kurdish
stringlengths
1
2.11k
turkish
stringlengths
1
2.14k
— Sebahat Tuncel (@tuncelsebahat) September 8, 2016
— Sebahat Tuncel (@tuncelsebahat) September 8, 2016
Heşaredarên Sûrê hatine girtin û piştre wan ji wezîfeyê hildan
Belediye Eşbaşkanları tutuklanmış, görevden alınmıştı
Hevşaredarê Sûrê Seyît Narîn û Fatma Şik Barut di 19ê Tebaxa 2015an de hatibûn binçavkirin û bi hinceta îlankirina xwerêvebirinê hatine girtin. Her du hevşaredar di 8ê Adara 2016an de serbest hatin berdan. Ji bo Hevşaredarê Sûrê Seyît Narîn de bi hinceta ‘xerakirina yekîtiya dewletê’ cezayê muebeta girina tê xwestin.
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde özyönetim ilanı gerekçe gösterilerek 19 Ağustos 2015’te gözaltına alınıp ardından tutuklanan Sur Belediye Eş Başkanları Seyit Narin ve Fatma Şık Barut, 8 Mart 2016’da tahliye edilmişti. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Sur Belediye Başkanı Narin hakkında “devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak'”suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
Hevşaredarê Farqînê Yuksel Bodakçi jî bi heman hincetê di 23ê Tebaxa 2015an de hat girtin û di 17ê Adarê de hat tehliyekirin. Doza derbarê wî de jî li 4. Dadgeha Cezayê Giran ya Amedê dewam dike.
DBP’li Silvan Belediye Başkanı Yüksel Bodakçı da aynı gerekçeyle 23 Ağustos 2015’te tutuklanmış, 17 Mart’ta tahliye edilmişti. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılaması devam eden Silvan Belediye Başkanı Bodakçı hakkında “devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet ile “Terör örgütü propagandası yapmak” suçundan da 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Hevşaredarên Sûr û Farqînê di 26ê Tebaxa 2015an de ji wezîfeyê hatibûn dûrxistin.
Sur ve Silvan Belediye Başkanları 26 Ağustos 2015’te görevden alınmıştı.
Bi BHQê ve şaredarî dikeve destê qayûman
KHK ile belediyelere kayyum
Di 2ê Îlonê de di çarçoveya OHALê de 3 Biryarnameyên Di Hukmê Qanûnê de (BHQ) di rojnameya fermî de haribû weşandin.
2 Eylül’de OHAL kapsamında üç yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Resmi Gazete’de yayınlanmıştı.
Di wan biryarnameyan de dihat gotin ku eger eleqeya rêveberiyeke şaredariyê bi ‘rêxistina terorê’ re hebe wê wezîfedarên dewletê bikaribin ku dest danîn ser rêveberiyê û dewsa wan de qayûmna erkdar bikin.
672 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de “Belediye ve bağlı idarelerin terör veya şiddet olaylarına dolaylı ya da doğrudan destek sağladığı gerekçesiyle valilik tarafından belediye veya bağlı idare taşınırlarına, bölgenin en büyük mülki idare amiri tarafından el konulabilecek” ifadesi yer alıyordu.
Di hilbijartina dawî de BDP serkeftî bû
Büyükşehir Belediye Başkanları tepki göstermişti
Di hilbijartinên herêmî ya 2014an de BDPê li Sûrê %54,4, li Farqînê jî %69,5 deng girtibû û bi vî awayî gelek serkeftî şaredariyan bi dest xistibû.
2014 Yerel Seçimlerinde Sur ilçesinde yüzde 54,4 oy oranı ile BDP seçilmişti. Silvan ilçesinde ise yüzde 69,5 oy oranıyla ile seçilmişti.
Hevserokê Giştî yê Partiya Demokratîk a Gelan (HDP) Selahattîn Demirtaş ji bo daxuyaniya Serokwezîr Bînalî Yildirim ku derbarê parlamenterên HDPê yên doz li wan hatine vekirin de gotibû 'wê tepetep bên û îfade bidin' de ev bersiv da: “Bi çi awayî çûn an neçûna me, ne karê Serokwezîr e.”
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Binalı Yıldırım’ın "Tıpış tıpış gelip ifadesini verecek, yağma yok" sözlerine karşılık "Ne şekilde gideceğimiz başbakanın işi değildir" dedi.
“Der heqê me de zêdeyî 550 dosya hene. Der heqê min de 102 dosya hene. Dadgeh wê teblîgatê bike. Li pêşberî vê jî helwesta me diyar e. Eger biryara anîna bi zorê bidin, hingî karê hêzên ewlekariyê ye ku vê biryarê pêk bîne yan jî nîne.
