kurdish
stringlengths
1
2.11k
turkish
stringlengths
1
2.14k
Gokan Akçioglu di çarçoveya lêpirsîna hewldana derbekirinê de hatibû binçavkirin. Piştî ew 13 rojan di nezaretê de hat hiştin, canê xwe ji dest da. Cenazeyê wî birin Konyayê û li wir defin kirin.
15 Temmuz soruşturması kapsamında gözaltına alınmasının 13. Gününde nezarette ölen öğretmen Gökhan Açıkkolu’nun cenazesi Konya’da defnedildi.
Bavê wî Ayhan Açikkolî ku ji bo hilgirtina cenazeyê çûbû Saziya Tipa Edlî gotibû ku wan ji bo definkirina cenazeyê kurê xwe cih xwestine lê ji bilî ‘Goristana Xayînan’ ti cih bo wan nehatiye dayîn.
Cenazeyi teslim almak için Adli Tıp Kurumu'na gelen Açıkkolu'nun babası Ayhan Açıkkol defin için hainler mezarlığını gösterdiklerini söylemişti.
Wesayîta cenazeyê jî nedan malbatê û wan jî di 7ê Tebaxê de bi wesayîta xwe cenazeyê hildan û birin Konyayê.
Aileye cenaze aracı verilmedi. Kendi araçlarıyla 7 Ağustos'ta cenazeyi teslim alıp, Gökhan Açıkkolu'nun eşinin memleketi olan Konya'ya götürdüler.
Ji ber ku Diyanetê daxuyandibu ku ji bo cenazeyên kesên ku eleqeya wan bi hewldana derbekirinê re heye, wê xizmet neyê dayîn, ti mela neçû merasîma cenazeyê û mêja cenazeyê jî keseke ji wê taxê ve da krin.
Diyanet İşleri Başkanlığının darbe girişiminde yer alan kişilerin cenaze işlemlerinin yapılmayacağını açıklaması nedeniyle cenazeye imam gelmedi. Cenaze namazını bir mahalle sakini kıldırdı.
Di çarçoveya lêpirsîna kuştina Berbirsê Weşana Giştî yê Agosê Hrant Dink de Ergun Yilmaz ku wê demê li Mudiriyeta Îstixbarata Leşkerî yê Şaxa Trabzonê de dixebitî, hat girtin.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlilerinden Ergün Yorulmaz tutuklandı.
Li gorî nûçeya Agosê Yorulmazê ku di çarçoveya lêpirsîna kuştina Hrant Dink de hatibû binçavkirin, sewqî Dadgeha Çaglayanê ya Stenbolê hat kirin.
Agos'un haberine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü tarafından yürütülen Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alınan Yorulmaz, emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne gönderildi.
Yorulmaz piştî îfadedayîna li dozgeriyê, bi biryara dadgehê ve duh (7ê Tîrmehê) hat girtin.
Savcılıkça ifadesinin alınmasının ardından tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilen Yorulmaz dün (7 Ağustos) tutuklandı.
Çi bûbû?
Ne olmuştu?
Di çarçoveya lêpirsîna cinayeta Dink de, hatibû tespîtkirin ku hin xebatkarên leşkeriyê dema Hrant Dink tê kuştin li cihê bûyerê bûne.
Dink’in öldürülmesine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturmada Dink’in öldürüldüğü saatlerde olay yerinde jandarma görevlilerinin olduğu tespit edilmişti.
Dozgeriyê hin telefonên wan leşkeran ku eşeqeya wan bi cînayetê re hene lêkolîn kirine û di encamê de derketiye holê ku serbazekê bi navê M.D. di nav wan kesan de axaftina telefonan, kordîne dike.
Dink cinayetine kamu görevlilerine ilişkin soruşturmayı yürüten savcı Gökalp Kökçü, hazırladığı iddianamede jandarma görevlilerine ilişkin şüphelilere yer vermemişti.
Dozger Gokalp Kurkçu ku di meha çileya borî de dosye ji destê wî hatibû hildan û di 29ê Tîrmehê de careke din ji bo lêpirsînê hat wezîfedarkirin.
Kökçü, Ocak ayı başındajandarma görevlileri hakkında devam edem soruşturmadan alınmıştı. Kökçü 29 Temmuz'da yeniden soruşturmada görevlendirildi.
Piştî wê yekê serbaz M.D. di çarçoveya hewldana derbekirinê de hat binçavkirin û piştre jî hat girtin.
Kökçü'nün yeniden görevlendirilmesinin ardından, 15 Temmuz darbe girişimi ardından başlatılan soruşturma kapsamında M.D. gözaltına alındı ve tutuklandı.
