kurdish
stringlengths
1
2.11k
turkish
stringlengths
1
2.14k
Em her çende di raporê de, kuştinên qatilên wan dîyar nebûyîn dinivîsin jî em di hejmara giştî de cih nadin bûyerên encama wan zelal nebûyîn.
Faili henüz belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlere ise çetelenin tam metninde yer versek de, bu vakaları başlığa taşıdığımız sayıya dahil etmiyoruz. Ayrıca ağır ruhsal hastalıklara sahip bireylerin işlediği cinayetleri de çeteleye dahil etmiyoruz.
Em wan jinên ne bi daxwaza wan seks pê re hatiye kirin, wek tecawiz dinivîsin.
Rızaları dışında zorla seks işçiliği yaptırılan kadınları tecavüz kategorisinde değerlendiriyoruz.
Walîtîya Mêrdînê bi daxuyaniyekê da zanîn ku li 22 tax û gundên navçeyên Mêrdînê yên Artûklû, Dêrik û Şemrexê derketina derve ji siet 06:00ê sibeyê heta daxuyanîyeka dî qedexe ye.
Mardin Valiliği, merkez Artuklu ile Mazıdağı ve Derik ilçelerinin kırsal alanında kalan 22 köy ve mahallesinde bugün saat 06.00’dan ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı.
Bi navên tirkî taxên derketin lê hatîn qedexekirin ev in:
Sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerler şöyle...
Li Şemrexê; Konur, Meşeli, Yalınağaç, Armağan, Atalar, Ürünlü, Yevri, Simak, Kırmızıgöl û Ulutaş.
Mazıdağı'nda Konur, Meşeli, Yalınağaç, Armağan, Atalar, Ürünlü, Yevri, Simak, Kırmızıgöl ve Ulutaş.
Li Artûklûyê; Haydar, Cevizlik, Akbağ û Harabel.
Artuklu'da Haydar, Cevizlik, Akbağ ve Harabel.
Serokkomar, Erdogan û serokwezîr, Yildirimî duhî dîsa bangî welatiyan kir ku li meydanan kom bibin, welatî li gelek bajaran li meydanan kom bûn.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın dün tekrarladığı sokağa çıkma çağrısı üzerine birçok ilde vatandaşlar meydanlarda toplandı.
Serowezîr, Yildirimî du hî li dema çûyî serdana TRTyê gotibû bila welatî piştî karê xwe li meydanan kom bibin.
Dün Başbakan Yıldırım, TRT Genel Müdürlüğü ziyaretinde vatandaşlara iş çıkışı meydanlara gitmelerini söylerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuştuğu cenaze töreninde “Gevşemeye gelmez, meydanlardan ayrılmayacağız” demişti.
Antalya
Antalya
Erzurum
Erzurum
Stenbol
İstanbul
Konya
Konya
Sakarya
Sakarya
Erzincan
Erzincan
Enqere
Ankara
Kocaeli
Kocaeli
Mugla
Muğla
Hatay
Hatay
Wêne: AA
Fotoğraflar: AA
Biryara desteserkirina Arzu Yildiza berpirsa malperê ya nivîsîngeha Enqereyê hatiye dayin.
Haberdar Ankara temsilcisi Arzu Yıldız için gözaltı kararı alındı.
Polîs ji bo desteserkirina Arzu Yildizê li serê sibeyê çûne mala wê. Ji ber ku hingê Yildiz ne li malê bûye nehatiye desteserkirin.
Polis sabah erken saatlerde gözaltı için Arzu Yıldız'ın evine gitti. Arzu Yıldız o sırada evinde olmadığı için gözaltı gerçekleşmedi.
Ji ber ku Yildizê nûçeya li ser TIRên teqemenî lê hatîn barkirin çêkiribû, cezayê salek û 8 mehan girtina wê hatibû dayin.
