name
stringlengths
4
98
Description
stringlengths
15
391
Preparation Time
stringclasses
45 values
Total Time
stringclasses
166 values
Number of Servings
stringclasses
793 values
Ingredients
stringlengths
32
1.99k
Instructions
stringlengths
126
7.98k
Publication Date
stringlengths
19
19
Author
stringclasses
76 values
Category
stringclasses
4 values
Keywords
stringlengths
4
133
Fish and chips στον φούρνο με σος γιαουρτιού
Φτιάχνουμε το αγαπημένο φαγητό των Βρετανών σε πιο ελαφριά εκδοχή. Αυτά τα fish and chips ψήνονται στον φούρνο και συνοδεύονται από μια δροσερή σος γιαουρτιού.
20 λεπτά
60 λεπτά
4
700 γρ. γλυκοπατάτες, καθαρισμένες, κομμένες για τηγανητές (αν δεν μας αρέσουν, βάζουμε κανονικές πατάτες), 1 αυγό, 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κούπες ψίχουλα από «μαύρο» ψωμί, τριμμένο στο μούλτι, 400 γρ. φιλέτο λευκόσαρκου, σφιχτού ψαριού (π.χ. πέρκα), 2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού, 1 κ.σ. χυμός λεμονιού, 1/3 κούπας γιαούρτι light, 8 κούπες ανάμεικτα σαλατικά και μυρωδικά, αρτυμένα με μια ελαφριά βινεγκρέτ, για το σερβίρισμα, αλατοπίπερο κατά βούληση, ελάχιστο λάδι
Για να φτιάξουμε τα fish and chips στον φούρνο με σος γιαουρτιού, ξεκινάμε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 180° C στον αέρα. Απλώνουμε τα ψίχουλα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε ίσα να στεγνώσουν λίγο. Ξεφουρνίζουμε, αλλά αφήνουμε το φούρνο αναμμένο. Αφήνουμε τα ψίχουλα να κρυώσουν.Στρώνουμε 2 λαμαρίνες του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Βάζουμε στο ένα τις γλυκοπατάτες, τις λαδώνουμε ελαφρώς (με τα χέρια ή -προτιμότερο- με ένα σπρέι λαδιού), τις αλατοπιπερώνουμε καλά και τις ψήνουμε αρχικά μόνες τους για 15 λεπτά.Στο μεταξύ, χτυπάμε το αυγό με 1 κ.σ. νερό σε ένα βαθύ πιάτο. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα άλλο πιάτο και τα ψίχουλα σε ένα τρίτο.Περνάμε τα κομμάτια του ψαριού πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και στο τέλος από τα ψίχουλα. Πρέπει να καλυφθούν καλά. Τα βάζουμε στη δεύτερη λαμαρίνα και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει και να γίνει το ψάρι και να ολοκληρωθεί το ψήσιμο των γλυκοπατατών.Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το χυμό, το ξύσμα λεμονιού και αλατοπίπερο. Σερβίρουμε το ψάρι με τις πατάτες, τη σος και τη σαλάτα.
2024-01-13 10:52:20
null
Κυρίως Γεύμα
Γλυκοπατάτα,Ψάρι,Light
Φιλέτο λαβράκι με ελιές και ντομάτες
Ένα γευστικό, νόστιμο, ελαφρύ γεύμα, έτοιμο σε 1 ώρα!
20 λεπτά
50 λεπτά
2
φιλέτα από 2 λαβράκια, 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες, 500 γρ. πατάτες, σε λεπτές φέτες, 500 γρ. ώριμες ντομάτες, σε λεπτές φέτες, 200 γρ. λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες, ψιλοκομμένες, 200 γρ. ελιές Καλαμών, ψιλοκομμένες, 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 500 ml λευκό ξηρό κρασί, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 1 κιλό σπανάκι, χοντροκομμένο (έτοιμο σε σακουλάκια, στα σούπερ μάρκετ), ξύσμα από 1 λεμόνι, 150 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πατάτες για περίπου 7-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.Ρίχνουμε τις φρέσκες ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο νερό, ίσα να καλύψει τα υλικά.Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά.Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, τις ελιές, τα μυρωδικά και το κρασί και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά.Απλώνουμε τα φιλέτα ψαριού πάνω στα υλικά, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά.Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σπανάκι, και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, ίσα να μαλακώσει το σπανάκι.Σκορπίζουμε το ξύσμα και σερβίρουμε αμέσως.
2021-11-29 14:17:50
Λευτέρης Λαζάρου
Κυρίως Γεύμα
Λαβράκι,Ντομάτα
Πίτσα με πεκορίνο Αμφιλοχίας και λευκαδίτικο σαλάμι
Είτε ετοιμάσουμε σπιτική ζύμη, είτε χρησιμοποιήσουμε μια έτοιμη το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό χάρη στα προϊόντα της γέμισης.
20 λεπτά
30 λεπτά
για 1 πίτσα 36-38 εκ.
1/2 φακελάκι (4 γρ.) ξηρή μαγιά, 130 ml χλιαρό νερό , 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη, 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 50 γρ. αλεύρι καλαμποκιού (δίνει στην πίτσα έξτρα ρουστίκ νοστιμιά), 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι και 20 ml ελαιόλαδο, 4 - 5 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας, 150 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, σε λεπτές ροδέλες, 100 γρ. τριμμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας, 100 γρ. σαλάμι Λευκάδας σε λεπτές φέτες, 2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
Για την πίτσα με πεκορίνο Αμφιλοχίας και λευκαδίτικο σαλάμι ξεκινάμε και σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ξηρή μαγιά, χλιαρό νερό και την ζάχαρη.Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με το αλεύρι καλαμποκιού, το αλάτι και το ελαιόλαδο.Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε το ζυμάρι με τα δάχτυλά μας, με απαλές κυκλικές κινήσεις, σε έναν λεπτό δίσκο διαμέτρου περίπου 36 – 38 εκ. και πάχους περίπου 2 – 3 χλστ.Απλώνουμε στη ζύμη και την σάλτσα ντομάτας.Από πάνω ομοιόμορφα απλώνουμε την μοτσαρέλα, σε λεπτές ροδέλες.Ψήνουμε στους 220° C για 10 - 12 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να ψηθεί η ζύμη και από κάτω.Ξεφουρνίζουμε και σκορπίζουμε το τριμμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας, το σαλάμι Λευκάδας σε λεπτές φέτες και την ρίγανη ξερή και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 2 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το πεκορίνο.
2023-02-13 12:29:24
Νίκη Τρέσσου, Ευδοκία Φυλακούρη
Κυρίως Γεύμα
Αλεύρι (ζύμες),Ντομάτα,Τυρί
Κοτόπουλο γιουβέτσι στην κατσαρόλα με έτοιμο πέστο βασιλικού
Οικογενειακό φαγητό ειδικά μαγειρεμένο για να μην αφήσουν ούτε μια μπουκιά τα παιδιά.
15 λεπτά
40 λεπτά
4
700 γρ. φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου, κομμένο σε κομμάτια 3 - 4 εκ., 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ, 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες, 2 ώριμες ντομάτες, χοντροτριμμένες (η φλούδα θα μείνει στον τρίφτη - την πετάμε), 350 γρ. ψιλό κριθαράκι, 2 δαφνόφυλλα, 1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη, 100 ml λευκό, ξηρό κρασί (ή ούζο για πιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα), 3 κουτ. σούπας πέστο βασιλικού, από βαζάκι (σε όλα τα σούπερ μάρκετ). Εναλλακτικά, βάζουμε τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο βασιλικό, χοντροκομμένα, μαζί με 2 κουτ. σούπας γραβιέρα της αρεσκείας μας, τριμμένη, 70 ml ελαιόλαδο
Για να φτιάξουμε κοτόπουλο γιουβέτσι στην κατσαρόλα με έτοιμο πέστο βασιλικού, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και λίγο αλάτι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το κρεμμύδι.«Σβήνουμε» με το κρασί ή το ούζο και αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη ντομάτα και μαγειρεύουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, έως ότου εξατμιστούν τα υγρά.Ρίχνουμε το κριθαράκι, προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μπαχάρι, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με 500 ml βραστό νερό.Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να γίνει και το κοτόπουλο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό κατά το μαγείρεμα.Αποσύρουμε από τη φωτιά.Προσθέτουμε το πέστο βασιλικού και ανακατεύουμε απαλά.Σερβίρουμε, το κοτόπουλο γιουβέτσι στην κατσαρόλα με έτοιμο πέστο βασιλικού, και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ μουστάρδας.
2022-06-30 22:30:38
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Κοτόπουλο,Κρεμμύδι,Κριθαράκι
Πίτσα με μαριναρισμένα κολοκυθάκια και καπνιστό σολομό
Μυρωδάτη και λίγο ξινούτσικη, αυτή η πίτσα με τα μαρινάτα κολοκυθάκια και τον καπνιστό σολομό χαρίζει απόλαυση στον ουρανίσκο μας.
30 λεπτά
43 λεπτά
για 1 πίτσα 38-40 εκ.
300 γρ. κολοκυθάκια, 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο, 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο, 50 ml ελαιόλαδο, 30 ml χυμό λεμονιού, 4 - 5 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας, ζύμη πίτσας, 400 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, σε λεπτές ροδέλες, 4 - 5 φέτες καπνιστού σολομού χοντροκομμένες, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την πίτσα με μαριναρισμένα κολοκυθάκια και καπνιστό σολομό, καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια, τα κόβουμε σε κύβους 0,5 εκ. και τα βάζουμε σε μπολ. Ρίχνουμε λίγο αλάτι, τον άνηθο, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 15 λεπτά (όση ώρα χρειάζεται για να ψηθεί η πίτσα). Παράλληλα, απλώνουμε στη ζύμη τη σάλτσα ντομάτας και από πάνω ομοιόμορφα τη μοτσαρέλα.Ψήνουμε στους 220° C για 13 - 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να ψηθεί η ζύμη και από κάτω. Ξεφουρνίζουμε. Στραγγίζουμε τα κολοκυθάκια από τα υγρά τους και τα σκορπίζουμε ομοιόμορφα στην ψημένη πίτσα. Απλώνουμε τις φέτες καπνιστού σολομού και πασπαλίζουμε την πίτσα με μαριναρισμένα κολοκυθάκια και καπνιστό σολομό, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
2022-06-23 15:05:00
Αστέριος Κουστούδης
Κυρίως Γεύμα
Αλεύρι (ζύμες),Κολοκυθάκια,Σολομός
Αρνί με ρύζι μπασμάτι και γιαούρτι
Ένα πιάτο με ρύζι και αρνί, όπου και τα δύο συστατικά μαγειρεύονται μαζί σε σκεύος με σφραγισμένη ζύμη.
20 λεπτά
125 λεπτά
6
1 κιλό αρνίσιο µπούτι ή σπάλα χωρίς κόκαλα, σε κύβους 3 εκ., 1 κοµµάτι τζίντζερ 8 εκ., σε ξύσµα, 2 σκελίδες σκόρδου, κοπανισµένες, 2 κουτ. σούπας γκαράµ µασάλα (φτιάχνουµε µόνοι µας ή αγοράζουµε έτοιµο σε µεγάλα σούπερ µάρκετ και µπαχαράδικα), 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη, 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουµάς, σε σκόνη, 4 πράσινες πιπεριές καυτερές, ψιλοκοµµένες, 20 γρ. ψιλοκοµµένα φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού, 15 γρ. ψιλο κοµµένα φύλλα µέντας, 500 γρ. ρύζι µπασµάτι, 4 κρεµµύδια, σε λεπτές ροδέλες, 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι, 120 ml λάδι, 130 γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωµένο, 250 ml στραγγιστό γιαούρτι, 1/2 κουτ. γλυκού στήµονες κρόκου (σαφράν), µουλιασµένοι σε 2 κουτ. σούπας ζεστό γάλα, 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, 1 κουτ. γλυκού αλάτι (ή έτοιµο φύλλο χωριάτικο)
Για να φτιάξουμε αρνί με ρύζι μπασμάτι και γιαούρτι, αρχικά αναµειγνύουµε σε ένα µπολ το αρνί σε κύβους µε το τζίντζερ, το σκόρδο, το γκαράµ µασάλα, τη σκόνη τσίλι, τον κουρκουµά, τις πιπεριές τσίλι, τον κόλιανδρο και τη µέντα.Σκεπάζουµε και µαρινάρουµε στο ψυγείο αποβραδίς.Βάζουµε τα κρεµµύδια σε ένα σουρωτήρι, πασπαλίζουµε µε αλάτι και τα αφήνουµε για 10 λεπτά. Τα ξεπλένουµε και τα πιέζουµε απαλά για να στεγνώσουν.Ζεσταίνουµε το λάδι και το βούτυρο σε µια µεγάλη κατσαρόλα µε χοντρό πάτο.Προσθέτουµε το κρεµµύδι και µαγειρεύουµε για 10 λεπτά ή µέχρι να ροδίσει καλά. Στραγγίζουµε το κρεµµύδι σε ένα σουρωτήρι.Βγάζουµε το αρνί από τη µαρινάδα, κρατώντας τη µαρινάδα, και το τσιγαρίζουµε στο ίδιο σκεύος (όχι όλο µαζί, µερικά κοµµάτια τη φορά), µέχρι να ροδίσει καλά γύρω γύρω. Προσθέτουµε το τσιγαρισµένο κρεµµύδι, όση µαρινάδα έχει αποµείνει και το γιαούρτι. Μαγειρεύουµε σε χαµηλή φωτιά για 30-40 λεπτά ή µέχρι να γίνει τρυφερό το αρνί.Σε µια άλλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό ώστε να καλύπτει το ρύζι. Προσθέτουµε το ρύζι στο σκεύος.Αφήνουµε το νερό να πάρει βράση, µαγειρεύουµε το ρύζι για 5 λεπτά.Στη συνέχεια, το στραγγίζουµε καλά και το απλώνουµε οµοιόµορφα πάνω από το αρνί.Ραντίζουµε µε τον κρόκο και το γάλα και µαγειρεύουµε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά.Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 220°C. Φτιάχνουµε µια ζύµη αναµειγνύοντας το αλεύρι και το αλάτι µε λίγο κρύο νερό. Τυλίγουµε τη ζύµη σε σχήµα λουκάνικου και τη χρησιµοποιούµε για να σφραγίσουµε το περιστόµιο µιας γάστρας κάτω από το καπάκι, πιέζοντας το καπάκι κατά µήκος του περιστοµίου, εκεί που το καπάκι εφάπτεται στο σκεύος, ή χρησιµοποιούµε έτοιµη χωριάτικη ζύµη.Μεταφέρουµε το όλον από την κατσαρόλα στη γάστρα και ψήνουµε στον φούρνο για 40 λεπτά. Βγάζουµε το σκεύος από τον φούρνο και ανοίγουµε προσεκτικά το σφραγισµένο µε τη ζύµη καπάκι.
2023-10-11 16:42:40
Γαστρονόμος
Κυρίως Γεύμα
Αρνί,Γιαούρτι,Ρύζι,Πάσχα
Ταλιατέλες με πιπεριά Φλωρίνης, φέτα και μαϊντανό
Ο συνδυασμός της πιπεριάς με τη φέτα και τον μαϊντανό στη σάλτσα απογειώνουν γευστικά τη μακαρονάδα.
10 λεπτά
25 λεπτά
4
500 γρ. (1 πακέτο) ταλιατέλες, 4 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο, κομμένες σε λεπτές λωρίδες, 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες, 250 γρ. φέτα *, κομμένη σε κυβάκια περίπου 2 εκ., τα φύλλα από 3 - 4 κλωνάρια φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένα, 80 ml λευκό ξηρό κρασί, 40 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις ταλιατέλες 1 λεπτό λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες της συσκευασίας. Κρατάμε 200 ml από το νερό όπου βράσαμε τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο. Προσθέτουμε τις πιπεριές, ανακατεύουμε 1 - 2 φορές και σβήνουμε με το κρασί. Μετά από 2 - 3 λεπτά, όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα ζυμαρικά, το νερό που είχαμε κρατήσει στην άκρη, πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σκορπίζουμε τη φέτα και το μαϊντανό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν τα υλικά και σερβίρουμε.
2022-04-19 16:41:00
Νίκη Τρέσσου, Ευδοκία Φυλακούρη
Κυρίως Γεύμα
Ζυμαρικά,Πιπεριές,Τυρί
Ρεβυθάδα με αρνί
Δημοφιλές φαγητό δρόμου. Η σούπα αυτή σερβίρεται μετά τη νηστεία του Ραμαζανιού.
20 λεπτά
170 λεπτά
4
500 γρ. αρνίσια σπάλα χωρίς κόκαλο, σε κύβους 2-3 εκ., 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 µικρά κρεµµύδια ξερά, ψιλοκοµµένα, 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες, 1½ κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη, 2 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά, 1 φύλλο δάφνης, 2 κουτ. σούπας πελτές ντοµάτας, 1 λίτρο ζωµός κρέατος ή νερό, 300 γρ. ρεβύθια, 800 γρ. ντοµάτες κονκασέ, 3 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου (αν δεν µας αρέσει, τον αντικαθιστούµε µε µαϊντανό, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα), 3 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα, αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι, µερικά φύλλα κόλιανδρου για το σερβίρισµα (αν δεν µας αρέσει, τον αντικαθιστούµε µε µαϊντανό, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)
Για να φτιάξουμε ρεβυθάδα με αρνί αρχικά, μουλιάζουµε αποβραδίς τα ρεβύθια.Στη συνέχεια, ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µια µεγάλη κατσαρόλα.Προσθέτουµε το κρεµµύδι, το σκόρδο και σοτάρουµε σε χαµηλή φωτιά για 5 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει το κρεµµύδι.Προσθέτουµε το αρνί, δυναµώνουµε τη φωτιά σε µέτρια και σοτάρουµε για 5-6 λεπτά ή µέχρι να ροδίσει το αρνί από όλες τις πλευρές.Έπειτα, προσθέτουµε το κύµινο, την πάπρικα, το φύλλο δάφνης και σοτάρουµε για 2-3 λεπτά ή µέχρι να βγάλουν τα αρώµατά τους.Προσθέτουµε τον πελτέ και σοτάρουµε για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.Προσθέτουµε και τον ζωµό κρέατος στην κατσαρόλα, ανακατεύουµε καλά και αφήνουµε να πάρει βράση.Στραγγίζουµε τα ρεβύθια και τα προσθέτουµε στην κατσαρόλα µαζί µε τις ντοµάτες, τον ψιλοκοµµένο κόλιανδρο (αν χρησιµοποιήσουµε) και τον µαϊντανό.Ανακατεύουµε και τα αφήνουµε να πάρουν βράση. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 2 ώρες ή µέχρι να µαλακώσει το αρνί και να γίνουν τα ρεβύθια Ανακατεύουµε ανά διαστήµατα.Αλατοπιπερώνουµε την ρεβυθάδα με αρνί και γαρνίρουµε µε τον έξτρα κόλιανδρο ή µαϊντανό.
2023-05-01 12:45:07
Γαστρονόμος
Κυρίως Γεύμα
Αρνί,Ντομάτα,Ρεβύθια
Γιουβέτσι με μανιτάρια και κεφαλοτύρι στην κατσαρόλα
'Ενα χορτοφαγικό γιουβέτσι πολύ χορταστικό, νόστιμο και αρωματικό. Aντί για κεφαλοτύρι μπορούμε να βάλουμε τριμμένη παρμεζάνα ή μια έντονη παλαιωμένη γραβιέρα.
20 λεπτά
65 λεπτά
4
400 γρ. κριθαράκι μέτριο, 400 γρ. μανιτάρια λευκά, σε φέτες, 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες, 2 κουτ. γλυκού εστραγκόν ξερό, τριμμένο, 300 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη, 200 γρ. κεφαλοτύρι, σε κυβάκια, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να ετοιμάσουμε το γιουβέτσι με μανιτάρια και κεφαλοτύρι στην κατσαρόλα σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και το εστραγκόν και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.Ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε απαλά, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα ελαφρώς.Προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά και ρίχνουμε 900 ml ζεστό νερό. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να απορροφήσει τα υγρά.Σκορπίζουμε το τυρί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει ελαφρώς το τυρί.
2023-11-16 20:34:02
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Κριθαράκι,Μανιτάρια,Ντομάτα,Χορτοφαγικά
Κοτόπουλο με ξινά δαμάσκηνα και πράσα
Αν και σχετικά απλό, αυτό το κοτόπουλο με ξινά δαμάσκηνα και πράσα έχει την τεχνική φροντίδα και τις γκουρμέ λεπτομέρειες που του δίνουν υψηλή γευστική αξία.
25 λεπτά
105 λεπτά
4
1 κοτόπουλο περίπου 1,2 κιλά (κατά προτίμηση βιολογικό ή ελευθέρας βοσκής), σε 8 κομμάτια , 300 γρ. πράσα (το άσπρο μέρος - θα χρειαστεί να αγοράσουμε περίπου 800 - 900 γρ.), 120 γρ. ξερά ξινά δαμάσκηνα, 4 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, 1 λεμόνι, 1 κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ, 2 δαφνόφυλλα, 3 κλαράκια φρέσκο θυμάρι (σε ορισμένα σούπερ μάρκετ) ή 2 κουτ. γλυκού ξερό , 5 - 6 κόκκοι λευκού πιπεριού, 50 ml λευκό, ξηρό κρασί, 300 ml ζωμός κοτόπουλου ή νερό, 20 γρ. βούτυρο (αν θέλουμε), 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα (προτιμότερο πικάντικη), 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο , μαϊντανός ψιλοκομμένος, για το γαρνίρισμα
Για να φτιάξουμε κοτόπουλο με ξινά δαμάσκηνα και πράσα αρχικά κόβουμε τα πράσα ομοιόμορφα σε μέτριες ροδέλες.Στη συνέχεια, τα βράζουμε με τις σκελίδες σκόρδου σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά, να μαλακώσουν λίγο και να φύγει η αψάδα τους. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.Με το ξεφλουδιστήρι (peeler) που καθαρίζουμε τις πατάτες βγάζουμε την κίτρινη επιδερμίδα του λεμονιού (χωρίς να πάρουμε από το άσπρο). Ζεματίζουμε τις φλούδες σε νερό που κοχλάζει για 1 λεπτό, να φύγει η πικράδα τους. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα, που να κάνει για τον φούρνο ή σε μια γάστρα που να κάνει για το μάτι της κουζίνας ή σε μια απλή κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.Έπειτα, ροδίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις μεριές και το βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα.Σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι και τους κόκκους πιπεριού. Μόλις μαραθεί, σβήνουμε με το κρασί. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.Βάζουμε το κοτόπουλο, τα πράσα, τα δαμάσκηνα και τις φλούδες λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου ή το νερό.Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία καλή βράση, το σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολλα και το φουρνίζουμε. Αν το σκεύος που έχουμε δεν κάνει για το φούρνο, το μεταφέρουμε σε ένα μέτριο, βαθύ ταψί ή σε μια γάστρα και το σκεπάζουμε με τη λαδόκολλα. Ψήνουμε για 1 ώρα. Ξεφουρνίζουμε και βγάζουμε τα στερεά υλικά με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα ή κατευθείαν στα πιάτα. Σουρώνουμε τη σάλτσα σε κατσαρόλι και βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει κάπως. Τραβάμε από τη φωτιά.Προσθέτουμε το βούτυρο (αν θέλουμε), τη μουστάρδα και όσο χυμό λεμονιού (αυτού που ξεφλουδίσαμε) θέλουμε και ανακατεύουμε.Περιχύνουμε το φαγητό, πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε το κοτόπουλο με ξινά δαμάσκηνα και πράσα.
2023-11-29 07:05:19
Σωτήρης Ευαγγέλου
Κυρίως Γεύμα
Δαμάσκηνα,Κοτόπουλο,Πράσα
Μανιταρόσουπα με μπέικον
Αγαπημένη, μεταξένια μανιταρόσουπα με μυρωδικά που γαρνίρεται με θυμάρι και μπέικον.
40 λεπτά
100 λεπτά
6-8
800 γρ. μανιτάρια λευκά, σκουπισμένα με ένα νοτισμένο πανάκι και κομμένα σε λεπτές φέτες, 3 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες, 80 ml ελαιόλαδο (ή 60 γρ. βούτυρο της αρεσκείας μας), 50 γρ. αποξηραμένα πορτσίνι, μουλιασμένα για 30 ́ σε 250 ml νερό και προσεκτικά στραγγισμένα, ώστε να μην πάρουμε μαζί και το χώμα που θα βγάλουν στο νερό (προαιρετικά), 1.600 ml ζωμός κότας, 3 κουτ. σούπας τραχανάς ξινός (αλευρένιος) ή 1 πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια, 1 κουτ. σούπας ξερό εστραγκόν ή ρίγανη, κοπανισμένα, 1 δαφνόφυλλο, 200 ml κρέμα γάλακτος (ή 1 κεσές γιαούρτι αγελαδινό ή 150 γρ. κατίκι, που δίνουν μια ευχάριστη, υπόξινη νότα), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τα φύλλα από 1 - 2 κλαράκια φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένα, ή λίγο ξερό κοπανισμένο, 8 λεπτές φέτες μπέικον
Για να φτιάξουμε την μανιταρόσουπα με μπέικον αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Απλώνουμε τις φέτες μπέικον σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο και τις ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ξεροψηθούν και να γίνουν τραγανές.Μετά, τις βάζουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι (ή λιώνουμε το βούτυρο) σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.Προσθέτουμε τα λευκά μανιτάρια και τη δάφνη και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ζωηρά, μέχρι να «πιουν» εντελώς τα υγρά τους, για περίπου 10 - 12 λεπτά. Αν βάλουμε τα μανιτάρια πορτσίνι, τα ρίχνουμε 5 λεπτά μετά τα φρέσκα.Προσθέτουμε το ζωμό, τον τραχανά (ή την πατάτα), αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 35 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε την κρέμα γάλακτος, τη ρίχνουμε 10 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος.Οταν η σούπα είναι έτοιμη, αφαιρούμε το δαφνόφυλλο, προσθέτουμε το εστραγκόν (ή τη ρίγανη) και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις) ή με το ραβδομπλέντερ μέχρι να προκύψει μια όσο το δυνατόν πιο λεία κρέμα.Αν χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι ή κατίκι, τα βάζουμε κατά την πολτοποίηση.Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, μοιράζουμε την μανιταρόσουπα στα πιάτα, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1 φέτα μπέικον.
2022-10-12 15:26:22
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Κρέμα Γάλακτος,Μανιτάρια,Μπέικον
Μαυρομάτικα με μανιτάρια
Η γαιώδης γεύση των lobhia, σε συνδυασμό με τα μανιτάρια και τις ντομάτες, κάνει τη συνταγή αυτή ένα εξαιρετικό χορτοφαγικό κύριο πιάτο.
10 λεπτά
70 λεπτά
2-3
200 γρ. µαυροµάτικα φασόλια, 400 γρ. ώριµες ντοµάτες ή 400 γρ. ντοµάτες κονκασέ σε κονσέρβα, 120 ml λάδι, 1 κουτ. γλυκού σπόροι κύµινου, 1 ξυλάκι κανέλα 3 εκ., 150 γρ. κρεµµύδι, σε µέτρια καρέ, 4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες, 250 γρ. µανιτάρια της αρεσκείας µας, σκουπισµένα µε νοτισµένη πετσέτα και κοµµένα σε φέτες, 2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη, 1 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη, 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουµάς, σε σκόνη, 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν, 2 κουτ. σούπας φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού, ψιλοκοµµένα, αλάτι
Ξεκινάμε και βάζουµε τα µαυροµάτικα φασόλια σε µια µεγάλη κατσαρόλα µε 1 λίτρο νερό και αφήνουµε να πάρουν βράση.Σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 2 λεπτά.Κατεβάζουµε το σκεύος από τη φωτιά και τα αφήνουµε για 1 ώρα.Για να ξεφλουδίσουµε τις ώριµες ντοµάτες, χαράζουµε έναν σταυρό στη βάση κάθε ντοµάτας.Τις βουτάµε σε βραστό νερό για 20 δευτερόλεπτα, µετά τις στραγγίζουµε και αφαιρούµε τη φλούδα ξεκινώντας από τον σταυρό. Τις κόβουµε σε χοντρά κοµµάτια, αφαιρώντας τις καρδιές και τα σπόρια, και κρατώντας τον χυµό τους.Βάζουµε ξανά τα µαυροµάτικα φασόλια στη φωτιά να πάρουν βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 20-30 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν.Στραγγίζουµε καλά.Παράλληλα, ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα.Προσθέτουµε τους σπόρους κύµινου και την κανέλα, τα αφήνουµε να τσιτσιρίσουν για 10 δευτερόλεπτα και προσθέτουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο.Ανακατεύουµε σε µέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν και να αρχίσουν µόλις να ροδίζουν. Προσθέτουµε τα µανιτάρια σε φέτες και τσιγαρίζουµε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουµε την ντοµάτα, τον τριµµένο κόλιανδρο, το κύµινο, τον κουρκουµά και το πιπέρι καγιέν.Σκεπάζουµε και µαγειρεύουµε σε χαµηλή φωτιά για 10 λεπτά.Ρίχνουµε το µείγµα µε τις ντοµάτες και τα µανιτάρια στα φασόλια και αλατίζουµε.Προσθέτουµε ανακατεύοντας τα φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού και σιγοβράζουµε, χωρίς καπάκι, για 20 λεπτά.
