί,Κρεμμύδι,Χοιρινό
Σουφλέ ζυμαρικών ελληνικό, του φούρνου
Με ζυμαρικά, τυριά που λιώνουν, κρέμα γάλακτος και ζαμπονάκι ζβαν. Αμαρτωλό. Παλιομοδίτικο. Βουτιά στα 80's - τότε το έβρισκες σε κάθε πάρτι, σε κάθε μπουφέ.
20 λεπτά
65 λεπτά
6
1 πακέτο (500 γρ.) ζυμαρικά φιογκάκια ή βίδες ή άλλο μικρόσχημο, 1 κονσέρβα λάντσιον μιτ τύπου zwan, σε μικρά καρέ, 4-5 φέτες χοιρινό ζαμπόν, ψιλοκομμένο, 2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο τυρί γκούντα, 2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο ρεγκάτο, 1 φλιτζ. τσαγιού θρυμματισμένη φέτα, 3 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα, πλήρες, 1 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, 4 αυγά, 1 κουτ. σούπας βούτυρο, για το άλειμμα του σκεύους, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να ετοιμάσουμε το σουφλέ σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά για 4-5 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους.Τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, για να μην κολλήσουν.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.Αλείφουμε με το βούτυρο ένα μέτριου μεγέθους βαθύ πυρέξ. Ρίχνουμε στο σκεύος τα ζυμαρικά, τα αλλαντικά και τα τυριά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά και αλατοπίπερο.Περιχύνουμε αργά το μείγμα του πυρέξ και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να δέσει το υγρό μείγμα και να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.Σερβίρουμε το σουφλέ ζεστό, όχι καυτό.
2023-06-19 16:49:39
null
Κυρίως Γεύμα
Ζυμαρικά,Κρέμα Γάλακτος,Τυρί
Κοφτό μακαρονάκι με σέσκουλα, λάπατα και φέτα
Και ζυμαρικά, και χόρτα, και φέτα, όλα σε ένα φοβερό φαγητάκι.
40 λεπτά
75 λεπτά
για 4-6 άτομα
2 μάτσα σέσκουλα, καθαρισμένα, καλά πλυμένα και χοντροκομμένα, 2 μάτσα λάπατα ή 400 γρ. σπανάκι ή άλλο χορταρικό της εποχής που μας αρέσει, καθαρισμένα, καλά πλυμένα και χοντροκομμένα, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε καρέ, 2 φέτες μπέικον, σε μικρά κομμάτια, 1 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος, 1/2 κουτ. γλυκού φασκόμηλο ξερό, τριμμένο (προαιρετικά), 200 γρ. κοφτό μακαρονάκι, 200 γρ. φέτα, χοντροθρυμματισμένη, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το κοφτό μακαρονάκι με σέσκουλα, λάπατα και φέτα ξεκινάμε και σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο.Προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.Ρίχνουμε τα χόρτα, ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να αχνιστούν για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους.Προσθέτουμε τον άνηθο, το φασκόμηλο (αν βάλουμε) και 400 ml νερό (όχι περισσότερο, γιατί τα χόρτα θα βγάλουν τα δικά τους υγρά), ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να το φαγητό να βράσει για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.Ρίχνουμε το ζυμαρικό, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά.Δοκιμάζουμε και, αν θέλουμε πιο βρασμένο το μακαρονάκι, προσθέτουμε 100 ml ζεστό νερό ακόμη και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 2 - 3 λεπτά ή μέχρι να γίνει όσο μαλακό μάς αρέσει.Προσθέτουμε τη φέτα, σκεπάζουμε με το καπάκι, αποσύρουμε και αφήνουμε το φαγητό να «σταθεί» για περίπου 10 λεπτά.Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με ψωμί ή παξιμάδια.
2023-02-20 10:28:16
Εύη Βουτσινά
Κυρίως Γεύμα
Ζυμαρικά,Σέσκουλα,Φέτα
Ελαφρύ σουφλέ κουνουπιδιού
Πεντανόστιμο και λάιτ σουφλέ κουνουπιδιού.
30 λεπτά
75 λεπτά
4
τα μπουκετάκια από 1 μεγάλο ή 2 μέτρια κουνουπίδια, 2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε λεπτές ροδέλες, 200 γρ. βραστό ζαμπόν γαλοπούλας, ψιλοκομμένο, 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ταψί, 750 γρ. γάλα φρέσκο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ, 1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο, 200 γρ. γιαούρτι με λίγα λιπαρά, 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο, 6 - 8 φέτες κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας, με λίγα λιπαρά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ελαφρύ σουφλέ κουνουπιδιού, σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το κουνουπίδι και τα καρότα για περίπου 15 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.Τα λιώνουμε με ένα πιρούνι ή με το πρες πουρέ. Καλό είναι να μείνουν και μερικά κομματάκια από τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ζαμπόν και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά τα υλικά και τα απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 30x22 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.Παίρνουμε 1/2 φλιτζάνι γάλα από το μετρημένο και διαλύουμε μέσα σε αυτό το κορν φλάουρ.Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.Προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς με αυγοδάρτη μέχρι να πήξει το μείγμα.Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.Στη συνέχεια, προσθέτουμε και το χτυπημένο αυγό και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε να ενωθούν τα υλικά.Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στο μείγμα του ταψιού. Τη στρώνουμε με μια σπάτουλα και σκεπάζουμε με τις φέτες τυριού.Ψήνουμε για 30 λεπτά στο φούρνο το ελαφρύ σουφλέ κουνουπιδιού.Σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό το ελαφρύ σουφλέ κουνουπιδιού.
2023-01-18 15:19:06
Ντίνα Νικολάου
Κυρίως Γεύμα
Αλλαντικά,Κουνουπίδι,Τυρί,Χορτοφαγικά
Σούπα με κόκκινες φακές, φουρνιστά λαχανικά και τυρί στίλτον
Με καταγωγή από την Αγγλία, αυτή η πλούσια σούπα έχει ρίζες, φρούτα και όσπρια και εμπλουτίζεται με ένα από τα καλύτερα τυριά της, το στίλτον.
15 λεπτά
70 λεπτά
6
2 μέτριες ρέβες, καθαρισμένες, σε κύβους (ή 4 καρότα, σε κομμάτια), 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες, 2 ξινόμηλα, με τη φλούδα τους, καλά πλυμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες, 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 20 γρ. βούτυρο αγελάδας, 2 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε λεπτές ροδέλες, 300 γρ. κόκκινες φακές, 120 γρ. κρέμα γάλακτος, λίγη σκόνη τσίλι, 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 120 γρ. τυρί στίλτον (ή άλλο μπλε τυρί της αρεσκείας μας), 100 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη μέχρι να αφρατέψει (ή γιαούρτι), 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Για να φτιάξουμε σούπα με κόκκινες φακές, φουρνιστά λαχανικά και τυρί στίλτον, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί και απλώνουμε εκεί τις ρέβες (ή τα καρότα), το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις φέτες μήλου.Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και αλατίζουμε.Ψήνουμε τα λαχανικά για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν απαλά.Παράλληλα, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε το πράσο στο βούτυρο, σε μέτρια φωτιά, για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις φακές και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε 800 ml ζεστό νερό, αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο όλα τα ψημένα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη τις φέτες μήλου για το σερβίρισμα και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα (μαζί με τα υγρά του ταψιού) στην κατσαρόλα με τις φακές. Βράζουμε για περίπου 15 λεπτά.Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, όση σκόνη τσίλι θέλουμε, ανάλογα με το πόσο πικάντικη θέλουμε τη σούπα, το τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.Αποσύρουμε από τη φωτιά.Πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ ή τη λιώνουμε στον πολυκόφτη, σε δόσεις.Σε ένα μπολάκι βάζουμε το τυρί στίλτον, την κρέμα γαλακτος και τον χυμό λεμονιούΤα δουλεύουμε καλά με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσει το τυρί και να φτιάξουμε μια λεία πάστα.Μοιράζουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και συμπληρώνουμε με την πάστα του στίλτον και τις φέτες μήλου.
2023-02-14 06:45:08
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Καρότα,Τυρί,Φακές
Κοτόπουλο στον φούρνο γεμιστό με bucatini
Έχετε δοκιμάσει κοτόπουλο στον φούρνο γεμιστό με χοντρό μακαρόνι και σάλτσα; Ε, είναι εξαίσιο!
20 λεπτά
80 λεπτά
4-6
1 μεγάλο κοτόπουλο, περίπου 1.500 γρ., (ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να το ξεκοκαλίσει, αλλά να το αφήσει ολόκληρο και με την πέτσα), 150 γρ. πανσέτα νωπή (όχι το αλλαντικό), σε μικρά κυβάκια, 200 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 150 ml ξηρό, λευκό κρασί, 150 ml ζωμός κότας ή νερό, 150 γρ. αρακάς κατεψυγμένος, βρασμένος για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό, 120 γρ. μπουκατίνι (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία: είναι μακριά, χοντρά ζυμαρικά με μικρή τρύπα στη μέση) ή άλλα ζυμαρικά με τρύπα, 1 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 1 κουτ. σούπας σχοινόπρασο (ή φρέσκο κρεμμυδάκι), ψιλοκομμένο, 20 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα, 50 γρ. πεκορίνο, τριμμένο, 150 γρ. μοτσαρέλα βουβαλίσια, φρέσκια, σε μικρά κομμάτια, 400 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας, 120 γρ. πανσέτα καπνιστή ή μπέικον, σε λεπτές φέτες, 30 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για να φτιάξουμε κοτόπουλο στον φούρνο γεμιστό με bucatini, ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τη νωπή πανσέτα για 7-8 λεπτά ή μέχρι να γίνει και να αποκτήσει τραγανή κρούστα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον ζωμό και τη σάλτσα ντομάτας και βράζουμε για 10 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.Παράλληλα, βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά, για τον μισό χρόνο από όσο λέει η συσκευασία. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σάλτσα, τον αρακά, τα ζυμαρικά, τα μυρωδικά, τα τυριά και αλατοπίπερο. Γεμίζουμε το κοτόπουλο με το μείγμα και κλείνουμε με σπάγκο κουζίνας ή με οδοντογλυφίδες τα ανοίγματα. «Ντύνουμε» το κοτόπουλο με τις φέτες πανσέτας ή μπέικον.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να ροδίσει.Κόβουμε το κοτόπουλο σε φέτες με κοφτερό μαχαίρι. Δεν πειράζει αν βγουν ακανόνιστες ή αν χυθεί η γέμιση. Περιχύνουμε το κοτόπουλο με τα υγρά του ταψιού. Συνοδεύουμε, το κοτόπουλο στον φούρνο γεμιστό με bucatini, με σαλάτα.
2022-06-04 11:37:12
Χριστόφορος Πέσκιας
Κυρίως Γεύμα
Κοτόπουλο,Μπέικον,Τυρί
Χοιρινό με μανιτάρια και σάλτσα μουστάρδας με μέλι
Λαχταριστό χοιρινό με μανιτάρια και σάλτσα μουστάρδας με μέλι που λιώνει στο στόμα.
15 λεπτά
45 λεπτά
4
800 γρ. ψαρονέφρι, κομμένα σε κομμάτια περίπου των 3 εκ., 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες, 300 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και κομμένα στη μέση (αν είναι μικρά, τα αφήνουμε ολόκληρα), 100 ml ξηρό, λευκό κρασί, 100 ml κρέμα γάλακτος, 1 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο, καλά κοπανισμένο, 2 κουτ. σούπας μουστάρδα με μέλι Μaille au Miel, 70 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χοιρινό από όλες τις πλευρές για περίπου 4-5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μετριάζουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το δεντρολίβανο, τη μουστάρδα με μέλι Μaille au Miel, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το χοιρινό και να εξατμιστούν τα περισσότερα από τα υγρά. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για άλλα 4 – 5 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.Συνοδεύουμε: μεαφράτο πουρέ πατάτας.
2022-09-26 13:36:04
null
Κυρίως Γεύμα
Κρασί,Μανιτάρια,Χοιρινό
Ο Τάσος Στεφάτος ετοιμάζει fish tacos
Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, σήμερα o σεφ Τάσος Στεφάτος ετοιμάζει fish tacos.
30 λεπτά
30 λεπτά
2
300-400 γρ. πολύ φρέσκο φιλέτο ψαριού της αρεσκείας μας (λαυράκι, σολομός, τσιπούρα, τόνος), 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, 2 ντομάτες, σε κυβάκια, 1 αγγούρι, σε κυβάκια, 1/2 μάτσο κόλιανδρος ή μαϊντανός, ψιλοκομμένος, χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι ή λάιμ+1 ακόμα λεμόνι ή λάιμ, σε φέτες για το σερβίρισμα, 1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα, σε λεπτές φέτες, 100 ml σάλτσα σόγιας, 6 μικρές τορτίγιες, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Για να φτιάξουμε τα fish tacos, ξεκινάμε κόβοντας το ψάρι σε μικρά κυβάκια και το βάζουμε σε ένα μπολ. Το μαρινάρουμε με αλάτι, πιπέρι, 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο, τον χυμό και ξύσμα του ενός λεμονιού ή λάιμ και τον άνηθο. Το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε και τα υπόλοιπα υλικά.Βάζουμε τις ντομάτες και το αγγούρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον κόλιανδρο, 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ένα άλλο μπολ μαζί με τη σόγια. Περνάμε τις τορτίγιες από ένα καυτό αντικολλητικό τηγάνι για να μαλακώσουν – δεν χρειάζεται να πάρουν χρώμα.Σερβίρουμε σε ένα δίσκο σε 3 διαφορετικά μπολ, το ψάρι, το μείγμα της ντομάτας και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με τις τορτίγιες και το δεύτερο λεμόνι ή λάιμ. Καθένας φτιάχνει το δικό του τάκος, βάζοντας σε κάθε τορτίγια λίγα από όλα τα υλικά στις αναλογίες που επιθυμεί.
2023-01-22 19:08:07
Γαστρονόμος
Κυρίως Γεύμα
Αλεύρι (ζύμες),Λαχανικά,Ψάρι
Χοιρινές μπριζόλες με κάππαρη και μέλι
Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και πουρέ πατάτας ή πατάτες τηγανητές. Και ένα ποτήρι ώριμη Νεμέα.
5 λεπτά
30 λεπτά
4
4 χοιρινές μπριζόλες από λαιμό, βάρους περίπου 200 γρ. η καθεμία και πάχους περίπου 2 εκ., 1½ κουτ. σούπας μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο, 150 ml ξίδι από κόκκινο κρασί, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο, 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι ή 1/2 κουτ. σούπας ξερό, τριμμένο, 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις Χοιρινές μπριζόλες με κάππαρη και μέλι ξεκινάμε και αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το ξίδι με το μέλι.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50°-60° C.Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει, κινώντας το τηγάνι ώστε να βραχεί το μεγαλύτερο μέρος του πυθμένα.Βάζουμε στο τηγάνι 2 μπριζόλες και τις ψήνουμε για 6-7 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά.Τις γυρίζουμε και τις ψήνουμε για άλλα 6-7 λεπτά από την άλλη πλευρά. Βγάζουμε τις μπριζόλες από το τηγάνι, τις μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και τις βάζουμε στο χλιαρό φούρνο, για να διατηρηθούν ζεστές.Ρίχνουμε στο τηγάνι άλλη 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει και με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε και τις άλλες δύο μπριζόλες. Τις βάζουμε και αυτές στο φούρνο. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε στο λίπος που έχει μείνει στο σκεύος για 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.Σβήνουμε με το μείγμα ξιδιού-μελιού και ανακατεύουμε, ξύνοντας με την κουτάλα τα καραμελωμένα υπολείμματα από τον πάτο του τηγανιού, ώστε να διαλυθούν στο υγρό μείγμα.Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά, μέχρι το υγρό μείγμα να μειωθεί τόσο ώστε να μείνουν στο τηγάνι περίπου 3-4 κουτ. σούπας πηχτής σάλτσας.Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε στη σάλτσα το θυμάρι, την κάππαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ζουμί που έβγαλαν οι μπριζόλες στην πιατέλα μέσα στο φούρνο.Ανακατεύουμε. Μοιράζουμε τις μπριζόλες σε πιάτα και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα.Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και πατάτες τηγανητές ή πουρέ.
2023-04-04 12:56:48
Χριστόφορος Πέσκιας
Κυρίως Γεύμα
Μέλι,Χοιρινό
Μακαρονάδα με γαύρο μαρινάτο και λιαστή ντομάτα
Μια απλή αλλά πεντανόστιμη μακαρονάδα με γαύρο μαρινάτο και λιαστή ντομάτα, αλμυρή και ελαφρώς πικάντικη.
15 λεπτά
30 λεπτά
4
1 πακέτο μακαρόνια (προτιμότερο σπαγκέτι), 300 γρ. γαύρος μαρινάτος, στραγγισμένος (υπάρχει χύμα αλλά και σε βαζάκια σε μπακάλικα και σούπερ μάρκετ), 50 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη, 100 γρ. λιαστές ντομάτες από βαζάκι, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες, 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη (ή όσο σας αρέσει), 1 μικρή ξερή καυτερή πιπερίτσα (πεπεροτσίνο), ψιλοκομμένη (προαιρετικά), τα φυλλαράκια και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα, 100 ml ελαιόλαδο, 100 - 200 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη, αλάτι (με προσοχή, γιατί η συνταγή έχει αρκετά αλμυρά υλικά), πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε και, μέχρι να στραγγίξουν καλά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα 50 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά (αν βάλουμε) για 20 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα μακαρόνια και ανακατεύουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κάππαρη, τη λιαστή ντομάτα και το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε και το γαύρο και ανακατεύουμε απαλά να μη λιώσει.Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με το τυρί.
2022-03-02 17:04:41
Χριστόφορος Πέσκιας
Κυρίως Γεύμα
Γαύρος,Ζυμαρικά,Ντομάτα
Σπαλομπριζόλες κρασάτες στον φούρνο
Εύκολες, γρήγορες και ζουμερές σπαλομπριζόλες κρασάτες στον φούρνο, το ιδανικό πιάτο για το οικογενειακό τραπέζι.
10 λεπτά
25 λεπτά
4
1 κιλό μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες χωρίς κόκαλο, σε 3-4 κομμάτια η καθεμία (πάχους περίπου 1 εκ.), 80 γρ. μουστάρδα πικάντικη, 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, 120 ml ξηρό, κόκκινο κρασί, 3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια, 120 ml ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με το κρέας και αφήνουμε για 10-15 λεπτά, να μαριναριστεί το κρέας.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.Aπλώνουμε τις μπριζόλες σε ταψί που να τις χωράει σε μία στρώση, περιχύνουμε με τη μαρινάδα και ψήνουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν όσο μας αρέσει.Συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου και πράσινη σαλάτα.
2022-02-16 17:04:53
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Μοσχάρι
Γλυκοπικάντικο σουβλάκι με μέλι και μουστάρδα
Το θυμαρίσιο μέλι κι η μουστάρδα δίνουν γεύση κι άρωμα σ' αυτά τα γλυκοπικάντικα μοσχαρίσια σουβλάκια, που γίνονται πολύ ζουμερά και τρυφερά.
70 λεπτά
85 λεπτά
8
900 γρ. μοσχάρι από το άνω μέρος του κιλότου (πικάνια), κομμένο σε κύβους περίπου 4-5 εκ., 130 γρ. μουστάρδα καυτερή, 130 γρ. μέλι θυμαρίσιο, 30 γρ. σιναποσπόρος, καλά κοπανισμένος (είναι το βασικό συστατικό της μουστάρδας και τον βρίσκουμε στα μπαχαράδικα), 100 ml έτοιμος καφές εσπρέσο, 11⁄2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο, 100 ml χυμός μήλου, 70 ml σάλτσα σόγιας, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το γλυκοπικάντικο σουβλάκι με μέλι και μουστάρδα, σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα. Ρίχνουμε το κρέας και το ανακατεύουμε ώστε να καλυφθεί καλά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, να μαριναριστεί.Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα (την κρατάμε στην άκρη), το περνάμε από 8 μεταλλικές σούβλες ή ξύλινα καλαμάκια, μοιράζοντάς το ισόποσα. Είτε τα ψήσουμε στα κάρβουνα είτε σε ψησταριά υγραερίου, πρέπει η φωτιά να είναι μέτρια προς δυνατή. Κάνουμε τακτικά γυρίσματα. Είναι προτιμότερο να τα ψήσουμε σε σχάρα, για να στάζουν τα λίπη.Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα αλείφουμε με τη μαρινάδα που μας έμεινε. Χρειάστηκαν – τόσο στα κάρβουνα όσο και στην ψησταριά υγραερίου (18,7KW)– 15 λεπτά με τακτικά γυρίσματα. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και ζεστές πίτες.
2023-07-05 10:17:42
Κλεομένης Ζουρνατζής
Κυρίως Γεύμα
Κρέας,Μοσχάρι
Ρεβύθια με κουνουπίδι και κρέμα καρύδας
Τα ρεβύθια λίγο διαφορετικά από ό,τι τα έχουμε συνηθίσει. Τα μαγειρεύουμε μαζί με κουνουπίδι αλλά και κρέμα καρύδας και γίνονται ένα ζουμερό, νόστιμο μαγειρευτό με εξωτικό άρωμα.
10 λεπτά
70 λεπτά
4
200 γρ. ρεβύθια (μουλιασμένα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ), 1 μικρό κουνουπίδι, χωρισμένο σε μικρά μπουκετάκια, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 150 ml κρέμα καρύδας, 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή, 3-4 κλωναράκια μαϊντανός, ψιλοκομμένος, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε ρεβύθια με κουνουπίδι και κρέμα καρύδας, αρχικά, στραγγίζουμε τα ρεβύθια.Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει κατά 5 εκ. και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Προσθέτουμε το κουνουπίδι, τα κρεμμυδάκια, αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και το κουνουπίδι.Παράλληλα, σε ένα μπολ ρίχνουμε 1 κουτάλα της σούπας από το ζουμί της κατσαρόλας, την κρέμα καρύδας και την πάπρικα και τα ανακατεύουμε με το σύρμα να αναμειχθούν. Περιχύνουμε με την κρέμα το κουνουπίδι με τα ρεβύθια, σείουμε την κατσαρόλα να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υγρά και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε τα ρεβύθια με κουνουπίδι και κρέμα καρύδας.
2022-11-21 16:34:55
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Κουνουπίδι,Ρεβύθια,Vegan,Νηστίσιμα,Χορτοφαγικά
Μελιτζάνες με ξινόχοντρο
Η παραδοσιακή συνταγή έχει μόνο ντομάτες, μελιτζάνες και ξινόχοντρο και την αρωματίζουν με λίγο βάρσαμο (δυόσμο). Ο σεφ την έχει εμπλουτίσει με περισσότερα αρώματα.
15 λεπτά
40 λεπτά
4-5
4 μελιτζάνες, σε κύβους ή ροδέλες, 300 γρ. ξινόχοντρος (τραχανάς από σπασμένο σιτάρι και ξινισμένο γάλα) ή άλλος ξινός σταρένιος τραχανάς, 3 ντομάτες φρέσκες, τριμμένες + 1 ντομάτα, πολτοποιημένη στο μούλτι, 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κουτ. σούπας πελτές, 1 ποτήρι του κρασιού ξηρό κόκκινο κρασί, 15 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα, 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 60 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το τηγάνισμα της μελιτζάνας και το σερβίρισμα, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τις μελιτζάνες με ξινόχοντρο, αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε σε σουρωτό για μισή ώρα (έτσι δεν θα τραβήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα).Έπειτα τις ξεπλένουμε, τις στύβουμε καλά και τις στεγνώνουμε με μια πετσέτα.Τις τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και αφήνουμε στην άκρη.Παράλληλα, μουλιάζουμε τον ξινόχοντρο στον πολτό από τη 1 ντομάτα.Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.Προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ και αλάτι και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση.Ρίχνουμε και τις τηγανισμένες μελιτζάνες στην κατσαρόλα, μαζί με τον μαϊντανό και τον ξινόχοντρο, σπασμένο σε μικρά κομμάτια.Αφήνουμε να πάρουν μία βράση και να δέσουν τα υλικά.Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό ώστε να έχουμε ένα χυλωμένο αποτέλεσμα.Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα, αλλά μόνο κουνώντας την κατσαρόλα.Στο τέλος προσθέτουμε τον δυόσμο, πιπέρι και λίγο ωμό ελαιόλαδο.
2022-06-30 18:40:23
null
Κυρίως Γεύμα
Μελιτζάνες,Τραχανάς,Χορτοφαγικά
Μπουγάτσα με κιμά από γνωστό Θεσσαλονικιό μάστορα του είδους
Μια εξαιρετική συνταγή για μπουγάτσα με κιμά από έναν μάστορα του είδους. Μας δίνει όλες τις οδηγίες για να πετύχουμε το φύλλο αλλά κι ένα κόλπο για τη γέμιση.
15 λεπτά
40 λεπτά
για 2 μπουγάτσες
1 δόση ζύμη για φύλλο αέρος, 500 γρ. κιμάς ανάμεικτος: μισός μισός μοσχαρίσιος με χοιρινό ή μισός μισός μοσχαρίσιος με πρόβειο , 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα , 4 λεπτά πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα , 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά , 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη , 30 ml ελαιόλαδο , αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε τη γέμιση με ανάμεικτο κιμά, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθούν.Προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας νερό και αχνίζουμε, μέχρι το νερό να σωθεί. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σπάμε αμέσως και γρήγορα με ξύλινη κουτάλα, για να κομματιαστεί καλά και να μη μείνουν συμπαγείς σβόλοι.Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι ο κιμάς να αλλάξει παντού χρώμα και να σωθούν τα περισσότερα υγρά που θα βγάλει. Προσέχουμε όμως να μη στεγνώσει εντελώς.Περίπου στα μισά του μαγειρέματος αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την πάπρικα. Λίγο πριν αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνουμε και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.Αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει πριν τον χρησιμοποιήσουμε στην μπουγάτσα. Για τη ζύμη, το άνοιγμα και γέμισμα των φύλλων και το ψήσιμο δείτε αναλυτικά τις οδηγίες εδώ.
2023-03-12 11:04:15
null
Κυρίως Γεύμα
Αλεύρι (ζύμες),Ανάμεικτος κιμάς,Κρεμμύδι
Η σούπα γλυκοπατάτας με γαρίδες του Λευτέρη Λαζάρου βήμα βήμα
Αυτή η σούπα γλυκοπατάτας με γαρίδες είναι ένα ξεχωριστό ορεκτικό με απαλή υφή και πλούσια γεύση. Δείτε καρέ-καρέ πώς να την ετοιμάσετε.