Di çarçoveya lêpirsînê de; di 27ê Tîrmehê de 4 leşker, keseke xwediyê weşanxaneyê hatin girtin, di 30ê Tîrmehê de Mudirê Îstixbarata Leşkerî yê Trabzonê yê wê demê Metin Yildiz jî tê de 20 leşker hatin binçavkirin, 3ê Tebaxê de çawîşê pispor yê bi navê Abdullah Dinç jî hat girtin.
27 Temmuz'da İstanbul ve Trabzon’da dört jandarma ve bir yayınevi sahibi tutuklandı, 30 Temmuz'da aralarında dönemin Trabzon jandarma İstihbarat Şube Müdürü Metin Yıldız'ın da olduğu 20 jandarma görevlisi gözaltına alındı, 3 Ağustos günü jandarma görevlilerinden Jandarma Uzman Çavuş Abdullah Dinç tutuklandı.
Serokomar Tayyip Erdogan û Serokê Dewleta Rûsyayê Vladimir Pûtîn îro saet 13:00an de wê li bajarê St. Petersburgê ya Rûsyayê hevdîtin bikin.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün TSİ 13.00’te Rusya’nın St. Petersburg kentinde görüşecek.
Her du lîder herî dawî di 15ê Cotmeha 2015an de li Antalyayê di civîna G-20ê de hevdîtin pêk anîbûn.
İkili en son, 15 Kasım 2015'te Antalya'da düzenlenen G20 zirvesi kapsamında bir araya gelmişti.
Li gorî nûçeya Sputnikê ku ajansa ragihandinê ya fermî ya Rûsyayê ye û piştî krîza di 15ê Nîsanê de ji hêla Tirkiyeyê ve hatibû qedexekirin û duh qedexeya ser hat rakirin; her du lîder bi taybetî ser mijara Sûriyê, krîza li Rojhilata Navîn û têkoşînê li dijî terorîzma navneteweyî de bi axivîn. Tê payîn ku di wê hevdîtinê de her du lîder ser mijara Bakurê Karadagê jî biaxifin.
İki ülke arasında yaşanan gerilim nedeniyle 15 Nisan’da erişime engellenen ve dün tekrar erişime açılan Sputnik News’ta yer alan habere göre, liderler özellikle Suriye başta olmak üzere Ortadoğu sorunlarını ve uluslararası terörle mücadeleye ilişkin konuları masaya yatıracak. Görüşmede Yukarı Karabağ sorununun da ele alınması bekleniyor.
Erdogan ji Ajansa Nûçeyan a Tass’ê ya Rûsyayê re axifî
Erdğan Rus haber ajansına Tass'a konuştu
Erdogan beriya hevdîtina xwe ya bi Pûtîn re ya li Saint Petersburgê ji ajansa nûçeyan a rûsî TASSê û ji televîzyona Rossiya 24ê re axifî.
Erdoğan, Saint Petersburg'da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşme öncesi Rus haber ajansı Tass ve devlet televizyonu Rossiya 24'e ortak röportaj verdi.
Erdogan di axaftina xwe de got: ‘Ji bo têkiliyên navbera Rûsya-Tirkiyeyê de wê serdemeke nû dest pê bike.’
"Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir sayfa açılacak" diyen Erdoğan Akkuyu Projesi gibi ortak projelerin devam etmesini umduklarını söyledi.
‘Rûsya ji bo aştiya li Sûriyê aktoreke girîng e’
"Rusya, Suriye barışı için en önemli aktör"
Erdogan feraseta xwe ya derheqê hebûna Rûsyayê ya li Sûriyê de ku guheriye jî anî ziman û got:
Erdoğan, Rusya'nın Suriye'deki varlığına dair düşüncelerindeki değişimi de ifade etti:
‘Ev yek gelek zelal e û ez jî dixwazim bi awayekî net bînim ziman ku ji vir şûnde ji bo aştiya li Sûriyê aktorê herî girîng Federasyona Rûsyayê ye.’
"Şunu çok açık,net söylemem lazım, yani Suriye'ye barışı getirme noktasında artık en önemli adım, en önemli aktör birinci derecede Rusya Federasyonu'dur."
Aciziyên piştî 24ê Cotmehê
24 Kasım 2015 sonrası gerginlik
Hunermend Sila Gencoglu ku mitînga demokrasiyê rexne kiribû, got ku ew hêjî li ser gotina xwe ye. Konserên Sila yên li bajarên Enqere, Kayseri, Bursa û Stenbolê hatin betalkirin.
Şarkıcı Sıla Gençoğlu demokrasi mitingi eleştirdi ve sözlerinin arkasında durduğunu söyledi. Gençoğlu’nun Ankara, Kayseri, Bursa ve İstanbul konserleri iptal edildi.