2022-09-23 12:09:18
null
Κυρίως Γεύμα
Μανιτάρια,Φασόλια,Χορτοφαγικά
Πεσκανδρίτσα βραστή με πατάτες
Ζουμερή πεσκανδρίτσα, πατάτες και κρόκος Κοζάνης συναντιούνται σε ένα αχνιστό, θερμαντικό βραστό.
20 λεπτά
55 λεπτά
6
1 πεσκανδρίτσα βάρους περίπου 2 κιλών, χωριστά το κεφάλι από το σώμα-ουρά , 1.200 γρ. μέτριες πατάτες , 1 φακελάκι (0,25 γρ.) κρόκος Κοζάνης, σε σκόνη , 160 ml ελαιόλαδο , 40 ml χυμός λεμονιού , αλάτι , τα φύλλα από 2-3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη , μαγιονέζα, για το σερβίρισμα (αν θέλουμε)
Για να φτιάξουμε τη πεσκανδρίτσα βραστή με πατάτες, ξεκινάμε πλένοντας καλά τις πατάτες και, αν θέλουμε, τις αφήνουμε με τη φλούδα τους. Τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις βάζουμε σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα εκτός φωτιάς. Πάνω τους ακουμπάμε το κεφάλι της πεσκανδρίτσας και πάνω του το σώμα-ουρά της. Σκορπίζουμε αλάτι και τον κρόκο, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε νερό τόσο ώστε ίσα να καλύψει το ψάρι.Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει βράση το νερό, και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ξαφρίζοντας. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, σείουμε την κατσαρόλα για να απλωθεί παντού και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.Ελέγχουμε αν έχει γίνει το ψάρι. Πρέπει να έχει μαλακώσει, αλλά να μην έχει παραβράσει και διαλύεται. Το ανασηκώνουμε προσεκτικά και το μεταφέρουμε σε πιατέλα. Αν οι πατάτες δεν έχουν μαλακώσει ακόμη, τις αφήνουμε να βράσουν για μερικά λεπτά ακόμη, προσθέτοντας λίγο βραστό νερό, αν χρειάζεται. Τις αφαιρούμε με προσοχή και τις μεταφέρουμε και αυτές στην πιατέλα με το ψάρι.Σκορπίζουμε στα υλικά τα φύλλα της ρίγανης. Σουρώνουμε τον ζωμό από ψιλό σουρωτήρι και τον μοιράζουμε σε ξεχωριστά μπολ ή βαθιά πιάτα. Σερβίρουμε με ζεστό ψωμί και, αν θέλουμε, με μαγιονέζα.
2023-01-20 12:46:42
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Πατάτες,Πεσκανδρίτσα
Ψάρι πλακί
Μια βασική συνταγή για ψάρι πλακί που μας λύνει τα χέρια τις καθημερινές. Με αυτό τον τρόπο το ψάρι δεν θα στεγνώσει αλλά θα μείνει ζουμερό.
30 λεπτά
70 λεπτά
4
800 γρ. φιλέτα ψαριού της αρεσκείας μας (γλώσσα, φαγκρί, μπακαλιάρος κ.ά.), 1 κιλό πατάτες, σε φέτες πάχους 0,5 εκ., 1 πιπεριά κέρατο, σε λεπτές φέτες, 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια, 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες, 300 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη, 100 ml λευκό, ξηρό κρασί, 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 70 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε ψάρι πλακί, αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.Στη συνέχεια, απλώνουμε, σε ένα μέτριο ταψί, τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνουμε.Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με την πιπεριά και το σκόρδο. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.Προσθέτουμε την ντομάτα και αλατοπίπερο και βράζουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Περιχύνουμε με τη μισή σάλτσα τις πατάτες και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.Ξεφουρνίζουμε για λίγο, απλώνουμε πάνω στις πατάτες τα φιλέτα ψαριού και περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να γίνουν και τα ψάρια.
2022-11-04 16:53:02
Νίκη Χρυσανθίδου
Κυρίως Γεύμα
Ψάρι
Αρνίσια κεμπάπ με πελτέ και δυόσμο
Η εκδοχή της Ντίνας Νικολάου για αρνίσια κεμπάπ που θα σας κερδίσουν με το άρωμα και τη γεύση τους.
20 λεπτά
35 λεπτά
περίπου 18
750 γρ. κιμάς αρνίσιος, κατά προτίμηση από μπούτι, 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο σε νερό και καλά στυμμένο, 3 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες, 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, πολτοποιημένο, 1 κουτ. σούπας ξίδι, κατά προτίμηση λευκό, 1 ασπράδι αυγού, τα φυλλαράκια από 1/3 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα (ή, εναλλακτικά, 1 κουτ. σούπας δυόσμος, ξερός, τριμμένος), 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη, 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή, τριμμένη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 18 μικρές αραβικές πίτες, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (για το λάδωμα των αραβικών πιτών), 1 μικρό μαρούλι, ψιλοκομμένο, 2 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε ροδέλες, 1 ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες, τα φυλλαράκια από 1/3 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα, πάπρικα
Σε ένα βαθύ μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τα κεμπάπ και με βρεγμένες τις παλάμες μας (για να μην κολλάει ο κιμάς) ζυμώνουμε πολύ καλά, για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές και αφράτο μείγμα. Κάθε τόσο βουτάμε τις παλάμες μας σε νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο, για περίπου 1 - 2 ώρες, μέχρι να σφίξει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.Λαδώνουμε ελαφρώς τις παλάμες μας και πλάθουμε το μείγμα σε στενόμακρα κεμπάπ, με πάχος περίπου 2 εκ. και μήκος περίπου 12 εκ. Λαδώνουμε τη σχάρα του φούρνου και τη βάζουμε στην ψηλότερη θέση, κάτω από το γκριλ. Σε χαμηλότερη θέση βάζουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λίγο νερό, ώστε να στάζουν εκεί τα λίπη και να μη λερώσουν το φούρνο.Βάζουμε στη σχάρα τα κεμπάπ και ψήνουμε για περίπου 13 - 15 λεπτά, γυρίζοντάς τα περίπου κάθε 3 λεπτά, μέχρι να ψηθούν από όλες τις πλευρές.Λαδώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο τις πίτες και τις ψήνουμε στο γκρίλ για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Τις βγάζουμε, απλώνουμε από πάνω μια αρωματική γιαουρτόσαλτσα ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι, δυόσμο και τα κεμπάπ. Πασπαλίζουμε με πάπρικα και σερβίρουμε.
2022-02-16 19:23:02
Ντίνα Νικολάου
Κυρίως Γεύμα
Αρνίσιος κιμάς
Ιταλικό κοντοσούβλι με πορτσίνι, φασκόμηλο και παρμεζάνα
Το ιταλικό κοντοσούβλι με πορτσίνι, φασκόμηλο και παρμεζάνα συνδυάζει το αρνί με τα βασιλομανίταρα.
10 λεπτά
160 λεπτά
4-6
1.200 γρ. ψαχνό από μπούτι αρνίσιο, σε κύβους περίπου 4 εκ., χυμός από 2-3 λεμόνια, 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες, 12 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο, ψιλοκομμένα, 12-14 μεγάλα φρέσκα βασιλομανίταρα ή πορτομπέλο, 1-2 αρνίσιες μπόλιες*, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, για το σερβίρισμα
Για το ιταλικό κοντοσούβλι με πορτσίνι, φασκόμηλο και παρμεζάνα βάζουμε σε ένα μπολ βάζουμε το αρνί με το λάδι, το λεμόνι, το σκόρδο, το φασκόμηλο και αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.Σκουπίζουμε ελαφρά με χαρτί κουζίνας τα κομμάτια του κρέατος από τη μαρινάδα και τα περνάμε σε λεπτή σούβλα (προτιμότερο τετραγωνισμένη, για να γυρίζουν καλύτερα), τρυπώντας τα όσο γίνεται στο κέντρο.Επίσης τα βάζουμε κολλητά το ένα με το άλλο, αλλά όχι πάρα πολύ σφιχτά, για να περνάει η θερμότητα ανάμεσα στα κομμάτια. Περνάμε τα κομμάτια αρνιού εναλλάξ με τα πορτσίνι.Τυλίγουμε το κοντοσούβλι με μπόλια, και για να το προστατεύσουμε και για έξτρα νοστιμιά.Ετοιμάζουμε καλά χωνεμένη θράκα (τα κάρβουνα πρέπει να έχουν γκριζάρει), άφθονη, που να απλώνεται σε όλο το μήκος της ψησταριάς.Βάζουμε τη σούβλα στην ψησταριά, στη μεσαία σκάλα, και ψήνουμε, γυρίζοντάς την τακτικά. Οι μπόλιες αργά αργά θα λεπταίνουν και το κρέας σταδιακά θα σκουραίνει. Όταν οι μπόλιες θα έχουν λιώσει αφήνοντας ένα πολύ λεπτό δίχτυ, έχοντας όμως διαποτίσει καλά το κρέας, αλείφουμε τακτικά το κοντοσούβλι με τη μαρινάδα του με ένα πινέλο ή ένα ματσάκι θυμάρι ή ρίγανη.Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά. Σερβίρουμε το ιταλικό κοντοσούβλι με πορτσίνι, φασκόμηλο αμέσως με τριμμένη παρμεζάνα από πάνω.
2024-02-16 17:05:40
Δημήτρης Κοντόπουλος
Κυρίως Γεύμα
Αρνί,Μανιτάρια,Ιταλική Κουζίνα
Κοτόπουλο κοκκινιστό με πράσινες ελιές
Το κοτόπουλο αυτό είναι μια απλούστατη εκδοχή κοκκινιστού, με ελάχιστα αλλά διαλεχτά υλικά, ένα από τα οποία είναι οι πράσινες μεγάλες κονσερβολιές ΠΟΠ Ροβιών.
15 λεπτά
75 λεπτά
4-6
1 μέτριο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, κομμένο σε 6-8 κομμάτια, 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 80 ml ελαιόλαδο, 5 ώριμες ντομάτες, τριμμένες, 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, 11⁄2 φλιτζ. τσαγιού πράσινες κονσερβολιές, κατά προτίμηση ΠΟΠ Ροβιών, χωρίς κουκούτσια, σε ροδέλες, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το κοτόπουλο κοκκινιστό με πράσινες ελιές, σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια κοτόπουλου σε δύο δόσεις.Σοτάρουμε κάθε δόση για όσο χρειαστεί, χωρίς να γυρίσουμε τα κομμάτια, μέχρι η κάτω πλευρά τους να ροδίσει καλά και να ξεκολλά εύκολα αν προσπαθήσουμε να τα ανασηκώσουμε.Έπειτα, τα σοτάρουμε και από την άλλη πλευρά, μέχρι να ροδίσει καλά και αυτή.Βγάζουμε την πρώτη δόση κομματιών, τη βάζουμε σε πιατέλα και σοτάρουμε τη δεύτερη δόση με τον ίδιο τρόπο. Βάζουμε και τη δεύτερη δόση στην πιατέλα, μαζί με την πρώτη.Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια, σε χαμηλότερη φωτιά, μέχρι να μελώσουν καλά αλλά να μη ροδίσουν. Ξαναβάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου στην κατσαρόλα, δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλήσουν τα καμένα υπολείμματα από τον πάτο του σκεύους και προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να καλύψει τα κομμάτια μέχρι λίγο πάνω από τη μέση.Ρίχνουμε και τον πελτέ, ανακατεύουμε και αφήνουμε το υγρό να πάρει βράση, ξαφρίζοντας κυρίως στα πλαϊνά της κατσαρόλας.Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε το σκεύος και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το ψαχνό. Περίπου 15 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος, ρίχνουμε και τις ελιές και ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα, μέχρι η σάλτσα να δέσει ωραία.Σερβίρουμε το κοτόπουλο κοκκινιστό με πράσινες ελιές με πιλάφι ή με ζυμαρικά της αρεσκείας μας.
2022-08-22 10:24:40
null
Κυρίως Γεύμα
Κοτόπουλο,Ντομάτα
Το κοκκινιστό μοσχάρι της Ελένης Ροδά
Η γνωστή ερμηνεύτρια και εξαιρετική οικοδέσποινα Ελένη Ροδά μας έδωσε τη συνταγή της για μοσχάρι κοκκινιστό, σερβιρισμένο με ρύζι σε φόρμα.
20 λεπτά
155 λεπτά
6-8
1.300 γρ. ποντίκι σπάλας μοσχαρίσιο, κομμένο σε κύβους 3-4 εκ., 2 ξερά κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες, 500 γρ. τριμμένη ντομάτα, 1 φύλλο δάφνης, 1 ξυλάκι κανέλα, 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας, 80 ml κόκκινο ξηρό κρασί, 70 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 500 γρ. ρύζι μπασμάτι, αλάτι, 40 ml ελαιόλαδο + 20 γρ. βούτυρο γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Για να ετοιμάσουμε το κοκκινιστό μοσχάρι με ρύζι σε φόρμα, πρώτα στεγνώνουμε καλά το κρέας. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος μαζί με πιπέρι για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.Ρίχνουμε το σκόρδο και τον πελτέ και ανακατεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί και ο πελτές.Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη δάφνη, την κανέλα και νερό τόσο που να καλύπτει όλα τα υλικά.Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά.Προσθέτουμε την ντομάτα και αλάτι, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ και να δέσει η σάλτσα.Παράλληλα, σε βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του.Το σουρώνουμε και το ξαναβάζουμε στην άδεια πλέον κατσαρόλα.Σε τηγανάκι ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο μέχρι να λιώσει το βούτυρο.Περιχύνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.Αδειάζουμε το όλον σε μια φόρμα του κέικ, το πιέζουμε με μια σπάτουλα ώστε να καταλάβει όλο τον χώρο της φόρμας και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει το κρέας.Σερβίρουμε το κρέας με το πιλάφι και, αν θέλουμε, με λίγο δροσερό γιαούρτι.
2023-11-14 15:34:41
null
Κυρίως Γεύμα
Μοσχάρι,Ρύζι
Κασιώτικες μακαρούνες από τη... Μύκονο
Στην Κάσο φτιάχνουν αυτή τη μακαρονάδα με σιτάκα. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το «ροκ» κυκλαδίτικο τυρί. Και της πάει πολύ.
10 λεπτά
45 λεπτά
4
500 γρ. πένες ή ριγκατόνι, 3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό (ή ανάμεικτο με πρόβειο) ή 80 ml ελαιόλαδο, 1 γεμάτη κουτ. σούπας κοπανιστή Μυκόνου*, 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, λίγο αλάτι, ελάχιστο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις κασιώτικες μακαρούνες από τη Μύκονο ξεκινάμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτά φετάκια.Τα βάζουμε σε κρύο τηγάνι με καπάκι ή φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και προσθέτουμε 250 ml κρύο νερό και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ανάβουμε το μάτι στο μέγιστο, σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και αχνίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να του φύγει ο «τσαμπουκάς», για περίπου 15-20 λεπτά, οπότε θα έχουν σωθεί τα υγρά και θα έχει μαλακώσει.Ανά τακτά διαστήματα, ανακατεύουμε για να ξεχωρίσουν οι φετούλες του κρεμμυδιού.Όταν στεγνώσει το τηγάνι, βάζουμε το βούτυρο ή το λάδι, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και σιγοψήνουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γλυκάνουν και να πάρουν ένα ωραίο αχνό ρόδινο χρώμα.Σχεδόν θα έχουν λιώσει.Βράζουμε τα ζυμαρικα σε αλατισμένο νερό να γίνουν, αλλά όχι τελείως - πρέπει να κρατάνε στο δόντι.Προτού τα σουρώσουμε, παίρνουμε μισό και λίγο παραπάνω μπρίκι βραστό νερό (περίπου 150 ml) και μέσα σε αυτό διαλύουμε την κοπανιστή.Ρίχνουμε τα καυτά ζυμαρικά στο τηγάνι με την ξεροτηγάνιση, ανακατεύουμε και προσθέτουμε την διαλυμένη κοπανιστή.Βάζουμε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, χωρίς όμως να στεγνώσουν εντελώς τα ζυμαρικά – να είναι κάπως ζουμερά.Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό με πιπέρι φρεσκοτριμμένο, λίγο, ίσα ίσα για το άρωμα.
2023-02-24 11:31:17
Άγγελος Ρέντουλας
Κυρίως Γεύμα
Βούτυρο,Ζυμαρικά,Τυρί
Βελούδινη σούπα με «ψητά» κάστανα
Προσθέστε τη συνταγή αυτή στα αγαπημένα σας άρθρα για να τη βρείτε εύκολα όταν θα τη χρειαστείτε για τα γιορτινά σας μαγειρέματα.
30 λεπτά
135 λεπτά
6
2 κιλά φρέσκα κάστανα , 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ, 80 ml λευκό, ξηρό κρασί , 1.800 ml σπιτικός ζωμός κότας, 30 γρ. βούτυρο αγελάδος (ή 50 ml ελαιόλαδο), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι , ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (σε ορισμένα σούπερ μάρκετ) ή μαϊντανός, για το σερβίρισμα
Για να φτιάξουμε βελούδινη σούπα με «ψητά» κάστανα, χαράσσουμε τα κάστανα χιαστί στη βάση τους -κατά προτίμηση με το μαχαίρι που λέγεται παπαγαλάκι, καθώς η κυρτή του λάμα θα μας διευκολύνει στη διαδικασία αυτή - τόσο που να κοπεί μεν η εξωτερική, σκληρή φλούδα, όχι όμως να φτάσουμε βαθιά και κόψουμε την ψίχα. Τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και τα αφήνουμε να ψηθούν για 45 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Στη συνέχεια τα αποφλοιώνουμε από την εξωτερική φλούδα και από το εσωτερικό λεπτό φλούδι.Σε μια μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 - 4 λεπτά. Προσθέτουμε τα ψητά κάστανα και ανακατεύουμε για 4 - 5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και ρίχνουμε αλατοπίπερο και το ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει πολύ απαλά το υγρό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 45 - 50 λεπτά. Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις) μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.Ελέγχουμε την πυκνότητα: αν η σούπα είναι αραιή, τη βράζουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να πήξει όσο θέλουμε, ενώ, αν είναι πηχτή, αραιώνουμε με λίγο ζωμό ή νερό και τη βάζουμε ν απάρει 1-2 βράσεις. Για πιο λείο αποτέλεσμα, τη σουρώνουμε σε λεπτό μεταλλικό σουρωτήρι (τύπου σινουά) - θα χρειαστεί να ανακατέψουμε με ένα κουτάλι μέσα στο σουρωτήρι για να περάσει ευκολότερα ο πολτός. Σερβίρουμε, τη βελούδινη σούπα με «ψητά» κάστανα, με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή μαϊντανό.
2021-12-21 19:42:39
Νίκος Καραθάνος
Κυρίως Γεύμα
Κάστανα,Κρασί,Χριστούγεννα,Χωρίς γαλακτοκομικά,Χωρίς γλουτένη,Χωρίς ζάχαρη
Σαρδέλες αχνιστές με κρασί, ντομάτες και λαδορίγανη
Συνοδεύουμε τις αρωματικές αυτές σαρδέλες αχνισμένες σε κρασί με χωριάτικο ψωμί ή πατάτες βραστές ή ένα απλό πιλάφι.
15 λεπτά
25 λεπτά
4
1½ κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες από κεφάλια και εντόσθια, 100 ml λευκό ξηρό κρασί, 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει), 1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε λεπτές ροδέλες, 150 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης (σε γλάστρες σε καλά φυτώρια και σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
Για τις σαρδέλες αχνιστές με κρασί, ντομάτες και λαδορίγανη, απλώνουμε τις σαρδέλες σε μονή στρώση σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα. Σκορπίζουμε από πάνω το σκόρδο και απλώνουμε τις ροδέλες ντομάτας.Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και τη ρίγανη.Περιχύνουμε με το κρασί και το ελαιόλαδο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αχνίζουμε τις σαρδέλες για 8 – 10 λεπτά, όχι παραπάνω· αυτός ο χρόνος είναι αρκετός ώστε οι σαρδέλες να βγάλουν το ζουμάκι τους, να γίνουν και να μελώσουν οι ντομάτες.Συνοδεύουμε με βραστά λαχανικά ή άσπρο πιλάφι.
2022-10-02 20:20:27
Γαστρονόμος
Κυρίως Γεύμα
Κρασί,Ντομάτα,Σαρδέλα
Λιγκουίνι με καλαμαράκια και ντοματίνια
Αρωματισμένα λιγκουίνι με καλαμαράκια και ντοματίνια με πάπρικα και σκόρδο, σβησμένα με λευκό κρασί που θυμίζει καλοκαίρι.
15 λεπτά
35 λεπτά
4
400 γρ. λιγκουίνι, 1 1⁄2 κιλό καλαμαράκια, σε λεπτές ροδέλες (φρέσκα ή κατεψυγμένα), 1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες, 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες, 350 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση, τα φύλλα από ½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα, ½ -1 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή (ή όσο καυτερό μάς αρέσει), 100 ml λευκό, ξηρό κρασί, 50 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε.Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 1-2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τα καλαμαράκια, τα πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και την καυτερή πάπρικα και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν.Ρίχνουμε τα ντοματίνια και ανακατεύουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να αναμειχθούν με τα υπόλοιπα υλικά.Περιχύνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τον μαϊντανό.Ανακατεύουμε απαλά να σκορπιστούν ομοιόμορφα τα υλικά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
2023-02-26 10:06:46
Νικόλαος Κατσάνης
Κυρίως Γεύμα
Ζυμαρικά,Καλαμάρι , Θράψαλο,Ντομάτα,25η Μαρτίου,Νηστίσιμα
Mπαρμπούνια σαβόρο
Προμηθευτείτε φρέσκα μπαρμπούνια για αυτή τη συνταγή. Τηγανίζουμε τα ψάρια και σερβίρουμε με σάλτσα από σκόρδο, κρεμμύδι, δάφνη και δεντρολίβανο.
15 λεπτά
30 λεπτά
4
1 κιλό μπαρμπούνια, καθαρισμένα, 300 ml λάδι, 150 ml ξίδι, από κόκκινο κρασί, 3 κουτ. σούπας αλεύρι, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη, 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες, 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ, 2 φύλλα δάφνης, τα «φύλλα» από 1 μικρό κλαράκι δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, κοπανισμένο πολύ καλά, μέχρι να γίνει σκόνη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε ελαφρώς τα μπαρμπούνια (δεν χρειάζεται να τα αλευρώσουμε), μέχρι να κάνουν μια ελαφριά κρούστα, για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα μεταφέρουμε (προσεκτικά για να μη διαλυθούν) σε ένα σκεύος με καπάκι και κρατάμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι.Ρίχνουμε στο τηγάνι το σκόρδο, το κρεμμύδι, τη δάφνη και το δεντρολίβανο και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1 - 2 λεπτά. Ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα να καβουρδιστεί ελαφρώς και στη συνέχεια το ξίδι και τη ζάχαρη μαζί με αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε για περίπου 6 - 7 λεπτά, μέχρι να δέσει. Περιχύνουμε τα τηγανισμένα ψάρια, έτσι ώστε η σάλτσα να τα σκεπάζει. Τρώγονται κρύα. Διατηρούνται περίπου 4 ημέρες, εντός ψυγείου.
2023-04-24 22:29:03
Χριστόφορος Πέσκιας
Κυρίως Γεύμα
Μπαρμπούνια
Τορτελίνι σε γρήγορο ζωμό με κατεψυγμένο αρακά
Ένα πλήρες και χορταστικό πιάτο στο οποίο «συμπράττουν» αριστοτεχνικά το κυρίως γεύμα με τη σαλάτα. Έτοιμο σε μόλις 25΄!
10 λεπτά
25 λεπτά
2
2 φύλλα δάφνης, 1 καρότο καθαρισμένο, κομμένο κατά μήκος στη μέση, 1 κρεμμύδι, καθαρισμένο, κομμένο στα δύο, 3 κλωνάρια μαϊντανό, 250 γρ. τορτελίνι γεμιστά με τυρί, 1 φλιτζάνι κατεψυγμένο αρακά, 30 ml ελαιόλαδο, το χυμό από 1/2 μικρό λεμόνι και λίγο από το ξύσμα του, 4 κουτ. σούπας χοντροτριμμένη παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βάζουμε στη χύτρα 1.700 ml νερό, τα φύλλα δάφνης, το καρότο, το κρεμμύδι, και το μαϊντανό. Bράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά. Σουρώνουμε το ζωμό και τον βάζουμε να πάρει μια βράση.Ρίχνουμε τα τορτελίνια, τον αρακά και το ελαιόλαδο.Μόλις τα τορτελίνια μαλακώσουν και ανέβουν στην επιφάνεια, αποσύρουμε και ρίχνουμε το χυμό από το λεμόνι και το ξύσμα του.Σερβίρουμε τα τορτελίνια σε δύο βαθιά πιάτα με 2 κουταλιές παρμεζάνα στο καθένα και πιπέρι.
2023-02-23 16:19:58
Tina Webb
Κυρίως Γεύμα
Αρακάς,Ζυμαρικά
Ο Βασίλης Καλλίδης κάνει τα ντολμαδάκια… σούπα!
Μη στραβώνετε τη μύτη. Ο ευφάνταστος σεφ Βασίλης Καλλίδης φτιάχνει μια κόμφορτ ρυζόσουπα με αμπελόφυλλα και μυρωδικά και τη σερβίρει με πρόβειο γιαούρτι. Τέλεια για πρώτο πιάτο.
15 λεπτά
55 λεπτά
4
250 γρ. αμπελόφυλλα στην άλμη, ξαρμυρισμένα και χοντροκομμένα (ή 400 γρ. φρέσκα στην εποχή τους) , 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, χοντροκομμένα , 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο στα 4 , 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος και λίγος ακόμη για το γαρνίρισμα , 6 κλωναράκια φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος ή 1 κοφτό κουτ. γλυκού ξερός , 1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ, χυμός από 2 λεμόνια, 1½ λίτρο ζεστός ζωμός κοτόπουλου ή ζεστό νερό, αλάτι, 1 κεσεδάκι καλό πρόβειο γιαούρτι
Για τα ντολμαδάκια σε σούπα με πρόβειο γιαούρτι, σε μια βαθιά κατσαρόλα αχνίζουμε στο ελαιόλαδο το ξερό κρεμμύδι μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τον άνηθο, το δυόσμο, το ρύζι και τα αμπελόφυλλα.Ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το ζωμό ή με το νερό.Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε τη σούπα για 40 λεπτά. Αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει λίγο και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Τη στραγγίζουμε περνώντας την από λεπτό σουρωτήρι και πιέζουμε το μείγμα με ένα κουτάλι για να πάρουμε όλους τους χυμούς. Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών. Σερβίρουμε ντολμαδάκια σε σούπα σε βαθιά πιάτα με μια κουταλιά γιαούρτι στη μέση και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.
2022-06-10 20:03:42
null
Κυρίως Γεύμα
Γιαούρτι,Ρύζι
Huevos Rancheros (αυγά μάτια με πουρέ φασολιών, τορτίγιες και ντοματόσαλτσα)
Αυτά τα μεξικάνικα αυγά με τα όλα τους -πουρέ φασολιών, σάλτσα, αβοκάντο- που σερβίρονται πάνω σε τορτίγια ξεκινάνε δυνατά τη μέρα, είναι όμως κι ένα πλήρες μεσημεριανό γεύμα.