En son yedi HDP'li vekil hakkında "zorla getirilme" kararı verilmesiyle ilgili soruya karşılık “Hakkımızda 550'den fazla dosya var. Sadece benim hakkımda 102 dosya var. Mahkemeler tebligat yaparlar, bizim tutumumuz bellidir. Zorla getirme çıkartılarsa bunu uygulayıp, uygulamamak da kolluk gücünün takdirine bağlıdır” dedi.
“Erk a dadgehan e, ne ya Serokwezîr e. Beriya her tiştî, Serokwezîr radibe di mijara çûye ber destê dadgehê de daxive. Ev yek bi tena serê xwe nîşand ide ku dadgeh serbixwe nînin, di nava dadgeriyê de sîstemeke hiqûqê nîne.
“Yetki mahkemenindir, Başbakanın değil. Her şeyden önce mahkemeye intikal etmiş bir konuda başbakanın halen konuşuyor olması zaten mahkemelerin yargının bağımsızlığı kalmadığı, yargıda bir hukuk düzeninin kalmadığını en açık itirafıdır.”
“Merro”
"Merro"
Li ser daxuyaniya Wezîrê Karên Hundir Suleyman Soylu, ku der barê bicihkirina qeyûman li şaredariyên DBPyî de ji siyasetmedarên kurd re gotibû "Ya herro ya merro, yên ji hêza dewletê fêm nakin, wê bersiva pêwîst were dayîn" de Demirtaş ev bersiv da:
Demirtaş’a belediyelere kayyum atanması tartışmalarıyla bağlantılı olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Kürt siyasetçilere yönelik "Ya herro ya merro devletin gücünü anlamayanlara gerekli cevabı vereceğiz" sözlerine karşılık şu ifadeleri kullandı.
“’Ya herro ya merro' du alternatîf in. Eger herro nebe wê merro bibe. Ew bi kêfa xwe."
“Yeni atanan içişleri bakanına da şunu söylemek istiyorum; 'Ya herro ya merro' iki seçeneklidir. Herro olmazsa merro olur, kendisi bilir."
Pêla Şovenîzmê
"Şovenizm dalgası"
“Di nava sîstemekê de ku dozger û dadger di bin fermana siyasetê de ne, nepêkane darizandineke adîl bê kirin.
Demirtaş’ın toplantı öncesinde yaptığı açıklamalar anahatlarıyla şöyle…
“HDP, ji bo aştiyê partiya herî girîng e. Lê niha bi destê dadê dixwazin ku HDPê tesviye bikin.”
* “HDP bu ülkenin barışı çok önemli bir partidir. Yargı eli ile HDP'yi tasfiye etmek doğru bir tutum değildir.
“Piştî hewldana darbeyê firsendeke girîng ketibû destê Tirkiyeyê. Ev firsend ji bo pêkanîna aştiya navxweyî bû. Hikûmetê nexwest vê binirxîne, berovajî xwest pêla şovenîzmê bafirîne û li dora vê yekê jî 'yekîtî-hevgirtinê' çêbike. Sedema zêdebûna êrîşên li dijî HDPê jî ev e.
* "Darbe girişimi sonrası Türkiye önemli bir fırsat yakalamıştı. Bu iç barışın sağlanması fırsatıydı. Hükümet bunu değerlendirmek istemedi, tam tersine şovenizm dalgası yaratmak istedi ve bunun etrafında birlik beraberliği sağlamak hükümetin daha fazla hesabına geldi. HDP'ye saldırının bu kadar yoğun olmasının nedeni budur.
“Berê nîjadperestên Tirk dan me û xwestin ji vir dengan bi dest bixin. Meseleya qeyûman a li dijî şaredariyan jî ev e. Meseleya rakirina destnedana parlamenteran jî ev e. Sedema sûcdariyên li me tên kirin jî ev e.”
* “Türk ırkçılığını bize saldırtarak köpürtmek istiyorlar ve buradan oy devşirmek istiyorlar. Belediyelere kayyım meselesi de budur, dokunulmazlıkların kaldırılması meselesi de budur. Bize yönelik devam eden bu ithamların da nedeni budur.
“Berpirsyarê vê yekê Serokwezîr bi xwe ye”
"Sorumlu başbakandır"
“Niha Serokwezîr radibe fermanên gelekî xetere û li derveyî hiqûqê dide waliyan. Ji wan re dibêje 'Ji kirina şaşîtiya netirsin'. Ev tê çi wateyê? Tê wateya; hûn dikarin li derveyî hiqûqê tevbigerin, hûn dikarin mirovan mexdûr bikin, bi rehetî vê bikin, em li pişt we ne.
