kurdish
stringlengths
1
2.11k
turkish
stringlengths
1
2.14k
Berîya rûniştinê Cîgirê Koma AKPê Bulent Turan daxuyanî da û got: ‘Serokwezîr, alîkarên serokê giştî endamên MKYKê jî tê de 316 parlementerên AKPê wê tevlê hilbijartinê bibe.’
Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili teklifin kabul edilmesinden sonra AKP’li milletvekilleri sonucu alkışlarken, HDP’li milletvekilleri de AKP’li milletvekillerini alkışlayarak tepki gösterdi.
HDP jî wê beşdar bibe
376 oyla kabul edildi
HDPê jî daxuyand ku wê beşdarê rûniştinê bibin û di hilbijartinê de ew dê dengên ‘na’yê bidin.
531 kişi oy kullandı. Teklif 376 kabul, 140 ret, 5 çekimser, 7 boş, 3 geçersiz oyla kabul edildi.
Qanûna 83. ji bo demekê neyê bikaranîn
TEKLİFİ GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Qanûna 83. de derbarê parêzbendiyan de wiha tê gotin: ‘Parlamentereke ku beriya an piştî hilbijartinê eger sûcek kiribe jî, bêyî biryara meclisê nabe ku ku were binçavkirin, dadkirin û girtin.’
Oylamada 367’nin üzerinde oy çıktığı için teklif referanduma gitmeyecek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onaylamasının ardından Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla yürürlüğe girecek.
Deng dê çawa bên dayin?
50 HDP’li hakkında fezleke var
Divê di navbera du dengdanan de ya kêm 48 siet biborin.
Meclis’te 138 milletvekili hakkında fezleke bulunuyor.
AKPyê 316 parlamenter hene û ev hejmar têra guhertina makezagonê nake. Divê CHP an jî MHP piştgiriya wê bike.
Bu milletvekillerinin 27'si AKP, 51'i CHP, 50'si HDP, 9'u MHP üyesi. Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka hakkında da fezleke var.
Biryara li ser teklîfa guhertina makezagonê piştî du dengdanan tê dayin.
138 milletvekili hakkındaki toplam dosya toplam sayısı ise 667.
Piştî dengdanan heke ji nîvê dengan zêdetir denbên erênî hebin guhertin dikare bê kirin.
Dosyaların 46'sı AKP, 192'si CHP, 405'i HDP, 20'si MHP milletvekillerine, 5'i Aylin Nazlıaka'ya ait.
Da ku bêyî referandumê biryar bê standin dive 367 deng bêne standin.
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında da fezlekeler var.
Wêne - fîlma ''Welatê Soroyan''
"Saroyan Ülkesi" filminden...
Platforma Sînemayê ya Tirkiye û Ermenîstanê da zanîn ku ew ê ji bo belgefîlm û kurtefîlmên wan kesên li herdu welatan an jî li penaberîyê, piştgiriyê bide.
Ermenistan Türkiye Sinema Platformu (ETSP) Ermenistan'dan, Türkiye'den ve iki ülkenin diasporalarından kısa filmcilere ve belgeselcilere ortak yapıma uygun projelerle ETSP Proje Geliştirme Atölyesi'ne başvurmaya çağırdı.
Platform dixwaze ew kesên eleqedar serî li atolyeya wan bide.
ETSP’nin atölyesi 12. Altın Kayısı Film Festivali sırasında 11-13 Temmuz 2016 tarihleri arasında gerçekleştirecek.
Atolye dê li rojên 11-13ê Tîrmehê li dema Festîwala Qeysiya Zêrîn çêbibe.
İki günlük atölye çalışması eğitimler, bire bir toplantılar ve proje sunumlarını içeriyor.
Xelat: 7.500 Euro
7500 euro ödül
Lijneyeka navneteweyî dê 10 fîlman ji bo atolyeyê hilbijêrin.
Atölye için seçilecek 10 kısa film ve belgesel projesi uluslararası jüri tarafından değerlendirilecek.