25 λεπτά
55 λεπτά
8
8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, 40 ml ελαιόλαδο, 8 τορτίγιες καλαμποκιού (τις βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ, συνήθως στα ράφια με τις πίτες για σουβλάκια, τις αραβικές και τις κυπριακές πίτες ή με τα έθνικ προϊόντα), 1 ώριμο αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους 1 εκ., 200 γρ. βρασμένα κόκκινα φασόλια (από κονσέρβα), στραγγισμένα και καλά ξεπλυμένα, 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου κόλιανδρου (ή, αν δεν μας αρέσει ή δεν βρούμε, μαϊντανού), ψιλοκομμένα, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ , 1 σκελίδα σκόρδο, 30 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες, 1 μικρή πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη, (ή λίγες σταγόνες ταμπάσκο ή όσο καυτερό μάς αρέσει), 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ , 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες, 30 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε huevos rancheros, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια κατσαρόλα, το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φασόλια με το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα σκορδοκρέμμυδα.Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε.Αδειάζουμε το μείγμα στο μπλέντερ και το πολτοποιούμε.Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα (χωρίς να την καθαρίσουμε) το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το τσίλι για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για περίπου 7-8 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα ελαφρώς. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε (σε δόσεις) τα αυγά μάτια για περίπου 2 λεπτά ή μέχρι να γίνουν όπως μας αρέσουν.Βάζουμε τις τορτίγιες σε ένα ρηχό ταψί ή στη σχάρα του φούρνου και τις ζεσταίνουμε για 1-2 λεπτά στη λειτουργία του αέρα στους 200°C, μέχρι να ζεσταθούν ελαφρώς.Βάζουμε τις τορτίγιες στα πιάτα και απλώνουμε στο 1/3 κάθε πίτας λίγη από τη σάλτσα ντομάτας. Πάνω από τη σάλτσα βάζουμε ένα αυγό μάτι και δίπλα τον πουρέ φασολιού και το αβοκάντο και σερβίρουμε τα huevos rancheros .
2024-02-01 11:32:10
Περικλής Κοσκινάς
Κυρίως Γεύμα
Αβοκάντο,Αυγά,Φασόλια
Μπριάμ λαχανικών φουρνιστό
Ένα μοναδικό λαδερό με ποικιλία καλοκαιρινών λαχανικών. Από κολοκυθάκια και μελιτζάνες μέχρι πιπεριές και ντομάτες.
30 λεπτά
90 λεπτά
4-6
2 μέτριες πατάτες, σε κύβους 2 εκ., 2 μελιτζάνες φλάσκες, σε κύβους 2 εκ., 4 κολοκυθάκια, σε κύβους 2 εκ., 3 πράσινες πιπεριές, σε μέτρια καρέ, 3 πιπεριές Φλωρίνης, σε μέτρια καρέ, 2 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες, 5 ώριμες ντομάτες, τριμμένες, 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη, 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 10 μεγάλα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα, 100 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε μπριάμ λαχανικών φουρνιστό, σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.Τηγανίζουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια (αν δεν χωράνε όλα μαζί, τότε τα βάζουμε σε δόσεις) για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αδειάζουμε σε ένα μέτριο πυρέξ. Αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε ώστε να σκορπιστούν ομοιόμορφα.Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 100 ml λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις πιπεριές και τα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά.Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο και την υπόλοιπη ρίγανη.Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Την αδειάζουμε στο πυρέξ με τα λαχανικά.Σκορπίζουμε και τα μυρωδικά και ψήνουμε στον ήδη ζεστό φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά στην επιφάνεια.
2023-07-13 19:55:01
Αστέριος Κουστούδης
Κυρίως Γεύμα
Κολοκυθάκια,Μελιτζάνες,Ντομάτα,Πατάτες,Πιπεριές,Vegan,Χορτοφαγικά
Πιτόγυρο κατ' οίκον
Ο Θοδωρής Παπανικολάου αναλαμβάνει να δώσει στο κλασικό τυλιχτό τη θέση που του αξίζει, φτιάχνοντάς το από το μηδέν, λίγο διαφορετικά και με υλικά διαλεγμένα ένα προς ένα.
60 λεπτά
170 λεπτά
6
240 γρ. νερό χλιαρό, 4 γρ. (1/2 φακελάκι) ξηρή μαγιά, 15 γρ. ζάχαρη, 25 ml ελαιόλαδο + λάδι για το ψήσιμο, 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 15 γρ. αλάτι, 7 πιπεριές Φλωρίνης, χωρίς σπόρια, σε μέτρια κομμάτια, 40 ml ελαιόλαδο λίγο αλάτι, 50 γρ. καστανή ζάχαρη, 10 καρφάκια γαρίφαλο, 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 60 ml λευκό βαλσαμικό ξίδι, 4 χοντρές χοιρινές μπριζόλες λαιμού, περίπου 300 γρ. η καθεμία, χωρίς κόκαλο, 1 μικρό ματσάκι φρέσκο θυμάρι, 3 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, 4-5 μέτριες πατάτες, με τη φλούδα τους, μισοβρασμένες, χοντροκομμένες και μετά τηγανισμένες μέχρι να γίνουν τραγανές, ροδέλες από 4 κρεμμύδια, μαριναρισμένες με χυμό λεμονιού, ελάχιστο αλάτι και ψιλοκομμένο μαϊντανό για 10 λεπτά (στραγγίζουμε το μείγμα, χωρίς να το στύψουμε)
Απλώνουμε τις πιπεριές σε λαμαρίνα φούρνου με τη φλούδα προς τα κάτω και ραντίζουμε με το μισό λάδι. Πασπαλίζουμε με αλάτι και τη μισή ζάχαρη, σκορπίζουμε πάνω τους τα γαρίφαλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120°C, για 1 ½ ώρα, γυρίζοντάς τες μία φορά. Πετάμε τα γαρίφαλα, τις ξεφλουδίζουμε όσο πιο ζεστές μπορούμε (δεν χρειάζεται να τις κλείσουμε σε νάιλον σακουλάκι, ξεφλουδίζονται εύκολα κομμένες), τις κόβουμε σε λωρίδες και τις βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι και το υπόλοιπο λάδι. Σοτάρουμε τα υλικά μέχρι να μαραθούν καλά, ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε για να λιώσει. Σβήνουμε με το ξίδι και 1-2 κουταλιές νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά.Πολτοποιούμε το όλον στον πολυκόφτη μέχρι να φτιάξουμε μια πάστα.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε τις μπριζόλες σε πολύ καυτό τηγάνι, σε δόσεις, με τα κλωνάρια θυμαριού και τα σκόρδα ανάμεσά τους και τις σοτάρουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.Τις μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψάκι με το υγρό του τηγανιού (χωρίς το θυμάρι και τα σκόρδα) και ψήνουμε για 40 λεπτά. Τις βγάζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.Στον κάδο του μίξερ πάγκου ανακατεύουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το μετρημένο λάδι. Προσαρμόζουμε τον γάντζο, προσθέτουμε αργά το μισό αλεύρι και το αλάτι και δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε μια ελαστική και λεία ζύμη.Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά, τη χωρίζουμε σε 6-7 ισομεγέθη κομμάτια και ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη σε λεπτό δίσκο διαμέτρου 16-18 εκ.Ψήνουμε μία μία τις πίτες σε αντικολλητικό τηγάνι, σε ελάχιστο λάδι, για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.Αλείφουμε τις πίτες με κέτσαπ πιπεριάς, βάζουμε γύρο, ροδέλες κρεμμυδιού με μαϊντανό και 3-4 πατάτες και τυλίγουμε. Σερβίρουμε αμέσως.
2024-01-26 15:51:11
null
Κυρίως Γεύμα
Αλεύρι (ζύμες),Πατάτες,Χοιρινό
Αρνί ταζίν* με ελιές και πατάτες
Ο κρόκος (σαφράν) αρωματίζει τις πατάτες και τους δίνει μια χρυσή λάμψη. Αν βρούμε πράσινες τσακιστές ελιές, τόσο το καλύτερο.
30 λεπτά
150 λεπτά
4
1 κιλό αρνίσια σπάλα χωρίς κόκαλο, σε κύβους 3 εκ., 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + 1 κουτ. σούπας επιπλέον, 2 κρεµµύδια ξερά, ψιλοκοµµένα, 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες, 1 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη, 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη, 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά, 3 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου (αν δεν µας αρέσει, τον αντικαθιστούµε µε µαϊντανό), 3 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα, 180 γρ. πράσινες ελιές, 750 γρ. πατάτες, κοµµένες κυδωνάτες, 1/8 κουτ. γλυκού κρόκος (σαφράν), σε σκόνη, αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε το αρνί ταζίν με ελιές και πατάτες, σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε 1½ κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε σε δόσεις το αρνί για 5-6 λεπτά ή µέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Αφαιρούµε το αρνί µε τρυπητή κουτάλα και το µεταφέρουµε σε πιατέλα.Χαµηλώνουµε τη φωτιά, προσθέτουµε την υπόλοιπη 1½ κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τσιγαρίζουµε το κρεµµύδι για 3-4 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε το σκόρδο, το κύµινο και το τζίντζερ και σοτάρουµε για µερικά δευτερόλεπτα. Προσθέτουµε 380 ml νερό και ανακατεύουµε καλά για να αναδεύσουµε τους χυµούς από τη βάση της κατσαρόλας. Ξαναβάζουµε το αρνί στην κατσαρόλα µαζί µε την πάπρικα, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι. Προσθέτουµε τον κόλιανδρο (αν χρησιµοποιήσουµε) και τον µαϊντανό, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε σε χαµηλή φωτιά για 50 λεπτά.Στο µεταξύ, βάζουµε τις ελιές σε ένα κατσαρολάκι, τις σκεπάζουµε µε νερό και βράζουµε για 5-6 λεπτά, µέχρι το νερό να αρχίσει να κοχλάζει. Τις στραγγίζουµε και επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία για να τις γλυκάνουµε. Προσθέτουµε τις στραγγισµένες ελιές στο αρνί, σκεπάζουµε και µαγειρεύουµε για άλλα 15-20 λεπτά ή µέχρι να γίνει τρυφερό το κρέας.Παράλληλα, βάζουµε τις πατάτες σε µια κατσαρόλα, τις καλύπτουµε µε ελαφρώς αλατισµένο νερό και προσθέτουµε τον κρόκο. Μαγειρεύουµε σε δυνατή φωτιά για 20-30 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. Τις στραγγίζουµε και τις ανακατεύουµε ελαφρώς µε τη 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.Μεταφέρουµε το αρνί και τη σάλτσα σε µια πιατέλα, βάζουµε τις πατάτες γύρω από το αρνί και σερβίρουµε.
2023-02-09 15:23:09
Γαστρονόμος
Κυρίως Γεύμα
Αρνί,Ελιά,Πατάτες
Μπακαλιάρος με πατάτες λεμονάτες και δυόσμο
Ουζάτος μαγειρευτός μπακαλιάρος παρέα με μουστάρδα, κάπαρη και δυόσμο.
20 λεπτά
60 λεπτά
4
800 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, καλά ξαρμυρισμένο και κομμένο σε μέτρια κομμάτια, 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτριους κύβους περίπου 3 - 4 εκ., 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ελαφρώς κοπανισμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε), ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό, 70 ml χυμός λεμονιού, 70 ml ούζο ή λευκό, ξηρό κρασί, 2 κουτ. σούπας μουστάρδα, της αρεσκείας μας, 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και καλά στραγγισμένη, τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο ή 2 κοφτές κουτ. σούπας ξερό, τριμμένο, 80 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον μπακαλιάρο με πατάτες λεμονάτες και δυόσμο, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου 1/2 λεπτό, ίσα-ίσα να αρωματίσει το ελαιόλαδο, και το αφαιρούμε.Βάζουμε και τον μπακαλιάρο και τον σοτάρουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και από τις 2 πλευρές.«Σβήνουμε» με το ούζο, αφήνουμε 1 - 2 λεπτά έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ και βγάζουμε προσεκτικά τον μπακαλιάρο με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα. Τον αφήνουμε στην άκρη.Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις πατάτες, τη μουστάρδα, την κάππαρη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι, με φειδώ όμως, διότι, όσο καλά και να τα ξαρμυρίσουμε, και ο μπακαλιάρος και η κάππαρη θα είναι κάπως αλμυρά.Προσθέτουμε 500 ml ζεστό νερό, ανακατεύουμε απαλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά.Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.Ρίχνουμε το δυόσμο, το λεμόνι, βάζουμε προσεκτικά τον μπακαλιάρο, ανακινούμε ελαφρά την κατσαρόλα για να αναμειχθούν τα υλικά και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς δυνατή.Συνεχίζουμε το μαγείρεμα με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα και να γίνει το ψάρι.Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο με τις πατάτες και συνοδεύουμε με λαχανοσαλάτα.
2023-03-21 15:38:22
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Λεμόνι,Μπακαλιάρος,Πατάτες,Χορτοφαγικά
Αρνάκι γιαχνιστό με ελαφριά σάλτσα ντομάτας και χυλοπίτες
Παραδοσιακό πιάτο από το χωριό Παναγία Ζέρζοβα στην Αρκαδία, το γιαχνιστό αρνάκι με ελαφριά σάλτσα ντομάτας, σερβίρεται με βουτυράτες χυλοπίτες και μπόλικη μυζήθρα.
10 λεπτά
110 λεπτά
6
2 κιλά αρνίσια σπάλα, με το κόκαλο, σε μικρές μερίδες, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες, 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, 3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 500 γρ. χυλοπίτες της αρεσκείας μας, 100 γρ. βούτυρο, κατά προτίμηση αιγοπρόβειο (στο βαζάκι), άφθονη τριμμένη ξερή μυζήθρα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αρνάκι γιαχνιστό με ελαφριά σάλτσα ντομάτας και χυλοπίτες σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας σε δύο δόσεις και σε δυνατή φωτιά, για 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά από όλες τις μεριές.Προσθέτουμε το κρεμμύδι, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε το σκόρδο, το οποίο σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να απλωθεί όσο καλύτερα γίνεται.Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο, όσο χρειάζεται για να καλύψουμε εντελώς το κρέας, και το αφήνουμε να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά και να κομματιάζεται εύκολα με το πιρούνι. Αν έχουν μείνει πολλά υγρά στο σκεύος, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμη, χωρίς καπάκι, μέχρι η σάλτσα να δέσει. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τις χυλοπίτες για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Λιώνουμε σε μπρίκι το βούτυρο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά και να αρχίσει να ροδίζει απαλά. Περιχύνουμε τις ζεστές χυλοπίτες και ανακατεύουμε καλά.Μοιράζουμε το αρνάκι σε πιάτα και περιχύνουμε με τη σάλτσα του. Συμπληρώνουμε με τις ζεστές χυλοπίτες και τις πασπαλίζουμε με άφθονη μυζήθρα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, αν θέλουμε, λίγη από τη σάλτσα του αρνιού.Σερβίρουμε αμέσως, το αρνάκι γιαχνιστό με ελαφριά σάλτσα ντομάτας και χυλοπίτες.
2023-09-14 14:52:06
null
Κυρίως Γεύμα
Αρνί,Ντομάτα,Χυλοπίτες
Λαζάνια μπολονέζ με μπεσαμέλ κρεμμυδάτη και ξερή μυζήθρα
Υπέροχα λαζάνια με πλούσια μπεσαμέλ!
20 λεπτά
110 λεπτά
6
500 γρ. λαζάνια, 100 ml γάλα φρέσκο, 150 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη, 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη, 80 γρ. μπέικον, χοντροκομμένο, 100 ml λευκό κρασί, ξηρό, 500 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη, 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 150 γρ. βούτυρο αγελάδος, 1 μεγάλο κρεμμύδι, πολτοποιημένο στον πολυκόφτη, 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1½ λίτρο γάλα φρέσκο, ζεστό, 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο, 150 γρ. κασέρι, τριμμένο, 3 κρόκοι αυγού
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά για 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μπέικον και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και να ροδίσει το μπέικον. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τη ντομάτα και 400 ml νερό.Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνει ο κιμάς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, την πάπρικα και αλατοπίπερο.Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας με το σύρμα. Ρίχνουμε το γάλα και το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα χωρίς σβόλους. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε 2-3 λεπτά να κρυώσει και προσθέτουμε το τυρί και τους κρόκους. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C. Σε ένα ταψί στρώνουμε ομοιόμορφα το 1/3 από τα λαζάνια. Ανακατεύουμε το μισό γάλα (50 ml) με 1/2 κουτάλα της σούπας από την μπεσαμέλ και ραντίζουμε τα λαζάνια. Απλώνουμε από πάνω τον μισό κιμά. Σκεπάζουμε με άλλο 1/3 από τα λαζάνια, ανακατεύουμε το υπόλοιπο γάλα με 1/2 κουτάλα της σούπας ακόμα από την μπεσαμέλ και το σκορπίζουμε πάνω από τα λαζάνια. Στρώνουμε τον υπόλοιπο κιμά, τα υπόλοιπα λαζάνια και απλώνουμε την μπεσαμέλ ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε με τη μυζήθρα και ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαζάνια και να ροδίσει η μπεσαμέλ.
2022-06-21 20:06:05
Χριστόφορος Πέσκιας
Κυρίως Γεύμα
Γάλα,Μοσχαρίσιος κιμάς,Τυρί
Κοτόπουλο με κάρι και φρέσκα κρεμμυδάκια
Συνοδεύουμε με ρυζομακάρονα, ρύζι μπασμάτι ή άλλο ρύζι που μας αρέσει.
15 λεπτά
30 λεπτά
4
700 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, 1 κουτ. σούπας κάρι, σε σκόνη, 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, ψιλοτριμμένο (ή 1 γεμάτο κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη), 50 γρ. κάσιους, ανάλατα, ολόκληρα, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 8 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 100 ml λευκό ξηρό κρασί, 60 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο με κάρι και φρέσκα κρεμμυδάκια με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου σε κύβους μεγέθους μπουκιάς (όσο γίνεται πιο ομοιόμορφους ώστε να ψηθούν στον ίδιο χρόνο).Ζεσταίνουμε ένα γουόκ ή ένα μεγάλο τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) σε δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει καλά, βάζουμε το κοτόπουλο και το λάδι.Σοτάρουμε τους κύβους του πουλερικού γυρνώντας τους απ’ όλες τις πλευρές, για 3-4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.Προσθέτουμε το τζίντζερ και το κάρι και ανακατεύουμε.Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κοτόπουλο να μαγειρευτεί για 8-10 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και το κοτόπουλο να έχει γίνει μέχρι το κέντρο.Κόβουμε ένα κομμάτι για να δούμε αν είναι έτοιμο – αν είναι ροζέ στο εσωτερικό του, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ελάχιστα λεπτά.Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο και 1 λεπτό προτού κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά προσθέτουμε τα κάσιους.Αποσύρουμε και σερβίρουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Το φαγητό αυτό ταιριάζει με ένα απλό ρύζι πιλάφι (μπασμάτι ή άλλο της αρεσκείας μας) ή noodles ρυζιού (κινέζικα μακαρόνια).
2024-01-30 10:39:19
Γαστρονόμος
Κυρίως Γεύμα
Κοτόπουλο,Κρεμμύδι
Αστακός με ρύζι
Στη Σκύρο, το νησί όπου γεννήθηκε η αστακομακαρονάδα δεν μπορεί παρά να μαγειρεύουν τον αστακό ποικιλοτρόπως. Η συνταγή μας είναι με ρύζι και λογίζεται ως το φαγητό των ψαράδων.
15 λεπτά
55 λεπτά
4
1.200 γρ. αστακός (1 μεγάλος ή 2 μικροί) , 500 γρ. ρύζι Καρολίνα, 3 κρεμμύδια μέτρια, ξερά , 1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος, 100 ml ελαιόλαδο, 1½ κουτ. γλυκού αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να ετοιμάσουμε τον αστακό με ρύζι, κάνουμε ως εξής: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τον μάραθο για 1-2 λεπτά.Προσθέτουμε τον αστακό, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα ο αστακός και να γίνει κοκκινωπός.Προσθέτουμε περίπου 2 λίτρα νερό (να μην καλύπτει τον αστακό, αλλά να φτάνει στη μέση του σώματός του), κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε για περίπου 10-15 λεπτά.Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και βράζουμε για 10- 12 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, με ανοιχτή κατσαρόλα, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να χυλώσει το φαγητό.Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με πιπέρι και ψιλοκομμένο φρέσκο μάραθο και σερβίρουμε.
2022-08-11 17:41:48
null
Κυρίως Γεύμα
Αστακός,Θαλασσινά,Ρύζι,Νηστίσιμα
Χούμους από βάζο με μερακλίδικο κιμά
Σκαρώνουμε στα γρήγορα μια σάλτσα κιμά για να συνοδεύσουμε το χούμους που έχουμε στο ντουλάπι!
5 λεπτά
25 λεπτά
2
40 ml ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ, 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια, 170 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (οι μερακλήδες μπορούν να βάλουν αρνίσιο), αλάτι, πιπέρι, 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη (ή γλυκιά πάπρικα), 1 φλιτζάνι νερό, 400 γρ. χούμους από βάζο (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή χύμα σε παντοπωλεία), αραβικές πίτες
Για να φτιάξουμε χούμους από βάζο με μερακλίδικο κιμά, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια μικρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, το ελαιόλαδο.Στη συνέχεια, σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα κουκουνάρια για περίπου 2 λεπτά, να μαλακώσει ελαφρώς το κρεμμύδι και να καβουρντιστούν τα κουκουνάρια.Προσθέτουμε τον κιμά, μετριάζουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 7 - 8 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι ο κιμάς να γίνει σπυρωτός και να ροδίσει.Αλατοπιπερώνουμε.Προσθέτουμε το κύμινο (ή τη γλυκιά πάπρικα) και το νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει ο κιμάς και να σωθούν τα υγρά.Μοιράζουμε το χούμους σε δύο πιάτα, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και εκεί μοιράζουμε τον κιμά.Πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο και σερβίρουμε, το χούμους με κιμά, με ζεσταμένες αραβικές πίτες.
2024-01-22 12:18:30
Tina Webb
Κυρίως Γεύμα
Κρεμμύδι,Μοσχαρίσιος κιμάς,Ρεβύθια
Cassoulet, η γαλλική φασολάδα με πανσέτα και λουκάνικα
Τελικά δεν αγαπάμε μόνο εμείς τη φασολάδα. Το cassoulet, η πλούσια, ρουστικάνικη γαλλική φασολάδα με πανσέτα και λουκάνικα το πιστοποιεί.
15 λεπτά
75 λεπτά
4
200 γρ. φασόλια χάντρες, 4 μικρά ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 2 καρότα, σε πολύ μικρά καρέ, 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες, 4 χωριάτικα λουκάνικα της αρεσκείας μας, φρέσκα, μαλακά, σε μέτρια κομμάτια, 1.500 ml ζωμός κοτόπουλου, 60 γρ. χοιρινή πανσέτα, σε μικρά καρέ, 20 γρ. έτοιμες ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού (βρίσκουμε σε όλα τα ξηροκαρπάδικα), 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 100 ml ελαιόλαδο , αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να ετοιμάσουμε την cassoulet, η γαλλική φασολάδα με πανσέτα και λουκάνικα σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 40 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα σκόρδα για 2 λεπτάΠροσθέτουμε τα λουκάνικα και τα φασόλια, ανακατεύουμε μια- δυο φορές και σβήνουμε με τον ζωμό.Αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.Λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, αλατοπιπερώνουμε. Αφαιρούμε τα λουκάνικα και τα βάζουμε κατά μέρος σε ένα πιάτο, αφήνοντας τη φασολάδα να σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά.Παράλληλα, σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε την πανσέτα σε 30 ml από το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει.Την αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα φασόλια, προσθέτουμε τη φλούδα πορτοκαλιού και δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέτριο.Μαγειρεύουμε μέχρι να σωθεί αρκετό από το ζουμί και το φαγητό να μελώσει.Αλατοπιπερώνουμε καλά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε σχετικά δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα βρασμένα λουκάνικα που αφήσαμε κατά μέρος, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.Μοιράζουμε το cassoulet σε πιάτα, βάζουμε λίγα κομμάτια λουκάνικο σε κάθε μερίδα και σερβίρουμε.
2024-02-05 07:59:22
Χριστόφορος Πέσκιας
Κυρίως Γεύμα
Λουκάνικα,Φασόλια
Κολοκυθόπιτα γλυκιά
Η γλυκιά κολοκυθόπιτα δεν λιγώνει, είναι χορταστική και με φίνα γεύση. Ιδανική για πρωινό ή κολατσιό αλλά και για να συνοδεύσει τον απογευματινό μας καφέ.
25 λεπτά
85 λεπτά
null
1 πακέτο (450 γρ.) φύλλο κρούστας για γλυκά, 800 γρ. ψίχα κολοκύθας, τριμμένη, 3 κουτ. σούπας ρύζι γλασέ, 1 φλιτζ. τσαγιού καρύδια, χοντροσπασμένα, 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική, 1 φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες, 2 κουτ. σούπας σουσάμι, 1 λοβός βανίλιας, τον οποίο ανοίγουμε στη μέση και «ξύνουμε» το εσωτερικό του με ένα μαχαιράκι για να πάρουμε τα σποράκια, 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη, 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο, 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων, καρφάκια γαρίφαλο, για το στόλισμα
Για τη γλυκιά κολοκυθόπιτα αρχικά ενώνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κολοκύθα, το ρύζι, τα καρύδια, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το σουσάμι, την κανέλα, τα σποράκια βανίλιας και το μοσχοκάρυδο.Aνακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να στραγγίξει για 15 λεπτά σε σουρωτήρι που έχουμε στερεώσει πάνω από ένα μπολ, καθώς θα χρειαστούμε και το ζωμό που θα βγάλει.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.Λαδώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 26x38 εκ. και απλώνουμε 4 φύλλα κρούστας, τα οποία λαδώνουμε ένα-ένα.Σκορπίζουμε το 1/3 της γέμισης και σκεπάζουμε με άλλα 4 φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα.Στρώνουμε τη μισή από την υπόλοιπη γέμιση, σκεπάζουμε με άλλα 4 φύλλα (πάντα λαδώνοντάς τα) και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.Σκεπάζουμε με άλλα 4 λαδωμένα φύλλα.Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, στα τοιχώματα του ταψιού.Χαράζουμε την πίτα σε καρεδάκια και καρφώνουμε στο κέντρο του καθενός από 1 γαρίφαλο.Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με τον αρωματισμένο, γλυκό ζωμό της κολοκύθας που κρατήσαμε από το στράγγισμα.Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 1 ώρα.Αφήνουμε την πίτα να γίνει χλιαρή ή να κρυώσει τελείως, πριν σερβίρουμε.
2024-02-09 19:48:08
Ντίνα Νικολάου
Κυρίως Γεύμα
Αλεύρι (ζύμες),Κολοκύθα,Ρύζι
Ταλιατέλες με γαρίδες και ανάμεικτα όστρακα
Ονειρεμένη μακαρονάδα θαλασσινών, με όστρακα, γαρίδες, μυρωδικά και ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς. Λαχταριστή, ζουμερή και νηστίσιμη! Άλλες 99 νηστίσιμες συνταγές-έκπληξη θα βρείτε στον Γαστρονόμο Μαρτίου. Για πρώτη φορά ένας πλήρης οδηγός για να νηστέψουμε σωστά. Hμερολόγιο Σαρακοστής – 7 εβδομάδες νηστεία, μόνο στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή.  
60 λεπτά
80 λεπτά
4-6
500 γρ. ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ‒ ή άλλα ζυμαρικά, αν δεν βρούμε), 12 μεγάλες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες (τις καθαρίζουμε από κελύφη και εντεράκια, αλλά κρατάμε κεφάλια και ουρές για τη νοστιμιά), 12 μύδια, καθαρισμένα, 12 κυδώνια, καθαρισμένα, 12 γυαλιστερές, καθαρισμένες, 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ, 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη, 2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας, 40 ml ούζο, 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα, ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια, ο χυμός από 1 λεμόνι, 80 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πράσινο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για να ετοιμάσουμε τις ταλιατέλες με γαρίδες και ανάμεικτα όστρακα σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 10 λεπτά (προσθέτοντας, αν χρειαστεί, ελάχιστο νερό).Προσθέτουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να γίνουν, χωρίς όμως να στεγνώσουν. Μεταφέρουμε τα υλικά σε ένα μπολ.Βάζουμε την ίδια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα οστρακοειδή, το σκόρδο, το ούζο, το λεμόνι και 100 ml νερό, σκεπάζουμε και τα αχνίζουμε όλα μαζί για 5 λεπτά ίσα να ανοίξουν.Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.Σουρώνουμε το ζουμί και το κρατάμε στην άκρη.Στο μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά για 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.Τα σουρώνουμε, τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε όλα τα θαλασσινά με τα υγρά που άφησαν στο πιάτο, το ζουμί που κρατήσαμε στην άκρη, τη μουστάρδα, τον μαϊντανό, το ξύσμα και αλατοπίπερο.Ζεσταίνουμε τη μακαρονάδα για 1-2 λεπτά σε μέτρια φωτιά, να αναμειχθούν οι γεύσεις. Τη σερβίρουμε ζεστή.