Yıldız, mühimmat yüklü TIR'larla ilgili soruşturmayı yürüten savcıların mahkemeye verdiği savunmayı haber yaptığı için 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Piştî hewldana derbekirinê operasyonên li dijî leşkeran de Fermandarê Hêzên Hewayê yê berê Akin Ozturk û Fermandarê Artêşa 2. Orgeneral Adem Huduti ku piştî destpêka şerê dawî operasyonên li bajarê kurdan wî bi rêve dibir, hatin girtin.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından gözaltına alınan ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının tutuklamasını talep ettiği eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün de arasında bulunduğu 26 şüpheli, sulh ceza hakimliklerindeki sorguları sonucunda tutuklandı. Öztürk darbeyi planlamadığını, darbeye karışan subaylarla konuşmadığını söyledi.
Piştî ku hewldana derbekirinêr bi ser neket li gelek bajêran li dijî bi hezaran leşker û polêsan operasyon hat lidarxistin. Di encama oerasyonên ku hê jî berdewam dikin de heta niha bi hezaran leşker, polês û rayedarên saziyên fermî hatine binçavkirin.
Orgeneral Öztürk, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Balyoz operasyonu sonrasında birçok komutanın tutuklanmasının ardından 2013 yılında getirilmişti. İki yıl komutanlık yaptıktan sonra Ağustos 2015'e görevi Orgeneral Abidin Ünal'a devretti. Orgeneral Öztürk, kalan bir yıllık görev süresini Yüksek Askeri Şura üyesiydi. Öztürk 30 Ağustos'ta emekli edilecekti.
Orgeneral Adem Huduti hat girtin
Anadolu Ajansı haberi düzeltti
Derbarê hejmara kesên ku di encama operasyonan de hatine binçavkirin û girtin ji hêlşa Serokwezîr Binalî Yildirimî ve hat daxuyandin. Yildirimî got: ‘Heta niha 7 hezar û 543 kes hatine binçavkirin, ji wan 316 kes jî hatine girtin. 100 kesên binçavkirî polês in, 6038 leşker in, 755 ji wan dozger-dadger in û 650 kes jî sivîl in.’
“Benim tecrübelerime göre bu askeri darbeye teşebbüsü paralel yapının gerçekleştirdiğini düşünüyorum. Ancak bu işi TSK içerisinde kimin organize edip gerçekleştirdiğini kestiremiyorum. Benim bu konuda herhangi bir bilgim yoktur. Beni atama listesinde Genelkurmay 2. Başkanı olarak göstermişler. Ben gerçekte Genelkurmay 2. Başkanı'ndan kıdemliyim.
Akın Ozturk sucan red kirin û hate girtin
Darbe yabancı misyonların işi olabilir
Di çarçoveya operasyonên li dijî derbekaran de Fermandarê Giştî yê Hêzên Hewayê yê berê Akin Ozturk li Enqereyê hatibû binçavkirin.
TSK içerisinde ve Hava Kuvvet Komutanlığı içerisinde bu yapıdan kaç kişi olduğunu bilmiyorum. Askeri darbe girişimi güçsüz bir Türkiye isteyen yabancı misyonların işi olabilir. Pensilvanya'daki kişinin emir verip bu işi yaptırabilecek gücü yoktur. Bu olayda paralel yapı kullanılmış olabilir.
Fermandarê Giştî yê Hêzên Hewayê yê berê Akin Ozturk jî tê de 26 kesên ku bi hinceta derbekirinê li Enqereyê hatibûn binçavkirin sewqî dadgehê hatin kirin.
“Tümgeneral Kubilay Selçuk ve Tümgeneral Mehmet Dişli ile bu askeri darbeyi neden yapmaya çalıştıkları konusu ayrıntılı konuşmadım. Ne maksatla bunun yapıldığını bilmem.
Akin Ozturk di îfadeya xwe de sûcên ku li wî tê kirin red kirin û gotiye ku ti eleqeya wî bi derbekaran re nîn e.
Genelkurmay Başkanı'nın boynunda yara izleri vardı
Heta niha bi heman hincetê bes li Enqereyê 99 kes hatine girtin.
Ankara'da 99 tutuklama
Her wiha li gelek bajarên kurdan û Tirkiyeyê jî operasyonên binçavkirinê dewam dikin û gelek kes di çarçoveya hewldana derbekirinê de ji hêla dadgehê ve tê girtin.
Darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan, Akıncı 4. Ana Jet Üssü Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim'in de aralarında bulunduğu 99 kişi, Ankara Batı 2. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.