Yek ji wan fîlmên hatîn hilbijartin dê xelata 7.500 euro bistîne.
Jürinin atölye sonundaki değerlendirmesiyle seçilen bir proje 7500 euro ödül kazanacak.
Yekîtiya Ewropayê jî piştgiriya vê projeyê dike.
Bu yılki ödül, Avrupa Birliği tarafından destekleniyor.
Yên ku dixwazin serî li atolyeyê bidin, divê heta 15ê Hezîranê serî li atolyeyê bide.
Atölyeye başvuru için son tarih 15 Haziran 2016.
Heta niho nêzîkî 100 sînemaçêkeran serî li atolyeyê daye. (YY/MB)
Platform bugüne kadar 100’e yakın Türkiyeli ve Ermenistanlı sinemacıyı fiziken buluşturdu. (YY)
Encama dengdana ku ji no bijartina serokê giştî hatkirin, ji hela Bekir Bozdag ve hat diyarkirin. Bozdag diyar kir ku ji 1411 dengên hatine bikaranîn de 6 jê betal bûne û Binalî Yildirim bi 1405 dengan weke serokê giştî hatiye bijartin.
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) 2. Olağanüstü Kongresi’nde genel başkanlık için tek aday olan Binali Yıldırım, geçerli oyların tamamını alarak AKP’nin üçüncü genel başkanı seçildi.
Ji HDPê re dawetiye nehat şandin
TIKLAYIN - BİNALİ YILDIRIM KİMDİR?
AAyê ragihand ku rêveberiya AKPê ji konsulxaneyên Misir, Îsraîl, Sûrî, Bangladeş û Rûsyayê, ji partiyan jî tenê ji HDPê re dawetiye neşandine.
Açıklamayı yapan divan başkanı Bekir Bozdağ, 1470 delegeden 1411 delegenin oy kullandığını, altı oyun geçersiz sayıldığını belirtti.
Piştî kongre dest pê kir, ewil Ahmet Davutoglu paşê jî Binalî Yildirim axavtin kirin.
Bozdağ, Binali Yıldırım'ın 1405 oy ile AKP'nin yeni genel başkanı olduğunu duyurdu. (EKN)
Davutoglu: Ez acizbûna we dibînim
* Fotoğraf: Murat Kaynak / AA
Derbarê qedexeya ku li navçeya Sûrê ya Amedê didome de, careke din guhertin hat kirin.
Diyarbakır’un Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasağında bir kez daha değişiklik yapıldı.
Qaymeqamtiya Sûrê roja Şemiyê li ser rûpela xwe ya fermî de bi daxuyaniyek ragihand ku li 14 kolanên navçeyê ku ji 11ê Kanûnê vir ve lê qedexe hebû, hatiye rakirin.
Sur Kaymakamlığının resmi internet sitesinden Cumartesi günü yapılan duyuruda bu mahallelerde 11 Aralık 2015’te sokağa çıkma yasağı ilan edildiği, üç mahalledeki 14 sokakta, 22 Mayıs, sabah 08:00’den itibaren yasağın kaldırıldığı belirtildi.
Li 3 taxan 14 kolan
3 mahallede 14 sokak
Kolanên ku lê qedexe hatiye rakirin wiha ne:
Sur’da şu mahalle ve sokaklarda yasak kaldırıldı:
-Li taxa Savaşê: Dokumculer, Deger, Dicle, Biyikli Mehmetpaşa, Çiçekçi.
* Savaş Mahallesinde, Dökümcüler Sokak’ın No:28’e kadar olan kısmı, Değer Sokağın tamamı, Dicle Sokağın tamamı, Bıyıklı Mehmetpaşa Sokağın; Dicle Sokak ile Çiçekçi Sokak ile kesiştiği yere kadar olan kısmı.
,
,
-Li taxa Dabanogluyê: Arman, Kadi Cami, devera Dibistana Yavuz Sultan Selim, Yigit Ahmet, Develi, Ibrahim Bey, Yukari Karataş, Çakmak Sokak.