2024-03-04 16:04:58
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Γαρίδες,Ζυμαρικά,Κυδώνια , Όστρακα,Νηστίσιμα,Σαρακοστή
Νιόκι με λιαστές ντομάτες, μανιτάρια και καπνιστό τυρί
Λαχταριστά νιόκι στον φούρνο με λιαστές ντομάτες, μανιτάρια και καπνιστό τυρί. Μια συνταγή που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι.
15 λεπτά
45 λεπτά
4
6-7 φρέσκα μανιτάρια, σε χοντρές φέτες, 50 ml ελαιόλαδο, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 1 σκελίδα σκόρδου, σε φετάκια, 6-7 λιαστές ντομάτες, σε λωρίδες, 100 γρ. ντοματίνια, σε φέτες, 2 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο (ή 1 ξερό), 3-4 φύλλα φρέσκος βασιλικός, 400 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 500 γρ. φρέσκα νιόκι πατάτας, έτοιμα, συσκευασμένα (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ), ή σπιτικά*, 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 120 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, στραγγισμένη, σε μικρά κομμάτια, 100 γρ. καπνιστό τυρί, τριμμένο
Για να φτιάξουμε τα νιόκι με λιαστές ντομάτες, ξεκινάμε σοτάροντας σε μια κατσαρόλα τα μανιτάρια στο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν.Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε το σκόρδο και τις λιαστές ντομάτες.Σοτάρουμε για 1 λεπτό, προσθέτουμε τα ντοματίνια και τα μυρωδικά, σοτάρουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας.Ρίχνουμε 250 ml ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά πάντα σε δυνατή φωτιά, μέχρι η σάλτσα να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.Βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα νιόκι.Βράζουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους, τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε σε βαθύ πυρίμαχο ταψί.Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε και τη μοτσαρέλα.Ανακατεύουμε καλά, στρώνουμε το φαγητό ομοιόμορφα στο σκεύος και πασπαλίζουμε με το καπνιστό τυρί.Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 190°C για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια.Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.Πλένουμε, σκουπίζουμε και λαδώνουμε 500 γρ. πατάτες μέτριες ολόκληρες, με τη φλούδα.Τις ψήνουμε μέσα σε ταψί στρωμένο με χοντρό αλάτι, σε φούρνο προθερμασμένο στους 190°C για 35-45 λεπτά (να τις διαπερνά εύκολα ένα μαχαίρι).Ξεφουρνίζουμε και όσο είναι ακόμη ζεστές τις ξεφλουδίζουμε, τις λιώνουμε σε πρες πουρέ και τις ανακατεύουμε με 1 αυγό, 20 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, 150 γρ. αλεύρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη.Την κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τα πλάθουμε σε κορδόνια διαμέτρου 1 εκ.Τα κόβουμε σε φέτες 2-2,5 εκ., τις οποίες απλώνουμε σε αλευρωμένο ταψί (για να μην κολλήσουν).Βράζουμε τα νιόκι σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια.
2023-06-09 17:34:53
Αστέριος Κουστούδης
Κυρίως Γεύμα
Λαχανικά,Μανιτάρια,Τυρί,Χορτοφαγικά
Κουσκούς με το υπόλοιπο κοτόπουλο και δυόσμο
Να μια ωραία ιδέα για να αξιοποιήσουμε το χθεσινό ψητό ή βραστό κοτόπουλο (ή άλλα κρεατικά).
15 λεπτά
20 λεπτά
2-3
όσο κρέας ή κοτόπουλο έχει περισσέψει από την προηγούμενη μέρα, κομμένο σε φετάκια, 250 γρ. κουσκούς (στα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τα ζυμαρικά ή με τα έθνικ προϊόντα), 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, χυμός από 1 λεμόνι, το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 2 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου ή μαϊντανού, ψιλοκομμένα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό (προαιρετικά), λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
Κόβουμε όσο κρέας έχει περισσέψει σε φετάκια.Ετοιμάζουμε το κουσκούς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας (συνήθως θέλει ένα ολιγόλεπτο μούλιασμα σε ζεστό νερό).Όταν είναι έτοιμο, το στραγγίζουμε, το βάζουμε σε ένα μπολ, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με 2 πιρούνια για να αφρατέψει.Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μυρωδικό της επιλογής μας, το κρέας και ανακατεύουμε.Σερβίρουμε στα πιάτα γαρνίροντας, αν θέλουμε, με 2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό, πασπαλισμένο με λίγο μπούκοβο ή με γιαούρτι και λίγο πελτέ.
2021-07-06 17:10:58
Tina Webb
Κυρίως Γεύμα
Κοτόπουλο,Κους κους
Tο πατατάτο της Κυρά Ρήνης (πατάτες με κρέας)
Μια απίθανη συνταγή από την Κυρά Ρήνη, την ακρίτισσα του Αιγαίου, μόνιμο και μοναδικό κάτοικο της Κινάρου.
20 λεπτά
200 λεπτά
4-6
1.300-1.400 γρ. αρνίσια σπάλα ή μπούτι, σε μεγάλα κομμάτια, με το κόκαλο , 1/2 κιλό ώριμες ντομάτες, κομμένες κονκασέ ή τριμμένες στον τρίφτη, 2 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας, 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες, 2-3 φύλλα δάφνης, 1/2 κουτ. σούπας κύμινο σε σκόνη, 1/2 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη, 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε μεγάλα κυδωνάτα κομμάτια, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε μια κατσαρόλα φαρδιά και βαθιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει, ρίχνουμε και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν, αλλά να μην αλλάξουν χρώμα. Τοποθετούμε στην κατσαρόλα και τα κομμάτια του αρνιού, αλατισμένα, σε μονή στρώση. Τα αφήνουμε να ροδίσουν για τουλάχιστον 15 λεπτά. Γυρίζουμε τα κομμάτια από την άλλη μεριά και τα σοτάρουμε μέχρι και αυτή να ροδίσει όμορφα, για 10-15 λεπτά.Ρίχνουμε και το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1 λεπτό, ίσα να σκορπίσει το άρωμά του. Προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ και λίγο βραστό νερό -ίσα να καλύπτει το κρέας-, δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τη δάφνη, την κανέλα, το κύμινο και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι η σάλτσα να μελώσει και το κρέας να μαλακώσει καλά. Προσθέτουμε επιπλέον βραστό νερό, αν χρειαστεί. Ρίχνουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα με το κρέας. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να δέσουν οι γεύσεις. Έχουμε τον νου μας και προσθέτουμε ζεστό νερό μόνο όταν δούμε ότι χρειάζεται. Θέλουμε οι πατάτες να μαγειρευτούν με τα ζουμιά του φαγητού.
2021-10-05 12:53:07
Γαστρονόμος
Κυρίως Γεύμα
Αρνί,Ντομάτα,Πατάτες
Κοπανάκια κοτόπουλου με άρωμα εξωτικό
Θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας με αυτή τη συνταγή.
20 λεπτά
55 λεπτά
4
8 κοπανάκια (το κάτω μέρος από το μπούτι του κοτόπουλου), 80 ml ξηρό, κόκκινο κρασί, 60 ml σάλτσα σόγιας, 100 ml ελαιόλαδο, χυμός και το ξύσμα από 1 - 2 μοσχολέμονα (λάιμ), ακέρωτα (ανάλογα με το πόσο ξινό μάς αρέσει), 1½ κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη, 1½ κουτ. γλυκού κουρκουμάς, 1½ κουτ. γλυκού μέλι, της αρεσκείας μας, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα κοπανάκια κοτόπουλου με άρωμα εξωτικό, ανακατεύουμε σε ένα βαθύ μπολ το κρασί, τη σόγια, το χυμό και το ξύσμα από τα μοσχολέμονα και 50 ml από το ελαιόλαδο και βάζουμε τα κοπανάκια. Τα γυρίζουμε ώστε να καλυφθούν καλά από τη μαρινάδα, καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για περίπου 3 ώρες, σε θερμοκρασία δωματίου.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.Στραγγίζουμε από τη μαρινάδα (την οποία κρατάμε στην άκρη) τα κοπανάκια και τα βάζουμε σε ένα μέτριο ταψί, που, ιδανικά, να τα χωράει ακριβώς και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ή έως ότου αρχίσουν να ροδίζουν. Στο μπολ με τη μαρινάδα, ρίχνουμε το τζίντζερ, τον κουρκουμά, το μέλι και ανακατεύουμε με το σύρμα ή με κουτάλι, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Βγάζουμε τα μπουτάκια από το φούρνο, τα περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα από τη μαρινάδα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 10 λεπτά.Μετά, τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα, ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά και ξεφουρνίζουμε. Σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος παρακολουθούμε το ταψί να μη στεγνώσει. Έχουμε καυτό νερό έτοιμο και ρίχνουμε μισό φλιτζάνι κάθε φορά, για να μην καεί το ταψί ούτε να έχει περιττά υγρά. Στο τέλος τα κοπανάκια μένουν χωρίς πολλά περιττά υγρά, με μια σκούρα σάλτσα.
2022-08-29 19:32:33
Εύη Βουτσινά
Κυρίως Γεύμα
Κοτόπουλο,Κρασί,Λάιμ
Κλασική γαλλική ομελέτα σε ρολό
Η απλότητα στο μεγαλείο της. Μόνο αυγό και βούτυρο έχει η γαλλική ομελέτα. Βγαίνει από το τηγάνι χωρίς να πάρει χρώμα, ζουμερή, τρυφερή -όσο ροδίζει το αυγό, τόσο σφίγγει.
6 λεπτά
8 λεπτά
1
3 αυγά, 30 γρ. βούτυρο αγελάδας , αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για να φτιάξουμε κλασική γαλλική ομελέτα ρίχνουμε σε βαθύ μπολ, τα αυγά και λίγο αλάτι και τα χτυπάμε πολύ καλά με το σύρμα. Πρέπει να γίνουν κρεμώδη, βελούδινα, αφράτα και να αποκτήσουν πολύ ανοιχτό χρώμα. Χτυπάμε έντονα για 5-6 λεπτά. Αν έχουμε χρόνο και διάθεση, τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός, στο μίξερ πάγκου ή με το ραβδομπλέντερ.Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 28 εκ. λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών και σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά (δεν θέλουμε να πάρει η ομελέτα χρώμα από κάτω, καλό είναι να μείνει χρυσή) για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει το αυγό. Με μία σπάτουλα (ιδανικά ελαστική) φροντίζουμε ώστε η ομελέτα να ξεκολλήσει γύρω γύρω από τα τοιχώματα του τηγανιού. Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό (δεν θα έχει ψηθεί πλήρως στο εσωτερικό της), σπρώχνοντας με τη σπάτουλα και ρολάροντάς την σιγά σιγά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε την ομελέτα στο ζεστό τηγάνι για 1 λεπτό να ψηθεί και εσωτερικά αλλά να παραμείνει ζουμερή. Σερβίρουμε την ομελέτα με λίγο αλάτι επιπλέον και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
2023-07-14 20:30:15
Χριστόφορος Πέσκιας
Κυρίως Γεύμα
Αυγά,Χορτοφαγικά
Ρολό αρνιού με αγκινάρες, τυλιγμένο σε μπόλια
Είναι πεντανόστιμο αυτό το τυλιγμένο σε ρολό αρνάκι, γεμιστό με ανοιξιάτικες αγκινάρες. Με τη μπόλια, που γίνεται μια... θεάρεστη τραγανή κρούστα, είναι ακόμη πιο λαχταριστό.
40 λεπτά
170 λεπτά
4-6
1 αρνίσιο μπούτι (περίπου 1,5 κιλό), ξεκοκαλισμένο (ζητάμε από τον κρεοπώλη να το ετοιμάσει για ρολό, δηλ. να το ξεκοκαλίσει, να το ανοίξει και να το χτυπήσει ώστε να γίνει μια λεπτή ίσια επιφάνεια), 1 μπόλια αρνίσια (παραγγέλνουμε εγκαίρως), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο για το ταψί, 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες, το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα , 4 αγκινάρες, φρέσκες καθαρθισμένες και κομμένες σε κύβους 2 εκ., 3 μεγάλες φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα, μουλιασμένες σε γάλα για 5 λεπτά, 3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας μαντζουράνας, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας μαντζουράνα ξερή, κοπανισμένη, 60 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ταψί, 1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ρολό αρνιού με αγκινάρες, τυλιγμένο σε μπόλια ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια για περίπου 3 - 4 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν ελαφρώς.Προσθέτουμε τις αγκινάρες και το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά.Αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το ψωμί, τη μαντζουράνα, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C. Βάζουμε την μπόλια σε έναν πάγκο εργασίας και από πάνω το αρνί με το δέρμα προς τα κάτω.Αλατοπιπερώνουμε και με κουτάλι βάζουμε τη γέμιση στο αρνί, αφήνοντας κενό στις άκρες. Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό, καλύπτοντας με την μπόλια.Το δένουμε με σπάγκο κουζίνας, με πυκνά δεσίματα.Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 2 ώρες, γυρίζοντας το ρολό ανά μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και η μπόλια να κάνει τραγανή κρούστα εξωτερικά.Σερβίρουμε με μουστάρδα της αρεσκείας μας.
2023-04-10 13:25:36
Χριστόφορος Πέσκιας
Κυρίως Γεύμα
Αγκινάρες,Αρνί,Πάσχα
Ψαρονέφρι με πατάτες και σάλτσα με κυδώνια και κρασί
Μια συμφωνία αρωμάτων και γεύσεων, που παρουσιάζεται με μοναδικό τρόπο σε αυτή τη συνταγή για ψαρονέφρι με πατάτες και σάλτσα με κυδώνια και κρασί.
15 λεπτά
75 λεπτά
8
1.700 γρ. ψαρονέφρι, περίπου, 4 - 5 φιλέτα, 200 γρ. γλυκό του κουταλιού κυδώνι, στραγγισμένο από το σιρόπι, 500 ml λευκό ξηρό κρασί (κατά προτίμηση Μοσχοφίλερο), 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο, 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες, 50 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 1.200 γρ. πατάτες, πολύ μικρές και στρογγυλές, με τη φλούδα και καλά πλυμένες, 40 ml ελαιόλαδο χοντρό θαλασσινό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ψαρονέφρι με πατάτες και σάλτσα με κυδώνια και κρασί, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C στη λειτουργία του αέρα και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί που ιδανικά να χωράει τις πατάτες σε μία στρώση.Απλώνουμε τις πατάτες στο ταψί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τις φουρνίζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Ελέγχουμε τρυπώντας μια πατάτα με μαχαίρι.Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα ψαρονέφρια ολόκληρα για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Αν το σκεύος μας είναι μικρό, δεν στριμώχνουμε το κρέας, γιατί δεν θα ροδίσει σωστά, αλλά θα βράσει μέσα στα υγρά του. Επομένως, κάνουμε τη διαδικασία σε περισσότερες δόσεις. Μεταφέρουμε το κρέας σε γάστρα και το αλατοπιπερώνουμε.Στο ίδιο τηγάνι και στο ίδιο λάδι όπου σοτάραμε το ψαρονέφρι ρίχνουμε το σκόρδο, το γλυκό κυδώνι, το κρασί και το δεντρολίβανο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς.Περιχύνουμε με τη σάλτσα το ψαρονέφρι στη γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε (το ταψί με τις πατάτες θα είναι ήδη μέσα στο φούρνο) για 30 λεπτά ή μέχρι να γίνει και στο εσωτερικό του.Ελέγχουμε τρυπώντας το ψαρονέφρι σε ένα κεντρικό σημείο - το υγρό που θα βγει πρέπει να είναι διαφανές και όχι ροζ.Βγάζουμε τα ταψιά από το φούρνο. Κόβουμε τις πατάτες στη μέση ή τις σπάμε ελαφρώς στο κέντρο με ένα πιρούνι για να ανοίξουν λίγο.Αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με το λάδι και σερβίρουμε σε πιατέλα.Κόβουμε το ψαρονέφρι σε μέτριες φέτες, που βάζουμε επίσης σε πιατέλα. Αν χρειάζεται, αδειάζουμε τα υγρά της γάστρας σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα την πυκνότητα που επιθυμούμε.Βάζουμε τη σάλτσα σε μπολ, ώστε να βάζει ο καθένας όση θέλει.
2021-12-07 14:38:12
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Κρασί,Κυδώνι,Χοιρινό,Χριστούγεννα
Πίτσα με σύγκλινο Μάνης και αυγά
Έτοιμη σε 20 λεπτά και από τα χεράκια σας. Με αγοραστή ζύμη και ασυνήθιστους συνδυασμούς, η πίτσα αυτή θα σας εντυπωσιάσει.
null
20 λεπτά
Για 1 πίτσα
1/2 φακελάκι (4 γρ.) ξηρή μαγιά, 130 ml χλιαρό νερό , 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη, 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 50 γρ. αλεύρι καλαμποκιού (δίνει στην πίτσα έξτρα ρουστίκ νοστιμιά), 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι και 20 ml ελαιόλαδο, 4 - 5 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας, 300 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα σε λεπτές ροδέλες, 4 αυγά, 100 γρ. ψιλοκομμένο σύγκλινο Μάνης ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας μας
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ξηρή μαγιά, χλιαρό νερό και την ζάχαρη.Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με το αλεύρι καλαμποκιού, το αλάτι και το ελαιόλαδο.Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε το ζυμάρι με τα δάχτυλά μας, με απαλές κυκλικές κινήσεις, σε έναν λεπτό δίσκο διαμέτρου περίπου 36 – 38 εκ. και πάχους περίπου 2 – 3 χλστ.Απλώνουμε στη ζύμη την σάλτσα ντομάτας.Από πάνω, ομοιόμορφα, απλώνουμε την φρέσκια μοτσαρέλα σε λεπτές ροδέλες.Ψήνουμε στους 220° C για 13 - 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να ψηθεί η ζύμη και από κάτω.Ξεφουρνίζουμε και σπάμε τα αυγά στην επιφάνεια της ψημένης πίτσας.Σκορπίζουμε γύρω από τα αυγά το ψιλοκομμένο σύγλινο Μάνης ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας μας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 2 - 3 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα αυγά όπως μας αρέσουν.
2023-01-10 20:01:58
Αστέριος Κουστούδης
Κυρίως Γεύμα
Αλεύρι (ζύμες),Αυγά,Τυρί
Ribollita, η φασολάδα της Τοσκάνης
Το όνομά της σημαίνει «δύο φορές βρασμένη», μια που η χορταστική φασολάδα της Τοσκάνης, που έχει και πολλά λαχανικά, φτιάχνεται σε μεγάλες ποσότητες και ζεσταίνεται ξανά και ξανά.
30 λεπτά
190 λεπτά
4
250 γρ. φασόλια Canellini ή Βανίλιες Φενεού, μουλιασμένα αποβραδίς , 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου, 1 λίτρο νερό , 1 φύλλο δάφνης , 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι , 100 ml ελαιόλαδο , 200 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο , το λευκό μέρος από 1 πράσο, λεπτοκομμένο , 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες , 1 μεγάλη πατάτα, σε μικρούς κύβους , 2 καρότα, σε μικρούς κύβους , 2 κλωνάρια σέλερι, με τα φύλλα τους (τα κοτσάνια σε φέτες, τα φύλλα ψιλοκομμένα) , 1 γεμάτη κουτ. σούπας πελτές ντομάτας , 1/2 λάχανο Σαβοΐας (Savoy), λεπτοκομμένο (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και καλά μανάβικα) , 250 γρ. σέσκουλα, καθαρισμένα από κοτσάνια, ψιλοκομμένα , 200 γρ. τρυφερά φύλλα από ζοχιούς , 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος , τα φύλλα από 4-5 κλωνάρια δεντρολίβανο φρέσκο, πολύ ψιλοκομμένα , αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε την ribollita, την φασολάδα της Τοσκάνης, ξεκινάμε ξεπλένοντας καλά τα φασόλια. Τα βάζουμε να βράσουν σε άφθονο νερό (όχι το μετρημένο) για 5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε ξανά στην, άδεια πλέον, κατσαρόλα, μαζί με τον ζωμό, το μετρημένο νερό, τη δάφνη και το θυμάρι. Ζεσταίνουμε μέχρι να πάρουν βράση, ξαφρίζοντας σχολαστικά, και χαμηλώνουμε τη φωτιά.Σιγοβράζουμε τα φασόλια για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αλατίζουμε περίπου 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε τη δάφνη και τα (γυμνά πλέον) κλωνάρια θυμαριού. Τα φασόλια θα πρέπει να έχουν μείνει με υγρό τόσο ώστε να τα καλύπτει άνετα.Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη μια μικρή ποσότητα από τα φασόλια και τα αφήνουμε κατά μέρος, για το «δέσιμο» της σούπας στο τέλος.Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε την πατάτα, σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά και ρίχνουμε τα καρότα, το σέλερι, τον πελτέ και ζουμί από τα βρασμένα φασόλια τόσο ώστε να καλύψουμε τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το λάχανο, μαγειρεύουμε για 5 λεπτά και ρίχνουμε τα σέσκουλα, τους ζοχιούς, τον μαϊντανό και το δεντρολίβανο.Μαγειρεύουμε για άλλο 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας στην πρώτη κατσαρόλα με τα φασόλια και ανακατεύουμε.Προσθέτουμε και τα πολτοποιημένα φασόλια που αφήσαμε στην άκρη, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
2024-01-24 19:13:44
Χριστόφορος Πέσκιας
Κυρίως Γεύμα
Λαχανικά,Όσπρια,Φασόλια
Σπιτική γκαλέτ με ντομάτα, γραβιέρα και πάστα ελιάς
Μια ωραία ιδέα για ένα λαχταριστό πρώτο πιάτο ή ένα ελαφρύ γεύμα είναι αυτή η γκαλέτ. Τα υλικά της, οι ζουμερές ντομάτες, η μεστή γραβιέρα και μια ιδέα πάστα ελιάς!
30 λεπτά
90 λεπτά
6-8
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 200 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε κυβάκια, 1 κουτ. γλυκού αλάτι, 1 κουτ. σούπας ξίδι, 2 κουτ. σούπας πάστα ελιάς, 8 ώριμες, σφιχτές ντομάτες, σε στρογγυλές φέτες πάχους 0,5 εκ., 300 γρ. γραβιέρα, τριμμένη, 1 αυγό (ελαφρώς χτυπημένο με το πιρούνι), 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να ετοιμάσουμε τη σπιτική γκαλέτ με ντομάτες, πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε βαθύ μπολ «τρίβουμε» με τα δάχτυλα το αλεύρι με το 1 κουτ. γλυκού αλάτι, το βούτυρο και το ξίδι, μέχρι να γίνει ένα ψιχουλιαστό μείγμα.Ρίχνουμε 50-60 ml κρύο νερό και ζυμώνουμε γρήγορα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.Παράλληλα, βάζουμε τις ντομάτες σε ένα σουρωτήρι, τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στoυς 200°C. Απλώνουμε το τυρί και από πάνω τακτοποιούμε τις ντομάτες και τα σκόρδα.Λαδώνουμε μια ταρτιέρα διαμ. 24-26 εκ. Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο διαμέτρου περίπου 35 εκ. και την απλώνουμε στην ταρτιέρα, έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα και οι άκρες να προεξέχουν αρκετά. Απλώνουμε την πάστα ελιάς σε όλη την επιφάνεια, από πάνω απλώνουμε το τυρί και στην επιφάνεια, τακτοποιούμε όμορφα τις ντομάτες.Αλατοπιπερώνουμε και τυλίγουμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα, μισοκαλύπτοντας τη γέμιση. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια (ζύμη + γέμιση) με το αυγό, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
2022-10-07 14:27:43
Γαστρονόμος
Κυρίως Γεύμα
Αλεύρι (ζύμες),Γαλακτοκομικά,Ελιά,Ντομάτα,Τυρί
Μακαρονάδα με ντοματίνια, βασιλικό και σάλτσα από πεκορίνο
Μπερδεύοντας τα φρέσκα ντοματίνια, με τα μυρωδικά και με τα αλ ντέντε ζυμαρικά συνθέτουμε μια λαχταριστή μακαρονάδα.
10 λεπτά
22 λεπτά
4
1 πακέτο σπαγγέτι, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον, για το σερβίρισμα, 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες, 1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη, 500 γρ. ντοματίνια (τα μικρά ολόκληρα, τα μεγάλα κομμένα στη μέση), 1 μάτσο φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος, 3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας, 80 γρ. πεκορίνο, τριμμένο, 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή το πράσινο μέρος από φρέσκο κρεμμυδάκι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, και τα στραγγίζουμε, κρατώντας στην άκρη 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό από το βράσιμό τους.Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και την πιπερίτσα τσίλι για 1/2 λεπτό.Ρίχνουμε τα ντοματίνια και μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας αραιά, μέχρι να αρχίσει να σκάει η φλούδα τους.Ρίχνουμε τον βασιλικό, ανακατεύουμε και τραβάμε από τη φωτιά.Στην κατσαρόλα όπου βράσαμε τα ζυμαρικά, καθαρή και στεγνή πλέον, ζεσταίνουμε το βούτυρο με το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο των ζυμαρικών, προσθέτουμε το τυρί και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει το τυρί και να σχηματιστεί μια σάλτσα.Προσθέτουμε τα στραγγισμένα ζυμαρικά και το μείγμα με τα ντοματίνια και ανακατεύουμε καλά, να καλυφθούν με τη σάλτσα.Αποσύρουμε, μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα, σκορπίζουμε το σχοινόπρασο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.
2021-07-06 12:25:56
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Ζυμαρικά,Ντομάτα,Τυρί
Ριγκατόνι με αλμύρα και σάλτσα πιπεριάς
Μια καλοκαιρινή μακαρονάδα με ριγκατόνι, αλμύρα και σάλτσα πιπεριάς. Κερδίζουμε χρόνο βράζοντας τα χόρτα στην ίδια κατσαρόλα με τα ζυμαρικά.
20 λεπτά
50 λεπτά
4
1 πακέτο ριγκατόνι, 1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη, 1 μεγάλη πιπεριά πράσινη, καθαρισμένη, 400 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες, 300 γρ. αλμυρίκια, καθαρισμένα από τα χοντρά κοτσάνια (σε λαϊκές αγορές και σε μεγάλα μανάβικα) ή βλίτα, 2 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι, τριμμένο, 70 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα ριγκατόνι με αλμύρα και σάλτσα πιπεριάς, πολτοποιούμε στον πολυκόφτη την πιπεριά.Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το σκόρδο για 1/2 λεπτό, ίσα ίσα να αρωματίσει το λάδι και το πετάμε.Ρίχνουμε την πιπεριά, τις ντομάτες και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα τελευταία 4-5 λεπτά του βρασίματος προσθέτουμε τα χόρτα και συνεχίζουμε το βράσιμο. Στραγγίζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα αδειάζουμε αμέσως στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το τυρί και σερβίρουμε.
2022-07-27 18:18:59
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Ζυμαρικά
«Σνίτσελ» κουνουπίδι
Τραγανό πανάρισμα με παρμεζάνα, σουσάμι και μαυροκούκι και οι φέτες κουνουπιδιού γίνονται ονειρεμένες σαν «σνίτσελ». Ιδανικό συνοδευτικό, μια σαλάτα ή ένας πουρές.
15 λεπτά
30 λεπτά
4
8 φέτες από 1 κουνουπίδι μέτριο (αφαιρούμε το σκληρό τμήμα του κοτσανιού και κόβουμε 8 φέτες πάχους 1 εκ.) , 200 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη , 250 γρ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί , 50 γρ. σουσάμι , 3 κουτ. γλυκού μαυροκούκι , 4 αυγά , 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός, 60-70 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χυμός και ξύσμα από 1 λάιμ
Για να ετοιμάσουμε το «σνίτσελ» κουνουπίδι, πρώτα το αλατοπιπερώνουμε καλά. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε, χωρίς λιπαρή ουσία, τα ψίχουλα με το σουσάμι και το μαυροκούκι για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και μετά τα θρυμματίζουμε στον πολυκόφτη. Τα αδειάζουμε σε βαθύ πιάτο και προσθέτουμε την παρμεζάνα και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν. Σε άλλο βαθύ πιάτο ρίχνουμε τα αυγά, αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Βουτάμε τα κομμάτια του κουνουπιδιού πρώτα στο αυγό και μετά τα πανάρουμε στο μείγμα του τυριού, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου. Τακτοποιούμε τις φέτες κουνουπιδιού στο ταψί και τις ραντίζουμε γενναιόδωρα με το ελαιόλαδο. Βάζουμε το ταψί στο δεύτερο ράφι κάτω από το γκριλ και ψήνουμε για περίπου 7-8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.Ξεφουρνίζουμε, τακτοποιούμε τα «σνίτσελ» κουνουπιδιού σε πιατέλα, τα πασπαλίζουμε με το ξύσμα και ραντίζουμε με όσο χυμό λάιμ θέλουμε.
