kurdish
stringlengths
1
2.11k
turkish
stringlengths
1
2.14k
‘Di sala 2013an de qanûneke nû hatibû çêkirin. Ew madeya ku jinûvedadkirinê asteng dikir, hat rakirin. 200 kesên weke Ocalan ku mexdûrê wê qanûnê bûn re riya jinûvedadkirinê hat vekirin.’
“2013’te 6459 Sayılı yasa* kabul edildi. Hukuksal olarak yeniden yargılanması önünde engel teşkil eden madde kaldırıldı. Yeniden yargılanması Öcalan gibi reddedilen 200'e yakın kişi de yeni düzenlemeyle yeniden yargılanma hakkı kazandı.”
‘Piştî ku rê li ber jinûvedadkirinê vebû me jî serî li Dadgeha Makeqanûnê da.’
“Yeniden yargılama önündeki engel kaldırılınca biz de Anayasa Mahkemesine yeniden yargılama talebinde bulunduk.”
‘Lêbelê Dadgeha Makeqanûnê got ku ew li dozên beriya 2012an nanêreû ji hêla esasê ve derbarê serlêdanê de ti lêpirsîn nehate kirin û bêyî ti hincetê serlêdan hat redkirin. Beriya biryardayîna dadgehê, Wezîrê Dadê yê wê demê Sadullah Ergin gotibû ku wê serlêdan were redkirin û wisa jî bû.’
“Ancak Anayasa Mahkemesi, 2012’de kurulduğunu, bu tarihten önceki davalara bakamayacağını söyleyerek, başvuruyu esastan incelemeden, gerekçe sunmadan reddetti. Bu karardan hemen önce de dönemim Adalet Bakanı Sadullah Ergin katıldığı bir programda, başvurunun reddedileceğini söyledi, öyle de oldu.”
Parêzer Cengiz Yurekli diyar kir ku wan bi heman hinceta vê carê serî li DMMEyê dane.
Avukat Cengiz Yürekli, aynı hukuki gerekçelerle bu kez AİHM'e başvuru dilekçesi verdiklerini söyledi.
Pêvajoya dadkirinê çawa pêk hat?
Yargı süreci nasıl işledi?
Di 19ê Tîrmeha 2003an de bi qebûlkirina qanûnekê ve ji bo Ocalan riya jinûvedadkirinê hate astengkirin.
19 Temmuz 2003'te yürürlüğe giren 6. Uyum Paketindeki şu maddeyle, Öcalan'ın yeniden yargılanmasının önüne geçilmişti.
DMMEyê jî di serlêdanê de wê qanûnê kire hincet û daxwaza jinûvedadkirinê red kir.
Öcalan ise 2003'ten önce AİHM'e başvurmuştu fakat dava daha sonra karara bağlandığı için yeniden yargılama talebinde bulunmasının önüne geçildi.
Lêbelê Daîreya Mezin ya DMMEyê di sala 2005an de piştî serlêdana Ocalan biryar da ku mafê wî yê dadkirina adil hatiye binpêkirin û ji Tirkiyeyê re pêşniyar kir ku doza derbarê Ocalan de bila jinûve were dîtîn.
Ancak AİHM Büyük Dairesi, 2005 yılında aldığı kararda, Öcalan’ın başvurusunda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin adil yargılanmayla ilgili 6. maddesinin ihlal edildiğine hükmetmişti. Bu karar gereği Türkiye'ye, Abdullah Öcalan'la ilgili dava dosyasını tekrar açmasını tavsiye etmişti.
Konseya Ewropayê jî di 2007an de wekê gelek caran di warê qanûna ku derbarê Mihekemeya Cezayê de ji ber ku jinûvedadkirin hatiye astengkirin, Tirkiyeyê rexne kir û bertek nîşan da.
Avrupa Konseyi de 2007’de Türkiye'ye, daha önce dört kez uyarmasına rağmen Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) bazı davalarla ilgili yeniden yargılama olanağına getirilen kısıtlamayı kaldırmaması nedeniyle tepki göstermişti.
DMMEyê di 2014an de jî gotibû ‘îxlal’
AİHM 2014’te de “ihlal” dedi
Navenda Giştî ya Polîsên Stenbolê, bi daxuyanîyeka nivîskî dîyar kir ku polîsan ji bo girtina gumanbarekî, [polîsan] bi ser mala Hevseroka Partiya Gelan a Demokratîk(HDP) Fîgen Yûksekdagê de girtiye.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın evine düzenlenen polis baskınıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.