* “Başbakan bugün çok vahim bir hukukdışı bir talimat veriyor valilere: 'Hata yapmaktan korkmayın' diyor. Hata yapmaktan korkmayın demek, hukukun dışına çıkabilirsiniz, insanları mağdur edebilirsiniz, rahat olun biz arkanızdayız anlamına geliyor. Kendisi şu saatten sonra valilerin işleyeceği her suçun bizahati siyasi ve hukuki sorumlusudur.
“Ji vê kêliyê û pê ve berpirsyariya siyasî û hiqûqî ya her sûcekî ji aliyê waliyan ve bê kirin, Serokwezîr e. Bila waliyên li gorî vê fermana Serokwezîr tevbigerin jî zanibin, roj wê bê, çawa ku îro ji FETO girtin çêdibe, sibe wê waliyên biryarên li derveyî hiqûqê yên AKPê bi cih anîne, wê bên darizandin. Hûn ne mecbûr in fermana li derveyî qanûnan a Serokwezîr û Wezîrê Karên Hundir bi cih bînin.
* “Başbakanın bu kanun dışı emrini uyacak olan valiler de bilsinler ki gün gelecek devran dönecek. Bugün nasıl ki FETÖ'den, şundan bundan dolayı alınıyorsa yarın bir gün AKP'nin kanun dışı emrini suç taşıyan emrini uyguladığı için aynı valiler gün gelecek yargıya hesap vereceklerdir. Başbakanın ve içişleri bakanının bu kanun dışı emrini uygulamak zorunda değilsiniz.
“Em ê li ber xwe bidin”
Sivil direniş
Egitim Senê Egitim Senê li dijî jikarderxistina bi hezaran endamên xwe îro li gelek cihan çalakiyên şermezarkirinê lidarxisin. Polêsan li gelek bajaran êrişî çalakiyên mamosteyan kirin û di encamê de gelek ji wan bi darê zorê û tundkirinê binçavkirin.
Eğitim emekçilerinin açığa alınmasını ve ihraç edilmesini protesto için basın açıklaması yapmak isteyen Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyeleri Diyarbakır ve Muş'ta polis saldırısı ve gözaltı ile karşılaştı.
Wezareta Perwerdehiyê (MEB) di 8ê Îlonê de daxuyandibû ku piraniya wan ji bajarên kurdan 11 hezar û 285 mamoste-karmend bi hinceta têkiliya wan bi PKKê re hene, ji kar hatin derxistin.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 8 Eylül'de 11 bin 285 personelin açığa alındığını duyurmuştu.
KESK û Egirtim Senê li Stenbol, Enqere, Amed û Mûşê li dijî jikarderxistinan çalakî li dar xistin. Pol3esan li Amed, Mûş û Enqereyê êrişî çalakiyan kirin.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve ona bağlı olan Eğitim Sen Ankara'da Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul'da ise Valilik önünde eylemler gerçekleştirirken Diyarbakır ve Muş'taki eylemlere polis saldırısı yaşandı.
Egitim Senê daxuyand ku li Amedê 70, li Mûşê jî 4 endamên wan hatine binçavkirin û Sekreterê Şaxa 1. ya Egitim Sena Amedê Mehmet Nur Ozdemir ji ber bombeyên gazê aciz bûye û wî rakirine nexweşxaneyê.
KESK ve Eğitim Sen, bugün Ankara’da yapılan basın toplantısında “Kamudan hukuksuz bir şekilde ihraç edilen ve açığa alınan bütün eğitim emekçileri görevlerine iade edilmeli, örgütlü mücadelemize yönelik bu haksız ve pervasız saldırı, bütün sonuçları ile birlikte derhal durdurulmalıdır” dediler.
“Demildest serbest berdin”
"Derhal serbest bırakılsınlar"
“Ew kesên ku piştî 15ê Tîrmehê îdia dikirin ku wan meydanên bajêran kirine “qadên demokrasiyê”, îro li heman meydanan faşîzmê ava kirin. Îro mafê herî bingehîn jî tê binpêkirin û ew kesên ku vê yekê dikin jî OHALê ji xwe re kirine zirx. Armanca ew e ku kî îtihatê wan neke bi darê zorê bînin hîzayê.
“15 Temmuz sonrası, mitinglerle kent meydanlarını ‘demokrasi’ alanlarına çevirdiğini iddia edenler, bugün aynı meydanlarda faşizmin resmini çizmişlerdir. Bugün en temel demokratik bir hakkın kullanımına dahi izin vermeyenlerin, OHAL’i kendi hukuksuzluklarına kalkan yapanların amaçları ortaya çıkmıştır. Amaç, kendisine itaat etmeyen herkesi zorla, zorbalıkla hizaya getirmeye çalışmak, sadece kendi duymak istediklerini söyleyenlere konuşma hakkı tanımaktır.