2023-10-09 13:34:33
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Αυγά,Γαλακτοκομικά,Κουνουπίδι,Λαχανικά,Ξηροί καρποί,Σουσάμι,Τυρί
Καπακλίδικο φαγητό από την Ερυθραία
Η Μαλβίνα φτιάχνει το φαγητό με νυχάκι, το οποίο βράζει μέσα στα ζουμιά του καπακωμένου κρέατος και γίνεται λουκούμι. «Η μαμά μου έβαζε πάντα και λίγο κόκαλο ανάμεσα στα κρέατα, για να βγάλει την ουσία του», λέει η Μαλβίνα.
20 λεπτά
190 λεπτά
4
1 κιλό ανάμεικτα κρέατα, όπως μοσχάρι, χοιρινό και αρνί, χωρίς κόκαλο, ψαχνά με λίγο λίπος, κομμένα σε κύβους 2-3 εκ. , 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα , 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη , 5-6 ολόκληροι κόκκοι μπαχάρι , 2-3 καρφάκια γαρίφαλο , 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη , αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι , 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο , 300 γρ. ρύζι νυχάκι
Για να φτιάξουμε το καπακλίδικο φαγητό από την Ερυθραία, βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το ρύζι μέσα σε ένα μεγάλο ανοξείδωτο μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.Καλύπτουμε το μπολ με μια αρκετά μεγαλύτερη φαρδιά κατσαρόλα ή βαθύ ταψί ώστε και να χωρά το μεταλλικό μπολ και να έχει αρκετό ελεύθερο χώρο περιφερειακά.Πολύ προσεκτικά αναποδογυρίζουμε το μπολ με την κατσαρόλα, ώστε τα υλικά να ακουμπούν στην κατσαρόλα και το μπολ να λειτουργεί σαν ένας θόλος, ένα ερμητικά κλεισμένο καπάκι.Δεν ξεσκεπάζουμε το κρέας, παρά το αφήνουμε σκεπασμένο με το μεταλλικό μπολ σε όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος, και μάλιστα επάνω του τοποθετούμε με προσοχή, ένα βαρύ αντικείμενο, όπως ένα πέτρινο γουδί, έτσι ώστε να το κρατά στη θέση του και να μη μετακινείται.Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό μέσα στην κατσαρόλα γύρω γύρω από το σκεύος που λειτουργεί ως καπάκι και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά.Στη διάρκεια αυτή μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ώστε να υπάρχει πάντα υγρό στην κατσαρόλα και να μην καεί.Ρίχνουμε στην κατσαρόλα γύρω από το μεταλλικό μπολ το ρύζι και, αν χρειάζεται, και το ανάλογο ζεστό νερό. Υπολογίζουμε τα υγρά να είναι διπλάσια από το ρύζι.Ακατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να απορροφήσει όλα τα υγρά.Ξεκαπακώνουμε το φαγητό μπροστά στους καλεσμένους μας, και έτσι το κρέας με τα ζουμιά του πέφτουν στο κέντρο του πιλαφιού.Αν δεν νιώθουμε σιγουριά με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να ξεκαπακώσουμε το φαΐ στην κουζίνα και να το σερβίρουμε σε πιατέλα. Σε περίπτωση που βεντουζώσει το μπολ επάνω στον πυθμένα του σκεύους, το ξεκολλάμε με μια σπάτουλα.
2023-02-07 19:09:28
null
Κυρίως Γεύμα
Αρνί,Μοσχάρι,Ρύζι,Χοιρινό,Μικρασιατική Κουζίνα
Μουσούντα – Αρβανίτικη τραγανή σπανακόπιτα χωρίς φύλλο
Η μουσούντα είναι μια σπανακόπιτα της στιγμής, χωρίς φύλλα, που συνηθίζεται στο πασχαλινό τραπέζι, αλλά και όλο τον χρόνο, σαν γρήγορο κολατσιό ή δείπνο.
45 λεπτά
90 λεπτά
Για το μεγάλο ταψί του φούρνου
περίπου 3/4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι κίτρινο, σταρένιο, για το πασπάλισμα , 1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο και πλυμένο , 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος , 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα , 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα , 3/4 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο + 2-3 κουτ. σούπας επιπλέον, για το ταψί , 1 κοφτό κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη , αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι , 2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την μουσούντα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου με τις 2-3 κουτ. σούπας λάδι και το πασπαλίζουμε παντού με το κίτρινο, σταρένιο αλεύρι.Τινάζουμε καλά το ταψί να φύγει η περίσσεια του αλευριού.Ψιλοκόβουμε το σπανάκι. Δεν χρειάζεται να το «μαράνουμε» τρίβοντάς το με αλάτι, θέλουμε να διατηρήσει τους χυμούς του ώστε να ενωθούν με το αλεύρι που θα προσθέσουμε στη συνέχεια για να σχηματιστεί ο χυλός.Βάζουμε το σπανάκι σε μια λεκάνη, προσθέτουμε τον άνηθο, τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), τα 3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο, το μπαχάρι, αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια, τρίβοντας τα υλικά με τα δάχτυλά μας, μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να αποβάλλουν τα υγρά τους.Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας με τα χέρια, ώστε να σχηματιστεί ένας σχετικά πυκνός χυλός. Ίσως δεν χρειαστεί να ρίξουμε όλο το αλεύρι.Αν το μείγμα δείχνει στεγνό, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
2023-10-21 13:23:44
null
Κυρίως Γεύμα
Αλεύρι (ζύμες),Σπανάκι,Χόρτα , Μυρωδικά,Πάσχα,Vegan,Νηστίσιμα,Χορτοφαγικά
Μπουγάτσα με τυρί
Μπορεί η γλυκιά εκδοχή της μπουγάτσας να είναι πιο συνηθισμένη, όμως, γίνεται και με τυρί, και ξεχωρίζει για τη νοστιμιά της. Εδώ χρησιμοποιούμε τυρί φέτα σε συνδυασμό με γραβιέρα.
60 λεπτά
90 λεπτά
5
500 γρ. φύλλα κρούστας, 250 γρ. βούτυρο για τα φύλλα, 100 γρ. βούτυρο για τη γέμιση, 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ, 1 λίτρο γάλα, 1 κρόκος αυγού, 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη, 400 γρ. φέτα, τριμμένη
Για να φτιάξουμε την μπουγάτσα με τυρί, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά τα 100 γρ. βούτυρο. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια βελούδινη μπεσαμέλ.Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε και ανακατεύουμε γρήγορα τον κρόκο αυγού και τα τυριά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 10 λεπτά.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.Λιώνουμε τα 250 γρ. βούτυρο και αλείφουμε 2 φύλλα κρούστας. Τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο και προσθέτουμε στη μέση το 1/5 από το μείγμα της γέμισης, απλώνοντάς το ελαφρώς, σε σχήμα παραλληλόγραμμου.Φέρνουμε τις τέσσερις πλευρές των φύλλων προς το κέντρο για να καλύψουμε τη γέμιση και να σχηματίσουμε ένα παραλληλόγραμμο πακετάκι. Κάθε πλευρά που διπλώνουμε, τη βουτυρώνουμε.Φτιάχνουμε και τις υπόλοιπες μπουγάτσες και τις τακτοποιούμε σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα, με την ένωση προς τα κάτω. Βουτυρώνουμε την επιφάνειά τους και τις ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
2023-02-08 20:33:33
Δημήτρης Μιχαηλίδης
Κυρίως Γεύμα
Αλεύρι (ζύμες),Γάλα,Τυρί
Αφέλια (χοιρινό με κόκκινο κρασί και κόλιανδρο, από την Κύπρο)
Εύκολη συνταγή με μαγειρεμένο χοιρινό κόκκινο κρασί και πλιγούρι.
20 λεπτά
95 λεπτά
6
1 κιλό χοιρινή σπάλα, σε κύβους 3-4 εκ., 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, 2 φύλλα δάφνης, 200 ml ξηρό κόκκινο κρασί, 2 κουτ. σούπας κόλιανδρος ξερός, 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη, αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο, 50 ml ελαιόλαδο
Για να φτιάξουμε αφέλια (χοιρινό με κόκκινο κρασί και κόλιανδρο, από την Κύπρο), ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε 250 ml νερό, αλατοπίπερο, το σκόρδο και τη δάφνη και μαγειρεύουμε για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά. Αφαιρούμε το σκόρδο και τη δάφνη και ρίχνουμε τον κόλιανδρο και το κύμινο. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και περιχύνουμε με το κρασί. Προσέχουμε πολύ, γιατί η φωτιά είναι δυνατή και θα αρχίσει αμέσως να κοχλάζει. Μαγειρεύουμε για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το κρασί.Συνοδεύουμε με πλιγούρι, που ετοιμάζουμε ως εξής: Ζεσταίνουμε 70 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 250 γρ. πλιγούρι και 50 γρ. φιδέ για 5-6 λεπτά.Ρίχνουμε 500 ml νερό και 3 ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι και να απορροφήσει όλα τα υγρά. Σκορπίζουμε 1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλατοπίπερο και όσο χυμό λεμονιού θέλουμε.
2023-02-06 11:27:09
Χριστόφορος Πέσκιας
Κυρίως Γεύμα
Κρασί,Πλιγούρι,Χοιρινό
Σούπα γιαουρτιού με ρύζι και ρεβύθια
Μια υπέροχη σούπα, απλή και εύκολη, στην οποία μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και λίγο βρασμένο και ψιλοκομμένο ψαχνό κοτόπουλου, καθώς και άνηθο ή μαϊντανό.
15 λεπτά
135 λεπτά
4
150 γρ. ρεβύθια (κατά προτίμηση ντόπιων ποικιλιών, όπως Λήμνου ή Αμοργού), μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό και καλά στραγγισμένα, 100 γρ. ρύζι νυχάκι, μουλιασμένο για 1 ώρα σε νερό και καλά στραγγισμένο, 1.500 ml νερό (φροντίζουμε να το διατηρήσουμε ζεστό), 1 φύλλο δάφνης, κατά προτίμηση φρέσκο, 500 γρ. πρόβειο γιαούρτι, με την πέτσα, ο χυμός και το ξύσμα από 1 λεμόνι, 2 κρόκοι αυγών, 2 κουτ. σούπας (κοφτές) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 30 γρ. βούτυρο κατά προτίμηση πρόβειο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 40 γρ. βούτυρο, κατά προτίμηση πρόβειο, 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό ή γλυκό (ανάλογα με τα γούστα), 2 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό βράζουμε τα ρεβύθια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά, αλλά να μη λιώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ρύζι για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό ή το νερό, αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι.Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς. Προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό λεμονιού, το αλεύρι και το γιαούρτι, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής κρέμα.Μόλις γίνει το ρύζι, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς. Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε όσο περισσότερο ζωμό από την κατσαρόλα μπορούμε και τον ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα γιαουρτιού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, όπως κάνουμε και με το αυγολέμονο, μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί καλά.Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι τα βρασμένα ρεβίθια και τη ζεστή κρέμα γιαουρτιού και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς και απαλά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη δάφνη και το ξύσμα λεμονιού και αφήνουμε τη σούπα να σταθεί για περίπου 10 λεπτά.Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε τον δυόσμο και το μπούκοβο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι το βούτυρο να κοκκινίσει.Μοιράζουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και από πάνω με ένα κουτάλι ραντίζουμε με το αρωματικό κόκκινο βούτυρο. Συνοδεύουμε με ζεστό προζυμένιο ψωμί.
2021-12-09 16:25:15
Σταυριανή Ζερβακάκου
Κυρίως Γεύμα
Γαλακτοκομικά,Γιαούρτι,Ρεβύθια,Ρύζι
Ο Άγγελος Λάντος μαγειρεύει τορτελίνια με ροκφόρ και μπρόκολο
Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές. Σήμερα ο σεφ Ο Άγγελος Λάντος μαγειρεύει τορτελίνια με ροκφόρ.
10 λεπτά
30 λεπτά
2
200 γρ. τορτελίνια, 90 γρ. ροκφόρ, 100 ml κρέμα γάλακτος, 40 γρ. βούτυρο αγελάδας, 120 γρ. μικρά μπουκετάκια μπρόκολου, 30 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη, 10 κλωνάρια μαιντανού, ψιλοκομμένα, 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για να φτιάξουμε τα τορτελίνια με ροκφορ και μπρόκολο, ξεκινάμε και ζεματίζουμε το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό για 2 λεπτά (υπολογίζουμε 12 γρ. αλάτι ανά λίτρο νερού).Βράζουμε τα τορτελίνια για 9 με 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε, κρατάμε λίγο από το νερό βρασμού σε ένα φλιτζάνι, και δεν τα κρυώνουμε με κρύο νερό. Σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμύδι με το 1/4 από το βούτυρο, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και δυο κουταλιές από το αλατισμένο νερό που έχουμε βράσει τα ζυμαρικά. Αφού πάρει μια βράση προσθέτουμε το ροκφόρ θρυμματισμένο, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.Ανακατεύοντας συνέχεια προσθέτουμε τα τορτελίνια, το υπόλοιπο βούτυρο και την παρμεζάνα. Στο τέλος προσθέτουμε το μπρόκολο, τον μαϊντανό και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
2023-01-24 11:25:08
Γαστρονόμος
Κυρίως Γεύμα
Ζυμαρικά,Μπρόκολο,Τυρί
Κεφτέδες μπακαλιάρου
Κεφτέδες μπακαλιάρου, όλη η θάλασσα σε μια μπουκιά. Μια εναλλακτική για τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου (και όχι μόνο), που θα αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά.
10 λεπτά
30 λεπτά
6
500 γρ. ψίχα από ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο, καλά στραγγισμένη, 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη, 2 ασπράδια αυγών + 1 κρόκος, 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα, 2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο, 1/2 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι φεσκοτριμμένο, 140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 70 γρ. φρυγανιά τριμμένη, 70 γρ. καλαμποκάλευρο, 1-2 κουτ. γλυκού βασιλικός ξερός, λάδι για το τηγάνισμα
Για να φτιάξουμε κεφτέδες μπακαλιάρου, πρώτα ανακατατέυουμε σε ένα μπόλ όλα τα υλικά για τους κεφτέδες.Βάζουμε σε σουρωτήρι, σκεπάζουμε με μεμβράνη, τοποθετούμε ταψάκι από κάτω για τα υγρά και βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ, να στραγγίξει και να νοστιμίσει.Την επομένη πλάθουμε κεφτέδες μεγέθους όσο ένα μεγάλο καρύδι.Ρίχνουμε σε ένα πιάτο αλεύρι, σε άλλο πιάτο νερό και σε τρίτο ανακατεύουμε τη φρυγανιά, το καλαμποκάλευρο και τον βασιλικό.Περνάμε τους κεφτέδες διαδοχικά και από τα 3 πιάτα.Γεμίζουμε κατά τα 2/3 ένα πολύ βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα με λάδι.Ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει περίπου τους 160° C.Τηγανίζουμε για 6-7 λεπτά, γυρίζοντάς τους, μέχρι να χρυσίσουν. Δεν τηγανίζουμε πολλούς κεφτέδες μαζί, για να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία του λαδιού και αρχίσουν να «βράζουν».
2023-03-21 15:47:39
null
Κυρίως Γεύμα
Μπακαλιάρος,25η Μαρτίου
Κοτόπουλο σοτέ με λεμονάτη σος μουστάρδας
Εύκολο, νοστιμότατο και ζουμερότατο, καλύτερο από πολλών εστιατορίων.
10 λεπτά
20 λεπτά
2
2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille Wholegrain, 50 ml χυμός λεμονιού, 1/2 κουτ. γλυκού μέλι ανθέων, μερικοί κόκκοι μπαχάρι, 1 φύλλο δάφνης, 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο σοτέ με λεμονάτη σος μουστάρδας κόβουμε τα φιλέτα κοτόπουλου εγκαρσίως στη μέση, έτσι ώστε να έχουμε 4 πιο λεπτά φιλέτα.Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με τη 1 κουταλιά από το μετρημένο λάδι.Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.Βάζουμε τα φιλέτα και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (όχι τη δεύτερη κουταλιά λάδι) και ανακατεύουμε ελαφρώς να πάνε παντού.Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 6-7 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κοτόπουλο (ελέγχουμε κόβοντας ένα κομμάτι).Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουταλιές νερό κατά το ψήσιμο.Αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε τα μπαχάρια και τη δάφνη και περιχύνουμε με τη 1 κουταλιά λάδι.Ελέγουμε το αλατοπίπερο.Σερβίρουμε με λαχανικά βραστά ή του ατμού.
2023-07-04 12:53:03
Γαστρονόμος
Κυρίως Γεύμα
Κοτόπουλο
Γεμιστά αλεξανδρινά, της κυρίας Αλεξάνδρας
Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου μας δίνει τη συνταγή της μητέρας του από την Αλεξάνδρεια για πληθωρικά γεμιστά.
60 λεπτά
140 λεπτά
6-8
10 μέτριες ντομάτες ώριμες, αλλά σφιχτές, 3 πράσινες πιπεριές καμπάνες, 3 πολύχρωμες πιπεριές της αρεσκείας μας, όσα ντοματίνια θέλουμε, σχετικά μεγαλούτσικα (προαιρετικά), 10 πατάτες baby, γαλλικές, με τη φλούδα, 1 κουτ. σούπας πετιμέζι, χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι, 1 κουτ. σούπας ζάχαρη (κατά προτίμηση καρύδας), 1 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, καλά καβουρδισμένοι και κοπανισμένοι, 2 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες, 1 κουτ. σούπας μαραθόσπορος, καλά καβουρδισμένος και κοπανισμένος, 1 κουτ. γλυκού σπόροι κύμινου, καλά καβουρδισμένοι και κοπανισμένοι, 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 1/4 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, 1 κουτ. φρέσκο ψιλοκομμένο εστραγκόν, 2 κουτ. γλυκού λάδι ρίγανης* (προαιρετικά), 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, διαλυμένος σε 300 ml ζεστό νερό, 250 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών, 300 ml λευκό ξηρό κρασί καλής ποιότητας, 300 ml φυσικός χυμός πορτοκαλιού, 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι, καλά καβουρδισμένο, 3-5 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού, 1 κουτ. γλυκού κρόκος Κοζάνης σε σκόνη, 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή, 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη, ανακατεμένη με 2 κουτ. σούπας παρμεζάνα, τριμμένη (για το πασπάλισμα), 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας, 130 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να ετοιμάσουμε τα γεμιστά με κρόκο Κοζάνης, πορτοκάλι και μαραθόσπορο ξεκινάμε πλένοντας πολύ καλά τις ντομάτες, τις πιπεριές και τις πατάτες baby.Τις στραγγίζουμε. Κόβουμε από τις ντομάτες ένα «καπάκι» στην πλευρά με το κοτσάνι και με ένα σκουπ παγωτού (ή ένα κουτάλι) αδειάζουμε το εσωτερικό, αφήνοντας ένα κέλυφος με πάχος περίπου 2 εκ. Το αφήνουμε σχεδόν αλώβητο. Τη ζουμερή σάρκα την ψιλοκόβουμε και τη βάζουμε σε μπολ. Το ίδιο κάνουμε και για τα ντοματίνια, αν βάλουμε.Κόβουμε ένα καπάκι και από τις πιπεριές και αφαιρούμε και πετάμε τα σπόρια.Σε μπολ ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού με λίγο αλάτι, τη ζάχαρη και τους σπόρους κόλιανδρου.Με τα δάχτυλα μας αλείφουμε με το μείγμα όλο το εσωτερικό τοίχωμα ντοματών και πιπεριών και εξωτερικά όλες τις πατατούλες.Τα τακτοποιούμε στο μεγάλο ταψί του φούρνου και τα αφήνουμε στην άκρη να νοστιμίσουν. Τις πατάτες τις σφηνώνουμε ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές.Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με 50 ml από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.Ρίχνουμε το πετιμέζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.Προσθέτουμε τη σάρκα από τις ντομάτες, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον μαραθόσπορο, το κύμινο και το λάδι ρίγανης. Μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σάλτσα.Ρίχνουμε το ρύζι ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το κρασί. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού.Ρίχνουμε το νερό με τον πελτέ, το εστραγκόν, τα κουκουνάρια, την εσάνς πορτοκαλιού, τον κρόκο Κοζάνης, την πάπρικα και αλατοπίπερο.Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.Με ένα κουτάλι γεμίζουμε με το μείγμα ρυζιού - σάλτσας τις ντομάτες και τις πιπεριές. Καλό είναι η σάλτσα να είναι μπόλικη σε κάθε γεμιστό.Σκεπάζουμε με τα καπάκια.Ρίχνουμε στο ταψί 500 ml ζεστό νερό και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι όλα τα γεμιστά.Καλύπτουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.Ξεφουρνίζουμε για λίγο, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και πασπαλίζουμε κάθε γεμιστό με το μείγμα φρυγανιάς και παρμεζάνας.Ξαναφουρνίζουμε και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να ξεροψηθούν στην επιφάνεια.Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε περίπου 15 λεπτά να «σταθούν» και τα σερβίρουμε ζεστά.
2023-08-30 18:14:42
null
Κυρίως Γεύμα
Λαχανικά,Ρύζι,Χορτοφαγικά
Στήθος πάπιας με λικέρ φραγκοστάφυλο και σμέουρα (φραμπουάζ)
Εύκολη και γρήγορη Χριστουγεννιάτικη συνταγή
15 λεπτά
37 λεπτά
4
4 στήθη πάπιας των 200 γρ. το καθένα, 2 κουτ. γλυκού θαλασσινό χοντρό αλάτι, 2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη, 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη, 250 ml κόκκινο κρασί, 170 ml crème de cassis (λικέρ από σµέουρα – αν δεν βρούµε, αντικαθιστούµε µε λικέρ κεράσι), 250 γρ. σµέουρα (φραµπουάζ – υπάρχουν κατεψυγµένα στα µεγάλα σούπερ µάρκετ) ή φρούτα του δάσους, 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ, αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε στήθος πάπιας με λικέρ φραγκοστάφυλλο και σμέουρα, αρχικά, προθερµαίνουµε το γκριλ.Στη συνέχεια, χαράζουµε ελαφρώς το δέρµα από τα φιλέτα της πάπιας και την αλατοπιπερώνουµε. Ζεσταίνουµε ένα τηγάνι σε µέτρια φωτιά (χωρίς λιπαρή ουσία) και σοτάρουµε την πάπια, µε το δέρµα προς τα πάνω, για περίπου 7 λεπτά, µέχρι να ροδίσει. Τη γυρίζουµε από την άλλη πλευρά και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για άλλα 5-7 λεπτά, µέχρι να ροδίσει καλά και να λιώσει το λίπος. Βγάζουµε την πάπια, την βάζουµε σε µια ανοξείδωτη πιατέλα µε το δέρµα προς τα πάνω και την πασπαλίζουµε µε το χοντρό αλάτι, την κανέλα και τη ζάχαρη.Βάζουµε την πάπια στον φούρνο, ακριβώς κάτω από το γκριλ και ψήνουµε για περίπου 1-2 λεπτά, µέχρι να καραµελώσει η ζάχαρη στην επιφάνεια.Παράλληλα, πετάµε από το τηγάνι το περισσότερο λίπος, αφήνοντας µόνο 2 κουτ. σούπας περίπου.Ανακατεύουµε το λικέρ και το κορν φλάουρ σε ένα µπολ µε το σύρµα, µέχρι να αναµειχθούν. Προσθέτουµε το κρασί και συνεχίζουµε το ανακάτεµα µέχρι να αναµειχθούν. Ρίχνουµε το µείγµα του κρασιού στο τηγάνι, αλατοπίπερο και βράζουµε σε µέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, για περίπου 5 λεπτά ή µέχρι να εξατµιστούν τα περισσότερα υγρά και να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουµε τα φρούτα, ανακατεύουµε για 1 λεπτό και αποσύρουµε από τη φωτιά.Κόβουµε, την πάπια με λικέρ φραγκοστάφυλλο και σμέουρα, σε λεπτές φέτες, περιχύνουµε µε λίγη από τη σάλτσα και σερβίρουµε. Την υπόλοιπη σάλτσα τη σερβίρουµε σε µια σαλτσιέρα.
2023-02-09 16:34:52
null
Κυρίως Γεύμα
Κρασί,Λικέρ,Πάπια,Χριστούγεννα
Λαζάνια με κιμά κοτόπουλου και ελαφριά κρούστα τυριού
Λαζάνια με τον πιο ζουμερό κιμά κοτόπουλου και την πιο λαχταριστή κρούστα τυριού που σίγουρα κανείς δεν θα αρκεστεί με ένα πιάτο.
15 λεπτά
75 λεπτά
6
1 πακέτο λαζάνια, 700 γρ. κιμάς από κοτόπουλο (προτιμότερο ανάμεικτος από στήθος+μπούτι) περασμένος, χωρίς τις πέτσες, 1 φορά από τη μηχανή με το χοντρό κόσκινο, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 μεσαίου μεγέθους καρότα, προτιμότερο βιολογικά, τριμμένα, 1 κουτ. σούπας φύλλα σέλινο (ή μαϊντανού), ψιλοκομμένα, 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο, 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε), 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο, 150 ml κόκκινο κρασί, 1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη (προαιρετικά), 3 μέτριες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια, πολτοποιημένα, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 2 κουτ. σούπας ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά, 600 ml φρέσκο γάλα, 1½ κουτ. σούπας κορν φλάουρ, 200 γρ. τυρί ρικότα ή ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι, αλάτι, πιπέρι
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο αρχικά το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν, προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνει όσο το δυνατόν πιο σπυρωτός.Ρίχνουμε τα καρότα και το σέλινο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για ακόμη 3 λεπτά.Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το τσίλι (αν το βάλουμε), την ντομάτα κι αλάτι και σιγοβράζουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά, μέχρι να μελώσει η σάλτσα.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.Βάζουμε σε μέτρια φωτιά μια μικρή κατσαρόλα με το γάλα, το κορν φλάουρ, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα, μέχρι το μείγμα να δέσει.Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε πολύ καλά.Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ελαφρώς λαδωμένο, απλώνουμε μία στρώση λαζάνια, από πάνω το μισό μείγμα κιμά, άλλη μία στρώση λαζάνια, το υπόλοιπο μείγμα κιμά και τελειώνουμε με άλλη μία στρώση λαζάνια.Απλώνουμε το μείγμα για την επικάλυψη και πασπαλίζουμε με το ρεγκάτο.Ψήνουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαζάνια και να ροδίσει η επιφάνεια.
2022-03-02 16:49:20
Νίκη Χρυσανθίδου
Κυρίως Γεύμα
Ζυμαρικά,Κιμάς κοτόπουλου,Τυρί
Μακαρονάδα με σάλτσα λαχανικών
Για τις μέρες που νηστεύουμε και το λάδι, αυτή η μακαρονάδα θα γαληνέψει τη νηστεύουσα πείνα μας.