30 λεπτά
115 λεπτά
6
500 γρ. γλυκοπατάτες, πολύ καλά πλυμένες, με τη φλούδα τους (στα σούπερ μάρκετ, στα μανάβικα και στις λαϊκές αγορές θα βρούμε τις πρώτες γλυκοπατάτες της εποχής), 50 γρ. βούτυρο αγελάδος, 50 ml φρέσκο γάλα, 850 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών, 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λάιμ (ή 1 κουτ. γλυκού ξύσμα ακέρωτου λεμονιού), 10 ml χυμός λεμονιού, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 12 γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες (από κελύφη, κεφάλια και εντεράκι – αφήνουμε μόνο την ουρά), 70 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, λίγα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα (για το σερβίρισμα)
Για να φτιάξουμε τη σούπα γλυκοπατάτας με γαρίδες, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200° C. Τυλίγουμε μία μία τις πατάτες με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. (ελέγχουμε τρυπώντας τες με ένα μαχαιράκι.) Ξεφουρνίζουμε, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τις καθαρίζουμε από τη φλούδα τους.Τις ψιλοκόβουμε και τις βάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών σταδιακά, το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι και το ξύσμα, και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σούπα. Για πιο βελούδινη υφή «περνάμε» τη σούπα από ψιλό σουρωτήρι.Αλατίζουμε τις γαρίδες. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών, το ελαιόλαδο και τις γαρίδες και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.Μοιράζουμε τις γαρίδες στα πιάτα, τις περιχύνουμε με τη σούπα, γαρνίρουμε με λίγο μαϊντανό και σερβίρουμε.
2023-12-18 09:22:05
Λευτέρης Λαζάρου
Κυρίως Γεύμα
Γαρίδες,Γλυκοπατάτα
Mοσχάρι με σάλτσα βατόμουρο
null
30 λεπτά
80 λεπτά
4
60 γρ. βούτυρο, 12 µικρά κρεµµυδάκια για στιφάδο, καθαρισµένα και ολόκληρα, 150 γρ. βατόµουρα ή µούρα ή φρούτα του δάσους, φρέσκα ή κατεψυγµένα, 3 κουτ. σούπας µαρµελάδα µούρου, 4 φιλέτα µοσχαρίσια, 200 γρ. το καθένα, 60 ml κόκκινο, ξηρό κρασί, 400 ml σκούρος ζωµός, 2 κουτ. γλυκού βούτυρο, 2 κουτ. γλυκού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε μοσχάρι με σάλτσα βατόμουρο αρχικά ζεσταίνουμε, σε µια φαρδιά κατσαρόλα, τη µισή ποσότητα βουτύρου σε χαµηλή φωτιά. Προσθέτουµε τα κρεµµύδια καιανακατεύουµε. Σκεπάζουµε µε το καπάκι και µαγειρεύουµε για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα, µέχρι να ροδίσουν και να µαλακώσουν.Παράλληλα, σε µια µικρή κατσαρόλα βάζουµε τα µούρα, τη µαρµελάδα κόκκινου µούρου και 3 κουταλιές της σούπας νερό. Βράζουµε για 5 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν τα φρούτα και να σιροπιάσει το υγρό.Αλατοπιπερώνουµε τα φιλέτα.Ζεσταίνουµε το υπόλοιπο βούτυρο σε µια φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουµε τα φιλέτα σε δυνατή φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα µε το πόσο ψηµένα µάς αρέσουν. Τα βγάζουµε και τα απλώνουµε σε πιατέλα και τα καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο, για να τα διατηρήσουµε ζεστά. Ρίχνουµε στην κατσαρόλα το κόκκινο κρασί και βράζουµε για 1 λεπτό, µέχρι να εξατµιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουµε τον ζωµό και βράζουµε για περίπου 10 λεπτά, µέχρι να µειωθεί στο µισό.Προσθέτουµε το βούτυρο και το αλεύρι και ανακατεύουµε για 1-2 λεπτά, µε το σύρµα, µέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα και να µην έχει σβόλους από το αλεύρι. Ρίχνουµε και τα υγρά που θα έχουν βγάλει τα φιλέτα στην πιατέλα. Βγάζουµε τα κρεµµυδάκια από την κατσαρόλα και τα απλώνουµε ολόγυρα από τα φιλέτα.Στραγγίζουµε τα φρούτα και ρίχνουµε το σιρόπι τους µέσα στον ζωµό. Ανακατεύουµε καλά, αλατοπιπερώνουµε και περιχύνουµε µε τη σάλτσα τα φιλέτα και τα κρεµµυδάκια.Στολίζουµε το μοσχάρι µε τα φρούτα και σερβίρουμε.
2023-06-08 17:51:14
Γαστρονόμος
Κυρίως Γεύμα
Βατόμουρα,Κρεμμύδι,Μοσχάρι
Κουνέλι με κρεμώδη σάλτσα κρασιού και μουστάρδας
Μια εξαιρετικής νοστιμιάς και αρκετά εύκολη συνταγή γαλλικής εμπνεύσεως.
20 λεπτά
70 λεπτά
6
1 κουνέλι περίπου 1½ κιλό, κομμένο σε μερίδες, 150 γρ. μουστάρδα καυτερή ή με κόκκους, 250 ml λευκό κρασί, 250 ml σπιτικός ζωμός κοτόπουλου ή νερό, 1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό, 250 ml κρέμα γάλακτος με 30% λιπαρά, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το κουνέλι με κρεμώδη σάλτσα κρασιού και μουστάρδας ξεκινάμε και μία ώρα πριν μαγειρέψουμε το κουνέλι το αλατοπιπερώνουμε, το αλείφουμε με τη μουστάρδα και το αφήνουμε στο ψυγείο.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C.Απλώνουμε τα κομμάτια κουνελιού σε ένα ταψί και τα βάζουμε να ψηθούν. Μετά από 20 λεπτά περίπου προσθέτουμε το κρασί, το ξίδι και τον ζεστό ζωμό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι το κουνέλι να ψηθεί σωστά.Όταν το κουνέλι είναι έτοιμο, αφαιρούμε τα κομμάτια από το ταψί, τα σερβίρουμε σε μια πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα. Περνάμε τους χυμούς που έχουν μείνει στο ταψί από λεπτή σήτα και τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα να πάρουν βράση.Τότε προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας μουστάρδα στη σάλτσα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε και λίγα φύλλα από φρέσκο εστραγκόν (αν έχουμε), δοκιμάζουμε, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε το κουνέλι.
2023-05-18 16:05:16
null
Κυρίως Γεύμα
Κουνέλι,Κρασί,Κρέμα Γάλακτος
Μακαρονάδα με χταπόδι
Σπιτική μακαρονάδα με χταποδάκι που μοσχοβολά κανέλα και γαρύφαλο. Μπορείτε να το φτιάξετε και με κοφτό μακαρονάκι.
20 λεπτά
80 λεπτά
4
1 χταπόδι περίπου 1 κιλό, 1 κιλό ξερά κρεμμύδια, σε φέτες, 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες, 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι, 1 κρασοπότηρο λευκό, ξηρό κρασί, 1 ποτήρι πολτός ντομάτας, 1 ξυλάκι κανέλα, 3 - 4 γαρίφαλα, μπόλικο μαύρο πιπέρι, 1/2 κιλό μακαρόνια
Καθαρίζουμε το χταπόδι αφαιρώντας το στόμα που βρίσκεται στη συμβολή των πλοκαμιών, καθώς και το περιεχόμενο της σακούλας.Το πλένουμε πάρα πολύ καλά και το κόβουμε σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια.Το βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Όλα τα υλικά θα αφήσουν τα υγρά τους, το χταπόδι το κόκκινο ζουμί του και στη συνέχεια θα εξατμιστούν.Όταν στεγνώσουν, ρίχνουμε το λάδι και τα τσιγαρίζουμε λίγο.Τα σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλα, τα γαρίφαλα και μπόλικο πιπέρι.Αφήνουμε το φαγητό να βράσει και να μαλακώσει εντελώς το χταπόδι και να γίνει πηχτή η σάλτσα.Βράζουμε χωριστά τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το χταπόδι και τη σάλτσα.Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
2021-09-17 12:30:43
Εύη Βουτσινά
Κυρίως Γεύμα
Ζυμαρικά,Χταπόδι
Φιλέτο κοτόπουλο με καστανό ρύζι και γάλα καρύδας
Φίνο, ελαφρύ και αρωματικό αυτό το πανεύκολο φαγητό. Το γάλα καρύδας δίνει την εξωτική νότα με το διακριτικό άρωμα και τη λεπτή του γεύση.
20 λεπτά
50 λεπτά
4
200 γρ. καστανό ρύζι, κατά προτίμηση του 10λεπτου, 400 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε φέτες πάχους 2 εκ., 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ, 1 μέτριο καρότο, σε λεπτές φέτες , το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες, 1 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα, 5-6 φυλλαράκια δυόσμου, 250 ml γάλα καρύδας, 200 ml λευκό ξηρό κρασί, 80 ml ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη, 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, αλάτι
Για να φτιάξουμε φιλέτο κοτόπουλο με καστανό ρύζι και γάλα καρύδας, αρχικά βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο με το ξερό κρεμμύδι και το καρότο για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Πασπαλίζουμε με αλάτι, την πάπρικα και το τζίντζερ, ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το βρασμένο ρύζι, το γάλα καρύδας, το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, να αναμειχθούν και να σκορπιστούν ομοιόμορφα τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε, στο φιλέτο κοτόπουλο με καστανό ρύζι και γάλα καρύδας, τον μαϊντανό και τον δυόσμο και σερβίρουμε.
2022-04-13 20:19:07
Αστέριος Κουστούδης
Κυρίως Γεύμα
Κοτόπουλο,Κρασί,Ρύζι
Σπαγγέτι με σάλτσα μανιταριών
Μια καλή πρόταση για χορτοφάγους, καθώς τα μανιτάρια αποτελούν μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών. Μπορείτε να αρωματίσετε τη λευκή σάλτσα με κρόκο Κοζάνης ή κάρι που δίνουν ένα ιδιαίτερο και έντονο χρώμα στο πιάτο.
10 λεπτά
50 λεπτά
4
500 γρ. σπαγγέτι (1 πακέτο), 300 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, 300 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, 5 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη τριμμένο μοσχοκάρυδο, στη μύτη του κουταλιού, 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2 κ.σ. γάλα, ανακατεμένες με 2 κ.σ. γιαούρτι, 1/2 φλιτζάνι φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
Για να ετοιμάσουμε τα σπαγγέτι με σάλτσα μανιταριών σκουπίζετε καλά όλα τα μανιτάρια με ένα καθαρό, νοτισμένο πανί. Κόβετε τα μεγάλα άσπρα μανιτάρια στη μέση και αφήνετε ολόκληρα τα μικρά.Στη συνέχεια, κόβετε τα πλευρώτους σε μεγάλα κομμάτια.Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα μανιτάρια για 6 - 7 λεπτά, ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά τους.Στη συνέχεια προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.Συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμη, ώσπου τα μανιτάρια να αποκτήσουν χρώμα.Στο τέλος νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι και προσθέτετε το μοσχοκάρυδο.Ανακατεύετε καλά και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.Στο μεταξύ, βράζετε τα σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους.Τα στραγγίζετε, αφήνοντας κατά μέρος περίπου 1 φλιτζάνι από το νερό που τα βράσατε. Υπολογίζετε το χρόνο σας έτσι, ώστε η σάλτσα να είναι έτοιμη όταν βράσουν και τα σπαγκέτι.Πασπαλίζετε τη σάλσα με τον μαϊντανό και προσθέτετε τα στραγγισμένα σπαγκέτι, μαζί με το νερό που κρατήσατε κατά μέρος.Προσθέτετε το μείγμα γιαουρτιού - γάλακτος, βάζετε πάλι το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύετε για 1 - 2 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας, ώσπου να δέσει η σάλτσα.Σερβίρετε αμέσως, πασπαλίζοντας με την τριμμένη παρμεζάνα.
2024-01-09 16:27:14
Ντίνα Νικολάου
Κυρίως Γεύμα
Ζυμαρικά,Μανιτάρια,Χορτοφαγικά
Χερίσια μακαρόνια με ξερή μυζήθρα και βούτυρο (μικρασιατική συνταγή)
Τα χερίσια μακαρόνια με λιωμένο βούτυρο και ξερή μυζήθρα είναι μια παραδοσιακή μικρασιάτικη συνταγή.
120 λεπτά
120 λεπτά
4
500 γρ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι, περίπου 300 ml νερό χλιαρό, 1 ½ φλιτζ. τσαγιού λάδι ή βούτυρο λιωμένο, 1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη ξερή μυζήθρα
Για τα χερίσια μακαρόνια από το Σεκί ξεκινάμε και σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το λάδι και λίγο αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας για αρκετή ώρα (περίπου 10 λεπτά), μέχρι να αποκτήσουμε μια ενιαία εύπλαστη και κάπως σκληρή ζύμη.Πλάθουμε σε μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη τη ζύμη για περίπου 1 ώρα, να ξεκουραστείΑπλώνουμε μια λαδόκολλα σε λεία επιφάνεια και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.Κόβουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη, περίπου στο μέγεθος μια μέτριας ελιάς, και τα αφήνουμε πάνω στη λαδόκολλαΤα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι για να μην κολλάνε.Κάθε ένα κομματάκι ζύμης το διπλώνουμε γύρω από το σπάρτο ή το καλαμάκι και τρίβουμε γρήγορα τις δυο μας παλάμες γύρω από τη ζύμη, έτσι ώστε να μακρύνει και να πάρει το χαρακτηριστικό σχήμα. Αφαιρούμε το καλαμάκι και έτσι το μακαρόνι μένει με την τρύπα στη μέση.Τα απλώνουμε πάνω στην αλευρωμένη λαδόκολλα και αν θέλουμε τα βράζουμε αμέσως. Αν όχι, τα αφήνουμε να στεγνώσσουν για μία ημέρα, τα βάζουμε σε καλά κλεισμένο μπολ στο ψυγείο και τα χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε.Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ανέβουν στην επιφάνεια.Τα στραγγίζουμε και τα τακτοποιούμε σε πιατέλα. Ζεσταίνουμε σε τηγανάκι το λάδι ή το βούτυρο σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει, ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.Όπως είναι καυτό, περιχύνουμε τα μακαρόνια, ανακατεύουμε ελαφρώς και σερβίρουμε αν θέλουμε με λίγο επιπλέον τυρί.
2023-01-21 22:55:38
null
Κυρίως Γεύμα
Αλεύρι (ζύμες),Τυρί
Αυγά ποσέ με σος Beaujolais
Ένα απλό, ταπεινό αυγό γίνεται μια μικρή γιορτή.
20 λεπτά
45 λεπτά
4
4 φρέσκα αυγά, 100 ml λευκό ξίδι, 1 κρόκος αυγού, 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα, 150 ml φιστικέλαιο (σε καταστήματα με βιολογικά και deli) ή άλλο φίνο λάδι από ξηρό καρπό, 50 ml ελαιόλαδο, 150 ml κρασί Beaujolais, 1/3 κουτ. γλυκού ζάχαρη, 1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί, 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι, 4 φέτες ψωμί του τοστ, χωρίς την κόρα, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, τα φύλλα από 1 κλωνάρι μαϊντανού + 3 κλωνάρια μυρώνια, ψιλοκομμένα, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε 500 ml νερό και το ξίδι μέχρι να κοχλάσουν. Σπάμε ένα ένα τα αυγά μέσα σε ένα μπολ και τα ρίχνουμε κατευθείαν από το μπολ μέσα στην κατσαρόλα. Τα γυρίζουμε απαλά ώστε να καλυφθούν από το ασπράδι. Βράζουμε για 2 λεπτά, μέχρι να σφίξει το ασπράδι. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε στο μπολ με το κρύο νερό ώστε να σταματήσει ο βρασμός. Στραγγίζουμε τα αυγά και κόβουμε τις άκρες που εξέχουν. Με ένα κουπάτ διαμέτρου 5 εκ. κόβουμε 4 στρογγυλά κομμάτια από κάθε φέτα ψωμιού και την υπόλοιπη ψίχα την κόβουμε σε κυβάκια. Σοτάρουμε στις 3 κουτ. σούπας λάδι και σε δυνατή φωτιά το ψωμί (στρογγυλά και κυβάκια) για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.Ρίχνουμε τα 100 ml από το κρασί και τη ζάχαρη σε ένα τηγανάκι και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Βράζουμε μέχρι να μειωθεί αρκετά και να αποκτήσει υφή σιροπιού. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κρόκο, το αλάτι και τη μουστάρδα. Προσθέτουμε σταδιακά τα λάδια, χτυπώντας με το σύρμα έτσι ώστε να γίνει μια μαγιονέζα. Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το σιρόπι κρασιού, ανακατεύοντας με το σύρμα. Προσθέτουμε το ξίδι και το υπόλοιπο κρασί και ανακατεύουμε. Βάζουμε σε 4 βαθιά πιάτα από 1 στρογγυλό κρουτόν και 1 αυγό.Ρίχνουμε τη σος, τα μυρωδικά, πιπέρι και τα τηγανητά κυβάκια ψωμιού.
2022-02-01 18:05:24
null
Κυρίως Γεύμα
Αυγά,Κρασί
Φακές λεμονάτες με μανιτάρια και πράσα
Φαγητό ταπεινό αλλά μεγαλειώδες, φακές μαγειρεμένες με δύο αγαπημένα υλικά, που αποθεώνονται στην αγροτική μας κουζίνα, μανιτάρια και πράσα.
20 λεπτά
70 λεπτά
4
200 γρ. φακές ψιλές, 3 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και χοντροκοπανισμένες, το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 πράσα, σε λεπτές ροδέλες, 300 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, χωρίς κοτσάνια, σε μέτριες φέτες, 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού, 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από λεμόνι, 1/4 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο σε σκόνη, 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, κοπανισμένη, 70 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, 1.300 ml νερό, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, το μπούκοβο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, αρχικά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το μισό λάδι και σοτάρουμε τα πράσα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν κάπως. Αδειάζουμε τα πράσα με το ζουμί τους σε βαθύ μπολ.Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια (σε δόσεις, ώστε να μη βγάλουν πολλά υγρά και βράσουν αντί να σοταριστούν) για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Αδειάζουμε τα μανιτάρια στο μπολ με τα πράσα.Αλατοπιπερώνουμε τις φακές και ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα πράσα με τα ζουμιά τους (μόλις περάσουν τα πρώτα 20 λεπτά μαγειρέματός των φακών). Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι φακές. Το φαγητό θα γίνει σαν πηχτή σούπα - αν τη θέλουμε πιο αραιή, προσθέτουμε βραστό νερό επιπλέον και βάζουμε να πάρει μία βράση.Χτυπάμε στο μούλτι το λεμόνι με τη ρίγανη και μισή κουτάλα της σούπας από το ζουμί του φαγητού.Προσθέτουμε τον πολτό στις φακές, ανακατεύουμε απαλά, αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς προτού σερβίρουμε.
2021-11-02 16:50:40
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Μανιτάρια,Πράσα,Φακές,Vegan,Νηστίσιμα,Χορτοφαγικά
Σολομός με πορτοκαλολέμονα
Μασκαρεύουμε τον σολομό με μια σπέσιαλ μαρινάδα με εσπεριδοειδή!
10 λεπτά
40 λεπτά
4
4 φέτες σολομός, με κόκαλο, βάρους περίπου, 300 γρ. η καθεμία, χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι, χυμός από 1 πορτοκάλι, 2 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε το σολομό με πορτοκαλολέμονα, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ τους χυμούς, το ξύσμα, το τζίντζερ, τη σάλτσα σόγιας και πιπέρι. Προσθέτουμε τον σολομό, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη. Μαρινάρουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.Βγάζουμε το ψάρι από τη μαρινάδα (την οποία κρατάμε) και σκουπίζουμε καλά. Ζεσταίνουμε ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις φέτες ανά δύο, για 4-6 λεπτά από κάθε πλευρά. Στο τέλος, βάζουμε όλες τις φέτες στο τηγάνι, ρίχνουμε τη μαρινάδα και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να δέσει λίγο. Σερβίρουμε με ρύζι.
2023-01-26 11:09:16
Νίκη Χρυσανθίδου
Κυρίως Γεύμα
Λεμόνι,Πορτοκάλι,Σολομός
Κολιοί στο φούρνο με κρεμμύδια, μουστάρδα και θυμάρι
Είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, γευστικότατα και τέλεια στο φούρνο στη συνταγή που μας δίνει ο Ντίνος Κιούσης.
15 λεπτά
25 λεπτά
4
4 κολιοί μεριδιάρικοι (περίπου 300 γρ. έκαστος) ή 8 μικρότεροι, καθαρισμένοι, 2 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε φετάκια, 4 δαφνόφυλλα, 1 κουτ. γλυκού μουστάρδας, διαλυμένη σε ένα μπολ με το χυμό από 1/2 λεμόνι και 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1/2 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο, 60 ml ελαιόλαδο, 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες, αλατοπίπερο κατά βούληση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C. Αλείφουμε εσωτερικά και εξωτερικά τα ψάρια με το μείγμα της μουστάρδας, πασπαλίζουμε με το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε στην κοιλιά κάθε ψαριού από ένα δαφνόφυλλο και 2 - 3 φετάκια σκόρδου.Στρώνουμε στο ταψί τα κρεμμύδια και ρίχνουμε λίγο νερό (με προσοχή να μη σκεπάσει τα κρεμμύδια).Βάζουμε από πάνω τα ψάρια, περιχύνουμε με τα 60 ml ελαιόλαδο, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο ειδικό για ψήσιμο στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα ψάρια.Τα κρεμμύδια θα είναι σχετικά ωμά (παίζουν το ρόλο του «υποστρώματος» - για να ακουμπήσουν τα ψάρια και να νοστιμίσουν), οπότε αν θέλουμε να τα φάμε μαζί με τα ψάρια τα ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά στις αντιστάσεις ή τα ροδίζουμε κάτω από καυτό γκριλ.Σερβίρουμε τα ψάρια και τα συνοδεύουμε με μια σαλάτα με αρμυρίκια, ελιές και κάππαρη ή βλίτα βραστά.
2021-09-27 18:59:13
Ντίνος Κιούσης
Κυρίως Γεύμα
Κολιός
Ψαρονέφρι με ροδάκινα στο γκριλ
Νόστιμος, καλοκαιρινός, πρωτότυπος ο συνδυασμός, ψαρονέφρι με ψητά ροδάκινα.
20 λεπτά
45 λεπτά
4
60 ml ελαιόλαδο, 30 ml ξίδι βαλσαμικό, 2 κουτ. γλυκού εστραγκόν ξερό, τριμμένο (στα σούπερ μάρκετ), 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες, 2 κουτ. σούπας μέλι (κατά προτίμηση ανθόμελο), 400 γρ. ψαρονέφρι (σε 1 κομμάτι), αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 2 μεγάλα ροδάκινα, κομμένα στη μέση, 1/2 ξερό κρεμμύδι, προτιμότερο κόκκινο, σε λεπτές φέτες, ανάμεικτα σαλατικά, χοντροκομμένα
Για να φτιάξουμε το ψαρονέφρι με ροδάκινα, προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στην πιο υψηλή θερμοκρασία.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το ξίδι ,το εστραγκόν και το σκόρδο. Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο μπολ. Στο ένα βάζουμε το μέλι.Αλείφουμε το ψαρονέφρι με το μείγμα του μπολ που περιέχει το μέλι. Αλατοπιπερώνουμε και το ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 15λεπτά, γυρνώντας το ενδιάμεσα και αλείφοντάς το με όσο από το μείγμα έχει περισσέψει μέχρι να καραμελώσει.Το βγάζουμε από το φούρνο, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά. στη συνέχεια, το κόβουμε σε λεπτές φέτες με κοφτερό μαχαίρι.Με το ζουμί που έχει μείνει στο ταψί αλείφουμε τα ροδάκινα και τα βάζουμε με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω στο γκριλ να ψηθούν για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα κόβουμε και αυτά σε φέτες.Αρταίνουμε τα σαλατικά με το μισό μείγμα βαλσαμικού-λαδιού που κρατήσαμε. Προσθέτουμετο κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.Απλώνουμε τη σαλάτα σε πιατέλα και προσθέτουμε τις φέτες του κρέατος και των ροδάκινων. Σερβίρουμε το ψαρονέφρι με λεπτές μπρουσκέτες αλειμμένες με κατίκι Δομοκού και πασπαλισμένες με θυμάρι.
2022-07-25 13:13:48
Μανώλης Ασλάνογλου
Κυρίως Γεύμα
Ροδάκινο,Χοιρινό
Πρασόπιτα Μακεδονίας με φέτα και γραβιέρα
Την πρασόπιτα αυτή τη φτιάχνουν σε όλη τη Μακεδονία. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη παραγωγή πράσου στην Ελλάδα.
90 λεπτά
150 λεπτά
για 1 ταψί διαμέτρου 30 εκ.
430-450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 240 ml νερό, χλιαρό, 60 ml ελαιόλαδο, 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί, 1 κουτ. γλυκού αλάτι, 70 γρ. πρόβειο βούτυρο, λιωμένο, για το άλειμμα (ή αγελάδας), εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε 6 χωριάτικα φύλλα εμπορίου, 10 μεγάλα πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε λεπτές ροδέλες, 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 2 κουτ. σούπας αλεύρι, 4 αυγά, 250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη, 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη, 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός , 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος, 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σέλινο, 60 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη ζύμη της πρασόπιτας, σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το νερό, το ελαιόλαδο και το ξίδι.Σε άλλο, επίσης μεγάλο, μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τα αδειάζουμε στο μπολ ή στον κάδο με τα υγρά υλικά.Ζυμώνουμε με τα χέρια ή με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και λεία, που να ξεκολλά εύκολα από τα χέρια μας ή τον κάδο. Σκεπάζουμε τη ζύμη για την πρασόπιτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.Για τη γέμιση της πρασόπιτας, σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα πράσα και τα ζεματίζουμε για 1-2 λεπτά, ώστε να φύγει η αψάδα τους. Τα στραγγίζουμε καλά.Παράλληλα σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με τα φρέσκο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.Προσθέτουμε τα πράσα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, να καβουρδιστεί ελαφρά.Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει.Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε τα τυριά και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη γέμιση, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.Για τη πρασόπιτα, σε αλευρωμένη επιφάνεια δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια μας για 1 λεπτό.Τη χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη και ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη-βέργα σε φύλλο με διάμετρο κατά 5-6 εκ. μεγαλύτερη από αυτή του ταψιού. Με λίγο λιωμένο βούτυρο αλείφουμε το ταψί και στρώνουμε εκεί το ένα φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα και αφήνοντας να εξέχουν οι άκρες από το σκεύος. Το βουτυρώνουμε και αυτό και στρώνουμε πάνω του άλλα 2 φύλλα, βουτυρωμένα και αυτά ένα ένα.Απλώνουμε πάνω τους τη γέμιση ομοιόμορφα και τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, βουτυρωμένα και αυτά ένα ένα.Φέρνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί, σχηματίζοντας ένα στεφάνι περιμετρικά της πίτας, και αλείφουμε την επιφάνεια με λιωμένο βούτυρο.Χαράσσουμε την πρασόπιτα σε κομμάτια και την ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα, για 1 ώρα.Αν χρειάζεται, τα τελευταία 10 λεπτά του ψησίματος δυναμώνουμε λίγο τη θερμοκρασία για να ροδίσει όμορφα η πρασόπιτα. Σερβίρουμε τη πρασόπιτα ζεστή ή χλιαρή.