Hunermend Sila daxuyandibû ku ew ê beşdarê mitînga demokrasiyê nebe û wiha gotibû: ‘Ez bi teqez li dijî derbekirinê me. Lêbelê ez naxwazin di nav şoveke wiha de cih bigirim.’
Gençoğlu, Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ne katılmayacağını açıklarken “Kesinlikle darbe karşıtıyım ama böyle bir şovun içinde bulunmayı tercih etmiyorum” demişti.
‘Ma hûn behsa demokrasiyê nakin?’
“Demokrasi demiyor muyuz?”
Hunermend Sila ji ber bertekên ku li dijî wê tê nîşan dan, duh daxuyaniyeke din da û got:
Gençoğlu, aldığı tepkiler üzerine dün akşam ikinci bir açıklama daha yaptı:
‘Ez naxwazim derbarê vê mijarê de îzahiyatê bikim. Yên ku xwestine gotinên min berovajî bikin, xwesteka bi cih anîne. Lêbelê ez li ser gotina xwe me. Ma hûn behsa demokrasiyê nakin? Vaye fikr û ramanê min çi be, min jî aniye ziman.’
“Bu konuyla ilgili izahat vermek istemiyorum. Yanlış tarafa çekmek isteyen, tabii ki yanlış tarafa çekti. Ama ben sözümün arkasındayım. Demokrasi demiyor muyuz? Ben de fikrimi, düşündüğümü söyledim işte.”
Hunermenda navdar piştî van gotinên xwe li medyaya civakî de rastê heqaretan hat.
Gençoğlu bu sözlerinin ardından sosyal medya hesaplarından hakarete maruz kaldı.
Îro jî li 4 bajaran organîzetorên konserên wê daxuyandin ku wan konseran betal kirine.
Bugün de dört kentteki konserinin organizatörleri yaptıkları açıklamalarla konserlerin iptal edildiğini ifade etti.
Di nav 2 rojên dawî de di encama çalakiyên ku ji hêla PKKê ve hatin lidarxistin de 9 leşker, 7 sivîl û polêsek canê xwe ji dest dan.
Dünden bu yana PKK tarafından gerçekleştirilen saldırılarda toplam dokuz asker, yedi sivil ve bir polis hayatını kaybetti.
Me derbarê şerên ku di vê dawîyê de gurtir bûye de û çareseriya wê yekê de bi Serokê Komeleya Mafê Mirovan (KMM) yê Şaxa Amedê Raci Bilici re axivî.
Akşam saatlerinde de Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yine PKK tarafından düzenlenen saldırıda iki sivil, bir polis; Diyarbakır’ın Sur ilçesinde de beş sivil hayatını kaybetti.
Raci Bilici got ku ew diyardeyên ku ji şer û tundiyê re dibin divê ji holê werin rakirin û wiha bangî dewletê û PKKê kir: ‘Bila demildest şer rawestînin û vegerin maseya diyalogê.’
Son günlerde yeniden artan şiddet ortamını ve çıkış yollarını İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici’yle konuştuk.
‘Em mirinan ji hev cuda nakin’
“Hiç bir ölümü ayırmıyoruz”
‘Em hemû êrişên li dijî mafê jiyanê, mafên sereke û azadiya mirovan şermezar dikin. Em ji bo ku ew yekana careke dinneyên kirin jî têdikoşin.’
“Yaşam hakkına yönelik her türlü saldırı, temel hak ve özgürlüklere yönelik yapılan her türlü saldırıyı kınıyoruz. Bunların bir daha yaşanmaması için de sürekli mücadele veriyoruz.
‘Em mirinan ji hev cuda nakin. Ji hêla kî dibe bila bibe; divê demildest ew çalakiyana werin bidawîkirin. Me gelek caran dîtiye ku çareserî bi wan çalakiyan nabe.’
“Hiç bir ölümü ayırmıyoruz. Kim yaparsa yapsın, bu tür eylemlerden bir an evvel vazgeçilmeli. Bu şekilde çözüme ulaşılamayacağı defalarca gördük.
‘Ji bo çareseriyê polîtîkayên bo mafên mirovan werin pêşxistin’
“Çare insan haklarına dayalı politikalar”
Derbarê Hevserokê Giştî yê HDPê Selahattîn Demirtaş û Parlementerê HDPê yê Enqereyê Sirri Sureyya Onder de îdianame hat amadekirin û ji bo wan 5 sal cezayê hepiskirinê tê xwestin.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında beş yıl hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.
Demirtaş daxuyandibû ku ew ê neçin ji bo îfadedayînê
Demirtaş ifadeye gitmeyeceklerini açıklamıştı
Selahattîn Demirtaş daxuyandibû ku parlementerên HDPê bi ti awayî naçin û îfade jî nadin, ancax bi zorê polêsan dikarin wan bibin.