“Bila her kes pê bizanibe ku wê sendîqeya me ti dem dev jî parastina mafên demokratîk bernade û wê li hemberî vê bêhiqûqiyê jî bisekine. Bila baş were zanîn ku em weke Egitim Senê van pêkanînan dişopînin û em bagdikin ku endamên me yên binçavkirî demildest serbest werin berdan. Em ji bo hevalên me yên birîndar re jî şifa dixwazin.”
“Bilinmelidir ki sendikamız, demokratik haklarını kullanmaktan asla vazgeçmeyecek, bu hukuksuzluğun karşısında dimdik duracaktır. Eğitim Sen olarak, yaşananları yakından takip ettiğimizin bilinmesini ve gözaltına alınan üyelerimizin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Yaralanan arkadaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.” (BK)
(BK/YO)
* Fotoğraf: Eğitim Sen
Di 7ê Îlonê de Şîrîn Çoban û Îlker Îlkan dema li ser rêya mala xwe bûn hatine desteserkirin. Îro herdu rojnameger bi tometa ‘’propagandakirina rêxistinê’’ hatin girtin.(ÇT/MB)
7 Eylül’de evlerine giderken gözaltına alınan Şirin Çoban ve İlker İlkan, bugün “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklandı. (ÇT)
Wezîrê Dadê li ser erkdarkirina kayyûman ku bibin serokên 28 şaredariyan li ser hesabê xwe yê Twîtterê daxuyanî dan.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Twitter hesabından 28 belediyeye kayyum atanmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Bozdagî ji bo rexneya li ser wê yekê ku şaredarên bi hilbijartinê hatîn ser karê xwe ji karî hatine derêxistin û li şûna wan cihgirên waliyan û qeymiqam hatine erkdarkirin li ser hesabê xwe yê Twîtterê weha nivîsî:
Bozdağ, seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine vali yardımcıları ve kaymakamların atanmasına ilişkin eleştirileri şöyle yanıtladı:
''Îro ji bo hin şaredariyên ku bi piştgiriya terorê û terorîstan tometbar in, kayyûm hatine şandin.
"Bugün, teröre ve terör örgütlerine destek verdiği gerekçesiyle bazı belediyelere kayyum atandı.
''Li dewletên hiqûqê yên demokratîk şaredar/endamên meclîsê mecbûr in karên xwe li gor qanûnan bikin.
“Demokratik hukuk devletinde, seçimle işbaşına getirilen belediye başkanları / meclis üyeleri, vazifelerini, kanunlara uygun yapmak zorundadır.
''Heke şaredar/endamên meclîsê bi pereyên ji bo xizmeta gelî hatîn şandin rêxistina terorî fînanse bike, heke wesayit û îmkanên şaredariyan ji bo çalakiyên rêxistina terorî bi kar bîn, meşrûbûna wê namîne.
“Belediye başkanları/meclis üyeleri, halka hizmet için gönderilen paraları terör örgütüne aktararak terörü finanse ederse, belediyenin araçlarını, ekipmanlarını ve imkanlarını terör örgütünün eylemlerinde kullandırırlarsa, demokratik meşruiyetlerini kaybederler.
''Ti dewletên demokratîk ên hiqûqê destûrê nade ku şaredar û endamên meclîsê pereyên şaredariyan ji bo rêxistina terorî bişîne û fînanse bike..
“Hiçbir demokratik hukuk devleti, belediye başkanları ve meclis üyelerinin belediye gelirlerini terör örgütüne aktarıp terörün finansmanını yapmasına, terör örgütünün eylemlerinde belediye araçları, ekipleri ve imkanlarının kullandırmasına izin vermez/veremez.
''Ji ber vê yekê şandina kayyûman ji bo şaredariya, xwedîlêbûna îradeya gelî, hiqûqa gelî, demokrasîyê, bi kurtasî xwedîlêbûna dewleta hiqûqê ye.
“Seçilmiş olmak, seçilene suç işleme hak ve yetkisi vermez. Hiç kimse, bunlar seçilmiş, suç olsun olmasın dilediklerini yapabilir, diyemez.
''Heke hûn bêne hilbijartin ev yek destûrê nade ku hûn dikarin sûcan bikin. Ti kes nikarin bibêjin ev hatine hilbijartin, sûc be ne sûc be çi bixwazin dikarin bikin.(ÇT/MB)
“Türkiye,terörle etkin ve kararlı mücadelesini, hukuk içinde ve hukuka uygun biçimde bundan sonra da sürdürmeye devam edecektir.” (ÇT)
Recep Tayyîp Erdoganî piştî nimêja cejnê bersiva pirsên rojnamegeran da.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kurban Bayramı namazının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Li ser erkdarkirina 28 kayyûman Erdoganî got:
Erdoğan 28 belediyeye kayyum atanmasını şöyle değerlendirdi:
*Wêne: AA
* Fotoğraf: AA
Li taxa [bi zimanê Tirkî] Beşyolê teqînek çêbûye. Gelek ambûlans diçin cihê bûyerê.