(HK/NV/YO)
İzmir'de 7 gözaltı, 3 firar
Serokatiya Karên Diyanetê daxuyand ku cenazeyên wan kesên ku di hewldana derbekirinê de cih girtine, wê ti xizmet neyê kirin.
Diyanet İşleri Başkanlığı, darbe girişiminde yer alan kişilerin cenaze işlemlerinin yapılmayacağını açıkladı.
Diyanetê di daxuyaniya xwe de got ku ‘ew tezkiye û duayên birayên xwe yên mumîn heq nakin’ û destnîşan kir ku wê li ser cenazeyên wan kesan ve sela neyê xwendin, teçhiz, tekfin û nimêja cenazeyê jî dê bo wan neyê kirin.’
Başkanlık, darbe girişiminde yer alanların “Mümin kardeşlerinin tezkiye ve dualarını hak etmediğini” söyledi; bu kişilerin cenazeleriyle ilgili sala, teçhiz, tekfin ve üzerlerine cenaze namazı kılınması gibi din hizmetleri verilmeyeceğini söyledi.
Diyanet: Ew kesên ku aqubeta dewlet û gelên me hedef girtine wê ji xizmetên dînî bêpar bin
Diyanet: Milletimizin ve devletimizin bekasını hedef alanlara dini hizmet yok
Di daxuyaniya Diyanetê de wiha hat gotin:
Diyanet açıklaması şöyle:
‘Mêja cenazeyê tezkiye û dua ye ku bo keseke mumîn ji hêla birayên wî ve tê kirin. Lêbelê ew kesên mirî bi wê hewildana xwe ne tenê yên kesan hiqûqa hemû gelê xwe binpê kirine. Ji ber vê jî ew kesana heq nakin ku birayên wan ên mumîn bo wan mêja cenazeyê bikin. Ji ber van sedeman wê li ser cenazeyên wan kesan ve sela neyê xwendin, teçhiz, tekfin û nimêja cenazeyê jî dê bo wan neyê kirin.’
“Ancak zorla ve tehdit ile olaya sürüklenmiş, hiçbir şeyden habersiz ne olduğunu bilmeden kendisini çatışmaların içinde bulmuş ve hayatını kaybetmiş, er-erbaş ve askerlerimiz ile güvenlik görevlilerimiz bu uygulamanın dışında tutulacaktır.”
Wekîlê AKPê û muftî nehiştibû ku cenaze were definkirin
Ordu’da AKP vekili ve müftü gömdürmemişti
Şaredarê AKPî yê Bajarê Mezin ê Orduyê Enver Yilmaz ji bo Nedim Şahinê ku di encama hewldana derbekirinê de hatibû kuştin re cihê definkirinê neda û got: ‘Ordu ne bajareke wisa ye ku xayînên welêt di nava xwe de bihewîne û cenazeyên wan di axa xwe de veşêre.’
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Enver Yılmaz, darbe girişimi sırasında öldürülen Astsubay Nedim Şahin için mezar yeri vermedi. “Ordu vatan hainlerini kendi bağrında barındıracak, toprağında tutacak bir şehir değildir” dedi.
Lijneya Bilind a Radyo û Televizyonan, RTUKê dîyar kir, wê destûra weşanê ya 25 radyo û televîzyonan betal kiriye ku ew piştgiriyê didin cemaeta Gûlenî an jî bi wê cemaetê re têkildar in.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Fethullah Gülen cemaati ile “iltisaklı, ilişkili ve destek içinde bulunduğunu” söylediği tüm radyo ve televizyon kuruluşlarının RTÜK nezdindeki bütün yayın hak ve lisanslarını iptal ettiğini açıkladı.
Radyo û televizyonên destûra wan a weşanê hatiye betalkirin ev in:
Yayın hak ve lisansları iptal edilen televizyon ve radyoların listesi şöyle:
Wezareta Perwerdehiyê (MEB) ragihand ku derbarê 15 hezar û 200 kermend ji wezîfeyê hatiye dûrxistin û derbarê wan de lêpirsîn dane destpêkirin.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), darbe girişimi nedeniyle 15.200 kamu personelinin açığa alındığını ve bu kişiler hakkında soruşturma başlatıldığını belirtti.