Demirtaş, HDP’li vekiller olarak savcılıkların davetlerine icabet etmeyeceklerini, kendilerini ancak polis zoruyla ifadeye götürebileceklerini açıklamıştı.
Çi bûbû?
Ne olmuştu?
Li meclisê derbarê 152 parlemenrteran de 787 fezleke hene. 510 ji wan fezlekeyan derbarê parlementerên HDPê de hatine amadekirin.
Meclis'te 152 milletvekili hakkında 787 fezleke bulunuyor. Bu fezlekelerden 510'u HDP'li vekiller hakkında.
Di 20ê Gulanê de li meclisê qanûn hatibû qebûlkirin ku parêzbendiya parlementerên ku derbarê wan de fezleke heye were rakirin.
Oylamaya katılan 531 milletvekilinden 376'sı kabul oyu kullanırken 140 ret, 5 çekimser, 7 boş, 3 geçersiz oy kullandı.
Piştî wê yekê di 7ê Hezîranê de ew qanûn ji hêla Serokomar Tayyip Erdogan ve hat erêkirin.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kanun değişikliğini Meclis'ten geçmesinin üstünden 15 gün geçtikten sonra, 7 Haziran akşamı onayladı.
(EKN/YO)
(EKN)
Can Dundar ku ji 9ê Sibata 2015an vir ve Berpirsê Weşana Giştî ya Rojnameya Cumhuriyetê bû, dest ji wezîfeya xwe berda.
Can Dündar, 9 Şubat 2015'te geldiği Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği görevini bıraktı.
Can Dundar biryara xwe ya îstîfakirinê îro di nivîsa xwe ya bi serenavê ‘Wextê xatirxwestinê’ de daxuyand. Dundar di nivîsa xwe de diyar kir ku ew ê di rojnameyê de weke nivîskar xebetên xwe bidomîne.
Dündar, istifa kararını Cumhuriyet'in bugünkü sayısında “Veda Vakti” başlıklı yazısıyla duyurdu.
Can Dundar destnîşan kir ku di vê dema hanê ku OHAL hatiye îlankirin de yê li hemberî wan dadgeh na, hukimet heye û ragihand ku ti baweriyekê wê ji edalet û dakirina heyî re nîn e û ew heta OHAL bi dawî nebe venagere Tirkiyeyê.
Cumhuriyet’te köşe yazarı olarak yer almaya devam edeceğini duyuran Dündar, olağanüstü hal (OHAL) döneminde karşımızda mahkemeler değil hükümet olduğunu belirterek “Böyle bir yargıya güvenmek, giyotine kafa uzatmak anlamı taşıyacak (…) Bu nedenle, en azından OHAL kalkana kadar, bu yargıya teslim olmama kararı aldım” dedi.
Tugba Tekereka rojnameger dema ku ji bo çêkirina nûçeyekê wêne digirtin hatiye desteserlkirin. P24ê li ser hesabê xwe yê Twîtterê desteserkirina Tekerekê ragihandiye.
Gazeteci Tuğba Tekerek haber takibi sırasında fotoğraf çekerken gözaltına alındı. Tekerek'in gözaltına alındığı P24'ün twitter adresinden duyuruldu.
Arkadaşımız Tuğba Tekerek @tugbatekerek haber için fotoğraf çekerken gözaltına alındı. Şu anda Gayrettepe Emniyeti'nde. #GazetecilikSuçDeğil
Arkadaşımız Tuğba Tekerek @tugbatekerek haber için fotoğraf çekerken gözaltına alındı. Şu anda Gayrettepe Emniyeti'nde. #GazetecilikSuçDeğil
Wezîrê Tenduristiyê Akdag got ku hejmara kesên ku di êrîşa li Dîlokê da mirin derket 51an, 17 jê giran tedawiya 69 birîndaran dewam dike.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Antep’teki bombalı saldırıda durumu ciddi olan 17 yaralı olduğunu, ayrıca hastanelerde tedavi gören 69 yaralı olduğunu açıkladı.
Wezîrê Tenduristiyê Recep Akdag li pêşiya Navenda Giştî ya AK Partiyê daxuyanî da rojnamegeran û wiha got:
Akdağ, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Merkezi önünde gazetecilere dün yaptığı açıklamada yaralılar hakkında bilgi verdi:
“Hejmara kesên ku di êrîşa li Dîlokê da mirin derket 51an, 17 jê giran tedawiya 69 birîndaran dewam dike. Hin ji wan kesên birîndar jî wê îro werin tabûrcîkirin.
“Vefat eden kişi sayısı 51, durumu ciddi olan 17 yaralımız var. Bunların bir kısmında hayati tehlike var. Onun dışında 69 yaralı var ama bugün [dün] muhtemelen hastanelerden çıkarılacak olanlar var. Toplamda 90'ın üstünde yaralıyla hastanelerimiz karşılaşmıştı. Herhangi bir ilave hizmet ihtiyacı yok. Umut ederim tüm hastalarımız şifaya kavuşurlar.”