Van‘ın Beşyol mevkiinde şiddetli bir patlama meydana geldi. Olay yerine çok sayıda ambulans sevkedildi.
Ajansa Anadolûyê diyar kiriye ku teqîn di navbera navenda Partiya Dad û Geşepêdanê(AKP) û walîtiyê de çêbûye.
Anadolu Ajansı (AA) patlamanın Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İl Başkanlığı ile Valilik arasındaki alanda meydana geldiğini belirtti.
Parlamenterê bi ser AKPyê ve di Haber Turkê de diyar kir ku mînîbaseka bombe lê barkirî hatiye teqandin.
Van Emniyet Müdürü Suat Ekici, saldırıda ikisi ağır 27 kişinin yaralandığını açıkladı. Yaralananlardan ikisi polis, 25'i sivil.
Ocalanî bi Kurdî dest bi axiftinê kir û dîyar kir ku birayê wî silav kirine.
Açlık grevinde 50 kişi de açlık grevini bugün sonlandırdıklarını açıkladı.
Mehmet Ocalanî da zanîn ku rewşa Abdullah Ocalanî û sê girtiyên digel wî gelek baş e.
Mehmet Öcalan: Yasal haklar gaspediliyor
Mehmet Ocalanî peyama birayê xwe ya ‘’heke dewlet amade be, projeyên me hene em ê di 6 mehan de çareser bikin.’’ eşkere kir.
Mehmet Öcalan, kardeşi Abdullah Öcalan’a eskiden beri 6 aylık sürelerle tecrit uygulandığını söylerken, beş senedir avukatlarıyla, iki senedir ise ailesiyle görüştürülmediğini belirtti. “Bu hukuk devletine yakışmayan bir şeydir, doğru değildir” dedi. Tecritle yasal hakların gasp edildiğini ifade etti.
Peyama Ocalanî
Öcalan’ın mesajı
‘’Em digel sê hevalên li vê derê dixebitin. Tecrîd didome lê me pirsgirêkên fîzîkî nînin.
“Buradaki üç arkadaşla beraber çalışıyoruz. Tecrit devam ediyor ama fiziksel bir sorunumuz yok.
‘’Projeyên me hene. Heke dewlet amade be bila du kesan bişîne vê derê em ê vê pirsgirêkê di 6 mehan de çareser bikin.
“Bizim projelerimiz var. Eğer devlet hazırsa, buraya iki kişi göndersin ve bu sorunu altı ayda çözeriz.
‘’Her roj mirov dimirin. Ev welat vê yekê heq nake. Ev şerekê çavgirtiyan e. Ti kes dê nekare ti kesan. Heyf û mixabina mirovan e, bila xwîn nerije.
“Her gün insanlar ölüyor. Bu ülke bunu hak etmiyor. Bu kör bir savaş. Kimse kimseyi yenecek değildir. Ölen insanlara yazık, artık bu kan dursun.
‘’Heke Dewlet amade be dikare dîsa wê heyetê rêke nik min.
“Bu çözüm tek taraflı olamıyor. En büyük taraf devlettir.
‘’Sibeyê cejna qurbanê ye, li welatekî 40 kes bimirin cejn lê nayê pîrozkirin. Bşla cejna we pîroz be lê ev yek ne exlaqî ye. ‘’ (ÇT/MB)
“Yarın Kurban Bayramı. Bir ülkede günde 40 kişi ölüyorsa, bayram olamıyor. Herkesin bayramını kutlarım ama bu ahlaki değildir.” (ÇT)
Parlamenterên Parlamentoya Ewropayê, Piri û Schaakeyê ji beriya civîna li ser Tirkiyeyê dîyar kirin, cihê fikarê ye ku hiqûq wek alaveka zordariyê tê bi kar anîn.
Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gelişmeleri değerlendireceği bugünkü oturumu öncesinde, Türkiye raportörü Kati Piri, Olağanüstü Hal uygulamasının Kürtlere yönelik bir baskı aracı olarak kullanılmaya başladığını söyledi.
Raporçêkera Parlamentoya Ewropayê ya raporên li ser Tirkiyeyê amade dike, Kati Piriyê got, li Tirkiyeyê Rewşa Awarte dibe alaveka zordariya li kurdan.
Avrupa Parlamentosu Liberal Demokrat grubundan Marietje Schaake de, darbe girişimi ile "hukuk devletinde gölge güçlere yer veren çatlağın kapatılmasının" önemli olduğunu belirtti ama “bunun muhalif kesimleri susturmak için kullanılmasının, Avrupa açısından kaygı verici olduğunu” söyledi.