15 λεπτά
50 λεπτά
4
1 πακέτο ζυμαρικό της αρεσκείας μας (σπαγκέτι ή άλλο ζυμαρικό), 500 γρ. ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα, πολτοποιημένα, 1 πιπεριά Φλωρίνης (από βαζάκι), σε μικρά καρέ, 1 ξερό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε), 1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος), ψιλοκομμένο, 1 καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, σε κυβάκια, 8 λευκά μανιτάρια, σκουπισμένα με ένα νοτισμένο πανάκι, κομμένα σε φετάκια, τα φύλλα από 1/3 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον πολτό της ντομάτας να πάρει βράση, μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μείνει η σάλτσα χωρίς πολλά περιττά υγρά. Ιδανικά δεν προσθέτουμε καθόλου νερό, αλλά αν χρειαστεί, δηλ. αν κινδυνεύουν να κολλήσουν τα υλικά, προσθέτουμε ελάχιστο, ζεστό.Εν τω μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που ορίζεται στη συσκευασία. Τα σουρώνουμε και, μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, τα ρίχνουμε μέσα σε αυτή. Τα μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας, ώστε να αναμειχθούν με τη σάλτσα και να τη «ρουφήξουν». Πασπαλίζουμε με τον δυόσμο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
2022-04-15 21:18:47
Νίκη Χρυσανθίδου
Κυρίως Γεύμα
Ζυμαρικά,Λαχανικά,Vegan,Νηστίσιμα
Πιλάφι με κάρι με το υπόλοιπο ψητό κοτόπουλο
Με το ψητό κοτόπουλο που περίσσεψε από το κυριακάτικο τραπέζι φτιάχνουμε ένα αρωματικό πιλάφι.
null
30 λεπτά
null
1½ φλιτζάνι ψαχνό από το υπόλοιπο βραστό ή ψητό κοτόπουλο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, 2 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 250 γρ. ρύζι μπασμάτι ή κίτρινο μακρύκοκκο, 1 μέτριο καρότο, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς ή κάρι ή πάπρικα (σε σκόνη) ή 5 ίνες σαφράν ή λίγο από όλα σε συνδυασμό, 1 κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο ή θυμάρι, κοπανισμένα, 1 φύλλο δάφνης, αλάτι, πιπέρι
Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι και, όταν αρχίσει να μαλακώνει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το καρότο και σοτάρουμε για 4 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε 600 ml νερό, τη δάφνη και το μπαχαρικό (που επιλέξαμε). Οταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με ανοιχτό καπάκι σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά.Προσθέτουμε το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 8 λεπτά ακόμα ή μέχρι να γίνει το ρύζι. Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι. Αν χρειάζεται, ρίχνουμε λίγο νερό επιπλέον κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.
2023-05-29 14:42:03
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Καρότα,Κοτόπουλο,Ρύζι
Τηγανητοί κεφτέδες με κρασί και πάπρικα, χωρίς κρεμμύδι
Τηγανητοί κεφτέδες με κρασί και πάπρικα, χωρίς κρεμμύδι με μοσχαρίσιο κιμά για όσους προτιμούν τις πιο ήπιες γεύσεις.
20 λεπτά
50 λεπτά
για 25-30 κεφτέδες
750 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς , 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο , 50 ml κόκκινο ξηρό κρασί , 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά , 1 αυγό, 200 γρ. ψίχα από χωριάτικο ψωμί, μουσκεμένη σε λίγο γάλα και καλά στυμμένη, 2 κουτ. σούπας φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος , αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλεύρι, ελαιόλαδο
Για να φτιάξουμε τους τηγανητούς κεφτέδες με κρασί και πάπρικα, χωρίς κρεμμύδι, σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς τη στην επιφάνεια του μείγματος, και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 30 λεπτά.Με το μείγμα του κιμά φτιάχνουμε κεφτέδες βάρους περίπου 35 γρ. και τους αλευρώνουμε.Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε τους κεφτέδες.Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τους αφήνουμε να κρυώσουν.Συνοδεύουμε τους τηγανητούς κεφτέδες με κρασί και πάπρικα, χωρίς κρεμμύδι με ντοματοσαλάτα με βραστές πατάτες ή άλλη σαλάτα της αρεσκείας μας, ακόμα και με μερικά ντοματίνια.
2022-09-06 20:26:48
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Κρασί,Μοσχαρίσιος κιμάς
Ασιατικό καλαμάρι με ωμές πιπεριές και σόγια
Μόλις 30 δευτερόλεπτα ψήνει ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας το καλαμάρι για να μείνει κρουστό και τραγανό, και το σερβίρει με άφθονες ολόφρεσκες πιπεριές!
30 λεπτά
33 λεπτά
4
1 κιλό καλαμάρια, σε λεπτές ροδέλες, 6 πιπεριές κέρατο γλυκές+3 πιπεριές Φλωρίνης, σε πολύ λεπτές ροδέλες, 1 μάτσο κόλιανδρος (ή μαϊντανός) φρέσκος, ψιλοκομμένος, 1 ματσάκι βασιλικός φρέσκος, ψιλοκομμένος, 60 ml μίριν (γλυκό κρασί από ρύζι με 14% αλκοόλ, σε καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα – αν δεν βρούμε, αντικαθιστούμε με λευκό γλυκό κρασί), 40 ml σάλτσα σόγιας, ανακατεμένη με 4 φύλλα shiso *, πολύ ψιλοκομμένα, ή φύλλα μέντας ή βασιλικού, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα, 80 ml χυμός μοσχολέμονου, 40 ml ρυζόξιδο ή ξίδι από λευκό κρασί, 60 γρ. μαυροκούκι, 120 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το ασιατικό καλαμάρι με ωμές πιπεριές και σόγια ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι πολύ καλά σε πολύ δυνατή φωτιά, σκέτο, μέχρι σχεδόν να καπνίσει.Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καλαμάρι, σε δόσεις, για 30 δευτερόλεπτα. Τηγανίζουμε το καλαμάρι σε δόσεις, γιατί δεν θέλουμε να πέσει η θερμοκρασία, θέλουμε να ροδίσει αμέσως και να μη βγάλει υγρά.Μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε τις πιπεριές, τον κόλιανδρο και τον βασιλικό και ανακατεύουμε. Σε άλλο μπολάκι ανακατεύουμε το μίριν, τη σόγια, τον χυμό μοσχολέμονου, το ρυζόξιδο και το υπόλοιπο λάδι.Αναμειγνύουμε το ντρέσινγκ με το καλαμάρι, πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και αλατοπίπερο και σερβίρουμε.
2023-04-28 17:13:10
Χριστόφορος Πέσκιας
Κυρίως Γεύμα
Καλαμάρι , Θράψαλο,Πιπεριές,Νηστίσιμα
Μαυρομάτικα με σπανάκι, ντομάτα και ξερή μυζήθρα
Από τα πιο εύκολα όσπρια είναι τα μαυρομάτικα, αφού δεν χρειάζονται μούλιασμα και είναι έτοιμα σε μόλις 40 λεπτά. Ενδιαφέρουσα η κόντρα της ντομάτας με τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού της συνταγής.
20 λεπτά
60 λεπτά
3-4
250 γρ. μαυρομάτικα φασόλια , 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη , 350 γρ. τρυφερά φύλλα σπανάκι, 1 ντομάτα, τριμμένη, 3-4 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού , ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο, 1/4 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος , 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος , 60 γρ. ξερή μυζήθρα, χοντροτριμμένη , 90 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για να φτιάξουμε μαυρομάτικα με σπανάκι, ντομάτα και ξερή μυζήθρα, αρχικά βράζουμε, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, τα μαυρομάτικα μαζί με το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη διαλυθούν. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατίζουμε. Έπειτα, σουρώνουμε. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σπανάκι μαζί με το σκόρδο για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και τα φασόλια και ανακατεύουμε.Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε την ντομάτα, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα, τον δυόσμο, τον άνηθο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Σερβίρουμε τα φασόλια με το σπανάκι, περιχύνουμε με το μείγμα ντομάτας.Πασπαλίζουμε με τη μυζήθρα και σερβίρουμε τα μαυρομάτικα με σπανάκι, ντομάτα και ξερή μυζήθρα.
2023-07-26 16:39:26
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Σπανάκι,Τυρί,Φασόλια
Γαύρος πλακί με μάραθο, ελιές και κάππαρη
Μόλις 20 λεπτά ψήσιμο θέλει ο γαύρος πλακί, που μπαίνει στο ταψί με ντοματίνια, μάραθο, ελιές και κάππαρη. Βγαίνει ζουμερός και νόστιμος γεμάτος μυρωδιές.
20 λεπτά
60 λεπτά
4
800 γρ. γαύρος, καθαρισμένος και ανοιγμένος σαν πεταλούδα (ή έτοιμα φιλέτα γαύρου, κατεψυγμένα), 2 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 1/3 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος, 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, 50 ml κρασί λευκό, ξηρό, ο χυμός από 1 λεμόνι, 2 δαφνόφυλλα, 18-20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση, 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 8 ελιές πράσινες, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες, 20 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο
Για να φτιάξουμε γαύρο πλακί με μάραθο, ελιές και κάππαρη, το πρώτο που κάνουμε είναι να προθερμάνουμε τον φούρνο στους 190°C. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα πασπαλίζουμε με τη μισή φρέσκια ρίγανη. Σε ένα κατσαρόλι σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμυδάκια για 4-5 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον χυμό, την υπόλοιπη φρέσκια ρίγανη, τη δάφνη, τα ντοματίνια και αλατοπίπερο και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.Σε ένα πυρέξ στρώνουμε το μείγμα του κρεμμυδιού να καλύψει τον πάτο και σκορπίζουμε τον μισό μαϊντανό. Στρώνουμε από πάνω τα φιλέτα γαύρου με το δέρμα προς τα πάνω. Σκορπίζουμε τις ελιές, την κάππαρη, τον ψιλοκομμένο μάραθο και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει ο γαύρος. Σερβίρουμε τον γαύρο πλακί με μάραθο, ελιές και κάππαρη με τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
2023-07-23 09:25:39
Αστέριος Κουστούδης
Κυρίως Γεύμα
Γαύρος,Χόρτα , Μυρωδικά,Ψάρι
Γρήγορο στρογκανόφ στο γουόκ
Έχεις δοκιμάσει στρογκανόφ; Ιδού η ευκαιρία.. χωρίς παίδεμα, έτοιμο σε 20' ακριβώς!
5 λεπτά
20 λεπτά
2
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (ή σησαμέλαιο, για πιο «κινέζικο» εφέ), 250 γρ. μοσχάρι φιλέτο ή κόντρα φιλέτο κομμένο σε λεπτές λωρίδες, 100 γρ. μικρά πορτομπέλο ή καφετιά μανιτάρια, χωρίς τα «ποδαράκια», κομμένα στα τέσσερα, 4 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα (ή γλυκιά, ανάλογα με τα γούστα μας), 100 ml ζεστό νερό (ή ζωμό, αν μας βρίσκεται), 4 κουτ. σούπας γιαούρτι πρόβειο, αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα από 1 λεμόνι, λίγο ρύζι του 10λεπτου
Για να φτιάξουμε το γρήγορο στρογκανόφ στο γουόκ, ξεκινάμε ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε ένα γουόκ ή σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά.Ρίχνουμε στο καυτό σκεύος το μοσχάρι, τα μανιτάρια και τα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά.Προσθέτουμε την πάπρικα και το νερό (ή το ζωμό). Μαγειρεύουμε για 2 - 3 λεπτά.Αποσύρουμε και έπειτα από 1 λεπτό (να μην κοχλάζει το φαγητό) προσθέτουμε 4 κουτ. σούπας γιαούρτι πρόβειο, αλατοπίπερο και ξύσμα από 1 λεμόνι.Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν με τα υγρά του φαγητού και σερβίρουμε αμέσως με ρύζι του 10λεπτου.
2023-05-15 17:25:40
Tina Webb
Κυρίως Γεύμα
Μανιτάρια,Μοσχάρι,Ρύζι
Γιουβαρλάκια λεμονάτα
Είναι φαγητό καταπραϋντικό τα γιουβαρλάκια. Σ' αυτή τη συνταγή έχουν αυγολέμονο πυκνό και πλούσιο και πατάτες για παρέα και είναι ακόμη πιο χορταστικά.
30 λεπτά
70 λεπτά
6-8
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς από σπάλα, 3 αυγά, χωριστά κρόκοι από ασπράδια, 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός, 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος, 60 γρ. ρύζι γλασέ, 80 ml ελαιόλαδο, 500 γρ. πατάτες, σε μέτριους κύβους, 5 κουτ. σούπας κορν φλάουρ, 50 ml χυμός λεμονιού, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να ετοιμάσουμε τα γιουβαρλάκια λεμονάτα βάζουμε σε μπολ τον κιμά, τα ασπράδια, αλατοπίπερο, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το ρύζι και το ελαιόλαδο.Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα και πλάθουμε περίπου 30 γιουβαρλάκια (περίπου 50 γρ. το καθένα).Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζουμε 2 λίτρα νερό (ή 1 1⁄2 λίτρο νερό και 500 ml σπιτικό ζωμό λαχανικών, αν έχουμε), ρίχνουμε τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν.Ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια και μαγειρεύουμε για άλλα 20-25 λεπτά, ξαφρίζοντας τακτικά.Χτυπάμε σε ένα μπολ, με το σύρμα, τους κρόκους, το κορν φλάουρ και τον χυμό λεμονιού.Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε ζωμό από την κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια και τον ρίχνουμε αργά και με σταθερή ροή στο μείγμα των κρόκων, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά, να ενσωματωθεί και να σχηματίσει μια λεία σάλτσα.Βράζουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
2023-10-31 07:00:59
Λευτέρης Λαζάρου
Κυρίως Γεύμα
Μοσχαρίσιος κιμάς,Πατάτες,Ρύζι
Πρασόρυζο (βίντεο)
Το δικό μας κόμφορτ ριζότο δεν είναι άλλο από ένα καλομελωμένο πρασόρυζο με όλη τη γλύκα του πράσου και τη φρεσκάδα των μυρωδικών.
20 λεπτά
45 λεπτά
4 – 6
1.200 γρ. πράσα κομμένα σε ροδέλες (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος - το υπόλοιπο το διατηρούμε στο ψυγείο για να ετοιμάζουμε ζωμούς κ.α.) , 350 γρ. ρύζι μακρύκοκκο , 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, 1 λίτρο νερό, ή σπιτικός ζωμός λαχανικών (αν έχουμε), 1/2 κουτ. γλυκού κόκκους μπαχάρι, κοπανισμένους, 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο, ξερό, καλά κοπανισμένο (ή 1 κουτ. σούπας φρέσκο, ψιλοκομμένο), χυμός από 1 λεμόνι , 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πρασόρυζο, αρχικά ζεσταίνουμε τα 60 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε τα πράσα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 – 4 λεπτά μέχρι να μαραθούν, ανακατεύοντας διαρκώς.Ρίχνουμε το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μπαχάρι, το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθεί καλά.Ρίχνουμε το νερό (ή τον ζωμό), ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 13 – 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα και το ρύζι να φουσκώσει και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο, το λεμονοχυμό και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ωμό, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
2024-03-01 15:36:40
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Λαχανικά,Πράσα,Ρύζι,Light,Vegan,Νηστίσιμα,Χορτοφαγικά,Χωρίς γαλακτοκομικά,Χωρίς γλουτένη,Χωρίς ζάχαρη
Κάρι με πατάτες και αρακά
Μια ινδική εκδοχή για το κλασικό πατατογιάχνι της νηστείας.
30 λεπτά
65 λεπτά
4
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 3-4 εκ., 2 κουτ. γλυκού σιναπόσποροι*, 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες, 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ελαφρώς κοπανισμένες, 2 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, ή 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη, 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς ** , 1/2 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα σε σκόνη, 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη, 1 κουτ. γλυκού γκάραμ μασάλα (ινδικό μείγμα μπαχαρικών - σε μπαχαράδικα) ή 1 κουτ. γλυκού κάρι, 100 γρ. αρακάς, 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, χοντροκομμένα, 80 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το σερβίρισμα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το σιναπόσπορο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να «σκάει». Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουνελαφρώς.Προσθέτουμε τις πατάτες, τον κουρκουμά, την πάπρικα, το κύμινο, το γκάραμ μασάλα και 250 ml νερό και μαγειρεύουμε για 18 - 20 λεπτά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα.Ρίχνουμε τον αρακά, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με σκεπασμένη την κατσαρόλα για άλλα 10 λεπτά ακόμη ή μέχρι να γίνουν τα υλικά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν ανακατεύουμε έντονα, για να μη λιώσουν οι πατάτες και χαλάσει η όψη του φαγητού. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε το σκόρδο, σκορπίζουμε το δυόσμο, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε τις πατάτες με κάρι και αρακά.
2022-04-06 18:46:50
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Αρακάς,Πατάτες,Νηστίσιμα,Χορτοφαγικά
Φουρνιστές πατάτες με πιπεριές Φλωρίνης και χωριάτικο λουκάνικο
Τα κρεμμύδια και οι πιπεριές Φλωρίνης ψήνονται και βγάζουν όλη τη γλυκάδα τους.
20 λεπτά
70 λεπτά
4
700 γρ. πατάτες, κομμένες κυδωνάτες, 350 γρ. λουκάνικο χωριάτικο, σε μέτριες ροδέλες, 2 πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 60 ml ελαιόλαδο, 20-30 ml χυμός λεμονιού, 1/2 – 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις φουρνιστές πατάτες με πιπεριές Φλωρίνης και χωριάτικο λουκάνικο προθερμαίνουμε τον φούρνο τους 200° C. Απλώνουμε τις πατάτες σε ένα μέτριο ταψί, τις αλατοπιπερώνουμε και τις περιχύνουμε με το ελιαόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν.Παράλληλα, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το λουκάνικο για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τις πιπεριές Φλωρίνης και το κρεμμύδι, πασπαλίζουμε με το μπούκοβο και ανακατεύουμε για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.Βγάζουμε για λίγο το ταψί με τις πατάτες από τον φούρνο, σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα λουκάνικα και τις πιπεριές, περιχύνουμε με τα υγρά του τηγανιού και τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να ροδίσουν.
2022-11-21 17:45:16
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Λουκάνικα,Πατάτες,Πιπεριές
Τυρόπιτα σε φύλλο αέρος, με φέτα, μυζήθρα και γάλα
Μια μοναδική συνταγή για παραδοσιακή τυρόπιτα Πελοποννήσου με φέτα και περίτεχνο χειροποίητο φύλλο.
60 λεπτά
105 λεπτά
Για ταψί 40 εκ.
1 κιλό αλεύρι δυνατό, κατά προτίμηση για τσουρέκι, 1 κουτ. γλυκού αλάτι, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το άλειμμα, 540-550 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου, 3 αυγά, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 400 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά (ή μισό μισό με κατσικίσιο γάλα), 500 γρ. φέτα, θρυμματισμένη, 300 γρ. νωπή μυζήθρα, θρυμματισμένη, 150 γρ. γιαούρτι πρόβειο, αλάτι (με προσοχή, γιατί η φέτα είναι αλμυρή), φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη ζύμη της τυρόπιτας σε φύλλο αέρος, με φέτα, μυζήθρα και γάλα, σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τις 2 κουτ. σούπας λάδι και το νερό και ανακατεύουμε με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ μέχρι τα υλικά να ενωθούν. Ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια μέτρια ζύμη για τη τυρόπιτα – δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή.Τη βάζουμε σε μπολ που λαδώνουμε με λίγο καλαμποκέλαιο, αλείφοντας παράλληλα και την ίδια τη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε κατά μέρος για 1 ώρα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και μεταφέρουμε εκεί το ζυμάρι. Αρχίζουμε να το διπλώνουμε προς το κέντρο του, πλάθοντάς το σε μπάλα, και με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε δύο ίσα μέρη. Τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά.Για τη γέμιση της τυρόπιτας, σε βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, το ελαιόλαδο και την κρέμα γάλακτος (ή το μείγμα της με γάλα).Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα τυριά, προσθέτουμε το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα κομμάτι ζύμης με τον πλάστη-βέργα σε μεγάλο στρογγυλό και λεπτό φύλλο, διαμέτρου σχεδόν 50 εκ. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί διαμέτρου 40 εκ. και στρώνουμε εκεί το φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα και φροντίζοντας οι άκρες να εξέχουν από το σκεύος. Με τα δάχτυλά μας το τσαλακώνουμε ελαφρά, προσέχοντας να μη σκιστεί.Ραντίζουμε το φύλλο στο ταψί με το μισό μείγμα αυγών και από πάνω απλώνουμε το μείγμα τυριών, ισιώνοντάς το ομοιόμορφα.Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης με τον ίδιο τρόπο και το απλώνουμε πάνω στη γέμιση. Το τσαλακώνουμε κι αυτό ελαφρά.Φέρνουμε τις άκρες των δύο φύλλων προς τα μέσα, σχηματίζοντας ένα στεφάνι γύρω από την πίτα.Τρυπάμε το φύλλο της τυρόπιτας με ένα πιρούνι εδώ κι εκεί, σε αρκετά σημεία, και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα αυγών.Ψήνουμε την τυρόπιτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
2022-10-10 20:49:11
null
Κυρίως Γεύμα
Αλεύρι (ζύμες),Γάλα,Τυρί
Μουσακάς κλασικός
Ένα από τα αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας στην κλασική του εκδοχή. Μπορείτε να τον σερβίρετε ως κυρίως πιάτο, ή να τον κόψετε σε μικρά κομμάτια και τον βγάλετε σαν ένα πλούσιο μεζεδάκι.
60 λεπτά
180 λεπτά
null
750 γρ. κιμάς από αρνί ή μοσχάρι (σπάλα), 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη, 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 150 ml κόκκινο ξηρό κρασί, 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές, αραιωμένος σε 300 ml νερό, 5 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες, 1 ξυλάκι κανέλας 2-3 κόκκοι μπαχάρι, 2 φύλλα δάφνης, 60 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 4 μεγάλες μελιτζάνες τσακώνικες, σε μακριές φέτες πάχους 1 εκ. , 3 κολοκυθάκια, σε φέτες πάχους 0,5 εκ., 3 μέτριες πατάτες, σε φέτες πάχους 0,5 εκ., λάδι για το τηγάνισμα, 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 120 γρ. βούτυρο αγελάδας, 1 λίτρο φρέσκο γάλα, ζεστό, 2 κρόκοι αυγών , 1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 150 γρ. κρητική γραβιέρα, τριμμένη
Για να ετοιμάσουμε τον κλασικό μουσακά αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε λίγα λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους, ενόσω ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.Ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε μεγάλο τηγάνι και τηγανίζουμε σε δόσεις τις φέτες πατάτας σε σχετικά μέτρια φωτιά (ιδεωδώς στους 140°C), μέχρι να μαλακώσουν, όχι να ροδίσουν.Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.Παράλληλα, ζεσταίνουμε ένα μαντεμένιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σιγοψήνουμε τα κολοκυθάκια, χωρίς λιπαρή ουσία, για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν απαλά.Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι.Ξεπλένουμε τις φέτες μελιτζάνας, τις σκουπίζουμε καλά και τις σιγοψήνουμε και αυτές στο τηγάνι όπου ψήσαμε τα κολοκυθάκια για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν απαλά.Ξεπλένουμε τις φέτες μελιτζάνας, τις σκουπίζουμε καλά και τις σιγοψήνουμε και αυτές στο τηγάνι όπου ψήσαμε τα κολοκυθάκια για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν απαλά.Αφήνουμε όλα τα λαχανικά να στραγγίξουν καλά, όση ώρα ετοιμάζουμε τον κιμά και την μπεσαμέλ.Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά με το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει σπυρωτός και να αλλάξει χρώμα.Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά.Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον αραιωμένο πελτέ, τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 25 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα.Αποσύρουμε και αφαιρούμε την κανέλα, τις δάφνες και τα μπαχάρια.Προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.Όση ώρα μαγειρεύεται ο κιμάς, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο μέχρι να λιώσει.Ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή κρέμα.Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να δέσει και να σχηματιστεί μια δεμένη, αλλά ελαφρώς ρευστή μπεσαμέλ.Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους 2 κρόκους, το μισό τυρί, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.Αλείφουμε ένα βαθύ ταψί με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε τις πατάτες κολλητά, ώστε να μη μείνουν κενά.Καλύπτουμε με τον μισό κιμά και σκεπάζουμε με τα κολοκυθάκια.Απλώνουμε τον υπόλοιπο κιμά και από πάνω στρώνουμε τις φέτες μελιτζάνας.Τέλος, απλώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.Ψήνουμε τον μουσακά για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε για 20-30 λεπτά να σταθεί το φαγητό προτού σερβίρουμε.
2023-10-27 18:33:18
null
Κυρίως Γεύμα
Αλεύρι (ζύμες),Λαχανικά,Μοσχαρίσιος κιμάς
Γαλοπούλα γεμιστή με συκωτάκια και κάστανα
Χριστούγεννα και γαλοπούλα, πάνε μαζί. Κι αυτή, είναι η καλύτερη που έφαγες ποτέ!
20 λεπτά
140 λεπτά
8
η γαλοπούλα που βράσαμε για τη σούπα, 500 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών, 150 γρ. φρυγανιά, τριμμένη, 200 γρ. συκωτάκια πουλιών, ψιλοκομμένα, 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 6 κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα, τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα, 40 ml μπράντι, 80 γρ. βούτυρο αγελάδος ή λάδι, 80 ml φρέσκο γάλα, 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο, 2 κρόκοι αυγών, 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γαλοπούλα γεμιστή με συκωτάκια και κάστανα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα συκωτάκια μέχρι να ροδίσουν.Σβήνουμε με το μπράντι, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, ανακατεύουμε και γεμίζουμε με το μείγμα την κοιλιά της γαλοπούλας. Αν θέλουμε, κλείνουμε το άνοιγμα με 2 οδοντογλυφίδες. Περιχύνουμε με το ζωμό, σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά, μέχρι να γίνει. Δεν θα χρειαστεί περισσότερη ώρα γιατί την έχουμε ήδη βράσει. (Σε κάθε περίπτωση, ελέγχουμε τρυπώντας τη με ένα μαχαίρι, γιατί οι γαλοπούλες ανάλογα με τον τρόπο εκτροφής τους έχουν και διαφορετικό χρόνο ψησίματος.Για παράδειγμα, οι κατεψυγμένες γαλλικές γαλοπούλες ψήνονται γρηγορότερα από τις νωπές ελληνικές συμβατικής αλλά και βιολογικής εκτροφής.)Βγάζουμε προσεκτικά τη γαλοπούλα σε ξύλο κοπής και την αφήνουμε για λίγο να «σταθεί».Σουρώνουμε το ζουμί που έχει μείνει στη γάστρα σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που μας αρέσει.Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αδειάζουμε σε σαλτσιέρα.Ανοίγουμε την κοιλιά της γαλοπούλας και αδειάζουμε προσεκτικά τη γέμιση σε μια πιατέλα. Κόβουμε το πουλερικό σε μερίδες με ένα κοφτερό, μυτερό μαχαίρι με μακριά και εύκαμπτη λάμα, ώστε να μπορεί να κόβει κλειδώσεις και να λυγίζει ακολουθώντας τις καμπύλες του.Βάζουμε σε μια πιατέλα ξεχωριστά τα λευκά από τα σκούρα μέρη της γαλοπούλας. Σερβίρουμε με τη γέμιση στην πιατέλα και τη σάλτσα σε σαλτσιέρα, για να βάζει ο καθένας στο πιάτο του όση θέλει.
2022-12-16 17:52:59
Περικλής Κοσκινάς
Κυρίως Γεύμα
Γαλοπούλα,Χριστούγεννα
Καρέ αρνιού ψευτοκαπνισμένο, με τραγανή κρούστα
Καρέ αρνιού ψευτοκαπνισμένο, με κρούστα. Συνταγή που λιώνει στο στόμα!
30 λεπτά
100 λεπτά
4
2 καρέ αρνιού (λέγεται και κορόνα και είναι τα ενωμένα παϊδάκια του ζώου), χωρίς το κόκαλο. Zητάμε από τον κρεοπώλη να ξεχωρίσει το «μάτι», το ψαχνό δηλαδή στη βάση των καρέ, και να μας δώσει χωριστά τα κόκαλα. Κάθε φιλέτο ζητάμε να μας το κόψει σε δύο κομμάτια, 100 γρ. έτοιμη σάλτσα ντομάτας, 200-250 γρ. τριμμένη φρυγανιά, 100 ml ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 4-5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα , 500 γρ. αρνίσια κόκαλα (αυτά που μας κράτησε ο χασάπης), 200 γρ. κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα, 200 γρ. καρότα, ψιλοκομμένα, 200 ml λευκό ξηρό κρασί, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε καρέ αρνιού ψευτοκαπνισμένο, με τραγανή κρούστα, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, όλα τα υλικά για τη μαρινάδα.Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αρνί και ανακατεύουμε.Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε το αρνί στο ψυγείο για 2 ώρες να μαριναριστεί.Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα αρνίσια κόκαλα στο ελαιόλαδο, μαζί με τα κρεμμύδια, το σέλερι και τα καρότα, για 6-7 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να καλύψει τα κόκαλα.Αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι τα υγρά να μειωθούν περίπου στο μισό.Πετάμε τα κόκαλα και περνάμε τα λαχανικά και τα υγρά από το μπλέντερ (για λεία υφή, περνάμε τη σάλτσα από ψιλή σήτα).Διορθώνουμε το αλατοπίπερο.Βάζουμε στο μπλέντερ τη σάλτσα ντομάτας και τη φρυγανιά και χτυπάμε.Απλώνουμε το μείγμα σε λεπτή στρώση σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 110° C ή μέχρι να στεγνώσει καλά.Περνάμε το μείγμα ξανά από το μπλέντερ για να γίνει σκόνη.Στεγνώνουμε καλά τα 4 φιλέτα αρνιού από τη μαρινάδα.Τα ψήνουμε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή σε σχαροτήγανο σκέτο, χωρίς λάδι, για 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά και να ψηθούν στο εσωτερικό τους, σε μέτριο βαθμόΤα βγάζουμε από το σκεύος και τα πανάρουμε στο μείγμα ντομάτας φρυγανιάς.Μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψάκι, μαζί με τα υγρά που έμειναν στο τηγάνι.Ψήνουμε για 3-4 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 250° C, μέχρι να ροδίσει η κρούστα.Σερβίρουμε, τα καρέ αρνιού, με τη σάλτσα στο πλάι και αν θέλουμε με φασολάκια σαλάτα.