“Piştî bûyerê midaxale li birîndaran hat kirin, nexweş li nexweşxaneyan hatin belakirin, emeliyat bê qusûr hatin organîzekirin. Piştgiriya nexweşxaneyên sektora taybet û zanîngehan jî çêbû.
Saldırının hemen ardından yaralılara müdahale, “yaralıların hastanelere dağıtımı ve ameliyatların mükemmel bir şekilde organize edildiğini” ifade eden Akdağ, burada özel sektör ve üniversite hastanelerinin katkısının çok önemli olduğunu belirtti.
Berpirsê Weşana Girştî ya Ozgur Gundemê û Mudirê Karên Nivîsan Înan Kizilkaya bi hinceta ‘endamê rêxistinê ne’ hatin girtin.
Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Özgür Gündem Yazı İşleri Müdür İnan Kızılkaya 'örgüt üyeliği' iddiasıyla tutuklandı.
Zana Kaya û Înan Kizilkaya bi hinceta ‘endamê rêxistina çekdarî ne’ hatin girtin.
Zana Kaya ve İnan Kızılkaya Özgür Gündem'in kapatıldığı 16 Ağustos’ta yapılan polis baskınında gözaltına alınmıştı Gazeteciler İstanbul Esenler Atış Alanı Karakolu'nda ifadeleri alındıktan sonra bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesine getirilmişti.
Her du rojnameger Kaya û Kizilkaya wan sûcên ku li wan tên barkirin red kirin û dema binçavdemayîna 6 rojan de ji ber ku hatine derbkirin, polêsan jî gilî kirin.
Savcı Umut Tepe tarafından ifadeleri alınan gazeteciler Kaya ve Kızılkaya tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Gazeteciler ifadelerinde, haber yaparken talimat almadıklarını, “haber kaynaklarına dayanarak muhalif bir anlayışla haber yaptıklarını” belirtti.
Çi bûbû?
Ne olmuştu?
8. Dadgeha Sulh Cezayê di 16ê Tebaxê de bi hinceta ‘propagandaya rêxistinê dike’ derbarê Ozgur Gundemê de biryara girtinê da.
İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi 16 Ağustos’ta Özgür Gündem Gazetesi’ni “örgüt propagandası” suçlamasıyla kapattı. Kararda kapatılmanın “geçici” olduğu belirtilmekle beraber ne kadar süre kapalı kalacağına ifade yer almadı.
Piştî rojname hat girtin di heman rojê de tîmên taybet avêtin ser avahiya rojnameyê. Polêsan hin xebatkarên Ozgur Gundemê piştî kontolkirina nasnameyan serbest berda lê 22 xebatkar dîsa bi derbkirinê hatin binçavkirin.
Gazetenin kapatılmasından kısa süre sonra Özel Harekat Polisi, gazetenin Beyoğlu’ndaki binasına baskın yaptı. Bazı çalışanları kimlik kontrolünün ardından bırakan polis, 22 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında gazete editörleri, genel yayın yönetmeni, ayrıca gazeteye röportaj için gitmiş olan İMC TV muhabirleri de vardı.
Gelek edîtor, berpirsên weşana giştî yên Ozgur Gundemê û xebatkarên IMC TVê ku ji bo şopandina nûçeyê li wir bûn di nav kesên binçavkirî de ne.
Baskına tepkiler sürerken, gazetenin eski genel yayın yönetmeni ve yazarı olan Eren Keskin, yazarları Ragıp Zarakolu ve Filiz Koçali, gazetenin Yayın Danışma Kurulu Üyesi ve yazarı Aslı Erdoğan, gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı'nın evlerine de polis baskın yaptı.
Piştî binçavkirinê 22 kes serbest hatin berdan lê Berpirsê Weşana Giştî yê Ozgur Gundemê Zana Kaya û Mudirê Karên Nivîsan Înan Kizilkaya hê jî binçavkirî ne û dema binçavdehiştina wan heta 25ê Tebaxê hatiye dirêjklirin.
Gözaltına alınan 22 gazeteci serbest bırakıldı. Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Özgür Gündem Yazı İşleri Müdür İnan Kızılkaya ise savcılığa sevk edildi. 22 kişi savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı.
Li navçeya Şemzînanê di şerekê de du serbazên pispor mirine.
Şemdinli ilçesine bağlı Derecik beldesi kırsalında önceki gün başlayan çatışmalar hala devam ediyor.
Li nehiyeya [bi zimanê Tirkî] Derecikê ya Şemzînanê ji duhî ve şer PKKyî û leşker şerî dikin. Serê sibeyê du serbazên pispor di şerî de mirine.