Yek ji parlamenterên Koma Demokratên Lîberal, Marietje Shaakeyê jî got:
AP Türkiye raportörü ve parlamentonun İlerici Sosyalist ve Demokratlar İttifakı grubundan Kati Piri ile Liberal Demokrat gruptan Marietje Schaake, bugünkü Türkiye gündemli toplantı öncesinde, Lahey'de BBC Türkçe'nin sorularını yanıtladı.
‘’Li dewletên hiqûqê girtina kelşên/qelşên hêzên tarî vekirîn giring e lê cihê fikarê ye ku ev yek ji bo bêdengkirina muxalifan bê bikaranîn.
Her iki parlamenter de, 15 Temmuz sonrasında Avrupa'nın Fethullah Gülen hareketini desteklediği suçlamalarına, geçmişte Avrupa'da Gülen hareketini tanıtan ve destekleyenin Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümeti olduğunu söyleyerek yanıt verdiler.
Herdu Parlamenteran îro ji beriya civîna li Laheyê bersiva pirsên BBCya Tirkî dan.
“Suç işleyen ile suçsuz arasında ayrım”
Parlamenteran dîyar kirin ku berê Partiya Dad û Geşepêdanê, Tevgera Gulenî lı Ewropayê dabû nasîn vêca niho ew Ewropayê bi piştgiriya li Gûlenî sûcdar dike.
Hollandalı parlamenter Piri, darbe girişimi sonrası uygulanan gözaltı ve açığa almalar nedeniyle büyük kaygı duyduklarını söyledi.
Divê sûcdar û yên ne sûcdar ji hev bêne cidakirin
Adil yargılamanın önemine değinen Piri, “cezai yaptırım gerektiren suç işlemiş kişiler ile suçsuz insanlar arasında ayrım yapılması gerektiğini” ifade etti.
Pîrîyê da zanîn ku ji bo 28 şaredariyan qayyûm hatine şandin û ji 11 hezaran zêde mamoste/dersdar bi tometa ''têkiliya digel PKKyê'' ji kar bi dûr xistine.
Kati Piri, çoğunluğu Güneydoğu'daki 28 belediyeye kayyum atandığını ve 11 binden fazla öğretmenin "PKK bağlantısı" öne sürülerek açığa alındığını da anımsattı.
''Rewşa Awarte ya li dijî derbeyê hat pêk anîn wek alaveka zordariya li kurdan tê bi kar anîn.''
“Darbe girişimi nedeniyle uygulamaya konan OHAL, Kürtlere yönelik bir baskı aracı olarak kullanılmaya başladı.”
(AS/MB)
“Ergenekon döneminde savundular”
Hêzên Parastina Gelî(HPG) dîyar kiriye ku êrîşa duhî li Wanê hatî kirin HPGyê kiriye.
Halk Savunma Birlikleri (HPG), Van’da 53 kişinin yaralandığı bombalı saldırıyı üstlendi.
Duhî bi êrîşê 53 kes birîndar bûbûn.
Van’da dün park edilen bombalı aracın inflak ettirilmesiyle gerçekleşen saldırıda yaralanan ikisi polis 53 kişiden 52’si bugün itibariyle taburcu oldu, bir yaralı tedavi altında.
Duhî li Wanê bi teqandina wesayiteka bombe lê barkirî 53 kesên birîndar bûyîn li nexweşxaneyê hatin dermankirin îro 52 ji nexweşan ji nexweşxaneyê derketin.
Saldırı, Beşyol mevkiindeki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İl Başkanlığı, polis noktası ve polis özel harekat noktasının bulunduğu alanda düzenlenmişti.
Li gor Ajansa Nûçeyan a Firatê(ANF) Navenda Peywendiyên bi Çapemeniyê re daye zanîn ku Hêzên Çekdar ên Tirkan(TSK) bombeyek li dijî HPGyê bi kar aniye lê bombe neteqiyaye.
Fırat Haber Ajansının (ANF) haberine göre HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) bugünkü açıklamasında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) HPG'ye karşı kullandığı ancak patlamayan bir kazan bombasının kullanıldığını açıkladı.
HPGyê ew bombeya neteqiyayî ji bo êrîşê bi kar aniye.
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
''Di çalakiyê de, 18 polîs mirine û ji 30ê zêdetir karmendên AKPyê û POH(Hêzên Taybet ên Polîsan) birîndar bûne. (AS/MB)
“Gerçekleşen eylem sonucunda 18 polis ve Özel harekâtçı ölürken 30'un üzerinde AKP devleti görevlisi ve PÖH yaralanmıştır.” (AS)
Li gorî nûçeya Hurriyetê Budak dema bi kurê xwe re ji ziyareta cejnê vedigere mala xwe, rastî erişa çekdarî hatiye.