Navenda polîsan dîyar kiriye ku ti lêgerîn û lêpirsînên ji bo Fîgen Yûksekdagê û mêrê wê nînin.
Yüksekdağ ve eşi hakkında adli süreç işletilmediğini belirten Emniyet, açıklamada şu ifadelere yer verdi:
Navendê li daxuyaniya xwe weha nivîsîye:
“Bu operasyon bir takım çevrelerde oluşan duyarlılığı istismar etmek üzere bazı basın yayın kuruluşlarınca ‘HDP Eş Başkanı ve Milletvekili Figen Yüksekdağ Şenoğlu’na yönelik bir adli süreç işletildiği’ yolunda gerçekle bağdaşmayan çeşitli haber ve yorumlara yer verilmekte olduğu görülmüştür.
‘’ Fadîme Ç. kiryarên terorî di rêxistineka çepgir de dike, [polîsan] bi mexseda girtina wê bi ser malên ew bikare biçe wan deran de girtine. Lê bi operasyonê ew kesa berbehs li navnîşana hatî diyarkirin nehatiye dîtin.’’
“HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ Şenoğlu’nun eşi S.Ş ve beraberindeki E.O’nun da bulunduğu bahse konu adreste yapılan operasyon kapsamında aranan Fadime Ç.’nin de kaldığı, ancak operasyon anı itibariyle bu eve gelmediği öğrenilmiştir.
‘’ Hat zanîn ku Fadîme Ç. digel hevseroka HDPyê Fîgen Yûksekdag Şenoglû, mêrê wê S.Ş. û keseka dî ya bi navê E.O. li wê malê mane lê belê li dema operasyonan [Fadîme Ç.] nehatiye wê malê.’’
“Evde kalanlardan alınan bu bilgi üzerine evde yapılan kontrolde Fadime Ç.’nin kullandığı belirtilen odada bahse konu kişinin pasaport ve özel eşyalarının bulunduğu görülmüş, hedef olarak aranan kişinin belirlenen adresinin doğruluğu da teyit edilmiştir.
Nîvê dîwarê 350 kîlometreyî yê li ser sînorê Tirkiye-Sûriyeyê hatiye temamkirin û dê li serê salê hemîya dîwarî bê temamkirin.
Türkiye-Suriye sınır hattının 350 kilometresine yapılacak beton duvarın yarısına yakını tamamlandı, kalan diğer yarısındaki çalışmaların da yılsonuna kadar bitirilmesi planlanıyor.
Sînorê Suriyeyê-Tirkiyeyê 911 kîlometreyan dirêj e.
Türkiye’nin Suriye ile toplamda 911 kilometre sınırı var.
Rêxistinên parastina mafên mirovan bangî welatiyên ji DAIŞê direvin û nêzîkî sînorî ne dike ku bên Tirkiyeyê.
Hak örgütleri, sınıra yakın bölgelerde bekleyen ve İslam Devleti’nden (IŞİD) kaçanların Türkiye’ye alınması için uzun süredir çağrı yapıyor.
Hatay, Rûha, Dîlok, Kilîs, Mêrdîn, Şirnex
Hatay, Urfa, Antep, Kilis, Mardin ve Şırnak
Beşa dîwarî ya li Rûha û Hatayê ber bi temambûnê ve diçe.
Duvarın Hatay ve Urfa'daki önemli bir bölümü tamamlandı.
Li 14 cihên cida yên Dîlok, Kilîs, Mêrdîn û Şirnexê dîwar têne danîn.
Antep, Kilis, Mardin ve Şırnak hudut hattında 14 ayrı bölgedeki duvar örme çalışmaları ise devam ediyor.
Li ser sînorî qalibên beton ên 7 tonî, 2 metreyan fireh û 3 metreyan bilind têne danîm.
Sınır hattı boyunca 2 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğindeki 7 tonluk seyyar blokların tamamlanan kısmında, duvarın üzerine jiletli tel de çekiliyor.
Li her 300 metreyan nobetgeheka leşkeran dê bê danîn. (AS/MB)
Duvarın tamamlandığı bölümlerde askeri kullanım için kuleler de inşa ediliyor. Kuleler, 300 metrede bir olacak.