2022-02-04 14:22:33
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Αλεύρι (ζύμες),Αυγά,Πράσα,Φέτα
Χοιρινή τηγανιά με πιπεριές
Πανεύκολη τηγανιά, έτοιμη σε 30'! Οι πολύχρωμες πιπεριές δίνουν τόση νοστιμιά και άρωμα στο πιάτο μας...
15 λεπτά
27 λεπτά
4
700 γρ. ψαρονέφρι, σε φέτες πάχους 1,5 εκ., 2 κρεμμύδια ξερά, σε μικρά καρέ, 1 πιπεριά Φλωρίνης, καθαρισμένη και τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, 2 πιπεριές, κατά προτίμηση κέρατο, καθαρισμένες και τριμμένες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, 1 καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, καθαρισμένο και τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τα φύλλα από 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ή φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένα ή 1½ κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος, 50 ml σάλτσα σόγιας, κατά προτίμηση βιολογική, 70 ml λευκό, ξηρό κρασί, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη χοιρινή τηγανιά με πιπεριές, ζεσταίνουμε, σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια ρηχή κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές και το καρότο για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο, αλλά χωρίς να λιώσουν. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το σοτάρουμε στο ίδιο τηγάνι (που χρησιμοποιήσαμε πιο πάνω) στο υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. «Σβήνουμε» με το κρασί και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά, περιχύνουμε με τη σάλτσα σόγιας, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και μαγειρεύουμε για άλλα 1 - 2 λεπτά, ίσα να αναμειχθούν τα αρώματα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε τη χοιρινή τηγανιά με αφράτο πιλάφι, γιαούρτι και ντοματοσαλάτα με βασιλικό.
2023-04-24 22:07:37
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Πιπεριές,Χοιρινό
Αργοψημένο αρνί με κύμινο
Εύκολη, απλή συνταγή για αρνάκι με έντονα αρώματα και γεύσεις για να στολίσετε το πασχαλινό σας τραπέζι και όχι μόνο.
10 λεπτά
160 λεπτά
4-6
1 µπούτι από αρνάκι γάλακτος γύρω στα 2½ κιλά, 70 γρ. βούτυρο, σε θερµοκρασία δωµατίου, 3 σκελίδες σκόρδου, κοπανισµένες, 2 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη + 1 κουτ. σούπας για το σερβίρισµα, 3 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη, 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά, αλάτι, 1 ½ κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι, για το σερβίρισµα
Για να φτιάξουμε το αργοψημένο αρνί με κύμινο αρχικά προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 220° C. Με ένα µικρό κοφτερό µαχαίρι ανοίγουµε µικρές και βαθιές χαρακιές στο επάνω µέρος και στα πλαϊνά του αρνιού.Αναµειγνύουµε το βούτυρο, το σκόρδο, τα µπαχαρικά και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα µπολ µέχρι να γίνουν ένας λείος πολτός. Με τη ράχη ενός κουταλιού αλείφουµε τον πολτό σε όλο το αρνί και στη συνέχεια χρησιµοποιούµε τα δάχτυλά µας για να απλώσουµε τον πολτό οµοιόµορφα, προσέχοντας να καλυφθεί όλο το αρνί.Βάζουµε το αρνί, µε το κόκαλο προς τα κάτω, σε ένα βαθύ ταψί και το τοποθετούµε στο επάνω ράφι του φούρνου. Το ψήνουµε για 10 λεπτά, το αλείφουµε µε τους χυµούς του και το ξαναβάζουµε στο µεσαίο ράφι του φούρνου. Χαµηλώνουµε τη θερµοκρασία του φούρνου στους 160° C. Ψήνουµε το αρνί για περίπου 2-2½ ώρες και το αλείφουµε µε τους χυµούς του κάθε 20-30 λεπτά, προσέχοντας να παραµείνει τρυφερό και γευστικό. Κόβουµε το αρνί σε χοντρά κοµµάτια. Αναµειγνύουµε τη 1 κουτ. σούπας έξτρα κύµινο µε το χοντρό αλάτι και σερβίρουµε το µείγµα στο πλάι, για να πασπαλίσει ο καθένας τη µερίδα του.
2023-01-12 22:51:11
Γαστρονόμος
Κυρίως Γεύμα
Αρνί,Πάσχα
Χοιρινές μπριζόλες με κανέλα, κόκκινο κρασί και ελιές
Είναι πραγματικά νόστιμη και απλή με έμφαση στο «μαύρο», δηλαδή στο κόκκινο κρασί με «σώμα» και μεστή γεύση.
10 λεπτά
75 λεπτά
4
4 χοιρινές μπριζόλες (από σπάλα) , 1 κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ, 1 ξύλο κανέλας, 200 ml κόκκινο κρασί, 1 1⁄2 ποτήρι πολτοποιημένες ντομάτες ή 2 κουτ. σούπας πελτές, διαλυμένος σε 1 1⁄2 ποτήρι νερό, 4 κουτ. σούπας λάδι, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 200 γρ. ελιές πράσινες, τσακιστές (ή όσες ελιές θέλετε), χωρίς κουκούτσια
Για να φτιάξουμε χοιρινές μπριζόλες με κανέλα, κόκκινο κρασί και ελιές, αρχικά, σε φαρδύ τηγάνι με χοντρό πάτο και καπάκι ή ανάλογη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε, ανακατεύοντάς το με την ξύλινη κουτάλα για περίπου 3 - 4 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να γίνεται διαφανές. Τότε βάζουμε και τις μπριζόλες και τις τσιγαρίζουμε ώστε να ροδίσουν ελαφρώς και από τις δύο πλευρές, για περίπου 6 - 7 λεπτά συνολικά. Προσθέτουμε την κανέλα και σβήνουμε με το κρασί. Σείουμε το τηγάνι και, όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την ντομάτα και λίγο αλάτι.Σκεπάζουμε το σκεύος, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί. Στο μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε για λίγο τις ελιές σε νερό για να ξεπικρίσουν, για περίπου 3 - 4 λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε στη σάλτσα να μαγειρευτούν μαζί. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό. Το φαγητό, ανάλογα με το πάχος της χοιρινής μπριζόλας, θα χρειαστεί περίπου 40 - 50 λεπτά. Στο τέλος, πρέπει να μείνει με τη σάλτσα του και οι μπριζόλες να έχουν γίνει. Μόλις είναι έτοιμο, αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Σερβίρουμε, τις χοιρινές μπριζόλες με κανέλα, κόκκινο κρασί και ελιές, με πουρέ πατάτας.
2022-09-12 17:46:41
Εύη Βουτσινά
Κυρίως Γεύμα
Ελιά,Κρασί,Χοιρινό
Φασολάκια με σουπιές από την Κάρπαθο
Τα φασολάκια με σουπιές είναι ένα νόστιµο καλοκαιρινό πιάτο που µοσχοβολάει Αιγαίο. Στην Κάρπαθο βάζουν λίγο µελάνι για τη νοστιµιά, οπότε το κόκκινο από την ντοµάτα γίνεται σκούρο.
30 λεπτά
80 λεπτά
4
1 κιλό σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες, τα σακουλάκια με το μελάνι από 1 - 2 σουπιές (ή, αν δεν τα καταφέρνουμε με το καθάρισμα της σουπιάς, μελάνι σε φακελάκια που πωλείται σε ενημερωμένα παντοπωλεία και ντελικατέσεν), 1/2 κιλό φρέσκα φασολάκια, καθαρισμένα, 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο, 1 νεροπότηρο αλεσμένες ντομάτες, 5 - 6 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια, 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 2 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα, αλάτι και μπόλικο πιπέρι, 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
Για να φτιάξουμε τα ασολάκια με σουπιές από την Κάρπαθο, βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και, όταν γίνει διάφανο, ρίχνουμε με τη σειρά τις σουπιές, τα σκόρδα, το μελάνι (σχίζοντας με μυτερό μαχαίρι τους σάκους), την ντομάτα, λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι.Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε τα φασολάκια και τον μαϊντανό μαζί με λίγο βραστό νερό, μόλις να τα σκεπάζει.Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του. Τότε δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται αλάτι, προσθέτουμε τον δυόσμο και το αποσύρουμε.
2023-08-30 15:56:31
Εύη Βουτσινά
Κυρίως Γεύμα
Σουπιές,Φασολάκια,Νηστίσιμα
Κρεατόσουπα με αστράκι και ρίγανη
Όταν θέλουμε να φάμε μια σούπα με γεμάτη γεύση για θαλπωρή και ζεστασιά φτιάχνουμε αυτήν την εύκολη, νόστιμη και αρωματική κρεατόσουπα με ζυμαρικά και ρίγανη.
15 λεπτά
125 λεπτά
4
1 κιλό μοσχάρι (ψαχνό), κατά προτίμηση σπάλα, σε κύβους 3 εκ., 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ελαφρώς κοπανισμένες, 1 ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη, 200 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στο μπλέντερ, 150 γρ. αστράκι ή πεπονάκι ή άλλο μικρόσχημο ζυμαρικό της αρεσκείας μας, 1 μάτσο καυκαλήθρες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες, 50 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε κρεατόσουπα με αστράκι και ρίγανη, ζεσταίνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα, τη ρίγανη και αλατοπίπερο και αχνίζουμε τα υλικά για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε 2 ½ λίτρα νερό και, μόλις κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι. Ρίχνουμε το αστράκι και τις καυκαλήθρες, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 5 – 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει η σούπα.
2024-01-29 18:08:11
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Ζυμαρικά,Μοσχάρι,Ντομάτα
Μπιφτέκια γεμιστά με απάκι και μανιτάρια
Μπιφτέκια γεμιστά με απάκι και μανιτάρια, δείτε πόσο εύκολα μπορείτε να την φτιάξετε και ανακαλύψτε πόσο γευστικά και ζουμερά είναι!
30 λεπτά
42 λεπτά
4
600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά, 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ, 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός, 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, 1/2 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, 1 κουτ. σούπας κέτσαπ, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη, 1 κουτ. σούπας ούζο, 70 γρ. φρυγανιά, τριμμένη, 40 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 60 γρ. κρητικό απάκι, σε μικρά καρέ (ή άλλο καπνιστό αλλαντικό της αρεσκείας μας), 200 γρ. μανιτάρια λευκά, σε λεπτές φέτες, 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη, 30 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 40 ml χυμός λεμονιού, 90 ml ελαιόλαδο, 90 γρ. μουστάρδα, ξύσμα από 1 λεμόνι, 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα, 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, 1 πιπεριά κέρατο, σε μικρά καρέ, 30 γρ. κέτσαπ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.Για τα μπιφτέκια, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με αλατοπίπερο σε μέτρια φωτιά, για 5 λεπτά. Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και προσθέτουμε και το σοταρισμένο κρεμμύδι με το λάδι του. Ζυμώνουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.Σοτάρουμε το απάκι και τα μανιτάρια στο λάδι, σε δυνατή φωτιά, για 2-3 λεπτά.Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη γραβιέρα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.Για το ψήσιμο των μπιφτεκιών, προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ και καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Πλάθουμε 8 μπιφτέκια. Κάνουμε στο καθένα μια λακκούβα στη μέση, βάζουμε 1-2 κουταλιές γέμιση και πλάθουμε ξανά, εγκλωβίζοντας τη γέμιση.Βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά. Συνοδεύουμε τα μπιφτέκια γεμιστά με απάκι και μανιτάρια με τη λεμονάτη σάλτσα.
2022-08-16 17:53:46
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Απάκι,Μανιτάρια,Μοσχαρίσιος κιμάς,BBQ
Κρεμώδης σούπα από ξερά μπιζέλια
Τόσο απλή και τόσο μα τόσο νόστιμη, ό,τι πρέπει για τα φθινοπωρινά βράδια.
5 λεπτά
65 λεπτά
6-8
1/2 κιλό ξερά μπιζέλια, 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στα 4, αλάτι και πιπέρι, 1/2 φλιτζ. τσαγιού εκλεκτό ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού, όσο θέλετε
Για την κρεμώδη σούπα από ξερά μπιζέλια ξεκινάμε και βάζουμε τα μπιζέλια σε μπόλικο νερό να μουλιάσουν 10 - 12 ώρες. Μετά τα πλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν με νερό να τα σκεπάζει 3 δάχτυλα και το κρεμμύδι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χύτρα ταχύτητας. Όταν μαλακώσουν καλά τα μπιζέλια (στην κατσαρόλα θέλουν 1 ώρα περίπου), τα περνάμε μαζί με το ζουμί από το μπλέντερ* και αδειάζουμε την κρέμα στην κατσαρόλα που καλό είναι να την έχουμε καθαρίσει από κατάλοιπα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το λάδι και βράζουμε για λίγο τη σούπα ανακατεύοντας πού και πού για να μην κολλήσει. Όσο τη βράζουμε, πήζει. Την κάνουμε όσο πηχτή θέλουμε, αλλά είναι καλύτερη όταν έχει πυκνότητα σαν ζεσταμένο μέλι.Δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε λίγο λεμόνι και αποσύρουμε.Μπορούμε να πασπαλίσουμε με κεφαλογραβιέρα τριμμένη και οπωσδήποτε με λίγα κομματάκια ψωμιού που έχουμε αλατοπιπερώσει, ραντίσει με λάδι και ψήσει στον φούρνο.
2022-11-08 16:23:22
Εύη Βουτσινά
Κυρίως Γεύμα
Κρεμμύδι,Λαχανικά,Light,Vegan,Νηστίσιμα,Χορτοφαγικά
H υπόλοιπη πράσινη σαλάτα γίνεται χορτόρυζο
Χρησιμοποιούμε το υπόλοιπο της πράσινης σαλάτας σε ένα γευστικό χορτόρυζο, ένα φρικασέ ή μια χορτόσουπα.
15 λεπτά
40 λεπτά
4
1½ φλιτζ. τσαγιού πράσινη σαλάτα ή όση σας έχει μείνει (στραγγισμένη από τη σάλτσα της), 1½ φλιτζ. τσαγιού διάφορα άλλα χόρτα ή λαχανικά κομμένα (σπανάκι ή μαρούλι, μαζί με τριμμένο καρότο ή λίγο φρέσκο κρεμμύδι), 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος, 2 κουτ. σούπας άνηθος, χοντροκομμένος, 1/2 πακέτο ρύζι τύπου Καρολίνα
Για το χορτόρυζο, σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και, αφού ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε τα ωμά χόρτα και τα λαχανικά και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε την πράσινη σαλάτα που μας έχει περισσέψει και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά. Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμη και προσθέτουμε 3 φλιτζάνια ζεστό νερό. Προσθέτουμε λίγο αλάτι (με φειδώ γιατί η πράσινη σαλάτα είναι ήδη αλατισμένη), σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να χυλώσει ελαφρώς το φαγητό μας. Δεν θέλουμε να είναι στεγνό, αλλά ρευστό και ζουμερό, γι’ αυτό, αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο νερό κατά το μαγείρεμα. Τέλος, ρίχνουμε και τα αρωματικά, ανακατεύουμε απαλά, αποσύρουμε και σερβίρουμε το χορτόρυζο με φρυγανισμένο ψωμί και τυρί της αρεσκείας μας.
2023-05-29 15:10:15
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Λαχανικά,Ρύζι,Χόρτα , Μυρωδικά,Πάσχα,Light,Vegan,Νηστίσιμα,Χορτοφαγικά
Γεμιστοί κολοκυθοανθοί, με μυρωδάτο αυγολέμονο γιαουρτιού
Οι κολοκυθοανθοί γεμίζονται με μυρωδάτο μείγμα λαχανικών και πλιγουριού και το γιαούρτι αρωματίζεται με λουίζα. Το αποτέλεσμα; Τα πιο φίνα γεμιστά του καλοκαιριού.
45 λεπτά
80 λεπτά
4
20 φρέσκοι κολοκυθοανθοί, πλυμένοι, 8 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 1 μέτριο καρότο, τριμμένο και στυμμένο, 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη, 2 κολοκυθάκια, τριμμένα και στυμμένα, 1/4 καυτερής πιπερίτσας, ψιλοκομμένη, 100 γρ. μαραθόριζα, ψιλοκομμένη, ξύσμα από 2 λεμόνια, 200 γρ. πλιγούρι, 50 γρ. μαϊντανός (τα φύλλα ψιλοκομμένα, τα κοτσάνια ολόκληρα), 40 γρ. άνηθος (οι κορυφές ψιλοκομμένες, τα κοτσάνια ολόκληρα), 20 γρ. φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα, 10 φύλλα από σγουρό βασιλικό, 10 φυλλαράκια φρέσκιας μαντζουράνας ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, 1 ξερό κρεμμύδι, σε μέτριες φέτες, 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, 2 φύλλα δάφνης, 500 ml ζωμός λαχανικών ή νερό, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια, 150 γρ. γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό χυμός από 2 λεμόνια, 10 φύλλα λουίζας, φρέσκα, ψιλοκομμένα, ή 5 ξερά, τριμμένα
Για να φτιάξουμε γεμιστούς κολοκυθοανθούς, με μυρωδάτο αυγολέμονο γιαουρτιού, αρχικά ζεσταίνουμε, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, 40 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το καρότο, το σκόρδο, τα κολοκυθάκια, την καυτερή πιπερίτσα και τη μαραθόριζα για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι απλώς να μαραθούν. Αλατοπιπερώνουμε.Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιών και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το πλιγούρι, ανακατεύουμε μερικές φορές μέχρι να γυαλίσει και τραβάμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.Προσθέτουμε τα φύλλα μαϊντανού, άνηθου, δυόσμου, βασιλικού και μαντζουράνας. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και ανακατεύουμε καλά.Ανοίγουμε προσεκτικά τους ανθούς για να μη σπάσουν και αφαιρούμε τους στήμονες που μοιάζουν με κοκκινωπό αστερία στη βάση του εσωτερικού κάθε ανθού. Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε προσεκτικά τους ανθούς με το μείγμα της γέμισης, φτάνοντας μέχρι τη μέση. Στρίβουμε τις μακριές και μυτερές άκρες κάθε ανθού σαν πουγκί.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σκορπίζουμε τα κοτσάνια μαϊντανού και άνηθου στον πάτο μιας μικρής γάστρας.Έπειτα, πάνω τους απλώνουμε τις φέτες ξερού κρεμμυδιού, το θυμάρι και τις δάφνες.Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τακτοποιούμε στη γάστρα τους ανθούς, με το στριμμένο άνοιγμα προς τα κάτω και το μέρος του κοτσανιού προς τα πάνω, φροντίζοντας να είναι κολλητά ο ένας με τον άλλο, για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο. Περιχύνουμε προσεκτικά με τον ζωμό λαχανικών.Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε για άλλα 5-6 λεπτά.Ξεφουρνίζουμε και, ανασηκώνοντας προσεκτικά τη γάστρα, αδειάζουμε τον καυτό ζωμό της σε ένα μπολ.Σε άλλο, μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφράτη μαρέγκα. Προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπώντας απαλά, το γιαούρτι και σταδιακά τον χυμό των λεμονιών. Χτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε σταδιακά και σε αργή ροή τον ζεστό ζωμό της γάστρας, μέχρι να ζεσταθεί καλά το μείγμα αυγών. Προσθέτουμε τη λουίζα και ανακατεύουμε.Αδειάζουμε τη ζεστή σάλτσα στη γάστρα με τους ανθούς. Σείουμε το σκεύος για λίγο μέχρι η σάλτσα να απλωθεί ομοιόμορφα παντού. Μοιράζουμε τους ανθούς σε πιάτα και με κουτάλα περιχύνουμε με το ζεστό αυγολέμονο.
2023-08-04 09:48:34
Αστέριος Κουστούδης
Κυρίως Γεύμα
Αυγά,Γιαούρτι,Κολοκυθάκια
Η κρεατόσουπα των 4 ωρών (με μοσχαρίσια μάγουλα και λαχανικά)
Με τα πλούσια σε κολλαγόνο μάγουλα και το κότσι, η κρεατόσουπα με μοσχαρίσια μάγουλα και οσομπούκο μελώνει έξοχα, νοστιμίζει τέλεια και δεν έχει ανάγκη από πολλά φτιασιδώματα.
30 λεπτά
270 λεπτά
4-6
2 μοσχαρίσια μάγουλα, περίπου 1 κιλό ή η ίδια ποσότητα οσομπούκο, 1 φέτα οσομπούκο (περίπου 450 γρ.), 500 ml κρασί λευκό, ξηρό (προτιμότερο Μοσχοφίλερο), 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες, άκοπες, 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο στα 4, 1 φύλλο δάφνης, 3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ή 2 κουτ. γλυκού ξερό, τριμμένο, 1 καρότο ολόκληρο, καθαρισμένο, 2 κλωνάρια σέλερι, ολόκληρα, 5 - 6 κόκκοι μαύρο πιπέρι, 1 μεγάλο καρότο, σε μικρούς κύβους, 1 κλωνάρι σέλερι, σε μικρούς κύβους, 2 πατάτες, σε μικρούς κύβους, 1 μικρό γογγύλι, σε μικρούς κύβους (προαιρετικά – το βρίσκουμε σε μεγάλα μανάβικα) , 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 30 ml ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού (όσο μας αρέσει)
Για να φτιάξουμε κρεατόσουπα με μοσχαρίσια μάγουλα και λαχανικά, βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα το κρέας και προσθέτουμε νερό να τα σκεπάσει κατά περίπου 4 - 5 εκ. Βάζουμε το σκεύος σε δυνατή φωτιά και, μόλις κοχλάσει το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά, ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα ώστε να γίνει διαυγής και με «καθαρή» γεύση ο ζωμός.Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για το ζωμό και συνεχίζουμε το σιγανό βράσιμο για περίπου 3 ώρες ή μέχρι το κρέας να έχει μαλακώσει πολύ, συμπληρώνοντας νερό αν χρειαστεί. Δεν κλείνουμε το καπάκι, γιατί οι υδρατμοί που εγκλωβίζονται δίνουν βαριά μυρωδιά στη σούπα.Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα σε ένα πιάτο και καλύπτουμε με μεμβράνη. Σουρώνουμε τον ζωμό. Τα βρασμένα λαχανικά, που σχεδόν θα έχουν λιώσει, τα πιέζουμε με μια κουτάλα στο σουρωτήρι για να πάρουμε το μέγιστο της γεύσης τους και τα αφαιρούμε. Αν θέλουμε η σούπα μας να έχει λιγότερο λίπος, βάζουμε το σκεύος με το ζωμό στην κατάψυξη για 20 λεπτά. Βγάζουμε το σκεύος και αφαιρούμε το παγωμένο λίπος που έχει ανέβει στην επιφάνεια με ένα κουτάλι.Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το ζωμό, τις πατάτες, τα καρότα και αλατοπίπερο και βράζουμε για 15 - 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σέλερι και το γογγύλι, αν βάλουμε, και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 - 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και αυτά (θα μείνουν κάπως τραγανά).Στο μεταξύ, καθαρίζουμε το κρέας (το οσομπούκο) από τα κόκαλα, το κόβουμε όλο σε μικρούς κύβους και το ρίχνουμε στη σούπα. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Προσθέτουμε το λάδι, όσο λεμόνι μάς αρέσει, σκορπίζουμε το μαϊντανό, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε.
2022-01-11 20:11:57
Χριστόφορος Πέσκιας
Κυρίως Γεύμα
Κρασί,Λαχανικά,Μοσχάρι
Μαγειρίτσα αυγοκοφτή
Απαραίτητο πιάτο για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, συνηθίζεται να την τρώνε και την άλλη μέρα για πρωινό, ιδιαίτερα καταπραϋντικό μετά το πλούσιο βραδινό γεύμα.
45 λεπτά
120 λεπτά
6-8
1 αρνίσια συκωταριά βάρους 1.100-1.200 γρ., καθαρισμένη, 1-2 αρνίσιες αντεριές, καθαρισμένες, 2 μεγάλα μαρούλια (ή 3 μικρότερα), ψιλοκομμένα όπως για τη σαλάτα, 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, 1/2 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος, 4-5 κλωνάρια δυόσμος, ψιλοκομμένα, 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 80 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2-3 αυγά, χυμός από 1 1⁄2-2 λεμόνια
Για την μαγειρίτσα αυγοκοφτή ξεκινάμε και ξεπλένουμε καλά τη συκωταριά και τις αντεριές και τις ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει.Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε και τις ψιλοκόβουμε.Στην ίδια κατσαρόλα (καλά πλυμένη και στεγνή) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τη συκωταριά και τις αντεριές σε δύο δόσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά και να νοστιμίσουν.Αποφεύγουμε να ρίξουμε όλα τα υλικά σε μία δόση, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και βράσουν αντί να σοταριστούν, αναδίδοντας βαριά μυρωδιά.Προσθέτουμε περίπου 1.500 ml νερό και αφήνουμε να πάρει μία βράση, ξαφρίζοντας σχολαστικά μέχρι να κοχλάσει το νερό και να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια.Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μάραθο (αν χρησιμοποιήσουμε) και μαγειρεύουμε για άλλα 20-30 λεπτά.Αν έχει σωθεί αρκετό νερό, προσθέτουμε λίγο ακόμη – το φαγητό πρέπει να είναι μια δεμένη σούπα.Τέλος, ρίχνουμε τον δυόσμο και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός τα αυγά μέχρι να ενωθούν καλά.Ρίχνουμε σταδιακά τον χυμό λεμονιού, χτυπώντας ασταμάτητα.Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε λίγο λίγο όσο περισσότερο καυτό ζουμί από τη μαγειρίτσα χρειάζεται ώστε το αυγολέμονο να ζεσταθεί.Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, τη σείουμε μερικές φορές για να απλωθεί παντού και την ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι να δέσει λίγο ακόμη το αυγολέμονο.Τη σερβίρουμε ζεστή.
2023-04-06 14:00:07
null
Κυρίως Γεύμα
Αρνί,Κρεμμύδι,Μαρούλι
Τηγανητό ρύζι με γαρίδες
Κινέζικο ρύζι με γαρίδες για τους λάτρεις των εξωτικών γεύσεων.
