Folder
stringclasses 5
values | Image Name
stringlengths 37
54
| Text
stringlengths 27
21.1k
| Label
int64 0
4
|
---|---|---|---|
stiri_reale_img | aUHLbryZQAdLUg4zfEnwgel9U_rG-vaccin_sample_527.jpg | ---Vaccin sample---
O versiune modificată a vaccinului contra Covid-19 creat de AstraZeneca, menită să combată tulpina de coronavirus sud-africană ar putea fi gata până la sfârșitul anului 2021, a declarat un oficial al companiei din Austria într-un interviu publicat duminică, potrivit Reuters.
Sarah Walters, managerul de țară AstraZeneca din Austria, a spus pentru ziarul Kurier că studiile făcute până acum, ce indică faptul că vaccinul este mai puțin eficient împotriva variantei de Sars-Cov-2 ce a fost descoperită în Africa de Sud, sunt "prea mici pentru a trage concluzii definitive". "Între timp, AstraZeneca și Universitatea Oxford au început să facă modificări la vaccin pentru tulpina sud-africană și ne așteptăm să fie gata până la sfârșitul anului, dacă este nevoie", a spus ea. Pe de altă parte, Walters a dat vina pentru problemele apărute – inclusiv întârzierile în livrările pentru UE – pe "procesul complex" de producere a unui vaccin și pe cererea extrem de mare. "A trebuit să lucrăm fără a avea pregătite stocuri de rezervă. Drept urmare, n-am putut compensa evenimentele neașteptate. Suntem încrezători că ne vom respecta angajamentul de a livra 300 de milioane de doze în Uniunea Europeană anul acesta", a mai spus reprezentanta AstraZeneca. | 3 |
stiri_reale_img | auijDNeaI9RT7NOkxtg2bJh9QuxC-5G_19.jpg | Washingtonul a ales să-și trimită unul dintre oficiali la Taipei, prima dată după 1979. În ciuda protestelor din partea Beijingului, Statele Unite intenționează să își reafirme sprijinul pentru insula naționalistă. Președintele-candidat dorește, de asemenea, să-și consolideze imaginea de apărător al Statelor Unite în fața amenințării chineze, scrie Les Echos, citată de Rador.
Secretarul (ministrul – n. red.) Sănătății din SUA, Alex Azar, întreprinde o vizită sanitară, dar extrem de colorată politic în Taiwan, timp de trei zile.
Azar a fost primită luni de Tsai Ing-wen, președintele Taiwanului, cunoscut pentru opiniile sale pro-independență. Plasată sub semnul cooperării bilaterale în domeniul sănătății, această vizită se va concretiza prin semnarea unui protocol de luptă împotriva coronavirusului.
Succesele obținute de Taiwan în lupta împotriva Covid-19 au fost salutate de comunitatea internațională, în timp ce Statele Unite se luptă din greu să reducă răspândirea epidemiei.
Cel mai înalt oficial american care vizitează Taiwanul
Dar această vizită are o altă ambiție, aceea de a aminti legăturile în materie de securitate națională care unesc Statele Unite cu Taiwanul.
Administrația americană marchează semnificația momentului, trimițând un ministru important la Taipei.
„Aceasta este o decizie fără precedent”, explică Antoine Bondaz, cercetător la Fundația pentru Cercetări Strategice.
Alex Azar este cel mai înalt oficial american care vizitează Taiwanul după anul 1979, atunci când Statele Unite au întrerupt relațiile diplomatice cu Taipeiul pentru a recunoaște regimul comunist de la Beijing ca unic reprezentant al Chinei.
În ciuda protestelor Republicii Populare Chineze, care a condamnat această vizită și a trimis în mod simbolic aparate în spațiul aerian al Taiwanului, Donald Trump își urmează logica de campanie electorală. El intenționează să sfideze sistematic Beijingul fără ca, deocamdată, să încalce linia roșie.
Logică ”cu patru benzi”
Pe fundalul dialogului Washington-Taipei se întrevede o logică ”cu patru benzi”. Pe lângă presiunea pe care intenționează să o mențină față de Beijing, Donald Trump face din acest subiect și unul dintre vârfurile de lance împotriva taberei democrate, pe care o acuză de o anumită ”moliciune” în fața Chinei.
„Donald Trump vrea să pozeze în apărătorul Statelor Unite împotriva amenințării chineze”, rezumă cercetătorul. Și lupta se desfășoară pe toate fronturile: Hong Kong, Xinjiang cu uigurii sau chiar 5G (Huawei) și rețelele de socializare (TikTok, We Chat).
În această etapă, Trump nu și-a epuizat toate atuurile și nu va ezita, când va veni momentul, să ceară „reciprocitate brutală, fără compromisuri”.
Proprietate intelectuală
Trump vrea să scoată în evidență chestiuni legate de proprietatea intelectuală și să urmărească mai îndeaproape numirile din organizațiile internaționale – o zonă neglijată o perioadă de către Statele Unite.
La recentele alegeri pentru postul de director general al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), Washingtonul l-a susținut pe Daren Tang, candidatul din Singapore, împotriva celui propus de Beijing.
Obiectivul: alegerile prezidențiale
Până la alegerile prezidențiale americane va avea loc o vizită în SUA a ministrului sănătății din Taiwan, Chen Shih-chung, care ar putea fi „o lovitură de imagine pentru Donald Trump”.
Totul va depinde însă ”de mediatizarea oferită evenimentului”, apreciază Antoine Bondaz.
În mod sigur, echipele președintelui-candidat vor rezerva suficient spațiu media pentru o astfel de vizită, obiectivul final fiind să-i irite pe chinezi și să arate că Partidul Democrat este neputincios în fața Beijingului.
Sursa: Les Echos / Autor: Michel De Grandi / Traducerea: Ruxandra Lambru (Rador)
| 3 |
stiri_reale_img | aumfsgsGeKeLwewiVpIX0lWA0jjW-5G_65.jpg | Uitați de inițiativa "O centură, un drum
" a Chinei. Când vine vorba de influențarea politicii europene adevăratul atu al Beijingului nu vine din investițiile vizibile din țări mici ca Grecia sau Ungaria ci provine din investițiile europene în China, mai specific din dorința Germaniei de a nu-și deteriora relația economică profitabilă cu una din cele mai mari piețe de export la nivel global, scrie Politico
.
Aceasta este opinia oficialilor responsabili de comerț din zeci de țări europene contactați de Politico pe fondul negocierilor cruciale ce vizează relațiile viitoare ale Uniunii Europene cu China și a neliniștilor tot mai mari privind încălcarea drepturilor omului de către Beijing."Punctul slab al Europei este Germania iar în Germania este industria constructoare de mașini iar în industria constructoare de mașini este Volkswagen", afirmă Max Zenglein, economist-șef Institutul Mercator.Exporturile germane în China au crescut în fiecare an din 2008 excepție făcând doar 2015. În 2018 Germania a vândut bunuri și servicii în valoare de 106 miliarde de dolari în China, potrivit Băncii Mondiale, mai mult decât exporturile adunate ale Franței (32 de miliarde de dolari), Italiei (21 de miliarde), Olandei (12 miliarde), Irlandei (11 miliarde), Suediei (9 miliarde) și Spaniei (9 miliarde).Volkswagen a vândut peste 4,2 milioane de mașini în China în 2018 comparativ cu aproximativ 350.000 în Statele Unite însă compania germană a început să fie criticată datorită fabricii sale din regiunea Xinjiang unde în jur de un milion de etnici uiguri sunt internați în lagăre de muncă.În timp ce liderii europeni se pregătesc luni pentru un summit online cu Beijingul cancelarul, german Angela Merkel trebuie să balanseze îngrijorările în creștere privind respectarea drepturilor omului în China și dorința sa de a încheia un acord economic cu partea chineză până la sfârșitul anului."Este în mod cert o dilemă", a declarat pentru Politico un înalt diplomat european care a fost implicat în elaborarea reacției UE la adoptarea de către Beijing a legislației privind securitatea națională pentru Hong Kong."Vrem un acord de investiții sau vrem să fim mai duri pe probleme legate de drepturile omului?", a mai afirmat acesta. Consecințe economice
Diplomații UE afirmă că relația Germaniei cu China are o pondere mult prea mare în elaborarea strategiei colective a blocului comunitar față de Beijing. Poate că politica externă a UE este decisă prin hotărâri unanime însă rămâne totuși dificil pentru țările mai mici să se opună dorințelor Berlinului de colaborare cu China."Este dificil să aduci țările UE în aceeași poziție când vine vorba de China", afirmă același diplomat pentru Politico, precizând că "Germania este cea care susține [cooperarea apropiată] cu China".Oficialii UE susțin că unul din motivele pentru care Germania și blocul comunitar au ezitat să aibă o abordare fermă când Beijingul a impus legea securității naționale în Hong Kong este că liderii germani și europeni încă sperau să încheie un acord de investiții cu China până la finalul anului. Guvernul lui Merkel și Bruxelles-ul au avut o reacție neconvingătoare și cu privire la tratarea minorității uigure din provincia Xinjiang în pofida unor cereri repetate ale Parlamentului European pentru "sancțiuni targetate". Spre deosebire de Statele Unite, Bruxelles-ul nu a luat măsuri nici pentru a preveni vânzarea de bunuri produse prin muncă forțată în Uniunea Europeană. "China are în prezent foarte mare succes în obținerea unui grad de autocenzură în Germania datorită temerilor Berlinului de consecințe economice", afirmă Zenglein de la Institutul Mercator.Ministrul german al economiei, Peter Altmaier, a apărat abordarea țării sale într-un interviu acordat în luna iulie Politico."Avem relații comerciale cu numeroase regiuni din întreaga lume, în multe cazuri fiind vorba de țări care au o înțelegere diferită a drepturilor civile față de cea pe care o avem în Germania", a declarat acesta."Acesta a fost cazul și cu fosta Uniune Sovietică și la fel este și cu multe țări din Orientul Mijlociu, Africa și Asia. Am fost mereu convins și încă cred de faptul că schimbările pot fi obținute prin comerț", a mai afirmat Altmaier pentru Politico.Un oficial responsabil de comerț a subliniat însă pentru Politico reticența Berlinului de a interzice implicarea gigantului telecom Huawei în dezvoltarea rețelei 5G a țării drept dovadă că relația cu Beijing-ul merge mult mai departe decât cea cu fosta Uniune Sovietică."Germania nu ar fi lăsat niciodată Uniunea Sovietică să îi construiască rețeaua de comunicații", a declarat oficialul pentru Politico. Incertitudinile privind o înțelegere
Zenglein susține că Germania a nu a cuantificat prețul politic al riscurilor asociate relației sale economice cu China. Berlinul a început doar recent să ajungă din urmă alte țări ca Japonia, Statele Unite sau Franța în ceea ce privește formularea unei strategii privind China care să balanseze politica externă pe termen lung și interesele de securitate cu accesul la piața globală cu cea mai mare creștere. Germania a publicat luna aceasta pentru prima dată o strategie privind zona "Indo-Pacifică" despre care a afirmat că îi va ghida politicile externe, de securitate și economice în regiune. Berlinul afirmă în document că urmărește să dezvolte relații mai apropiate cu țări precum Vietnamul sau Filipinele ca parte a efortului de a "evita dependențe unilaterale prin diversificarea parteneriatelor".Însă deocamdată Germania militează în continuare pentru încheierea unui acord de investiții cu Beijingul care nu ar "diversifica" relațiile economice ale UE cu China ci le-ar întări."Germania are nevoie de un acord pentru a menține paritatea cu competitorii care ar primi acces preferențial în cazul unei înțelegeri între Statele Unite și China", afirmă Hosuk Lee-Makiyama, directorul Centrului European pentru Economie Politică Internațională.Germania sperase să încheie un acord cu președintele chinez Xi Jinping la summitul UE-China din luna septembrie care inițial era programat să aibă loc în Leipzig însă pare tot mai puțin clar dacă acest lucru va fi posibil.Summitul va fi ținut acum online din cauza pandemiei de COVID-19 constând în o videoconferință între cancelarul german Angela Merkel, președintele chinez Xi Jinping, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European Charles Michel.Însă oficialii UE au încercat să tempereze așteptările privind încheierea unui acord, diplomații responsabili de comerț afirmând că dacă o înțelegere nu va fi convenită până la sfârșitul anului, în timpul deținerii de către Germania a președinției rotative a UE, este improbabil ca ideea unui acord să fie revizitată prea curând. Dublu standard
Discuțiile cu China au loc pe fondul criticilor tot mai vocale privind ceea ce mulți percep a fi un dublu standard: Berlinul a oprit ratificarea unui acord comercial cu blocul sud-american Mercosur, citând politicile privind defrișarea ale președintelui brazilian Jair Bolsonaro, însă caută să ocrotească acordul cu China susținând că problemele comerciale și cele ce țin de drepturile omului ar trebui abordate separat.Jordi Cañas, un europarlamentar responsabil de dosarul Mercosur din grupul Renew Europe, s-a plâns public de discrepanță afirmând că pare a ține de faptul că oamenilor le pasă mai mult de pădurile din Brazilia decât de suferințele oamenilor și încălcarea drepturilor fundamentale în Hong Kong și XinJiang."Pe scurt, o înțelegere cu China nu are niciun cost politic în timp ce [una cu] Mercosur are", a afirmat acesta.Pentru Merkel miza este una ridicată. Poate că trecerea îngrijorărilor privind drepturile omului în plan secund nu a costat-o politic acasă însă aceasta a riscat alienarea Statelor Unite și a partenerilor democratici din Asia. Un eșec în negocierile cu Beijing-ul ar lăsa-o cu puține lucruri obținute în schimb. "Germania va trebui să se confrunte cu o întrebare foarte inconfortabilă: dacă drepturile copacilor sunt mai importante decât drepturile omului și de ce compasiunea germanilor se extinde asupra pădurilor dar nu și a oamenilor din Asia", afirmă Lee-Makiyama. | 3 |
stiri_reale_img | auOlT5JvebzcLhtTA0aevsUNEGQK-vaccin_sample_540.jpg | ---Vaccin sample---
Comisia Europeană a anunţat luni că a declanşat acţiuni legale împotriva companiei farmaceutice britanico-suedeze AstraZeneca pentru încălcarea contractului privind furnizarea vaccinului anti-COVID-19 şi pentru neprezentarea unui plan fiabil care să asigure respectarea unui calendar al livrărilor, relatează Reuters, preluată de Agerpres.
”Comisia a iniţiat vineri acţiuni legale împotriva AstraZeneca”, a declarat la o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al executivului comunitar. Acesta a mai spus că toate cele 27 de state membre sprijină demersul.
După ce a redus numărul dozelor de vaccin livrate statelor UE în primul trimestru, invocând probleme de randament a producţiei, AstraZeneca s-a angajat să facă ”toate eforturile rezonabile” pentru a livra către UE circa 180 de milioane de doze de vaccin în trimestrul doi. Însă pe 12 martie compania a anunţat că va putea livra numai o treime din această cantitate.
Comisia Europeană ceruse anterior companiei AstraZeneca să redirecţioneze către UE doze de vaccin produse la cele două fabrici ale sale din Marea Britanie, dar AstraZeneca a răspuns că producţia acestora este alocată britanicilor, susţinând că aşa prevede contractul semnat cu guvernul de la Londra cu trei luni înaintea celui semnat cu Comisia Europeană.
sursa foto: site AstraZeneca
| 3 |
stiri_reale_img | aUoMFAnuPjQEKQvC4B7nKN5804.C-5G_62.jpg | Pandemia COVID-19 a creat un mediu special de care atacatorii cibernetici au profitat, în special din cauza lipsei de informații cu care ne confruntam toți, mai ales în luna martie 2020, când am semnalat public faptul că numărul și complexitatea atacurilor cibernetice a crescut, principalul subiect folosit de atacatori fiind un presupus tratament miraculos pentru COVID-19, a declarat joi, generalul Anton Rog, șeful Departamentului de securitate cibernetică CyberInt al SRI.
"Cel mai mare impact în România l-au avut atacurile cibernetice clasice, și mă refer aici la atacuri asupra clienților băncilor.
Ne-am confruntat cu o serie de înselăciuni, nu voi intra în detalii, dar din păcate au fost o serie de victime în România.
În plus, ne-am confruntat cu valuri de campanii de ransomware.
Suntem obișnuiți să credem că atacurile de tip ransomware nu sunt așa sofisticate și complexe, dar realitatea a arătat că cel puțin în România ransomware-ul a devenit un fenomen din ce in ce mai important raportat la victime și pagubele produse prin pierderea ori criptarea datelor.
Principalele ținte
, așa cum vă puteți imagina, au fost sistemul de sănătate, administrația centrală și locală, iar recent ne-am confruntat cu aceste atacuri și în mediul academic
, unele instituții din acest domeniu fiind afectate de ransomware. De asta avem nevoie de crearea cât mai rapidă a Directoratului Național de Securitate Cibernetică.", a declarat joi Anton Rog, șeful Departamentului de securitate cibernetică CyberInt al SRI, în cadrul unei conferințe pe teme de securitate cibernetică organizate de CERT-RO.
Ransomware-ul
este un software malițios care blochează accesul la fișierele stocate într-un sistem informatic, solicitând plata unei sume de bani în schimbul redobândirii accesului la acestea.Semnal de alarmă tras de Guvern: CERT-RO este în incapacitate de îndeplinire a atribuțiilor, iar crearea unui organism care să adreseze și securitatea 5G este blocată
Prezent la eveniment, Marian Murguleț, secretar de stat și Chief Information Officer (CIO) în Guvern
a spus că "ne confruntăm cu o adevărată pandemie și în spațiul cibernetic, nu doar în domeniul sănătății publice, iar creșterea semnificativă a numărului și complexității atacurilor cibernetice necesită măsuri urgente la nivel național. Acesta a atenționat că CERT-RO, actuala autoritate civilă responsabilă la nivel național de securitatea cibernetică funcționează pe o legislație învechită și ar suferi cronic de lipsa resurselor care o fac incapabilă să-și indeplinească atribuțiile.Acesta este motivul pentru care Executivul a demarat proiectul creării prin Ordonanță de Urgență a unui nou organism, care să se ocupe inclusiv de securitatea 5G, organism numit Directoratul Național de Securitate Cibernetică, doar că procesul s-a blocat la nivel decizional.Redăm mai jos integral declarațiile lui Marian Murguleț, secretar de stat Tehnologia Informației - Chief Information Officer (CIO) în Guvern:
Legat de dezvoltarea rețelelor 5G, statul român are datoria să analizeze impactul întârzierii implementării 5G raportat în primul rând la riscurile de securitate cibernetică.
Este evident că în contextul în care rețelele 5G și serviciile sau activitățile facilitate de acestea vor cunoaște o dezvoltare accentuată atât la nivel de echipamente hardware, cât și aplicații software, există riscul unei expuneri mai mari la atacuri cibernetice ce vor exploata vulnerabilitățile acestor noi tehnologii.
Avem nevoie de actori și instituții ale statului care să aibă capabilitatea de a aborda provocările securității cibernetice 5G. Este un domeniu complet nou pe care statul român trebuie să îl controleze corespunzător și pe acest palier lucrăm de peste 5 luni la consolidarea, chiar transformarea uneia din instituțiile responsabile de securitatea cibernetică, și anume CERT-RO, în vederea creșterii și creării capabilităților statului în această zonă.
Având în vedere relevanța strategică a rețelelor 5G este oportun ca riscurile și oportunitățile în acest dosar să răspundă inclusiv necesităților de siguranță națională. În context, România va opera cu criteriile de securitate pentru viitoarele măsuri agreate în plan european, EU 5G Toolbox,
iar la nivel transatlantic cu cele incluse în Memorandumul cu SUA cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G, care este o extensie a parteneriatului strategic în domeniul militar.
Noi trebuie să ne asigurăm că tehnologiile implementate în România, inclusiv 5G, nu pot fi folosite niciodată împotriva intereselor statului român și ale aliaților săi în cadrul războiului hibrid ce include o componentă cibernetică. Iar pentru a ne asigura că aceste tehnologii sunt în controlul nostru este nevoie de măsuri concrete și nu este suficientă doar simpla promisiune a producătorilor.
Orice nouă tehnologie s-a dovedit că are și vulnerabilități care pot fi exploatate de actori rău intenționați, caz în care acestea trebuie identificate corespunzător, iar măsurile de control luate trebuie verificate și aprobate de un organism competent al statului român.
Ce face UE pe zona de apărare cibernetică?
Agenția europeană de securitate cibernetică (ENISA) a publicat chiar săptămâna aceasta raportul său anual care rezumă principalele amenințări cibernetice identificate în 2019 și 2020.
Principala concluzie este că atacurile cibernetice devin din ce în ce mai sofisticate, mai intense și mai precis direcționate. Aceeași concluzie o avem și noi la nivel național. În perioada pandemiei am observat creșterea numărului, complexității și magnitudinii incidentelor de securitate cibernetică cu impact asupra mai multor actori esențiali ai statului, societății și economiei: spitale, ministere, agenții, bănci, școli, primării, IMM-uri ceea ce necesită luarea unor măsuri urgente și decisive.
De asemenea UE a anunțat că ia măsuri ferme și urgente de consolidare a capacităților în materie de securitate cibernetică. Astfel, va actualiza legislația în domeniul securității cibernetice, va adopta o nouă strategie de securitate cibernetică până la sfârșitul anului 2020 și investește în cercetare și consolidarea capacităților în materie de securitate cibernetică precum și în sensibilizarea publicului cu privire la noile amenințări și tendințe cibernetice. Acțiuni similare sunt așteptate și de la alte state UE.
Spre exemplu în luna august din acest an, Germania a decis înființarea unei noi agenții cyber la Leipzig, în plus față de cunoscuta agenție guvernamentală de securitate BSI, cu un buget de 350 de milioane de euro doar pe perioada 2021-2023.
Ce facem noi în România?
Începând cu 1 iunie anul acesta, pentru prima dată în domeniul securității cibernetice la nivel de agenții civile s-au derulat eforturi semnificative pentru lansarea procesului de creare a Directoratului Național de Securitate Cibernetică.
Evoluția forte rapidă și creșterea semnificativă a numărului de incidente de securitate cibernetică, justifică luarea unor măsuri urgente la nivel național.
Ne confruntăm cu o adevărată pandemie și în spațiul cibernetic
, nu doar în domeniul sănătății publice. CERT-RO este autoritatea civilă competentă la nivel național în domeniul securității cibernetice, care, vreau să trag un semnal de alarmă, funcționează în baza unei legislații diferite din 2011, suntem în 2020, și suferă cronic de o subdimensionare gravă a resurselor, fapt ce determină incapacitatea instituțională de a-și îndeplini atribuțiile legale.
Calea pe care CERT-RO a recomandat-o Guvernului este cea a unei Ordonanțe de Urgență pentru crearea Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică, ce va înlocui complet CERT-RO, dar care va păstra responsabilitățile și activele acestuia.
Proiectul de OUG și Nota de fundamentare au fost elaborate în lunile iulie-august anul curent, prin contribuția directă a experților cyber din partea tuturor membrilor comitetului de coordonare al CERT-RO. Mai multe instituții ale statului cu competențe pe domeniul securității cibernetice au lucrat împreună la proiect.
În perioada august-septembrie, proiectul de OUG și nota de fundamentare au fost revăzute în detaliu împreună cu experți juridici din mai multe instituții
pentru ca actul normativ propus spre legiferare să aibă coerență legislativă și să-și atingă scopul în integralitatea lui.
La 21 septembrie, Secretariatul General al Guvernului (SGG) a aprobat documentele și le-a transmis spre avizare către ministerele și instituțiile cu acest rol.
Politically correct (n.a corect dpdv politic) ar fi să spun că stadiul operaționalizării Directoratului este 'working progress' (n.a. în lucru), dar realitatea este că suntem într-un impas, fiind nevoie de voință politică de la cel mai înalt nivel pentru deblocarea OUG-ului de înființare a Directoratului cât mai curând posibil.
Astăzi la un pic mai mult de o lună de la lansarea procesului de avizare, ne aflăm într-un impas creat de lipsa de înțelegere a urgenței și severității situației din partea unui număr foarte mic de factori de decizie.
Riscurile nu așteaptă perioada de pandemie ne-a arătat că atacurile cibernetice s-au înmulțit și diversificat continuu, iar cei care amână operaționalizarea Directoratului este bine să știe că este foarte posibil să existe riscuri și consecințe severe în planul securității cibernetice naționale din cauza amânării deciziei de înființare a Directoratului.
Securitatea cibernetică a României este un domeniu strategic care trebuie sprijinit, nu trebuie politizat și are nevoie de susținere și prioritate". | 3 |
stiri_reale_img | aUQ2heSoi7RN7Zs94TLl0C1ASwcK-vaccin_sample_254.jpg | ---Vaccin sample---
Guvernul Marii Britanii a cerut UE să prelungească până în 2023 perioada de graţie cu privire la controalele efectuate asupra schimburilor comerciale între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, pentru a reduce impactul Brexitului asupra acestei provincii, relatează BBC, citat de Agerpres.
În cadrul acordului privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, cele două părţi au convenit o perioadă de graţie privind controalele asupra produselor alimentare transportate de supermarketuri şi unii angrosişti din Marea Britanie către Irlanda de Nord, pentru a reduce impactul noilor reguli post-Brexit.
”Încrederea a fost erodată, s-au produs pagube şi de aceea este nevoie de acţiuni urgente”, a declarat ministrul Michael Gove marţi în Camera Comunelor. El a subliniat că supermarketurile şi celelalte companii trebuie să aibă siguranţa că vor putea să furnizeze în continuare produse pentru consumatori.
Potrivit BBC, premierul Boris Johnson a declarat că UE a „subminat” Acordul de retragere prin faptul că executivul comunitar a ameninţat cu blocarea exporturilor de vaccin anti-COVID-19 peste frontiera irlandeză.
Acordul de retragere garantează o frontieră deschisă între UE şi provincia Irlanda de Nord, fără a exista controale asupra produselor exportate. Totuşi, Comisia Europeană a propus invocarea articolului 16, care permite UE şi Regatului Unit să suspende orice aspect care, în opinia lor, provoacă ”dificultăţi economice, pentru societate şi pentru mediu”.