Sabah saatlerinde güvenlik güçleriyle PKK’lı teröristler arasında yaşanan sıcak temasta iki uzman hayatını kaybetti.
Li herêmê operasyonên leşkerî berdewam in.(NV/MB)
Bölgede operasyonlar devam ediyor. (NV)
Li navçeya Şahînbeyî ya Dîlokê êrîşek li ser dawetê hatibû kirin, yek ji birîndaran jî zarokek 6 salî bû, îro bi mirina wî hejmara miriyan bû.
Antep’te Şahinbey ilçesine bağlı Akdere Mahallesi'ndeki kına gecesine yapılan bombalı saldırıda yaralanan ve hastanede tedavi gören bir çocuk daha öldü.
Azad Aydınalpê 6 salî yek ji wan kesan bû ku bi dijwarî birîndar bûbû û li nexweşxaneyê dihat dermankirin. Îro bi mirina Azadî hejmara miriyan jî bû 56.
6 yaşındaki Azad Aydınalp, saldırıda ağır yaralanmış ve hastanede tedavi görüyordu. Saldırıda ölenlerin sayısı 56’ya çıktı.
Di 20ê Tîrmehê de di daweta roja nîşanê ya Nûredîn û Besnayê de, yek ji êrîşkaran bombeya birî nava xelkê teqandiye. Bi êrîşê 56 kes mirine ku 33 ji wan zarok in, ya kêm 90 kes birîndar in.
20 Ağustos cumartesi günü, pazar günü evlenecek olan Nurettin ile Besna Akdoğan çifti için sokakta düzenlenen kına gecesinde intihar eylemcisi üzerindeki bombayı infilak ettirdi. Patlamada, 33’ü çocuk 56 kişi öldü, 90'ı aşkın kişi yaralandı.
Navê wan kesên di êrîşê de mirîn ev in:
Patlamada yaşamını yitiren ve kimlik tespiti yapılan 47 kişinin isimleri şöyle:
Walîtîya Dêrsimê ji 1ê Îlonê heta 15ê îlonê 31 cihên Dêrsimê wek ‘’Herêmên Ewlehiya Taybet’’ îlan kir.
Tunceli Valiliği, 1–15 Eylül tarihleri arasında Dersim il merkezi, Ovacık, Nazımiye, Hozat ilçelerinde 31 bölgenin "gecici güvenlik bölges"’ ilan edildiğini, ayrıca Pülümür-Erzincan karayolu üzerinde bulunan bazı bölgelerinde duraklama ve piknik yapılmamasını istedi.
Walîtîya xwest li ser rêya Ezirgan û Pilemûrê wesayit nesekinin û li ser wê rêyê seyran neyên kirin.
Valilikten yapılan açıklama şu şekilde:
Walîtîyê bi daxuyaniyekê da zanîn ‘’ji bo parastina can û malên welatiyan li cihên operasyon[ên leşkerî] lê têne kirin û çûyina wan deran metirsîdar e li navenda Dêrsimê, navçeya Pulurê(Ovacik) û navçeya Nazimiyeyê 31 cih wek ‘Herêmên Ewlehiya Taybet’ hatine îlankirin.’’ (HY/NV/MB)
“Terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyonlar nedeniyle, halkın can ve mal güvenliğinin korunması bakımından girilmesinde sakınca bulunan, aşağıda koordinat bilgileri yazılı Tunceli İli, Tunceli Merkez, Ovacık ve Nazımiye İlçe sınırları içerisindeki (31) ayrı bölgede 01 Eylül 2016–15 Eylül 2016 tarihleri arasında Özel Güvenlik Bölgesi ilan edilmiştir.
Bînalî Yildirimê serokwezîr eşkere kir ku wezîrê karên navxweyî, Efkan Alayî dest ji karê xwe berdaye.
Başbakan Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın istifa ettiğini açıkladı.
Piştî serokwezîr ji kombûna digel Recep Tayyîp Erdoganê serokkomar derket eşkere kir ku wezîrê Wezareta Xebat û Karên Civakî, Sûleyman Soylû ji bo bibe wezîrê Wezareta Karên Navxweyî hatiye erkdarkirin.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım ile saat 19.30’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yaptığı görüşme sonrası, Ala’nın yerine İçişleri Bakanlığına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu’nun getirildiği açıklandı. Soylu’dan boşalan bakanlığa ise Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu getirildi.
Efkan Ala kî ye?
Efkan Ala kimdir?