* Dabanoğlu Mahallesinde, Arman Sokağın tamamı, Kadı Camii Sokak; Yavuz Sultan Selim İlkokulu kesişiminden Kadı Camine kadar olan kısmı, Çakmak Sokağın tamamı, Yiğit Ahmet Sokağın tamamı, Develi Sokağın tamamı, İbrahim Bey Sokağın tamamı, Yukarı Karataş Sokağın tamamı, Dabanoğlu 2 Sokağın tamamı, Dabanoğlu Sokak; Çakmak Sokak kesişiminden İbrahim Bey Camiine kadar kısımı
-Li taxa Fatihpaşayê: Navbera kolanên Dikerhane û Sogutlu.
* Fatihpaşa Mahallesinin Direkhane Sokağın Söğütlü Sokak girişine kadar olan kısmı.
Derbarê qedexeya li Sûrê de 9 'guhertin'
Sur’da yasağa 9 "uyarlama"
Li taxên Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabaoglu, Hasirli, Cemal Yilmaz, Savaş û li cadeya Gaziyê di 2ê Kanûnê de qedexe hat îlankirin. Di 11ê Kanûnê de 17 saet navber dan qedexeyê û piştre qedexeya li wan cihan dewam kir.
Suriçi’ndeki Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş Mahallelerinde ve Gazi Caddesi'nde 2 Aralık 2015’te ilan edilen yasağa 11 Aralık’ta 17 saatliğine ara verildi.
Di 14ê Kanûnê de li 6 taxan û cedeyak din jî derketina derve hate qedexekirin.
14 Aralık 2015’te altı mahalle ve bir caddede daha yasak ilan edildi.
Qedexe di 30ê Kanûna2015an de li cadeya Gaziyê bi dawî bû, lê li taxên Cevatpaşa, Savaş, Hasirli, Cemal Yilmaz, Dabanoglu, Fatihpaşa û Savaşê dewam kir.
Gazi Caddesi'nde yasak 30 Aralık 2015'te sona ererken, Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde yasak devam etti.
Di 27ê Çileyê de qaymeqamtiyê ragihand ku li taxên Abdaldede, Alipaşa, Lalabey, Suleyaman Nazif û Ziya Gokalpê derketina derve hatiye qedexekirin.
27 Ocak 2016’da kaymakamlık, Suriçi’nde bulunan Abdaldede, Alipaşa, Lalebey, Süleyman Nazif ve Ziya Gökalp Mahalleleri ile Melikahmet Caddesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.
Piştî ku di 3ê Sibatê de li taxên Kebir, Nebi, Iskenderpaşa û Melikahmetê jî derketina derve hat qedexekirin, li navçeyê tu cih nema kul ê qedexe tine be.
3 Şubat 00:00’dan itibaren de Camii Kebir, Camii Nebi, İskenderpaşa ve Melikahmet mahallelerine getirilen yasakla ilçenin tamamı yasaklanmış oldu.
Navê wê ji Sûrên Amedê tê.
Kaymakam: Dr. Memduh Tura
(AS)
(AS)
* Wêne: Şukru Gunduz, Kaan Bozdogan- Amed / AA
* Fotoğraflar: Şükrü Gündüz, Kaan Bozdoğan – Diyarbakır / AA
Cîgirê Koma HDPê Çaglar Demirel li meclisê civîna çapemeniyê li dar xist û bangê li parlementerên CHPê kir ku li dijî rakirina parêzbendiyan de bila îmze bidin ku serî li Dadgeha Makezagonê were kirin.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerine dokunulmazlıklarla ilgili anayasa teklifi değişikliği kanununu Anayasa Mahkemesi’ne götürmek için imza vermesi çağrısı yaptı.
Ji bo serlêdana komane li Dadgeha Makezagonê were kirin, divê herî kêm 110 parlementer îmze bidin. Hejmara parlementerên HDPê 58 e. Divê 52 parlementerên din jî imze bidin ku serlêdana komane pêk were.