2022-09-25 13:55:22
null
Κυρίως Γεύμα
Αρνί,Κρεμμύδι,Ντομάτα,Πάσχα
Φρυγαδέλια
Φρυγαδέλια, μεγάλη είναι η επιτυχία και η φήμη αυτού του πιάτου στον «Βλάσση», από τα πρώτα του χρόνια μέχρι σήμερα.
20 λεπτά
35 λεπτά
4
1 κιλό μοσχαρίσιο συκώτι, καλά καθαρισμένο από ίνες και νεύρα, κομμένο σε μπαστουνάκια πάχους 2 εκ., 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια, 30 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 μεγαλούτσικο κομμάτι αρνίσια μπόλια, καλά πλυμένη με ζεστό νερό και εντελώς στεγνή
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα μπαστουνάκια συκωτιού, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαριναριστούν για 5-6 ώρες, σε σχετικά δροσερό μέρος (το καλοκαίρι στο ψυγείο).Αν η μπόλια είναι πολύ σκληρή και άκαμπτη, τη μουλιάζουμε σε νερό για 2-3 ώρες ή μέχρι να δούμε ότι είναι εύκαμπτη και μπορεί να τυλιχτεί χωρίς να σπάσει. Την ξεπλένουμε σχολαστικά με ζεστό νερό και τη στεγνώνουμε εντελώς. Κόβουμε κομμάτια όσα και τα μπαστουνάκια συκωτιού, σε μέγεθος τέτοιο ώστε να μπορεί το κάθε κομμάτι να τυλίξει το μπαστουνάκι συκωτιού (λίγο πιο μεγάλα από την παλάμη μας).Αν τα ανοίγματά της είναι μεγάλα, τυλίγουμε κάθε μπαστούνι δύο φορές. Δένουμε τις άκρες προσεκτικά σε μικρούς κόμπους, για να μην ξετυλιχθεί. Αλατοπιπερώνουμε.Ίδανικά τα φρυγαδέλια ψήνονται στη σχάρα, στα κάρβουνα, σε μέτρια προς ελαφρώς χαμηλή φωτιά, μέχρι να ροδίσει ωραία η μπόλια και να ψηθεί το συκώτι, αλλά χωρίς να στεγνώσει. Δοκιμάζουμε ένα φρυγαδέλι κόβοντάς το στη μέση: πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμο και ζουμερό.Στη διάρκεια του ψησίματος γυρνάμε πολύ συχνά τα φρυγαδέλια, για να μην αρπάξει η μπόλια.Εναλλακτικά ψήνουμε τα φρυγαδέλια σε δόσεις, σε λαδωμένο αντικολλητικό τηγάνι, πάντα σε μέτρια φωτιά, με συχνά γυρίσματα, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει το συκώτι και να ροδίσει ομοιόμορφα η μπόλια.Μπορούμε να τα ψήσουμε και στο γκριλ, για περίπου 5 - 6 λεπτά από κάθε πλευρά, αλλά θα τα ακουμπήσουμε πάνω σε καυτή λαδωμένη σχάρα που στερεώνουμε πάνω από ένα ταψάκι, ώστε να απομακρυνθούν τα περιττά και βαριά λίπη.Σερβίρουμε τη φρυγαδέλια με τηγανητές πατάτες.
2022-03-24 14:22:04
null
Κυρίως Γεύμα
Αρνί,Μοσχάρι
Κρεατόσουπα με λαχανικά και φιδέ
Τι καλύτερο από μια ζεστή σούπα με μοσχαράκι και λαχανικά; Αυτή η κρεατόσουπα που με την προσθήκη φιδέ αποκτά σώμα και γίνεται άκρως χορταστική και απολαυστική.
20 λεπτά
90 λεπτά
6
500 γρ. μοσχάρι ποντίκι, σε μικρούς κύβους, 1 πατάτα, σε κύβους 2-3 εκ., 1 καρότο, σε μέτριες ροδέλες, 1 πράσο, σε χοντρές ροδέλες, 1 μικρή σελινόριζα, σε κύβους 2-3 εκ., 100 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο, 1 φωλιά φιδές, χοντροσπασμένος, 30 ml χυμός λεμονιού, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε κρεατόσουπα με λαχανικά και φιδέ, αρχικά, βάζουμε το μοσχάρι με 1 ½ λίτρο νερό σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, να μισομαλακώσει.Στη συνέχεια, ξαφρίζουμε όσο χρειάζεται.Ρίχνουμε την πατάτα, το καρότο, το πράσο και τη σελινόριζα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.Προσθέτουμε αλατοπίπερο, τον φιδέ, το σπανάκι και τον χυμό λεμονιού και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και ο φιδές.Σερβίρουμε, την κρεατόσουπα με λαχανικά και φιδέ, με ψωμί και ελιές.
2023-10-29 10:30:18
Νίκη Χρυσανθίδου
Κυρίως Γεύμα
Καρότα,Μοσχάρι,Πράσα
Πιλάφι µε συκωταριά και µάραθα
Μία από τις δεκάδες συνταγές από το μεγάλο πασχαλινό αφιέρωμα του «Γ». Μην το χάσετε αυτή την Κυριακή.
20 λεπτά
50 λεπτά
4
το συκώτι από 1 συκωταριά, σε κομμάτια περίπου 2 εκ., 2 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες, 1 μέτριο, ξερό κρεμμύδι,, σε ψιλά καρέ, 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες, 4 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 10 κλωνάρια μάραθου, ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), 1/2 μάτσο ανάμεικτα μυρωδικά, ψιλοκομμένα, όπως μαϊντανό, άνηθο, μυρώνια κ.ά., 300 γρ. ρύζι Καρολίνα, 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές, 80 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο (αν θέλουμε), 50 γρ. βούτυρο (αν θέλουμε), 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να ετοιμάσουμε το πιλάφι µε συκωταριά και µάραθα σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το συκώτι με το μπέικον και το κρεμμύδι για περίπου 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν.Προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να λαδωθούν καλά όλα τα υλικά.Ρίχνουμε περίπου 900 ml νερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει, να φουσκώσει και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.Αποσύρουμε και σκορπίζουμε τα μυρωδικά.Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε σε ένα μικρό τηγάνι το βούτυρο, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει και να αρχίσει να ροδίζει.Περιχύνουμε με το βούτυρο το πιλάφι, ανακατεύουμε απαλά, σκορπίζουμε το τυρί και σερβίρουμε.Στο ποτήρι: Ενα στιβαρό ροζέ κρασί από Ξινόμαυρο.Οι πιο τολμηροί ίσως το δοκιμάσουν στην ημίξηρη εκδοχή του.
2023-06-23 10:45:00
Γαστρονόμος
Κυρίως Γεύμα
Μάραθος,Συκώτι
Παστίτσιο ντόλτσε (Βενετσιάνικο παστίστιο)
Παστίτσιο ντόλτσε, λίγοι Κερκυραίοι το έχουν ακουστά και ακόμα λιγότεροι το έχουν δοκιμάσει. Δύσκολη συνταγή αλλά θα σας ανταμείψει με την ξεχωριστή γεύση της.
1D
1D45 λεπτά
για βαθιά φόρμα 35 εκ., 10 μερίδες
2 αυγά βρασμένα σφιχτά, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα (ή 6 αυγά ορτυκιού), 2 λουκάνικα χωριάτικα (περίπου 400 γρ. συνολικά), σε λεπτές φέτες, σοταρισμένα σε τηγάνι μέχρι να ροδίσουν, 2 ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου (ή 2 ολόκληρα ορτύκια), 40 ml ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη και ολόκληρη, 400 ml ξηρό κόκκινο κρασί, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, 1 μπουκάλι (750 ml) κόκκινο ξηρό κρασί, 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες, 150 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο, 1 κουτ. γλυκού αλάτι, 1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη, 5 γαρίφαλα, 1 1⁄2 λίτρο ζωμός κρέατος, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 πακέτο πορτσίνι ξερά (περίπου 30 γρ.), μουλιασμένα σε 60 ml νερό, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 250 γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο, κομμένο σε κύβους 1,5 εκ., 130 γρ. ψαρονέφρι, σε κύβους 1,5 εκ., 150 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο, 5 φέτες νούμπουλο ή λούζα, ψιλοκομμένες, 4 φέτες σαλάδο (κερκυραϊκό σαλάμι ή άλλο πικάντικο σαλάμι αέρος), ψιλοκομμένες, 12 συκωτάκια κοτόπουλου, ψιλοκομμένα, 1/2 λίτρο ζωμός κρέατος, 3 καρφάκια γαρίφαλο, 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι, 1/3 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη, 50 ml ελαιόλαδο, 250 γρ. κιμάς χοιρινός από σπάλα, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 1 μικρή πατάτα, καθαρισμένη και βρασμένη, 1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένος άνηθος, 1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένος μαϊντανός, 1 κουτ. σούπας ούζο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο αλεύρι (για το αλεύρωμα), ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα), 2 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα, 1/4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι, 3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας, 1 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος, 1 κιλό μακαρόνια για παστίτσιο Νο 2, χοντροκομμένα με το χέρι μας, 10 κουτ. σούπας ανάλατο βούτυρο αγελάδας, 2 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα, 5 + 3/4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι, 3/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη, 3 μεγάλα αυγά και 1 κρόκος, 200 γρ. + 3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας, σε κομματάκια, 1 κρόκος αυγού, αραιωμένος με 1 κουτ. σούπας νερό
Σε βαθύ μπολ μαρινάρουμε τον κιμά μέσα στο κόκκινο κρασί και το αφήνουμε για τουλάχιστον 6 ώρες στο ψυγείοΣτραγγίζουμε και πετάμε το κρασί. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι, τo μπέικον, το αλάτι και τα μπαχαρικά, ανακατεύοντας συνεχώς για 3-4 λεπτά.Προσθέτουμε 1 κουτάλα ζωμό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί.Προσθέτουμε και άλλη κουτάλα και όταν έχει απορροφηθεί και αυτή, ρίχνουμε τον υπόλοιπο ζωμό.Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράζει για 3-4 ώρες, μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλος ο ζωμός, αλλά η σάλτσα να είναι ακόμα ζουμερή. Αφαιρούμε και πετάμε τα γαρίφαλα.Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.Ρίχνουμε το κρασί, το σκόρδο και αφήνουμε να πάρει μία βράση.Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα. Το βγάζουμε, το ξεψαχνίζουμε και αφήνουμε το ψαχνό σε μπολ με λίγη από τη σάλτσα του.Στραγγίζουμε τα μανιτάρια και κρατάμε το υγρό. Τα ψιλοκόβουμε. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και το μπέικον για 5-6 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτουμε το μοσχάρι, το ψαρονέφρι, το νούμπουλο, το σαλάμι και τα συκωτάκια, το αλάτι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά για 4-5 λεπτά. Σβήνουμε με τον ζωμό, αφήνουμε να πάρει μία βράση και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.Σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα. Αν έχουν απορροφηθεί όλα τα υγρά, προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό των μανιταριών (σουρωμένο). Η σάλτσα δεν πρέπει να είναι στεγνή.Βάζουμε όλα τα υλικά σε πολυκόφτη και τα αλέθουμε καλά, να ενωθούν σε μια ζύμη. Πλάθουμε κεφτεδάκια πολύ μικρά και τα αλευρώνουμε. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.Ρίχνουμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά, ίσα να ροδίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν το περιττό λάδι.Χτυπάμε στον πολυκόφτη γάλα, αλεύρι και αλάτι για 1 λεπτό, μέχρι να αναμειχθούν. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το μείγμα γάλακτος - αλευριού.Σιγοβράζουμε για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει ελαφρώς η μπεσαμέλ.Σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα μακαρόνια μόνο για 3 λεπτά. Στραγγίζουμε και βάζουμε τα μακαρόνια σε μεγάλο μπολ με το μισό βούτυρο και όλο το τυρί. Ανακατεύουμε καλά.Προσθέτουμε στο μπολ με τα μακαρόνια το υπόλοιπο βούτυρο, τον κιμά, το ραγού, τις πολπετίνες, τα αυγά, τα λουκάνικα, το κοτόπουλο και τέλος την μπεσαμέλ, ανακατεύοντας καλά. Σκεπάζουμε το μπολ.Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και τα ζυμώνουμε δουλεύοντάς τα γρήγορα όλα μαζί, ώστε να μη ζεσταθεί και λιώσει το βούτυρο. Τη χωρίζουμε σε τρία κομμάτια. Κρατάμε το ένα και τα υπόλοιπα τα διατηρούμε στο ψυγείο, τυλιγμένα με μεμβράνη.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.Βουτυρώνουμε μια βαθιά φόρμα (διαμέτρου 35 εκ. και ύψους 7-8 εκ. – ιδανικά που να ανοίγει από τα πλάγια) ή ένα ταψί ανάλογων διαστάσεων. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη το κομμάτι ζύμης σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 35 εκ., όση και το μέγεθος της φόρμας που θα χρησιμοποιήσουμε. Καλύπτουμε με το φύλλο τη βάση της βουτυρωμένης φόρμας και το τρυπάμε παντού με ένα πιρούνι.Ψήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Το ξεφουρνίζουμε, αλλά αφήνουμε τον φούρνο αναμμένοΑνοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο και κόβουμε στενόμακρες λωρίδες με μήκος περίπου 10 εκ., λίγο περισσότερο δηλαδή από το ύψος της φόρμας, και τις εφαρμόζουμε στο εσωτερικό των τοιχωμάτων, ενώνοντας με τη βάση και φροντίζοντας να εξέχουν λίγο από το χείλος της φόρμας. Γεμίζουμε τη φόρμα με τη γέμιση, ομοιόμορφα, αλλά αφράτα (ας κάνει και βουναλάκι) χωρίς να πιέζουμε. Με το τελευταίο κομμάτι ζύμης ανοίγουμε με τον πλάστη στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 35 εκ. και καλύπτουμε την επιφάνεια της γέμισης. Διπλώνουμε γύρω γύρω με τις άκρες των λωρίδων και σφραγίζουμε τη γέμιση.Αν περισσεύει ζύμη, μπορούμε να κόψουμε διακοσμητικά σχήματα, όπως φύλλα, και να στολίσουμε την πίτα. Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο αυγού, κάνουμε στο κέντρο του φύλλου μια τρυπούλα και χώνουμε μέσα ένα «φουγάρο» (σαν χωνί) από λαδόκολλα για να φεύγουν οι ατμοί.Ψήνουμε για 45-50 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει η ζύμη. Αφήνουμε να κρυώσει το ντόλτσε και να σταθεί πριν ανοίξουμε τη φόρμα πολύ προσεκτικά, για να μη μας σπάσει.
2022-10-10 17:25:11
null
Κυρίως Γεύμα
Ζυμαρικά,Κοτόπουλο,Κρέας
Σούπα τραχανά με χωριάτικο λουκάνικο
null
10 λεπτά
30 λεπτά
4
1 φλιτζ. τσαγιού τραχανάς ξινός Βλάχα, 1.200 ml νερό, 1/3 φλιτζ.τσαγιού ελαιόλαδο, 2 μέτρια κρεμμύδια, σε μικρούς κύβους, 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη, 1 κουτ. σούπας δυόσμος, ξερός, 250 γρ. χωριάτικα λουκάνικα, ψιλοκομμένα, λίγη παρμεζάνα τριμμένη (για το σερβίρισμα)
Για να φτιάξουμε σούπα τραχανά με χωριάτικο λουκάνικο, αρχικά σοτάρουμε, σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, τα κρεμμύδια μαζί τα λουκάνικα και αλατοπίπερο, για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον τραχανά ανακατεύουμε να λαδωθεί.Προσθέτουμε το νερό.Όταν πάρει μια βράση, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον δυόσμο.Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να χυλώσει η σούπα.Σερβίρουμε, την σούπα με τραχανά και χωριάτικο λουκάνικο, αν θέλουμε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα.
2024-01-21 14:11:01
Γαστρονόμος
Κυρίως Γεύμα
Κρεμμύδι,Λουκάνικα,Τραχανάς
Χοιρινό με κολοκύθα στο φούρνο
Προσθέστε τη συνταγή για χοιρινό με κολοκύθα στο φούρνο, στα αγαπημένα σας άρθρα για να τη βρείτε εύκολα όταν θα τη χρειαστείτε για τα γιορτινά σας μαγειρέματα.
30 λεπτά
115 λεπτά
6
1 χοιρινό μπριζολίκι 1.300 - 1.400 γρ. (ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το κόκαλο, να βγάλει ολόκληρο το κομμάτι από τις μπριζόλες και να μας το περάσει σε διχτάκι), περίπου 700 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη, 1 μεγάλο κυδώνι, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι, 1 κουτ. γλυκού ξερό φασκόμηλο, τριμμένο (αν δεν σας αρέσει, χρησιμοποιήστε δεντρολίβανο), 1 γεμάτη κουτ. σούπας κόλιανδρος, κοπανισμένος σε σκόνη, 3-4 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες (ή όσο σκόρδο θέλετε), 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι, 4 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι, 1/2 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
Για το χοιρινό με κολοκύθα στο φούρνο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C (στον αέρα προτιμότερο). Ανακατεύουμε το φασκόμηλο (ή το δεντρολίβανο) με τον κόλιανδρο και το σκόρδο (αν το βάλουμε).Αλείφουμε το κρέας με λίγο από το μετρημένο λάδι, το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με τη μισή ποσότητα από το μείγμα μπαχαρικών-σκόρδου.Το βάζουμε σε ένα ευρύχωρο ταψί και ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και το κρασί, για να μην κολλήσει το κρέας και συγχρόνως να το διαπεράσει η μυρωδιά του κρασιού.Το βάζουμε να ψηθεί για περίπου 45 λεπτά. Παρακολουθούμε το ψήσιμο και, αν σκουραίνει πολύ το χρώμα του, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ειδικό για ψήσιμο.Στο μεταξύ, κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια σαν σπιρτόκουτα, το κυδώνι σε χοντρούτσικες φέτες και το κρεμμύδι σε φετάκια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Τα αλατοπιπερώνουμε, τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι.Τα ανακατεύουμε καλά και, όταν περάσουν τα 45 λεπτά του ψησίματος, τραβάμε το ταψί και τα τακτοποιούμε γύρω-γύρω από το κρέας.Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30-40 λεπτά ακόμα. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος σωθούν τα υγρά στο ταψί και κινδυνεύσουν να κολλήσουν τα υλικά, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό και σείουμε το ταψί.Λίγο πριν ξεφουρνίσουμε το φαγητό, ραντίζουμε τόσο το κρέας όσο και την κολοκύθα με το βαλσαμικό ξίδι.Ξεφουρνίζουμε το ψητό, αφαιρούμε το διχτάκι, και το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε ωραίες, λεπτές φέτες.Συνοδεύουμε το κρέας με την κολοκύθα, τα κρεμμύδια και το κυδώνι.
2021-10-29 11:36:24
Εύη Βουτσινά
Κυρίως Γεύμα
Κολοκύθα,Κυδώνι,Χοιρινό
Τηγανιά με κοτόπουλο και φρέσκα κρεμμυδάκια
Τηγανιά με κοτόπουλο, ένας εξαίσιος και γευστικός μεζές ή κυρίως πιάτο, εσείς διαλέγετε.
15 λεπτά
35 λεπτά
4
700 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, σε λωρίδες πλάτους περίπου 2 εκ., 1 σκελίδα σκόρδου, ελαφρώς κοπανισμένη, το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), 120 ml λευκό ξηρό κρασί, 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς (ή κιτρινόριζα - ανατολίτικο μπαχαρικό με έντονο κίτρινοπορτοκαλί χρώμα, που βρίσκουμε σε μορφή σκόνης σε μπαχαράδικα και σούπερ μάρκετ), 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη, 90 ml ελαιόλαδo, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την τηγανιά κοτόπουλου ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας τα κρεμμυδάκια και το κοτόπουλο.Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου 1/2 λεπτό, ίσα να αρωματίσει το λάδι. Το αφαιρούμε, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.Προσθέτουμε το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.Ρίχνουμε τον άνηθο, τον κουρκουμά, την πάπρικα, το τζίντζερ και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό, να αναμειχθούν.Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε 2 - 3 κουτ. σούπας νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.Συνοδεύουμε τηγανιά με κοτόπουλο και φρέσκα κρεμμυδάκια με αφράτο αρωματικό πιλάφι ή με πατάτες τηγανητές και γιαούρτι.
2023-09-21 19:20:22
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Κοτόπουλο,Κρεμμύδι
Μοσχάρι λεμονάτο, με τραγανά κολοκυθάκια
Το μοσχάρι τρυφερεύει στην κατσαρόλα, τα κολοκυθάκια μαλακώνουν αλλά κρατάνε λίγο στο δόντι και η νόστιμη λεμονάτη σάλτσα με τον δυόσμο τα δένει υπέροχα.
20 λεπτά
95 λεπτά
4
1 κιλό μοσχάρι σπάλα, κομμένο σε κύβους περίπου των 3 εκ., 1 κιλό κολοκυθάκια μικρά, καθαρισμένα, κομμένα κατά μήκος σε μέτρια μπαστουνάκια, 500 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη, 1 φύλλο δάφνης, 1/2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο, κοπανισμένο, 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη, ο χυμός από 1 λεμόνι (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει), 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το μοσχάρι λεμονάτο με τραγανά κολοκυθάκια, πρώτα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, το μαραθόσπορο, το θυμάρι και τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.Ρίχνουμε πε ρίπου 1.300 ml νερό (τόσο ώστε να καλύπτει κατά τα 2/3 τα υλικά), ανακατεύουμε απαλά, μετριάζουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.Μαγειρεύουμε για περίπου 45 - 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια, κα λύτερα σε δόσεις, για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια μαζί με το λάδι στην κατσαρόλα με το κρέας, αλατοπιπερώνουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά.Ελέγχουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.Μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και τα κολοκύθια (όχι εντελώς, καλό είναι να μείνουν λίγο τραγανά). Αποσύρουμε.Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε το ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη.Προσθέτουμε λίγα κολοκύθια, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, τον δυόσμο και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.Αδειάζουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα και τη σείουμε ώστε να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υγρά.Αφαιρούμε τη δάφνη και σερβίρουμε.
2023-07-11 12:54:54
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Κολοκυθάκια,Κρεμμύδι,Μοσχάρι
Σολομός με ζεστή σαλάτα φακής
Συνδυασμός που κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια στα εστιατόρια, εδώ σε μία απλή, σπιτική εκδοχή.
20 λεπτά
65 λεπτά
4
4 φιλέτα σολομού (χωρίς το δέρμα), 60 ml ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille Dijon originale, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille au miel (με μέλι), 1 φλιτζ. τσαγιού φακές ψιλές, 2 φύλλα δάφνης, 2 μέτρια καρότα, κομμένα σε ψιλά καρέ, ελάχιστο αλεύρι, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ + 1 ολόκληρο, καθαρισμένο, 1 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 1 κουτ. σούπας ρίγανη ή δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερός, κοπανισμένος αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε το σολομό, ξεκινάμε βάζοντας τις φακές να βράσουν σε άφθονο νερό με τα 2 δαφνόφυλλα και το ολόκληρο κρεμμύδι. Τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι εντελώς (πρέπει να κρατάνε λίγο στο δόντι για σαλάτα), για περίπου 20 - 25 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και πετάμε τα δαφνόφυλλα και το κρεμμύδι. Τις βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα και από τις δύο μουστάρδες, τα 1/3 του λαδιού (20 ml) και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε.Παράλληλα, σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, σε 20 ml από το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το καρότο μέχρι να χρυσίσουν και να μαλακώσουν λίγο, για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ποσότητα από τις μουστάρδες και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό. Αποσύρουμε και, μόλις το μείγμα κρυώσει λίγο, το ανακατεύουμε με τις φακές. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Διατηρούμε τη σαλάτα χλιαρή.Στο μεταξύ, αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του σολομού, τα αλευρώνουμε ελαφρώς και τινάζουμε να πέσει το περιττό. Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε στο υπόλοιπο λάδι (20 ml) τα φιλέτα του σολομού (σε δόσεις, αν δεν χωράνε στο σκεύος), μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές και να γίνουν στο εσωτερικό τους καταπώς μας αρέσουν, ιδανικά για 8-10 λεπτά συνολικά.Βάζουμε στη σαλάτα τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και μοιράζουμε στα πιάτα. Προσθέτουμε το σολομό και σερβίρουμε.
2024-02-23 10:02:24
Γαστρονόμος
Κυρίως Γεύμα
Σολομός,Φακές
Πουτανέσκα, η αγαπημένη μακαρονάδα της Νάπολης
Είναι από τις πιο γνωστές σάλτσες της περιοχής. Με αντσούγιες, κάππαρη, ελιές και καυτερές πιπερίτσες, είναι μια σάλτσα όλο εντάσεις.
10 λεπτά
25 λεπτά
4-6
500 γρ. σπαγγέτι ή λινγκουίνι 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη , 2 μικρές πιπεριές τσίλι, φρέσκες ή αποξηραμένες, ψιλοκομμένες, ή 1 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο σε νιφάδες (ή όσο θέλουμε, ανάλογα με την αντοχή μας στα καυτερά) , 6 φιλέτα αντσούγιας, καλά ξεπλυμένα, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα , 800 γρ. ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες (μαζί με το ζουμί τους) , 100 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς το κουκούτσι, χοντροκομμένες , τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα , 4 κουτ. σούπας κάππαρη, καλά ξεπλυμένη και στραγγισμένη , 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, κοπανισμένη , 60 ml ελαιόλαδο , αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε τα σπαγγέτι με σάλτσα puttanesca, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο με τις καυτερές πιπεριές και τις αντσούγιες για περίπου 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 7-8 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά 3 λεπτά λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες. Με μια λαβίδα για μακαρόνια βγάζουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα (χωρίς να τα σουρώσουμε), τα βάζουμε στο σκεύος με τη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά. Αν το φαγητό μάς φαίνεται στεγνό, προσθέτουμε λίγο από το νερό του βρασίματος. Προσθέτουμε τις ελιές, τον μαϊντανό, την κάππαρη και τη ρίγανη και ανακατεύουμε απαλά να ανακατευτούν τα υλικά. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
2023-11-07 16:26:12
Χριστόφορος Πέσκιας
Κυρίως Γεύμα
Ελιά,Ζυμαρικά
Ηπειρώτικη φασολάδα φούρνου
Οι κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης αλλά και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση στη φασολάδα φούρνου.
20 λεπτά
140 λεπτά
6
500 γρ. φασόλια μέτρια, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ σε κρύο νερό, 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ, το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 μέτριο πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες, 2 μέτρια κλωνάρια σέλινο, με τα φύλλα τους, κομμένα σε λεπτές ροδέλες, 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη, 500 γρ. ντοματάκια ολόκληρα, κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη (ή φρέσκια ντομάτα στην εποχή της), 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες, 1 φύλλο δάφνης, 3 πιπεριές Φλωρίνης, από βάζο, στραγγισμένες, κομμένες σε μέτρια καρέ (ή 2 μέτριες φρέσκες, στην εποχή τους), 1 κοφτό κουτ. γλυκού μπούκοβο σε σκόνη (αυξομειώνουμε την ποσότητα ανάλογα με τα γούστα μας στα καυτερά), 2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), 2 κουτ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), αλάτι, 150 ml ελαιόλαδο
Για να φτιάξουμε την Ηπειρώτικη φασολάδα φούρνου, ξεκινάμε στραγγίζοντας τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό τόσο που να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια, χωρίς να λιώσουν. Σουρώνουμε τα φασόλια και κρατάμε το νερό όπου έβρασαν.Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλινο, το σκόρδο και τα καρότα για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό και προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα, τη δάφνη, αλάτι και το μπούκοβο και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C.Σε μια γάστρα ή ένα βαθύ ταψί ρίχνουμε τα φασόλια, τη σάλτσα με τα λαχανικά, τις πιπεριές Φλωρίνης (αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες, τις σοτάρουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά) και το νερό που κρατήσαμε. Το νερό πρέπει να υπερκαλύπτει τα υλικά κατά 3-4 εκ. Αν είναι λιγότερο, προσθέτουμε ζεστό νερό. Κλείνουμε με το καπάκι ή με αλουμινόχαρτο (αν χρησιμοποιούμε ταψί) και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και να χυλώσει η φασολάδα. Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε τη δάφνη, σκορπίζουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
2023-02-06 15:17:05
Αστέριος Κουστούδης
Κυρίως Γεύμα
Όσπρια,Φασόλια,Vegan,Νηστίσιμα,Χορτοφαγικά
Κοτόπουλο με πάπρικα, μουστάρδα και κρασί
H σάλτσα της συνταγής είναι «όλα τα λεφτά» Μην ξεχάσετε να συνοδεύσετε το κοτόπουλο με πατάτες τηγανιτές ή πιλάφι!