Hürriyet’te yer alan habere göre, Budak çocuğu ile birlikte bayram ziyaretinden döndüğü esnada evinin önünde silahlı saldırıya uğradı.
Di encama wê êrişê de Budak bi giranî birîndar bû û wî rakirin Nexweşxaneya Dewletê yq Şemzînanê. Ligel hemû mudaxeleyan jî Budak canê xwe ji dest da.
AKP Şemdinli İlçe Başkanı Fikri Algül, saldırganların olay yerinden kaçtığını belirtirken, bölgede operasyon başlatıldı.
Heta saet 14:35an tu aliyê wê êrişê nahirtiye ser xwe. (EKN/YO)
Saat 16.25 itibariyle saldırıyı üstlenen olmadı. (EKN)
Rêxistina Çavdêriya Çafên Mirovan (Human Rights Watch) daxuyand ku di encama êrişa Tirkiyeyê de li Cerablusê 6 jê zarok 24 sivîl hatin qetilkirin.
Akit Gazetesi’nde "PKK sözcüsü Evrensel kapatılıyor" başlığıyla yayımlanan haberde “Terör örgütü PKK ile mücadele son sürat devam ederken örgütün yayın organları da birer birer kapatılıyor. PKK’ya yakınlığıyla bilinen Evrensel gazetesinin de kapatılması gündemde” denildi.
2 welatiyên herêmê bûyer vegotin
Akit, ayrıca Evrensel için şu ifadeleri kullandı:
2 welatiyên herêmê derbarê bûyerê de van agahiyan dan:
“Manşeti Kandil’de atılan Özgür Gündem’in yayınlarının durdurulmasının ardından PKK’ya yakınlığıyla bilinen Evrensel gazetesinin de kapatılması gündemde.”
AAyê gotibû 25 terorîst
Fatih Polat: Tebligat yok
Di 24ê Tebaxê de TSK û OSOyê di bina navê operasyona li dijî DAIŞê de êrişî hêzên kurd (HSD-YPG) kiribûn û li axa Sûriyê operasyon dabûn destpêkirin.
"Şu ana kadar gazetemiz hakkında süren davalar dışında gazetemizin kapatılacağına dair tarafımıza iletilmiş herhangi bir tebligat bulunmuyor.
Cerablus ku destê DAIŞê de bû ket destê OSO û TSKê û ew hêzana piştre ber bi başûrê bajêrve pêş de çûn û êrişî hêzên kurd kirin.
"Akit o öğretmenlerimizi atanların gazetesiyse, Evrensel de o öğretmenlerin sesidir ve hep öyle kalacak.
AAyê di 28ê Tebaxê de bi nûçeyeke ragihand ku TSKê li Cerablusê li dijî komeke çekdar êriş pêk aniye. AAyê di nûçeyê de gotibû ku “25 terorîst hatine kuştin.”
“Bugün de gazetemizin sürmanşetinde yer alan tutuklu Yazar Aslı Erdoğan’ın ifade ettiği gibi gazetemiz Evrensel, gücünü gerçeği söylediğini bilmekten alıyor.
(NV/YO)
“Akit gibi gazeteler ülke halklarına ağır bedeller ödeten savaşın devamını savunurken, Evrensel akan kanın durması ve Türkiye halklarının hak ettiği barışa ulaşması için çaba gösterdi, dik durdu ve bundan sonra da halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını savunarak, barışın tesisine katkı yapmayı amaçlayan haberciliğe devam edecektir.” (EKN)
Rêxistina Çavdêriya Çafên Mirovan (Human Rights Watch) daxuyand ku di encama êrişa Tirkiyeyê de li Cerablusê 6 jê zarok 24 sivîl hatin qetilkirin.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) Türkiye'nin Cerablus'ta Suriye Demokratik Güçleri'ne yönelik olarak 28 Ağustos 2016 günü düzenlediği bir saldırıda 6'sı çocuk olmak üzere 24 sivilin öldürüldüğünü açıkladı. Sivillerin arasına konuşlanmış 10 ila 15 savaşçı da aynı saldırıda öldürüldü.
2 welatiyên herêmê bûyer vegotin
İki bölge insanı anlattı
2 welatiyên herêmê derbarê bûyerê de van agahiyan dan:
Örgüt açıklamasında olayı şöyle anlattı:
“Her du welatiyên li herêmê ji Navenda Çavdêriyê re ragihandin k udi 28ê Tebaxê de balafirên artêşa tirk li dijî hêzên HSDê bombebaranê pêk aniye cihê ku balafiran bombe kir jî nêzî 50 welatiyên sivîl ku ji şer revîbûn û xwe sipartibûn hêzên HSDê jî li wir bûn. Piştî bombebarandinê ji bejahiyê jî topbaran hatiye kirin.