Executivul UE a adoptat vineri un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în ţările UE, pentru a împiedica ieşirea din blocul comunitar a unor cantităţi de vaccin care, în virtutea contractelor încheiate cu companiile farmaceutice, sunt destinate statelor membre, potrivit Agerpres. (Foto: Parlamentul European)
| 3 |
stiri_reale_img | auq9dnHKr2W4fTzyyX7VTxrjI7dW-vaccin_sample_500.jpg | ---Vaccin sample---
Tot mai mulţi români aleg să se vaccineze anti-COVID, însă mai durează până când se va atinge imunitatea colectivă, spune ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. El susține că "în maximum câteva săptămâni, vom fi în situaţia în care fiecare român care şi-a dorit lucrul acesta se va fi vaccinat".
"Astăzi suntem în situaţia fericită în care orice român se poate vaccina.
În maximum câteva săptămâni, vom fi în situaţia în care fiecare român care şi-a dorit lucrul acesta se va fi vaccinat. Şi tot mai mulţi români aleg să se vaccineze, iar acesta este un gest de grijă, dacă vreţi, atât faţă de ei înşişi, cât şi faţă de toţi cei vulnerabili din jurul lor fie că vorbim despre proprii părinţi, bunici, persoane cu boli cronice sau, în general, cei apropiaţi. (...)
Acum suntem încă departe de momentul în care vom atinge imunitatea colectivă de care avem nevoie aşa încât cu toţii să fim protejaţi. Avem momente şi motive destule în care putem fi optimişti", a afirmat, marți, Vlad Voiculescu, citat de Agerpres.
El a mai spus că secţiile de Terapie intensivă, unităţile de primiri urgenţe sunt pline în toată ţara, iar personalul medical este epuizat.
"(...) Cred că realitatea pandemiei este încă în măsură să ne provoace teamă. Avem un nou val de răspândire a virusului accelerat de noua tulpină, de asemenea, mai agresivă şi mai contagioasă. Avem secţii de Terapie intensivă pline în toată ţara, avem unităţi de primiri urgenţe pline şi avem personal medical epuizat. Epuizat din toate punctele de vedere.
Avem, de asemenea, măsuri de protecţie sau restricţii care ne ajută să nu ne îndreptăm către prăpastie. Aceste restricţii, dacă vreţi, măsuri de protecţie, par simple pentru sistem sunt însă mai complicate, mai dificil de acceptat pentru orice individ", a completat ministrul Sănătăţii. | 3 |
stiri_reale_img | auS0RerrnwTeYMpNOJGX98fWj9pa-vaccin_sample_360.jpg | ---Vaccin sample---
Testele pentru depistarea coronavirusului nu vor mai fi gratuite pentru turiştii străini care le solicită în Franţa începând cu 7 iulie, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, într-un interviu acordat miercuri portalului Les Echos, relatează EFE, preluată de Agerpres.
„Am decis să introducem plata pentru aceste teste din 7 iulie pentru turiştii străini, la preţul de 49 de euro pentru testele PCR şi 29 de euro pentru cele antigen”, a explicat Attal.
În Franţa, aceste teste erau acoperite de asigurările de sănătate indiferent de situaţie, inclusiv dacă o persoană prezenta simptome sau intrase în contact cu un caz pozitiv.
Purtătorul de cuvânt al executivului a justificat această decizie prin reciprocitate, având în vedere că astfel de teste „se fac cu plată în majoritatea ţărilor vizitate de turişti”.
„Turiştii care vin în ţara noastră au obligaţia de a deţine un certificat sanitar”, a reamintit Attal.
Academia Franceza de Medicină a recomandat recent renunţarea la gratuitatea testelor „în interes personal”, care se realizează fără ca o persoană să prezinte simptome sau să fi intrat în contact cu o persoană pozitivă.
Guvernul a confirmat că studiază această posibilitate în următoarele luni, mai ales ca o modalitate de stimulare a vaccinărilor.
Costul estimat de Casa de Asigurări de Sănătate din Franţa este de 30 de euro în cazul testelor antigen şi de circa 70 de euro pentru cele PCR de laborator.
sursa foto: Pixabay
| 3 |
stiri_reale_img | autGJ.4cw7iDAqvM5u8BlEbcNz8S-5G_52.jpg | Fake news-urile despre pericolele tehnologiei 5G și legăturile sale cu coronavirusul s-au răspândit online și pe rețelele de socializare încă de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri se referă la antenele de telefonie din Marea Britanie, arse de un grup restrâns de persoane după ce au crezut că acestea sunt de 5G și că așa vor stopa răspândirea virusului SARS-CoV-2.
Citeste mai mult pe Mediastandard.ro | 3 |
stiri_reale_img | auWcivHLlpHogUVQjLn0Bb7a6N14-vaccin_sample_317.jpg | ---Vaccin sample---
Soţia premierului britanic Boris Johnson, Carrie, a afirmat că se simte foarte bine după ce i s-a făcut a doua doză de vaccin împotriva coronavirusului şi a îndemnat celelalte femei însărcinate să se imunizeze, relatează BBC, preluat de News.ro.
Carrie Johnson a precizat că înţelege îngrijorarea oamenilor, dar dovezile în urma cercetărilor sunt liniştitoare. Ea a menţionat că nu există un risc mai mare de pierdere a sarcinii, situaţie în privinţa căreia ea a avut îngrijorări.
“Tocmai ce mi s-a făcut a doua doză de vaccin şi mă simt minunat! Ştiu că multe femei însărcinate sunt îngrijorate cu privire la vaccinul împotriva covid, dar dovezile sunt extrem de liniştitoare. Cel mai important este că datele arată că nu există un risc mai ridicat de pierdere a sarcinii, ceva ce mă îngrijora”, a notat soţia lui Boris Johnson pe Instagram.
Ea a precizat că aproape 200.000 de femei însărcinate din SUA şi Marea Britanie au fost imunizate cu vaccinurile Pfizer sau Moderna recomandate în perioada sarcinii, fără probleme. Carrie Johnson a mai notat că vaccinarea este cea mai bună soluţie pentru femeile însărcinate să se menţină sănătoase, mai ales având în vedere faptul că în cazul infectării la femeile încărcinate riscul de a face o fomă severă a bolii este mai mare.
Luna trecută, Carrie Johnson a anunţat că este însărcinată şi a dezvăluit că în acest an a pierdut o sarcină.
În momentul în care a Marea Britanie a început programul de vaccinare, femeile însărcinate au fost sfătuite să evite vaccinarea, deoarece medicii erau precauţi cu privire la recomandările în timpul sarcinii. Apoi însă au apărut date cu privire la siguranţa imunizării, astfel că femeile însărcinate au fost încurajate să se vaccineze.
sursa foto: Facebook / Boris Johnson
| 3 |
stiri_reale_img | aUX_5.ssDQBqP0C99TrIN49KX9x0-vaccin_sample_365.jpg | ---Vaccin sample---
Vaccinul indian dezvoltat de Bharat Biotech are o eficacitate de 81% în prevenirea cazurilor simptomatice de COVID-19, potrivit datelor preliminare ale unui studiu avansat desfășurat în India, a anunțat miercuri compania de biotehnologie, potrivit Reuters și Hindustan Times
.
Vaccinul COVAXIN dezvoltat de Bharat Biotech este primul vaccin realizat de către India, țară care găzduiește și Serum Institute, cel mai mare producător de vaccinuri din lume."COVAXIN a demonstrat o eficacitate clinică ridicată împotriva COVID-19 dar și o imunogenicitate
semnificativă împotriva variantelor care se răspândesc rapid", a afirmat într-un comunicat CEO-ul Bharat Biotech, Krishna Ella.Aceasta a afirmat că analiza se bazează pe 43 de cazuri de COVID-19 în care pacienții au dezvoltat simptome de la ușoare la severe, 36 dintre totalul de cazuri fiind din grupul placebo și 7 din cel căruia i-a fost administrat vaccinul.Anunțul vine în contextul în care autoritățile indiene au dificultăți în a-și convinge angajații din domeniul sanitar să se inoculeze cu vaccinul dezvoltat de Bharat, aprobat în India în luna ianuarie înainte de încheierea studiilor avansate privind eficacitatea sa.Doar 11% din cei peste 10 milioane de indieni care au fost vaccinați împotriva COVID-19 au primit vaccinul Bharat Biotech până la încheierea săptămânii trecute, potrivit datelor analizate de Reuters.Numeroși politicieni indieni, inclusiv premierul Narendra Modi, s-au vaccinat cu serul Bharat săptămâna aceasta pentru a crește încrederea populației în vaccinul domestic.Cu peste 11 milioane de infecții raportate până acum, India este una din țările cele mai afectate de pandemia de COVID-19.Bharat, care a semnat o înțelegere cu Brazilia să furnizeze 20 de milioane de doze țării sud-americane, a anunțat că următoarea analiză interimară va urmări 87 de cazuri și că analiza finală se va baza pe 130 de cazuri.Prima analiză interimară s-a bazat pe un studiu clinic din faza 3 realizat de organismul de cercetări medicale al guvernului indian la care au luat parte 25.800 de voluntari.Studiul a inclus 2.433 de participanți a căror vârstă era de peste 60 de ani și 4.500 de participanți cu comorbidități.REFERINȚĂ:
India a aprobat vaccinurile AstraZeneca/Oxford și Bharat Biotech. 50 de milioane de doze sunt deja fabricate | 3 |
stiri_reale_img | aV0EZDOsu_gqAwqMpOqZlfnfH.oK-vaccin_sample_270.jpg | ---Vaccin sample---
Preşedintele SUA, Joe Biden, şi soţia sa, Jill Biden, vor primi a treia doză de vaccin anti-COVID-19 pentru consolidarea imunităţii, după ce administraţia de la Washington a anunţat că SUA încep în septembrie vaccinarea populaţiei cu a treia doză, anunță Agerpres. ”Vom primi vaccinurile de consolidare”, a anunţat Biden într-un interviu acordat postului ABC News şi difuzat joi.
Autorităţile americane anunţaseră în ziua precedentă că cetăţenii SUA vaccinaţi anti-COVID cu serurile Pfizer şi Moderna vor putea primi a treia doză la cel puţin opt luni după cea de-a doua, începând din 20 septembrie.
”Datele disponibile arată clar că protecţia împotriva infectării cu SARS-CoV-2 începe să scadă pe măsura trecerii timpului după primele doze de vaccin (…) Dacă adăugăm predominanţa variantei Delta, începem să observăm dovezi ale unei protecţii reduse împotriva cazurilor uşoare şi moderate de boală”, explică în anunţul lor principalii responsabili sanitari americani.
Administrarea dozei de consolidare va fi deocamdată posibilă doar pentru persoanele vaccinate cu serurile Pfizer şi Moderna, fiind în curs de evaluare administrarea unei doze de rapel şi pentru persoanele imunizate cu serul monodoză Johnson&Johnson, care a început să fie folosit în SUA abia în martie 2021.
Decizia administrării acestei a treia doze de consolidare mai depinde de autorizarea pe care trebuie să o dea Agenţia pentru Alimente şi Medicamente a SUA (FDA).
Primele persoane care vor primi această doză în SUA sunt cele din căminele de bătrâni, alte persoane vârstnice şi personalul sanitar. (Sursa Foto:(c) Tom Brenner / REUTERS/Agerpres)
| 3 |
stiri_reale_img | aV3jsr8Iv9fRY0F4N8KFGMLEonOS-vaccin_sample_406.jpg | ---Vaccin sample---
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Andrei Baciu a explicat, marţi seară, care ar fi motivele pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19 şi a subliniat că, dacă se va pune problema de aşa ceva, va fi nevoie de dovezi ştiinţifice robuste, transmite News.ro.
”În cazul celei de-a treia doze sunt două opţiuni din punct de vedere ştiinţific. Sunt două alternative. Unu, în cazul în care imunitatea câştigată ca urmare a dozelor iniţiale pentru vaccinurile care se administrează în două doze începe să scadă la un moment dat şi devine mai puţin eficientă decât ar trebui să fie. Atunci se dă cea de-a treia doză, numită „doză de boost”. Aceasta este o alternativă teoretică, până în acest punct. Cea de-a doua alternativă este: în cazul în care dozele de vaccin existente au o eficienţă parţială, mai scăzută asupra tulpinilor noi care apar, faţă de tulpinile iniţiale. Atunci, această tehnologie permite să ne adaptăm repede la noile tulpini. Astfel, vaccinurile devin mult mai eficiente decât vaccinurile care nu ţin pasul cu malformaţiile virale”, a declarat Andrei Baciu, la B1 TV, marţi seară.
Andrei Baciu a explicat, de asemenea, că vaccinurile se vor adapta la noile tulpini prin cea de-a treia doză şi nu printr-o nouă schemă de imunizare.
”Mecanismul imunologic este similar, trebuie dată o nouă ţintă, identificat un nou profil de virus suspect, de corp străin pe care să-l identifice sistemul imunitar, iar acest lucru se face cu ajutorul unei alte informaţii imunologice. Vorbim de două opţiuni diferite, care până la acest moment sunt numai la nivel teoretic. Dacă se va pune vreodată problema de aşa ceva, va fi nevoie să avem dovezi ştiinţifice robuste în spate”, a mai precizat Baciu.
sursa foto: Facebook/ ROVaccinare
| 3 |
stiri_reale_img | av8ZkoDmMfynMUc7tzpAjKdEdZ4u-vaccin_sample_548.jpg | ---Vaccin sample---
Direcția de Sănătate Publică Bacău a finalizat evaluarea privind decesul unei femei de 73 de ani din Bacău, care suferea de mai multe boli cronice, survenit la câteva ore după ce s-a vaccinat, concluzia fiind că „nu se susține decesul ca fiind o reacție adversă postvaccinală indezirabilă”, potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis sâmbătă seara.
„Ținând cont de antecedentele patologice, evoluția pe perioada observării postvaccinale, respectiv datele clinice și paraclinice înregistrate în UPU-SJU Bacău, nu se susține decesul ca fiind o reacție adversă postvaccinală indezirabilă. Astfel, nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidente”, precizează comunicatul de presă.
DSP Bacău precizează că, la nivelul centrului de vaccinare, au fost respectate procedurile de lucru si protocoalele specifice, iar femeia de 73 de ani „nu a prezentat nici o reacție postvaccinală”, cât timp a fost monitorizată.
O femeie de 73 de ani din Bacău, care suferea de mai multe boli cronice, a murit vineri la câteva ore după ce a fost vaccinată, intrând în stop respirator, a transmis Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Comunicatul de presă integral al DSP Bacău:
„Urmare evaluarii realizate de catre specialistii din cadrul DSP Bacau, referitoare la decesul unei persoane de sex feminin, in varsta de 73 de ani, care s-a vaccinat la Centrul de vaccinare împotriva COVID-19 din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău, in data de 22.01.2021, va comunicam urmatoarele :
– pacienta s-a prezentat la vaccinare in data de 22.01.2021, conform programarii efectuate in platforma informatica programare.vaccinare-covid.gov.ro
– la nivelul centrului de vaccinare, au fost respectate procedurile de lucru si protocoalele specifice
– in cadrul procedurii de triaj au fost masurate constantele (tensiunea arteriala, frecventa cardiaca, SpO2), care se incadrau in limite normale
– după vaccinarea împotriva COVID-19, persoana a fost îndrumată în punctul de supraveghere postvaccinare, unde a fost supravegheată de catre medicul coordonator al Centrului de vaccinare timp de 15 minute, nu a prezentat nici o reacție postvaccinală și a urmat circuitul de ieșire
– nu au fost inregistrate deficiente in ceea ce priveste asigurarea calitatii, sigurantei si trasabilitatii vaccinurilor in toate etapele de gestionare a acestora, cu respectarea lantului de frig specific.
Mentionam ca pacienta se afla in evidentele medicului de familie cu multiple comorbiditati de natura cardiaca, neurologica si diabet zaharat.
Conform informatiilor detinute la nivelul UPU-SJU Bacau, pacienta s-a prezentat cu simptomatologie care a impus acordarea asistentei medicale de urgenta in contextul multiplelor comorbiditati existente. La examenul clinic si paraclinic efectuat in cadrul Unitatii de Primiri Urgente-SJU Bacau, pacienta a fost diagnosticata cu tulburare majora de ritm cardiac care nu a raspuns la manevrele de resuscitare si care a determinat decesul.
Tinând cont de antecedentele patologice, evoluția pe perioada observării postvaccinale, respectiv datele clinice si paraclinice inregistrate in UPU-SJU Bacau, nu se susține decesul ca fiind o reacție adversă postvaccinală indezirabilă.
Astfel, nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidente. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, evenimentul coincident este definit ca „evenimentul produs după vaccinare, care nu este provocat de vaccin sau de administrarea acestuia”.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
| 3 |
stiri_reale_img | avCSUr_gZwuo8rUiK186NpB4FVOK-vaccin_sample_383.jpg | ---Vaccin sample---
Cazul unui bărbat din Statele Unite care s-a infectat de două ori cu SARS-CoV-2 arată că oamenii de ştiinţă mai au încă foarte multe lucruri de învăţat despre reacţia imunitară a organismului uman în faţa Covid-19 şi a ridicat, totodată, o serie de întrebări legate de vaccinare, au declarat marţi mai mulţi experţi din Marea Britanie, citaţi de Reuters, scrie Agerpres.
Un bărbat de 25 de ani din Reno, un oraş din statul american Nevada, a fost testat pozitiv în aprilie după ce prezentase simptome uşoare, apoi s-a îmbolnăvit din nou în luna mai şi a dezvoltat o formă mai severă a bolii, potrivit unui articol publicat în revista medicală Lancet Infectious Diseases.Articolul a fost publicat la doar câteva ore după ce preşedintele american Donald Trump, care a avut Covid-19 şi a fost spitalizat la începutul acestei luni, a spus că s-ar putea să aibă imunitate şi că se simte "atât de puternic".Oamenii de ştiinţă spun că deşi cazurile cunoscute de reinfectare cu noul coronavirus sunt rare - iar bărbatul din Nevada s-a vindecat între timp -, astfel de situaţii medicale sunt îngrijorătoare. Alte cazuri izolate de reinfectare au fost raportate la nivel mondial, inclusiv în Asia şi în Europa."A devenit tot mai clar că reinfectările sunt posibile, dar nu putem să ştim în prezent cât de comune vor fi ele", a declarat Simon Clarke, expert în microbiologie la Universitatea Reading din Marea Britanie."Dacă oamenii se pot reinfecta cu uşurinţă, acest fapt ar putea avea anumite implicaţii pentru programele de vaccinare şi pentru cunoştinţele noastre legate de momentul şi modul în care pandemia se va încheia", a adăugat cercetătorul britanic."Încă nu ştim suficiente lucruri"
Medicii pacientului din Nevada, care au raportat iniţial cazul în august într-un articol ce nu a fost evaluat de colegii lor, au dezvăluit că anumite teste sofisticate au arătat că tulpinile virale asociate fiecărei infecţii erau diferite genetic."Descoperirea întăreşte punctul de vedere conform căruia în continuare nu ştim suficient de multe lucruri despre reacţia imunitară la această infecţie", a declarat Paul Hunter, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii East Anglia.Brendan Wren, profesor de ştiinţa vaccinurilor la London School of Hygiene & Tropical Medicine, a spus că pacientul din Nevada este unul dintre cazurile confirmate pe plan mondial de reinfectare cu noul coronavirus. "Faptul deja demonstrat că este posibil să ne reinfectăm cu SARS-CoV-2 ar putea sugera că un eventual vaccin anti-Covid-19 ar putea să nu asigure o protecţie completă. Totuşi, ţinând cont de cele peste 40 de milioane de cazuri confirmate la nivel mondial, aceste mici exemple de reinfectare sunt infime şi nu ar trebui să împiedice eforturile depuse pentru dezvoltarea unor vaccinuri", a adăugat profesorul britanic.Primul deces din lume cauzat de o reinfectare
Între timp, un deces după reinfectare cu SARS-CoV-2 a fost înregistrat în Olanda. Este vorba de o femeie de 89 de ani care a murit din cauza Covid-19, boală pe care a făcut-o de două ori şi ale cărei simptome au fost agravate de o formă rară de cancer de măduvă osoasă de care suferea. Cazul acestei femei este considerat a fi primul deces cauzat de o reinfectare cu noul coronavirus, conform agenției EFE.Virusologul Marion Koopmans a declarat marţi că pacienta fost internată în spital în primul val de contagieri, după ce a dezvoltat simptome precum febră şi tuse puternică şi a fost externată la o săptămână după dispariţia simptomelor şi după ce a fost testată negativ cu noul coronavirus.Pacienta olandeză suferea şi de boala Macroglobulinemia Waldenström, o formă rară de leucemie prezentă la vârstnici, motiv pentru care întregul său sistem imunitar a fost afectat. La două luni după depăşirea bolii Covid-19, pacienta a reluat şedinţele de chimioterapie, dar a făcut din nou febră mare, a început să tuşească şi să acuze probleme de respiraţie, astfel încât a fost din nou internată în spital. Ea a fost supusă unui test PCR, care a ieşit pozitiv, iar cele două teste serologice pentru a evalua dacă are în sânge anticorpi împotriva virusului au ieşit negative. După opt zile de la internare, starea pacientei s-a agravat în mod drastic şi a murit două săptămâni mai târziu."Cu siguranţă a murit din cauza coronavirusului, dar era şi foarte bolnavă", a declarat presei locale Marion Koopmans, care participă la un studiu privind reinfectările cu SARS-CoV-2 pe care îl realizează Universitatea din Oxford.Virusologul olandez a subliniat că până în prezent au fost raportate puţine cazuri de reinfectare în întreaga lume şi că, în majoritatea acestora, simptomele sunt mai uşoare decât în timpul primei contagieri.Deşi cercetătorii sunt de părere că reinfectările continuă să fie "o excepţie" de la regulă, Koopmans crede că vor avea loc "şi mai multe". Întrebarea care se pune este dacă este vorba de un lucru atipic pentru Covid-19, deoarece în multe cazuri cea de-a doua contagiere a avut loc la doar câteva luni de la prima infectare. | 3 |
stiri_reale_img | avDO1pMg9ELkrSiKrAAuzNVhzDm8-vaccin_sample_426.jpg | ---Vaccin sample---
Statele Unite au trimis Republicii Moldova 500.000 de doze de vaccin împotriva Covid-19, de la Johnson & Johnson (J&J), în cadrul luptei Washingtonului împotriva pandemiei la nivel mondial, a anunţat marţi Departamentul de Stat american.
"Sunt încântat să anunţ donarea a 500.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson (Republicii) Moldova. Această livrare consolidează angajamentul Statelor Unite de a învinge pandemia de Covid-19 la nivel mondial şi de a ajuta (Republica) Moldova", a transmis într-un mesaj postat pe Twitter secretarul de Stat american Antony Blinken, atașând totodată imagini de la livrare.
I’m pleased to announce the donation of 500,000 doses of the Johnson & Johnson vaccine to Moldova. This delivery furthers the U.S. commitment to defeating the global COVID-19 pandemic and helping Moldova. pic.twitter.com/8RNQACe4yQ
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) July 13, 2021
Pandemia de Covid-19 a afectat economia acestei foste republici sovietice cu 3,5 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, notează agenția Reuters, citată de News.ro.Această jumătate de milion de doze de vaccin anti-Covid J&J a fost trimisă în Republica Moldova luni, a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.Această livrare face parte din efortul Statelor Unite în cadrul COVAX, un program al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de distribuire a unor vaccinuri anticovid celor mai sărace ţăridin lume. | 3 |
stiri_reale_img | avJkwTbDFp.gtKl0hwdo0g_0X_sy-vaccin_sample_243.jpg | ---Vaccin sample---
Bilanțul deceselor legate de noul coronavirus a depășit pragul de 3 milioane la nivel global, potrivit Reuters, în condițiile în care un nou val de cazuri pune în dificultate majoritatea statelor care fac eforturi pentru a accelera campania de vaccinare a populației.
La nivel global se înregistrează din nou o creștere și a numărului de decese, mai ales în Brazilia și India. Oficialii din domeniul sănătății pun bilanțul dramatic pe seama mutațiilor înregistrate la tulpinile detectate inițial în Marea Britanie și Africa de Sud, dar și pe seama faptului că oamenii au obosit să mai respecte cu strictețe măsurile de carantină și alte restricții. Potrivit bilanțului Reuters, a fost nevoie de mai bine de un an pentru a depăși pragul de 2 milioane de victime ale pandemiei de coronavirus. Restul de un milion de decese a fost însă înregistrat în doar trei luni. Brazilia conduce detașat în acest sumbru bilanț: unul din fiecare patru decese înregistrate la nivel mondial în fiecare zi. Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că aceasta țară se confruntă cu o situație critică, sistemul de sănătate fiind practic copleșit. "Într-adevăr, Brazilia se confruntă cu o situație foarte gravă în acest moment", a declarat epidemiologul OMS Maria Van Kerkhove, adăugând că 90% din secțiile de terapie intensivă din majoritatea spitalelor sunt ocupate. De asemenea, India a raportat luni un nou record al cazurilor de Covid-19, devenind a doua națiune după SUA cu un bilanț zilnic de peste 100.000 de noi infecții confirmate în 24 de ore. Continentul european, cu cele 51 de state, este regiunea cu cel mai mare număr de decese, aproximativ 1,1 milioane. Cinci state europene, printre care Regatul Unit, Rusia, Franța, Italia și Germania, reprezintă 60% din acest bilanț al victimelor.SUA rămân în continuare țara cu cel mai mare număr de decese înregistrate de la debutul pandemiei, respectiv 555.000 (19% din totalul la nivel mondial). Numărul de cazuri Covid-19 a crescut în ultimele trei săptămâni, însă experții din domeniul sănătății cred că ritmul extrem de accelerat al campaniei de vaccinare din SUA va opri o creștere a numărului de decese. O treime din populație a primit cel puțin o doză de vaccin antiCovid. Cel puțin 370,3 milioane de oameni ( aproximativ 4.75% din populația globului) au primit o doză de vaccin antiCovid până duminică. Cu toate acestea, OMS a făcut apel la statele mai bogate să doneze mai multe doze de vaccin antiCovid pentru țările mai sărace și mai vulnerabile. | 3 |
stiri_reale_img | aVMRV3lzllZZEDSbsqh6dYqQTIGq-5G_84.jpg | O serie de oficiali europeni nu-și mai ascund iritarea în fața unei superputeri chineze acuzate că își avansează pionii geopolitici sub acoperirea generozității și a diplomației sanitare în criza Covid-19, concomitent cu încercarea de a rescrie istoria pandemiei pe teritoriul său, scrie AFP.