Recep Tayyîp Erdoganê serokkomar, di bernameya fitara polîsan de, axivî.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görevli emniyet mensuplarıyla iftarda bir araya geldi.
Erdoganî xwe nerazî kir ku li dema hevserokê Partiya Gelan a Demokratîk (HDP) Selahattîn Demîrtaş çûyî serdana Parlamentoya Ewropayê, bi dîwarên avahîya Parlamenê ve alayên YPG û YPJyê hatibûn hilavistin. Wî îdia kir ku ‘’Parlamentoya Ewropayê dema wextê wê hat dê vî hesabî bide.’’
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Avrupa Parlamentosu ziyaretinde, koridorlarına YPG ve YPJ bayrakları asılmasına tepki gösteren Erdoğan dün akşamki iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, “Avrupa Parlamentosunudan zamanı geldiğinde hesap sorulacağını” iddia etti.
Bi kurtasî beşên ji axiftina Erdoganê serokkomar ev in:
Cumhurbaşkanı Erdoğan özetle şunları söyledi:
‘’Paralel, cidaxwaz, çete...’’
“Paralel, bölücü, çete…”
‘’Cihê ku em diçinê em dibînin, endamên dewleta paralel a terorî digel endamên rêxistina terorî û çeteyên ermenî mil bi mil li dijî welatê me tevdigerin.’’
“Gittiğimiz yerlerde paralel devlet yapılanması örgütünün üyelerinin bölücü terör örgütü mensuplarıyla, Ermeni çetecilerle omuz omuza ülkemize karşı eylem yaptıklarını görüyoruz.”
Parlamentoya Ewropayê
Avrupa Parlamentosu
‘’Ez dixwazim ji vê derê bangî Parlamena Ewropayê bikim: Hûn dixwazin bi wan pertalan peyaman ji kê re rêkin? Bila hûn bizanin ku ev kiryar dilê Tirkiyeyê xweş nakin.’’
“Buradan Avrupa Parlamentosuna sesleniyorum. Sizler, parlamento binasının koridorlarına asmış olduğunuz o bölücü terör örgütlerinin bayraklarıyla nereye mesaj vermek istiyorsunuz, o paçavralarla nereye mesaj vermek istiyorsunuz?”
‘’Bila we hay jê hebe ku ev tişt têrê nake hûn dilê Tirkiyeyê xweş bikin. Ji ber ku gelê tirk dê dema cih û wextê wê hat, vî hesabî bipirse.’’
“Bilesiniz ki bunlar Türkiye'nin gönlünü yapmanıza yetmez. Çünkü Türk milleti bunların hesabını vakti, zamanı geldiğinde gereken kişilere de sormasını bilecektir.”
‘Divê derbarê karmendan de lêpirsîn û doz werin vekirin’
“Memurlar hakkında işlem yapılmalı”
‘Eger di nav saziyên fermî de kesên ku têkîliya wan bi ‘rêxistina terorê’ re hebin, divê demildest ew kesana werin tespîtkirin û him ji wezîfeyê werin avêtin him jî derbarê wan de ji hêla dadkirinê ve çi pêwiste be jî bête kirin.’
“Kamu kurumları içinde bölücü terör örgütüyle irtibatlı kimler varsa derhal tespit edilip hem memuriyetten men edilmeli hem de haklarında gerekli adli işlemler yapılmalıdır.”
‘Mamosteyê ku kesan dişîne ji rêxistinê re, karmendên tenduristiyê ku derman dibin ji rêxistinê re, karmendên ku propagandaya rêxistinê dikin.. Ew yekana bi ti awayî nayê qebûlkirin. Nabe ku dewlet bi pereyê xwe kesên ku li dijî wê ne xwedî bikin. Ji bo vê yekê jî divê mevzuata karmendan were guhertin.’
“Terör örgütüne eleman kazandıran öğretmen, teröriste ilaç taşıyan sağlık memuru, örgütün propagandasını yapan memur... Bunlar asla kabul edilemez çarpıklıklardır. Bu devlet, kendi parasıyla kendi aleyhine çalışan kişileri besleyemez. Bunun için de devlet memurlarıyla ilgili mevzuatın köklü bir şekilde değiştirilmesi gerekiyor.”