40 λεπτά
70 λεπτά
6
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο (κίτρινο, parboiled ή κάποιο κινεζικό που θα βρούμε στα εξειδικευμένα καταστήματα)., 40 ml λευκό, ξηρό κρασί, 40 ml σόγια σος, 1 κουτ. σούπας σησαμέλαιο, 50 ml ελαιόλαδο, 2 αυγά, 20 γρ. τζίντζερ, ψιλοτριμμένο, 24 μέτριες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες από κεφάλια και κελύφη, 200 γρ. καρότα, σε κυβάκια, 150 γρ. φύτρες φασολιού (προαιρετικά), 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φύλλα φρέσκου κόλιανδρου (ή μαϊντανού) και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, κατά βούληση
Bράζουμε το ρύζι μέχρι να γίνει al dente (καλό είναι να το σοτάρουμε σε λίγο λάδι πριν το βράσουμε).Μόλις γίνει το ρύζι, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και το μεταφέρουμε στο ψυγείο, ώστε να κρυώσει πολύ καλά.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κρασί, τη σόγια σος, το σησαμέλαιο και 2 κουτ.σούπας νερό (ή ζωμό, αν διαθέτουμε).Βάζουμε ένα μεγάλο γουόκ σε δυνατή φωτιά.Αν δεν έχουμε γουόκ, χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο τηγάνι ή μια κατσαρόλα χαμηλή και φαρδιά, προτιμότερο αντικολλητικά.Πρέπει να κάψει καλά το σκεύος, σχεδόν να βγάλει καπνό.Τότε ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το καρότο και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα.Προσθέτουμε το τζίντζερ και σοτάρουμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα.Ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεύουμε και, πριν καλά-καλά ψηθούν, ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις φύτρες και αμέσως μετά τις γαρίδες, και ανακατεύουμε 1 - 2 φορές.Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε 1 - 2 φορές, προσθέτουμε το υγρό μείγμα που έχουμε στο μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά από το ρύζι.Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο λάδι επιπλέον.Προσθέτουμε πιπέρι, όσο κόλιανδρο και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι θέλουμε και σερβίρουμε.
2023-04-28 16:17:48
Χριστόφορος Πέσκιας
Κυρίως Γεύμα
Γαρίδες,Ρύζι
Μοσχαρίσια τηγανιά με σπαράγγια
Μοσχαρίσια τηγανιά με σπαράγγια, μια παραλλαγή της κλασικής συνταγής που θα σας ενθουσιάσει με τη γεύση της!
10 λεπτά
25 λεπτά
4
800 γρ. μοσχάρι από φιλέτο, κόντρα ή κιλότο, σε λωρίδες πάχους περίπου 1,5 εκ., 40 ml ελαιόλαδο, 1/4 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, 400 ml ξινόκρεμα (π.χ. σμετάνα ή κρεμ φρες ή sour cream – σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε deli και σε ρωσικά μπακάλικα), οι τρυφερές κορυφές από 20-25 σπαράγγια , αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα φιλετάκια (σε δόσεις, αν δεν χωράνε όλα μαζί) για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, ρίχνουμε τα σπαράγγια και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά. Ξαναβάζουμε τα φιλετάκια στο τηγάνι, προσθέτουμε τον άνηθο, την ξινόκρεμα και αλατοπίπερο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε με κουτάλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, χωρίς να σκεπάσουμε το τηγάνι, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να ενσωματωθεί η ξινόκρεμα.Σερβίρουμε τη μοσχαρίσια τηγανιά με σπαράγγια και ξινόκρεμα ζεστή με πατάτες τηγανητές.
2022-02-18 16:24:14
Νίκη Χρυσανθίδου
Κυρίως Γεύμα
Γαλακτοκομικά,Μοσχάρι,Σπαράγγια
Τάρτα με φακές και ξινομυζήθρα Κρήτης
Οι φακές και η θρυμματισμένη ξινομυζήθρα συνδυάζονται για να προσφέρουν μια αίσθηση γεύσης όπως και καμία άλλη.
15 λεπτά
100 λεπτά
για μια ταρτιέρα 28 εκ.
440 γρ. αλεύρι, 120 γρ. βούτυρο, 60 ml γάλα, 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι, 200 γρ. φακές χοντρές, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο, 2 φύλλα δάφνης, 1/4 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος, 1 πιπεριά Φλωρίνης (από βάζο), ψιλοκομμένη, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 200 γρ. ξινομυζήθρα, τριμμένη, 100 ml γάλα, 2 αυγά αλάτι, πιπέρι (κατά βούληση)
Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε με το ειδικό εξάρτημα (το γάντζο). Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια σε μπολ για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει μια ζύμη που δεν κολλάει.Την κάνουμε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.Βράζουμε τις φακές σε κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα δαφνόφυλλα για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να σκάνε. Τις σουρώνουμε, πετάμε τις δάφνες και τις κρατάμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα (καθαρή) σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι για 5 λεπτά. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τις φακές, την πιπεριά, το μαϊντανό, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.Χτυπάμε στο μούλτι το γάλα με τα αυγά και το τυρί.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε μια καθαρή επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2 - 4 χλστ. και τη στρώνουμε στην ταρτιέρα. Κόβουμε ό,τι εξέχει. Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία τη ζύμη και την προψήνουμε για 10 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε, αδειάζουμε από πάνω το μείγμα με τις φακές, το στρώνουμε ομοιόμορφα και περιχύνουμε με την κρέμα τυριού. Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε μικρές λωρίδες ζύμης και τις απλώνουμε πάνω από την επιφάνεια της τάρτας σταυρωτά (σαν πάστα φλόρα). Ψήνουμε την τάρτα για περίπου 30 - 40 λεπτά, τη βγάζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και την κόβουμε σε κομμάτια.
2021-07-06 15:43:22
Νίκη Χρυσανθίδου
Κυρίως Γεύμα
Αλεύρι (ζύμες),Τυρί,Φακές
Σουβλάκια κοτόπουλου με μαρινάδα γιαουρτιού
Μαζί με ζεστές πίτες και λαχανοσαλάτα τα σουβλάκια κοτόπουλου είναι το τέλειο γεύμα, αλλά και ο πιο εύκολος μεζές για φιλικές μαζώξεις.
10 λεπτά
20 λεπτά
4-6
700 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου, σε κύβους 3 εκ., 2 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά, 1 κουτ. σούπας πάπρικα καυτερή, 200 γρ. γιαούρτι, κατά προτίμηση πρόβειο, 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, 1 λεμόνι μικρό, σε λεπτές φέτες , 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να ετοιμάσουμε τα σουβλάκια κοτόπουλου με μαρινάδα γιαουρτιού αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το ανακατεύουμε σε ένα μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά.Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί.«Περνάμε» το κοτόπουλο σε καλαμάκια (12-14), χωρίς να το σκουπίσουμε από τη μαρινάδα, και τακτοποιούμε τα σουβλάκια στο ταψί.Ψήνουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
2024-02-29 16:21:15
Νίκη Χρυσανθίδου
Κυρίως Γεύμα
Γιαούρτι,Κοτόπουλο,BBQ,Απόκριες
Χοιρινά μπριζολάκια ψητά, με πουρέ σπανακιού
Χοιρινά μπριζολάκια με την συνοδεία ενός αρωματικού πουρέ διαφορετικό από τα συνηθισμένα που αναδεικνύει την μαρινάδα του κρέατος ακόμη περισσότερο.
10 λεπτά
30 λεπτά
4
4 μέτριες χοιρινές μπριζόλες από κόντρα (ζητάμε από τον κρεοπώλη να τις κόψει πολύ λεπτές, πάχους 0,5 εκ.), λίγο ελαιόλαδο, για το λάδωμα του σκεύους, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 30 ml ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη, 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη, 1/4 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη (προαιρετικά), 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη, 1/2 κιλό σπανάκι χοντροκομμένο (για ευκολία, βάζουμε έτοιμο, καθαρισμένο και συσκευασμένο σε σακουλάκια στα σούπερ μάρκετ), 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ, 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, 1/2 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα, 50 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 100 - 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη, 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Για τα χοιρινά μπριζολάκια ψητά, με πουρέ σπανακιού, ξεκινάμε με το μαρινάρισμα.Σε ένα μέτριο, βαθύ ταψί βάζουμε όλα μαζί τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τις μπριζόλες, τις γυρίζουμε μερικές φορές για να βραχούν παντού και τις αφήνουμε να μαριναριστούν για 10 λεπτά.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί και βάζουμε τις μπριζόλες, χωρίς να τις στραγγίξουμε από τη μαρινάδα τους, σε μονή στρώση. Τις αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές. Ψήνουμε τις μπριζόλες για περίπου 6 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Μοιράζουμε τις μπριζόλες στα πιάτα.Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σπανάκι με το κρεμμύδι, τον άνηθο, τα μυρώνια και αλατοπίπερο για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Αδειάζουμε σε σουρωτήρι και τα στραγγίζουμε καλά από τα υγρά. Τα ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και να σχηματιστεί ένας λείος πουρές. Μοιράζουμε στα πιάτα με τις μπριζόλες, ρίχνουμε από 1 κουταλιά γιαούρτι, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με την πάπρικα και σερβίρουμε.
2023-05-07 12:19:05
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Σπανάκι,Χοιρινό
Μπαρμπούνια ψητά με πουρέ αρακά
Η αλήθεια είναι ότι τα μπαρμπούνια είναι εξαίσια τηγανητά, αλλά και ψητά γίνονται απίθανα.
30 λεπτά
45 λεπτά
4-6
1.800 - 2.000 γρ. φρέσκα μπαρμπούνια (προτιμάμε μεγάλα), καθαρισμένα, αλάτι, 20 ml χυμός λεμονιού, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας, 1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας μαντζουράνας (θα τη βρούμε σε γλαστράκια σε φυτώρια - εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε 1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ξερή, τριμμένη, ή 1 κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό, τριμμένο, ή 8 - 10 φύλλα από φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα), 100 ml ελαιόλαδο, 600 γρ. αρακάς, φρέσκος ή κατεψυγμένος, 50 ml ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, τριμμένος (ή 1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πλένουμε καλά μέσα κι έξω τα μπαρμπούνια, τα σκουπίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, τοποθετημένο σε ένα ταψάκι (για να στραγγίσουν τα υγρά).Πασπαλίζουμε τα μπαρμπούνια με αλάτι και τα βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30 λεπτά.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C.Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί, αραδιάζουμε εκεί τα μπαρμπούνια και με ένα πινέλο τα αλείφουμε με το μισό λαδολέμονο και από τις δύο πλευρές.Σκορπίζουμε από πάνω το υπόλοιπο λαδολέμονο και τα ψήνουμε για 15 λεπτά, σε μεσαίο ράφι του φούρνου.Τον ετοιμάζουμε μέχρι να ψηθούν τα μπαρμπούνια. Βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και, μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τον αρακά και τον βράζουμε για 8 - 10 λεπτά.Τον στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι, τον ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό και τον περνάμε από το μύλο των λαχανικών (ή το μπλέντερ), μέχρι να γίνει πουρές. Αν βγει πολύ σφικτός, προσθέτουμε λίγο από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν και ανακατεύουμε. Θέλουμε να γίνει ζουμερός, αλλά όχι υδαρής. Αν θέλουμε να αποκτήσει πιο λεία και βελούδινη υφή, τον περνάμε από ψιλή σήτα. Προσθέτουμε αμέσως τον πουρέ αρακά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 - 2 λεπτά.Βγάζουμε τα ψημένα μπαρμπούνια από το φούρνο, τα μοιράζουμε σε πιάτα και συνοδεύουμε με τον πουρέ αρακά.
2021-09-16 14:01:00
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Αρακάς,Μπαρμπούνια
Μοσχάρι λεμονάτο
Κλασικό και αγαπημένο φαγητό, το συνοδεύουμε ιδανικά με πατάτες τηγανητές ή ένα αφράτο πιλάφι.
20 λεπτά
95 λεπτά
4-5
1 κιλό μοσχάρι σπάλα, χωρίς κόκαλο, κομμένο σε κύβους περίπου 3 εκ., 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο , 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη, 1 φύλλο δάφνης, 1/2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, κοπανισμένος, 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη, ο χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι, 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος , 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε μοσχάρι λεμονάτο αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά, τη μισή ποσότητα ελαιολάδου.Στη συνέχεια, σοτάρουμε το μοσχάρι για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, τον μαραθόσπορο, το θυμάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε περίπου 1.300 ml νερό (τόσο ώστε να καλύπτει κατά τα 2/3 τα υλικά) και ανακατεύουμε απαλά.Μετριάζουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι.Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε το ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, τον δυόσμο και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα. Αδειάζουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα και τη σείουμε ώστε να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υγρά. Αφαιρούμε τη δάφνη και σερβίρουμε λεμονάτο μοσχάρι.
2023-10-18 14:27:13
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Κρεμμύδι,Μοσχάρι,Σκόρδο
Φασόλια μαυρομάτικα με ψητά λουκάνικα
Φασόλια μαυρομάτικα με ψητά λουκάνικα και αν μας έχουν περισσέψει βλήτα βραστά, τα βάζουμε κι αυτά στο ιδιαίτερο αυτό σαλατοφαγητό.
15 λεπτά
40 λεπτά
4-6
500 γρ. φασόλια μαυρομάτικα, καλά ξεπλυμένα, 2 μέτρια λουκάνικα της αρεσκείας μας, κομμένα σε ροδέλες πάχους 1-1½ εκ., 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρέ, 1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε μικρά καρέ, 1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή 1 κουτ. γλυκού ξερή τριμμένη, 80 ml ελαιόλαδο (ή όσο προτιμάμε), αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 1 μερίδα χόρτα βραστά βλήτα που μας έχουν περισσέψει (αν θέλουμε)
Για τα φασόλια μαυρομάτικα με ψητά λουκάνικα βάζουμε τα μαυρομάτικα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν.Στα πρώτα λεπτά του μαγειρέματος, μπορεί να χρειαστεί να ξαφρίσουμε, να αφαιρέσουμε δηλαδή τον αφρό από την επιφάνεια του νερού.Τα βράζουμε για περίπου 25-30 λεπτά ή όσο χρειάζονται για να γίνουν όσο τρυφερά μας αρέσουν.Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.Για να γλιτώσουμε χρόνο, όση ώρα βράζουν τα φασόλια ετοιμάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (καθαρίσματα, ψιλοκοψίματα κ.λπ.) και ψήνουμε τα λουκάνικα.Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί (χωρίς λάδι) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τις ροδέλες από τα λουκάνικα.Τις ψήνουμε μέχρι να βγάλουν το λίπος τους και να ροδίσουν.Τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από όσο περισσότερο λίπος γίνεται.Βάζουμε τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, τη ρίγανη, τα λουκάνικα το λάδι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά.Αν βάλουμε τα βλίτα, τα στραγγίζουμε πολύ καλά από τυχόν υγρά και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια (δεν τα ψιλοκόβουμε).Επίσης, αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ξίδι ή λεμονοχυμό ανάλογα με το γούστο μας.Συνοδεύουμε με , το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο ψωμί ή παξιμάδι.
2022-10-05 21:48:33
Νίκη Τρέσσου, Ευδοκία Φυλακούρη
Κυρίως Γεύμα
Λαχανικά,Φασόλια
Μελωμένη χοιρινή σπάλα κατσαρόλας με κάστανα και ξερά φρούτα
Η χοιρινή σπάλα εμπλουτίζεται με χειμωνιάτικα φρούτα και καρπούς και γίνεται ένα πιάτο πληθωρικής, σύνθετης νοστιμιάς, που μαγειρεύεται σχεδόν μόνο του!
15 λεπτά
150 λεπτά
6-8
1 σπάλα χοιρινή, με το κόκαλο, 1.500-1.800 γρ. (σε ενιαίο κομμάτι), 70 ml ελαιόλαδο, 30 ml μπράντι, 1 κοφτό κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο, 1 κοφτό κουτ. γλυκού καρδάμωμο σε σκόνη, 1 φύλλο δάφνης, 2 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, 12 ξερά κρεμμυδάκια του στιφάδου, καθαρισμένα, 24 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια, 24 ξερά σύκα, 3 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες, 10-15 κάστανα, ψημένα και καθαρισμένα (μπορούμε να βάλουμε και έτοιμα καθαρισμένα), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μελωμένη χοιρινή σπάλα κατσαρόλας με κάστανα και ξερά φρούτα, αλατίζουμε ολόγυρα τη σπάλα και την αφήνουμε εκτός ψυγείου για περίπου 1 ώρα. Σε φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε τη σπάλα στο ελαιόλαδο για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όσο γίνεται από όλες τις μεριές.Σβήνουμε με το μπράντι, αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη δάφνη, το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο ώστε να μισοσκεπάσει το κρέας και αφήνουμε να πάρει βράση.Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Περίπου 30 λεπτά πριν αποσύρουμε, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ξερά φρούτα, τα κάστανα, αλάτι και πιπέρι.Αφαιρούμε το κρέας και τα υπόλοιπα στερεά υλικά με τρυπητή κουτάλα και τα τακτοποιούμε σε πιατέλα. Βάζουμε τη σάλτσα να βράσει σκέτη, σε δυνατή φωτιά, για 10-15 λεπτά ή μέχρι να μειωθεί ελαφρώς και να δέσει όσο θέλουμε. Σερβίρουμε, τη μελωμένη χοιρινή σπάλα κατσαρόλας με κάστανα και ξερά φρούτα, με τη σάλτσα.
2023-11-29 13:13:01
Κλεομένης Ζουρνατζής
Κυρίως Γεύμα
Κάστανα,Ξερά δαμάσκηνα,Χοιρινό,Χριστούγεννα
Μύδια με αλμυρίκια, μυρωδικά και εσπεριδοειδή
Ένα σπαρταριστό, μυρωδάτο ορεκτικό με μύδια και αλμυρίκια που μοιάζει λες και μόλις έχει βγει από το νερό.
30 λεπτά
50 λεπτά
null
1 κιλό μύδια, καλά καθαρισμένα, 400 γρ. αλμυρίκια, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 1 φρέσκια πιπερίτσα καυτερή, ψιλοκομμένη, 1 φύλλο δάφνης, 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο, 3 κλωνάρια δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες, 100 ml κρασί λευκό, ξηρό, 80 ml χυμός λεμονιού, 80 ml χυμός πορτοκαλιού, ξύσμα από 2 πορτοκάλια, 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 2 κουτ. σούπας βασιλικός, ψιλοκομμένος, 2 κουτ. σούπας κόλιανδρος, ψιλοκομμένος, 80 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα μύδια με αλμυρίκια, μυρωδικά και εσπεριδοειδή, σε μπολ βάζουμε τα αλμυρίκια, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τα αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά.Παράλληλα, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, τη δάφνη, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το σκόρδο για 1/2 λεπτό.Προσθέτουμε το κρασί και τα μύδια, σκεπάζουμε και αχνίζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια (όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε).Αφήνουμε τα μύδια να κρυώσουν μέσα στο ζουμί τους.Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, το ξύσμα, τον μαϊντανό, τον βασιλικό, τον κόλιανδρο και αλατοπίπερο.Ξεπλένουμε και στεγνώνουμε τα αλμυρίκια. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τα αλμυρίκια σε πιάτα και μοιράζουμε από πάνω τα μύδια με το ζουμί τους.
2022-07-27 18:20:19
Χριστόφορος Πέσκιας
Κυρίως Γεύμα
Μύδια,Πορτοκάλι
Κλασική ομελέτα σε μισοφέγγαρο, κάθε φορά λίγο διαφορετική
Μια ομελέτα ζουμερή, αφράτη και σχεδόν λευκή, με λίγο γάλα ή κρέμα γάλακτος στο μείγμα, αν και όχι απαραιτήτως, και βούτυρο στο τηγάνι, την οποία μπορούμε να εμπλουτίσουμε με ένα σωρό υλικά.
6 λεπτά
9 λεπτά
1
3 αυγά, 50 ml φρέσκο γάλα ή κρέμα γάλακτος ή 1 κουτ. σούπας ξίδι (το γάλα και η κρέμα γάλακτος για βελούδινη υφή, ενώ το ξίδι για πιο ανάλαφρη υφή και γεύση), 25 γρ. βούτυρο αγελάδας , αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για να φτιάξουμε κλασική ομελέτα σε μισοφέγγαρο, αρχικά ρίχνουμε, σε βαθύ μπολ, τα αυγά, το γάλα (ή την κρέμα ή το ξίδι) και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε πολύ καλά με το σύρμα. Πρέπει να γίνουν κρεμώδη, βελούδινα, αφράτα και να αποκτήσουν πολύ ανοιχτό χρώμα.Χτυπάμε έντονα για 5-6 λεπτά. Αν έχουμε χρόνο και διάθεση, τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός, στο μίξερ πάγκου ή με το ραβδομπλέντερ.Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 28 εκ. λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών και σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά (δεν θέλουμε να πάρει η ομελέτα χρώμα από κάτω) για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει το αυγό. Με μια σπάτουλα φροντίζουμε ώστε η ομελέτα να ξεκολλήσει γύρω γύρω από τα τοιχώματα του τηγανιού.Διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο, προσεκτικά (δεν θα έχει ψηθεί πλήρως στο εσωτερικό της). Τραβάμε από τη φωτιά.Αφήνουμε την ομελέτα στο τηγάνι για 1 λεπτό να ψηθεί και εσωτερικά αλλά να παραμείνει ζουμερή και αφράτη.
2024-01-17 09:35:49
Χριστόφορος Πέσκιας
Κυρίως Γεύμα
Αυγά,Γάλα,Χορτοφαγικά
Τσιπούρα με λαχανικά στον φούρνο
Ανάμεικτα λαχανικά, κατακόκκινα ντοματίνια και φίνο ζουμερό ψάρι. Όλα σε ένα ταψί, γίνονται εύκολα, γρήγορα και απίθανα νόστιμα.
30 λεπτά
55 λεπτά
4
4 τσιπούρες (περίπου 250 - 300 γρ. η καθεμιά), καθαρισμένες, 2 καρότα, σε λεπτές φέτες, 2 πατάτες, σε λεπτές φέτες, 300 γρ. ντοματίνια, (κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί), κομμένα στη μέση, τα φύλλα από 4 - 5 κλωναράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδου, σε φέτες, 2 φύλλα δάφνης, 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, καλοκοπανισμένο, χυμός από 1 λεμόνι, 80 ml λευκό, ξηρό κρασί, 80 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε τις τσιπούρες με λαχανικά στον φούρνο, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί και απλώνουμε σε μια στρώση, τα καρότα, τις πατάτες, τις σκελίδες σκόρδου, τον μαϊντανό, τα φύλλα δάφνης και τα μισά ντοματίνια.Αλατοπιπερώνουμε καλά τα ψάρια και τα τακτοποιούμε πάνω από τα λαχανικά.Σκορπίζουμε ομοιόμορφα στην επιφάνεια, τα υπόλοιπα ντοματίνια. Σε ένα μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με το θυμάρι, το λεμόνι, το κρασί, αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με το μείγμα, όλα τα υλικά.Ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να γίνουν και τα ψάρια και τα λαχανικά.
2023-11-29 16:38:28
Γαστρονόμος
Κυρίως Γεύμα
Καρότα,Λαχανικά,Ντομάτα,Πατάτες,Τσιπούρα
Γλώσσα με ντοματένια σάλτσα και κάππαρη
Φίνα, ζουμερή γλώσσα με λαχταριστή κόκκινη σάλτσα και μπόλικη κάππαρη. Τι άλλο να ζητήσει κάποιος;
15 λεπτά
45 λεπτά
4
1 κιλό φιλέτα γλώσσας, φρέσκα ή κατεψυγμένα, 4 κουτ. σούπας κάππαρη , 2 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες , 2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος (τα φύλλα) , 50 ml ελαιόλαδο, 1 ποτήρι πολτός ντομάτας (από φρέσκες ντομάτες ή από ντοματάκια κονσέρβας), 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, 1 - 2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι , αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι , ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο (με διαφορετικό αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα) , αλεύρι για το πανάρισμα
Για να φτιάξουμε γλώσσα με κάππαρη, αρχικά βάζουμε την κάππαρη σε ένα μπολ με κρύο νερό και την αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ώστε να ξαλμυριστεί καλά. Την ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Πλένουμε τα φιλέτα γλώσσας, τα στεγνώνουμε και τα αλατίζουμε ελαφρώς. Τα αφήνουμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (50 ml) σε ένα ευρύχωρο σκεύος σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε την κάππαρη και το σκόρδο ίσα να σκορπίσουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, τη ρίγανη και πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Στο μεταξύ, αλευρώνουμε τα φιλέτα της γλώσσας και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι (ελιάς ή σουσαμιού) σε δόσεις για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά, ίσα να χρυσίσουν ελαφρώς. Τα βγάζουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στο σκεύος με τη σάλτσα. Προσθέτουμε το ξίδι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι και να γίνουν τα φιλέτα γλώσσας. Σερβίρουμε (προσεκτικά για να μη διαλυθεί), τη γλώσσα με κάππαρη, με την πυκνή σάλτσα της και συνοδεύουμε με ρύζι.
2022-10-14 15:40:31
Νίκη Χρυσανθίδου
Κυρίως Γεύμα
Γλώσσα,Μαϊντανός,Ντομάτα
Τα φουρνιστά κοχύλια της Τυρινής με μανιτάρια και τυριά
Την εβδομάδα της Τυρινής έχουν την τιμητική τους τα τυριά και τα μακαρόνια. Η Νένα Ισμυρνόγλου ετοίμασε τα πιο λαχταριστά φουρνιστά κοχύλια με εκλεκτό κεφαλοτύρι, φρέσκια μυζήθρα και βουτυράτο κασέρι.
30 λεπτά
75 λεπτά
6
500 γρ. ζυμαρικά κοχύλια, μέτρια, 200 γρ. μανιτάρια λευκά, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτριες φέτες, 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 500 ml φρέσκο γάλα, 80 γρ. βούτυρο, κατά προτίμηση αιγοπρόβειο, 140 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο, 150 γρ. φρέσκια μυζήθρα, θρυμματισμένη, 80 γρ. κασέρι τριμμένο, 1 γεμάτη κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο, 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 20 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να ετοιμάσουμε τα φουρνιστά κοχύλια της Τυρινής με μανιτάρια και τυριά βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας τους. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μέτριο ταψί.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα.Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τα 30 γρ. από το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο αλάτι για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.Τα αδειάζουμε μαζί με το βούτυρο στο ταψί με τα μακαρόνια και ανακατεύουμε να αναμειχθούν ομοιόμορφα.Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για ένα λεπτό μέχρι να καβουρδιστεί.Προσθέτουμε το γάλα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε με το σύρμα για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία δεμένη σάλτσα χωρίς σβολάκια αλευριού.Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε το δεντρολίβανο και τη μισή ποσότητα από το κεφαλοτύρι και το κασέρι.Περιχύνουμε με την τυρένια σάλτσα τα ζυμαρικά με τα μανιτάρια, ανακατεύουμε απαλά και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τη μυζήθρα και τα υπόλοιπα τυριά και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει όμορφα.