La câteva zile după șeful diplomației europene Josep Borrell, secretarul francez de stat pentru Afaceri europene Amélie de Monchalin a reproșat Chinei, dar și Rusiei, duminică, că se folosesc de ajutoarele internaționale pentru a-și promova interesele geopolitice.În 24 martie, Josep Borrell s-a arătat agasat de "bătălia mondială a narativelor" și a "luptelor de influență" în curs prin intermediul "distorsionării" faptelor și prin "politica de generozitate".El a reamintit că dacă astăzi există "tentative de a discredita" Europa, în ianuarie criza nu era decât a Chinei, localizată în Hubei și "agravată de ascunderea unor informații cruciale de către responsabili ai partidului (comunist) chinez". Iar Europa a venit atunci în ajutor, așa cum o face azi China. Dar China transmite de asemenea "agresiv mesajul că, spre deosebire de Statele Unite, este un partener responsabil și de încredere", nota el.Superputerea asiatică - ce pare să fi stopat epidemia pe teritoriul său - este acuzată acum că exploatează criza pentru a-și promova pe plan internațional modelul său de putere.Beijingul - care a cerut discreție atunci când UE a venit în ajutorul său - procedează exact invers acum, subliniindu-și acțiunile într-o "campanie de comunicare fără precedent", subliniază Antoine Bondaz de la Fundația pentru studii strategice (FRS), într-o notă cosacrată "Drumului sanitar al Mătăsii". Cu sprijinul unei serii de inițiative: "donație a 20 de milioane de dolari către OMS, trimiterea de experți medicali în Iran și în Italia, construcția unui laborator în Irak, trimiterea de teste de diagnosticare în Filipine și echipamente de protecție în Pakistan și în Franța"."Competiția sistemelor"
Ambasada Chinei în Franța a recurs la o campanie fără complexe de promovare a sistemului politic chinez și a "succesului" său în lupta împotriva coronavirusului."Anumite persoane, pe fond, admiră foarte mult succesul guvernului chinez. Invidiază eficiența sistemului nostru politic și urăsc incapacitatea propriilor lor țări de a reuși la fel de bine!", scria ambasada, pe site-ul său, un comunicat distribuit intens pe Twitter.François Heisbourg, expert francez în geopolitică, toate acestea sunt "inacceptabile în plan diplomatic". Bătălia ideologică legată de Covid-19 vine după cea pentru controlul rutelor maritime în marea Chinei sau pentru accesul la tehnologia 5G, noua miză strategică în telecomunicații."De șapte ani, China s-a angajat într-o competiție dură între sistemele politice și profită de orice ocazie națională sau internațională pentru a-și afișa prezumtiva +superioritate+ a sistemului său", explică Alice Ekman, analist specializat în Asia la Institutul de studii pentru securitate al UE (EUISS).Păcatul originar: Virusul a apărut în China
Beijingul vrea de asemenea "să scape, atât în intern cât și în extern, de păcatul originar", cel al apariției virusului pe teritoriul său, spune și François Heisbourg.Rămâne de văzut dacă versiunea promovată de China va convinge, subliniază o sursă diplomatică europeană. Dar, dacă ies din această criză rapid, în special în plan economic, o vor face cu o putere și o încredere înzecite, spune această sursă."Chiar dacă declarațiile privind originea virusului și supramediatizarea ajutoarelor chinezești încep (...) să se transforme în critici față de China, alte țări continuă să-și afișeze proximitatea cu Beijingul în contextul actual (Rusia, Iran, Pakistan, Algeria, între altele), și nu ar fi nemulțumite să proclame emergența unei +noi ordini mondiale+ post-occidentale la capătul acestei crize", avertizează Mme Ekman. Rusia, dezinformarea și doctrina soft power
Rusia, la rândul ei, joacă și ea cartea sa de "soft power" în această catastrofă sanitară chit că recurge, potrivit vocilor critice, la dezinformare.Salutată în zonele cele mai afectate din nordul Italiei, trimiterea de militari ruși, dintre care numeroși ofițeri, stârnește îngrijorare în mediile politico-militare.Pe lângă faptul că circa 80% din ajutoarele trimise de Rusia în Italia au fost calificate drept “inutile" de cotidianul La Stampa, care a citat surse politice de nivel înalt, potrivit The Moscow Times. Rusia a trimis 600 de ventilatoare și 100 de militari specializați în virusologie și în epidemiologie. Fotografii cu camioane militare în drum spre Bergamo au circulat intens pe interne.“80% din ajutoarele rusești sunt total inutile sau puțin utile pentru Italia. Pe scurt, e un un pretext," a afirmat una dintre sursele citate de La Stampa.La jumătatea lui martie, UE a denunțat o "campanie de dezinformare" legată de Covid-19, a cărei surse este "fie în Rusia, fie poate fi imputată unor entități identificate drept pro-Kremlin". O lună mai devreme, responsabili americani au declarat pentru AFP că au identificat mii de conturi legate de Rusia pe Twitter, Facebook și Instagram, care acționau de o manieră similară."Nu se refuză ajutorul dar trebuie să rămânem foarte atenți, Mediterana, atât orientală cât și centrală, este un teren de luptă pentru hegemonie, de la Siria la Libia", avertizează generalul Marco Bertolini, fost șef al comandamentului operațional inter-arme al Italiei. | 3 |
stiri_reale_img | avP4uOQqN15lotXpGJzmbu4_tGk0-vaccin_sample_535.png | ---Vaccin sample---
Numele vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford a fost schimbat şi este de-acum ”Vaxzevria”, la solicitarea laboratorului farmaceutic suedezo-britanic, o modificare aprobată de către Agenţia Euroepană a Medicamentului (EMA), însă vacinul în sine rămâne neschimbat, relatează AFP.
Această modificare intervine în urma multor controverse în centrul cărora se află acest vaccin.
Mai multe ţări europene au suspendat vaccinarea cu vaccinul laboratorului suedezo-britanic AstraZeneca, din cauza unor incertitudini cu privire la efectele secundare ale acestuia asupra persoanelor vaccinate.
Acest nume nou nu schimbă vaccinul împotriva COVID-19.
Personalul medical este necesar însă să fie ”conştient de schimbare, deoarece informaţiile despre produs, etichetare şi ambalare pot fi diferite”, se subliniază pe site-ul Agenţiei suedeze a medicamentului Lakemedelsverket.
sursa: News.ro, sursa foto: Voanews.com
| 3 |
stiri_reale_img | aVQdsdfOFt3szJANxbmLFnuVf0WC-vaccin_sample_367.jpeg | ---Vaccin sample---
Peste 62.800 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore, iar de la debutul campaniei în România, în 27 decembrie, s-au vaccinat 2.326.484 de oameni.
Potrivit datelor transmise luni seară de către Comitetul de coordonare a vaccinării, în ultimele 24 de ore s-au vaccinat 62.881 de persoane - 46.271 cu serul Pfizer, 8.591 cu Moderna şi 8.019 cu AstraZeneca. Dintre acestea, 39.938 au primit prima doză de vaccin.
În acest interval, au fost înregistrate 93 de reacţii adverse, dintre care 35 la persoane vaccinate cu serul Pfizer, 31 la persoane vaccinate cu AstraZeneca și 27 la persoane vaccinate cu serul Moderna.
De la debutul campaniei de vaccinare în România, în 27 decembrie 2020, s-au vaccinat 2.326.484 de persoane, dintre care 1.435.730 au primit ambele doze de vaccin. În total, au fost raportate 12.238 de reacții adverse. | 3 |
stiri_reale_img | aVvBBE5HlmrTjYfGb169YYajJtvi-5G_72.jpg | Comisia Europeană a adoptat marți, 30 iunie
, un Regulament menit să contribuie la simplificarea și accelerarea instalării de rețele 5G, care ar trebui să fie facilitată printr-un regim de instalare scutit de permise, dar care include supravegherea din partea autorităților naționale. Regulamentul vizează punctele de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă, sau antenele mici, care sunt esențiale pentru instalarea la timp a rețelelor 5G care oferă o acoperire sporită și de mare capacitate și viteze mai mari de conectare.
"Rețelele wireless 5G reprezintă un pilon al dezvoltării socioeconomice a Europei, deoarece vor permite furnizarea de noi servicii în sectorul sănătății și al îngrijirilor medicale, al energiei, al transporturilor, al educației și în multe alte domenii. Importanța acestora este și mai evidentă în momentul de față, întrucât rețelele vor juca un rol esențial în redresarea noastră în urma crizei provocate de coronavirus. Împreună cu statele membre, trebuie să deschidem calea pentru introducerea la timp a tehnologiei 5G, fără bariere administrative restrictive, lucru care va aduce cu sine o cerere semnificativă din partea industriei noastre și va amplifica inovarea și competitivitatea la nivel european.", a declarat Thierry Breton, Comisarul pentru piața internă.
"A cincea generație" de sisteme de telecomunicații, sau 5G,
reprezintă una dintre cele mai importante părți componente ale economiei și societății noastre, deoarece sistemele vor contribui la optimizarea proceselor de fabricație și vor permite inovații în domenii precum telemedicina, orașele inteligente și gestionarea energiei curate, contribuind și la realizarea de alte progrese. Ca parte a noilor norme UE în domeniul telecomunicațiilor, care au intrat în vigoare în decembrie 2018, și în urma mai multor consultări publice care au colectat feedback din rândul părților interesate și al cetățenilor, regulamentul adoptat astăzi menționează caracteristicile fizice și tehnice ale microcelulelor pentru rețelele 5G.Regulamentul este menit să contribuie la simplificarea și accelerarea instalării de rețele 5G, care ar trebui să fie facilitată printr-un regim de instalare scutit de permise, dar care include supravegherea din partea autorităților naționale. În același timp, punctele de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă ar trebui să garanteze protecția sănătății și siguranța persoanelor, prin respectarea unor limite stricte de expunere la nivelul UE, care, pentru publicul larg, sunt de 50 ori mai mici decât nivelurile care ar avea un potențial efect negativ asupra sănătății sugerate de dovezile științifice obținute la nivel internațional. Impactul vizual și estetic al acestora trebuie să fie minim: să fie ori invizibile, ori să fie montate în mod neobstructiv pe structura de sprijin.Mai multe informații despre regulamentul de punere în aplicare sunt disponibile aici, iar detalii privind rolul tehnologiei 5G în conturarea viitorului digital al Europei sunt disponibile aici. | 3 |
stiri_reale_img | aW.Rxxxxmww26DeRHzEk5OoPSUzi-vaccin_sample_385.jpg | ---Vaccin sample---
Un vaccin împotriva coronavirusului dezvoltat de Universitatea din Oxford (Marea Britanie) este sigur și produce imunizarea celor cărora le-a fost administrat, arată rezultatele unui studiu clinic realizat pe 1.077 de pacienți și citat de BBC.
Studiul clinic a arătat că virusul injectabil a dus la apariția de anticorpi și celule care luptă împotriva coronavirusului.
Rezultatele studiului clinic sunt încurajatoare, arată BBC, dar pentru validarea lor finală mai este nevoie de un studiu pe eșantioane mult mai mari de populație.
Guvernul Marii Britanii a comandat deja 100 de milioane de doze din vaccinul dezvoltat de cercetătorii Universității din Oxford.
Vaccinul, numit ChAdOx1 nCoV-19, este dezvoltat cu o viteză fără precedent, la fel ca toate celelalte vaccinuri-candidat. El este dezvoltat pe baza unui virus care provoacă răceala comună la cimpanzei și care a fost modificat genetic pentru ”a semăna” cu coronavirusul. Prin urmare, el atrage un răspuns al organismului care împiedică și infectarea cu Covid-19, potrivit BBC.
Foto: Pexels.com
| 3 |
stiri_reale_img | aw0iKitDbV6YEbUER3B3yklcokeO-vaccin_sample_257.jpg | ---Vaccin sample---
Cei care vor să se vaccineze împotriva COVID-19 se pot prezenta de sâmbătă la centrele administrate de Primăria Sectorului 4 fără programare prealabilă, în prezent în cele 23 de puncte de vaccinare Pfizer şi şase AstraZeneca fiind imunizate zilnic circa 2.500 de persoane, potrivit unui comunicat al autorităţii locale transmis, vineri, AGERPRES.
La centrul de vaccinare din Grand Arena vor putea fi imunizate în fiecare zi 1.000 de persoane, după ce primăria a suplimentat capacitatea logistică a acestuia, prin mărirea numărului personalului medical angajat, dar şi a spaţiilor de vaccinare, ajungându-se la un total de zece fluxuri de vaccinare, operate de o echipă formată din 15 medici, 30 de asistente medicale şi 15 registratori medicali.
Ca şi până în prezent, centrul de vaccinare din Grand Arena, în care se administrează serurile Pfizer şi AstraZeneca, va fi deschis de luni până duminică, în intervalul orar 8,00 - 20,00, timp în care persoanele de peste 60 de ani se pot vaccina pe tot parcursul programului, iar populaţia generală cu vârsta sub 60 de ani este aşteptată la imunizare după ora 14,00.
Pentru evitarea aglomerărilor, persoanelor care se prezintă la centru pentru imunizare li se vor elibera bonuri de ordine, urmând ca vaccinarea acestora să se realizeze în limita capacităţii centrului. Pentru aceasta, coordonatorii centrului de vaccinare vor extrage din platformă numărul de locuri disponibile în ziua respectivă, prin scăderea numărului maxim de doze necesar persoanelor programate în platformă pentru prima doză şi rapel.
Dacă numărul de persoane prezente va depăşi numărul locurilor sau al dozelor disponibile, coordonatorii vor face programări pentru zilele următoare. AGERPRES/(AS - autor: Iulia Carciog, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea) | 3 |
stiri_reale_img | aw2zQNQmY1BB7tlpfIaheW1V0Afe-vaccin_sample_223.jpg | ---Vaccin sample---
Încă două decese au fost înregistrate ca urmare a infectării cu tulpina Delta, informează miercuri Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.
Potrivit sursei citate, persoanele, cu vârste de 62, respectiv 35 de ani, sunt din judeţul Bacău şi erau nevaccinate, "deşi aveau condiţii medicale preexistente".
"Conform informaţiilor primite în urmă cu puţin timp de la INSP, alte două decese au fost înregistrate ca urmare a infectării cu tulpina Delta. Persoanele, cu vârste de 62, respectiv 35 de ani, sunt din judeţul Bacău şi erau nevaccinate, deşi aveau condiţii medicale preexistente", precizează CNCAV. AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat) | 3 |
stiri_reale_img | aWdHDH8bE9DCUarpnOiAf.SnPfPa-vaccin_sample_507.jpg | ---Vaccin sample---
Categoriile sociale defavorizate au fost dezavantajate şi în multe dintre campaniile de vaccinare anti-COVID-19 de pe plan naţional, relevă un raport al Agenţiei pentru drepturi fundamentale (FRA) a Uniunii Europene, prezentat miercuri la Viena, transmite dpa, citată de Agerpres.
Raportul critică faptul că accentul pus pe vaccinarea vârstnicilor, a personalului medical şi a lucrătorilor „esenţiali” a pus în umbră, uneori, alte grupuri de risc.
Astfel, potrivit raportului, care reflectă situaţia existentă la sfârşitul lunii aprilie, deţinuţii au beneficiat de prioritate la vaccinare doar într-o treime din statele UE, în pofida faptului că prezintă un risc sporit de infectare, având în vedere că trăiesc în spaţii comune aglomerate.
De asemenea, multe ţări nu au acordat prioritate persoanelor fără adăpost, refugiaţilor, migranţilor şi etnicilor romi, grupuri care se confruntă de regulă cu un risc crescut în faţa COVID-19 din cauza condiţiilor de trai şi stării de sănătate, notează agenţia.
Persoanele fără adăpost, deţinuţii şi cei găzduiţi în facilităţile pentru refugiaţi au fost definiţi ca grupuri prioritare doar în Germania, Austria şi România, menţionează dpa.
„Ţările UE trebuie să aibă grijă ca nimeni să nu rămână în urmă, prin garantarea unui acces echitabil la vaccinuri în toate etapele campaniilor naţionale”, a declarat directorul FRA, Michael O’Flaherty.
Raportul FRA se referă şi la certificatele de vaccinare, testare şi recuperare post-COVID-19, subliniind că trebuie „atenuat riscul de discriminare între persoanele vaccinate/imunizate şi cele care nu au fost vaccinate, în legătură cu exercitarea libertăţilor individuale sau accesul la anumite servicii”.
„Testele negative ar trebui să le permită de asemenea oamenilor să beneficieze de aceleaşi drepturi şi libertăţi cu ale deţinătorilor de certificate de vaccinare”, notează FRA.
Sursa Foto: Facebook/ Comisia Europeana
| 3 |
stiri_reale_img | awf4QF76YxgIKWmR9vERtWdUWLZ4-vaccin_sample_547.jpg | ---Vaccin sample---
Compania franco-austriacă Valneva a anunţat miercuri lansarea unui studiu clinic de fază 3 - ultima etapă înainte de punerea pe piaţă a unui produs farmaceutic - pentru vaccinul său dezvoltat împotriva maladiei COVID-19, informează AFP și Agerpres.
Acel studiu, intitulat "Cov-Compare", vizează compararea reacţiei imunitare induse de vaccinul creat de Valneva (VLA2001) cu cea indusă de vaccinul Vaxzevria dezvoltat de alianţa AstraZeneca-Oxford, care este deja autorizat, au precizat într-un comunicat reprezentanţii acestei companii de biotehnologie.
"Aproximativ 4.000 de participanţi vor primi două doze ale unuia dintre cele două vaccinuri", au explicat reprezentanţii Valneva, precizând că studiul va fi realizat în 25 de centre din Marea Britanie.
"Obiectivul principal al studiului este acela de a demonstra superioritatea vaccinului VLA2001 în comparaţie cu Vaxzevria la două săptămâni după vaccinare", prin măsurarea anticorpilor neutralizanţi specifici produşi împotriva COVID-19, au adăugat specialiştii companiei franco-austriece.
Lansarea studiului "Cov-Compare" are loc la câteva zile după anunţarea rezultatelor clinice de fază 1 şi 2, care au pledat pentru continuarea procedurii de dezvoltare a acestui vaccin.
Dacă rezultatele studiului de fază 3 vor fi pozitive, compania Valneva va solicita autorizarea lansării pe piaţă a acestui vaccin "în cursul toamnei 2021".
VLA2001 este "în prezent singurul candidat de vaccin inactivat şi cu adjuvant împotriva COVID-19 aflat într-o fază de dezvoltare clinică în Europa", au subliniat reprezentanţii companiei Valneva.
Compania franco-austriacă Valneva
a anunțat miercuri
că, în lipsa unui acord cu Uniunea Europeană, se va orienta spre discuții pe baze bilaterale cu țările interesate să încheie contracte de achiziție a vaccinului său candidat împotriva COVID-19. | 3 |
stiri_reale_img | aWfQFAP0FNGZYvlhCoYENGQvMIJ4-vaccin_sample_489.jpg | ---Vaccin sample---
Numărul miliardarilor din China a crescut în ultimul an într-un ritm de trei ori mai intens decât în Statele Unite ale Americii, cu averi dobândite din industria divertismentului online şi din afaceri cu medicamente, în contextul epidemiei gripale Covid-19, arată un clasament prezentat de Reuters, citat de Mediafax.
Zona Marii Chine, care include China continentală, Hong Kong şi Taiwan, a generat 182 de miliardari noi în intervalul 1 februarie 2019 - 31 ianuarie 2020. Astfel, numărul miliardarilor chinezi a ajuns la 799, conform Clasamentului Hurun 2020 privind Oamenii Bogaţi. În aceeaşi perioadă, în Statele Unite au apărut 59 de miliardari noi. În pofida faptului că epidemia gripală afectează economia Chinei, a doua ca mărime din lume, există factori care stimulează creşterea valorii companiilor chineze specializate în educaţie online, jocuri online şi producerea de vaccinuri, notează raportul. În contextul măsurilor de carantină luate din cauza virusului gripal, solicitările pentru servicii online au crescut în China, stimulând veniturile unor miliardari precum Robin Li of Baidu, proprietarul popularei platforme de jocuri online iQiyi. Au avut rezultate bune şi antreprenori specializaţi în producerea de vaccinuri, inclusiv An Kang, de la Hualan Biological Engineering, şi Jiang Rensheng, patronul Zhifei Biological Products. "China are în prezent mai mulţi miliardari decât SUA şi India împreună", remarcă Rupert Hoogewerf, preşedintele institutului care elaborează Clasamentul Hurun. Conform clasamentului, în Statele Unite sunt 629 de miliardari, iar în India 137. Printre antreprenorii deveniţi miliardari în China se numără Cheng Xianfeng, de la producătorul de medicamente Yifan Xinfu Pharmaceutical, şi Shen Ya, de la grupul de retail Vipshop. | 3 |
stiri_reale_img | awfVFpIp_SHDum7XjZsdq6wX8ikq-5G_41.jpg | Deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, susține că România ar trebui să încheie contracte în sectoarele de infrastructură strategică doar cu statele din spațiul euro-atlantic, sau cu valori democratice.
„Criza noului coronavirus a arătat cât de dependente sunt statele din Uniunea Europeană, dar şi Statele Unite ale Americii, de tehnologii din afara spaţiului euro-atlantic, din state care nu întotdeauna acceptă principii ale transparenţei care în lumea nord-atlantică sunt de la sine înţelese. În momente cheie, acest lucru conduce la vulnerabilităţi de securitate majore şi se conturează deja un consens pentru reducerea acestei dependenţe în sectoarele cheie: de la economie la infrastructură şi de la energie până la apărare. Un alt exemplu relevant este implementarea tehnologiei 5G: numeroase analize de securitate naţională au afirmat că tehnologia din China prezintă riscuri pentru Alianţa Nord Atlantică, iar Departamentul de Justiţie al SUA a pus sub acuzare un jucător asiatic pentru fraude şi complot pentru a obţine secrete comerciale. Acestea sunt doar două situaţii recente, cu relevanţă mondială, care arată influenţa majoră pe care o pot dobândi state care nu împărtăşesc aceleaşi valori democratice cu spaţiul euro-atlantic”, a transmis Raețchi printr-un comunicat de presă
Din 2010, România a realizat o listă prin care a identificat şi desemnat infrastructura critică internă – în conformitate cu directive europene – obiectivul fiind îmbunătăţirea protecţiei acesteia. În total, sunt nominalizate 10 sectoare: energetic, tehnologia informaţiei şi comunicaţii, alimentare cu apă, alimentaţie, sănătate, securitate naţională, administraţie, transporturi, industria chimică şi nucleară, spaţiu şi cercetare.
„În acest context, consider că este oportun să stabilim dacă România nu ar trebui să specifice în legislaţie faptul că, contractele din sectoarele cheie de infrastructură strategică pot fi încheiate doar cu operatori din state care aparţin de spaţiul euro-atlantic sau cu companii din state cu valori democratice consacrate. Pe termen lung, aceasta poate fi o politică la care deja s-au gândit şi alte state puternice din interiorul Uniunii Europene, miza fiind operarea sub o serie de standarde universale sigure pentru servicii digitale, energie, infrastructură, cercetare, comerţ sau educaţie”, consideră Raețchi.
Sursa Foto: Facebook/Ovidiu Raețchi
| 3 |
stiri_reale_img | aWgoJ0s0ockxx.NYqqH0eGk8raz4-vaccin_sample_473.jpg | ---Vaccin sample---
Jucătoarea de tenis Simona Halep, numărul 3 WTA, a declarat, vineri, pe Aeroportul Henri Coandă, înaintea plecării în Statele Unite ale Americii, că este mai liniştită după vaccinarea anti-Covid-19 şi că de abia aşteaptă să joace câteva meciuri la turneul de la Miami (23 martie - 3 aprilie).
"Sunt mai liniştită (n.r. - după vaccinare), am şi făcut virusul, deci mă simt mai confortabil decât în august şi de aceea mă duc în Statele Unite. A fost o pauză destul de lungă, dar m-am simţit bine acasă. Am făcut antrenamente după ce mi-au trecut toate problemele fizice, iar acum abia aştept să joc câteva meciuri. Sper să joc bine", a afirmat ea.
Halep a explicat că a făcut rapelul la vaccinul Pfizer cu două zile mai devreme cu acordul medicilor.
"Nu am avut reacţii adverse, m-am bucurat că nu am avut nimic pentru că am avut ceva emoţii înainte, dar n-am simţit nimic. Rapelul l-am făcut cu două zile mai devreme. Am întrebat dacă e vreun risc sau e greşit şi au spus că nu, că între 19 şi 21 de zile poţi face rapelul. Şi l-am făcut la 19 zile", a adăugat ea.
Numărul 3 mondial a menţionat că nu ştie exact care vor fi restricţiile din Statele Unite în contextul pandemiei, dar a menţionat că pe timpul turneului de la Miami jucătorii se vor afla într-o bulă sanitară.
"Nu prea ştiu despre restricţii de acolo, dar ştiu că noi vom fi în ''bubble'' (n.r. - bulă sanitară) şi sunt OK cu asta, pentru că aşa am fost la toate turneele de până acum, mai puţin câteva zile în Australia. Nu pot să zic că am o problemă mare, nu e confortabil, dar o să fie OK", a mai afirmat ea.
Jucătoarea de tenis Simona Halep va participat în perioada 23 martie - 3 aprilie la turneul de la Miami. La ultima ediţie, cea din 2019, jucătoarea română a atins faza semifinalelor, când a fost învinsă cu 7-5, 6-1, de Karolina Pliskova din Cehia.
AGERPRES (A-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Simona Aruştei) | 3 |
stiri_reale_img | aWIQbGwkzPc4YcFXRrg521BjKluG-vaccin_sample_454.jpg | ---Vaccin sample---
Firma germană BioNTech a anunţat că împreună cu partenerul Pfizer va majora până la finalul anului capacitatea de producţie a vaccinului COVID-19 la 2,50 miliarde de doze, urmând să înregistreze vânzări de aproape zece miliarde de euro de pe urma acestui produs în 2021, transmite Reuters.