Şaredarî
Operasyonlar
‘Wê şaredareke rabe pereyên ji butçeyê bişîne çiyê. Ew yek nayê qebûlkirin. Wê hesabê wê yekê jî were pirsîn.’
“Fakat kısa sürede bölge halkının da üç, beş hain dışında kamuoyunun da teröristlerin değil, güvenlik güçlerimizin yanında yer aldığı görüldü.”
Koma li Dijîi Kuştina Jinan, ji bo şermezarkirina rapora Komîsyona Cihêbûnê ya Meclisê wê li gelek bajaran dakevin qadan.
Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, yarın birçok ilde eşzamanlı olarak Meclis Boşanma Komisyonu’nun raporunu protesto etmek için sokakta olacak.
Çi bûbû?
Ne olmuştu?
Di meha Çileyê de ji hêla AKPê ve Komîsyona Cihêbûnê ya Meclisê hatibû avakirin û raporeke bi navê ‘Pêkanîna Hevgiriya Malbatê’ jî amade kiribû.
Komisyon, üç ay faaliyet gösterdikten sonra 479 sayfalık bir rapor yayınlamış ve raporda yer alan birçok öneri, kadın hakları savunucuları tarafından tepki görmüştü.
Koma NEWEKHEV derbarê wê raporê de wiha nirxandinan kiribûn:
Hem şiddet başvurularında hem de boşanma davalarında arabuluculuk ve uzlaşma uygulanması,
*Zarok ji bo zewacê tên teşwîqkirin, bi kesên destdirêjî/tecawîzê wan kirine re tê zewicandin.
Şiddete maruz kalan kadınların mesai saatlerinde karakollara başvurmasının önünün kesilmesi,
*Dixwazin xadimkirinê pêkbînin.
Boşanmanın zorlaştırılması,
*Piştî saetên mesaiyê serlêdana jinên ku rastî tundiyê hatine, asteng dikin.
Kadının nafaka hakkının süreye bağlanması,
*Pêkanînê hevberdanê dijwartir dikin.
Mal paylaşımında dava açma süresinin kısaltılması,
*Mafê nafaqeyê ya jinan girêdayê demên diyarkirî dikin.
Eşin ölümünde, kadının mal rejiminden kaynaklı yüzde 50 payının verilmek istenmemesi,
Çîlem Dogana mêrê xwe yê bi tûndkarane tevdigerîya kuştibû, duhî ji girtîgeha Curreyê Cyê ya Tarsûsê derket.
Şiddet gördüğü kocasını öldüren Çilem Doğan, dün akşam saatlerinde Tarsus C Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nden tahliye oldu.
Malbata wê, jin û rojnameger ji bo derketina wê amade bûn. Gotinên wê yên pêşiyê: ‘’Da ku mîjankên me nekevin erdê em ê têkoşîna xwe bidomînin. Em ê bêjin bila jin nemirin.’’
Ailesi, kadın avukatlar ve gazeteciler tarafından karşılanan Çilem Doğan’ın cezaevi önündeki ilk sözleri “Biz yine kirpiğimiz yere düşmesin diye mücadele edeceğiz. Kadınlar ölmesin diyeceğiz” oldu.
Ji bo Çîlem Doganê ji ber ‘’bi zanebûnî kuştina mêrê xwe’’ cezayê heta hetayê di girtîgehê de manê standibû. Paşê ji ber tehrîkkariya ne di rê de û tevgerên canikane cezayê Çîlem Doganê bûbû 15 sal.
Çilem Doğan “Kadın arkadaşlarım benim için mücadele etti. Ben de onlar için mücadele edeceğim. Özsavunmamızla herkese meydan okuyacağız” dedi.
Dadgeha bilind duhî biryar da ku bi dayina kefareta 50 hezar [Lîreyên Tirkan] Çîlem Dogan dê serbest bê berdan.
Avukatı Cemre Topal bianet’e “Bu karar, hayatını savunan tüm kadınlara umut olsun” demişti.