2024-03-07 18:51:31
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Ζυμαρικά,Μανιτάρια,Τυρί
Λαχανικά στον φούρνο, σαν μπριάμ
Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε σε αυτό το λαχταριστό φουρνιστό είναι να κόψουμε τα λαχανικά και να τα απλώσουμε όμορφα σε μία στρώση σε μεγάλο ταψί, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
30 λεπτά
70 λεπτά
4-6
2 μέτριες μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε φέτες πάχους 1 εκ., 6 μικρά κολοκύθια, κομμένα κατά μήκος στα 4, 5 πιπεριές κέρατο, καθαρισμένες και κομμένες κατά μήκος στη μέση, 2 μεγάλες ντομάτες, κομμένες κυδωνάτες , 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, σε λεπτές φέτες , 1 κεφάλι σκόρδο, καθαρισμένο από τους ξερούς εξωτερικούς φλοιούς και τα ριζίδια και κομμένο εγκάρσια στη μέση, 1 μεγάλη πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε μπαστουνάκια (σαν τηγανητές) , 90 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2 ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες, κομμένες σε κύβους, 25-30 γρ. φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα, τα φύλλα από 2-3 κλωναράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα, 50 ml ελαιόλαδο, χυμός και ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι , αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε λαχανικά στον φούρνο σαν μπριάμ, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στο μεγάλο ταψί του φούρνου ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε με το αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, τα απλώνουμε ομοιόμορφα σε μία στρώση.Τα ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Δεν βάζουμε καθόλου νερό. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την «ντοματοσάλτσα».Μοιράζουμε τα φουρνιστά λαχανικά στα πιάτα και από πάνω απλώνουμε όση από την «ντοματοσάλτσα» θέλει ο καθένας. Συνοδεύουμε, τα λαχανικά στον φούρνο, σαν μπριάμ, με μια πικάντικη φέτα και ζεστό χωριάτικο ψωμί.
2023-08-23 14:21:53
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Μελιτζάνες,Ντομάτα,Πατάτες,Χορτοφαγικά
Πατάτες πενταράτες
Ένα πεντανόστιμο φαγητό οι πενταράτες πατάτες, καμωμένο με τις γνωστές ναξιώτικες πατάτες, κομμένες σε φέτες και τηγανισμένες με κρεμμύδια. Η μαγεία της απλότητας!
30 λεπτά
50 λεπτά
null
1 κιλό μικρές πατατούλες, κατά προτίμηση βιολογικές, όπως είναι με το φλούδι, πλυμένες πολύ καλά (Αν δεν βρούμε, παίρνουμε μεσαίου μεγέθους, που θα πρέπει όμως να καθαρίσουμε και να κόψουμε σε λεπτές φέτες πάχους 3 - 4 χιλ.) , 1/2 κιλό ξερά κρεμμύδια, σε φετάκια, 1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος σε σκόνη , 1/2 κουτ. γλυκού μαραθόσποροι, κοπανισμένοι καλά στο γουδί, 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς σε σκόνη ή ελάχιστη σκόνη κρόκου Κοζάνης , 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λεπτές λωρίδες, 2 πράσινες πιπεριές κέρατα, σε λεπτές λωρίδες, 2 μικρά κολοκύθια, σε μικρούς κύβους, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για να ετοιμάσουμε τις πατάτες πενταράτες, κάνουμε ως εξής: Σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο, περίπου 1,5 εκ. από τον πάτο του σκεύους, και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.Ρίχνουμε τις πατάτες και τις τηγανίζουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να μισομαλακώσουν. Επειδή η ποσότητα του λαδιού δεν είναι αρκετή ώστε να κολυμπάνε οι πατάτες, τις γυρνάμε κάθε τόσο με μια τρυπητή κουτάλα.Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (κρεμμύδια, πιπεριές, κολοκυθάκια, μπαχαρικά και αλατοπίπερο), ανακινούμε καλά το σκεύος, ώστε να ανακατευτούν, και τηγανίζουμε μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να μαραθούν, και να μαλακώσουν τα υπόλοιπα υλικά αλλά να μη λιώσουν, για 10 λεπτά περίπου.Μοιράζουμε το φαγητό με τρυπητή κουτάλα στα πιάτα.Συνοδεύουμε με γιαούρτι ή με λευκό τυρί της αρεσκείας μας. Ταιριάζει πολύ και μια απλή ντοματοσαλάτα με ρίγανη και ελαιόλαδο.
2022-10-04 16:27:49
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Κολοκυθάκια,Πατάτες,Πιπεριές,Vegan,Νηστίσιμα,Χορτοφαγικά
Νηστίσιμο μπουρανί (σούπα με άγρια χόρτα)
Στη Θεσσαλία μαγειρεύουν το μπουρανί την Καθαρά Δευτέρα και σε όλη την Ελλάδα το φτιάχνουν στις νηστείες. Αν έχετε άγρια χόρτα, είναι πολύ καλύτερα.
30 λεπτά
90 λεπτά
2
1 κιλό χόρτα για πίτα, 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι, αλάτι και πιπέρι, 2/3 φλιτζ. τσαγιού πλιγούρι, λεμόνι όσο θέλουμε
Για το μπουρανί (σούπα με άγρια χόρτα), καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα. Βάζουμε στην κατσαρόλα νερό, περίπου 2 λίτρα, και το αφήνουμε να βράσει. Ρίχνουμε τα χόρτα. Ενώ βράζουν, βάζουμε σ’ ένα τηγανάκι το λάδι, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε.Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν τα χόρτα, ρίχνουμε το πλιγούρι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να βράσει και το πλιγούρι.Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε λεμόνι, όσο θέλουμε.Η πυκνότητα της σούπας είναι θέμα προτίμησης. Όσο βράζει, πήζει, οπότε ρυθμίζουμε το χρόνο μαγειρέματος αναλόγως.
2023-03-17 19:23:08
Εύη Βουτσινά
Κυρίως Γεύμα
Πλιγούρι,Χόρτα , Μυρωδικά,Νηστίσιμα
Kοτόπουλο στον φούρνο με λαχανικά
Τραγανό, ζουμερό και μελωμένο κοτόπουλο με λαχανικά. Τα βάζουμε όλα μπλουμ σε ένα ταψί και έτοιμο! Τόσο απλά.
10 λεπτά
55 λεπτά
6
1 μέτριο κοτόπουλο, κομμένο σε 6-8 κομμάτια, 6 κολοκυθάκια μέτρια, κομμένα στη μέση, 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες, 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, ολόκληρες, 4 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια, 1 κουτ. σούπας σπόροι κόλιανδρου, χοντροκοπανισμένοι, τα φύλλα από 5-6 κλωνάρια δυόσμου, χοντροκομμένα + λίγα επιπλέον, για το σερβίρισμα, ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι, 90 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο φούρνου με λαχανικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.Στο μεγάλο ταψί του φούρνου ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά.Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό στην άκρη για 10-15 λεπτά, να ξεκουραστεί.Σερβίρουμε με φρέσκα φύλλα μυρωδικών, πράσινη σαλάτα και φρέσκια μυζήθρα.
2023-09-11 15:15:19
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Καρότα,Κολοκυθάκια,Κοτόπουλο,Κρεμμύδι
Αυγά σκραμπλ με ντοματίνια και πιπεριές
Μια απολαυστική εκδοχή των κλασικών αυγών σκραμπλ. Οι πιπεριές προσφέρουν μια ελαφριά πικάντικη πινελιά, ενώ τα ντοματίνια προσθέτουν φρεσκάδα και υγρασία.
10 λεπτά
18 λεπτά
4-5
10 αυγά, 80 ml γάλα πλήρες, 1/2 μάτσο κόλιανδρος ή μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 40 γρ. βούτυρο αγελαδινό, 100 γρ. κρεμμύδι λευκό, χοντροκομμένο, 2 πιπεριές κέρατο, σε κύβους, 2 πιπεριές jalapeno ή τσίλι, ψιλοκομμένες (αν θέλουμε), 300 γρ. ντοματίνια, κατά προτίμηση βελανίδια, κομμένα στη μέση, 1 κουτ. σούπας ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη (ή 1 κ.γ. ξερή), 1 αβοκάντο, κομμένο σε κυβάκια, 4-5 φέτες λάιμ, για το σερβίρισμα, 20 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για να ετοιμάσουμε τα αυγά σκραμπλ με ντοματίνια και πιπεριές σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με το γάλα.Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε.Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά, να μαλακώσουν ελαφρώς.Προσθέτουμε τα ντοματίνια και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.Ρίχνουμε τη ρίγανη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά.Ψήνουμε για 1 λεπτό χωρίς να ανακατέψουμε.Με μια σπάτουλα ανακατεύουμε αργά, αλλά συνεχώς, μέχρι τα αυγά να αρχίσουν να στερεοποιούνται, αλλά να μη στεγνώσουν.Αλατοπιπερώνουμε.Αποσύρουμε και σερβίρουμε με το αβοκάντο και τις φέτες λάιμ.
2023-07-07 15:15:16
Χριστόφορος Πέσκιας
Κυρίως Γεύμα
Αυγά,Ντομάτα,Πιπεριές
Μπολονέζ με χοιρινό κιμά, σελινόριζα, ξινόμηλο και δυόσμο
Μια ξεχωριστή «κιμαδένια» σάλτσα, που θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους στα χειμωνιάτικα καλέσματά μας.
null
60 λεπτά
null
500 γρ. χοιρινό κιμά, 2 δαφνόφυλλα, 5 μπαχάρια, χοντροτριμμένα, αλάτι, πιιπέρι, 1/3 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί, 2 κρεμμύδια, σε μικρά καρέ, 1/3 φλιτζ. τσαγιού λάδι, 1/2 μέτρια σελινόριζα, σε κυβάκια , 2 κλωνάρια σέλερι, σε φετάκια, 500 - 600 ml ζωμό λαχανικών ή νερό, 1 ξινόμηλο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους, 1/2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη , 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας ξερό δυόσμο, τριμμένο
Για τη μπολονέζ με χορινό κιμά, σελινόριζα, ξινόμηλο και δυόσμο, καβουρδίζουμε τον κιμά, προσθέτοντας στα μισά της διαδικασίας 2 δαφνόφυλλα, 5 μπαχάρια, χοντροτριμμένα, και αλατοπίπερο.Σβήνουμε με το κρασί και «τρίβουμε» με την κουτάλα, ώστε τυχόν καμένα υπολείμματα να διαλυθούν στο υγρό. Μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε τα κρεμμύδια, σε μικρά καρέ, και το λάδι και σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά. Προσθέτουμε τη σελινόριζα, το σέλερι, σε φετάκια, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά. Εν συνεχεία προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών ή νερό και, μόλις το υγρό κοχλάσει, μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να γίνει ο κιμάς και να δέσει η σάλτσα.Αποσύρουμε.Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 1 κουτ. σούπας λάδι και σοτάρουμε το ξινόμηλο, την καστανή ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε συνέχεια για 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσει το μήλο. Ρίχνουμε το μείγμα του τηγανιού στον κιμά, προσθέτουμε το δυόσμο και ανακατεύουμε.Σερβίρουμε, τη μπολονέζ με χοιρινό κιμά, σελινόριζα, ξινόμηλο και δυόσμο, με ρύζι ή πουρέ σελινόριζας ή σέσκουλα τσιγαριαστά.
2024-02-13 17:50:46
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Κρασί,Χοιρινός κιμάς
Κίτρινο κάρι με κοτόπουλο και κόκκους πιπεριού
Ένα ιδιαίτερο, πικάντικο φαγητό, στο οποίο όμως μπορείτε να μετριάσετε την ένταση μειώνοντας ή παραλείποντας τους κόκκους πιπεριού.
25 λεπτά
50 λεπτά
2-3
60 ml κρέµα καρύδας*, 2 κουτ. σούπας κίτρινη πάστα κάρι*, 1 κουτ. σούπας fish sauce* (σάλτσα ψαριού), 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη από φοίνικα (σε καταστήµατα µε ασιατικά ή βιολογικά προϊόντα – αντικαθιστούµε µε καστανή ζάχαρη, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα), 1/4 κουτ. γλυκού κουρκουµάς, σε σκόνη, 600 γρ. φιλέτα από µπούτι κοτόπουλου, κοµµένα σε λεπτές λωρίδες 1-2 εκ., 450 ml γάλα καρύδας*, 100 γρ. βλαστοί µπαµπού, κοµµένοι σε λεπτές φέτες*, προαιρετικά, 10 κόκκοι πράσινου πιπεριού*, 1 κουτ. σούπας ξύσµα από λάιµ, 3 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, ψιλοκοµµένα
Για να φτιάξουμε την συνταγή με κίτρινο κάρι με κοτόπουλο και κόκκους πιπεριού, βάζουµε την κρέµα καρύδας σε ένα γουόκ ή σε µια κατσαρόλα και σιγοβράζουµε σε µέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή µέχρι να διαχωριστεί η κρέµα και να σχηµατιστεί µια στρώση από λάδι στην επιφάνεια. Ανακατεύουµε την κρέµα, αν αρχίσει να παίρνει χρώµα κοντά στα τοιχώµατα.Προσθέτουµε την πάστα κάρι, ανακατεύουµε καλά και τη µαγειρεύουµε για 2-3 λεπτά, µέχρι να βγάλει τα αρώµατά της. Προσθέτουµε τη σάλτσα ψαριού, τη ζάχαρη και τον κουρκουµά και ανακατεύουµε καλά. Μαγειρεύουµε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα, µέχρι να σκουρύνει το µείγµα.Προσθέτουµε το κοτόπουλο στο σκεύος και ανακατεύουµε για να καλυφθούν όλα τα κοµµάτια οµοιόµορφα από το µείγµα µπαχαρικών. Μαγειρεύουµε σε µέτρια φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα, και προσθέτουµε το γάλα καρύδας σε κουταλιές της σούπας για να το ενσωµατώσουµε. Προσθέτουµε τους βλαστούς µπαµπού, τους κόκκους πιπεριού σε τουλπάνι, το λάιµ και τα φύλλα βασιλικού, και µαγειρεύουµε για άλλα 5 λεπτά. Αφαιρούµε το τουλπάνι µε τους κόκκους πιπεριού και σερβίρουµε. Συνοδεύουµε το κοτόπουλο με κίτρινο κάρι και κόκκους πιπεριού µε ρύζι.
2023-02-13 16:11:13
Γαστρονόμος
Κυρίως Γεύμα
Κοτόπουλο
Σερραϊκή μπουγάτσα με φέτα
Η μπουγάτσα είναι γνωστή σε όλες τις βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία (ακόμα και στην Αυστρία), όπου τη συναντάμε σχεδόν με το ίδιο όνομα.
100 λεπτά
140 λεπτά
8
620 γρ. αλεύρι σκληρό, 270 ml νερό, 1 κοφτή κουτ. γλυκού αλάτι, 70 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + 150 γρ. επιπλέον, για το άλειμμα, 100 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομμάτια, 150 γρ. ψιλό σιμιγδάλι, 900 ml κατσικίσιο γάλα, 1 κιλό φέτα, θρυμματισμένη, 2 αυγά, 1 κρόκος αυγού, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα φύλλα της σερραϊκής μπουγάτσας με φέτα, σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Σκεπάζουμε τον κάδο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Τη ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά, τη μεταφέρουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη. Τα πλάθουμε σε μπάλες, τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα αλείφουμε με λίγο από το επιπλέον βούτυρο.Αφήνουμε τα φύλλα της μπουγάτσας να ξεκουραστούν για 30 λεπτά.Αλείφουμε με λίγο από το επιπλέον βούτυρο τον πάγκο εργασίας και ακουμπάμε εκεί μία από τις μπάλες ζύμης. Την πιέζουμε με την παλάμη για να πλατύνει και στη συνέχεια την ανοίγουμε μέχρι να γίνει πάρα πολύ λεπτό, σχεδόν διάφανο, φύλλο. Για να το πετύχουμε αυτό, αρχίζουμε να τραβάμε προσεκτικά το ελαφρά ανοιγμένο φύλλο από τις άκρες και στη συνέχεια το ανασηκώνουμε πεταχτά στον αέρα μερικές φορές, μέχρι να δούμε ότι αρχίζει να απλώνει και να λεπταίνει. Το γυρνάμε κάθε φορά από διαφορετική πλευρά και επαναλαμβάνουμε το τράβηγμα και τίναγμα, ώστε να ανοίξει γύρω γύρω ομοιόμορφα. Τακτικά, για να μη σχιστεί, το αλείφουμε με λίγο βούτυρο. (Αν μας φαίνεται δύσκολο, απλώς το ανοίγουμε με τη βέργα.) Με ένα μαχαίρι κόβουμε λίγο και ισιώνουμε τις άκρες του φύλλου ώστε να γίνει ορθογώνιο.Στρώνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα και ακουμπάμε εκεί το φύλλο.Το βουτυρώνουμε γενναιόδωρα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, τα βουτυρώνουμε και τα τοποθετούμε πάνω στο πρώτο φύλλο.Για τη γέμιση της μπουγάτσας, σε μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε πασπαλιστά και σε δόσεις το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ένα σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια πολύ πηχτή κρέμα.Προσθέτουμε το γάλα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς, για να διαλυθούν τυχόν κόμποι, ρίχνουμε και λίγο αλατοπίπερο και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει μια κρέμα που να αρχίσει να πήζει.Προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά και τον κρόκο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το τυρί να λιώσει και η κρέμα να γίνει λεία. Αποσύρουμε από τη φωτιά, την αδειάζουμε σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε.Αφήνουμε τη γέμιση της μπουγάτσας να κρυώσει. Όσο κρυώνει, θα πήζει, μέχρι που θα κόβεται με το μαχαίρι.Ανακατεύουμε καλά την κρέμα με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψει. Την απλώνουμε στο κέντρο των φύλλων και φέρνουμε τις άκρες τους προς το κέντρο, ώστε να καλύψουμε τελείως τη γέμιση και να φτιάξουμε έναν μεγάλο φάκελο. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λιωμένο βούτυρο.Για τη μπουγάτσα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και ψήνουμε την πίτα για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.Αφήνουμε να γίνει χλιαρή, κόβουμε σε μικρά κομμάτια και σερβίρουμε τη μπουγάτσα.
2022-10-21 17:36:08
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Αλεύρι (ζύμες),Γάλα,Φέτα
Πικάντικη πατατοσαλάτα με μπέικον και μουστάρδα με μέλι
Πλούσια σαλάτα ή ελαφρύ γεύμα· όπως και να το δούμε θα το απολαύσουμε!
15 λεπτά
50 λεπτά
4
500 γρ. πατάτες μικρές, κατά προτίμηση βιολογικές, με τη φλούδα τους, καλά πλυμένες, 200 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο, 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο, 1 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο, 1 κουτ. σούπας ξίδι, κατά προτίμηση από κόκκινο κρασί, 150 ml ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα με μέλι Μaille au Miel, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C.Bάζουμε σε ένα ταψί τις πατάτες, τις αλατίζουμε, τις περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τις κόβουμε σε ροδέλες.Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον , για περίπου 2 -3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τις ζεστές πατάτες, το μπέικον, το σέλερι, το σχοινόπρασο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Ανακατεύουμε σε μπολ το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το ξίδι και τη μουστάρδα με μέλι Μaille au Miel, περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε.
2022-02-16 13:12:16
Γαστρονόμος
Κυρίως Γεύμα
Αλλαντικά,Λαχανικά,Πατάτες
Τηγανητές ψαροκροκέτες με φασολάκια
Αυτό είναι ένα street food της Ταϊλάνδης: ψαροκροκέτες που τηγανίζονται επιτόπου και σερβίρονται με ένα σουβλάκι μπαμπού και ένα μπολάκι με σάλτσα για έξτρα γεύση.
20 λεπτά
50 λεπτά
30 τμχ.
500 γρ. φιλέτα ψαριού µε σφιχτή λευκή σάρκα, φρέσκα ή κτψ, 1 κουτ. σούπας κόκκινη πάστα κάρι *, 1 κουτ. σούπας fish sauce * (σάλτσα ψαριού), 1 αυγό, 100 γρ. φασολάκια, ψιλοκοµµένα, 1 κουτ. σούπας ξύσµα λάιµ, ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο για βαθύ τηγάνισµα (οι Ταϊλανδοί χρησιµοποιούν φιστικέλαιο, αλλά στη χώρα µας το βρίσκουµε µόνο σε ντελικατέσεν, σε ακριβή τιµή), αλεύρι για το πανάρισµα, γλυκιά σάλτσα τσίλι * για το σερβίρισµα, αγγουράκι τουρσί για το σερβίρισµα
Χρησιµοποιώντας έναν πολυκόφτη ή µπλέντερ, ψιλοκόβουµε τα φιλέτα. Προσθέτουµε την πάστα κάρι, τη σάλτσα ψαριού και το αυγό, και χτυπάµε για λίγα δευτερόλεπτα ακόµα µέχρι το µείγµα να γίνει οµοιόµορφο. Μεταφέρουµε το µείγµα σε ένα µπολ και προσθέτουµε τα φασολάκια και το ξύσµα λάιµ. Βρέχουµε τα χέρια µας και πλάθουµε τον πολτό σε λεπτές, επίπεδες κροκέτες, πλάτους περίπου 5 εκ., χρησιµοποιώντας περίπου 1 κουταλιά της σούπας µείγµα για την καθεµία. Αν δούµε ότι οι ψαροκροκέτες δεν σφίγγουν, τις πανάρουµε πολύ ελαφρά µε λίγο αλεύρι.Γεµίζουµε ένα γουόκ ή ένα βαθύ τηγάνι µε λάδι σε ύψος 5 εκ. και το ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά.Όταν το λάδι φαίνεται να έχει κάψει, ρίχνουµε µία µικρή κροκέτα στο σκεύος. Αν τσιτσιρίσει αµέσως, το λάδι είναι έτοιµο.Βυθίζουµε πέντε ή έξι ψαροκροκέτες στο λάδι και τις τηγανίζουµε για 5-6 λεπτά από την κάθε πλευρά ή µέχρι να χρυσίσουν έντονα και από τις δύο πλευρές και να φουσκώσουν καλά. Τις βγάζουµε µε µια τρυπητή κουτάλα και τις στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί. Κρατάµε τις τηγανισµένες ψαροκροκέτες ζεστές, ενώ τηγανίζουµε τις υπόλοιπες. Τις σερβίρουµε ζεστές, µε γλυκιά σάλτσα τσίλι και αγγουράκι τουρσί. Σαν παραλλαγή φτιάχνουµε άλλη µία παρτίδα από το µείγµα, αλλά παραλείπουµε την πάστα κάρι. Μαγειρεύουµε όπως παραπάνω και σερβίρουµε τις δύο παρτίδες µαζί.
2021-10-06 17:12:23
Γαστρονόμος
Κυρίως Γεύμα
Φασολάκια,Ψάρι
Σπέσιαλ χοιρινό καρέ με το δέρμα του
Ένα φαγητό κυριακάτικο, ένα φαγητό γιορτινό, που μπαίνει στο κέντρο του τραπεζιού και τραβάει όλα τα βλέμματα πάνω του. Χοιρινό καρέ με σπέσιαλ άλειμμα και πατάτες λουκούμι.
60 λεπτά
160 λεπτά
6-8
1 καρέ χοιρινό*, περίπου 2,2 κιλά, με το κόκαλο και την πέτσα, 1½ λίτρο νερό, 50 γρ. αλάτι ψιλό, 5 κλωνάρια δεντρολίβανο ή ρίγανη ή 2 κουτ. σούπας ξερά, 3 ολόκληρα κλωνάρια μαϊντανό, 3 δάφνες, 1 μικρό κρεμμύδι, σε φέτες, 4 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες, 1 μικρό λεμόνι, σε φέτες, 2 κουτ. γλυκού κόκκοι πιπεριού, 1/2 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες, 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες, 70 ml ελαιόλαδο, 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, 1/2 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σπέσιαλ καρέ χοιρινό με το δέρμα του ξεκινάμε και ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό (δεν χρειάζεται να βράσει), ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε να διαλυθεί το αλάτι. Αφήνουμε να κρυώσει.Βρίσκουμε σκεύος που να χωράει το καρέ ακριβώς, ώστε να το καλύπτει η άλμη (ένα βαθύ μπολ) ή σακούλα τροφίμων μέσα στην οποία ψήνουμε φαγητό.Δένουμε τη μία άκρη της σακούλας, την κλείνουμε με τα ειδικά κλιπ και βάζουμε μέσα το καρέ.Ρίχνουμε την άλμη (υγρό+στερεά) και κλείνουμε τη σακούλα.Βάζουμε σε ταψί και αφήνουμε στο ψυγείο, να μαριναριστεί για 1 βράδυ.Βγάζουμε το καρέ και το αφήνουμε να στραγγίξει και να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου για 30 - 40 λεπτά.Το σκουπίζουμε.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στη λειτουργία του αέρα.Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τις πατάτες.Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε 2 κουτ. σούπας από το μετρημένο λάδι με όλα τα υλικά για το άλειμμα του κρέατος.Με ένα μαχαίρι κάνουμε οπές σε διάφορα σημεία και παραχώνουμε λίγο από το «άλειμμα».Τρίβουμε το κρέας καλά με αλατοπίπερο και το βάζουμε σε ένα ταψί που να χωράει και τις πατάτες. Το περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το γέρνουμε με το δέρμα προς τα πάνω.Ρίχνουμε τις πατάτες γύρω από το κρέας και φουρνίζουμε.Ψήνουμε για 1 ώρα και 40 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν το κρέας και οι πατάτες.Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.Αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά, κόβουμε το καρέ σε μπριζόλες και σερβίρουμε.Αν θέλουμε να φτιάξουμε σάλτσα, βράζουμε τα υγρά του ταψιού με 100 ml ξηρό και 100 ml γλυκό κρασί, 1 κουταλιά μουστάρδα και 200 ml ζωμό, μέχρι να μειωθεί στο μισό και να δέσει.
2023-12-04 15:48:04
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Πατάτες,Χοιρινό
Μοσχάρι μαγειρευτό με λάχανο
Η Νίκη Χρυσανθίδου βάζει την κατσαρόλα στη φωτιά... Στο πιάτο; Ένα τέλειο μαγειρευτό μοσχαράκι.
15 λεπτά
100 λεπτά
4
1 μέτριο λάχανο άσπρο, 800 γρ. μοσχαρίσια ελιά, σε μικρά κομμάτια, 1/2 κουτί ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, 3 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες, 1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο, 1 - 2 πιπερίτσες καυτερές ή λίγο μπούκοβο καυτερό, αλάτι, πιπέρι, κοκκινοπίπερο γλυκό
Για να φτιάξουμε το μοσχάρι μαγειρευτό με λάχανο, ξεκινάμε αφαιρώντας τα πρώτα, «ταλαιπωρημένα» φύλλα από το λάχανο, το κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τον χόνδρο του, κόβουμε το υπόλοιπο σε μεγάλα κομμάτια και τα πλένουμε.Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ζεματίζουμε τα φύλλα του για 10 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε.Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος απ' όλες τις πλευρές, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσουν καλά.Παράλληλα, ψιλοκόβουμε τα ντοματάκια και αραιώνουμε σε ένα ποτήρι τον πελτέ με 2-3 κουταλιές νερό.Όταν πάρει χρώμα το κρέας, προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου, τα ντοματάκια, τον πελτέ, το αλάτι, τις πιπερίτσες και τα πιπέρια (μαύρο και κοκκινοπίπερο).Προσθέτουμε αλάτι και νερό ίσα που να καλύπτει το κρέας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Μετά, με μια τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε ένα μπολ.Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ζεματισμένο λάχανο και από πάνω βάζουμε τα κομμάτια από το μοσχαράκι.Αν χρειαστεί, προσθέτουμε μισό φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και το λάχανο. Ελέγχουμε το αλάτι και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
2024-02-23 10:33:25
Νίκη Χρυσανθίδου
Κυρίως Γεύμα
Λάχανο,Μοσχάρι
Ο Μανώλης Παπουτσάκης ετοιμάζει μπακαλιάρο παστό σκορδολεμονάτο με πατάτες
Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν συνταγές, σήμερα o σεφ Μανώλης Παπουτσάκης ετοιμάζει μπακαλιάρο παστό σκορδολεμονάτο.