"İki bölge sakini İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne 28 Ağustos günü, gün ağarmadan evvel, Türk uçaklarının SDG savaşçılarına bir hava saldırısı düzenlediğini, bu sırada SDG savaşçılarının sivil bir yerleşimdeki binaların arasında parketmiş askeri araçlardan henüz inmiş olduklarını ve 50 civarında insanın da yakınlardaki çatışmalardan kaçarak bu binalara sığınmış olduğunu anlattı. Hava saldırısının hemen ardından başlayan topçu atışları ise kayıpların daha da artmasıyla sonuçlandı.
AAyê gotibû 25 terorîst
AA, 25 "terörist" demişti
Di 24ê Tebaxê de TSK û OSOyê di bina navê operasyona li dijî DAIŞê de êrişî hêzên kurd (HSD-YPG) kiribûn û li axa Sûriyê operasyon dabûn destpêkirin.
Söz konusu olaydan dört gün önce, 24 Ağustos'da, Türkiye güçleri ve Özgür Suriye Ordusu, IŞİD adıyla da bilinen İslam Devleti'ne ve içinde Arap ve başka güçleri de barındıran bir ittifak olan SDG'nin içindeki ana savaşçı unsur olan YPG'ye (Halk Savunma Birlikleri'ne) bağlı Kürt güçlerine karşı, Suriye'nin kuzeyinde askeri bir harekat başlatmışlardı. ABD ve diğer Batılı ülkeler ise IŞİD'e karşı mücadelede SDG'yi aktif olarak desteklemiş ve silahlandırmıştı.
Cerablus ku destê DAIŞê de bû ket destê OSO û TSKê û ew hêzana piştre ber bi başûrê bajêrve pêş de çûn û êrişî hêzên kurd kirin.
Türkiye - Özgür Suriye Ordusu ittifakı, Türkiye sınırının yakınındaki, daha önce IŞİD kontrolunda olan Cerablus'u ele geçirmiş ve daha sonra bu şehrin güneyine doğru ilerleyerek SDG ile çatışmaya başlamıştı.
Weqfa Çand û Hunerê ya Nazim Hikmet daxuyand ku sînemagerê navdar Tarik Akan wefat kir.
Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı sinema oyuncusu Tarık Akan'ın ölümünü bu sözlerle duyurdu.
Tarik Akan 66 salî bû û ev demeke dirêj bû ku ji ber nexweşiya qansêrê dihat dermankirin.
Yıldız Teknik Üniversitesi, Makine Yüksek Mühendisliği'nde okudu, Gazetecilik Yüksek Okulu'nu bitirdi.
Tarik Akan kî ye?
TIKLAYIN - TARIK AKAN HAYATI DURDUR KLİBİ İÇİN İFADE VERDİ
Navê wî yê rastî Tahsin Tarik Uregul e û ewdsi 13ê Kanûna 1949an de li Stenbolê hatiye dinê.
Sinema oyunculuğuna başlamadan önce cankurtaranlık ve işportacılık yaptı.
Li Zanîngeha Yildiz Teknîkê di beşa Endezyariya Makineyê xwend û pişt re Dibistana Mezin ya Rojnamegeriyê jî qedend.Beriya ku dest bi, sînemageriyê nekiribû wî çerçîtî kiriye. Di sala 1970yan de di "Pêbaziya Sînemayê" ya Kovara Sesê de weke yekem hat bijartin. Di sala 1971an de cara yekem di fîlma "Solan Bir Yaprak Gibi" de lîst û dest bi sînemageriyê kir.
1970'te Ses Dergisi'nin açtığı Sinema Artist Yarışması'nı kazanarak 1971'de “Solan Bir Yaprak Gibi” filmiyle kamera karşısına geçti. Artık adı Tarık Akan idi.
Di 5 salan de 37 fîlm
5 Yılda 37 film
Tarik akan di navbera salên 1971-1975an de di 37 fîlman de rol hildaye.
“Yeşiçam'ın cici çocuğu” olarak anıldı, 1971-1975 arasında 37 filmde rol aldı.
Tarik Akan di derbeya leşkeriya 12ê Îlonê hat dadkirin û 2.5 meh di hucreyê de ma.
TIKLAYIN - "SUSUZ YAZ" VE "YOL": ÖNCE SANSÜR, SONRA TALTİF EDİLEN FİLMLER
Piştî sala 1980an demek weke şofêrê texsiyê xebitî.
1980'den sonra bir süre ticari taksi kiralayarak çalıştı.