Dema Çîlem hatî girtin wê gotibû ‘’ma her jin ê bêne kuştin’’ bi van gotinên xwe û bi nivîseka li ser tîşortê xwe ya ‘’ Dear Past: Thanks for all the lessons. Dear Future: I am ready (dema min a borî ya delal, ji bo hemî dersên te dayîn min mala te ava be. Delala dema bê, ez amade me.’’ )
Çilem Karabulut’un polisler tarafından götürülürken “Hep kadınlar mı ölecek?” demesi ve tişörtündeki “Dear Past: Thanks for all the lessons. Dear Future: I am ready” (Sevgili geçmişim, tüm derslerin için teşekkürler. Sevgili geleceğim, ben hazırım) yazısı da kamuoyunda yankı uyandırdı. Dava sonra duruşmalarda, tişörtün olay günü Doğan’ın üzerinde olmadığı, teslim olduktan sonra annesinin bir polis memuruyla birlikte tesadüfen bu tişörtü aldığı anlatıldı.
Walîtiya Amedê îro li ser rûpela xwe ya fermî daxuyand ku li 25 gundên girêdayê navçeyên Amedê derketina derve hatiye qedexekirin.
Diyarbakır Valiliği, bu sabah resmi internet sitesinden yaptığı açıklamayla beş ilçenin 25 köyünde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.
*Li navçeyê Hênê gundên Yukariturali, Akçayurrt, Kaledibi û Damlatepe.
* Hani ilçesine bağlı Yukarıturalı, Akçayurt, Kaledibi ve Damlatepe köyleri
*Li navçeya Liceyê gundên Oyuklu, Kutlu, Tureli, Şenlik, Birlimk, Erginkoy û Elmadere.
* Lice ilçesine bağlı Oyuklu, Kutlu, Türeli, Şenlik, Birlik, Erginköy ve Elmadere köyleri,
*Li navçeya Farqînê gundên Dagcilar, Dolaplidere, Ucbasamak, Çaldere, Keklikdere, Gorentepe û Bayirduzu.
* Silvan ilçesine bağlı Dağcılar ve Dolaplıdere, Üçbasamak, Çaldere, Keklikdere, Görentepe ve Bayırdüzü köyleri,
*Li navçeya Hezroyê gundên Ulgen, Mutluca.
* Hazro ilçesine bağlı Ülgen, Mutluca ve Bayırdüzü köyleri,
*Li navçeya Pasûrê Taşkopru, Termen, Bakirkoy û Demirli.
* Kulp ilçesine bağlı Taşköprü, Temren, Bakırköy ve Demirli köyleri.
Derbarê wextê dawîkirina biryara qedexeyê de tu agahî nehat dayîn.
Valilik ayrıca şu bölgelerde de operasyon başlatılacağını duyurdu:
Walîtiyê di wê daxuyaniyê de destnîşan kir ku li gelek herêm û gundên navçeyên Hênê, Lice û Farqînê jî wê operasyon were lidarxistin.
* Lice ilçesinde Kıllıboğan, Ayaz, Birlik, Abdil, Taşburun, Güzelce ve Döşekkaya köyleri arasında kalan bölge,
(AS/YO)
* Lice ve Silvan ilçeleri kırsalında bulunan Kutlu – Oyuklu – Dolaplıdere – Taşköprü – Türeli köyleri arasında kalan bölge.
Heval û hevkarê me Erol Onderogluyê ku ji ber pêkanîna nobedariya weşanê bo Ozgur Gundemê hatibû girtin, ji bianetê re peyam şand.
18 Mayıs günü Özgür Gündem'in "Nöbetçi Yayın Yönetmenliği"ni yapan ve tutuklunan arkadaşımız ve meslektaşımız Erol Önderoğlu'ndan bianet'e ilk mesaj ulaştı.
Onderoglu beşdarî çalakiya hevgirtinê ya li dijî êriş û zextên li ser Ozgur Gundemê bûbû.
Önderoğlu Özgür Gündem'in yaşadığı baskılara karşı dayanışma için başlatılan "Nöbetçi Yayın Yönetmenliği" eylemine katılmıştı.
Erol Onderoglu ligel Seroka Weqfa Mafê Mirovan Şebnem Korur Fincanci û nivîskar Ahmet Nesin ku ew jî beşdarî kampanyaya nobetgirtinê bûbûn re, di 20ê Hezîranê de hatin girtin.
Önderoğlu, "Nöbetçi Yayın Yönetmenliği" yapan isimlerden Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve gazeteci, yazar Ahmet Nesin ile birlikte 20 Haziran günü tutuklanmıştı.