Anterior, Pfizer informase că ambele companii partenere vor produce probabil între 2,30 şi 2,40 miliarde de doze anul acesta.
Luna trecută, grupul farmaceutic american Pfizer Inc a prognozat că în acest an va înregistra vânzări în valoare de aproximativ 15 miliarde de dolari de pe urma vaccinului COVID-19, pe care l-a dezvoltat în parteneriat cu firma germană BioNTech.
Pe ansamblu, Pfizer se aşteaptă să realizeze în 2021 venituri cuprinse între 59,40 şi 61,40 miliarde dolari.
Vaccinul COVID-19 dezvoltat de Pfizer şi BioNTech a fost unul dintre primele vaccinuri aprobate pentru utilizarea în regim de urgenţă în SUA şi alte câteva ţări, iar analiştii se aşteptau ca producătorul farmaceutic să îşi majoreze vânzările cu câteva miliarde de dolari.
Săptămâna trecută, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a avizat trei noi unităţi de producţie pentru vaccinuri anti-COVID-19, ale companiilor AstraZeneca, BioNTech/Pfizer şi Moderna, care vor face parte din lanţul de distribuţie al vaccinurilor în UE şi vor contribui astfel la intensificarea vaccinării ce se desfăşoară lent în blocul comunitar. Potrivit unui anunţ al EMA, au fost autorizate o unitate la Leiden, în Olanda, care va produce substanţa activă pentru vaccinul AstraZeneca, o fabrică a BioNTech/Pfizer în oraşul german Marburg şi încă una la Visp, în Elveţia, pentru vaccinul Moderna
Noua unitate din Marburg şi extinderea capacităţii la producătorii terţi vor permite majorarea producţiei de vaccinuri, a precizat BioNTech.
Până săptămâna trecută, peste 200 de milioane de doze au fost livrate şi au fost semnate comenzi pentru 1,40 miliarde de doze ce urmează să fie livrate în 2021. În acest condiţii, BioNTech se aşteaptă la venituri de 9,80 miliarde de euro, reflectând vânzările directe, vânzările către partenerii de colaborare şi plăţi de la parteneri.
Şi grupul farmaceutic american Moderna Inc a anunţat luna trecută că se aşteaptă anul acesta la vânzări în valoare de 18,4 miliarde de dolari de pe urma vaccinului COVID-19.
În 2021, Moderna ar urma să producă 700 de milioane de doze şi va încerca să-şi sporească producţia până la un miliard de doze.
În trimestrul patru din 2020, Moderna Inc a realizat venituri de 199,87 milioane de dolari de pe urma vaccinului COVID-19.
Sursa: Agerpres
| 3 |
stiri_reale_img | awJ9dNLGFid31UIq1Xo_BFoc1pD8-vaccin_sample_345.png | ---Vaccin sample---
O parte a parcajului din Piaţa Constituţiei va fi folosită pentru un centru de vaccinare împotriva COVID-19 de tip drive-through, potrivit unui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 27 aprilie, citat de Agerpres.
Proiectul prevede că se aprobă utilizarea, până pe 12 septembrie, a părţii corespunzătoare a 240 de locuri de parcare, în vederea organizării centrului de vaccinare de către Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti. Centrul ce va fi înfiinţat va avea patru puncte de vaccinare.
Potrivit raportului de specialitate al proiectului, centrul de vaccinare de tip drive-through va fi dotat cu echipamente specifice desfăşurării în condiţii optime a campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2: materiale sanitare, recipiente pentru colectarea deşeurilor, termoscanner, frigider, computer, imprimantă, medicamente - seruri, dezinfectanţi, materiale de protecţie individuală - halate, mănuşi, măşti, etc.
În centrul de vaccinare se asigură: un circuit într-un singur sens; apă potabilă şi menajeră, precum şi iluminat corespunzător; igiena, dezinfecţia şi curăţenia tuturor spaţiilor din centru; eliminarea zilnică a deşeurilor, conform legislaţiei specifice.
Spaţiul destinat centrului de vaccinare va avea: punct de intrare, deservit de personal de primire, pază, supraveghere, îndrumare; de registratură; de păstrare a vaccinurilor; spaţiu pentru colectarea deşeurilor; punctul de triaj medical; spaţiu pentru echipele care vaccinează; punctul de aşteptare post-vaccinare; echipă de suport logistic; punct de ieşire.
Toate cheltuielile legate de organizarea şi funcţionarea centrului de vaccinare de tip drive-through, inclusiv utilităţi, cablări, branşamente şi alte cheltuieli conexe, vor fi efectuate de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti. | 3 |
stiri_reale_img | aWK4MASOiPkEENa_pcmBLS1gF8Eu-vaccin_sample_235.jpg | ---Vaccin sample---
Vineri, 26 februarie, va sosi în România pe cale terestră, o nouă tranșă de vaccin livrată de compania Moderna, care constă în 162.000 de doze, informează Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19
Dozele de vaccin vor fi distribuite astfel:
Centrul Național de Stocare București: 112.300 doze;
Centrul Regional de Depozitare Brașov: 4.500 doze;
Centrul Regional de Depozitare Cluj: 9.000 doze;
Centrul Regional de Depozitare Constanța: 10.000 doze;
Centrul Regional de Depozitare Craiova: 2.200 doze;
Centrul Regional de Depozitare Iași: 11.500 doze;
Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 12.500 doze.
Din cele 112.300 de doze care vor sosi la Centrul Național de Stocare București, 85.300 doze de vaccin vor rămâne în depozitul central de la INCDMMC pentru a fi distribuite, conform solicitărilor, la o dată ulterioară, se precizează în comunicatul CNCAV.
Până în prezent, au fost recepționate 264.000 de doze Moderna, iar din data de 4 februarie, au fost vaccinate 120.160 de persoane. | 3 |
stiri_reale_img | awrfBkxpgsvkIOub4bOPW.Cetq8y-vaccin_sample_445.jpg | ---Vaccin sample---
Perspectivele economiei mondiale s-au îmbunătăţit pe măsură ce campaniile de vaccinare permit companiilor să îşi reia operaţiunile iar SUA injectează mii de miliarde de dolari în cea mai mare economie a lumii, a anunţat luni Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), informează Reuters şi AFP.
În ultimul său raport Economic Outlook, OECD şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei mondiale până la 5,8% în acest an şi la 4,4% anul viitor, comparativ cu 5,6% respectiv 4% cât preconiza în luna martie.
"Economia mondială navighează în prezent spre revenire, cu foarte multe fricţiuni. Există un risc semnificativ ca o creştere suficientă post-pandemie să nu fie atinsă sau să nu fie răspândită pe scară largă", a declarat economistul şef al OECD, Laurence Boone.
Potrivit OECD, deşi campaniile de vaccinare permit economiilor avansate să se redeschidă treptat, multe economii emergente sunt ţinute pe loc de ritmul lent al vaccinărilor şi noile tulpini de COVID-19. În acest context, OECD susţine că băncile centrale din economiile avansate ar trebui să menţină condiţiile de finanţare relaxate şi să tolereze o inflaţie mai mare decât nivelul ţintă. De asemenea, guvernele ar trebui să menţină sprijinul oferit gospodăriilor şi companiilor până când numărul persoanelor vaccinate este suficient de mare pentru a proteja cele mai expuse sectoare, susţine OECD.
De asemenea, creşterea economică mondială preconizată pentru acest an va fi una "inegală", avertizează OECD. În timp ce China va înregistra o creştere economică de 8,5% iar SUA una de 6,9%, în condiţiile în care aceste două ţări au revenit deja la nivelul de dinaintea pandemiei, economia Germaniei va înregistra un avans de 3,3% iar Japonia o creştere de doar 2,6%.
Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 38 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii. AGERPRES/(AS - autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea) | 3 |
stiri_reale_img | aWujM4WItSkzCLuwJHQIA9UQP2uq-vaccin_sample_501.jpg | ---Vaccin sample---
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a mers sâmbătă dimineaţa, la un centru de medicină de familie unde se fac vaccinări anticovid, relatează Agerpres.
„22 mai, ziua în care întregul Guvern al României promovează vaccinarea. Tocmai am încheiat o vizită la un centru de medicină de familie unde se fac vaccinări anticovid. În afară de centrele special amenajate pentru vaccinare, de maratoane, de drive-thru, ne putem vaccina la medicul de familie. Vă încurajez să o faceţi pentru că prin vaccinare revenim la o viaţă normală”, a declarat ministrul Transporturilor într-un material video postat pe pagina sa de Facebook.
El a arătat, într-un dialog cu un pacient venit la vaccinare, că pentru a putea ajunge mai repede la o viaţă normală, fără măşti şi fără restricţii, trebuie să se vaccineze cât mai mulţi oameni.
Cătălin Drulă a explicat, de asemenea, că medicii de familie sunt cei care se bucură de încrederea îndelungată a pacienţilor lor şi joacă un rol important în revenirea la normalitate.
„Medicii de familie îşi cunosc pacienţii, beneficiază de un capital de încredere deosebit în rândul pacienţilor lor pentru că în timp dezvoltă o relaţie de continuitate cu întreaga familie. Medicul de familie le cunoaşte nu doar problema medicală ci şi problemele sociale şi cele profesionale, conjuncturile în care ei se comportă şi acest lucru contribuie mult la încrederea pe care o stabilim în timp în relaţia noastră şi atunci e uşor să le spunem de ce e bine pentru ei, ce la face bine, ce nu le face, sunt atenţi la recomandările pe care le facem, la ce să urmărească, în afară că au încredere că ştiu că le cunoaştem bolile, statusul lor medical”, a precizat, la rândul său, medicul de familie Marina Pârcălabu, în materialul video postat de ministrul Transporturilor.
Sursa Foto:
| 3 |
stiri_reale_img | awX.0p4Vtm2uWS2klkH5Muhf58vq-vaccin_sample_396.jpg | ---Vaccin sample---
Ministerul Sănătăţii a explicat, luni, că eficacitate de 95% a unui vaccin împotriva noului coronavirus înseamnă că, prin comparaţie cu o persoană nevaccinată, o persoană imunizată are un risc de 20 de ori mai mic să dezvolte COVID-19 simptomatic.
Potrivit ministerului, eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populaţia vaccinată, comparativ cu populaţia nevaccinată.
„‘Eficacitate 95%’ nu înseamnă, cum poate ar fi uşor de crezut, că în 5% din cazuri vaccinul dă greş şi e inutil. De fapt, ‘Eficacitate 95%’ înseamnă că, prin comparaţie cu o persoană nevaccinată, o persoană vaccinată are un risc de 20 de ori mai mic să dezvolte COVID-19 simptomatic. Cum se ajunge la această estimare a eficacităţii? Prin studii clinice”, a precizat Ministerul Sănătăţii, pe pagina de Facebook.
Ministerul a indicat în acest sens studiul clinic care a stat la baza aprobării vaccinului Pfizer BioNTech şi care a urmărit 43.448 de persoane, împărţite în două grupuri: unul a cuprins persoane cărora le-a fost administrat vaccinul şi celălalt persoane cărora le-a fost administrat placebo (o soluţie salină).
„În ambele grupuri, injecţiile au fost administrate la 21 de zile distanţă. Unul din obiectivele principale ale studiului a fost să determine eficacitatea vaccinului împotriva dezvoltării COVID-19 simptomatic, la cel puţin 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze. S-a observat că din cele 21.720 de persoane care au primit vaccinul, doar opt au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR din celelalte 21.728 de persoane care au primit placebo (soluţie salină), 162 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR”, a arătat Ministerul Sănătăţii.
| 3 |
stiri_reale_img | aWxCY7UKOjvY3pgQGLzvzW2AJoWq-vaccin_sample_231.jpg | ---Vaccin sample---
Americile se confruntă cu o pandemie a nevaccinaţilor, a declarat miercuri Organizația Panamericană pentru Sănătate (OPAS), avertizând de asemenea că ţările cu rate mici de inoculare înregistrează creşteri ale numerelor de infectări cu coronavirus şi făcând un apel pentru donaţii de vaccinuri, transmite Reuters, citată de Rador.
„Ne confruntăm cu o pandemie a nevaccinaţilor, iar singurul mod în care o putem opri este să extindem vaccinarea”, a declarat directorul OPAS, Carissa Etienne, în cadrul unei şedinţe săptămânale de informare. „Vaccinurile sunt esenţiale, chiar dacă niciun vaccin nu are eficienţă de 100%”.
Doar 15% din populaţia Americii latine şi a Caraibelor a fost vaccinată complet, a afirmat ea, adăugând că această cifră nu arată şi faptul că ţări ca Honduras şi Haiti au vaccinat abia 1% din populaţie. Etienne a reiterat un apel către ţările care au suficiente doze să le distribuie cât mai repede către ţările care au nevoie de ele.
„În mod clar avem nevoie de mai multe vaccinuri şi avem nevoie de ele acum”, a afirmat ea. „În acest moment, donaţiile de vaccinuri sunt efectiv singurul mod ca unele ţări din regiune să asigure dozele de care au nevoie rapid”.
„Vă rog, nu aşteptaţi până veţi avea surplus de doze. Trebuie să împărţiţi ce aveţi acum”, a afirmat Etienne. Începutul procesului de vaccinare în Haiti – care se confruntă cu noi tulburări în urma asasinării preşedintelui Jovenel Moïse – subliniază cât sunt ţările de pregătite să primească donaţiile, a adăugat ea.
sursa foto: Pixabay
| 3 |
stiri_reale_img | aX8ZAro.ZcnVV8Fn8CqOpe6zQwMC-5G_82.jpg | Grupul de Comunicare Strategică a solicitat ANCOM blocarea imediată a accesului utilizatorilor de pe teritoriul României la site-ul https://blacktopics.wordpress.com/, deoarece, prin intermediul unor articole publicate pe acest site, sunt puse la dispoziția publicului informații "false și alarmiste" cu privire la COVID-19, iar "autorul/autorii își concentrează informațiile pe care le publică, în mod constant și cu periodicitate, pentru a induce panica și pentru a dezinforma publicul".
Exemple de titluri de pe blacktopics.wordpress.com:
- articolul "Broșura – 3 – 4 – Coronavirusul e ȚAP IȘPĂȘITOR pentru radiațiile Antenelor 5G", disponibil la link-ul
https://blacktopics.wordpress.com/2020/03/29/brosura-3-
4-coronavirusul-e-tap-ispasitor-pentru-radiatiile-antenelor-5g/ sugerează o conspirație mondială, coronavirusul fiind în acest scenariu doar "țap ispășitor";
articolul "INTERVIU CE MERITĂ CITIT! COVID, MANIPULARE, GENOCID, 5G, NOUA ORDINE MONDIALĂ ȘI ALTELE", disponibil la link-ul https://blacktopics.wordpress.com/2020/03/17/interviu-ce-merita-citit-covid-manipulare-genocid-5g-noua-ordine-mondiala-si-altele/ sugerează o conspirație, menită să creeze confuzie și panică în rândul cititorilor, creând legături între coronavirus, antene 5G sau război biologic;
articolul "5-RAȚE de pe bloc/ vor la oameni să dea foc!", disponibil la link-ul https://blacktopics.wordpress.com/2020/04/09/5-rate-de-pe-bloc-vor-la-oameni-sa-dea-foc/ încearcă să aducă informații suplimentare menite a alimenta teoria conspirației privind apariția noului coronavirus
Încă un site web blocat pentru fake news: Cohortaurbana.ro promova ideea că virusul Covid-19 ar fi fost creat în laborator pentru a fi folosit ca armă biologică | 3 |
stiri_reale_img | aX93KDlLZ3qaSNy3UnPxolBjVTTK-5G_130.jpg | O nouă ediţie a evenimentului #CybersecurityForum are loc joi, în sistem online, şi va aduce în dezbatere teme legate de noile provocări din domeniul securităţii cibernetice după pandemia COVID-19 sau importanţa tehnologiei 5G şi riscurile pentru securitate ce pot apărea.
Conferinţa, organizată de platforma de ştiri economice şi analize financiare Financialintelligence.ro, va beneficia de prezenţa reprezentanţilor din Guvern, precum şi din instituţiile specializate în securitate cibernetică: Ciprian Teleman - ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sabin Sărmaş - preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, Dan Cîmpean - director general al CERT-RO, Anton Rog - director general Centrul Naţional Cyberint SRI, Dragoş Preda - secretar de stat pentru Telecomunicaţii, şi Călin Rangu - director Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi vicepreşedinte Comitet ITF Europa.
Printre subiectele abordate se vor afla: Cyberintelligence - vulnerabilităţi, riscuri şi ameninţări, cybersecurity şi infrastructura critică, Centrul European Cyber Security de la Bucureşti, cybersecurity în tranzacţiile online, cum ne protejăm de atacurile cibernetice, riscurile cibernetice în telemuncă, vulnerabilităţile critice în telefonia mobilă, înmulţirea campaniilor de phishing, măsurile luate de companii pentru protecţia datelor, cercetare-dezvoltare în cybersecurity şi finanţarea digitalizării prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Unul dintre partenerii media ai evenimentului este Agenţia Naţională de Presă AGERPRES. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Ady Ivaşcu) | 3 |
stiri_reale_img | aX98eMD4xNHewdvivw8jdfttlvZe-vaccin_sample_499.jpg | ---Vaccin sample---
Italia a administrat 40,5 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19, iar 25,1% din populaţia sa în vârstă de peste 12 ani este de acum vaccinată cu schemă completă împotriva noului coronavirus, potrivit unui bilanţ oficial publicat vineri, informează AFP.
Publicarea acestui raport s-a produs în contextul unui recul continuu al pandemiei de COVID-19: joi, Italia a înregistrat 2.079 de cazuri noi. Potrivit unui studiu realizat de Fundaţia Gimbe, specializată în chestiuni de sănătate publică, spitalizările provocate de COVID-19 au scăzut în Italia cu 84% în raport cu începutul lunii aprilie.
În urma acestei ameliorări a situaţiei epidemiologice, Guvernul de la Roma a ridicat progresiv restricţiile anti-COVID-19. Ora la care intră în vigoare interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii a fost mutată de la 23:00 la 24:00 începând de luni, iar această interdicţie va fi complet eliminată începând din data de 21 iunie.
Barurile şi restaurantele italiene pot să primească din nou clienţi în interior de la 1 iunie.
Italia, prima ţară europeană care a fost grav afectată de pandemie, a înregistrat o mortalitate record în 2020: 100.000 de morţi în plus faţă de media din ultimii cinci ani, ceea ce corespunde unei mortalităţi în creştere cu 9%, potrivit unui raport întocmit de Institutul Naţional de Statistică (ISTAT) din Italia, publicat joi.
În 15 luni, maladia COVID-19 a redus cu 1,4 ani speranţa de viaţă a bărbaţilor italieni şi cu un an speranţa de viaţă a femeilor italiene, înregistrând un vârf al acestei scăderi – 2,3 ani – la bărbaţii din Lombardia, o regiune din nordul ţării în care se află şi Milano, deosebit de afectată de noul coronavirus.
De la începutul pandemiei, Italia a înregistrat oficial un total de 4,23 de milioane de cazuri, inclusiv 126.523 de decese asociate maladiei COVID-19.
Sursa: Agerpres
| 3 |
stiri_reale_img | axa.RlnwwfYN_GNHxvFZWRwJRgta-vaccin_sample_433.jpg | ---Vaccin sample---
De câteva zile circulă în mediul on-line un text cu o declarație atribuită premierului Ludovic Orban, pe care premierul însă nu a făcut-o niciodată. Textul conține informații foarte grave, dar false. În ciuda acestui fapt, a fost distribuit intens pe rețelele sociale, stârnind indignarea a mii de persoane. Așa-zisa sursă inițială a declarației este un taximetrist din Cluj-Napoca. Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Biroul de Presă al Guvernului a dezmințit faptul că premierul a făcut aceste declarații.
Șir de falsuri
Din informațiile G4Media.ro, prima publicare a așa-zisei declarații a premierului Orban a avut loc pe 25 aprilie 2020, pe site-ul infobrasov.net, care a menționat că l-a preluat de pe un cont de Facebook cu nickname-ul Mike Mike.
Iată falsa declarație, cu respectarea ortografiei din sursa inițială:
”Organizatia Mondiala a Sanatatii ne-a transmis ca e necesara pastarea distantarii sociale cel putin pana in anul 2022. Ne-au avertizat ca vor veni noi valuri de coronavirus si trebuie sa fim pregatiti. De aceea imediat dupa eradicarea pandemiei actuale vom legifera restrictii de libertati sociale mai intai pana la sfarsitul anului 2020. Vom pune in aplicare si recomandarea OMS de a segmenta populatia pe intervale de varsta si a izola persoanele in varsta si cele cu boli cronice cel putin pana la aparitia vaccinului. Nu stiu daca le vom izola in case sau in centre speciale. Vom schimba legislatia si la locurile de munca pentru a nu se intersecta persoanele pe care le consideram vulnerabile cu cele mai putin vulnerabile. Purtarea mastilor si manusilor va deveni obligatorie cel putin pana la sfarsitul anului 2020 in mediul public, va fi lege.. Pregatim si Legea Vaccinarilor conform recomandarilor OMS si se vor emite certificate anuale pentru toti cetatenii. Nu stiu inca daca vom mentine permisele speciale pentru deplasarile publice, dar o vom face daca e necesar. Va fi mai dificil cu vacantele, va trebui sa introducem restrictii inclusiv in parcuri sau iesiri la iarba verde, dar le vom face prin lege nu prin ordonante militare. Competitiile sportive se vor juca fara public cel putin pana la aparitia vaccinului. Cert este ca vor fi facute cateva modificari constitutionale, va fi un nou mod de viata sociala legiferat, nimic nu va mai fi ca inainte. Este cea mai mare pandemie din istoria omenirii.”
Toate informații din acest text sunt false, inclusiv faptul că ”Este cea mai mare pandemie din istoria omenirii.”
Distribuire cu înjurătură la premier
I-am trimis un mesaj privat lui Mike Mike, dar acesta nu ne-a răspuns. Cel puțin în secțiunea publică a contului său, cel mai recent mesaj postat este din mai 2019, dată la care anunța că s-a căsătorit.
Site-ul infobrasov.net îl are ca redactor-șef pe Iulian Rinder, iar la secțiunea Editoriale preia multe dintre textele unor analiști/”influenceri” care își asumă teorii conspiraționiste gen Statul Paralel-Soros-Serviciile controlează Justiția-Occidentul subordonează România etc: Sorin Roșca Stănescu, Iulian Capsali, Adrian Severin.
Rinder nu a putut fi contactat până la ora redactării acestui material.
În ceea ce privește ”declarația” lui Orban, aceasta a fost ventilată în online de alți ”influenceri” din tagma celor de mai sus: Codruța Cerva și medicul Răzvan Constantinescu. Pe contul primeia se ajunsese în acestă amiază la 822 de distribuiri, în timp ce al doilea a introdus textul înjurându-l pe premier.
Marea majoritate a celor care au comentatat postarea au criticat dur intențiile Guvernului, așa cum reies din declarație, existând, totuși, câteva persoane care au ridicat suspiciuni asupra autenticității acesteia.
Textul poate fi găsit și pe alte conturi de Facebook, inclusiv grupuri cu zeci de mii de membri sau pe bloguri cum ar fi lupuldacicblogg.wordpress.com.
Guvernul: ”Publicarea unor fake-news-uri de acest gen este regretabilă”
Referitor la această declarație, într-un răspuns pentru G4Media.ro, Biroul de Presă al Guvernului a transmis: ”Premierul Ludovic Orban NU a făcut declarații cu privire la legiferarea restrângerii unor drepturi și libertăți sociale și nici referitoare la necesitatea păstrării distanțării sociale până în anul 2022. Aceste declarații sunt atribuite în mod fals prim-ministrului.
Tot fără bază reală sunt și așa-zisele referiri la segmentarea populației pe intervale de vârstă sau izolarea, până la apariția vaccinului, a persoanelor în vârstă și a celor care suferă de boli cronice. Premierul Orban nu a făcut declarații în acest sens și nici nu a luat în calcul asemenea decizii.
De asemenea, primul-ministru NU a menționat vreodată posibilitatea emiterii de certificate anuale pentru cetățeni, nici reguli privind vacanțele sau desfășurarea competițiilor sportive și nu a vorbim despre necesitatea modificărilor constituționale pentru a modifica normele legale referitoare la viața socială.
Subliniem faptul că toate aceste declarații au fost atribuite în mod fals prim-ministrului. Precizăm, de asemenea, că nu a existat și nu există nici o discuție la nivelul Guvernului cu privire la posibilitatea luării unor asemenea măsuri, în contradicție cu convingerile prim-ministrului privind respectarea și promovarea drepturilor și libertăților cetățenești.
Guvernul, ministerele și toate instituțiile publice cu responsabilități în limitarea efectelor epidemiei de COVID-19 lucrează constant și comunică în mod transparent toate deciziile luate pentru combaterea răspândirii virusului și protejarea sănătății cetățenilor.
Considerăm că publicarea unor fake-news-uri de acest gen este regretabilă atât din punct de vedere al deontologiei profesionale, cât și din perspectiva dezinformării populației și instigării la nerespectarea normelor de protecție sanitară.
Precizăm că anterior publicării acestor informații, nici un reprezentant al redacției infobrasov.net nu a solicitat Biroului de presă al Guvernului un punct de vedere cu privire la informațiile publicate”.
Foto sus: Captură cu falsul preluat pe Facebook
| 3 |
stiri_reale_img | aXBLYhWcErlnqs0eybn9_Ws8jmV4-5G_76.jpg | După lungi negocieri, liderii coaliției de guvernare din Germania au convenit asupra unui pachet de stimulare a economiei și a consumului, în valoare de 130 de miliarde euro. Acesta include mai mulți bani pentru familii și autoritățile locale, reducerea TVA și a prețului la energia electrică, etc. De asemenea, Uniunea și SPD-ul depun eforturi pentru o "accelerare a modernizării" și doresc să promoveze tehnologiile de viitor, pentru o mai mare protecție climatică. Ca urmare a crizei Corona, se așteaptă cea mai gravă recesiune din istoria germană postbelică.
Liderii coaliției CDU/CSU și SPD s-au consultat intens, pentru a ajunge la un consens în privința acestui program. Pachetul de stimulare economică se ridică la 130 de miliarde de euro, în perioada 2020-2021. Guvernul federal trebuie să-l finanțeze cu peste 120 de miliarde, după cum a spus cancelarul Angela Merkel (CDU), miercuri seara, la Berlin. Acest pachet este menit să stimuleze economia și consumul cetățenilor.