Di sala 1965ê li Erzirûmê hatiye dinê. Parlamenterê Erzirûmê ye. Di sala 1987ê de li Zanîngeha Stenbolê, Beşa Sîyasetnasîyê xwendiye. Di hikûmeta 60. û 61. de ji derveyî parlamentoyê, bû wezîrê karên navxweyî. Di hikûmeta 65ê de dîsa bû wezîrê karên navxweyî. Dema ku Ala di hikûmeta 65. de wezîr bû yek ji wan kesan bû ku li ser navê hikûmetê pêvajoya aştiyê bi rê ve dibir. Zewicî ye û du zarokên wî hene. (HK/MB)
1965, Erzurum doğumlu. Erzurum milletvekili. 1987'de İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi.İçişleri Bakanlığı’nda Eğitim Şube Müdürlüğü, İller İdaresi Daire Başkanlığı, Turizm Bakanlığı'nda Eğitim Genel Müdürlüğü ve Müşavirlik görevlerinde bulundu. 13 Şubat 2003’te Batman, 2004’te Diyarbakır Valisi oldu. 10 Eylül 2007’de Başbakanlık Müsteşarlığı görevine getirildi. 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonunda istifa eden Muammer Güler’in yerine İçişleri Bakanı oldu. 61 ve 62. Hükümetlerde patlamento dışından içişleri bakanı oldu. 24 Kasım 2015 – 31 Ağustos 2016 tarihleri arasında İçişleri bakanlığı görevini sürdürdü. 65. Hükümet'in İçişleri Bakanıyken istifa etti. Ala'nın görev döneminde çözüm süreci görüşmelerini hükümet adına yürüten isimlerden biriydi. Evli, iki çocuklu.(HK)
Serdozgeriya Komarê ji ber neh rojnameger beşdarî ‘’Nobedariya Berpirsiyariya Weşanên Ozgûr Gûndemê’’ bûne ji wan xwest ew îfadeyê bidin.
Özgür Gündem gazetesine destek için başlatılan "Nöbetçi Eş Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılan dokuz kişi ifadeye çağrıldı.
Dadgehê ji rojnamegeran xwest ku ew di 15 rojan de îfadeyê bidin.
Nöbetçi Yayın Yönetmenliği yapan dokuz kişinin 15 gün içinde Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu’na gitmeleri istendi.
‘’Em çûbûn lê îfadeya me nestandibûn’’
"Daha önce savcıya gittik, ifade almadı"
‘’Ew kesên ji bo rojekê bûbûn berpirsên weşanê bi bankirina [dadgehê] îfade didan. Heta ku ji ber vê sebebê Erol Onderoglû, Şebnem Korûr Fîncanci û Ahmet Nesîn di havînê de hatin girtin.
“Bir günlüğüne Özgür Gündem eş yayın yönetmenliği yaptıkları gerekçesiyle, bu dönemde gönüllü olarak görev yapan gazeteciler ifadeye çağırılıyordu. Hatta yazın bu gerekçeyle Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin tutuklanmıştı.
‘’Di wê pêvajoyê de mûvekilên min Nadîre Mater û Tugrûl eryilmaz jî tê de em pênc kes çûn dadgehê ku îfadeyê bidin. Her tişt amade bûn em li ber deriyê dadgehê bûn, serdozgerî dîyar kir ku ew ê îfadeyan nestîne û divê emnîyet îfadeyan bistîne.
“Sonrasındaki süreçte aralarında müvekkillerim Nadire Mater ve Tuğrul Eryılmaz’ın da olduğu 5 kişilik bir ekip olarak, çağrı üzerine ifade vermeye gittik. Hatırlanacağı gibi, o gün bütün hazırlıklar tamamlanmış, kapısının önünde ifade vermek için beklerken, savcı son anda verdiği bir kararla ifadelerin artık savcılıkta alınmayacağını, emniyette alınacağını söyledi ve ifade alınmaksızın geri dönmek zorunda kaldık.
‘’Di vê pêvajoyê de gelek tişt guherîn, serdozgerê Murat Înam teblîxnameyek rêkiriye û xwestiye em ji bo îfadedanê serî li serdozgeriyê bidin.’’
“Bu dönemde çok fazla değişiklik oldu, bir başka savcı, savcı Murat İnam ise tekrar ifade vermek için savcılığa başvurmamız için bir tebligat çıkarmış. Aradaki dönemde herhangi bir yazı tebliğ edilmemişti.
‘’Em ê biçin îfadeyê di wextê xwe de bidin lê tiştê xerîb ew e ku di heman rojê de [dozgerî] banî hevalê me Yildirim Tûrkerî kiribû, îfadeya wî nestand û doz lê vekiriye.’’
“Belirtilen süre içinde gidip ifade vereceğiz. Fakat garip olan, aynı gün çağrılan bir başka arkadaşımız Yıldırım Türker’e ifadesi alınmaksızın dava açılmış olması.
Çi bûbû?
Ne olmuştu?