15 λεπτά
55 λεπτά
4
500 γρ. μπακαλιάρος παστός, ξαλμυρισμένος για 48 ώρες σε νερό, με αλλαγή νερού κάθε 8 ώρες, 2 μεγάλες πατάτες, 2 σκελίδες σκόρδο, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 5 κλωνάρια άνηθος, 5 κλωνάρια δυόσμος, 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χυμός από ½ λεμόνι, 1 κοφτή κουτ. σούπας αλεύρι, 1 ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι
Για να φτιάξουμε το μπακαλιάρο παστό σκορδολεμονάτο με πατάτες και μυρωδικά, ξεκινάμε κόβοντας τις πατάτες κατά μήκος στη μέση και μετά σε φέτες πάχους ενός εκατοστού. Αφαιρούμε από τα σκόρδα τη φύτρα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε λεπτές φέτες κόβουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά.Σε πλατιά και χαμηλή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, τοποθετούμε σε μια στρώση τις πατάτες καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το σκόρδο, με το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα μυρωδικά. Από πάνω τοποθετούμε τον μπακαλιάρο με τη μεριά της σάρκας να ακουμπάει στα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε για 1 λεπτό επάνω στη φωτιά και στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό. Κουνάμε την κατσαρόλα ελαφρά με κυκλικές κινήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κουτάλα.Σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν τα υλικά. Σε περίπου 5 λεπτά γυρίζουμε τον μπακαλιάρο με την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω, αναδεύουμε με τον ίδιο τρόπο κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα και ξανασκεπάζουμε. Σε 5 λεπτά ξαναγυρίζουμε τον μπακαλιάρο και δοκιμάζουμε τον ζωμό. Ρίχνουμε πιπέρι, κι αν χρειάζεται προσθέτουμε και αλάτι. Εν τω μεταξύ σε ένα μπολ αραιώνουμε το αλεύρι στον χυμό λεμονιού και αναδεύουμε καλά με σύρμα μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός. Μόλις οι πατάτες είναι μαλακές, σε περίπου 20 με 30 λεπτά, ρίχνουμε τον χυλό και αναδεύουμε ξανά με τον ίδιο τρόπο μέχρι να έχουμε μια παχύρευστη σάλτσα. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
2023-01-22 19:01:19
Γαστρονόμος
Κυρίως Γεύμα
Μπακαλιάρος,Πατάτες
Σιγοψημένο αρνάκι και πατάτες βουτύρου με συνταγή του 1887
Αρνάκι σιγοψημένο στη γάστρα με λίγη ντομάτα και με πατάτες βουτύρου, ή αλλιώς «Κρέας οπτόν» όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Κυριών το 1887 από την Καλλιρρόη Παρρέν, την πρώτη ελληνίδα δημοσιογράφο και εκδότρια. H αείμνηστη Εύη Βουτσινά, δοκίμασε τη συνταγή και την επιμελήθηκε. Απολαύστε την!
20 λεπτά
160 λεπτά
4-6
1 αρνίσιο μπούτι (1½ κιλό περίπου), κομμένο σε μερίδες, 3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας, 2 ντομάτες, χωρίς σπόρους και φλούδι, ψιλοκομμένες, στην εποχή τους ή 5 -6 ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα, ψιλοκομμένα, 1 κιλό μικρές πατάτες, καθαρισμένες και ολόκληρες, 200 ml ελαιόλαδο + 100 γρ. βούτυρο αγελάδας, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να ετοιμάσουμε το σιγοψημένο αρνάκι στη γάστρα, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το τακτοποιούμε στη γάστρα. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τις 3 κουτ. σούπας βούτυρο και 200 ml νερό και σκεπάζουμε με το καπάκι. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και ξεσκεπάζουμε τη γάστρα. Ψήνουμε για περίπου άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κρέας. Όσο ψήνεται το αρνάκι, ετοιμάζουμε τις πατάτες βουτύρου: Σε μια μέτρια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με το λάδι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.Ρίχνουμε τις πατάτες, (το βούτυρο με το λάδι πρέπει ίσα να τις καλύπτει) και τηγανίζουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε τις πατάτες για άλλα 25 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και τις αλατοπιπερώνουμε.
2024-02-06 16:55:11
Εύη Βουτσινά
Κυρίως Γεύμα
Αρνί,Ντομάτα,Πατάτες
Κοτόπουλο κοκκινιστό με κουνουπίδι
Ενα εύκολο και απίθανα νόστιμο κοτόπουλο με κόκκινη σάλτσα και μπουκετάκια κουνουπιδιού που λατρέψαμε για το καθημερινό μας τραπέζι.
15 λεπτά
75 λεπτά
6
1 κοτόπουλο κομμένο σε 6-8 κομμάτια, 1 μέτριο κουνουπίδι, σε μικρά μπουκετάκια, 1 πράσο, σε λεπτές φέτες, 3 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες, 800 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη, 1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος, 1 κουτ. γλυκού πάπρικα πικάντικη, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.Προσθέτουμε το πράσο και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε το κουνουπίδι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά.Ρίχνουμε την ντομάτα, τον δυόσμο, την πάπρικα και αλατοπίπερο, σκεπάζουμε με το καπάκι και μετριάζουμε τη φωτιά.Μαγειρεύουμε για 40 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και το κουνουπίδι και να δέσει η σάλτσα.
2024-01-14 17:50:23
Νίκη Χρυσανθίδου
Κυρίως Γεύμα
Κοτόπουλο,Κουνουπίδι
Χοιρινό μπούτι σε κυβάκια-λουκούμι!
Αντί για μια τυπική, γρήγορη χοιρινή τηγανιά πρώτα σιγομαγειρεύουμε αργά το χοιρινό, ένα κονφί αρωματικό, πικάντικο και νοστιμότατο, και με τραγανή κρούστα!
15 λεπτά
55 λεπτά
6 ως μεζές
άφθονο ελαιόλαδο (υπολογίζουμε περίπου 1.600 ml) , 800 γρ. γουρουνάκι γάλακτος, από μπούτι ή χεράκι, με το δέρμα, κομμένο σε κομμάτια των 3 εκ. , 3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι , 3 κλωνάρια δεντρολίβανο , 5-6 κόκκοι μαύρο πιπέρι , 1 φύλλο δάφνης , 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες, αλάτι
Για το χοιρινό μπούτι σε κυβάκια-λουκούμι, σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε άφθονο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια του χοιρινού, τα κλωνάρια μυρωδικών, τους κόκκους πιπεριού, τη δάφνη και τα σκόρδα. Το κρέας πρέπει να κολυμπάει στο λάδι, να είναι σχεδόν πλήρως βυθισμένο.Χαμηλώνουμε λίγο ακόμα τη φωτιά και μαγειρεύουμε το χοιρινό κονφί, δηλαδή σε χαμηλή θερμοκρασία – το θερμόμετρο μαγειρικής πρέπει να δείχνει περίπου 65°C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, θα πρέπει το λάδι απλώς να βγάζει μικρές φουσκαλίτσες γύρω από το κρέας και να μην αχνίζει.Σιγομαγειρεύουμε το χοιρινό στο λάδι για 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε να στραγγίξει πολύ καλά σε πιατέλα στρωμένη με μερικά φύλλα χαρτί κουζίνας.Το λάδι που χρησιμοποιήσαμε το σουρώνουμε και το φυλάσσουμε για άλλη χρήση.Σκουπίζουμε την κατσαρόλα (δεν χρειάζεται να την πλύνουμε) και ρίχνουμε εκεί ξανά άφθονο νέο ελαιόλαδο, με τη στάθμη του να φτάνει τα 4-5 εκ. από τον πυθμένα.Το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει στους 180°C.Ρίχνουμε στο καυτό λάδι το χοιρινό, σε δύο ή τρεις δόσεις, ώστε κάθε δόση να τηγανιστεί καλά και να ροδίσει ωραία.Αν το ρίξουμε όλο μαζί, η θερμοκρασία του λαδιού θα πέσει και το κρέας θα «βράσει».Στραγγίζουμε καλά κάθε δόση σε χαρτί κουζίνας.Όσο είναι ακόμη καυτό, το αλατίζουμε.Σερβίρουμε το χοιρινό μπούτι αμέσως μαζί με δροσερό γιαούρτι της αρεσκείας μας.
2022-08-09 18:54:41
null
Κυρίως Γεύμα
Χοιρινό
Πίτσα με γαύρο μαρινάτο, κρεμμύδι και θυμάρι
Μια απλή πίτσα που απογειώνεται με τη γλύκα του κρεμμυδιού και τη θαλασσινή νοστιμιά του μαρινάτου γαύρου και την αψάδα της καυτερής πιπεριάς!
20 λεπτά
55 λεπτά
1 πίτσα
1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη, 70 ml νερό χλιαρό, 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι, 50 ml ελαιόλαδο, 1 δόση σάλτσα ντομάτας , 1 φρέσκια πιπερίτσα πεπεροντσίνο, ψιλοκομμένη (ή άλλη φρέσκια καυτερή πιπερίτσα. Εναλλακτικά, βάζουμε καυτερό μπούκοβο), 1 ξερό λευκό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες, 20 φιλέτα μαρινάτου γαύρου (σε βαζάκι ή δισκάκι μέσα σε λάδι - στα σούπερ μάρκετ), 1-2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός, 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο (ή 1 κ.γ. ξερό), φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την πίτσα με γαύρο μαρινάτο, κρεμμύδι και θυμάρι, σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό.Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (θα αφρίσει λίγο η επιφάνεια του μείγματος).Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τον γάντζο ή με τα χέρια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη είναι πιο σφιχτή, ρίχνουμε 1-2 κουτ. σούπας χλιαρό νερό. Αν όμως είναι πιο υδαρής, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα.Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη λαδώνουμε και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ξεσκεπάζουμε, την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για άλλα 20 λεπτά, να ξαναφουσκώσει.Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί (ρηχό, ειδικό για πίτσα, ή τη λαμαρίνα του φούρνου) και απλώνουμε πάνω του τη ζύμη.Καλύπτουμε τη ζύμη με σάλτσα ντομάτας.Σκορπίζουμε το πεπεροντσίνο και τις ροδέλες κρεμμυδιού και βάζουμε από πάνω τα φιλέτα γαύρου.Ψήνουμε την πίτσα για 15-20 λεπτά, στη χαμηλότερη θέση του φούρνου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, αλλά να ψηθεί η ζύμη και από κάτω.Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, το θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε 2 πολύ ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου για 15 δευτερόλεπτα.Ρίχνουμε αμέσως 3-4 ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρια και ψιλοκομμένες, και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά.Προσθέτουμε ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο, ή ρίγανη, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
2022-12-14 11:45:34
Χριστόφορος Πέσκιας
Κυρίως Γεύμα
Αλεύρι (ζύμες),Γαύρος,Κρεμμύδι
Οσομπούκο χειμωνιάτικο με κρασί και πιλάφι
Σπέσιαλ κρασάτο οσομπούκο συνοδεία επίσημου πιλαφιού - με σταφίδες, κουκουνάρι και ρόδι. Φαγητό χειμωνιάτικο, με πλούσια, πυκνή νοστιμιά.
30 λεπτά
180 λεπτά
6
6 φέτες μοσχαρίσιο οσομπούκο (φέτα από το κότσι με κόκαλο στο κέντρο), περίπου 300 - 400 γρ. η καθεμία, 2 μέτρια κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ, 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες, 2 καρότα, σε μέτριες φέτες, 6 - 7 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, 350 ml λευκό, ξηρό κρασί (προτιμότερο Chardonnay), 700 ml ζεστός σπιτικός ζωμός κοτόπουλου ή νερό, 2 δάφνες, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 6 - 8 κόκκοι πιπεριού, 300 γρ. ρύζι κίτρινο μακρύκοκκο (parboiled), 60 γρ. σταφίδες, προτιμότερο μαύρες, 40 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε τηγανάκι μέχρι να ροδίσουν, 50 γρ. σπόροι ροδιού, 600 ml σπιτικός ζωμός κότας ή νερό, 2 φέτες λεμονιού, 1 δάφνη, τα φύλλα από 3 - 4 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα, 50 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το οσομπούκο χειμωνιάτικο με κρασί και πιλάφι ξεκινάμε και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.Στεγνώνουμε τις φέτες του κρέατος πολύ καλά με χαρτί κουζίνας.Τις αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε μια ευρύχωρη κατσαρόλα (ιδανικά πυρίμαχη, που να μπαίνει και στο φούρνο) ή μια γάστρα (που να κάνει και για το μάτι της κουζίνας) ή μια απλή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και, μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε 3 από τις φέτες του κρέατος για 5 λεπτά από την κάθε πλευρά έτσι ώστε να ροδίσουν καλά.Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα. Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το υπόλοιπο κρέας, το οποίο επίσης βγάζουμε στην πιατέλα.Δεν σοτάρουμε τις φέτες όλες μαζί, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του σκεύους και το κρέας δεν θα σοταριστεί σωστά.Στο ίδιο σκεύος ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο και τα σοτάρουμε στο λάδι που έχει μείνει, σε μέτρια φωτιά για περίπου 7 - 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.Ξαναβάζουμε το κρέας, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις δάφνες, το θυμάρι και τους κόκκους πιπεριού.Μετά από 1 λεπτό, προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό και, μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και φουρνίζουμε.Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει η σάλτσα. Αν δεν έχει δέσει όσο θέλουμε, βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε (αν θέλουμε, για να δέσει ακόμη καλύτερα η σάλτσα, λιώνουμε μερικά κομμάτια κρεμμυδιού και καρότου). Πετάμε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και σερβίρουμε το κρέας με το πιλάφι.Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό, αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο, τις φέτες λεμονιού και τη δάφνη να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά.Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά. Μόλις είναι έτοιμο, πετάμε τη δάφνη και τις φέτες λεμονιού, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.Συνοδεύουμε με: μια δροσερή πράσινη σαλάτα.
2023-11-24 13:58:24
Νίκος Καραθάνος
Κυρίως Γεύμα
Κρασί,Μοσχάρι,Ρύζι
Κόκορας κοκκινιστός με χοντρό μακαρόνι
Ήταν λέει αγαπημένο των παλιών κυνηγών ο κοκκινιστός κόκορας με τα χοντρά μακαρόνια. Όμως θεωρούμε πως δε χρειάζεται να είσαι κυνηγός για να εκτιμήσεις την απύθμενα λιχούδικη γεύση αυτού του φαγητού.
15 λεπτά
120 λεπτά
6
1 κόκορας βάρους 3.000-3.500 γρ., σε μέτρια κομμάτια-μερίδες, 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 3 πράσινες πιπεριές, σε ροδέλες, 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες, 4 φύλλα δάφνης, 1 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο, ξηρό κρασί, 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες, 3 κόκκοι μπαχάρι, 1 πακέτο (500 γρ.) μακαρόνια Νο 3, 250 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη, 150 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον κόκορα κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι ξεκινάμε και στην πιο φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα που διαθέτουμε, ζεσταίνουμε 100 ml από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κόκορα (σε δύο δόσεις, αν δεν χωράνε όλα στην κατσαρόλα) για 5-6 λεπτά, γυρίζοντάς τα μερικές φορές, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα.Μετριάζουμε τη φωτιά και στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.Προσθέτουμε το σκόρδο και τις δάφνες και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.Βάζουμε ξανά όλα τα κομμάτια του κόκορα στην κατσαρόλα, τακτοποιώντας τα σε μονή στρώση, και σβήνουμε με το κρασί.Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1-2 λεπτά, χωρίς να ανακατέψουμε, και ρίχνουμε τις ντομάτες, το μπαχάρι και νερό τόσο ώστε ίσα να καλύψει τα κομμάτια του κόκορα.Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το υγρό να πάρει βράση.Χαμηλώνουμε τη φωτιά καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τον κόκορα για 1-11⁄2 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά και το φαγητό να μείνει με μια δεμένη και σχετικά μπόλικη σάλτσα.Παράλληλα, σε άλλη, βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε ξανά στην (άδεια πλέον) κατσαρόλα τους.Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι να κάψει και να αρχίσει να αχνίζει.Το αδειάζουμε αμέσως στα μακαρόνια για να ζεματιστούν και ανακατεύουμε καλά.Μοιράζουμε σε πιάτα τον κόκορα και συμπληρώνουμε με τα μακαρόνια.Περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με την ξερή μυζήθρα.
2024-02-09 18:15:43
null
Κυρίως Γεύμα
Ζυμαρικά,Κοτόπουλο,Ντομάτα
Καπαμάς
Καπαμάς, κυριακάτικο και γιορτινό μαγειρευτό φαγητό, συνήθως με χοιρινό. Το καλοκαίρι το κάνουν επίσης με κατσικάκι ή με μοσχάρι.
30 λεπτά
150 λεπτά
6
500 γρ. κρεμμυδάκια του στιφάδου, καθαρισμένα, 1 κιλό χοιρινή σπάλα, με το κόκαλο, σε μέτρια κομμάτια, 500 γρ. μικρές πατατούλες, καλά πλυμένες, 3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια, 1 φλιτζ. τσαγιού κρασί ροζέ, 1-2 φύλλα δάφνης, 1 κουτ. σούπας πελτές, 300 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα, 1 φλιτζ. τσαγιού ξερά ξινά δαμάσκηνα (με ή χωρίς κουκούτσια), 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια στο λάδι για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το κρέας και τις πατάτες και σοτάρουμε, ανακατεύοντας για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν κι αυτά τα υλικά, ρίχνουμε τα σκόρδα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε ζεστό νερό τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά, προσθέτουμε τη δάφνη, τον πελτέ και την ντομάτα και αφήνουμε να πάρει μία βράση.Ρίχνουμε τα ξερά δαμάσκηνα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος καλά και σιγομαγειρεύουμε για 1-1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Καλό είναι να μην προσθέσουμε επιπλέον νερό στο μαγείρεμα, για να μην αραιώσει η σάλτσα.
2023-06-30 19:08:04
Βιβή Κωνσταντινίδου
Κυρίως Γεύμα
Πατάτες,Χοιρινό
Cacio e pepe: μια συνταγή-εμπειρία με αστέρι Michelin!
Δοκιμάσαμε τη συναρπαστική cacio e pepe του σεφ Fabio Ciervo σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Ρώμης και πήραμε τη συνταγή για να την φτιάξουμε στο σπίτι.
10 λεπτά
25 λεπτά
1
100 γρ. σπαγγέτι , 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο , 1/3 κουτ. γλυκού πολύ ψιλοτριμμένο πιπέρι Μαδαγασκάρης* και λίγο ακόμα για το γαρνίρισμα , 1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί , 2½ κουτ. σούπας ζωμός λαχανικών, 2 κουτ. σούπας από την κρέμα παρμεζάνας-πεκορίνο που θα ετοιμάσουμε , 1½ κουτ. γλυκού ροδόνερο , 5 κουτ. γλυκού πολύ ψιλοτριμμένο πεκορίνο ρομάνο, περασμένο από σήτα για να είναι σχεδόν σαν σκόνη , ροδοπέταλα ή βρώσιμα μπουμπούκια αποξηραμένων τριαντάφυλλων, για το γαρνίρισμα (στα μπαχαράδικα), προαιρετικά , αλάτι, 60 γρ. πεκορίνο ρομάνο εξαιρετικής ποιότητας, ψιλοτριμμένο, 40 γρ. παρμεζάνα ωρίμανσης , 24 μηνών, ψιλοτριμμένη , 100 ml φρέσκο γάλα, πλήρες , 1 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
Για να να φτιάξουμε cacio e pepe ξεκινάμε με την κρέμα παρμεζάνας-πεκορίνο. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Χρησιμοποιούμε θερμόμετρο μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής και ελέγχουμε τη θερμοκρασία. Μόλις το μείγμα φτάσει τους 50°C, συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια κρεμώδη σάλτσα. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, δοκιμάζουμε προσεχτικά με το χέρι μας και πρέπει να την αισθανόμαστε ζεστή. Αποσύρουμε και τη διατηρούμε ζεστή.Παράλληλα, βράζουμε τα σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό, για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους, μέχρι να γίνουν αλ ντέντε.Δύο με τρία λεπτά πριν γίνουν τα ζυμαρικά, ζεσταίνουμε ελαφρώς το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και προσθέτουμε το πιπέρι.Ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του και προσθέτουμε το κρασί. Το αφήνουμε να σιγοβράσει και να εξατμιστεί για περίπου 1-2 λεπτά και ρίχνουμε τον ζωμό.Αμέσως μόλις ο ζωμός στο τηγάνι αρχίσει να κοχλάζει, παίρνουμε τα σπαγγέτι με μια τσιμπίδα, παρασύροντας μαζί και μερικά υγρά από το νερό όπου έβρασαν, και τα μεταφέρουμε μέσα στο τηγάνι με τον ζωμό.Τα ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά, για να αρχίσουν να χυλώνουν με το άμυλό τους, και προσθέτουμε την κρέμα παρμεζάνας-πεκορίνο.Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά, σείοντας το τηγάνι διαρκώς, για να μην κολλήσουν και, όταν δούμε ότι έχουν αρχίσει και χυλώνουν, προσθέτουμε το ροδόνερο και το τριμμένο πεκορίνο και ανακατεύουμε καλά.Αποσύρουμε από τη φωτιά.Μεταφέρουμε τα σπαγγέτι σε πιάτο και γαρνίρουμε με λίγο πιπέρι Μαδαγασκάρης και αν θέλουμε με ροδοπέταλα.Σερβίρουμε την cacio e pepe αμέσως.
2024-02-28 19:03:25
null
Κυρίως Γεύμα
Γαλακτοκομικά,Ζυμαρικά,Τυρί,Ιταλική Κουζίνα
Φιλέτο με βαλσαμικό ξίδι και θυμάρι
Ζουμερό μοσχαρίσιο φιλέτο με βαλσάμικο και θυμάρι. Εξαιρετική συνταγή για να ξετρελάνετε τους καλεσμένους σας.
15 λεπτά
25 λεπτά
2 φιλέτα
2 φιλέτα, βάρους 180 – 200 γρ. το καθένα και πάχους περίπου 3 – 4 εκ., 1 μέτριο, ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, 1 πράσινη πιπεριά κέρατο + 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένες σε μεγάλα τετράγωνα (το καλοκαίρι, οπότε είναι στο φόρτε τους οι πιπεριές), 3 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι (επειδή το αυθεντικό ιταλικό ξίδι είναι πολύ ακριβό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο – τύπου βαλσαμικού – ελληνικό, φυσικώς γλυκό ξίδι από σταφίδα που βρίσκουμε πια και σε μαγάλα σούπερ μάρκετ), 1/2 κουτ. γλυκού φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού ή η ίδια ποσότητα σε ξερό, τριμμένο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 3κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Ζεσταίνουμε σε πολύ δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να κάψει πολύ καλά (σχεδόν να καπνίσει).Αλείφουμε τα φιλέτα με το λάδι και τα αλατοπιπερώνουμε.Βάζουμε τα φιλέτα στο πολύ καυτό τηγάνι και τα αφήνουμε να καψαλιστούν καλά και να κάνουν κρούστα προτού τα γυρίσουμε. Ψήνουμε για 3 λεπτά από τη μία πλευρά και 2 λεπτά από την άλλη για πολύ ελαφρά ψημένο, 4 και 3 για ελαφρώς ψημένο, 5 – 4 για μετρίως ψημένο και 6 – 5 λεπτά για καλοψημένο*.Ειδικά αν το τρώμε καλοψημένο, θα χρειαστεί να το γυρίσουμε 2 – 3 φορές και να «παίζουμε» με την ένταση της φωτιάς για να μην αρπάξει εξωτερικά μέχρι να γίνει και στο εσωτερικό του.Για να το γυρίσουμε χρησιμοποιούμε λαβίδα και όχι πιρούνι, για να μην το τρυπήσουμε και έχουμε απώλεια υγρών.Πλάι στα φιλέτα ψήνουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές, που θα χρειαστεί να γυρίσουμε αρκετές φορές για να μην αρπάξουν.Μόλις τα φιλέτα γίνουν καταπώς μας αρέσουν, σβήνουμε με το βαλσαμικό ξίδι και αφήνουμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα να εξατμιστεί και να καραμελώσει. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και αποσύρουμε.Σερβίρουμε τα φιλέτα με τα ψημένα λαχανικά και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες ή σαλάτα της αρεσκείας μας.Το καλοκαίρι, συνοδεύουμε με μια απλή ντοματοσαλάτα με καλό λάδι, θαλασσινό αλάτι και ρίγανη, φρέσκια ή ξερή.Οσο πιο μαλακό τόσο πιο άψητο στο εσωτερικό του, όσο πιο πολύ ψήνεται, τόσο πιο πολύ σκληραίνει. Δεν ξεχνάμε να παίζουμε με την ένταση της φωτιάς: αν κινδυνεύει να αρπάξει και δεν έχει ψηθεί καλά στο εσωτερικό του, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αν, όμως, πάει να βγάλει υγρά και να βράσει μέσα σε αυτά, την ξαναδυναμώνουμε.
2022-03-08 13:20:34
Γαστρονόμος
Κυρίως Γεύμα
Κρέας,Μοσχάρι
Μπέργκερ με φιλέτο κοτόπουλου και κέτσαπ τσιπότλε
Ένα πλούσιο σε γεύσεις και ελαφρώς πικάντικο μπέργκερ με φιλέτο κοτόπουλο, δροσερό αβοκάντο, λουκάνικο τσορίθο και χειροποίητη κέτσαπ τσιπότλε.