Peyama ku Onderoglu şandiye wiha ye:
Önderoğlu'nun mesajı şöyle:
‘Dostên bianetê yên qedirbilind;
"Sevgili bianet dostları
Ez weke girtiyekî nû di çarçoveya nûçegîhantiya mafparêzî li vir bûm şahidê hêza ciwanên girtî. Ji hêla din ve ez ji karê xwe yê rojane bûm û ji ber wê jî ez di valahiyê de me...
Çok taze bir mahpus olarak hak haberciliğinin faydalarını, gencecik tutukluların enerjisini burada görerek yaşıyorum. Diğer yandan her günkü meşgalemi yitirmenin boşluğunu yaşıyorum…
Ji bo hevgiriya we gelek gelek spas dikim û we hembêz dikim.
Dayanışmanız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Kucaklıyorum.
21ê Hezîrana 2016an – Girtîgeha Metrisê’
21 Haziran 2016 – Metris Cezaevi"
Serokerkaniya Leşkerî dîyar kiriye ku bi êrîşên PKKyîyan, li navçeya Dêrikê ya Mêrdînê û navçeya Çelê ya Colemêrgê vê sibeyê şeş leşker hatine kuştin.
Genelkurmay Başkanlığı, Mardin’in Derik ve Hakkari’nin Çukurca ilçelerinde PKK'lilerin saldırıları sonucu bu sabah altı askerin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Li daxuyaniyeka li ser malpera Hêzên Çekdar ên Tirkan(TSK) hat eşkerekirin ku êrîşa li Çelê bi çekan hatiye kirin, du leşker hatine kuştin û li navçeya Dêrikê jî bombeyek ji dûr ve li leşkeran hatiye teqandin, çar leşker hatine kuştin.
“Ayrıca Hakkâri Çukurca karayolunun emniyetini alan unsurlarımızın bulundukları bölgede, el yapımı patlayıcıların patlaması sonucu dört kahraman silah arkadaşımız saat 07.15’te şehit olmuştur.”
Berdevkê Wezareta Karên Derve ya Amerîkayê John Kirby derbarê 3 kesên ku ji ber hevgiriya bi Ozgur Gundemê re bi hinceta propagandaya rêxistinê kirine hatin sûcdarkirin û bi wî awayî hatine girtin de, axivî.
Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma gösterdikleri için terör propagandası yapmakla suçlanıp tutuklanan gazetecilerle ilgili konuştu.
John Kirby îro li Washingtonê di civîna çapemeniyê ya rojane de derbarê girtina Nûnerê Rojnamegerên Sînornenas ya Tirkiyeyê Erol Onderoglu de wiha got:
Washington’da gazetecilere yaptığı günlük basın brifinginde Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu'nun tutuklanmasıyla ilgili soruya şöyle yanıt verdi:
‘Wisa dixwiyê ku girtina wî berdewamiya hewildanên ji bo fetisandina azadiya çapemenî û xweîfadekirinê ye û ew yek mirov gelek aciz dike.’
"Bu eylemin Türkiye’deki meşru tartışmaları, ifade ve basın özgürlüğünü yıldırmayı amaçlayan rahatsızlık verici eylemin yalnızca bir devamı olduğu görülüyor.
‘Em careke din bangî dost û hevpîşeyên xwe yên tirk dikin ku bila li gorî makeqanûna xwe û li gorî nirxên demokratîk yên gerdûnî tev bigerin.’
"Daha önce de ifade ettitğimiz gibi, Türkiye’nin dostu ve müteffiki olarak Türk makamlarına bir kez daha eylemlerinin, Türk anayasından yer alan ve basın özgürlüğünü de içeren evrensel demokratik değerlere uygunluğunu güvence altına almaları çağrısında bulunuyoruz.
Nûnerê RSFê Erol Onderoglu, Seroka Weqfa Mafê Mirovan (TIHV) Şebnem Korur Fincanci û Ahmet Nesin ji ber ku li Ozgur Gundemê bûne nobedarê weşanê, bi hinceta propagandaya rêxistinê kirine hatibûn sûcdarkirin û piştre jî di 20ê Hezîranê de hatibûn girtin.
RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve gazeteci yazar Ahmet Nesin, Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma gösterdikleri için terör propagandası yapmakla suçlanıp 20 Haziran'da tutuklandı. (NV)
(NV/YO)
Fotoğraf: Arşiv
Li gorî daxuyaniya ku ji Kremlinê hat dayîn Erdogan ji bo xistina balafira Rûsyayê û kuştina pîlotê wê lêborîn ji Serokê Dewleta Rûsyayê Vladimir Putinî xwest.
Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e mektup yazarak Rus savaş uçağının düşürülmesi nedeniyle özür dilediğini belirtti.
Li gorî nûçeya Sputnik Kurdistanê Berdevkê Kremlînê Pevkovî got: ‘ Erdogan peyam ji Serokê Dewleta Rûsyayê re şand û got ku ew dixwaze têkiliyên ku ji ber xistina balafirê, serrast bike.’
Sputniknews.com'un haberine göre, Kremlin'in açıklamasında, "Devlet Başkanı Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rus savaş uçağının düşürülmesi nedeniyle yaşanan durumu düzeltmek istediğini söylediği mesajı aldı" denildi.
Hat ragihandin ku Erdoganî di peyama xwe de peyva ‘İzvinite'yê (Извините) bi kar aniye û ew jî di zimanê rûsî de tê wateya ‘lêborîn dixwazim’, an ‘min bibexşînin’.
Erdoğan'ın mesajında "İzvinite' (Извините) kelimesini kullandığını belirtildi. Bu kelime Rusçadan Türkçeye "Özür dilerim" ya da "Beni affedin" şeklinde çevriliyor.
Di daxuyaniya Kremlinê de wiha hat gotin: ‘Serokkomarê Tirkiyeyê gotiye ku wî her dem Rûsya wek dost û hevkarekî stratejîk dîtiye û qet nexwestiye ku balafira rûsî bixîne.’
Mektupta şöyle dendiği belirtildi: "Bir kez daha hayatını kaybeden Rus pilotun ailesine baş sağlığı diliyorum ve özür dilediğimi söylüyorum. Tüm kalbimle acılarını paylaşıyorum. Rus pilotun ailesini Türk ailesi olarak kabul ediyoruz. Acılarını dindirmek için her türlü inisiyatife hazırız.”
Erdoganî beriya niha jî name şandibû
Cumhurbaşkanlığı: "Kusura bakmasınlar" dedi
Berdevkê Kremlînê Peskov derbarê wan nameyên şandî de gotibû ku bi sedema protokolê ew nameyana hatine şandin, ti tişteke girîng têde nîn e û ne hewce ye ku bersiv jî were dayîn.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 1 Temmuz’da Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü’nün toplantısına katılacağı açıklandı.
Çi bûbû?
Alparslan tahliye edildi
(NV/YO)
Yıldırım sabah sinyalini vermişti
Lêpirsînnameya berpirsê Rêxistina Rojnamegerên Sînornenas û rapornivîsê bianetê Erol Onderoglû û ya berpirsa Weqfa Mafên Mirovan Şebnem Korur Fîncanciyê li Dadgeha Cezayên Giran a 13. e.
Tutuklananlardan Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi ve bianet raportörü Erol Önderoğlu ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkındaki iddianameler İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde. Mahkemenin iddianameleri Cuma günü görüşmesi bekleniyor.
Lêpirsîna li ser 50 kesan
50 kişiye soruşturma
Dozgerê bi navê Eşref Durmûş li 20ê Hezîranê biryara girtina hersê rojnamegeran dabû.
Dayanışmaya katılan üç nöbetçi genel yayın yönetmeni 20 Haziran Pazartesi günü ifade vermek için gittiği savcı Eşref Durmuş tarafından mahkemeye sevk edilip tutuklanmıştı.
Li ser 50 kesan bi heman sebebê(berpirsiyariya weşanên Ozgûr Gûndemê) lêpirsîn hatine kirin. Ji lêpirsînên li ser 50 kesan ji bo 16 kesan doz hatiye vekirin. (EA/MB)
Önderoğlu, Korur-Fincancı ve Nesin, aynı sebeple hakkında soruşturma başlatılan 50 genel yayın yönetmeninden sadece üçü. 50 kişiden 16’sı hakkındaki soruşturma davaya dönüşmüş, altısı hakkındaysa takipsizlik verilmişti. (EA)
Bînalî Yildirimê serokwezîr dîyar kir ku şeva dî sê êrîşkaran li ser Firîngeha Atatûrkî êrîş kiriye, bi êrîşê 36 kes mirine û ‘’li gor delîlan berpirsa êrîşê DAIŞ e.’’