Anayasa Mahkemesi'ne toplu başvuru için ise 110 vekilin imzası gerekiyor. HDP’nin vekil sayısı 58 olduğu için 52 vekilin imzasına daha ihtiyacı var.
‘Ji bo îmzeyan em bang li wicdanan dikin’
"İmzaların tamamlanması için vicdanlara sesleniyoruz"
Îdrîs Balukên bertek nîşanî Kiliçdaroglu da
Baluken'den Kılıçdaroğlu'na tepki
Cîgirê Koma HDPê û Parlementerê Amedê Îdrîs Baluken bertek nîşanî Serokê Giştî yê CHPê Kemal Kiliçdaroglu da û wiha got:
İdris Baluken, bazı milletvekilleri ile Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nde yaptığı ziyarette, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na tepki gösterdi.
‘Em dizanin ku gelek parlementer, ji feraseta CHPyê ya li hemberî teklîfa derbeyê, aciz e. Nêzî 100 parlementeran vê yekê li kampa Antalyayê anine ziman û nîqaşên dijwar jî pêk hatine. Ew hevalên ku ji vê yekê aciz in, ji me re ragihandin ku derbarê serlêdana îtiraza ji bo betalkirina madeya rakirina parêzbendiyan de; wê piştgiriyê bidin me. Lêbelê derbarê vê mijarê de Kiliçdaroglu parlementeran tehdît kiriye û ev yek jî teqlîda Erdogan bi xwe ye.’
"CHP'nin bu darbe teklifiyle ilgili tutumundan rahatsız olan çok sayıda milletvekilinin olduğunu biliyoruz. 100'e yakın milletvekilinin Antalya kampında da bu konuyu gündeme getirdiklerini ve çok sert tartışmaların yaşandığını biliyoruz. Bu rahatsızlığını dile getiren milletvekilleri arkadaşlar Anayasa Mahkemesi'ne anayasa aykırı bu madenin iptal edilmesi için başvurmayı düşündüklerini bize illettiler. Ancak bu konuda Sayın Kılıçdaroğlu'nun milletvekillerini tehdit etmesi tam bir Erdoğan taklidine başvurma yöntemidir.
Derbarê 4 kesên ku di çarçoveya ji bo Ozgur Gundemê kampanyaya piştgiriyê de nobeta weşanê girtibûn; lêpirsîn dan destpêkirin.
Özgür Gündem ile dayanışma amacıyla başlatılan "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına destek veren beş kişiye daha soruşturma açıldı.
Ligel Mudirê Weşanê Înan Kizilkaya û Faruk Eren, Ertugrul Mavioglu, Ayşe Duzkan ku ji bo weşana Ozgur Gundemê nobeta piştgiriyê girtibûn îro çûn îfade dan.
Haklarında, soruşturma açılan, kampanyaya destek veren nöbetçi genel yayın yönetmenlerinden Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, Ayşe Düzkan ile Özgür Gündem Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya bugün ifade verdi.
Ji xeynî Mavioglu, Duzkan û Eren; derbarê Melda Onur û Mustafa Sonmez de jî lêpirsîn hatibû vekirin.
Mavioğlu, Düzkan ve Eren’in haricinde nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapan Melda Onur ve Mustafa Sönmez’e de soruşturma açılmıştı.
25 nûçeyên weşandî kirin hinceta lêpirsînê
5 Yayın Yönetmenine 25 haberden soruşturma
Faruk Eren - 3 nûçeyên weşandî (5ê Gulanê): ‘POH li Şirnexê di bin enkazê de man’, ‘Çalakiyên gêrilayan didomin’, ‘Wêrankirina li Cizîrê didome’.
* Faruk Eren hakkında 5 Mayıs tarihli gazetede yer alan “Şirnex’te PÖH’ler Enkaz Altında”, “Gerilla Eylemleri Sürüyor” ve “Cizir’de Yıkım Sürüyor” başlıklı üç haber;
Ayşe Duzkan - 5 nûçeyên weşandî (8ê Gulanê): ‘Mexber heye lê Rozerîna min tine’, ‘Tax bi tax berxwedan’, ‘Berxwedan di roja 56.’, ‘Li Nisêbînê 5 wesayît hetin derbkirin’, ‘Nû Jîn li Enqereyê hat nîşan dan’.