15 λεπτά
60 λεπτά
4
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 4 λεπτά φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, χωρίς πέτσα, περίπου 120 γρ. το καθένα, 4 ψωμάκια για μπέργκερ, 4 λεπτές φέτες λουκάνικο τσορίθο (ή ελληνικό πικάντικο λουκάνικο), 1 αβοκάντο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες 4 κουτ. σούπας ξινόκρεμα (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες, 5 ντομάτες, ψιλοκομμένες, 1 κουτ. σούπας μηλόξιδο, 2 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη, 2 κουτ. γλυκού πάστα τσιπότλε
Για το μπέργκερ με φιλέτο κοτόπουλου και κέτσαπ τσιπότλε, σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμη 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 3 λεπτά, διαλύοντας τις ντομάτες με μια κουτάλα. Προσθέτουμε το μηλόξιδο, τη ζάχαρη και την πάστα τσιπότλε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το κέτσαπ τσιπότλε να κρυώσει.Αλείφουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε καλά. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι-γκριλιέρα σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε το κοτόπουλο για 10-15 λεπτά, γυρίζοντας μία μόνο φορά, μέχρι να ψηθεί καλά. Το βγάζουμε από την γκριλιέρα και το διατηρούμε ζεστό.Στο τηγάνι-γκριλιέρα βάζουμε τα ψωμάκια με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και τα ψήνουμε για 1 λεπτό μέχρι να φρυγανιστούν ελαφρώς. Τα βγάζουμε από την γκριλιέρα.Στη συνέχεια, βάζουμε τις φέτες τσορίθο και τις ψήνουμε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να αρχίσουν να γίνονται τραγανές. Βάζουμε στα ψωμάκια το κοτόπουλο, το τσορίθο, τις φέτες αβοκάντο, μια κουταλιά ξινόκρεμα και μια κουταλιά κέτσαπ τσιπότλε.Σερβίρουμε το μπέργκερ μας με πατατάκια πασπαλισμένα με λίγη σκόνη τσίλι.
2022-07-20 21:22:16
Γαστρονόμος
Κυρίως Γεύμα
Αβοκάντο,Κοτόπουλο,Λουκάνικα,BBQ
Μπουτάκια κοτόπουλου κρασάτα με μανιτάρια
Κρασί, μανιτάρια, φρέσκα μυρωδικά, και, έτσι απλά, τα μπουτάκια κοτόπουλου γίνονται ένα φαγητό που αρέσει σε όλους, για τις καθημερινές ή το Σαββατοκύριακο.
20 λεπτά
70 λεπτά
4
12 «κοπανάκια» από μπούτια κοτόπουλου (το κάτω μέρος), αλατοπιπερωμένα, 60 ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας για τα μανιτάρια, 2 - 3 κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ, 2 φύλλα δάφνης, 500 γρ. μικρά λευκά μανιτάρια, κομμένα στα 2, ή μεγαλύτερα κομμένα στα 4, 2 σκελίδες σκόρδου, 200 ml λευκό ξηρό κρασί, 150 - 200 ml ζωμός κότας ή νερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού ή 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο, 1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη
Για να φτιάξουμε κρασάτα μπουτάκια κοτόπουλου με μανιτάρια, σοτάρουμε, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, στο μισό ελαιόλαδο τα κοπανάκια σε μέτρια φωτιά (σε δύο δόσεις αν δεν χωράνε όλα μαζί) για περίπου 6 - 7 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι (30 ml), τα κρεμμύδια, λίγο αλάτι, τα δαφνόφυλλα και 100 ml νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αχνίζουμε, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πιουν το νερό και να μαλακώσουν. Ελέγχουμε μήπως μέσα στο χρόνο αυτό κολλήσουν και χρειαστεί να προσθέσουμε νερό (1 - 2 κουτ. σούπας). Έτσι, τα κρεμμύδια μαλακώνουν και αποκτούν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο, κατά προτίμηση αντικολλητικό, ζεσταίνουμε τις 2 κουταλιές λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το σκόρδο, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα, για περίπου 3 - 4 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν όσο γίνεται τα υγρά που θα βγάλουν. Αποσύρουμε. Όταν τα κρεμμύδια μαλακώσουν καλά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ροδισμένα «κοπανάκια» και το περιεχόμενο του τηγανιού (μανιτάρια + σκόρδο), σβήνουμε με το κρασί και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε για 3 - 4 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το ζωμό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να μαγειρευτεί καλά και να σωθούν τα περισσότερα υγρά. Αν έχουν μείνει πολλά υγρά, αφαιρούμε τα μπουτάκια και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει. Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα μυρωδικά και σείουμε την κατσαρόλα. Σερβίρουμε τα κρασάτα μπουτάκια με τα μανιτάρια και τη σάλτσα. Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή ρύζι.
2023-11-12 10:07:27
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Κοτόπουλο,Κρασί,Μανιτάρια
Αυγά μάτια με απάκι και δυόσμο
Τις Κυριακές φτιάχνουμε φανταστικές συνταγές για πρωινό ή μεσημεριανό όπως τα αυγά μάτια με απάκι και μπόλικο δυόσμο.
15 λεπτά
23 λεπτά
4-6
20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση, 120 γρ. απάκι, σε λεπτές φέτες (κρητικό καπνιστό αλλαντικό από κόντρα φιλέτο, μαριναρισμένο σε ξίδι και αρωματισμένο με βότανα – το βρίσκουμε συσκευασμένο σε σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία. Το αντικαθιστούμε με άλλο καπνιστό αλλαντικό της αρεσκείας μας ή σύγλινο), 6 αυγά, 5 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα, 40-50 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα αυγά μάτια με απάκι και δυόσμο, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ντοματίνια με λίγο αλάτι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.Ρίχνουμε το απάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι να ζεσταθεί καλά.Σπάμε τα αυγά (μάτια) και τα ρίχνουμε στο τηγάνι, ανάμεσα στα ντοματίνια.Σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να γίνουν τα αυγά, στο ζεστό μάτι, για 3-4 λεπτά ή μέχρι να σφίξουν όσο μας αρέσει.Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον δυόσμο και μοιράζουμε τα αυγά μάτια με απάκι και δυόσμο στα πιάτα.Συνοδεύουμε με φέτες ζεστού ψωμιού, αλειμμένες με μαλακή φέτα και πασπαλισμένες με ρίγανη.
2022-04-29 11:28:49
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Αλλαντικά,Αυγά,Χόρτα , Μυρωδικά
Μπιφτεκάκια με μαϊντανό
Μπιφτέκια με μαϊντανό, εύκολα γρήγορα και ιδανικά για κάθε περίσταση!
20 λεπτά
30 λεπτά
4
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά, 60 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε νερό και καλά στυμμένο, 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα, 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, χοντροτριμμένα , 3/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 60 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και τα υπόλοιπα υλικά, και τα ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, να σφίξει (αν έχουμε χρόνο, μπορούμε να το αφήσουμε έως 1 βράδυ).Πλάθουμε το μείγμα σε περίπου 16 μικρά και μακρόστενα μπιφτέκια. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και «ψήνουμε» τα μπιφτεκάκια για 6-8 λεπτά, μέχρι να γίνουν και να ροδίσουν. (Μπορεί να χρειστούμε λίγο ακόμα λάδι).Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με ρύζι, δροσερό γιαούρτι και πράσινη σαλάτα.
2022-02-11 13:45:28
Νίκη Χρυσανθίδου
Κυρίως Γεύμα
Αλεύρι (ζύμες),Μοσχαρίσιος κιμάς,BBQ
Χοιρινό μπούτι με καραμέλα κρασιού και ανανά
Από την Αμερική άντλησε έμπνευση ο σεφ για αυτό το χριστουγεννιάτικο χοιρινό με καραμέλα κρασιού και ανανά, που είναι ιδανικό για όσους θέλουν κάτι πρωτότυπο για το γιορτινό τραπέζι.
20 λεπτά
210 λεπτά
8-10
3 κιλά χοιρινό μπούτι (από μικρό ζώο), ξεκοκαλισμένο, με το δέρμα του, τυλιγμένο ρολό, δεμένο καλά, 2 καρότα, κομμένα στη μέση, 1 πράσο, χοντροκομμένο, 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο, 2 φύλλα δάφνης, 1 ξυλάκι κανέλα, 1 κουτ. γλυκού κόκκοι λευκού πιπεριού, χοντροσπασμένοι στο γουδί, 15-20 καρφάκια γαρίφαλο, 1 ανανάς ώριμος, σε φέτες, αλάτι, 300 γρ. καστανή ζάχαρη, 300 γρ. μέλι θυμαρίσιο, 50 ml κόκκινο ξίδι, 50 ml γλυκό κρασί της αρεσκείας μας
Για να φτιάξουμε χοιρινό μπούτι με καραμέλα κρασιού και ανανά, βάζουμε, σε μια μεγάλη κατσαρόλα το χοιρινό με τα καρότα, το πράσο, το κρεμμύδι, τη δάφνη, την κανέλα, μπόλικο αλατοπίπερο και τόσο νερό ώστε να σκεπάσει τα υλικά. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ½ ώρες, μέχρι να γίνει το χοιρινό. Βγάζουμε το χοιρινό σε ξύλο κοπής και χαράζουμε επιφανειακά και ομοιόμορφα σε τετράγωνα το δέρμα του, χωρίς να το κόψουμε πολύ βαθιά. Σε κάθε τετράγωνο μπήγουμε ένα γαρίφαλο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για την καραμέλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και να αποκτήσει η καραμέλα χρυσαφένιο χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Στερεώνουμε μια σχάρα σε μεγάλο ταψί και ακουμπάμε το μπούτι. Έτσι δεν θα καραμελώσει υπερβολικά το κρέας και δεν θα πικρίσει, αφού δεν θα έρχεται σε άμεση επαφή με τα υγρά της καραμέλας που μένουν στον πάτο.Περιχύνουμε το κρέας με τη μισή καραμέλα, έτσι ώστε να καλυφθεί όλο. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει εξωτερικά. Κάθε 15 λεπτά βγάζουμε προσεκτικά το ταψί και με ένα πινέλο περνάμε το χοιρινό με την υπόλοιπη καραμέλα με ένα πινέλο ή ένα κουτάλι (φροντίζουμε να μας μείνει λίγη καραμέλα για το τέλος). Βγάζουμε το χοιρινό, καρφώνουμε πάνω του με οδοντογλυφίδες τις φέτες ανανά, περιχύνουμε με την υπόλοιπη καραμέλα. Αφήνουμε, το χοιρινό, να κρυώσει ελαφρώς και κόβουμε σε φέτες.Σερβίρουμε, το χοιρινό μπούτι με καραμέλα κρασιού και ανανά, με ψητά λαχανικά (κολοκύθα, κρεμμύδι, γλυκοπατάτα, καρότο).
2023-12-16 09:40:48
Δημήτρης Κοντόπουλος
Κυρίως Γεύμα
Ανανάς,Κρασί,Χοιρινό,Χριστούγεννα,Χωρίς γλουτένη
Χουνκιάρ της θάλασσας
Πού το φάγαμε, πώς το φτιάχνουμε.
30 λεπτά
60 λεπτά
4
4 φιλέτα από φρέσκια σφυρίδα ή φαγκρί ή άλλο λευκόσαρκο ψάρι της αρεσκείας μας (περίπου 200 γρ. έκαστο χωρίς πέτσα), 15 ντοματίνια, 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, ο χυμός και το ξύσμα από 1 λεμόνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ανθός αλατιού, 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, 1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα, 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο, 1/2 κουτ. γλυκού σουμάκ 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1/2 κουτ. γλυκού ανθός αλατιού, 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες, 200 ml γάλα φρέσκο, 150 γρ. βούτυρο αγελάδος, 1 κουτ. γλυκού ξερός ανθός λεβάντας (σε μπαχαράδικα – προαιρετικά)
Βράζουμε τις πατάτες και, όταν γίνουν, τις βάζουμε κομμένες στο μπλέντερ με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε αρκετά μέχρι να αποκτήσουν βελούδινη υφή (χτυπώντας τες με το βούτυρο και το γάλα δεν γίνονται λαστιχωτές, αλλά αφράτες και βελούδινες).Ψήνουμε τις μελιτζάνες απευθείας στη φωτιά (στο μπάρμπεκιου ή στο γκάζι ή, εναλλακτικά, στο γκριλ του φούρνου) μέχρι να μαυρίσουν καλά ολόγυρα και να μαλακώσουν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και τις καθαρίζουμε από τις φλούδες, κρατώντας μόνο την ψίχα. Την ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι και προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι, τα μπαχαρικά.Ψήνουμε τα φιλέτα λαδωμένα, στη σχάρα ή στο τηγάνι, για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά – πρέπει να μείνουν ζουμερά. Αρταίνουμε με αλάτι, θυμάρι ξερό και χυμό λεμονιού.Ψιλοκόβουμε τα ντοματίνια και το φρέσκο κρεμμυδάκι, ανακατεύουμε και αρταίνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανθό αλατιού.Απλώνουμε στα πιάτα τον πουρέ πατάτας, από πάνω τον πουρέ μελιτζάνας, τα ντοματίνια κι επάνω ακουμπάμε το ψάρι. Τελειώνουμε το πιάτο με λίγες σταγόνες από ελαιόλαδο και λίγο ξύσμα λεμονιού.
2021-11-17 10:37:20
Νικολέτα Μακρυωνίτου
Κυρίως Γεύμα
Μελιτζάνες,Πατάτες,Ψάρι
Σουτζουκάκια σε ρολό με μοσχοκάρυδο
Το μοσχοκάρυδο ταιριάζει ιδανικά σε αυτά τα σουτζουκάκια με την ιδιαίτερη παρουσίασή τους σε σχήμα ρολού.
20 λεπτά
110 λεπτά
4
1/2 κιλό κιμάς αρνίσιος ή μοσχαρίσιος, 2 φέτες μαύρο μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς κόρα, 1 κρεμμύδι, τριμμένο, 3 σκελίδες σκόρδου (ή όσες θέλετε), ψιλοκομμένες, 1 μικρό ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο, 2 βιολογικά αυγά, χτυπημένα, 2 κουτ. σούπας λάδι, 2 ποτήρια νερού ντοματάκια ψιλοκομμένα από κονσέρβα, 6 κουτ. σούπας λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, 3 σκελίδες σκόρδου, 6 - 8 κλωνάρια φρέσκου δυόσμου (ολόκληρα, άκοπα) ή 2 κουτ. γλυκού ξερός τριμμένος
Για τα σουτζουκάκια σε ρολό με μοσχοκάρυδο, για το ρολό με μοσχοκάρυδο ξεκινάμε με την σάλτσα και σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας (ντοματάκια, λάδι, αλατοπίπερο, ρίγανη, σκόρδο, δυόσμο) με 1 ποτήρι νερό και τα βράζουμε μέχρι να πήξει.Ελέγχουμε το αλάτι, πετάμε τις σκελίδες σκόρδου και το δυόσμο (αν βάλουμε φρέσκο) και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.Παράλληλα, σε μια λεκάνη μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό, το στύβουμε ελαφρώς και το ζυμώνουμε μαζί με τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά (κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο, αυγά, λάδι).Το μείγμα πρέπει να είναι κάπως σφιχτό.Απλώνουμε ένα ορθογώνιο κομμάτι λαδόχαρτο με τη μακριά πλευρά προς το μέρος μας και το αλείφουμε με λάδι.Απλώνουμε πάνω στη λαδόκολλα το μείγμα του κιμά και το πατικώνουμε ώστε να γίνει επίπεδο, μακρόστενο και να έχει πάχος 1 εκ.Απλώνουμε πάνω στον κιμά τη μισή σάλτσα και με τη βοήθεια της λαδόκολλας το ανασηκώνουμε σιγά - σιγά και το τυλίγουμε σε ρολό.Βάζουμε το ρολό σε μια μακρόστενη λαδωμένη φόρμα ή σε ένα ταψάκι και το ψήνουμε στους 180° C για 1 1⁄2 ώρα.Μετά τη 1 ώρα τραβάμε το ταψάκι έξω από το φούρνο και περιχύνουμε το ρολό με την υπόλοιπη σάλτσα που έχουμε κρατήσει.Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο, το κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε με ψητές πατάτες ή με ρύζι.
2022-10-26 14:59:13
Εύη Βουτσινά
Κυρίως Γεύμα
Αυγά,Κιμάς,Ντομάτα
Ρολό κόκορα με σάλτσα από αρωματικό ζωμό
Ένας πρωτότυπος τρόπος για να σερβίρουμε τον κόκορα. Αυτό το ρολό είναι ζουμερό και χυμώδες, με σάλτσα απίθανης νοστιμιάς.
60 λεπτά
360 λεπτά
Για 1 ρολό
1 έτοιμο ρολό κόκορα, 1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο, 3 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο, 3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια, 50 γρ. βούτυρο αγελάδας, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τα κόκαλα του κόκορα, 2 καρότα, σε μέτριες φέτες, 2 ξερά κρεμμύδια, σε μέτριες φέτες, 1 πράσο, σε μέτριες φέτες, 2 φύλλα δάφνης, 1 κλαράκι φρέσκο θυμάρι, 3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές, 150 ml κόκκινο, ξηρό κρασί, 1 κουτ. σούπας αλεύρι, άφθονο πιπέρι, λίγο αλάτι, 1 λίτρο ζωμός κόκορα
Για να φτιάξουμε ρολό κόκορα με σάλτσα από αρωματικό ζωμό, ετοιμάζουμε πρώτα τη σάλτσα. Ψήνουμε τα κόκαλα του κόκορα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά. Ανακατεύουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και το πράσο με τον πελτέ, τα σκορπίζουμε στο ταψί με τα κόκαλα, πασπαλίζουμε με το αλεύρι και πιπέρι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά, έως ότου πάρουν όλα ένα ωραίο, σκούρο χρώμα καραμέλας. Ξεφουρνίζουμε, ρίχνουμε το κρασί στο ταψί και ξύνουμε με μια σπάτουλα να ξεκολλήσουν όλα τα υλικά, αλλά κυρίως τα ωραία γλάσα του ταψιού. Τα μεταφέρουμε όλα σε κατσαρόλα, προσθέτουμε τον ζωμό και τα μυρωδικά και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 2 ώρες, ξαφρίζοντας για όσο χρειαστεί, μέχρι να μείνει περίπου το 1/3 από τον ζωμό.Σουρώνουμε (με ψιλό σουρωτήρι) τον ζωμό και τον βάζουμε σε κατσαρολάκι. Αλατίζουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς.Για το ρολό, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Αλατοπιπερώνουμε καλά το ρολό. Σε ένα μέτριο ταψί απλώνουμε τα μυρωδικά και το σκόρδο, βάζουμε πάνω τους το ρολό και το αλείφουμε καλά με το βούτυρο. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια. Κατά διαστήματα, περιχύνουμε το ρολό με τα υγρά του ταψιού. Αν έχουμε θερμόμετρο, ελέγχουμε τη θερμοκρασία του ρολού: πρέπει να είναι 75°C.Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε το ρολό σε ξύλο κοπής και το αφήνουμε να σταθεί. Αφαιρούμε τον σπάγκο και το κόβουμε σε φέτες. Κρατάμε όλα τα υγρά από το ταψί για να τα προσθέσουμε στη σάλτσα μας, αλλά πετάμε τα μυρωδικά.Τακτοποιούμε τις φέτες σε πιατέλα. Ζεσταίνουμε τη σάλτσα και περιχύνουμε τον κόκορα. Όση μείνει τη σερβίρουμε σε σαλτσιέρα για να βάλει ο καθένας όση θέλει.
2022-12-19 14:08:31
null
Κυρίως Γεύμα
Κόκορας,Χριστούγεννα
Πουλάδα γεμιστή με συκωτάκια και κάστανα και σάλτσα gravy
Η πουλάδα μπαίνει σε μια άκρως αρωματική άρμη, για εγγυημένα ζουμερό αποτέλεσμα και βαθιά νοστιμιά, και μετά γεμίζεται με κιμά και συκωτάκια.
60 λεπτά
240 λεπτά
8
1 πουλάδα (νεαρή κότα), περίπου 2.300 γρ., καθαρισμένη*, 40 γρ. βούτυρο αγελαδινό, 250 γρ. αλάτι, 150 γρ. καστανή ζάχαρη, 4 λίτρα νερό, 1 μέτριο κρεμμύδι, σε καρέ, 6-7 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες, 20 κόκκοι πιπέρι, 4 φύλλα δάφνης, 5 κλαράκια θυμάρι, 5 κλαράκια δεντρολίβανο, ο χυμός από 1 λεμόνι, οι φλούδες από 1 μικρό πορτοκάλι, 4 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 250 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου, ψιλοκομμένα, 250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά, 100 γρ. σύγλινο ή μπέικον σε κυβάκια, 800 γρ. μανιτάρια φρέσκα, λευκά, σε φέτες, 30 γρ. μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα, 100 ml μπράντι, 2 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο, 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα, 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 100 γρ. σταφίδες ή 6 ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα (προαιρετικά), 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ο λαιμός και οι άκρες από τις φτερούγες της κότας, 3 καρότα, καθαρισμένα, σε μεγάλα κομμάτια, 150 ml ξηρό κρασί, λευκό, 800 ml ζωμός κοτόπουλου, 1 κουτ. σούπας μέλι, 3 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για να φτιάξουμε την πουλάδα γεμιστή με συκωτάκια και κάστανα και σάλτσα gravy, ετοιμάζουμε την άρμη. Στην πιο βαθιά κατσαρόλα που έχουμε ρίχνουμε όλα τα υλικά για την άλμη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Βάζουμε τη κότα μέσα στην άλμη και φροντίζουμε να καλυφθεί εντελώς. Αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Την επομένη, βγάζουμε την κότα από την άρμη και τη στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Την αφήνουμε περίπου 3 ώρες ώστε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.Για την γέμιση της πουλάδας γεμιστή με συκωτάκια και κάστανα και σάλτσα gravy, βάζουμε τα πορτσίνι σε ένα μπολ με ένα ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 30 λεπτά. «Ψαρεύουμε» τα πορτσίνι από το νερό, το σουρώνουμε από τυχόν πετρούλες και το κρατάμε στην άκρη. Τα πορτσίνι τα ψιλοκόβουμε.Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια και λίγο αλάτι για 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε το σύγλινο ή το μπέικον, τα συκωτάκια, τα φρέσκα μανιτάρια, τα πορτσίνι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.Προσθέτουμε το μπράντι και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε το νερό από τα πορτσίνι, τα κάστανα, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Σκορπίζουμε τον μαϊντανό και τα ξερά φρούτα (αν βάλουμε), ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Τη γέμιση μπορούμε να την ετοιμάσουμε και από την προηγούμενη μέρα και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Γεμίζουμε την κότα, κλείνουμε το άνοιγμα όσο καλύτερα μπορούμε με οδοντογλυφίδες και τη βουτυρώνουμε καλά. (Δεν την αλατίζουμε γιατί είναι αρκούντως αλμυρή από τη μαρινάδα.)Τη βάζουμε στη σχάρα του φούρνου και από κάτω στερεώνουμε ένα ταψί με 200 ml νερό, ώστε να πέσουν εκεί τα νόστιμα υγρά της. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να γίνει και να ροδίσει. Αν ροδίσει έντονα πριν γίνει, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Καλύτερα να μετρήσουμε τη θερμοκρασία τρυπώντας με θερμόμετρο μαγειρικής, στο πιο χοντρό σημείο στο στήθος ή στο μπούτι, χωρίς να ακουμπήσουμε το οστό – η θερμοκρασία θα πρέπει να φτάσει τους 70°C.Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά πριν την κόψουμε. Τη βάζουμε σε πιατέλα και αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες.Για τη σάλτσα gravy της πουλάδας γεμιστή με συκωτάκια και κάστανα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον λαιμό, τις φτερούγες μαζί με τα καρότα, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να αρπάζουν. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον ζωμό και τα υγρά από το ταψί και βράζουμε για 30 λεπτά. Σουρώνουμε, βάζουμε τη σουρωμένη σάλτσα σε καθαρή κατσαρόλα, προσθέτουμε το μέλι και τη μουστάρδα και βράζουμε για ακόμα 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που μας αρέσει. Την αδειάζουμε σε σαλτσιέρα και με αυτή θα περιχύσουμε και την κότα και το συνοδευτικό ριζότο.
2022-12-13 18:09:53
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Κάστανα,Κοτόπουλο,Μανιτάρια,Ξερά φρούτα,Χριστούγεννα
Κρεμώδης ψαρόσουπα
Φτιαγμένη με βραστόψαρα είναι ασύγκριτα νόστιμη αλλά αν ο χρόνος πιέζει την ετοιμάζουμε με έτοιμα φιλέτα λευκού ψαριού.
30 λεπτά
75 λεπτά
4
3 καρότα, σε μέτρια κομμάτια, 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε τέταρτα, 3 πατάτες, σε μέτρια κομμάτια, 1 ώριμη ντομάτα, σε τέταρτα, 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε ροδέλες, τα κοτσανάκια από 1 ματσάκι σέλινο, 4 λίτρα νερό, 1½ κιλό διάφορα βραστόψαρα, καθαρισμένα από λέπια και εντόσθια (ή έτοιμα καθαρισμένα φιλέτα ψαριού), 300 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χυμός λεμονιού (όσο θέλουμε)
Σε φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα λαχανικά και το νερό.Βάζουμε τα ψάρια σε ένα μεγάλο κομμάτι τουλπάνι, το δένουμε από τις γωνίες του σαν πουγκί, το ακουμπάμε πάνω στα λαχανικά και πιέζουμε για να απλωθούν τα ψάρια και να καλυφθούν με το νερό.Μαγειρεύουμε τη σούπα σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά.Βγάζουμε το τουλπάνι με τα ψάρια, το αφήνουμε κατά μέρος και βράζουμε τα λαχανικά για ακόμα 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθούν τα υγρά. Ξεψαχνίζουμε σχολαστικά τα ψαράκια.Αποσύρουμε τα λαχανικά από τη φωτιά, τα αδειάζουμε στο μούλτι, προσθετουμε το ψαχνό από τα ψάρια και τα λιώνουμε για περίπου 2 λεπτά. Μεταφέρουμε σε καθαρή κατσαρόλα και ρίχνουμε όσο ζωμό χρειάζεται για να αποκτήσει η σούπα σχετικά ρευστή σύσταση, βάζουμε χυμό λεμόνι και σερβίρουμε.
2022-03-15 21:26:55
Γαστρονόμος
Κυρίως Γεύμα
Βραστόψαρα,Λαχανικά,Ψάρι
Ινδικό κοτόπουλο ταντούρι
Μία από τις διασημότερες ινδικές συνταγές, κοτόπουλο με πικάντικη μαρινάδα και ιδιαίτερο τρόπο ψησίματος, πρώτα στον φούρνο και μετά για λίγο μέσα σε σάλτσα.
20 λεπτά
60 λεπτά
4-6
1 κιλό φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου, σε κομμάτια, 3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου κόλιανδρου (ή μαϊντανού, αν δεν μας αρέσει ο κόλιανδρος), 4 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό, 1½ κουτ. σούπας μείγμα μπαχαρικών ταντούρι (σε μπαχαράδικα), 1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη, 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1/2 ξυλάκι κανέλας, 4 σπόροι κάρδαμου, 3 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, σε ψιλά καρέ, 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη, 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο, 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας, 150 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ελαφρώς χτυπημένα με ένα πιρούνι, 100 ml ζωμός κότας ή νερό, 1 κουτ. γλυκού τσάτνεϊ μάνγκο (σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ ,στα ράφια με τα έθνικ προϊόντα και σε καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα) ή άλλο τσάτνεϊ που θα βρούμε, 1 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη, 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη, 1 κουτ. γλυκού μείγμα γκάραμ μασάλα (σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε μπαχαράδικα), 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, 1/2 κουτ. γλυκού κάρι, σε σκόνη, 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη, 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς, σε σκόνη, 2 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών ταντούρι
Βάζουμε τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το κοτόπουλο στη μαρινάδα, ανακατεύουμε να καλυφθεί καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή όλο το βράδυ.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά μαζί.Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε την κανέλα και το κάρδαμο για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το τζίντζερ και το σκόρδο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τον πελτέ, τα ντοματάκια, τον ζωμό, τον κόλιανδρο, το τσάτνεϊ, τη ζάχαρη και το μείγμα μπαχαρικών, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 7-8 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου. Ψήνουμε το κοτόπουλο στη μεσαία σκάλα για περίπου 7 λεπτά από την κάθε πλευρά. Ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στη σάλτσα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο και σερβίρουμε με λευκό ρύζι.