Li gorî daneyan 929 hezar û 921 karmend girêdayê Wezareta Perwerdehiyê ne û weke qadro dixebitin.
2015 verilerine göre, MEB'de toplam 929 bin 921 personel bulunuyor.
AAyê hejmara kesên ku di encama hewldana derbekirinê de hatine kuştin û birîndar bûne, nû kir.
Anadolu Ajansı (AA), darbe girişiminin ardından ölü, yaralı ve gözaltı sayılarını güncelledi.
Li gorî agahiyên AAyê di encama hewldana derbekirinê ku di 15ê Tîrmehê de pêk hat de 62 jê polês, 5 jê leşker û 172 jî sivîl bi temamî 240 kesan hatin kuştin.
AA’ya göre, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi sırasında 62'si polis, 5'i asker, 173'ü de sivil 240 kişi öldü:
*Ji 62 polêsan 55ê wan li Enqereyê, 5 ji wan li Stenbolê û 2 jî li Muglayê hatin kuştin.
* 62 polisin 55'i Ankara'da, beşi İstanbul'da, ikisi Muğla'da yaşanan olaylarda hayatını kaybetti.
*Li Enqereyê 4, li Stenbolê jî leşkerekî hatin kuştin.
* Beş askerin dördü Ankara, biri İstanbul’da yaşanan olaylarda hayatını kaybetti.
*Li Enqereyê 78, li Meletiyê 1, li Stenbolê 94 welatiyên sivîl hatin kuştin.
* 173 sivilin 78’i Ankara, 94’ü İstanbul, biri Malatya’da yaşanan olaylarda hayatını kaybetti.
Yên birîndar bûne
Yaralılar
Di encama hewldana derbekirinê de 1535 kes birîndar bûn. 623 kes hê jî li nexweşxaneyan tên dermankirin.
Darbe girişimi sırasında 1535 kişi de yaralandı. Hastanelerde 623 kişinin tedavileri devam ediyor:
*Li Enqereyê 96, li Stenbolê 23, li Muglayê 3, li Sakaryayê yek û li Bayburtê jî yek polês birîndar bûn.
* Ankara'da 96, İstanbul'da 23, Muğla'da 3, Sakarya'da bir, Bayburt'ta bir olmak üzere 124 polis yaralandı.
(ÇT/YO)
Gözaltılar
Lijneya Xwendina Bilind, YOKê ji bo hemî zanîngehan nivîsek şand û diyar kir ku wê karên li derveyî welatî yên hemî akademîsyenan(serokên zanîngehan jî tê de) sekinandine û ew akademîsyenên li derveyî welatî kar dikin heke ne gelek pêwîst be divê vegerin.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tüm üniversitelere gönderdiği yazı ile yurtdışında akademik çalışmalar gerçekleştirilmesi amacıyla yapılan görevlendirilmelerin (rektörler dahil) ikinci bir talimata kadar durdurulmasını istedi.
Nivîsa YOKê ev e:
YÖK’ten konuya ilişkin gönderilen yazı şöyle:
‘’Heta nivîsa duyem [a em ê bişînin] ji bilî ew kesên li gor benda 39. a qanûna 2547. kar dikin* divê rektor(serokên zanîngehan) jî tê de ti kes li derveyî welatî neyên erkdarkirin. Ew akademîsyenên li gor lêkolînên zanistî û hevpeymanên navneteweyî li derveyî welatî ne, divê li rewşa wan bê nêrîn û heke pêwîstî nebe divê di demek kurt de bi lez vegerin.
“İkinci bir yazımıza kadar, 2547 sayılı Kanunun 39. maddesinin son fıkrası* hariç olmak üzere, rektörler de dâhil anılan Kanun maddesi uyarınca yurtdışına öğretim elemanı görevlendirilmemesi, bu madde kapsamında veya uluslararası anlaşmalar gereği halen yurtdışında görevli bulunan öğretim elemanlarının durumlarının bilimsel olarak değerlendirilerek yurtdışında bulunmasında bir zorunluluk görülmeyenlerin en kısa sürede yurda dönüşlerinin sağlanması hususunda gereğini önemle rica ederiz.”