10 λεπτά
28 λεπτά
4
700 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους 3 εκ., 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα, 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά, 90 ml λευκό κρασί, 2 κουτ. σούπας μουστάρδα, 1 φύλλο δάφνης, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για να φτιάξουμε κοτόπουλο με πάπρικα, μουστάρδα και κρασί, αρχικά αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο με τη δάφνη για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πάπρικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ανακατεύουμε τη μουστάρδα με 5 κουτ. σούπας νερό και περιχύνουμε το κοτόπουλο.Μαγειρεύουμε για άλλα 6-8 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.Συνοδεύουμε, το κοτόπουλο με πάπρικα, μουστάρδα και κρασί, με πατάτες τηγανητές ή με ένα αφράτο πιλάφι και πράσινη σαλάτα.
2022-07-01 15:36:54
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Κοτόπουλο,Κρασί,Κρεμμύδι
Τηγανητό ψάρι με τζίντζερ
Παραδοσιακά στην Ταϊλάνδη το ψάρι δεν αλευρώνεται πριν τηγανιστεί αλλά θέλουμε να γίνει τραγανό, διαφορετικά η σάλτσα θα το µουλιάσει.
25 λεπτά
40 λεπτά
2
1 µεγάλο ή 2 µέτρια φρέσκα ψάρια της αρεσκείας µας, για τηγάνι, καθαρισµένα, 15 γρ. αποξηραµένα µανιτάρια, 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τριµµένο µαύρο πιπέρι, 1 κουτ. σούπας oyster sauce * (σάλτσα στρειδιών), 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας, 1/4 κουτ. γλυκού ζάχαρη, ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο για βαθύ τηγάνισµα + 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 4 σκελίδες σκόρδου, χοντροκοµµένες, 1 µικρό καρότο, κοµµένο σε λεπτά µπαστουνάκια, 1 κοµµάτι τζίντζερ 2 εκ., κοµµένο σε λεπτά µπαστουνάκια, το λευκό και τρυφερό πράσινο µέρος από 2 φρέσκα κρεµµυδάκια, κοµµένα σε λεπτές φέτες, για το γαρνίρισµα
Μουλιάζουµε τα µανιτάρια σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά µέχρι να µαλακώσουν, τα στραγγίζουµε και τα ψιλοκόβουµε.Στεγνώνουµε καλά το ψάρι.Χαράζουµε το ψάρι τρεις ή τέσσερις φορές και από τις δύο πλευρές µε ένα κοφτερό µαχαίρι. Τρίβουµε το ψάρι µέσα και έξω µε αλάτι. Βάζουµε το αλεύρι και το τριµµένο πιπέρι σε ένα πιάτο και πιέζουµε ελαφρά το ψάρι από πάνω, µέχρι να καλυφθεί παντού. Τινάζουµε τυχόν περιττό αλεύρι.Μόλις κάψει το λάδι, χαµηλώνουµε τη φωτιά σε µέτρια και βυθίζουµε προσεκτικά το ψάρι στο λάδι. Προσέχουµε, γιατί το καυτό λάδι µπορεί να πιτσιλίσει. Τηγανίζουµε το ψάρι χωρίς να το γυρίσουµε (αλλά βεβαιωνόµαστε ότι το λάδι το καλύπτει ολόκληρο) για περίπου 5-10 λεπτά ή µέχρι να µαγειρευτεί εντελώς το ψάρι και να ροδίσει ελαφρά (αν µαγειρέψουµε το ψάρι µέχρι να ροδίσει πολύ, θα γίνει πολύ στεγνό). Το στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί και το µεταφέρουµε σε µια ζεστή πιατέλα. Το κρατάµε ζεστό. Πετάµε το λάδι.Ζεσταίνουµε 1½ κουταλιά της σούπας καθαρό λάδι στο ίδιο γουόκ και σοτάρουµε το σκόρδο, ανακατεύοντάς το, σε µέτρια φωτιά µέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουµε το καρότο, το τζίντζερ, τα µανιτάρια και το µείγµα µε τις σάλτσες και σοτάρουµε ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά. ∆οκιµάζουµε και διορθώνουµε την καρύκευση αναλόγως. Περιχύνουµε το ζεστό ψάρι και πασπαλίζουµε µε φρέσκο κρεµµυδάκι ή σερβίρουµε το ψάρι σκέτο και τη σάλτσα µε το φρέσκο κρεµµυδάκι σε µπολ.
2021-08-10 17:27:51
null
Κυρίως Γεύμα
Λαχανικά,Ψάρι
Ρεβύθια ψητά, με σάλτσα ταχίνι
Το πόσο ταιριάζουν τα ρεβύθια με το ταχίνι δεν λέγεται! Εδώ τα κάνουμε ψητά στο φούρνο με μπαχαρικά και τα σερβίρουμε με σκορδάτη σάλτσα ταχινιού.
15 λεπτά
105 λεπτά
4
200 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς, 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο, 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη, 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο , 60 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1/3 φλιτζ. τσαγιού ταχίνι, 1 μικρή σκελίδα σκόρδου, λιωμένη, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, λεπτοκομμένο , χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι, 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Για να φτιάξουμε ψητά ρεβύθια με σάλτσα ταχίνι αρχικά βράζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό τα ρεβύθια με το δεντρολίβανο, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη 100 ml από το νερό του βρασίματος.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το κύμινο, την καπνιστή πάπρικα, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε τα ρεβύθια και ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν από το μείγμα. Τα αδειάζουμε σε ρηχό ταψί και τα στρώνουμε ομοιόμορφα σε μία στρώση. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό από τα ρεβύθια που είχαμε κρατήσει στην άκρη, με το ταχίνι, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Ξεφουρνίζουμε τα ρεβύθια, τα αδειάζουμε σε πιατέλα και τα περιχύνουμε αμέσως με τη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
2024-02-05 19:17:24
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Ρεβύθια,Ταχίνι,Vegan,Νηστίσιμα,Χορτοφαγικά,Χωρίς γαλακτοκομικά
Κοτοκεφτέδες πανέ, ζυμωμένοι με κολοκύθια και τους ανθούς τους
Είναι αφράτοι κεφτέδες κοτόπουλου, είναι μυρωδάτοι και στο μείγμα τους έχουν και κολοκυθάκια και κολοκυθοανθούς. Μοναδικοί!
40 λεπτά
55 λεπτά
4
500 γρ. κιμάς κοτόπουλου από μπούτι , 10 κολοκυθοανθοί, 300 γρ. κολοκυθάκια, τριμμένα και καλά στυμμένα, 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, σε σκόνη , 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού, ξύσμα από 1/2 λεμόνι, τα φύλλα από 6 κλωνάρια δυόσμο, ψιλοκομμένα, 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο , λίγο πιπέρι καγιέν, 60 ml ελαιόλαδο + επιπλέον, για το τηγάνισμα των κεφτέδων , αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι , 2 ασπράδια αυγών, 4 κουτ. σούπας κορν φλέικς, κατά προτίμηση ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, 1 μέτριο σταρένιο παξιμάδι
Για να φτιάξουμε κοτοκεφτέδες πανέ, ζυμωμένους με κολοκύθια, αρχικά, αφαιρούμε τη σκληρή βάση των κολοκυθοανθών.Στη συνέχεια, τους πλένουμε, τους στεγνώνουμε και τους ψιλοκόβουμε.Ζεσταίνουμε το μετρημένο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε τους ανθούς, τα τριμμένα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι και το τζίντζερ για 5 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο και το μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τον κιμά, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, τον δυόσμο, το αυγό, λίγο πιπέρι καγιέν και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά και πλάθουμε κεφτεδάκια βάρους περίπου 30 γρ. το καθένα. Έπειτα, απλώνουμε τα κεφτεδάκια σε ένα ταψί και τα βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.Σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουμε τα ασπράδια μέχρι ίσα να αφρίσουν. Χτυπάμε στον πολυκόφτη τα κορν φλέικς με το παξιμάδι, μέχρι να γίνουν χοντρή σκόνη. Περνάμε τα κεφτεδάκια ένα ένα πρώτα από το ασπράδι και έπειτα από το στεγνό μείγμα κορν φλέικς-παξιμαδιού. Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 3 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια όπως είναι παγωμένα από το ψυγείο, σε δόσεις, για 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα και να ψηθούν μέχρι το κέντρο τους. Στραγγίζουμε κάθε δόση σε χαρτί κουζίνας.Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια ζεστά και συνοδεύουμε με γιαούρτι αρωματισμένο με ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά και πουρέ αρακά.
2022-09-26 19:00:13
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Αυγά,Κιμάς κοτόπουλου,Κολοκυθάκια
Αχ βρε Πέσκια, τι γεμιστές ντομάτες είναι αυτές;
Το αρχοντικό λαδερό του καλοκαιριού ζητά μελωμένη, ζουμερή γέμιση και μια δόση από φρέσκα μυρωδικά τόσο μεγάλη ώστε να πρασινίσει το μείγμα!
90 λεπτά
180 λεπτά
Για 18 ντομάτες
18 μεγάλες ντομάτες, περίπου 200 γρ. η καθεμία, 1 κιλό (!) ξερά κρεμμύδια, πολύ ψιλοκομμένα, 100 γρ. τζίντζερ φρέσκο, καθαρισμένο, πολύ ψιλοκομμένο (μην το παραλείψετε, δένει υπέροχα με τα υπόλοιπα αρώματα), 4 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες, 200 γρ. ρύζι γλασέ (χονδρικά, 1 κουτ. σούπας για κάθε ντομάτα), 100 γρ. κολοκυθάκια, τριμμένα στον τρίφτη και καλά στυμμένα (κρατάμε το ζουμί), 100 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα για 3-4 λεπτά στον φούρνο, στους 170°C, 50 γρ. σταφίδες της αρεσκείας μας, μουσκεμένες για 30 λεπτά σε 100 ml ρούμι, 2 μάτσα μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 2 μάτσα δυόσμος, ψιλοκομμένος, 2-3 μάτσα πλατύφυλλος βασιλικός, ψιλοκομμένος, 600 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες, 200 γρ. χυμός από στυμμένες φρέσκες ντομάτες, 300 ml ελαιόλαδο, 50 γρ. παρμεζάνα (ή παλαιωμένη γραβιέρα), τριμμένη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις ντομάτες γεμιστές, με κουκουνάρια, σταφίδες και μυρωδικά κόβουμε οριζοντίως ένα καπάκι (από την πλευρά που έχει το κοτσάνι) και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τα σπόρια. Κρατάμε στην άκρη τα καπάκια. Έπειτα, πάλι με το κουταλάκι, αφαιρούμε την ψίχα, αφήνοντας ένα κέλυφος περίπου 1 εκ. Ψιλοκόβουμε την ψίχα (δεν τη λιώνουμε στο μούλτι) και την αφήνουμε σε ένα μπολ. Αλατίζουμε εσωτερικά τις ντομάτες και τις αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Δεν τις αναποδογυρίζουμε, είναι σημαντικό αυτό! Τις αλατίζουμε γενναιόδωρα, να βγάλουν τα υγρά τους, τα οποία θα τις κρατήσουν ζουμερές στο ψήσιμο και θα τις νοστιμίσουν. Τις βάζουμε μετά στη σειρά στο μεγάλο ταψί του φούρνου, να χωράνε ίσα ίσα. Για τη γέμιση σοτάρουμε το κρεμμύδι στα 200 ml από το λάδι, ώστε να ψηθεί, να ξανθύνει, αλλά να μην καραμελώσει, να μη σκουρύνει. Αυτό θα πάρει κάπου 10 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το τζίντζερ και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Ρίχνουμε το ρύζι, σοτάρουμε για 2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει καλά, έπειτα προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ψίχα ντομάτας και μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μισογίνει το ρύζι. Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια, το κουκουνάρι και τις σταφίδες, στραγγισμένες από το ποτό, αλλά όχι στυμμένες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά, ψιλοκομμένα, και ανακατεύουμε καλά. Το μείγμα θα γίνει σχεδόν πράσινο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Η γέμιση είναι έτοιμη. Την αφήνουμε να κρυώσει, να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις ντομάτες με τη γέμιση, κατά τα τρία τέταρτα. Σκεπάζουμε με τα καπάκια. Ανάμεσα στις ντομάτες, όπου υπάρχουν κενά, βάζουμε τις κυδωνάτες πατάτες. Ανακατεύουμε τον χυμό ντομάτας με το υπόλοιπο λάδι και 1 νεροπότηρο νερό και αδειάζουμε το ζουμί αυτό στο ταψί, ανάμεσα στις ντομάτες, περιχύνοντας τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα και καλύπτουμε όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε φούρνο καλά προθερμασμένο στους 180°C, για περίπου 40-45 λεπτά. Το ταψί θα έχει ακόμα πολύ ζουμί. Αφαιρούμε με προσοχή το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε τις ντομάτες με το τυρί και τις ψήνουμε ξεσκέπαστες για άλλα 45 λεπτά, στην ίδια θερμοκρασία, μέχρι να ζαρώσουν και να ροδίσουν, να γίνει η γέμιση, να μελώσει το ζουμί του ταψιού και οι πατάτες να ροδοκοκκινίσουν. Αφήνουμε το φαγητό για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρουμε.Συνοδεύουμε με φέτα βαρελίσια ή γιαούρτι πρόβειο, με την πέτσα του.
2023-08-18 13:00:28
Χριστόφορος Πέσκιας
Κυρίως Γεύμα
Κολοκυθάκια,Κουκουνάρι,Κρεμμύδι,Μαϊντανός,Ντομάτα,Ρύζι,Σταφίδες,Χόρτα , Μυρωδικά,Χορτοφαγικά
Σουτζουκάκια σμυρναίικα με πουρέ πατάτας
Ποιος μπορεί να πει όχι στα σουτζουκάκια; Το πιο χαρακτηριστικό πιάτο της μικρασιατικής κουζίνας σε μια σπέσιαλ εκδοχή από τον Σωτήρη Ευαγγέλου.
30 λεπτά
80 λεπτά
20-30
700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά , 200 γρ. κιμάς χοιρινός από σπάλα , 100 γρ. κιμάς αρνίσιος από μπούτι , 1 αυγό , 50-60 γρ. ψωμί μπαγιάτικο, χωρίς κόρα, μουσκεμένο σε νερό και καλά στυμμένο, 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες , 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο , 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος , 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη , αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 100 ml ελαιόλαδο , 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο , 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες , 120 ml κόκκινο, ξηρό κρασί , 1.100 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας , 1 κουτ. σούπας κύμινο σε σκόνη , 1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη, 1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη , 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη , ανθός αλατιού , 50 ml ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι, 1 κιλό πατάτες, καλά πλυμένες, με τη φλούδα τους , 200 γρ. βούτυρο αγελάδας , 100 ml φρέσκο γάλα, πλήρες , αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
Για να φτιάξουμε τα σουτζουκάκια σμυρναίικα με πουρέ πατάτας, ξεκινάμε με τη σάλτσα.Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στη λειτουργία του αέρα και λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο μείγμα. Πλάθουμε περίπου 30 σουτζουκάκια και τα αραδιάζουμε στο ταψί.Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε για λίγο, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα, ξαναφουρνίζουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε με πρες πουρέ. Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα, αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.
2023-01-18 19:25:34
Σωτήρης Ευαγγέλου
Κυρίως Γεύμα
Μοσχαρίσιος κιμάς,Πατάτες,Χοιρινός κιμάς
Χταπόδι κρασάτο με κοφτό μακαρονάκι
«Αυτό ήταν το φαγητό που έκαναν όλοι οι Μικρασιάτες της Σύρου στη σαρανταήμερη νηστεία – και όχι μόνο», μας είπε η Ντίνα Συκουτρή.
20 λεπτά
80 λεπτά
4-6
1 χταπόδι φρέσκο, γύρω στο 1 κιλό, με τα πλοκάμια καθαρισμένα και πλυμένα , 2 φύλλα δάφνης, 4 κουτ. σούπας ξίδι , 140 ml ελαιόλαδο, 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ, 3 ντομάτες, τριμμένες , 120 ml κόκκινο, ξηρό κρασί, 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι , αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε το χταπόδι κρασάτο με κοφτό μακαρονάκι, ξεκινάμε βάζοντας το χταπόδι σε μια κατσαρόλα μαζί με τα 2 φύλλα δάφνης και το ξίδι και προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να υπερκαλύψει το χταπόδι κατά 2 εκ.Σκεπάζουμε με το καπάκι και βάζουμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει, αλλά να κρατάει ελαφρά στο δόντι.Αποσύρουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και φυλάσσουμε το χταποδόζουμο. Σε επιφάνεια κοπής κόβουμε τα πλοκάμια σε μέτρια κομμάτια.Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ ρόδινο χρώμα.Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και το κρασί και βράζουμε 1-2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε και το χταπόδι και βράζουμε για 10 λεπτά. Ύστερα ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μακαρονάκι και ανακατεύουμε για να μην πιάσει στον πυθμένα της κατσαρόλας.Προσθέτουμε 2 φλιτζ. τσαγιού χταποδόζουμο και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνει και το μακαρονάκι. Προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο ζεστό χταποδόζουμο ή λίγο βραστό νερό, αν σωθεί πριν γίνουν τα ζυμαρικά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλατοπίπερο κατά βούληση.
2022-12-05 16:43:34
null
Κυρίως Γεύμα
Ζυμαρικά,Κρασί,Χταπόδι
Μοσχάρι σε λευκή σάλτσα
Σπεσιαλιτέ της γαλλικής κουζίνας, που σερβίρεται συνήθως με ρύζι. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Το μυστικό είναι το κρέας να είναι τρυφερό και η σάλτσα κρεμώδης.
45 λεπτά
145 λεπτά
6
1½ κιλό στηθοπλευρά μοσχαρίσια, χωρίς κόκαλο, κομμένη σε κύβους 3 εκ., 6 κλωνάρια μαϊντανός, 1 φύλλο δάφνης, 1 ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και ολόκληρο, 3 καρφάκια γαρίφαλο 4 μέτρια καρότα, κομμένα στα 3, 1 σκελίδα σκόρδου, 500 ml ζωμός κοτόπουλου, 1 μεγάλο πράσο, κομμένο σε 3-4 κομμάτια (μόνο το λευκό μέρος), 10 γρ. βούτυρο αγελάδος, 10 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 500 γρ. κρέμα γάλακτος, κατά προτίμηση παχύρρευστη (βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ με τη χαρακτηριστική ένδειξη), 3 κλωναράκια μυρώνια (ή μαϊντανός), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα κρέας, το σκεπάζουμε με τον ζωμό και βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό. Μόλις βράσει ο ζωμός, ξαφρίζουμε τον αφρό που θα σχηματιστεί στην επιφάνεια.Δένουμε με μαγειρικό σπάγκο τα 3 κλωνάρια του μαϊντανού με το φύλλο της δάφνης, φτιάχνοντας ένα μπουκετάκι. Καρφώνουμε στο κρεμμύδι τα γαρίφαλα. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα καρότα και το σκόρδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά - 1 ώρα (ή μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά). Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε νερό.Αφαιρούμε το κρέας και τα λαχανικά από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα. Πετάμε το αρωματικό μπουκέτο, το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα και τη σκελίδα σκόρδου.Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον ζωμό το πράσο και το βράζουμε για 17 (!) λεπτά. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε τον ζωμό να βράσει μέχρι να απομείνουν περίπου 2 βαθιές κουτάλες της σούπας υγρό.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με ένα κουτάλι για να γίνει σαν κρέμα και προσθέτουμε το αλεύρι. Βγάζουμε λίγο από το βούτυρο σε ένα άλλο μπολ και το αραιώνουμε με λίγο από τον ζωμό. Αδειάζουμε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με τον υπόλοιπο ζωμό και με τον ίδιο τρόπο ενσωματώνουμε σταδιακά και το υπόλοιπο βούτυρο.Προσθέτουμε στην κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε στη φωτιά για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το κρέας και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Ελέγχουμε το αλάτι και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτουμε ξανά τα λαχανικά και αφήνουμε για μερικά λεπτά να σιγοβράσουν. Στο τέλος, πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και τα μυρώνια, ψιλοκομμένα.
2021-07-06 15:27:49
null
Κυρίως Γεύμα
Κρέμα Γάλακτος,Μοσχάρι
Φασόλια πιάζ με κρεμμυδάκια και ντοματίνια
Με όλα τα μυρωδικά της άνοιξης και λίγο ταχίνι ετοιμάζουμε την πιο δροσερή οσπριοσαλάτα.
20 λεπτά
80 λεπτά
4-6
350 γρ. φασόλια ψιλά, μουλιασμένα αποβραδίς, στραγγισμένα, 12 ντοματίνια, κομμένα στη μέση, 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα, 2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος, 2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 40 ml ξίδι λευκό + 40 ml χυμός λεμονιού, 100 γρ. ταχίνι, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 7-8 μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες
Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα βράζουμε σε άφθονο νερό, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μια βαθιά σαλατιέρα.Τα περιχύνουμε αμέσως με το ξίδι και 80 ml από το λάδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν (έτσι θα αποκτήσουν απίστευτη νοστιμιά).Στο μούλτι χτυπάμε 2 κουτ. σούπας από τα φασόλια μαζί με το ταχίνι, το λεμόνι και το υπόλοιπο λάδι.Αδειάζουμε την κρέμα στα φασόλια, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, τις ελιές, τα ντοματίνια και ανακατεύουμε απαλά.
2021-07-06 14:05:24
Νίκη Χρυσανθίδου
Κυρίως Γεύμα
Ντομάτα,Φασόλια
Κεμπάπ γαλοπούλας με ψητά ντοματίνια και σάλτσα γιαουρτιού
Κεμπάπ γαλοπούλας γεμάτο με τα πλούσια αρώματα των μπαχαρικών και με την συνοδεία δροσερής σάλτσας γιαουρτιού.
30 λεπτά
42 λεπτά
8
600 γρ. κιμάς από στήθος γαλοπούλας, περασμένος, χωρίς την πέτσα, μία φορά από το χοντρό κόσκινο *, 1 μέτριο κρεμμύδι, χοντροτριμμένο, 60 γρ. παξιμάδι ολικής άλεσης, τριμμένο στον πολυκόφτη μέχρι να γίνει σκόνη, 1/2 φλιτζ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα, 1 ασπράδι αυγού, 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη, 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή, 1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα (σε μπαχαράδικα) ή γλυκιά, 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη, 1/2 κουτ. γλυκού κάρι, 30 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το ταψί, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 180 γρ. γιαούρτι αγελάδας με 2% λιπαρά, 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο, τα φύλλα από 4 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο ή 1 κουτ. σούπας ξερό δυόσμο, κοπανισμένο, το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη και ελαφρώς κοπανισμένη, 30 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 8 αραβικές πίτες, 20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα κεμπάπ για 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Αν το μείγμα κολλάει στα χέρια μας, προσθέτουμε 4-5 κουτ. σούπας παγωμένο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα.Χωρίζουμε τον κιμά σε 8 κομμάτια, τα οποία πλάθουμε σε μακρόστενα κεμπάπ πάχους περίπου 3 εκ. και μήκους 6 εκ.Λαδώνουμε ελαφρώς τα κεμπάπ και τη σχάρα της ψησταριάς και ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 12 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.Ψήσαμε τα κεμπάπ σε ψησταριά υγραερίου (11,8 ΚW) σε δυνατή φωτιά και σε καλά λαδωμένη σχάρα.Χρειάστηκαν 6 λεπτά από κάθε πλευρά για να ψηθούν καλά, αλλά να παραμείνουν ζουμερά.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη σάλτσα γιαουρτιού. Πάνω σε κάθε αραβική πίτα βάζουμε 1 κεμπάπ και ντοματίνια, περιχύνουμε με λίγη σάλτσα και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στη δυνατότερη θερμοκρασία. Λαδώνουµε πολύ καλά τη λαμαρίνα του φούρνου και βάζουμε τα κεµπάπ.Ψήνουµε στην ψηλότερη σκάλα στο φούρνο για περίπου 10 - 12 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά περίπου κάθε 3 λεπτά, µέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
2022-02-16 13:26:16
Νένα Ισμυρνόγλου
Κυρίως Γεύμα
Γιαούρτι,Κιμάς γαλοπούλας,BBQ
Κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες (βίντεο)
Ο πιο κλασικός, παραδοσιακός, νόστιμος και ζουμερός κόκορας με μακριές χυλοπίτες και πλούσια, ζουμερή σάλτσα ντομάτας. Όλα τα μυστικά για ένα αλησμόνητο κοκκινιστό.
20 λεπτά
75 λεπτά
6
1 κόκορας βάρους περίπου 1.500 - 1.700 γρ., σε 6-8 κομμάτια, 200 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένς, 800 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα (ή 1 κιλό ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, στην εποχή τους), 1 φύλλο δάφνης, 400 ml ζωμός κότας ή νερό, 200 γρ. χυλοπίτες μακριές, 100 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη, 1/4 μάτσο φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να ετοιμάσουμε τον κόκορα κοκκινιστό με χυλοπίτες, πρώτα πλένουμε, σκουπίζουμε και αλατοπιπερώνουμε τον κόκορα. Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε τον κόκορα σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις μεριές και να ξεκολλάει εύκολα από το σκεύος. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη, ρίχνουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.Ρίχνουμε την ντομάτα και τη δάφνη, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 - 35 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα. Χωρίς νερό, μόνο με την ντομάτα.Αφαιρούμε τα κομμάτια με το στήθος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα των υπόλοιπων κομματιών για άλλα 15 λεπτά. Υπολογίζουμε πως, αν ο κόκορας είναι χωριάτικος, αλανιάρης, θα χρειαστούν άλλα 30 λεπτά για το στήθος και άλλα 40 λεπτά για το μπούτι και τα υπόλοιπα μέρη, γιατί το κρέας είναι πιο σκληρό. Περίπου 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό και τις χυλοπίτες. Δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία των ζυμαρικών. Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια με το στήθος, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον δυόσμο, αλατοπίπερο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε απαλά, αφήνουμε για 10 λεπτά για να ξεκουραστεί ο κόκορας και σερβίρουμε, πασπαλίζοντας κάθε μερίδα με τριμμένη μυζήθρα.
2022-08-04 20:07:07
Χριστόφορος Πέσκιας
Κυρίως Γεύμα
Ζυμαρικά,Κόκορας,Κρέας,Ντομάτα
Μύδια ψίχα κρασάτα με μουστάρδα
Για ένα εύκολο και γρήγορο ορεκτικό φτιάχνουμε μύδια ψίχα κρασάτα με μουστάρδα. Μια συνταγή από τη Νορμανδία, σε μια πιο απλή εκδοχή, που μας γλιτώνει από τον μπελά του σχολαστικού καθαρίσματος.
15 λεπτά
27 λεπτά
4-6
500 γρ. μύδια ψίχα, κατεψυγμένα, ξεπαγωμένα, σκουπισμένα, 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη, τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα, 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, 100 ml λευκό ξηρό κρασί, 1 κοφτή κουτ. σούπας μουστάρδα, χυμός από 1 λεμόνι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να ετοιμάσουμε τα κρασάτα μύδια με μουστάρδα, ρίχνουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα τα μύδια ψίχα σκέτα και τα ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, έτσι ώστε να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους, για 4-5 λεπτά.Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.Σβήνουμε με το κρασί, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και ρίχνουμε τη μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
2023-11-22 15:14:01
null
Κυρίως Γεύμα
Μύδια