După ce au negociat marți nouă ore, liderii CDU, CSU și SPD s-au așezat din nou miercuri, la discuții, pentru douăsprezece ore. Coaliționarii s-au retras, de mai multe ori, la consultări separate. Potrivit liderului SPD, Walter-Borjans, a existat o mulțime de acorduri în ceea ce privește conținutul în liniile mari, însă a fost "o luptă reciprocă, în ce privește detaliile".
Cancelarul Angela Merkel a vorbit despre un rezultat bun, al negocierilor. Este vorba despre punerea sub control a celei mai grave crize economice postbelice, din Germania. Acest lucru se poate observa și din faptul că, în perioada de lockout de pandemie Covid-19, au fost înregistrate în șomajul tehnic peste șapte milioane de persoane.
Toate acestea au nevoie de un răspuns îndrăzneț. Vice-cancelarul Olaf Scholz (SPD) l-a rezumat cu cuvintele: "Vrem să ieșim în forță, din criză."
Principalele puncte
Iată care sunt punctele-cheie ale acordului:
Reducerea TVA-ului
– coniderată a fi "inima" pachetului de relansare, în formularea președintelui CSU, Markus Söder. În perioada 1 iulie - 31 decembrie 2020, cota TVA va fi redusă de la 19% la 16% și de la 7% la 5%.Cetățenii vor fi scutiți de o parte din costurile energiei electrice.
În acest scop, suprataxa EEG pentru promovarea centralelor ecologice va fi redusă cu 6 % începând cu 2021 -prin subvenții de la bugetul federal-, și cu 6,5 % în anul următor.Bonusul unic pentru fiecare copil, în valoare de 300 euro.
Acesta va fi plătit odată cu alocația pentru copil, însă va fi recuperat parțial de stat, prin deducerea sa din marja neimpozitabilă a ajutorului pentru copii, odată cu declarația de impunere "pe gospodărie", de anul viitor. Extinderea rețelei de grădinițe
face și ea parte din plan.Municipalitățile afectate din punct de vedere financiar primesc miliarde de euro
, ca ajutor din partea guvernului federal. Astfel se intenționează compensarea pierderilor de venituri din impozitele comerciale, pentru 2020 și 2021, între guvernul federal și guvernele regionale. Această măsură este menită a da posibilitate municipalităților, să investească.Preluarea, la nivel federal, a unei mai însemnate contribuții la ajutoarele sociale
, pentru a se veni în sprijinul bugetelor locale și regionale.Căile ferate vor primi sprijin
din cauza pierderii veniturilor în criză cauzată de pandemia Covid-19, fiind prevăzută o subvenție de cinci miliarde de euro, pentru creșterea capitalurilor proprii ale acestora. În plus, pentru transportul public local sunt planificate 2,5 miliarde de euro.Miliarde suplimentare pentru sprijinirea industriilor afectate în mod deosebit
de criza Corona. "Ajutorul de relansare" planificat se ridică la maximum 25 de miliarde de euro, potrivit documentului agreat miercuri. Acest lucru este pentru a preveni un val de falimente în rândul companiilor mici și mijlocii, cum ar fi hotelurile, restaurantele și agențiile de turism.Facilități fiscale pentru IMM-uri
, astfel încât lichiditatea companiilor să fie asigurată, iar acestea să aibă fonduri pentru investiții.Mai mulți bani pentru cercetarea în domeniul inteligenței artificiale și extinderea noului standard rapid de comunicații mobile, 5G.
Schimbarea digitală va trebui promovată și în administrația publică. Un plus de 700 de milioane de euro, pentru pădurile Germaniei și industria lemnului.
Banii trebuie să fie disponibili pentru împădurire, conservare și gestionarea durabilă a pădurilor. După doi ani de secetă, și anul 2020 a început lipsit de precipitații, astfel că prețul lemnului a scăzut brusc - și din cauza pandemiei de coronavirus. Toamna trecută, guvernul federal și landurile anunțasera deja 800 de milioane de euro, ca ajutor de urgență pentru păduri. În schimb, liderii Marii Coaliții au decis împotriva unei prime de achiziție pentru autovehiculele cu emisii reduse de benzină și motorină
. Cu toate acestea, au decis acordarea de prime semnificativ mai mari, pentru mașinile electrice. O notă de optimism
După ajutorul pe termen scurt, în timpul crizei Corona - de exemplu, prin programe speciale de împrumut prin banca de stat KfW -, măsurile de stimulare economică planificată se extind, în unele cazuri, uneori dincolo de perioada legislativă actuală.
La începutul negocierilor au fost pe masă 80 de propuneri, din care au rămas 57. Nu toate propunerile erau sustenabile din punct de vedere financiar, mai ales că veniturile fiscale au scăzut din cauza crizei Corona, iar șomajul a crescut din nou.
Guvernul federal trebuie să facă noi datorii, pentru a acoperi cheltuielile. Ministrul Finanțelor, Olaf Scholz (SPD), a vorbit despre o rectificare bugetară suplimentară, fără să menționeze domeniul de aplicare al acesteia.
Potrivit liderului CSU, Markus Söder, acest lucru nu conduce în niciun fel la la imposibilitatea de acțiune a statului, la supraîndatorarea țării sau a următoarei generații.
Scopul coaliției de guvernământ este de "a aduce repede Germania pe o cale de creștere durabilă, care va asigura locuri de muncă și prosperitate", potrivit documentului de decizie. Pachetul are și o componentă psihologică, de stimulare a optimismului. | 3 |
stiri_reale_img | axcdZLXdqXoXa.Vl9UMUQ3XWHHua-vaccin_sample_286.jpeg | ---Vaccin sample---
Călătoriile din Anglia în străinătate fără un motiv prevăzut de lege sunt interzise și pot fi sancționate cu o amendă de 5000 de lire începând de luni, 29 martie. Măsura a fost adoptată de parlament pentru a combate răspândirea epidemiei de Coronavirus.
Camera Comunelor a parlamentului britanic a aprobat proiectul de lege al guvernului care introduce restricția călătoriilor din Anglia în afara Regatului Unit pe timp de maximum trei luni.
Legea prevede motivele de exceptare de la interdicție:
Persoanele din Anglia care călătoresc în afara Regatului Unit vor trebuie să completeze un formular (care poate fi descărcat aici). Încălcarea legii se sancționează cu amendă de 5000 de lire sterline.
Legea expiră pe 30 iunie, dar ministrul de interne trebuie să revadă restricțiile prevăzute de lege până pe 12 aprilie cel mai târziu și apoi la fiecare 35 de zile.
Situație agravată în Europa
Potrivit calendarului stabilit de guvern călătoriile în străinătate nu erau permise oricum înainte de 17 mai și prevederile acestei legi pot fi suspendate înainte de 30 iunie.
“Am auzit deja că există și alte țări europene în care boala este în creștere, astfel încât lucrurile cu siguranță par dificile pentru moment, dar vom putea spune mai multe, sperăm în câteva zile, cu siguranță sper să spun mai multe până pe 5 aprilie „, a declarat prim ministrul Boris Johnson.
Cu toate acestea, mai mulți miniștri și experți au avertizat că frontierele ar trebui să rămână închise pentru Europa în această vară din cauza înmulțirii cazurilor Covid și a distribuirii lente a vaccinurilor pe continent.
Reglementările sunt valabile doar pentru Anglia (unde locuiește 85% din populația Regatului Unit), Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au propriile reglementări, dar în acest domeniu nu au fost încă adoptate.
Începând din 29 martie se ridică carantina în Anglia, iar din 12 aprilie vor fi redeschise și toate magazinele ne-esențiale.
| 3 |
stiri_reale_img | axfXLvgn0WaSbZGQnhMSCNyqd3wm-vaccin_sample_212.jpg | ---Vaccin sample---
În Brazilia au fost identificați doi pacienți infectați simultan cu două tulpini diferite ale noului coronavirus, acestea sunt primele astfel de cazuri din lume.
Descoperirea a fost raportată de cercetătorii de la Universidade Feevale, din Rio Grande do Sul într-o lucrare publicată pe serverul medrXiv. Pacienții, ambii în vârstă de 30 de ani, au fost infectați la sfârșitul lunii noiembrie cu varianta P.2 a coronavirusului identificată la Rio, cunoscută și sub denumirea B.1.1.28, și au fost testaţi pozitivi în acelaşi timp și pentru o altă variantă a virusului.
Simptomele lor au fost ușoare, tuse uscată într-un caz și tuse, durere în gât și cefalee în al doilea, nefiind nevoie de spitalizare.
Cu toate acestea, cele două cazuri alimentează o serie de temeri privind posibilitatea ca această coexistență a două tulpini în același organism să accelereze apariția de noi variante mai periculoase.
”Aceste co-infecții pot genera combinații și noi variante mai repede decât oricând”, explică Fernando Spilki, virolog la Universitatea din Feevale și principalul autor al studiului.
„Ar fi o altă cale evolutivă pentru virus”, adaugă el.
De fapt, noile variante cresc riscul ca virusul să devină mai contagios și mai rezistent la vaccinurile disponibile în prezent și la cele în curs de dezvoltare.
Potrivit oamenilor de știință, aceste cazuri de co-infecție indică încărcătura virală semnificativă care circulă în Brazilia.
Co-infecția, de fapt, poate apărea numai atunci când mai mulți viruși sunt transmiși în cantități mari, explică Spilki.
Sursa: Rainews / Traducerea Cătălina Păunel (Rador)
| 3 |
stiri_reale_img | aXg4SSEEVPIRhMV_gPGb.ONWA0Vq-vaccin_sample_269.jpg | ---Vaccin sample---
Numărul total al îmbolnăbvirilor de Covid-19 a depășit duminică 25,3 de milioane, din care 848,983 de decese și 17,6 milioane de pacienți vindecați, potrivit worldometers.info.
20.05:
Franța a raportat 5.413 noi cazuri de coronavirus în 24 de ore.18.35:
Coronavirus Franța: Testare gratuită pentru Covid, pe străzile din Paris, începând de luni
18.00:
Autoritatea americană a medicamentului, dispusă să autorizeze un vaccin experimental anti-Covid înainte de încheierea testelor din faza a treia: Care sunt condițiile
17.35:
Coronavirus SUA: Bilanțul cazurilor se apropie de 6 milioane, în timp ce în Vestul Mijlociu, în special în universități, apar focare
11.09
India a raportat duminică 78.761 noi cazuri de coronavirus în 24 de ore, ceea ce reprezintă un nou record mondial.
11.00
Noua Zeelandă ridică măsurile de izolare impuse în Auckland
10.45
Presiunile politice asupra oamenilor de știință pentru a livra cât mai rapid un vaccin anti-Covid sunt tot mai mari, notează The Guardian într-o analiză intitulată "Cursa pentru un vaccin devine murdară
". Dar, chiar și în situația în care grupurile de cercetători nu se grăbesc, limbajul utilizat de guverne pentru a descrie cursa de dezvoltare a unui vaccin este relevant din această perspectivă, remarcă și șeful Centrului de Educație și Vaccinare de la Spitalul de copii din Philadelphia: în SUA se vorbește despre "Operațiunea cu viteza luminii" (Operation Warp Speed), în timp ce Rusia face trimitere la epoca Războiului Rece și își botează așa-zisul vaccin “Sputnik V". Pare că probleme legate de siguranța vaccinului sunt ignorate în fața propagandei, mai notează specialistul citat de cotidianul britanic. ---Fostul comisar european pentru comerț și fost șef al Organizației Mondiale a Comerțului, Pascal Lamy, acuză faptul că unele state au procedat în mod "egoist" în ceea ce privește gestionarea pandemiei de coronavirus, acționând pe cont propriu, fără coordonarea necesară cu alte țări. În context, potrivit Guardian, fostul comisar european ridică semne de întrebare cu privire la modul în care statele vor reacționa atunci când va fi disponibil un vaccin anti-Covid, avertizând că țările sărace ar putea fi lăsate pe dinafară. Lamy a marșat pe faptul că pandemia a declanșat cea mai mare criză economică de la al Doilea Război Mondial, astfel încât se poate anticipa că inechitățile privind distribuirea și accesul la resurse vor fi accentuate în viitor."Trebuie să ne așteptăm ca lumea să fie și mai divizată și mai inechitabilă. Lumea va reveni la normal, doar că va fi mai rău", a comentat el. | 3 |
stiri_reale_img | aXWJY_pmQZ1cyFKAxwOzWpBtxr8K-5G_34.jpeg | Universitarul şi scriitor australian născut în China, Yang Hengjun, va fi judecat săptămâna viitoare în China pentru spionaj, după ce a petrecut mai mult de doi ani în detenţie, a confirmat vineri ministrul de externe al Australiei, Maryse Payne, citată de AFP.
Yang Hengjun este unul dintre cei doi australieni celebri arestaţi în China pentru spionaj într-un context de escaladare a tensiunilor dintre Canberra şi Beijing.
Procesul acestui scriitor născut chinez şi în prezent australian va începe joi, a declarat şefa diplomaţiei de la Canberra într-un comunicat.
„În pofida cererilor repetate din partea oficialilor australieni, autorităţile chineze nu au furnizat nicio explicaţie sau dovadă pentru acuzaţiile împotriva doctorului Yang”, a spus Maryse Payne.
„Am făcut cunoscut autorităţilor chineze, în termeni clari, îngrijorările noastre cu privire modul în care este tratat doctorului Yang şi lipsa de echitate procedurală în modul în care a fost gestionat cazul său”, a adăugat ea.
Ministrul de externe a cerut, de asemenea, ca funcţionari australieni să poată participa la proces, criticând o acţiune „închisă şi opacă” până în prezent, a spus ea.
Domiciliat în Statele Unite, Yang Jun, care neagă acuzaţiile, a fost arestat în cursul unei vizite în China, în ianuarie 2019.
O altă australiană, fost prezentatoare la televiziunea naţională chineză anglofonă CGTN Cheng Lei, este reţinută din august în numele „securităţii naţionale”.
Relaţiile diplomatice dintre cele două ţări sunt tot mai tensionate de când Canberra a solicitat o investigaţie independentă asupra originilor pandemiei de coronavirus şi a interzis gigantului de telecomunicaţii Huawei să construiască reţeaua 5G din Australia.
Beijingul a luat o serie de măsuri împotriva a mai mult de zece de produse australiene, printre care orz, carne de vită şi vin.
Doi jurnalişti australieni, care se temeau să fie arestaţi la rândul lor, au ales să părăsească China în septembrie anul trecut, după ce fuseseră interogaţi de poliţia locală.
China reproşează autorităţilor de la Canberra o serie de raiduri ale poliţiei australiene la domiciliul unor jurnalişti chinezi cu sediul în Australia, efectuate ca parte a unei investigaţii privind o posibilă campanie de influenţare.
Sursa Foto: The Australian.com
| 3 |
stiri_reale_img | ayklQsK2xzpLxVoGGIW_3FSZD0li-5G_2.jpg | Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, va participa, la 17 mai 2021, începând cu ora 16.00, în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", pentru a prezenta raportul Comisiei privind diferenţele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19.
Tema de dezbatere este "Prezentarea Raportului preliminar întocmit de Ministerul Sănătăţii privind raportarea deceselor COVID-19 şi de clarificare a diferenţelor dintre sistemele de raportare". Solicitarea de participare la "Ora Guvernului" a aparţinut deputaţilor PSD.
Joi, 13 mai, ministrul Sănătăţii a anunţat că va prezenta în Parlament raportul Comisiei privind diferenţele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19, menţionând că este "un act de transparenţă şi de responsabilitate". "Cred că această solicitare a Parlamentului este binevenită, este un act de transparenţă şi de responsabilitate acela de a prezenta datele, pe care vi le-am furnizat şi dumneavoastră, în faţa celor aleşi. (...) Voi merge", a precizat ministrul.
Mecanismul de control parlamentar "Ora Guvernului"
Dezbaterea "Ora Guvernului" este o procedură care face parte din mecanismul de control parlamentar exercitat de parlament la adresa guvernului şi se desfăşoară atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, în baza Regulamentelor separate ale celor două camere.
Sesiunile din cadrul "Orei Guvernului" sunt dezbateri pe teme politice bine definite la care participă doi miniştri. Acestea au loc în timpul sesiunilor ordinare, în fiecare zi de luni, de obicei, în intervalul orar 16.00-18.00, cu excepţia zilei dedicate "Orei prim-ministrului". Dezbaterile politice se organizează atât la iniţiativa opoziţiei, cât şi a puterii, alternativ, se arată în Regulamentul Camerei Deputaţilor.
Tema dezbaterii este prezentată de către reprezentantul grupului parlamentar care a solicitat dezbaterea, având la dispoziţie cinci minute. La rândul său, ministrul invitat la dezbateri are la dispoziţie cinci minute pentru a răspunde. Reprezentantul grupului care a solicitat prezenţa miniştrilor poate cere lămuriri suplimentare, având la dispoziţie trei minute. Şi celelalte grupuri parlamentare au la dispoziţie câte trei minute pentru a-şi prezenta punctul de vedere, excepţie făcând cel mai mare grup parlamentar din opoziţie care are la dispoziţie cinci minute.
La Senat, "Ora Guvernului" se desfăşoară după o procedură asemănătoare, prevăzută la art. 180 din Regulamentul Senatului.
Alături de mecanismul "Ora Guvernului", există şi procedura "Ora prim-ministrului", la care este invitat primul-ministru, o dată pe lună. Dacă în privinţa "Orei Guvernului", nu se prevede obligativitatea miniştrilor de a fi prezenţi, prim-ministrul are obligaţia de a participa la sesiunea "Ora prim-ministrului" (art. 181, Regulamentul Senatului).
Alături de întrebările parlamentare şi interpelări, mecanismele "Ora Guvernului" şi "Ora premierului" sunt instrumente prin care parlamentul îşi exercită funcţia de control la adresa guvernului.
Miniştri prezenţi la "Ora Guvernului" în legislatura 2020-2024
În actuala legislatură nu a mai fost invitat la Ora Guvernului un alt ministru. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, urma să participe la o astfel de procedură, la iniţiativa PSD, în data de 15 februarie 2021. Însă grupul parlamentar al PSD a renunţat la procedură, având în vedere că, la 15 februarie, urma să se dezbată moţiunea simplă la adresa ministrului Vlad Voiculescu.
Miniştri prezenţi la "Ora Guvernului" în legislatura 2016-2020 (cronologie)
15 iun. 2020: Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a participat la "Ora Guvernului", în Camera Deputaţilor, la invitaţia grupului deputaţilor USR. Tema dezbaterilor a fost "Măsurile economice post-COVID şi perspective de însănătoşire a economiei româneşti".
11 mai 2020: Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a participat la plenul la "Ora Guvernului" de la Camerei Deputaţilor, la solicitarea grupului parlamentar al deputaţilor USR. Nelu Tătaru le-a prezentat parlamentarilor măsurile luate în lupta împotriva coronavirusului.
16 sept. 2019: Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, a participat, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea "Ora Guvernului", la solicitarea grupului liberal. Tema dezbaterii a fost "Strategia 5G - principalele vulnerabilităţi pentru România în acest domeniu, lipsa de transparenţă şi comunicare a ministerului, precum şi stadiul de implementare a proiectelor de digitalizare a României".
11 iun. 2019: Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat la "Ora Guvernului" din Camera Deputaţilor, pe tema votului la europarlamentare în diaspora, din 26 mai 2019, la solicitarea grupurilor USR şi PNL.
11 mart. 2019: Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a participat, la Camera Deputaţilor, la "Ora Guvernului", la dezbaterea politică cu tema "Stopaţi schimbările dăunătoare din învăţământul românesc", solicitată PNL.
25 febr. 2019: Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a fost prezent, în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", la dezbaterea politică despre efectele Ordonanţei de urgenţă 114/2018, la solicitarea grupului parlamentar al USR.
22 oct. 2018: Ministrul Energiei, Anton Anton, a fost prezent la Camera Deputaţilor, la "Ora Guvernului", tema dezbaterii propuse de USR fiind Legea offshore.
25 iun. 2018: Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, a anunţat că nu poate fi prezent în plenul Camerei Deputaţilor la "Ora Guvernului", "din motive obiective (sănătate)". Dezbaterea a fost propusă de grupul parlamentar al PNL şi avea ca temă "Economia României pe mâna unor amatori. Până când?"
11 iun. 2018: Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat la dezbaterea "Ora Guvernului", din Camerei Deputaţilor, la iniţiativa grupului PMP pe probleme de actualitate din politica externă a României.
14 mai 2018: Ministrul Energiei, Anton Anton, a fost prezent în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", la dezbaterea "Starea sistemului energetic naţional - raport al ministrului Energiei", propusă de USR.
9 mai 2018: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a participat în plenul Senatului, la "Ora Guvernului", la dezbaterea politică solicitată de grupul PNL având ca temă "Implicaţiile raportului GRECO asupra imaginii justiţiei în România".
26 febr. 2018: Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a participat la dezbaterile politice cu tema "Ministerul Afacerilor Interne - între demnitari bine păziţi, poliţişti nemulţumiţi şi femei neprotejate în faţa violenţei", în cadrul ''Orei Guvernului'', la solicitarea PNL.
13 nov. 2017: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a fost prezent la "Ora Guvernului", de la Camera Deputaţilor, pe tema situaţiei penitenciarelor din România, la propunerea grupului parlamentar al PNL. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Marina Bădulescu, editor online: Adrian Dãdârlat) | 3 |
stiri_reale_img | aYTFrXk53r0OexAbv5ztUyah7WHO-vaccin_sample_322.jpg | ---Vaccin sample---
Preşedintele american Joe Biden a reafirmat vineri într-un discurs rostit online, în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, importanţa parteneriatului transatlantic, întorcând astfel pagina "diplomaţiei tranzacţionale" a predecesorului său Donald Trump. Liderul de la Casa Albă promite că SUA vor face faţă împreună cu aliaţii europeni provocărilor comune, inclusiv celei reprezentate de China, relatează Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.
"America s-a întors. Alianţa transatlantică a revenit", a declarat Joe Biden în debutul discursului său la Conferinţa de securitate de la München.
Referindu-se la stadiul actual al democraţiei, Biden a spus că "în prea multe locuri, inclusiv în Europa şi Statele Unite, avansarea democraţiei este atacată", constatând că lupta dintre democraţie şi autoritarism a ajuns într-un "moment crucial".
"Trebuie să o apărăm. S-o consolidăm. S-o reînnoim. Trebuie să dovedim că modelul nostru nu este o relicvă a istoriei noastre, ci este cel mai bun mod unic de a realiza promisiunea viitorului nostru. Şi dacă lucrăm împreună cu partenerii noştri democraţi, cu forţă şi convingere, ştiu că vom face faţă oricărei provocări şi vom depăşi orice rival", va spune Biden, conform extraselor publicate anterior de Casa Albă.
Preşedintele democrat, învestit în funcţie cu o lună în urmă, a profitat de prima sa apariţie pe scena mondială - în cadrul acestei "vizite virtuale" în Europa - într-o încercare de a restabili rolul SUA de jucător de echipă multilaterală după patru ani de "America First" promovată de Trump.
Conform extraselor publicate anterior, Biden şi-a propus să traseze o diferenţă clară faţă de politica externă mai tranzacţională practicată de Trump, care i-a iritat pe aliaţi, prin ruperea de acorduri globale şi ameninţând că va înceta asistenţa pentru apărare, cu excepţia cazului în care linia sa este urmată, potrivit Reuters.
"Parteneriatele noastre au rezistat şi au crescut de-a lungul anilor, deoarece au rădăcini în bogăţia valorilor noastre democratice comune. Nu sunt tranzacţionale. Nu sunt extractive. Ele sunt construite pe o viziune a viitorului în care fiecare voce contează", menţionează Biden, conform extraselor publicate de Casa Albă.
Biden a venit cu cadouri - un angajament de 4 miliarde de dolari de sprijin pentru eforturile globale de vaccinare împotriva coronavirusului, revenirea SUA în acordul climatic de la Paris şi perspectiva unei marje de cheltuieli de aproape 2 trilioane de dolari care ar putea susţine atât economia SUA, cât şi economia globală.
Preşedintele american Joe Biden a făcut apel vineri la combaterea "abuzurilor economice" ale Chinei, la acest capitol continuând practic linia predecesorului său Donald Trump, în primul mare discurs de politică externă, susţinut la Conferinţa de Securitate de la Munchen, desfăşurată în format online, relatează AFP.
Subliniind că "toată lumea trebuie să joace după aceleaşi reguli", el a atras atenţia asupra "abuzurilor economice" şi "presiunii" guvernului chinez, care "subminează fundaţiile sistemului economic internaţional".
El le-a mai spus liderilor participanţi la Conferinţa de Securitate de la Munchen că "suntem în mijlocul unei dezbateri fundamentale despre viitorul şi direcţia lumii noastre", potrivit DPA.
"Trebuie să ne pregătim împreună pentru o competiţie strategică pe termen lung cu China. Felul în care SUA, Europa şi Asia vor lucra împreună pentru a garanta pacea, pentru a ne apăra valorile comune şi pentru dezvoltarea prosperităţii în Pacific va fi unul dintre cele mai importante eforturi ale noastre", a mai declarat Biden.
Editor : Bogdan Pacurar
| 3 |
stiri_reale_img | ayvKoRqVG99oR6eoOl6BHdLmA1QG-vaccin_sample_401.jpg | ---Vaccin sample---
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și soțul său, prinţul Philip, au primit sâmbătă prima doză de vaccin contra noului coronavirus, a anunțat Buckingham Palace, potrivit AFP.
Regina, în vârstă de 94 de ani, și prințul Philip, în vârstă de 99 de ani, "au primit astăzi vaccinul împotriva Covid-19", a precizat un purtător de cuvânt.
Cuplul regal se alătură astfel celor aproximativ 1,5 milioane de persoane care au primit deja prima injecţie de vaccin anti-Covid în Marea Britanie. | 3 |
stiri_reale_img | aZ9a7qI4vp5Qb9SD7N0cNOmQisV8-5G_25.png | Statele Uniunii Europene mizează pe 5G pentru stimularea creşterii economice şi vor să combată teoriile conspiraționiste care fac o legătură între tehnologia wireless şi răspândirea noului coronavirus, care au dus la incendierea echipamentelor 5G în mai multe locuri, transmite Reuters, citată de News.ro.