(* Ew kesên li gor benda 39. a qanûna 2547. kar dikin: Ew kesên ji bo Zanîngeha Manasê ya Kirgizîstan-Tirkiyeyê û Zanîngeha Ahmet Yesevî ya Kirgizîstanê kar dikin ku YOKê [avakirina wan zanîngehan] pêşniyar kiriye û MEBê li derveyî welat ava kirine. )
(*2547 sayılı Kanunun 39. maddesinin son fıkrası: Yurtdışında yer alan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ve Kazakistan’daki Ahmet Yesevi Üniversitesi’ne YÖK tarafından önerilip MEB onayıyla yapılan görevlendirmelerdir. Bu görevlendirmeler dolayısıyla YÖK ve sonrasında MEB'in onayından geçmektedir.)
Li gor CNN Turkê Erdoganî weha gotiye:
CNN Türk’ün haberine göre Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:
*Piştî sekna mêrxasane ya milletê me hewildana derbekirinê negiha armanca xwe.
* Milletimizin darbecilere cesurca duruşu sonrası teşebbüs amacına ulaşamadı.
*Milletê me li dijî derbekaran bûn yek, ez bi hemi kesên ji hemî partiyan serbilind im.
* 15 Temmuz, darbele karşısındaki kötü gidişe "dur" denilen dönüm noktası oldu.
* Min li gor xala 120. pêşniyara Halê Awarte kir, Dîwana Wezîran ji bo sê mehan Halê Awarte îlan kir.
* Ülkemizde 120. maddesi uyarınca olağanüstü hal ilan edilmesi tavsiyesinde bulunduk. Bakanlar Kurulu da 3 ay boyunca olağanüstü hal ilanı kararını onayladı.
Qanûna Bingehîn
Anayasa ne diyor?
Xala 120. ‘’piştî tûndkariyeka berbelav û xerabûna rewşa asayî ya civakê awayê îlankirina Halê Awarte dîyar dike. ‘’
120. Madde “yaygın şiddet hareketlerine ait ciddî belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması” durumunda ilan edilen olağanüstü hali düzenliyor.
Pêvajo dê çawa be?
Süreç nasıl olacak?
Biryar dê di rojnameya fermî de bê îlankirin.
Bundan sonraki adımda karar Resmî Gazete’de yayımlanacak.
Parlamento dê biryara pesendkirin/an pesendnekirinê bide.
Ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) onayına sunulacak.
Parlamento dikare wextê Halê Awarte biguhere.
TBMM derhal toplantıya çağırılacak.
Gelo çêdibe dem bê dirêjkirin?
Meclis olağanüstü hal süresini değiştirebiliyor.
a) Qedexekirin an jî astengkirina derketina derve.
1. Tabiî afet ve ağır ekonomik bunalım sebebiyle olağanüstü hal ilânı
d) Ew kesên têdikevin cihê Halê Awarte lê heyî mecbûr in nasnameya xwe an jî belgeyeka naskirinê bi xwe re bibin.
2. Şiddet olaylarının yaygınlaşması ve kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması sebepleriyle olağanüstü hal ilânı
i) Bi destûr jî be, qedexekirina hemî çekan.
3. Olağanüstü hallerle ilgili düzenleme
Li navçeya Erxenîyê ya Amedê polîsan, siet dora 02:00ê operasyon biriye ser malekê, ji malê hinekan li wan reşandiye.
Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde, saat 02.00 sularında bir eve yapılan operasyonda, polis ekiplerine evden ateş açıldı.
Li gor Ajansa Nûçeyan a Doganê(DHA) dema PKKyîyan li polîsan reşandî 5 polîs birîndar bûne.
DHA'nın haberine göre PKK ve polis arasında gerçekleşten çatışmada 5 polis memuru yaralandı.
Li gor DHAyê 2 PKKyî û li gor ajansa Anadolûyê(AA) PKKyîyek miriye.
DHA'nın haberine göre PKK'li iki kişi, AA'nın haberine göre bir kişi öldürüldü.
Polîsên birîndar li nexweşxaneya Erxeniyê hatine dermankirin, digel hemî hewildanên ji bo saxkirina wan jî Engin Yılmaz, Salih Aksu û Ahmet Can li nexweşxaneyê mirine.