2023-03-29 14:34:04
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Γιαούρτι,Κοτόπουλο,Ντομάτα
Γίγαντες με ψητά σκουμπριά
Φαγητό που μοσχοβολά καλοκαίρι! Ψήνουμε τα σκουμπριά στο φούρνο ενώ παράλληλα ετοιμάζουμε τους γίγαντες με τις ντομάτες και τις πιπεριές.
30 λεπτά
150 λεπτά
6
500 γρ. φασόλια γίγαντες, μουλιασμένοι σε ένα μεγάλο μπολ με νερό για περίπου 12 ώρες, 1.500 γρ. ώριμες φρέσκες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χοντροκομμένες, 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ, 2 - 3 σκελίδες σκόρδου, σε ψιλά καρέ (ή όσο σκόρδο θέλουμε), 10 γλυκές πιπεριές κέρατο, καθαρισμένες από κοτσάνια και σπόρια και κομμένες σε ροδέλες, 4 καυτερές πιπεριές, κομμένες σε μικρές ροδέλες (ή όσο καυτερό μας αρέσει και αντέχουμε), 250 ml ελαιόλαδο, 1½ κουτ. σούπας ξίδι, κατά προτίμηση από κόκκινο κρασί, τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα, τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 6 σκουμπριά, περίπου 200 - 250 γρ. το καθένα, καθαρισμένα, 80 ml ελαιόλαδο, αλάτι
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τους γίγαντες με 1½ - 2 λίτρα νερό και τους βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει.Ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του υγρού. Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου 1 ώρα ή έως ότου οι γίγαντες μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματός τους μην τυχόν σωθούν νωρίς τα υγρά.Βγάζουμε τους γίγαντες με τρυπητή κουτάλα και τους βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί. Πετάμε το νερό τους.Προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10 λεπτά, έως ότου «δέσει» λίγο η σάλτσα.Βάζουμε όλες τις πιπεριές, ανακατεύουμε για 1/2 λεπτό περίπου με ξύλινη κουτάλα και αδειάζουμε τη σάλτσα στο ταψί με τους γίγαντες.Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 35 - 40 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μελώσει η σάλτσα. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ρίχνουμε το δυόσμο, το μαϊντανό και το ξίδι και ανακατεύουμε απαλά.Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τους γίγαντες για περίπου 15 - 20 λεπτά, για να κρυώσουν λίγο και να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματά τους.Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200° C. Bάζουμε τα ψάρια σε ένα ταψί, τα αλείφουμε καλά με το ελαιόλαδο, τα αλατίζουμε και τα ψήνουμε για περίπου 10 - 12 λεπτά ή μέχρι να γίνουν καλά και να ροδίσουν.Σερβίρουμε τους γίγαντες μαζί με τα σκουμπριά και συνοδεύουμε με πράσινες ελιές και κρίθινα παξιμάδια.
2021-07-06 15:58:20
Χριστόφορος Πέσκιας
Κυρίως Γεύμα
Φασόλια,Ψάρι
Πένες με κατσικίσιο τυρί, σύκα και καρύδια
Ένας ακόμα τρόπος να απολαύσουμε το σύκο, ένα από τα πιο εύγευστα καλοκαιρινά φρούτα.
10 λεπτά
20 λεπτά
4
1 πακέτο (500 γρ.) πένες, 30 ml ελαιόλαδο, 4 σύκα, κατά προτίμηση βιολογικά, καλά πλυμένα και κομμένα στα τέσσερα, 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα ρόκας, 1 κουτ. σούπας βαλσαμικό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 200 γρ. κατσικίσιο τυρί της αρεσκείας μας, κομμένο σε μικρά κομμάτια, 2 κουτ. σούπας καρύδια, χοντροσπασμένα
Σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τις στραγγίζουμε, κρατώντας 100 ml νερό από αυτό όπου έβρασαν.Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα σύκα και ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά.Προσθέτουμε τα φύλλα ρόκας και το βαλσαμικό και ανακατεύουμε.Ρίχνουμε και τις πένες με το νερό που κρατήσαμε, ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κατσικίσιο τυρί, τα καρύδια, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
2022-04-19 16:45:41
Tina Webb
Κυρίως Γεύμα
Ζυμαρικά,Σύκο,Τυρί
Κουνέλι με κάστανα και χαρουπόμελο από την Κρήτη
Με κρητικές μνήμες και επιρροές η ακόλουθη συνταγή συνδυάζει αριστοτεχνικά το κουνέλι με τα κρητικά κάστανα και το χαρουπόμελο.
20 λεπτά
95 λεπτά
6
1 μεγάλο κουνέλι, βάρους περίπου 1,2 - 1,4 κιλά, κομμένο σε 6 - 8 κομμάτια περίπου , 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για το αλεύρωμα του κουνελιού), 1 μικρή σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους 1 - 2 εκ., 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους 1 - 2 εκ. , 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ, 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη, 2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο, 2 φύλλα δάφνης, 1 κουτ. γλυκού κεδροκούκουτσα, καλά κοπανισμένα (είναι οι καρποί του κέδρου και τα βρίσκουμε στα μπαχαράδικα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), 500 ml κόκκινο, ξηρό κρασί, 50 ml χαρουπόμελο (σιρόπι από χαρούπι, που βρίσκουμε στα καταστήματα με κρητικά προϊόντα, όπως στους Χαλκιαδάκη, Ζουριδάκη αλλά και στα Μy Market), 20 κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα (φροντίζουμε να διατηρήσουμε ολόκληρα μερικά για να είναι πιο εμφανίσιμα στο πιάτο μας. Επίσης, αν δεν έχουμε χρόνο, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα, κλεισμένα σε αεροστεγή συσκευασία, σε όλα τα σούπερ μάρκετ) , 40 ml ελαιόλαδο , αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε το κουνέλι με κάστανα και χαρουπόμελο από την Κρήτη αρχικά αλατοπιπερώνουμε το κουνέλι, το αλευρώνουμε και τινάζουμε να φύγει το περιττό.Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κουνέλι για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε σε πιατέλα.Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη σελινόριζα, τα καρότα, τη δάφνη, τα κεδροκούκουτσα, αλατοπίπερο και το θυμάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, επαναφέρουμε το κουνέλι και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε σχεδόν να καλύψει τα υλικά.Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κουνέλι.Προσθέτουμε τα κάστανα και το χαρουπόμελο, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.Αποσύρουμε από τη φωτιά και βγάζουμε τα κομμάτια του κουνελιού και τα λαχανικά σε πιατέλα.Αν έχει μείνει αρκετό ζουμί στην κατσαρόλα, βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί και να δέσει η σάλτσα.Περιχύνουμε με τη σάλτσα το κουνέλι με τα λαχανικά και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με άσπρο πιλάφι.
2022-12-16 18:19:16
null
Κυρίως Γεύμα
Κάστανα,Κουνέλι,Χριστούγεννα
Οσομπούκο κοκκινιστό, με κρεμμυδάκια
Μπορεί να θέλει ώρα για να γίνει αυτό το μοσχαράκι, όμως η νοστιμιά του θα σας αποζημιώσει. Το κρέας είναι τόσο τρυφερό που ξεκολλάει από το κόκαλο με το πιρούνι και τα κρεμμυδάκια φοβερά γλυκοφάγωτα.
30 λεπτά
390 λεπτά
6
4 φέτες οσομπούκο, περίπου 400 - 500 γρ. η κάθε μία (δεν χρειάζεται να πάρετε 6 φέτες. Αν και έχουν κόκαλο στη μέση, αρκούν για 6 άτομα), 2 κιλά ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια, 600 γρ. κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε μικρά καρέ, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη, 5 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, ακαθάριστες, 2 τεμάχια αστεροειδής γλυκάνισος, 2 δαφνόφυλλα, 6 - 7 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη, μήκους περίπου 7 - 8 εκ. ή 4 - 5 κλωνάρια φρέσκος δυόσμος , 10 - 12 μίσχοι φρέσκου σχοινόπρασου, ψιλοκομμένοι ή 1/2 ματσάκι μαϊντανό, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, ψιλοκομμένο, 40 ml ελαιόλαδο για να σοτάρουμε το κρέας + 40 ml για τα λαχανικά + 100 ml για το τέλος, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το οσομπούκο κοκκινιστό ξεκινάμε και αλατίζουμε τις φέτες του κρέατος και τις σοτάρουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα στα 40 ml λάδι, σε δυνατή φωτιά.Μόλις ψηθούν καλά από τη μία πλευρά και πάρουν ένα ζωηρό καστανό χρώμα, τις γυρίζουμε και τις αφήνουμε να σοταριστούν καλά και από την άλλη πλευρά.Βάζουμε τις φέτες του κρέατος σε ένα ταψί που να τις χωράει χωρίς να περισσεύει πολύς χώρος.Καθαρίζουμε την κατσαρόλα όπου σοτάραμε το κρέας, βάζουμε τα 40 ml λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4 - 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει κάπως.Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι (που θα βοηθήσει ώστε να αφήσει η ντομάτα τα υγρά της) και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, οπότε θα έχει εξατμιστεί μικρό μέρος από τα υγρά της. Μαγειρεύουμε τη σάλτσα πριν την προσθέσουμε στο κρέας για να αποκτήσει το φαγητό πιο μεστή γεύση.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C.Περιχύνουμε το κρέας στο ταψί με τη σάλτσα.Προσθέτουμε το σκόρδο, τον αστεροειδή γλυκάνισο, το δαφνόφυλλο και τη μισή ρίγανη ή το δυόσμο, άκοπα.Σκεπάζουμε το ταψί καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 150° C για 5 ώρες.Την τελευταία μισή ώρα ξεσκεπάζουμε το ταψί για να εξατμιστούν τα περιττά υγρά και να μελώσει το φαγητό.Ξεφουρνίζουμε το κοκκινιστό, πετάμε το σκόρδο, τον αστεροειδή γλυκάνισο και τα κλωναράκια του μυρωδικού και προσθέτουμε την υπόλοιπη ρίγανη ή το δυόσμο, ψιλοκομμένα, το σχοινόπρασο ή το μαϊντανό και τα 100 ml ελαιόλαδο. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.Σερβίρουμε το κρέας με τη σάλτσα του και συνοδεύουμε με χυλοπίτες ή άλλα ζυμαρικά και ξερή μυζήθρα, τριμμένη.
2024-02-21 18:24:56
Χριστόφορος Πέσκιας
Κυρίως Γεύμα
Κρεμμύδι,Μοσχάρι,Ντομάτα
Koτόπουλο «φασκιωμένο» σε αλμυρή και κρασάτη ζύμη
Είναι σημαντικό το κοτόπουλο να είναι δεμένο σφιχτά με σπάγκο, για να μη χάσει τα ζουμιά του.
30 λεπτά
150 λεπτά
4
1 κοτόπουλο περίπου 1,3 - 1,4 κιλά, σφιχτά δεμένο (αν δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, ζητάμε από τον κρεοπώλη να δέσει σφιχτά, με σπάγκο, τα πόδια και τις φτερούγες του κοτόπουλου), 10 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες (οι 5 σκελίδες ολόκληρες και οι άλλες 5 ψιλοκομμένες - ή όσο σκόρδο θέλουμε), τα φύλλα από 1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι ή φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένα (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και φυτώρια - εναλλακτικά, βάζουμε 2 κουτ. σούπας θυμάρι ή ρίγανη, ξερά, τριμμένα), 1 γεμάτο φλιτζ. τσαγιού φύλλα φρέσκου βασιλικού (σε ορισμένα, μεγάλα σούπερ μάρκετ ή φυτώρια) ή δυόσμου, χοντροκομμένα, 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 600 γρ. αλάτι, χοντρό, 500 ml λευκό ξηρό κρασί, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το κoτόπουλο «φασκιωμένο» σε αλμυρή και κρασάτη ζύμη, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το αλεύρι με το χοντρό αλάτι. Ρίχνουμε σταδιακά το κρασί και ζυμώνουμε με τα χέρια μας, μέχρι να γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη.Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο, πάχους περίπου 1/2 εκ.Σκορπίζουμε πάνω στο φύλλο το ψιλοκομμένο σκόρδο, το θυμάρι ή τη ρίγανη και βάζουμε από πάνω, στο κέντρο του φύλλου, το κοτόπουλο. Γεμίζουμε την κοιλιά του με το βασιλικό, τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, αλάτι, πιπέρι και κλείνουμε τη ζύμη σαν φάκελο, για να εγκλωβίσουμε μέσα το κοτόπουλο. Δεν πρέπει να αφήσουμε κενά.Στρώνουμε ένα μέτριο ταψί με λαδόκολλα, βάζουμε το «φασκιωμένο» κοτόπουλο και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες. Το ξεφουρνίζουμε, σπάμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι την κρούστα (η οποία δεν τρώγεται) και την ανοίγουμε. Η κρούστα από κάτω θα έχει κολλήσει στη λαδόκολλα, αλλά δεν μας πειράζει. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρουμε. Η πέτσα του δεν θα έχει ροδίσει και θα είναι πολύ αλμυρή. Το ψαχνό του, όμως, θα είναι ιδιαίτερα ζουμερό, σωστά αλατισμένο και τέλεια αρωματισμένο από το κρασί, το σκόρδο και τα μυρωδικά. Συνοδεύουμε με πατάτες ατμού ή πουρέ.
2021-11-12 15:32:49
Ντίνα Νικολάου
Κυρίως Γεύμα
Αλεύρι (ζύμες),Κοτόπουλο,Κρασί
Γαλοπούλα γεμιστή, greek edition
Ελληνικά και εποχικά υλικά, όπως τα χειμωνιάτικα λαχανικά, τα κάστανα και το σύγλινο, μπαίνουν στη γέμιση αυτής της γαλοπούλας και της δίνουν έναν ιδιαίτερο, ρουστίκ χαρακτήρα.
120 λεπτά
360 λεπτά
6-8
1 γαλοπούλα βάρους περίπου 4 κιλών , 60 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου, 200 γρ. αλάτι , 100 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική , 3 λίτρα νερό , 500 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού , 10 ολόκληροι κόκκοι πιπέρι , 4 φύλλα δάφνης , 3 φύλλα αρμπαρόριζας , 5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι , τα κοτσάνια από 1/2 μάτσο μαϊντανό (κρατάμε τα φύλλα για τη γέμιση) , χυμός και φλούδα από 1 λεμόνι, 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο , 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά , 4 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε καρέ του 1 εκ. , 180 γρ. σύγλινο (ή μπέικον άκοπο), σε μικρά κομμάτια, το συκωτάκι της γαλοπούλας, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο (συνήθως υπάρχει στο εσωτερικό της κοιλιάς του πουλερικού, τυλιγμένο σε νάιλον σακουλάκι) , 1/2 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ , 150 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών , 200 γρ. κάστανα προβρασμένα, σε μέτρια κομμάτια (ή 150 γρ. κουκουνάρια) , 10 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα (ή 100 γρ. σταφίδες) , 3 κουτ. γλυκού ρίγανης , τα φύλλα από το 1/2 μάτσο μαϊντανού που χρησιμοποιήσαμε στην άλμη, ψιλοκομμένα , αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο , ο λαιμός και οι άκρες από τις φτερούγες της γαλοπούλας (τα κόβουμε μόνοι μας πριν ψήσουμε τη γαλοπούλα, διαφορετικά ζητάμε να μας τα κόψει ο κρεοπώλης) , 3 καρότα, σε μεγάλα κομμάτια , 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα , 250 ml λευκό, ξηρό κρασί, 1.500 ml ζωμός κοτόπουλου, 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα από φρούτα του δάσους ή άλλη κόκκινη, π.χ. κεράσι, φράουλα κ.λπ. (ή 5 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια) , 3 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη , 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ , αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε τη γεμιστή γαλοπούλα, ξεκινάμε με τη μαρινάδα.Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά της άλμης και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν μία βράση και να λιώσει το αλάτι και η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς. Βυθίζουμε τη γαλοπούλα μέσα στην άλμη, πιέζοντας να είναι ολόκληρη καλυμμένη με το υγρό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα.Κάνουμε χώρο στο ψυγείο μας, σε ένα χαμηλό ράφι, και τοποθετούμε εκεί την κατσαρόλα. Την αφήνουμε για 1 βράδυ. Στο διάστημα αυτό η γαλοπούλα θα απορροφήσει μέρος από το αλάτι και τη γεύση των υλικών της άλμης και θα γίνει πολύ νόστιμη και ζουμερή στο ψήσιμο.Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά για περίπου 6 λεπτά, κομματιάζοντάς τον καλά με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να ξεχωρίσουν οι κόκκοι του. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλατίζουμε και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και τα κρεμμύδια να μαραθούν. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το σύγλινο (ή το μπέικον) και το συκωτάκι της γαλοπούλας και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά, πάντα ανακατεύοντας συχνά, για να μη βγάλει ο κιμάς τα υγρά του και «βράσει».Σβήνουμε με το κονιάκ (ή το κρασί), μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ρύζι και 1 φλιτζ. τσαγιού νερό. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά. Ρίχνουμε τα κάστανα (ή τα κουκουνάρια), τα δαμάσκηνα (ή τις σταφίδες), τη ρίγανη, τον μαϊντανό, αλάτι και άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει καλά. Αν την ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε τη γέμιση για όλο το βράδυ στο ψυγείο.Βγάζουμε τη γαλοπούλα από την άλμη, τη σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 3 ώρες. Τη σκουπίζουμε ξανά, γιατί θα έχει «ιδρώσει».Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.Γεμίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας με τη γέμιση, αφήνοντας 1 εκατοστό από το άνοιγμα. Το ράβουμε με γερή κλωστή ή το κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.Αλείφουμε τη γαλοπούλα με το μαλακωμένο βούτυρο και την ακουμπάμε σε ένα μεγάλο ταψί που να τη χωράει άνετα και στο οποίο ρίχνουμε 50 ml νερό. Την ψήνουμε για 45-60 λεπτά ανά κιλό, δηλαδή περίπου 3-4 ώρες, μέχρι να ροδίσει ωραία. Αν ροδίσει νωρίτερα, πριν ψηθεί στο εσωτερικό της, τη σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο, το οποίο αφαιρούμε περίπου 15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Οι γαλοπούλες του εμπορίου συνήθως έχουν ενσωματωμένο θερμόμετρο που πετάγεται και εξέχει από το πουλερικό όταν φτάσει στη σωστή θερμοκρασία. Αν δεν διαθέτει τέτοιο θερμόμετρο η γαλοπούλα μας, μετράμε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο μαγειρικής μόλις περάσουν οι 3 ώρες ψησίματος. Το μπήγουμε στο πιο χοντρό σημείο στο μπούτι, βαθιά, αλλά χωρίς να ακουμπήσουμε το κόκαλο. Η γαλοπούλα είναι έτοιμη όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 70°C.Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τη γαλοπούλα να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα της.Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις άκρες από τις φτερούγες και τον λαιμό της γαλοπούλας, τα καρότα και το σέλερι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν παντού.Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μείνει λίγο μελωμένο ζουμί.Προσθέτουμε τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε να πάρει μία βράση σε δυνατή φωτιά και μετριάζουμε τη φωτιά.Μαγειρεύουμε για 30 λεπτά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι η σάλτσα να μειωθεί περίπου στο μισό. Ρίχνουμε ό,τι υγρό υπάρχει στο ταψί της γαλοπούλας, τη μαρμελάδα (ή τα δαμάσκηνα) και τη μουστάρδα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά.Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ, πιέζοντας καλά το σουρωτήρι με μια ξύλινη κουτάλα για να πάρουμε όλη τη νοστιμιά των υλικών. Ρίχνουμε ξανά τη σάλτσα στην (καθαρισμένη) κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 3 κουτ. σούπας κρύο νερό και το ρίχνουμε στη σάλτσα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μία βράση και να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.Κόβουμε τη γαλοπούλα σε μερίδες και μοιράζουμε σε πιάτα μαζί με τη γέμιση. Σερβίρουμε τη σάλτσα σε σαλτσιέρα, για να βάλει ο καθένας όση θέλει στη μερίδα του.
2023-12-14 10:44:34
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Γαλοπούλα,Μοσχαρίσιος κιμάς,Χόρτα , Μυρωδικά,Χριστούγεννα
Αρνίσιο κοντοσούβλι με μουστάρδα και πάπρικα
Αρνίσιο κοντοσούβλι με μουστάρδα και πάπρικα, φτιάξτε το δίχως κόπο με οδηγίες για ψήσιμο στη σούβλα αλλά και στο φούρνο του σπιτιού.
20 λεπτά
200 λεπτά
6
2 κιλά αρνίσια σπάλα, χωρίς κόκαλο, σε κομμάτια 6x6 εκ. και πάχους περίπου 3 εκ., 1 - 2 μπόλιες αρνίσιες (τις παραγγέλνουμε εγκαίρως), 2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας, 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη, 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, καυτερή, 2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αρνίσιο κοντοσούβλι με μουστάρδα και πάπρικα ξεκινάμε και σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας.Ρίχνουμε το κρέας και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθεί καλά από τη μαρινάδα.Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε περίπου 2 ώρες, να μαριναριστεί. Αν ψήσουμε σε θράκα, σουβλίζουμε το κρέας σε μια μεγάλη σούβλα, κατάλληλη για κοντοσούβλι, που να χωράει στην ψησταριά μας.Καλό είναι να είναι τετραγωνισμένη, για να μη «γυρίζουν» τα κομμάτια όσο γυρνάει η σούβλα.Αν ψήσουμε στο φούρνο, παίρνουμε μικρές σούβλες που να χωρούν στο φούρνο. Περνάμε τα κομμάτια του κρέατος, προσέχοντας να μην αφήσουμε κενά μεταξύ τους. Προσέχουμε επίσης να τρυπάμε στο κέντρο του κομματιού, ώστε να γυρίζουν στρωτά και ομοιόμορφα.Τυλίγουμε το κρέας σφιχτά με την μπόλια, προσέχουμε όμως να μην την τεντώσουμε υπερβολικά, αφενός για να μη σχιστεί και αφετέρου γιατί, όσο ψήνεται και λιώνει, θα λεπταίνει, με κίνδυνο να κοπεί και να αφήσει εκτεθειμένο το κρέας. Για να σταθεί καλύτερα η μπόλια πάνω στο κρέας, κάνουμε μερικά δεσίματα με σπάγκο γύρω από το κοντοσούβλι.Ο χρόνος ψησίματος για τη θράκα είναι περίπου 3 ώρες, ενώ για το φούρνο περίπου 2 ½ - 3 ώρες.Κόβουμε το κρέας σε λεπτές φέτες.
2024-02-29 19:01:56
Κλεομένης Ζουρνατζής
Κυρίως Γεύμα
Αρνί,BBQ
Μπάμιες με φιλέτο κοτόπουλου: η light εκδοχή του κλασικού φαγητού
Οι μπάμιες με κοτόπουλο αλλιώς. Ένα νόστιμο, θρεπτικό, ελαφρύ και σχετικά γρήγορο πιάτο ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι.
25 λεπτά
75 λεπτά
6
750 γρ. μπάμιες, 800 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, 1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο, 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 200 γρ. λευκό κρασί, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1/2 ματσάκι μαϊντανός (τα φυλλαράκια), ψιλοκομμένος, χυμός από 1 λεμόνι
Για τις μπάμιες κρασάτες με φιλέτο κοτόπουλου καθαρίζουμε τις μπάμιες κόβοντας το πάνω μέρος από τα κοτσανάκια τους, προσέχοντας, όμως, να μην τα κόψουμε πολύ και βγουν τα σπόρια κατά το μαγείρεμα.Πλένουμε τις μπάμιες και τις σουρώνουμε.Τις βάζουμε σε ένα ρηχό σκεύος και τις ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού. Τις αφήνουμε μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το 1/3 από το μετρημένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και από τις 2 πλευρές μέχρι να ροδίσουν.Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε κι αυτό, ανακατεύοντας για 2 - 3 λεπτά.Σβήνουμε με το κρασί και το μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και αλατοπίπερο.Αφήνουμε το κοτόπουλο να ψηθεί για 15 λεπτά. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και στρώνουμε προσεκτικά τις μπάμιες και το μαϊντανό.Μαγειρεύουμε για 30 λεπτά περίπου. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλι τις μπάμιες κατά την διάρκεια του ψησίματος, κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα.Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε το κοτόπουλο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.Το φαγητό σερβίρεται ζεστό.
2022-06-15 14:26:45
Νίκη Χρυσανθίδου
Κυρίως Γεύμα
Κοτόπουλο,Κρασί,Μπάμιες
Γίδα στιφάδο στον φούρνο, από τη Ρόδο
Τη γίδα στιφάδο παραδοσιακά στο νησί την σιγοέψηναν στον ξυλόφουρνο, εμείς τη βάζουμε στον φούρνο, σε μεγάλη γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί. Νοστιμότατη γίνεται.
10 λεπτά
270 λεπτά
6
1.500 γρ. σπάλα (μπροστινό) από γίδα, σε μέτρια κομμάτια , 1.500 γρ. κοκκινόφλουδα ξερά κρεμμύδια, μέτρια, καθαρισμένα και ολόκληρα , 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί , 2 σκελίδες σκόρδο, με τη φλούδα τους, κοπανισμένες , 1 ξυλάκι κανέλας , 2 κόκκοι μπαχάρι , 4 καρφάκια γαρίφαλο , 150 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας , 200 γρ. τριμμένες ώριμες ντομάτες, 100 ml ξίδι από κόκκινο κρασί , 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε γίδα στιφάδο στον φούρνο, από τη Ρόδο, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν καλά και να ξανθύνουν. Σβήνουμε με το κρασί και αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μεγάλη γάστρα, κατά προτίμηση πήλινη (ή σε ευρύχωρο και βαθύ ταψί). Προσθέτουμε τα σκόρδα και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε τον χυμό και τις τριμμένες ντομάτες, περιχύνουμε με το ξίδι και αλατοπιπερώνουμε.Κλείνουμε τη γάστρα καλά με το καπάκι της ή σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και έπειτα σφιχτά με αλουμινόχαρτο.Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 4 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και δυναμώνουμε τον φούρνο στους 180°C.Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν επιφανειακά τα υλικά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά προτού σερβίρουμε.
2023-09-28 12:06:03
null
Κυρίως Γεύμα
Κρέας,Κρεμμύδι,Ντομάτα