Piştî 24ê Tîrmeha 2015ê pevçûnan dest pê kir, gelek doz li Ozgûr Gûndemê hatin vekirin. Li hemberî zordariyan Ozgûr Gûndemê Kampanyaya Nobedariya Berpirsiyariya Weşanê da dest pê kirin.
Çatışmanın yeniden başladığı 24 Temmuz 2015’ten beri Özgür Gündem gazetesi bir yılda sayısız soruşturma, dava ve sansürle karşı karşıya kaldı. Baskılara karşı 3 Mayıs’ta Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası başlatıldı.
Doza ‘’propagandaya rêxistina terorî’’ li wan kesên ku ji bo rojekê bûbûn berpirsên weşanê, hat vekirin.
Gazetede bir günlüğüne Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yaparak kampanyaya destek verenler hakkında "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı.
Sê kesên beşdariya kampanyayê kiribûn; berpirsê Tirkiyeyê yê Rojnamegerên Sînornenas, Erol Onderoglû, seroka Weqfa Mafên Mirovan a Tirkiyeyê, Şebnem Korûr Fîncanci û nivîskar Ahmet Nesîn ji bo demekê hatin girtin.
Kampanyaya destek verenlerden Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve gazeteci-yazar Ahmet Nesin tutuklanmış, bir süre cezaevinde tutulduktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı.
Di 16ê Tebaxê de Dadgeha Cezayên Sûlhê ya 8. biryara girtina Ozgûr Gûndemê da.
16 Ağustos’ta İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi, Özgür Gündem gazetesini kapattı. Kararda "geçici olarak kapatılmasına" ifadesi yer almakla beraber gazetenin ne kadar süre kapalı kalacağına ilişkin bir hüküm yer almadı.
Di 19ê Tebaxê de, Asli erdogan a nivîskara Ozgûr Gûndemê û endama Lijneya Şêwirmendên Weşanê hat girtin.
19 Ağustos’ta Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarlarından Aslı Erdoğan tutuklandı.
Di 22yê Tebaxê de Zana Kayayê berpirsê weşana Ozgûr Gûndemê û berpirsê naveroka nivîsan Inan Kizilkaya hatin girtin.
22 Ağustos’ta Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Özgür Gündem Yazı İşleri Müdür İnan Kızılkaya 'örgüt üyeliği' iddiasıyla tutuklandı.
Li Qesra Çankayayê Bînalî Yildirimê Serokwezîr ‘’100 rojên hikûmeta 65.’’ nirxand. Bînalî Yildirimî diyar kir bi xendek û çalan bi temamî 10 milyar zerer çêbûye.
“Terör örgütünün, bu hainlerin verdiği zarar daha büyük. 10 milyar tutarında zarar verdiler o çukurları, hendekleri kazmak suretiyle. Orada güvenlik kuvvetlerimize ve bölge halkına verdikleri zararın parasal tutarı 10 milyar, 3 yıl içerisinde tekrar o zararları ortadan kaldıracağız”.
Bozdag: 33 hezar û 838 girtî hatine serbestberdan
Bozdağ: 33 bin 838 hükümlü tahliye edildi
Vegere gundê xwe
“Köye dön” projesi
Yildirimî got: ‘’Em ê ji bo her yek ji 15 hezar ciwanan 30 hezaran bidin û em ê bibêjin here li gundê xwe cotkariyê bike. Bila li wan deran çandinî hebe. ‘’
Başbakan Yıldırım, Genç Tarım İşçisi Projesini başlattıklarını da hatırlatarak, "15 bin gence, her birine 30 bin lira karşılıksız para veriyoruz. Git köyünde tarımla uğraş, yeter ki oradaki toprakları işleyelim. Böyle bir projemiz var".
Projeya geşepêdanê
İçişleri bakanlığı faaliyetleri
‘’Çareserî mareserî nîne birayê min’’
"Elektronik kimlikler 2017'den itibaren dağıtılacak"
Wezîrê Dadê, Bekir Bozdagî eşkere kir ku ti pirsgirêkên ewlehiya Abdullah Ocalanê rêberê PKKyê(Partiya Karkerên Kurdistanê) nînin.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, PKK lideri Öcalan’ın güvenliği ve sağlığının yerinde olduğunu söyledi.
Bozdagî diyar kir di 28-29ê Nîsanê de, şandeyeka ji Lijneya Rênedana Îşkence û Mûameleya Xerab(CPT) çûye nik Ocalanî û wan hev dîtiye.
Bozdağ, Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi’nden (CPT) bir heyetin 28-29 Nisan tarihlerinde Öcalan’la görüştüğünü de ifade etti.
Demîrtaş: Li Îmraliyê şer çêbûye
Demirtaş İmralı'da çatışma yaşandı demişti
‘’510 roj in me agahî ji Ocalanî nestandine’’
"510 gündür haber alamıyoruz"