Ergani Devlet Hastanesi'nde doktorların yaptığı tüm müdahaleye rağmen durumları ağır olan polis memurları Engin Yılmaz, Salih Aksu ve Ahmet Can hayatını kaybetti.
(EA/MB)
(EA)
Wezîrê Dadê Bekir Bozdag piştî hewldana derbekirinê beşdarê weşana CNN Turkê bû û pirsên Hande Firat bersivandin.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı.
Mijarên ku Bekir Bozdag anî ziman bi rengî ye:
Bozdağ'ın açıklamasından satır başları şöyle:
*Wê rûniştinên doza derheqê hewldana derbekirinê li Enqere Sincanê were kirin.
* Darbe girişimi davasının duruşmaları Ankara’nın Sincan ilçesinde görülecek.
*Di destpêkê de dema binçavdemayînê wê 7-8 roj bibin.
* İlk etapta 7-8 gün uygulanıp, daha sonra bunun gerektiğinde uzatılması şeklinde bir düşüncemiz var. Ama bunun azami sınırı ne olacak ona en nihayetinde karar vereceğiz.
*Hinek ji wan nehatine binçavkirin. Dibejin ku hinekên ji wan reviyane derveyê welêt.
* Bir kısmı gözaltına alınamadı, bir kısmının yurt dışına kaçtığı söyleniyor.
*Amerîkayê ji bo demildest girtina Gulen de delîlan xwestin, wê Wezareta Dadê îro hin delîlan bişînin. Ez dikarim bi taybetî ji bo radestîkirina Gulenî biçim Amerîkayê. Bo radestîkirina Gulenî feraseta Amerîkayê jî gûheriye û bi awayekî erênî nêzikê vê yekê dibin. Amerîka dizane ku ew hewldan bi talîmatdayîna Fetullah Gulenî pêk hatiye.
* ABD Gülen ile ilgili acil tutuklama talebi için delil istedi, Adalet Bakanlığı bugün gönderecek. Gülen'in iade süreci için bizzat ABD'ye gidebilirim. ABD Gülen'in iadesi konusunda bugün farklı bir noktada, olumlu açıklamalar var. ABD de bu girişimin Fethullah Gülen'in talimatıyla yapıldığını biliyor.
*Dê ji bo cezayê darvekirinê nirxandinan werin kirin û pêngava ku were avêtin jî dê piştre diyar bibe.
* İdam cezası için bir değerlendirme yapılacaktır ama nasıl adım atılır bu değerlendirmede ortaya çıkar.
42 Rojnamevan
42 gazeteci
Li gor Ajansa Anadolûyê ew kesên biryara desteserkirinê ji bo wan hatiye dayin ev in:
AA'nın haberine göre hakkında gözaltı kararı olan gazeteciler şu şekilde:
Li gor nûçeya Ajansa Nûçeyan a Doganê, rojnamevanên bi navê Yakup Sağlam, İbrahim Balta, Seyit Kılıç, Bayram Kaya û Cihan Acar hatine desteserkirin. (EKN/ÇT/MB)
Doğan Haber Ajansı'na göre, Yakup Sağlam, İbrahim Balta, Seyit Kılıç, Bayram Kaya ve Cihan Acar isimli gazeteciler gözaltına alındı. (EKN/ÇT)
Orhan Kemal Cengîz piştî hewildana derbeyê ya 15ê Tîrmehê, di 21ê Tîrmehê de li Balafirgeha Atatirkî hat desteserkirin. Cengîzî serhatiya xwe û pêvajoya desteserkirinê ji bianetê re got.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından 21 Temmuz Perşembe günü Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınan ve dün savcılık ifadesinin ardından yurtdışına çıkış yasağı konularak serbest bırakılan hukukçu gazeteci Orhan Kemal Cengiz, yaşadıklarını bianet’e anlattı.
Ew li navenda polîsan a Caddeya Vatanê 4 rojan hatiye desteserkirin. Wî got ji bilî ku ji piştê ve ew hat kelepçekirin ti tûndkarî li wî nehatine kirin lê wî gelek kes li girtîgeha navenda polîsan dîtin ku çavên wan werimî bûn û digirîyan.