Potrivit organizaţiilor de lobby în telecomunicaţii ETNO şi GSMA, astfel de alarme false au avut ca rezultat peste 140 de atacuri prin incendiere împotriva infrastructurii, cum ar fi antenele de telefonie mobilă din 10 state europene şi atacuri împotriva muncitorilor de întreţinere.
În Marea Britanie au avut loc 87 de incendieri şi în Olanda 30, fiind raportate cazuri şi în Franţa, Belgia, Italia şi Germania.
Potrivit unui document al UE obţinut de Reuters, statele membre şi-au exprimat îngrijorarea legată de răspândirea dezinformărilor referitoare la reţelele 5G, într-o videoconferinţă care a avut loc vinerea trecută.
Consiliul de miniştri ”a afirmat importanţa combaterii răspândirii dezinformărilor legate de reţelele 5G, în special cele potrivit cărora aceste reţele reprezintă un risc pentru sănătate sau au legătură cu COVID-19”.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a respins aceste acuzaţii, afirmând că virusurile nu pot călători prin unde radio sau prin reţele mobile şi că boala COVID-19 s-a răspândit şi în ţări fără reţele 5G.
Comisia Europeană a respins la rândul ei astfel de afirmaţii. UE consideră că 5G poate fi un mijloc de redresare a economiei după coronavirus şi de a concura mai bine cu SUA şi China.
Sursa: News.ro
Sursa foto: Pixabay
| 3 |
stiri_reale_img | azDDTdZbKKcs47n6FDPZlgcfBvFW-5G_138.jpg | Digi Business va prezenta la standul virtual gama de servicii și produse adaptate în totalitate nevoilor şi cerinţelor clienţilor, astfel încât aceștia să își dezvolte afacerile utilizând soluțiile integrate de comunicații pe care compania le oferă.
O primă ofertă pe care Digi Business o propune: 50% discount pentru clienții corporate, la portarea în rețeaua Digi Mobil. Utilizatorii care își portează numărul de telefon în rețeaua Digi Mobil și contractează unul sau mai multe abonamente “Digi Mobil Business Nelimitat” beneficiază de 50% reducere din valoarea abonamentului, timp de 6 luni.
Prețul integral al serviciului de telefonie și date mobile variază în funcție de numărul de abonamente contractate după cum urmează: 3,3 EUR + TVA (pentru 1-5 abonamente), 2,9 EUR + TVA (pentru 6-19 abonamente), 2,5 EUR + TVA (pentru mai mult de 20 de abonamente).
Abonamentele includ minute nelimitate în orice rețea națională fixă și mobilă, mii de minute internaționale în principalele rețele mobile din SUA, Canada, China și UE, trafic nelimitat de internet. Oferta este disponibilă până la data de 30 noiembrie 2020 și se aplică abonamentelor contractate pentru o perioadă de 24 de luni. Campania se derulează în magazinele Digi, dar și pe site-ul oficial al companiei unde utilizatorii pot solicita direct oferta, urmând ca un reprezentant de vânzări Digi Business să îi contacteze. Mai multe informații despre serviciile oferite de Digi Business sunt disponibile aici.
SERVICII PENTRU UN PLUS DE EFICIENȚĂ ÎN AFACERI
Digi prezintă la această ediție a GoTech World, noua aplicație pentru dispozitive mobile a Digi CarTracs, soluția de monitorizare, localizare și management a flotei de vehicule de companie. Aplicația poate fi descărcată din magazinele Google Play si App Store (Android si IOS), fiind disponibilă gratuit pentru clienții care au contractat deja serviciul Digi CarTracs.
O aplicație menită să ușureze gestionarea flotelor de la distanță este un instrument care aduce plus valoare oricărei afaceri. Aplicația Digi CarTracs oferă următoarele funcționalități: poziționarea pe hartă a mașinilor urmărirea direcției de deplasare și a punctelor de staționare identificarea mașinilor (accesul la identificarea unei mașini se poate oferi per persoană/departament), evidențierea timpilor de staționare și de conducere, informații despre viteza de deplasare, vizualizarea traseului pe hartă, raport sumar flotă, precum și vizualizare pe fiecare punct intermediar (locație, oră început staționare, durată staționare, oră final staționare, distanța de la ultima staționare, timpul de la ultima staționare, viteza medie și maximă de la ultima staționare, timpul de la start traseu, distanța de la start traseu). Este intuitivă și versatilă, acoperind nevoi diverse ale serviciilor de mobilitate din companii, distanțele parcurse, nivelul de uzură al fiecărui vehicul și al flotei în ansamblu, costurile generale cu flota și oportunitățile de optimizare ale acestora.
Reprezentanții diviziei Digi Business vor fi disponibili online la standul virtual pentru a veni în sprijinul vizitatorilor cu informații despre fiecare serviciu din portofoliul companiei care acoperă toate nevoile de conectivitate fixă sau mobilă.
CEL MAI ACCESIBIL PACHET 5G DE PE PIAȚĂ
Digi prezintă o ofertă specială și pentru pasionații de tehnologie care doresc să aibă acces imediat la cele mai revoluționare soluții și echipamente, cum ar fi tehnologia la standarde 5G. Proaspăt lansat la nivel mondial și european, telefonul moto g 5G a intrat și în portofoliul Digi, la prețul de 1.199 RON (cu TVA), și poate fi achiziționat și în rate Unicredit (24 de luni, 50 RON/ lună, zero lei avans), doar în magazinele Digi.
moto g 5G aduce trei beneficii utilizatorilor – conectivitatea ultra-rapidă 5G, o baterie puternică de 5.000 mAh, pentru o autonomie de peste două zile cu o singură încărcare, sistem triplu de camere. În prezent, oferta Digi de terminale compatibile 5G numără 13 modele de telefoane mobile sub brand-urile Huawei, Motorola, Samsung și Xiaomi.
Din iulie 2019, compania noastră a făcut posibil accesul utilizatorilor la cea mai avansată tehnologie a momentului, în domeniul comunicațiilor electronice mobile - tehnologia 5G, disponibilă în București și alte 12 orașe din țară, inclusiv pe litoral și pe Valea Prahovei.
PROFESIONIȘTII DIGI ÎMPĂRTĂȘESC EXPERIENȚELE LOR CU SPECIALIȘTII ȘI VIZITATORII GOTECH WORLD
Într-un an în care conectivitatea a fost cuvântul de ordine și internetul a fost principalul ”combustibil” al economiei, profesioniștii Digi vin să împărtășească din experiențele anului 2020 cu participanții la GoTech World.
Emanuel Popa, IP Engineering Director, va susține o prezentare despre Efectul Lockdown, în cadrul secțiunii IT Ops (11 noiembrie, 10:30 – 11:00) și va vorbi despre impactul pe care pandemia COVID-19 l-a avut asupra traficului de date în rețeaua Digi, dar și la nivel național. Emanuel Popa este licențiat în informatică economică în cadrul Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică a Academiei de Studii Economice din București și lucrează în cadrul Digi din anul 2000. Din 2010, coordonează Direcția IP Engineering, care înglobează activitățile Backbone, Managed Integrated Services Team (MIST) și Network Monitoring Center (NMC).
Cristian Ioniță, Product Owner DIGI.ro, va prezenta Comms & commerce: selling services over the web, în cadrul secțiunii Retail & E-Commerce (12 noiembrie, 14:00 – 14:30), evoluțiile din domeniul adopției digitale care a cunoscut doi ani de creștere accelerată, ce a funcționat în campaniile de comunicare digitală, cum au reacționat clienții la noul context și cum a modificat drastic acesta comportamentele de consum. Experiența profesională a lui Cristian cuprinde, anterior alăturării echipei Digi, 10 ani de activitate în retailul online și în media & entertainment (eMAG și ProTV).
Andrada Fiscutean, redactorul-șef al știrilor PROFM, radio care face parte din Grupul Digi, și jurnalist în domeniul științelor și tehnologiei va aduce pe scena Cybersecurity o poveste demnă de un film hollywood-ian – The Romanian students who hacked the world. The story of ED011 (12 noiembrie, 16:30 – 17:00). Cine s-ar fi gândit, în anii ‘90, că una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității informatice a unor organisme de notorietate planetară precum NASA sau armata americană ar fi putut veni de la un grup de studenți de la Politehnica din București? Andrada va spune povestea unor oameni care, cu extrem de puține resurse, au reușit să facă lucruri incredibile. Mulți dintre studenții din ED011 lucrează acum la companii din Silicon Valley sau din vestul Europei și au lucrat la stoparea multor atacuri informatice care s-au petrecut în ultimii ani. Andrada Fiscutean este colaborator al unor importante publicații științifice la nivel mondial (Nature, Ars Technica, Vice Motherboard, ZDNet, WIRED, CSO, The Outline, Computer Weekly, tech.eu) și a fost, anul trecut, Knight Science Journalism Fellow la Massachusetts Institute of Technology.
Ligia Munteanu, prezentatoarea emisiunii despre tehnologie, gadget-uri și inovație în IT&C, 2.0 Gadget, de la Digi24, va fi și anul acesta alături de organizatorii GoTech World în ipostaza de moderator al secțiunii IT Ops. Ligia s-a alăturat echipei Digi24 în 2016, ca prezentatoare a emisiunii Jurnal economic, al cărei amfitrion continuă să fie, iar din 2019 aduce în atenția publicului cele mai noi informații privind evoluția tehnologică, la emisiunea 2.0 Gadget. De altfel, în cadrul emisiunii se vor regăsi informații despre cele mai incitante prezentări și discursuri de la GoTech World 2020.
| 3 |
stiri_reale_img | aZibvz3FyJxxS1LRzBt93Mz5WM7q-5G_54.jpg | Comisia Europeană a propus miercuri lansarea la nivelul întregii UE a unei rețele de centre de operațiuni de securitate, bazată pe inteligența artificială (IA), care să constituie un adevărat "scut de securitate cibernetică" capabil să detecteze semnele unui atac cibernetic suficient de devreme și să permită luarea de acțiuni proactive înainte de producerea unor daune. Aceasta este doar una dintre măsurile propuse în noua strategie de securitate cibernetică a UE. Vezi în articol propunerile legate de securitatea 5G și rolul pe care-l va juca noul centru de securitate cibernetică care se va deschide la București.
Comisia Europeană a prezentat miercuri o nouă strategie privind securitatea cibernetică a Uniunii Europene
, alături de câteva date importante legate de modul în care se dezvoltă societatea digitală la nivel mondial. Conform estimărilor prezentate de Bruxelles:- numărul dispozitivelor conectate la internet este așteptat să atingă cifra de 25 de miliarde de dispozitive până în anul 2025, un sfert din acestea în Europa
- pandemia de COVID-19 a generat schimbări în modul de lucru - 40% din muncitorii din UE au trecut la telemuncă la începutul anului 2020
- 2/5 din utilizatorii UE au întâmpinat probleme legate de securitate.
- 1/8 din companii au fost afectate de atacuri cibernetice.
- Costul anual al criminalității informatice pentru economia globală este estimat la 5,5 trilioane de euro până la sfârșitul anului 2020, dublu față de 2015.
- Finanțarea UE în cadrul financiar multianual 2021-2027 s-ar putea ridica la 2 miliarde de euro în total, plus investițiile statelor membre și ale industriei.
- Investițiile UE în proiecte digitale ar trebui să se ridice la cel puțin 20% - echivalentul a 134,5 miliarde de euro - din 672,5 miliarde euro din Programul de recuperare și reziliență.
CITEȘTE AICI FIȘA INFORMATIVĂ PRIVIND NOUA STRATEGIE DE SECURITATE CIBERNETICĂ A UE
Noua strategie cuprinde propuneri concrete de inițiative în materie de reglementare, de investiții și de politică în trei domenii de acțiune ale UE:1. Reziliență, suveranitate tehnologică și poziția de lider
În cadrul acestei componente, Comisia propune reformarea normelor privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice în cadrul unei Directive privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate cibernetică în Uniune (Directiva NIS revizuită sau "NIS 2"), cu scopul de a întări reziliența cibernetică a sectoarelor publice și private critice: spitalele, rețelele energetice, căile ferate, dar și centrele de date, administrațiile publice, laboratoarele de cercetare și centrele care fabrică dispozitive medicale și medicamente critice, precum și alte infrastructuri și servicii critice trebuie să rămână impermeabile într-un mediu în care amenințările sunt din ce în ce mai complexe și evoluează rapid.Comisia propune, de asemenea, lansarea la nivelul întregii UE a unei rețele de centre de operațiuni de securitate, bazată pe inteligența artificială (IA), care să constituie un adevărat "scut de securitate cibernetică" pentru UE, capabil să detecteze semnele unui atac cibernetic suficient de devreme și să permită luarea de acțiuni proactive înainte de producerea unor daune. (...) 2. Consolidarea capacității operaționale de prevenire, descurajare și răspuns
Comisia pregătește, printr-un proces progresiv și incluziv cu statele membre, crearea unei noi unități comune de securitate cibernetică; aceasta va consolida cooperarea dintre organismele UE și autoritățile statelor membre responsabile de prevenirea și descurajarea atacurilor cibernetice și de răspunsul la acestea, inclusiv comunitatea civilă, autoritățile de aplicare a legii, mediul diplomatic și entitățile de apărare cibernetică. (..)
3. Investiții fără precedent în securitatea și tranziția digitală a UE și rolul Centrului care se va deschide la București
UE se angajează să sprijine noua strategie de securitate cibernetică prin investiții fără precedent în tranziția digitală a UE în următorii șapte ani, cu ajutorul următorului buget pe termen lung al UE, în special prin programul Europa digitală și Orizont Europa, precum și prin Planul de redresare pentru Europa. Statele membre sunt așadar încurajate să utilizeze pe deplin mecanismul UE de redresare și reziliență pentru a spori securitatea cibernetică și pentru a reflecta nivelul investițiilor UE. Obiectivul este de a se ajunge la investiții combinate în valoare de până la 4,5 miliarde de euro
din partea UE, a statelor membre și a sectorului, în special în cadrul Centrului de competențe în materie de securitate cibernetică (n.a care va avea sediul la București)
și al Rețelei de centre de coordonare, și de a se asigura că IMM-urile beneficiază de o mare parte a acestor investiții.
Asigurarea funcționării rețelelor de generație următoare: tehnologia 5G și tehnologii viitoare
În cadrul noii strategii de securitate cibernetică, statele membre, cu sprijinul Comisiei și al ENISA (Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică), sunt încurajate să finalizeze implementarea setului de instrumente al UE în materie de 5G, care oferă o abordare cuprinzătoare și obiectivă bazată pe riscuri pentru securitatea rețelelor 5G și a generațiilor viitoare de rețele.Potrivit unui raport publicat miercuri, 16 decembrie 2020,
referitor la impactul Recomandării Comisiei privind securitatea cibernetică a rețelelor 5G și la stadiul implementării setului de instrumente al UE cuprinzând măsuri de atenuare, de la raportul din iulie 2020 privind progresele înregistrate, majoritatea statelor membre se află deja pe calea cea bună în ceea ce privește implementarea măsurilor recomandate. Acestea ar trebui acum să vizeze finalizarea implementării până în al doilea trimestru al anului 2021 și să se asigure că riscurile identificate sunt atenuate în mod corespunzător, în mod coordonat, în special în vederea reducerii la minimum a expunerii la furnizorii cu grad ridicat de risc și a evitării dependenței de acești furnizori.CITEȘTE AICI RAPORTUL PRIVIND IMPACTUL RECOMANDĂRII COMISIEI EUROPENE PRIVIND SECURITATEA CIBERNETICĂ A REȚELELOR 5G
Etapele următoare
Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant s-au angajat să implementeze noua strategie de securitate cibernetică în lunile următoare.
Aceștia vor prezenta periodic rapoarte privind progresele înregistrate și vor asigura informarea deplină a Parlamentului European, a Consiliului Uniunii Europene și a părților interesate, precum și implicarea acestora în toate acțiunile relevante.În prezent, este de competența Parlamentului European și a Consiliului să examineze și să adopte propunerea de Directivă NIS 2 și Directiva privind reziliența entităților critice. Odată ce propunerile vor fi aprobate și adoptate în consecință, statele membre vor trebui să le transpună în termen de 18 luni de la intrarea lor în vigoare.
Comisia va revizui periodic Directiva NIS 2 și Directiva privind reziliența entităților critice și va raporta cu privire la funcționarea acestora. | 3 |
stiri_reale_img | azIgskXzq01Yj3Wh03P3hpUXyzg0-5G_77.jpg | Preşedintele SUA, Donald Trump, este "iritat" atât de mult pe Beijing din cauza crizei coronavirusului a altor probleme încât nu mai consideră atât de important acordul comercial bilateral, afirmă consilierul prezidenţial Larry Kudlow, îndemnând companiile americane din China să revină în SUA, potrivit Mediafax. Etapa I a acordului comercial SUA-China rămâne intactă deocamdată, a subliniat Larry Kudlow, consilierul pentru Afaceri Economice al preşedintelui Donald Trump, subliniind că Administraţia de la Washington aşteaptă să vadă dacă Beijingul îşi respectă angajamentele.
Referindu-se la situaţia din Hong Kong, unde Administraţia de la Beijing vrea să îşi consolideze controlul prin aplicarea unei noi legi privind siguranţa naţională, oficialul american a precizat: "China, cred eu, face o mare greşeală".
Administraţia Donald Trump ar primi înapoi orice companie americană din Hong Kong sau din China continentală care ar vrea să revină în Statele Unite, a spus Larry Kudlow într-un interviu acordat postului Fox Business. "Vom face ce putem pentru suportarea cheltuielilor mutării, dacă aceste companii readuc reţeaua de aprovizionare şi de producţie în SUA", a subliniat el.
China și Statele Unite sunt ''în pragul unui nou Război Rece'', avertizează Beijingul
Războiul 5G SUA-China: Cum se poziționează statele UE cu privire la Huawei | 3 |
stiri_reale_img | aZK3LLKr0XnP01kW_DemL73zm5gi-vaccin_sample_405.jpg | ---Vaccin sample---
"Dacă totul va merge bine, sperăm ca până în luna mai să avem aprobarea primului vaccin pediatric împotriva COVID-19", este previziunea imunologului Antonella Viola de la Universitatea din Padova, după ce "vineri, Pfizer a prezentat la FDA, organismul de reglementare a vaccinurilor din SUA, cererea de aprobare pentru utilizarea de urgență a vaccinului său pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, potrivit Adnkronos, citat de Rador.
Și Moderna ar trebui să-și finalizeze studiul în scurt timp", amintește într-o postare pe Facebook.
"În ceea ce privește copiii cu vârsta sub 12 ani, studiile clinice abia au început atât pentru Pfizer, cât și pentru Moderna și, prin urmare, va fi nevoie de mai mult timp", precizează expertul. "Reamintim că, deși în acest moment vaccinarea tinerilor și a celor foarte tineri nu este prioritară, implicarea lor în campania de vaccinare va fi la un moment dat esențială nu numai pentru protecția individuală, ci mai ales pentru a limita circulația virusului", subliniază Viola. | 3 |
stiri_reale_img | azKD7GGFDlHBPwb9xYSAvGQeT8Uu-vaccin_sample_424.jpg | ---Vaccin sample---
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a fost vaccinat împotriva COVID-19, miercuri, la un spital din Geneva.
Directorul OMS a continuat: „Pentru ca vaccinurile să fie disponibile pentru toţi cei care au nevoie de ele, guvernele, producătorii şi alte părţi implicate trebuie să se angajeze să împărtăşească şi să producă mai multe doze de vaccinuri Covid-19 pentru a proteja pe toată lumea”.
La nivel mondial, până în prezent au fost administrate mai mult de 1,35 de miliarde de doze de vaccin.
sursa: News.ro, sursa foto: Twitter
| 3 |
stiri_reale_img | azKN5bnlBy.tQcH6WnF4TBDry4OC-vaccin_sample_510.jpg | ---Vaccin sample---
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat vineri că medicii de familie vor fi plătiţi cu cel puţin 30 de lei pentru fiecare pacient pe care îl programează pentru vaccinarea anti-COVID, cei imunizaţi urmând să fie supravegheaţi de medicul de familie şi ulterior.
"Am stabilit o formă de remunerare a celor mai importanţi vectori de comunicare şi de convingere a românilor în perioada următoare, şi anume medicii de familie. Ne bazăm pe ei să vorbească cu oamenii, să îi informeze, să le stea la dispoziţie pentru orice informaţie au nevoie. (...) Pentru perioada următoare ne bazăm pe medicii de familie să informeze, să programeze în platforma de programare pacienţii pe care îi au pe listă şi să se asigure că ei vin la vaccinare şi că le stau la dispoziţie şi după vaccinare pentru orice reacţii adverse. (...) În perioada următoare, muncă suplimentară, vorbim de programare, de informare şi monitorizarea pacienţilor. Această plată despre care vorbesc va fi de 30 de lei pentru fiecare pacient pentru acest serviciu acolo unde medicul de familie îl programează pe pacient, merge pacientul şi se vaccinează şi unde toate lucrurile se petrec în regulă", a spus Voiculescu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. | 3 |
stiri_reale_img | aZM_uSCp7gCruWUXMhmkhr9hWgqK-vaccin_sample_481.jpg | ---Vaccin sample---
Vaccinarea mixtă pentru Covid-19, mai întâi cu vaccinul produs de AstraZeneca, iar apoi cu cel al Pfizer a mărit nivelul anticorpilor de şase ori comparativ cu vaccinarea cu două doze ale vaccinului AstraZeneca, potrivit unui studiu realizat în Coreea de Sud, transmite Reuters, citată de News.ro.
Studiul a implicat 499 lucrători medicali – 100 care au primit doze mixte, 200 care au luat două doze de vaccin realizat de Pfizer/BioNTech, iar restul au primit două doze de vaccin AstraZeneca.
Toţi au prezentat anticorpi neutralizanţi, care împiedică pătrunderea virusului în celule şi replicarea acestuia, iar rezultatul programului mixt de vaccinuri a arătat cantităţi similare de anticorpi neutralizanţi găsiţi în grupul care a primit două doze de vaccin Pfizer.
Un studiu britanic, luna trecută, a arătat rezultate similare – o doză de vaccin AstraZeneca urmată de una de vaccin Pfizer a produs cele mai bune răspunsuri ale celulelor T şi un răspuns mai mare al anticorpilor faţă de Pfizer urmat de AstraZeneca.
Datele oferă sprijin suplimentar pentru decizia mai multor ţări de a oferi alternative la AstraZeneca pentru a doua doză, după ce vaccinul a fost asociat formării a unor cheaguri de sânge, în cazuri rare.
Niciunul dintre grupuri nu a demonstrat o activitate de neutralizare redusă faţă de varianta Alpha, identificată pentru prima dată în Marea Britanie, dar neutralizarea a scăzut de 2,5 până la 6 ori în cazul Beta, Gamma şi Delta, detectate mai întâi în Africa de Sud, Brazilia şi India.
sursa foto: www.lbhf.gov.uk
| 3 |
stiri_reale_img | azNXTwWqnytsPLZGTk_qnwUwuWBy-5G_32.jpg | În timp ce China încearcă să oprească propagarea coronavirusului, impactul imediat devine tot mai clar, relatează BBC Mundo, potrivit Agerpres.
Guvernele care au cetăţeni aflaţi în zonele contagioase dezbat între repatriere şi izolarea celor care, la întoarcerea acasă, ar putea fi purtători ai virusului.
Italia a fost nevoită să închidă festivalul de la Veneţia, deoarece a înregistrat cel mai mare focar de coronavirus din Europa.
Alte ţări şi-au închis frontierele pentru cetăţenii chinezi şi, în unele locuri, s-a înregistrat – probabil inevitabil- o injustă stigmatizare a Chinei şi a chinezilor.
Impactul economic al crizei este, de asemenea, evident. Dar este imposibil de ştiut cât se va extinde această situaţie şi de prevăzut repercusiunile pentru Beijing. Totul depinde de cum va evolua epidemia.
*Un impact de durată?
După cum subliniază Bonnie Glaser, director al proiectului privind puterea Chinei la Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale (CSIC): „impactul privind percepţia faţă de (preşedintele) Xi Jinping în ţară şi în exterior va depinde de durata virusului şi de impactul asupra economiei Chinei”.
„Dacă Partidul Comunist al Chinei controlează propagarea epidemiei şi pune capăt crizei, puţine persoane din China vor continua să critice partidul pentru răspunsul iniţial lent şi pentru intenţiile de a ascunde focarul”, a spus aceasta.
Glaser a adăugat că multe ţări care au căutat finanţare la Beijing ca parte a noului Drum al Mătăsii o vor face în continuare.
„Vor continua să ceară împrumuturi Chinei pentru proiecte de infrastructură, deoarece nu au alte surse de finanţare”, a punctat ea.
Dar, care ar putea fi impactul de durată al crizei? Până la ce punct s-ar putea schimba percepţia existentă privind China, privindu-l pe Xi Jinping? Cum ar putea această criză să afecteze relaţiile cheie dintre Beijing şi Washington? Şi, în contextul unor clare simptome ale unui „război rece” tehnologic în dezvoltare între cele două ţări – bătălia pentru tehnologia 5G şi pentru inteligenţa artificială- ar putea aceste tensiuni derivate din criza coronavirusului să înrăutăţească lucrurile?
Elizabeth Economy, directorul de studii pentru Asia al Consiliului de Relaţii Externe (CFR, un centru de studii cu sediul la Washington), spune că în China există două poveşti distincte.
„Prima, care deja este transmisă prin intermediul corpului diplomatic din China, este că ţara a luat măsuri extraordinare pentru stoparea răspândirii virusului, atât pentru beneficiul poporului său cât şi ca un cadou pentru restul lumii”, a explicat aceasta.
Dar, există şi o a doua poveste, conform căreia „China a pierdut un timp valoros în privinţa crizei din cauza sistemului său politic şi a deciziei de a închide gurile independente”, a explicat Economy.
„În plus, funcţionarii locali au fost temători în recunoaşterea faptului că lucrurile nu merg bine. Asta a îngreunat obţinerea unui răspuns eficient”, a adăugat oficialul CFR.