Başbakan Binali Yıldırım, şu ana kadar yapılan tespitlere göre 36 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi ve “Emareler DAEŞ [IŞİD] örgütünü işaret etmekte” dedi.
Heta niho ew kesên mirîn 36 welatî û 3 xwekuj in. Birîna piraniya birîndaran ne dijwar e lê yên birîna wan dijwar jî hene. Ew kesên birîndar têne dermankirin. Li gor delîlan eşkere dibe ku berpirsa êrîşê rêxistina terorî ya DAIŞê ye.
* Şu ana kadar tespit edilen vefat sayısı 36 artı 3 canlı bomba. Yaralılarımız var. Yaralılarımızın bir çoğu hafif yaralı ama çok az sayıda durumu biraz daha ciddi olan yaralılarımız da mevcuttur. Tedavileri büyük titizlikle sürdürülmektedir. Güvenlik güçlerimizin yaptığı tespitler, terör eyleminin DAEŞ örgütünce gerçekleştiğini işaret etmektedir.
(NV/MB)
* Her üç canlı bombanın ateş ettikten sonra kendilerini patlattığı yönünde ilk bulgular mevcuttur. Daha fazla detay yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkacaktır. Tespit çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki saatlerde açıklanacak. Yaralı olan güvenlik görevlilerimizin olduğunu söyleyebiliriz. (NV)
Roja Sêşemê, li beşa firîna navneteweyî êrîşeka xwekuşî hat kirin, di êrîşê de hejmara welatîyan bû 42, sê êrîşkar jî miribûn.
Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminalinde salı gecesi meydana gelen intihar saldırısında ölenlerin sayısı 42’ye çıktı. Saldırıda üç intihar saldırganı da öldü.
Merve Yîgîta 22 salî di êrîşê de birîndar bûbû û li nexweşxaneyê dihat dermankirin, îro bi mirina wê hejmara miriyan bû 42.
Saldırıda ağır yaralanan 22 yaşındaki Merve Yiğit, tedavi altında tutulduğu Bahçelievler'deki özel bir hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Navê wan kesên mirîn ev in:
Ölenlerin isimleri şöyle:
Nûnerê Rojnamegerên Bêsînor yê Tirkiyeyê Erol Onderoglu û Seroka Weqfa Mafên Mirovan (TİHV) Şebnem Korur Fincanci ku ji ber li Ozgur Gundemê beşdarê çalakiya nobedariya weşanê bûbûn û bi hinceta 'propagandaya rêxistinê kirine' hatibûn girtin, tehliye bûn.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi avukatların tutukluluğa itirazlarını kabul ederek Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve bianet raportörü Erol Önderoğlu'nu tahliye etti.
Îtiraza parêzeran a li dijî girtina wan hat qebûlkirin.
Tutuklu gazeteci yazar Ahmet Nesin ile henüz bir karar verilmedi.
Hersê rojnameger dê li 8ê Çiriya Paşiyê bêne dadkirin.
Davanın ilk duruşması 8 Kasım 2016'da görülecek.
Yên bûne nobedarên weşanê
TİHV: Hukuksuzluk bir ölçüde telafi edildi
Kampanyaya nobedariya weşanê ya ji bo hevgiriya bi Ozgur Gundemê re di 3ê Gulanê de dest pê kiribû û heta niha 44 kes beşdarê çalakiyê bûn û li rojnameyê nobeta weşanê girtin:
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tahliyelerle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, gazeteci, yazar Ahmet Nesin’in de özgürlüğüne kavuşmasını bekledikleri ifade edildi.
(NV/YO)
16 dava
Serdozgeriya Kayseriyê jî derbarê Figen Yuksekdag de bi hinceta ‘îftira avêtiye ser wezîfedarê dewletê’ lêpirsîn hat vekirin û li gorî talimata şandî de Yuksek ji bo îfadedayînê gazî Serdozgeriya Enqereyê hat kirin.
Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı da "kamu görevlisine iftira" suçundan hakkında yürütülen soruşturma kapsamında, Yüksekdağ'ın ifadesinin alınması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına talimat yazdı.