Vatan Caddesi’nde bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü’nde Terörle Mücadele (TEM) Şubesi’nde dört gün nezarethanede kalan Cengiz, kendisine ters kelepçe takılması dışında herhangi bir kötü muameleyle karşılaşmadığını, ancak tamamen dolu olan nezarethanede gözleri şişlikten kapalı ve ağlayan kişiler gördüğünü söyledi.
Li ser doza Cimaeta Gulenî û Rojnameya Zamanê ew hatiye girtin lê Cengîzî got ji bilî du Twîtên wî ji beriya salek û nîvê nivîsîn ti pirs ji wî nehatine kirin.
Zaman gazetesi ve Gülen Cemaati dosyası kapsamında gözaltına alınan Cengiz, kendisine sadece bundan bir buçuk yıl önceki iki tweet’inin sorulduğunu söyledi.
Cengîzî serhatiya xwe weha got:
Cengiz yaşadıklarını şöyle aktardı:
Balafirgeh
Havalimanı
‘’Me li Brîtanyayê Weqfa Tahir Elçîyî ava kiribû. Li navenda wê ya li Brightonê roja yekşemê civîna wê hebû. Ez ê biçûma Brîtanyayê ku roja Yekşemê Turkan Elçî û parêzer Tony Fitcherî bibînim.
“İngiltere'de Tahir Elçi Vakfı'nı kurmuştuk. Onun Brighton'da Pazar günü toplantısı vardı. Perşembe günü avukat Tony Fitcher ve Türkan Elçi'yle görüşmek üzere İngiltere'ye gidiyordum.
‘’[Polîsan] ez li balafirgehê sekinandim, ji min re gotin divê ew li tiştekî binêrin. Ez du-sê sietan li wê derê hatim sekinandin.
“O esnada havaalanında durdurdular ve bakmamız gereken bir şey var dediler. Havaalanında iki-üç saat bekletildim.
‘’Ez dibêjim qey hingê biryar dan ku min desteser bike, Paşê wan ez birim Navenda Polîsan a Caddeya Vatanê.
“Sanırım o anda gözaltı kararı alındı. Ondan sonra Vatan Caddesi'nde bulunan Emniyet Müdürlüğü'nde Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldüm.
Girtîgeh
Nezarethane
‘’Wan ti agahî nedan min. Wan rasterast ez danîm cihê girtiyan.
“Hiçbir açıklama yapmadılar. Orada oldukça gergin bir ortam vardı. Beni doğrudan nezarethaneye koydular.
‘’ Wan ti tûndkarî li min nekirin. Bi tenê roja paşiyê dema wan ez birim dozgeriyê wan ji piştê ve destên min kelepçe kirin. Min ji polîsan re got ez parêzer û rojnameger im. Wan got ferman bi wî rengî ji wan re hatiye dayin.
“Bana herhangi bir kötü muamelede bulunmadılar. Sadece en son gün savcıya götürülürken ters kelepçe taktılar. Polislere avukat olduğumu, gazeteci olduğumu söyledim. Bize talimat yukarıdan böyle geldi dediler.
‘’ Min li odeya didoyê an jî sêyê kesek dît çavên wî bi îşkenceyê werimî bûbû, digirîya. Girtîgeh bi temamî tejî bû ez texmîn dikim li wê derê bi tenê ez sivîl bûm.
“Ancak bir iki koğuş yanda gözü şişlikten kapalı birini gördüm. Sorgudan getirilirken ağladığını duydum. Zaten çok gergin bir ortam vardı. Nezarethane tamamen doluydu. Orada tek sivilin ben olduğumu tahmin ediyorum.
Dozgerî roja pêşiyê îfadeya min nestand
Savcı ilk gün ifade almadı
‘’Roja pêşiyê ya ez hatîm desteserkirin dozgerî bakir min. Ez digel parêzerên xwe çûm nik wî lê wî îfadeya min nestand û rasterast ez rêkirim, girtîgehê.
“Gözaltının birinci gününde savcı beni çağırdı. Avukatlarımla beraber savcıya götürüldüm ama ifadem alınmadan nezarethaneye geri gönderildim.