Ca observator experimentat al Chinei, ea a afirmat că ceea ce i se pare în mod special îngrijorător este că „inclusiv după moartea doctorului Li Wenliang, Partidul Comunist a continuat să urmărească vocile independente”.
Dar, care este viziunea pe care restul lumii o are în legătură cu ceea ce se întâmplă?
*Influenţa asupra economiei globale
Elizabeth Economy susţine că nu crede că epidemia de coronavirus va schimba imaginea Guvernului Chinei şi că mai mult „va alimenta credinţele prestabilite”.
„Suporterii vor semnala impresionanta mobilizare a resurselor, în timp ce detractorii se vor focaliza pe lipsa de transparenţă şi preocuparea lor pentru inexactitatea informaţiilor din China”, a opina ea.
În context economic, fără îndoială, impactul ar putea fi semnificativ, inclusiv doar prin punerea în evidenţă a unor lucruri pe care deja le ştiam.
Epidemia a evidenţiat greutatea Chinei în economia globală şi importanţa existenţei unei reţele de aprovizionare variate.
Potrivit lui Economy, „poate asta va stimula mai multe companii să nu situeze prea mult din partea de prelucrare în China sau să nu depindă prea mult de piaţa sa internă”.
În timpul unei recente conferinţe de securitate de la Munchen, umbra coronavirusului şi posibilul impact asupra relaţiei pe termen mediu şi lung dintre Washington şi Beijing a eclipsat o mare parte a dezbaterilor.
Ian Bremmer, fondator al Eurasia Group, o firmă de consultanţă specializată în riscul geopolitic, a declarat redactorului BBC Mundo că această criză are puterea de a redesena în mod semnificativ relaţiile de afaceri dintre China şi SUA, dar nu chiar din motivele la care mulţi se pot gândi.
*Acorduri comerciale
„Companiile americane se gândesc de ceva timp la reducerea expunerii lanţului lor de aprovizionare la China, dată fiind creşterea ostilităţilor comerciale, pe lângă faptul că forţa de muncă chineză este tot mai costisitoare şi ineficientă”, a precizat Bremmer.
Odată cu coronavirusul „companiile americane pot avea scuza necesară pentru a face acest joc. Evident, este un exemplu extrem, dar este o posibilitate foarte reală a măsurii în care coronavirusul poate provoca haos”.
Bremmer a argumentat că, cel puţin, „coronavirusul va face foarte improbabil pentru China să fie capabilă să îndeplinească faza unu a acordului comercial pe care l-a semnat recent cu SUA, ceea ce va intensifica şi mai mult tendinţa de îndepărtare dintre cele două ţări”.
Glaser, de la CSIC, este la rândul său de părere că ţara va avea dificultăţi în respectarea angajamentelor pe care le-a făcut în „Faza 1”, dar crede că SUA probabil „vor trece cu vederea”.
„Concentrat pe realegerea sa, preşedintele Trump va sărbători realizarea sa şi va căuta să menţină bunele relaţii cu Xi, în timp ce va promite că va face mai mulţi paşi în Faza doi”, a precizat el.
În acest punct se vede intersectarea clară a economiei, diplomaţiei şi politicii interne în relaţia dintre Washington şi Beijing. Dar greutatea relativă a fiecărui factor va varia în funcţie de circumstanţe.
După cum semnalează Bremmer, „până acum Trump a fost foarte optimist în legătură cu modul în care controlează preşedintele Xi Jinping situaţia”. Însă, avertizează, „acesta este în mare parte rezultatul faptului că SUA a fost relativ protejată de criza coronavirusului”. Dar, argumentează Bremmer, totul se poate schimba cu uşurinţă.
„În cazul în care coronavirusul va începe să aibă un impact real în SUA – mai ales în an electoral – este foarte posibil să-l vedem pe preşedintele Trump adoptând o postură mult mai agresivă faţă de Xi. Şi asta nu va fi doar o simplă retorică goală. Dată fiind linia dură care există între China şi SUA zilele acestea, o decizie a lui Trump de a se întoarce împotriva lui Xi va avea un adevărat impact asupra relaţiilor dintre cele două superputeri economice ale lumii”, a menţionat Bremmer.
De aceea, criza coronavirusului are puterea de a înrăutăţi dramatic climatul deja deteriorat dintre Washington şi Beijing, scrie BBC Mundo. Asta poate avea consecinţe mult mai ample, în special pentru europeni, care vor fi prinşi la mijloc.
Sursa foto: pixabay.com
| 3 |
stiri_reale_img | azpVaUP4DZvy.M6uixK8jCpez0yK-vaccin_sample_209.jpg | ---Vaccin sample---
Unele farmacii din Marea Britanie se implică începând de joi în programul naţional de vaccinare împotriva COVID-19, pentru a contribui la atingerea obiectivului de vaccinare a tuturor categoriilor vulnerabile până la jumătatea lunii februarie, relatează agenţiile dpa şi EFE.
Deocamdată şi-au creat propriile centre de vaccinare numai şase farmacii, în oraşele Londra, Macclesfield, Telford, Widnes, Halifax şi Guildford, numărul lor urmând să crească la circa 70 până la sfârşitul lunii ianuarie.
Intensificarea campaniei de vaccinare survine în timp ce cazurile de infectare şi decesele continuă să crească în Marea Britanie într-un ritm îngrijorător, în special din cauza noii tulpini mai contagioase a virusului SARS-CoV-2. Peste 36.000 de pacienţi cu COVID-19 sunt internaţi în spitalele britanice, dintre care circa 3.500 în secţiile de terapie intensivă, despre care premierul Boris Johnson a avertizat că sunt în pragul saturaţiei. AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Tudor Martalogu, editor online: Simona Aruştei) | 3 |
stiri_reale_img | azrgjyqrdSOPpdHddYIBiswiftQ4-vaccin_sample_258.jpg | ---Vaccin sample---
Vaccinarea cu serul anti-COVID produs de Johnson & Johnson va începe în România la jumătatea lunii aprilie, a anunţat Ministerul Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii a precizat că acest vaccin se administrează într-o singură doză ceea ce reprezintă un avantaj atât logistic, cât şi din punctul de vedere al vaccinării unui număr cât mai mare de persoane într-un timp scurt.
Astfel, o singură doză poate fi suficientă pentru a produce un răspuns imun.
Datele preliminare din studiul clinic privind vaccinul Johnson & Johnson au arătat că acesta are o eficacitate de 67% în prevenirea bolii simptomatice şi a redus semnificativ cazurile de COVID-19 în rândul persoanelor imunizate.
Astfel din 19.630 de persoane vaccinate, 116 au dezvoltat simptome de COVID-19. Din 19.691 de persoane nevaccinate, 348 au dezvoltat simptome de COVID-19
De asemenea, la 28 de zile post vaccinare, rata de spitalizare în rândul persoanelor vaccinate a fost 0%.
Studiul clinic al Johnson & Johnson s-a desfăşurat în mai multe ţări, inclusiv Africa de Sud şi Brazilia, unde tulpinile emergente circulau deja la momentul respectiv.
Vaccinul este dezvoltat de Janssen, divizia farmaceutică a companiei Johnson & Johnson.
Conform Agerpres, vicepreşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea anti-COVID (CNCAV), Andrei Baciu, a declarat că primele doze de ser produs de Johnson & Johnson vor sosi în România cel mai probabil în luna aprilie, urmând să fie livrate în jur de 100.000.
Editor : M.L.
| 3 |
stiri_reale_img | aZsWF6YAlDjutzK_a0mWIWDfS6hO-vaccin_sample_699.jpg | ---Vaccin sample---
Kremlinul a blamat vineri "nihilismul" și reticența față de vaccinare pentru creșterea numărului de noi infecții cu coronavirusul după ce Moscova a înregistrat un număr record de 9.056 de contagieri, majoritatea cu varianta Delta, relatează Reuters
.
Primarul Moscovei Serghei Sobianin a prelungit restricțiile impuse mai devreme în cursul acestei luni, printre acestea numărându-se interzicerea evenimentelor publice cu mai mult de 1.000 de participanți, închiderea cafenelelor și restaurantelor la ora 23:00 și a zonelor pentru fani create pentru fanii Euro 2020.Sobianin a declarat săptămâna aceasta că situația din capitala rusă cu o populație de 13 milioane de locuitori se deteriorează rapid."Potrivit ultimelor date, 89,3% din moscoviții diagnosticați (recent) cu COVID-19 au varianta mutată, așa-numita Delta sau varianta indiană", a anunțat acesta la televiziunea de stat.Peste jumătate din cele 17.262 de infecții raportate în Rusia în ultimele 24 de ore au fost depistate în Moscova.Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat că președintele Vladimir Putin urmărește situația cu atenție. Întrebat despre creșterea vertiginoasă a numărului de cazuri, Peskov a dat vina pe "natura șireată" a virusului, o referință la mutații, precum și pe "nihilismul total și nivelul redus de vaccinare".Acesta a respins însă ideea că rușii ezită să se vaccineze deoarece nu au încredere în autorități.Potrivit ultimului bilanț oficial, publicat pe 2 iunie, doar 18 milioane de ruși au primit cel puțin o doză a unui vaccin anti-Covid, în jur de 12,5% din populație, cu mult mai puțin decât majoritatea statelor occidentale.Autoritățile din Moscova au ordonat săptămâna aceasta vaccinarea tuturor angajaților de stat care intră în contact cu publicul și au anunțat vineri că spitalele vor oferi asistență medicală doar rezidenților vaccinați, cu excepția urgențelor.Pe același subiect:
Explozia cazurilor de Covid la Moscova: Noi variante suspectate de triplarea cazurilor | 3 |
stiri_reale_img | a_cIaslMfq2371JkUAiGq.OQx4s8-vaccin_sample_411.jpg | ---Vaccin sample---
Banca Europeană de Investiţii (BEI) a semnat joi un acord de împrumut în valoare de 30 de milioane de euro cu societatea belgiană inovatoare din domeniul biotehnologiei Univercells, pentru a permite producerea unor volume mari de vaccinuri profilactice împotriva COVID-19 într-o nouă unitate de producţie şi pentru a co-dezvolta o rezervă de vaccinuri, se arată într-un comunicat al Reprezentanţei în România a Comisiei Europene.
Potrivit sursei citate, acest împrumut de risc este susţinut prin Facilitatea de finanţare InnovFin - Boli infecţioase (IDFF) din cadrul programului Orizont 2020, programul UE pentru cercetare şi inovare pentru perioada 2014-2020.
"De la începutul pandemiei, am făcut eforturi uriaşe pentru a sprijini inovatorii din Europa, acordând prioritate cercetării şi dezvoltării de soluţii sigure şi eficace pentru a face faţă crizei şi consecinţelor acesteia. Instrumentele noastre financiare şi cooperarea noastră cu BEI au contribuit, de asemenea, la dezvoltarea şi implementarea a numeroase tehnologii de vârf care abordează COVID-19. Sunt foarte încântată că astăzi oferim sprijin în domeniul biotehnologiei inovatoare belgiene pentru noua unitate de producţie de vaccinuri împotriva COVID-19 şi pentru dezvoltarea unei rezerve de vaccinuri. Suntem cu un pas mai aproape de revenirea la o viaţă normală şi de asigurarea unei pregătiri mai bune pentru viitoare pandemii", a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.
Parteneriatul va contribui la combaterea pandemiei de coronavirus şi va crea, în acelaşi timp, valoare şi un impact semnificative pe termen lung şi va sprijini pregătirea pentru pandemii viitoare.
Conform forului european, noua datorie de capital de risc către Univercells susţinută prin intermediul IDFF se adaugă la o operaţiune IDFF anterioară de 20 milioane EUR, semnată în octombrie 2019.
Aceste investiţii vor sprijini nu numai pregătirea europeană în caz de pandemie, ci şi disponibilitatea vaccinurilor şi autonomia producţiei în ţările cu venituri mici şi medii, datorită modelului de afaceri inovator, radial (hub-and-spoke) al Univercells, notează sursa citată. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu) | 3 |
stiri_reale_img | a_hf.C9QPlqrO__nYtxrUIHf64zO-hybrid_60.jpg | Ştirile şi informaţiile false care apar în presă şi slaba informare a publicului din surse oficiale sunt considerate de români principalele cauze ale scepticismului privind vaccinarea, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research şi Verifield, în parteneriat cu Centrul de Cercetare în Comunicare şi Inovare Socială (CoRe) din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării de la Universitatea 'Babeş-Bolyai'.
Cercetarea a fost realizată la comandă, în cadrul unui proiect independent de cercetare iniţiat şi coordonat de think-tankul STRATEGIC Thinking Group - Asociaţia Grupul de Gândire Strategică.
Potrivit sondajului, 34,8% dintre români consideră că ştirile şi informaţiile false care apar în presă sunt principala cauză a curentului de opinie sceptic cu privire la vaccinare, 32,6% - slaba informare a publicului din surse oficiale, 11,5% - calitatea slabă a vaccinurilor şi medicamentelor de pe piaţa românească, 9,1% - mediatizarea unor persoane cu opinii ostile vaccinării, 5,5% - influenţa unor persoane din grupul de prieteni, iar 6,4% nu ştiu sau nu au răspuns.
Aproape toţi românii (90,6%) au răspuns că ştiau că vaccinarea nu este obligatorie, 9,3% că nu ştiau acest lucru, iar 0,1% nu au răspuns sau nu ştiu.
Cercetarea arată că 88,4% dintre respondenţi ştiau că vaccinarea este gratuită, 11,3% nu ştiau acest lucru, iar 0,3% nu ştiu sau nu au răspuns. 73% dintre respondenţi ştiau că nu vor fi vaccinaţi anti-COVID-19 copiii sub 16 ani, 26,8% nu ştiau acest lucru, iar 0,2% nu ştiu sau nu au răspuns.
Conform sondajului, 72,3% sunt de părere că reacţiile adverse pe care le-au suferit unii pacienţi la vaccinare sunt legate de alte probleme de sănătate (fără legătură cu vaccinarea), 18,3% - că sunt cauzate de vaccinare, 9,4% - nu ştiu sau nu răspund.
Pe o scară de la 1 la 10 - în care 1 înseamnă deloc, iar 10 - foarte mult -, 23,5% au răspuns că în ultimul an au fost expuşi la ştiri false cu privire la epidemia de coronavirus foarte mult (10), iar 5,6% - deloc (1). Restul au dat răspunsuri încadrate între 2 şi 9, iar 4,9% nu au ştiut sau nu au putut aprecia.
Majoritatea celor chestionaţi (66,9%) cred că noul coronavirus a fost creat artificial în laborator, 23,9% că a apărut natural, nu a fost creat artificial în laborator, iar 9,2% nu ştiu sau nu au răspuns.
Cercetarea mai relevă şi că 57,8% dintre respondenţi sunt în dezacord cu afirmaţia conform căreia coronavirusul a fost produs şi răspândit intenţionat pentru a pregăti inocularea populaţiei cu cipuri prin vaccinare, 35,7% sunt de acord cu aceasta, iar 6,4% nu ştiu sau nu au răspuns.
De asemenea, 73,4% au afirmat că sunt în dezacord cu afirmaţia potrivit căreia simptomele de coronavirus sunt legate de radiaţiile reţelelor de telefonie mobilă de tip 5G, 14,4% sunt de acord cu aceasta, iar 12,2% nu ştiu sau nu au răspuns.
Aproape jumătate dintre români (49,7%) au precizat că urmăresc zilnic ştiri legate de campania de vaccinare anti-COVID-19, 18,5% - o dată la câteva zile, 24,7% - o dată pe săptămână sau mai rar, 6,9% - niciodată, iar 0,3% nu ştiu sau nu au răspuns.
Cei mai mulţi respondenţi (72,4%) declară că în ultimele săptămâni cel mai mult s-au informat cu privire la vaccinarea antic-COVID-19 din programe TV, iar 24,3% din reţele de socializare, 24,1% din paginile de internet oficiale ale unor instituţii naţionale sau internaţionale, 23,6% din discuţii cu familia, cunoscuţii, vecinii, colegii, 12,4% de la medicul de familie, 11,3% de la radio, 9,2% ziare tipărite şi online, 7,6% din studii şi rapoarte ştiinţifice, 2,9% nu ştiu sau nu au răspuns.
Sondajul a fost realizat în perioada 13 ianuarie - 3 februarie, prin metoda interviurilor telefonice, volumul eşantionului a fost de 1.200 de persoane, cu o eroare 2,8%, la un grad de încredere de 95%. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea) | 3 |
stiri_reale_img | a_ZUQno7rJPEhwdvKQK_NHYwx_.8-text.jpg | Fost ministru român, Bogdan Stanoevici, Ministru al Românilor de Pretutindeni, a declarat marți seara în cadrul unei ședințe de partid, că existența virusului a fost posibilă datorită unor experminete în laborator, acesta fiind ferm convins că virusul este brevetat la Paris și New York.
“Acest virus a fost creat în laborator. Nu mai există niciun fel de dubiu asupra acestei situaţii. Există brevetul înregistrat şi la Paris şi la New York. Acest virus, fiind creat în laborator, deci nefiind creat în natură, este extrem de periculos, pentru că suportă foarte multe mutaţii. Ne aflăm deja la cea de-a noua mutaţie a acestui virus. În momentul în care un virus are mai multe tulpini, cum e cazul acestui COVID-19, e evident că nu există un vaccin care să poată să acopere toate aceste mutaţii”, a afirmat Bogdan Stanoevici.
Întrebat despre alegerile generale ce vor urma, Bogdan Stanoevici, fost ministru român, a declarat: „Dacă a face alegeri devine un pericol pentru sănătatea populaţiei, este evident că nu trebuie făcute alegeri. Ne aflăm în paradoxul unui Parlament în care nu ştim cine are puterea şi cine face parte din opoziţie, pentru că, de fapt, nu există opoziţie, ci o înţelegere între cei care decid soarta românilor. Şi această înţelegere este, din păcate, împotriva românilor. Gestionarea acestei crize sanitare a fost făcută absolut într-un mod catastrofal”.
| 3 |
stiri_satirice_img | a0pUPZybo4_SmFv0iA5LUxeBoewe-satirice_vaccin_331.jpg | Nicolas Maduro se laudă că Venezuela a descoperit un tratament care elimină complet COVID-19, indiferent cât e de grav: foamea!
"O moleculă a fost descoperită în timpul unui studiu de şase luni de către institutul de cercetare IVIC şi elimină 100% virusul, a afirmat el. Molecula a fost deja utilizată în tratamentul hepatitei C, HPV şi Ebola." - Maduro
Molecula a fost descoperita intr-un frigider gol, agatata intr-o panza de paianjen, iar recoltarea ei a fost posibila deoarece paianjenul era la randul lui mort de foame. E vorba de o molecula de apa chioara care poate trata Covid-ul definitiv, desi specialistii sustin ca e de preferat a se folosi in acest scop vaccinul rusescin forma de glont, pentru ca vindecarea dureaza mult mai putin. | 4 |
stiri_satirice_img | a0R5oohVp5rqePxFjlJLc8R048Pq-satirice_hybrid_12.jpg | Mulți au avertizat că vaccinul anti-Covid te microcipează și te face unealta lui Bill Gates, dar se pare că situația este chiar mai gravă decât atât. Un caz dramatic efectiv i-a înfiorat azi pe bărbații planetei: este vorba de un român care s-a vaccinat și acum i se cere parola de fiecare dată când vrea să-și facă laba. „Abia dacă apuc s-o scot și imediat mi se cere parola. Iar dacă nu dau parola, în 2 secunde se face moale și nu mai pot să fac nimic cu ea. Asta deși eu nu am setat nicio parolă. Bill Gates sau cine e în spatele acestui vaccin vrea să ne răpească micile bucurii ale vieții. Sunt disperat, nu știu ce să mai fac“, s-a plâns victima. Drama românului este că la fel se întâmplă și când vreau să urineze. „Imediat ce-am scos-o mi se cere parola și se blochează. Am reușit să mă piș doar așezat pe tron și aplaudând în tot acest timp. Să mă piș din picioare, ca bărbații, mi-e efectiv imposibil. Vaccinul ăsta mi-a furat toată masculinitatea“, a oftat acesta. | 4 |
stiri_satirice_img | a1DoGCa1tX_RmbB2bCPD4PKQ4meG-satirice_microchip_16.jpg | Se închide taraba cu buletine false de la Obor; Pentru că vor fi integrate cu cardul de sănătate, sistemul va fi căzut luni la rând şi nu vei putea ieşi din ţară; Corporatiştii cer să fie integrat şi badge-ul de acces în clădire; Dacă alegi cartea de identitate fără cip nu vei putea ieşi din ţară şi nici măcar din clădire, la ţigară; Dacă plăteşti în plus, poţi schimba poza de profil când vrei tu; Nu, pe noile buletine nu va fi trecută şi dimensiunea penisului, aşa cum s-a zvonit pe diverse site-uri dubioase; În schimb, pe noile buletine vor fi trecuţi foştii parteneri, ca să nu mai apară discuţii gen “De ce nu mi-ai zis, fată, că ai fost cu ăla?”; Dacă ţi-a expirat cât erai plecat din ţară, nu mai ai voie să te întorci; Vrem reformă până la capăt! Dacă tot e electronic, să aibă şi Whatsapp şi Candy Crush; Scandalos! Femeile vor fi obligate să declare cine e tatăl REAL al copiilor, ca să fie trecuţi pe cip; Încă nu e clar dacă cipul va fi cu localizare, dar femeile insistă să fie; Dacă vrei să faci o farsă şi ştii un pic de programare, o să poţi să le schimbi numele prietenilor tăi; O să vibreze când controlorii de pe autobuz sunt la mai puţin de 100 metri de tine; Dacă bei cidru ţi se demagnetizează; Locuitorii din Drumul Taberei nu vor mai primi domiciliu de Bucureşti, ca să nu mai existe confuzii. | 4 |
stiri_satirice_img | a1NVFW89LZT.qIpElA7z7dT6mbzO-satirice_hybrid_29.jpg | Turismul românesc primeşte o nouă lovitură după ce numărul turiştilor străini care au reclamat la poliţie că au fost muşcaţi de Dracula a crescut îngrijorător. “Ne confruntăm cu zeci de plângeri săptămânal, le e frică să iasă noaptea pe stradă”, spun reprezentanţii politicii. Autorităţile sunt neputincioase în acest caz. “Am încercat să adunăm pe Dracula de pe străzi dar este foarte greu. Sunt pensionari pe lângă blocuri care-i dau de mâncare, când ne ducem acolo cu ţăruşul şi crucea încep să zbiere la noi, că e Dracula al blocului, că e şi el un suflet chinuit şi tot aşa”, explică angajaţii de la Administrarea Domeniului Public. Pentru eradicarea problemei cu Dracula s-au propus mai multe soluţii. Unele presupun strângerea lui Dracula de pe străzi şi mutarea acestuia într-un adăpost special, la marginea oraşului, unde oamenii cu sufletul bun pot să treacă să-i dea de mâncare sau să-l adopte. “Îl sterilizăm, îl vaccinăm, îi punem un microcip să ştim tot timpul unde este şi apoi îl dăm în grjia familiei”, spun ONG-iştii. „Aşa se face şi în ţările civilizate şi aţi văzut, ei au rezolvat de mult problema cu Dracula”. | 4 |
stiri_satirice_img | a26SJ4vW60WdAMT98hh9VBb4nxKe-satirice_vaccin_354.jpg | Olivia Steer, numită ministru al Sănătății: e singura care ştie să vindece fără vaccin şi medicamente!
@Stefan P.
Diferenta dintre ea si Costache e ca ea chiar poate sa vindece de orice fara medicamente. Costache doar vrea. | 4 |
stiri_satirice_img | a2EMW46yEtad.cYpiuE7Wnn5VKT4-satirice_vaccin_319.jpg | CTP: "Monica Pop vorbește exact ca o precupeață la tarabă. A făcut cercetări dânsa, colegii ei sunt niște imbecili…". De fapt, vorbeste ca la teleshoping - "tratamenti tutti naturali"
"Dânsa vorbește despre leucemie, virus și vaccin și mai înainte vorbește despre «inducție genetică»: vaccinul produce «inducție genetică». Nu ne spune ce înțelege dânsa prin «inducție genetică». Vorbește despre domenii ale științei medicale – genetică, oncologie, hematologie, virusologie epidemiologie. Toți medicii profesioniști din aceste domenii sunt făcuți afiș. Această doamnă oftalmolog își bate joc de colegii ei de breaslă din toate aceste domenii. Va să zică, acest vaccin se cercetează de câteva luni și doamna oftalmolog știe ea că face leucemie vaccinul, că face «inducție genetică». Probabil are un laborator acolo unde lucrează, la oftalmologie, are un laborator mai performant decât tot ce au AstraZeneca, Pfizer, Moderna; are acasă, cred, că la spital nu poate să aibă, acolo tratează probleme de ochi. A făcut cercetări dânsa și a adus aceste previziuni în domenii fundamentale ale medicinei, în care colegii ei sunt niște imbecili neputincioși. Ne spune doamna oftalmolog. Vorbește ca o precupeață la piață: «10 ani, hai, 5 de la mine». Discută această doamnă medic exact ca o precupeață la tarabă. Și se numește medic, om de știință – ar trebui să fie." (CTP)
Acestea fiind zise, ne intrebam ce o mai face Tomitanul. Cum mai sta cu vaccinul lui Dumnezeu - iese pelerinajul anul asta sau abia la anul? | 4 |
stiri_satirice_img | a2j_DqEaeqG92G5cQXv4DYkviJfq-satirice_5G_12.jpg | Toată lumea aşteaptă cu interes 5G-ul, dar o să cam usture la buzunar! Primul român cu abonament 5G spune că îl costă 300 de lei pe lună, având în vedere că preţul G-ului e neschimbat de ani de zile: 60 de lei. „Indiferent că vrei 1G, 3G sau 5G, nimeni n-o să-ţi facă vreo reducere. Important e să fie G-ul G-u, să fie de încredere băiatu’, că dacă eu îi plătesc 5G şi primesc 3G jumate, ne supărăm!”, spune Aurel zis Ţoacă, tânărul rastafarian din Pantelimon care pretinde că a achiziţionat 5G luna aceasta. „Bine, nu înţeleg toată vâlva cu 5G din ultima vreme, anul trecut am luat o dată şi 7G. A trebuit să mă împrumut, vă daţi seama”, adaugă Aurel. „Sigur că vorbesc despre compania de telefonie de la care cumpăr servicii de comunicaţii… Nu pot să dau nume, man, nu mai insistaţi, găsiţi-vă singuri companie de telefonie”, a încheiat bucureşteanul. | 4 |
stiri_satirice_img | a2t4y2cvn.N4w7ytmh3NvbfCnKky-satirice_vaccin_350.jpg | Măruță: "Mai terminați cu pandemia asta! Adevărata problemă a omenirii e că divorțează Anda Adam!"
Măruţă a lu' fata aia cu șamponul, cum o cheamă, e revoltat de atenţia pe care mass media o acordă unor subiecte marginale: „M-am săturat să tot aud vorbindu-se pe toate postuirile tv despre Covid, despre pandemie, despre vaccin, despre sănătate… În plus, ce-mi pasă mie sau telespectatorilor mei de Bill Gates? Astea e probleme? Adevărata problemă o are Anda Adam cu actualul soț, care vrea să divorțeze ca să se împace cu fosta. Și cu ego-ul său pus în faţa unor interogaţii translucide.”
Alt motiv de supărare e conturul identitar al invitaţilor săi, nereceptat suficient de inconştientul colectiv: „Mergeam cu taxiul, iar nesimţitul de şofer nu ştia diferenţele dintre Nicolae Guță şi Liviu Guță! Nici nu am avut curajul să le povestesc colegilor tărăşenia asta, că le-aş fi şters lacrimile cu mopul.” ne-a mărturisit realizatorul cu o voce cristalină, dar cu nişte ochi a la Vosganian.
Măruţă şi-a revenit doar după ce l-am servit cu un pahar conţinînd un lichid ca o apă cristalină. Iar faptul că ne-am interesat de problemele existenţiale ale domnului cîntăreţ Cristi din Banat i-a adus zîmbetul pe buze. Aşa că ne-a mărturisit, într-o şoaptă exclusivistă, ce lovitură pregăteşte: în următoarea emisiune, va avea drept invitat o persoană care nu știe ultima de la Salam.
Ciorăpeli pentru toată lumea, inclusiv pentru gleznuțele goale, Ep. 2: | 4 |
stiri_satirice_img | a30ghqolwYQxHvw0VYNz.QKh12_u-satirice_hybrid_24.jpg | Miliardarul american de origine evreiască Elon Musk a anunțat în această dimineață planurile sale pentru controlul umanității. Acesta dorește ca fiecare om să aibă implantat un microcip în creier, în zona occipitală, cu care să poată controla diverse dispozitive electronice prin casă cu ajutorul rețelei 5G. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii de tehnologie dacă această tehnologie nu va putea fi folosită pentru a controla mințile oamenilor. Elon Musk a spus că nu se pune problema de așa ceva, întrucât fiecare om care va beneficia de microcip va avea implantat și un buton în cap cu care să-l închidă sau să-l deschidă după bunul plac. Compania americană controlată de Elon Musk a anunțat că va începe să implanteze primele microcipuri în România, pentru că este țara cu cel mai rapid internet și cea mai mare penetrare a rețelei de telefonie mobilă. Pentru ca microcipurile să funcționeze la întreaga capacitate, România va trebui însă să investească în infrastructură, în caz contrar cipurile din cap putând bruia pe cele de pe buletine iar acest lucru ar putea duce la neplăceri, dureri de cap și numeroase accidente rutiere. | 4 |
stiri_satirice_img | a3vNHXjlvhoKDIYfgp5oRx.Sg5Ly-satirice_vaccin_327.jpg | Putin: "Maia Sandu are şanse să câştige şi turul al doilea al alegerilor, dacă nu bea ceai şi evită ferestrele!"
Un alt factor decisiv ar fi sa evite vaccinul rusesc anti-Covid. Chiar si daca nu are covid.
@Alexandru R. | 4 |
stiri_satirice_img | a49_rGWepfuv1EUElbacRANSKLva-satirice_5G_24.jpg | Protest al adepților teoriei Pământului plat după ce au apărut imagini din satelit în care se vede că Pământul s-a curbat din cauza 5G-ului!
"Ne îndoaie Pământul nostru strămoşesc care era plat de pe vremea dacilor" - declară protestatarii în timp ce se țin de pancarte ca să nu alunece spre marginea Pământului, pe curbă.
Ciorăpeli pentru toată lumea, inclusiv pentru gleznuțele goale, Ep. 2: | 4 |
stiri_satirice_img | a4c14JMtVCU0D1FqFg7I_1C7gMBW-satirice_hybrid_0.jpg | Tocmai când campania de vaccinare părea că se apropie de un final trist, un nou zvon a făcut ca centrele de vaccinare să fie luate cu asalt. Conform acestuia, nu doar că vaccinul conține un cip ba acesta te și ajută să câștigi la păcănele. „Știu de un băiat, din Sadova, de-aici, s-a vaccinat și dup-aia numai linie i-a picat, și cireșe și lămâi și tot. Chiar și pe mașinile care nu se încărcaseră îi dădea bani”, a povestit un tânăr care bătea cu piciorul în ușa cabinetului medical cerând să fie vaccinat mai repede. Și nu doar oamenii care joacă la păcănele s-au înghesuit ci și alți superstițioși de acelați tip. Numeroși webdesigneri care au aflat că vaccinul te ajută la SEO, specialiști în social-media care speră să aibă mai mult reach precum și speakeri motivaționali care sunt convinși că cipul din vaccin le va aduce mai mulți oameni la cursul de life-coach. | 4 |
stiri_satirice_img | a4huuu_vz7pKr7IzwLxlOpeoLKNC-satirice_microchip_2.jpg | • I-a coborât dacu-n tunel;• I-a băgat viezurele în brânză;• I-a dus piramida la chakră;• I-a ciufulit lupul dacic;• I-a băgat capul lui Mihai Viteazul în cuşmă;• I-a unit principatele pe divanul ad-hoc;• L-a ascuns pe Avrămuţ în munţi;• A căutat-o de cipuri;• I-a dus pitica nenorocită la Vadim în birou;• I-a dus masonul la ocultă;• I-a deşteptat românul;• I-a băgat Sfinxul între Babe. | 4 |
stiri_satirice_img | a4Z3ZY1Rrq.V9.HuDgmQvaUebvfq-satirice_microchip_12.jpg | Oamenii care cunosc cât de cât ceva despre tehnolgie și software nu se aruncă așa la prima microcipare care apare pe piață. Este și cazul tehno-hipsterilor care preferă să nu se microcipeze cu cipurile lui Bill Gates așteptând lansarea din toamnă a cipului Apple, care este de două ori mai rapid. „În primul rând cipurile lui Bill Gates costă bani, adică îți apare în colțul ochiului un mesaj că trebuie să-l activezi dacă vrei să ai toate opțiunile. Și aia te costă câțiva dolari în plus. Mai mult, odată ce îl ai activat, are momente în care nu funcționează, că-și face update-uri și practic ai o bucată de silicon în cap degeaba”, spune Jean Ivașcu, un tânăr pasionat de tehnologie. Pe de altă parte, specialiștii avertizează să microcipul Apple este, la rândul lui, foarte scump și nu este compatibil cu celelalte cipuri. Totodată, odată ce te-a microcipat, te-a prins în ecosistem, ceea ce înseamnă că atunci când vei alege un malefic tiran robot care să te țină în sclavie nu vei putea folosi decât unul care folosește MacOS. | 4 |
stiri_satirice_img | a4_35W406ZnmdbSel7_W4j._IEGW-satirice_hybrid_26.jpg | Satul Anatevka de lângă Rădăuţi rămâne codaş la numărul de persoane finanţate de George Soros. Nimeni din Anatevka nu ia bani de la Soros, în timp ce în alte localităţi românești sute şi chiar mii de români trăiesc bine-mersi din banii de la Soros, şi fac jocurile ocultei mondiale, fiind manipulați de Masonerie să-și lase pământurile nelucrate, de exemplu. Primarul din Anatevka e mândru că a reuşit să apere localitatea “Aici nu există nici vaccinuri, nici alte nenorociri ale escrocului globalist Soros. Nu cultivăm nimic, pentru că nu vrem porumbul lui modificat genetic. Nu ţinem nici animale, pentru că trebuie să le punem microcipul lui satanist pe care l-a impus fundaţia lui, ca să ne facă să nu mai intrăm în rai”, spune Ion Apațachinei, primarul satului înapoiat. Medicul de la dispensarul din sat e plătit de stat, și nu primește bani ca să dea oamenilor rețete cu medicamente aduse de Soros: ”Oamenii din sat își țin rezervele financiare nu în bani, ci în slănină de porc, singurul produs de care cunoscutul finanțist evreu Soros nu s-ar atinge niciodată”, a mai spus primarul. | 4 |
stiri_satirice_img | a5bsHztf_ZthwmyImfBcn.3LJsXq-satirice_vaccin_332.jpg | Doctor Garcea revine: Vaccinul anti-Covid va fi un rahat! Până nu bei 5-6 beri în Centrul Vechi, n-ai cum să te vindeci!
"Vaccinul ăsta, al cui o fi, al celor de la Pfizer sau al celor de la AstraZeneca, e realizat pe baza unei tulpini a nenorocitului ăstuia de virus. Or, ca orice ființă vie, și acest virus va încerca să supraviețuiască printre oameni, deci va căuta să se transforme. Ăsta va fi mai degrabă un vaccin anti-frică, care ne va permite să încercăm să ne reluăm viețile de altădată!”
Clar, Garcea a ajuns la nivelul de cunoastere in medicina la care poate fi pus cap de lista la PSD! | 4 |
stiri_satirice_img | a5ea2dbAtwLgSL3OxQvUvBA1GJ0W-satirice_hybrid_31.jpg | Vin Sfintele Pasti si pentru ortodocsi. O ocazie buna sa aratam lumii ca si ortodocsii pot fi civilizati, nu doar catolicii
Poate n-o sa ne mai impingem si inghesuim ca oitele. Poate nu ne mai infigem in icoane cu pupatul si renuntam la mangaiat altarul cu portofelul. Poate ne amintim ca Isus a spus "Ridica-te, Lazare, si umbla", nicidecum "Aduceti pungile la mangaiat". Asa ceva e permis doar daca avem o relatie speciala cu vreun inalt preasfintit si facem o conexiune intre noi si el prin intermediul portofelelor si al altarelor, la fel cum face Bill Gates intre noi si el prin vaccin si cip.
@Dupac Amaru | 4 |
stiri_satirice_img | a5HnIgUk1UKNjODxWsJXEslF.rQq-satirice_hybrid_3.jpg | A venit primăvara şi în pieţe, însă vedetele sezonului nu mai sunt leurda, untişorul şi urzicile! De data aceasta, cei mai căutaţi ţărani din Obor sunt cei din Suraia, Feteşti şi Slobozia, care au venit în zorii zilei să aştearnă pe tarabe celebrul vaccin de ţară, din soiuri renumite precum Pfizer sau Moderna, dar şi Astra Zeneca proaspătă de pădure. „O legătură de Pfizer, cinci lei, maică. Natural, de la noi din grădina casei de cultură, nestropit cu nimic, fără cipuri, fără azot”, îşi momeşte clienţii o băbuţă din Suraia, în timp ce un feteştean rotofei încearcă să-i atragă cu strigături compuse pe loc: „Vaccin aprig de Modernă / să bagi tauru-n lucernă! Orice doamnă sau domniţă / Vrea Zeneca lu’ Gheorghiţă!” „Eu nu cred că ei chiar produc vaccinul, mă gândesc că sunt samsari care-l iau de la ţăranii adevăraţi şi îl vând mai departe, da’ şi aşa-i bine, decât să iau din supermarket vaccin din ăla fără gust, pe care scrie ‘Suraia’ şi ‘bio’ da’ de fapt e de la turci, injectat cu toate prostiile”, îşi dă cu părerea un pensionar sosit la cumpărături. | 4 |
stiri_satirice_img | a5XtyWjZujJFUPMKXXVtkIJfhpPm-satirice_vaccin_351.jpg | Organizația Mondială a Sănătății - filiala Săcele în luptă cu Covidul!
Dacă nu intervenea poliția, pânâ la ora asta se descoperea şi vaccinul! | 4 |
stiri_satirice_img | a6YIGWARFZRxDZhA7GHmso4fCFuS-satirice_microchip_45.jpg | 1112 de cazuri noi în ultima zi. În ritmul ăsta, îl băgăm pe Bill Gates în faliment!
Muncesti o viata sa faci 110 miliarde de dolari, si hop, intr-o vara se duc toti banii pe cipurile infectatilor din România!
@Mihai A. | 4 |
stiri_satirice_img | a8Au0hWn7l9_Sg3RE.smIutg9eRy-satirice_vaccin_363.jpg | Nu vă mai vaccinați copiii! Dați-le niște țuică și nu mai au nici pe dracu!
Nu vă mai vaccinați copiii, dați-le niște țuică de prune, naturală, ecologică! Îi imunizează de toate boalele. Eu l-am vaccinat pe al meu, că am aflat mai târziu de faza cu țuica, dar dacă știam nu-l mai vaccinam. (Răzbunarea Căpșunarului) | 4 |
stiri_satirice_img | a8JQaLoWFoLsvWRuhoNhNq3WJ6Bm-satirice_5G_16.jpg | Alt geniu: preşedintele Consiliului Județean Iaşi şi-a dat găuri în mască. Să-i spună cineva că pe acolo poate intra 5G-ul!
Doamne-ajuta. Ajuta sa-si mai revina lumea asta, ca ralitatea a devenit atat de amuzanta incat va fi din ce in ce mai greu sa produci umor pe fictiune. Se va merge in curand doar pe umorul involuntar. | 4 |
stiri_satirice_img | a8NUgzZ9UhWBzjPnQeghwwRn.T4u-satirice_hybrid_19.jpg | Cunoscutul reptilian, mason şi iluminat Bill Gates, proaspăt ales lider al Noii Ordini Mondiale, îl atacă fără milă pe antecesorul său, George Soros, acuzându-i manopera neglijentă şi lipsa de pricepere în domeniul informaticii fine. „Nţ, nţ, nţ”, a ţâţâit Bill Gates. „Cine-a pus cipuri aici înainte n-a fost meşter bun. Uitaţi, din trei termometrizări, două cipuri s-au fixat aiurea. Scrie pe ele clar, ‘a se cipa în frunte’, da’ dacă te uiţi pe stradă în România, vezi oameni cu cipuri în ţâţă, în coapsă…” „În plus, frecvenţa la’ juma’ de cipuri e complet pe lângă. Ăsta nu-i 5G, doamnă, e maximum 4G jumate. V-a dat o ţeapă de zile mari, să moară ce-am pe casă”, şi-a continuat Bill Gates tirada la adresa lui Soros, scărpinându-se în părţile dorsale ale salopetei masonice. Şeful Microsoft a adăugat că trebuie să mai cipăm o dată şi n-o să fie ieftin, dar măcat o să fie o treabă făcută bine. | 4 |
stiri_satirice_img | a95SPNhk3L_5nhhtITzPLdBEGIPy-satirice_microchip_7.jpg | Un cetățean se plânge că persoanei responsabile cu termoscanarea și microciparea i-a tremurat mâna și i-a implantat două cipuri înainte să intre în secția de vot. Și deși alegătorul ar fi vrut să rămână cu un singur cip, acest lucru a fost imposibil – cipurile sunt proiectate astfel încât să nu poată fi scoase sub nicio formă. Și nu e singurul incident de acest tip. Într-o secție de vot din Gorj s-au terminat încă de la ora 12:00 cipurile, motiv pentru care secția a fost închisă temporar. ”Acestea sunt instrucțiunile de la centru, dacă nu mai putem microcipa alegătorii, oprim totul până la remedierea problemei”, a explicat președintele secției de votare. Bill Gates a dat însă asigurări că el a trimis destule cipuri și că aceste probleme nu au legătură cu el. ”Eu m-am pregătit și pentru o prezență de 100%, am trimis în România destule cipuri ca să ajungă pentru toți alegătorii. Probabil s-a furat din ele, altfel nu-mi explic cum la o secție s-au putut termina atât de repede”, a spus miliardarul american. | 4 |
stiri_satirice_img | a9azXRJgxIfIUVnT81SMOmiRsRCW-satirice_5G_0.jpg | Cel mai înalt for de cultură și știință din România, simbol al spiritualităţii, forum al consacrării, spaţiu al cercetării fundamentale, Academia Română a anunțat că va anunța mâine pentru toți românii care este pluralul de la „pască”. „Acest plural este rodul unei munci de peste trei ani de zile a specialiștilor noștri în lingvistică”, a declarat mândru președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop. Anunțul este așteptat cu sufletul la gură de numeroși bolnavi mintal din România care nu pot cere două păști la magazin sau la biserică pentru că nu știu care este pluralul de la pască și, dacă-l aud, li se pare ciudat, tocmai pentru că-s bolnavi mintal. Cel mai probabil decizia nu-i va mulțumi pe toți și la fel ca în cazul scrierii cu „î” din „a” va mai exista o sectă care va face invers, doar ca să enerveze pe toată lumea. Totodată Academia a anunțat că după acest imens efort, membrii acesteia se vor reîntoarce în hibernare, urmând să mai iasă o dată pe an din bârlog să-și încaseze indemnizațiile și șpăgile, să poată mânca căcat pe tema radiațiilor din antene 5G sau ce alte comunisme mai au ei pe-acolo. | 4 |
stiri_satirice_img | a9mfHci5NAHY87rbzA.B3CW21mvm-satirice_hybrid_37.jpg | Bill Gates a lansat un vaccin cu cip care arată mereu temperatura 37 cu 3, ca să nu ne mai lase să intrăm la Kaufland!
Si alte magazine și să murim de foame noi!
@Răsboiul | 4 |
stiri_satirice_img | aAhFahhOU.xaOBl_G6CkYRWSZA8G-satirice_vaccin_345.jpg | Putin anunță că Rusia a obținut primul vaccin anti-Covid din lume. Printre efectele adverse se numără și căderea de la etaj!
@George C.
Altă problemă cu vaccinul reusesc e că îti poate lăsa un semn în locul unde e administrat. Adică o gaură mare în cap. | 4 |
stiri_satirice_img | aaJoJKBAm3dSyeV.x8S_35yVaXg8-satirice_hybrid_11.jpg | De-asta e miliardar! Geniul lui Bill Gates s-a văzut încă o dată, din prima zi a anului, după ce cunoscutul lider al Ocultei Mondiale a anunțat că a fost finalizată microciparea tuturor românilor. Se pare că cipurile nu erau în vaccin, ci în Triferment, și toți românii au luat în ultima săptămână cel puțin o pastilă. Ce e mai crud e că românii oricum ar fi acceptat să devină marionetele lui Bill Gates, doar-doar mai scapă de durerea de ficat provocată de atâtea mâncăruri grele, dar și de șuvoaiele de alcool de proastă calitate, pe care le bagă în ei de așa-zisele sărbători. Bill Gates spune că cipurile funcționează la capacitate normală și românii deja și-au făcut planuri să cumpere o groază de diverse căcaturi în 2021, așa că după ce cobaii au fost vaccinați se va trece la vaccinarea occidentalilor, doar că la ei se va face cu caviar. Experiementele pe români nu s-au terminat, urmează a doua doză, de Paști, când se vor băga noile cipuri din Triferment și nonoroboții care vor face întreținerea tehnică. | 4 |
stiri_satirice_img | aAl96wC5wZ5bR0DncnQR6x4Wex54-satirice_vaccin_328.jpg | Andi Moisescu a ajuns la terapie intensivă din cauza vaccinului anti-Covid: a căutat "vaccin anti-Covid" pe Google şi l-a prins nevasta!
Din fericire, acum se afla in afara oricarui pericol, motiv pentru care va mai fi tinut acolo. | 4 |
stiri_satirice_img | aaMTHPQ3J1hB6b8IOinHQME3K2ri-satirice_5G_14.jpg | Avocata Şoşoacă despre partajul lui Bill şi Melinda Gates: "Împart 5G-ul şi rămâne fiecare cu câte 2,5G!"
@Pan Jerkoffsky
Sosoaca: "Ce ma bucur! Avantaj dacii liberi. Sa vedeti ce radem la partaj, cand se va alege fiecare cu cate 2,5G. O sa ramana amaratul fara casa, o sa vina sa doarma la noi in tunel…" | 4 |
stiri_satirice_img | aAQhEmL07gLFeOXDK71B9VLg7waa-satirice_microchip_11.jpg | Acum e mult mai ușor să afli dacă Bill Gates ți-a implantat un cip în cap sau nu. Un agent FBI care lucrează sub acoperire în corporația diabolică a lui Bill Gates a dat peste un document secret care spune că un efect cert al implantării cipului este faptul că dimineața îți amintești perfect ce-ai visat peste noapte. Agentul FBI a descoperit și alte lucruri tulburătoare: de exemplu, cu cât persoana microcipată se gândește mai mult la cip sau la Bill Gates, cu atât puterea și raza de acțiune a cipului crește. Practic, toți neuronii preocupați cu prezența cipului sau de Bill Gates ajung sub controlul cipului, astfel că acesta va pune stăpânire pe toate gândurile și ideile persoanei microcipate. Din fericire sunt și câteva vești bune. Agentul FBI a descoperit documente din care reiese că microcipul lui Bill Gates are anumite slăbiciuni. Dacă persoana microcipată își montează câte-un magnet la fiecare tâmplă și îi ține acolo pentru 7 zile, cipul de dezactivează. La fel, dacă stai cu capul sub apă, inclusiv în cadă, timp de 5 minute, apare un scurtcircuit care dezactivează cipul. | 4 |
stiri_satirice_img | aaRZrdPX4izRKdkcV5nYQ6AzyRQ8-satirice_5G_23.jpg | Cum, fată, să lucrezi în IT şi să fii împotriva 5G???
@Radu M.
Ceapa mă-tii, Bill Gheițe, că nu mai ştie lumea ce e bine şi ce e rău din cauza ta!
Ciorăpeli pentru toată lumea, inclusiv pentru gleznuțele goale, Ep. 2: | 4 |
stiri_satirice_img | aatUOvqNEEJ.OhSWR6f1ZzesoLWC-satirice_hybrid_15.jpg | • Când purtăm sandale, trebuie să avem şi ciorapi pe dedesubt ca să ne ferim de radiaţiile electromagnetice;• Unghiile nu se taie niciodată! Reptilienii adună resturile de unghii ca să-şi refacă solzii;• Scamele trebuie neapărat lăsate în buric. Altfel, fix pe acolo ţi se implantează cipuri;• Când comanzi şaorma, nu cere niciodată “cu de toate”. Trebuie să enumeri cu grijă ingredientele, să nu cumva să îţi bage cipuri, vaccin sau antene 5G;• Administratorul îţi trece 2 persoane la întreţinere deşi ştie foarte bine că colegul tău de cameră e o hologramă;• Bill Gates şi Elon Musk sunt de fapt aceeaşi persoană: George Soros;• Toată vara a fost plin de BMW-uri pe munte pentru că au pornit ăştia magnetul lui Henri Coandă din Bucegi;• Noaptea zboară prin oraş elicoptere negre care fac curent şi de-aia te doare capul când bei;• Săpunul e conceput special să-ţi subţieze pielea, ca să intre radiaţiile mai uşor;• Ghena trebuie înfundată, să nu poată urca reptilienii să-ţi sugă sângele. | 4 |
stiri_satirice_img | aAxoMeSbl3MDaLOr9N2pWpJeiWF8-satirice_vaccin_346.jpg | Ruşii dezvăluie cum au obținut vaccinul anti-Covid: "Am mai distilat vodca o dată!"
@Cornel S.
Asta nu inseamna ca se va renunta total la mai vechiul tratament naturist pe baza de cadere de la geam. | 4 |
stiri_satirice_img | ab3dNw2dmKGlHiHK565ppCT1ua6q-satirice_microchip_9.jpg | Toate porțile de securitate de la magazinele de haine piuie când treci, deși n-ai furat nimic azi; Dacă zornăie când dai din cap, e posibil să ai o grămadă de cipuri; Poţi să te joci Snake când închizi ochii? Probabil ai cipuri în creier încă din ‘99; Atunci când clipeşti se schimbă canalul la televizor; Ai dureri insuportabile de cap când îşi încălzeşte vecinul crenvurşti la microunde; Atunci când eşti obosit îţi vine să sugi cablul de la o baterie externă; Treci pe lângă frigider şi sar magneţii pe tine? E destul de clar că eşti cipat; Visezi noaptea numai spam de la LinkedIn; Casierul de la Mega te întreabă “Cash, card sau cap?”; Când pui mâna pe o halbă de bere, se încălzeşte instantaneu de la radiaţii. | 4 |
stiri_satirice_img | aBDXfDaTBSAjsy28ZdeRV08YTMqy-satirice_5G_19.jpg | După ce i s-au îmbolnăvit atâtea vedete de Covid, Antena 1 îşi schimbă numele în Antena 5G!
Bill Gates vrea sa achizitioneze toate Antenele lui Voiculescu si chiar a inceput sa caute pe net cine e Basescu s ce rele a facut. | 4 |
stiri_satirice_img | abFBWglJziC6y2FMcr1mEvvfTTsy-satirice_hybrid_10.jpg | Un simplu zvon a dus procentul românilor care spun că au de gând să se vaccineze la peste 97%. Pe grupurile de WhatsApp sau Facebook unde discută de regulă conspiraționiștii și anti-vacciniștii între ei a început să circule zvonul că toate persoanele vaccinate vor putea fi scoase de la întreținere. „De Covid nu mi-e frică, că e o simplă răceală făcută ca să ne microcipeze, dar plata întreținerii e boală grea, pentru așa ceva chiar merită să mă vaccinez. Mă vaccinez și o dată pe lună, dacă de asta e nevoie ca să fiu scos de la întreținere“, spune Geo Lemandroi, un conspiraționist bucureștean. Totuși, încă mai sunt câțiva conspiraționiști care n-au de gând să se vaccineze, deși își doresc și ei să fie scoși de la întreținere. „Există riscul ca acest vaccin să te facă invizibil, altfel nu văd cum ai putea scăpa de întreținere cu el. Iar după ce devii invizibil vine Bill Gates și-ți trece casa pe numele lui“, se tem aceștia. | 4 |
Subsets and Splits