* Ayşe Düzkan Hakkında, 8 Mayıs tarihli gazetede yer alan “Mezar Var Rozerinim Yok”, “Mahalle Mahalle Direniş”, “Direniş 56’ıncı Gününde”, “Nisabin’de 5 Araç Darbelendi” ve “Nu Jun Ankara’da Gösterildi” başlıklı beş haber;
Mavioglu - 6 nûçeyên weşandî (10ê Gulanê): ‘Gelê Sûrê li dijî qesba dewletê berxwe dide’, ‘HPG: Divê gelê me li hemberî provakasyonê hişyar be’, ’20 tîmên taybet jiyanên xwe ji dest dan’, ‘Ahmet Davutoglu Hezîranê nedît, Recep Tayyîp Erdogan jî dê Cotmehê nebîne’.
* Mavioğlu'na gazetenin 10 Mayıs nüshasındaki "Davutoğlu'nu Direniş Devirdi", "Mücadelenin İzi Silinmesin", "Surlular Devlet Gaspına Direniyor", "HPG; Provokasyonlara Karşı Halkımız Duyarlı Olmalı", "20 Özel harekatçı Öldü" ve "Ahmet Davutoğlu Haziran'ı Göremedi, Recep Tayyip Erdoğan Kasım'ı Göremeyecek" başlıklı altı haber;
Mustafa Sonmez - 8 nûçeyên weşandî (11ê Gulanê): ‘Ew çiqas wêran bikin em dê ew qas ber xwe bidin’, ‘Em minetdarên wan in’, ‘Tu dîktador heta dawîye namîne’, Şer gurtir bû, windahî zêde bûn’, ‘HPG: Herî kêm 20 leşkeran jiyana xwe ji dest dan’, ‘Ji Qamişloyê piştgirî bo berxwedana Nisêbînê’, ‘Hêzên demokratîk bila ji bo berxwedanê amade bin’, ‘Erdogan na, berxwedana YPSê Davutogluyê xist’.
* Mustafa Sönmez hakkında 11 Mayıs tarihli gazetede nüshasındaki “Onlar Yıktıkça Direnişi Kazanacağız”, “Onlara Minnettarız”, “Hiçbir Diktatör Sonsuza Kadar Kalmaz”, “Savaş Şiddetlendi, Kayıplar Arttı”, “HPG: En Az 20 Asker Öldü”, “Qamislo’dan Nisebin Direnişine Destek”, “Demokratik Güçler Direnişe Hazır Olsun” ve “Davutoğlu’nu Erdoğan Değil YPS Direnişi Götürdü” başlıklı sekiz haber;
Hinceta lêpirsînan ‘propagandaya rêxistinê’ ye
Mavioğlu: 2013'te bu haberlere soruşturma açılmıyordu
Parêzerê Ozgur Gundemê Ozcan Kiliç daxuyanî da bianetê û ji xeynî wan 5 kesan; dê derbarê Eşber Yagmurdereli, Ragip Duran, Ahmet Abakan, Omer Agin, Nurcan Baysal de jî lêpirsîn were vekirin.
Kendilerine haber toplantısına katılıp katılmadıklarını, haberler hakkında soruşturma olup olmadığının sorulduğunu söyleyen Mavioğlu, “10 Mayıs tarihli gazetedeki 5 ayrı haber nedeniyle hakkımda soruşturma başlatmışlar. Polis tutanağı üzerinden savcıya gelen bilgilerden oluşan bir soruşturma” diyerek şöyle devam etti:
Parêze Kiliç ragihand ku bi hinceta ‘propagandaya rêxistinê’ lêpirsîn hatiye vekirin.
"Soruşturma açacaklar diye meslekten vazgeçemeyiz"
Nobeta ji bo weşana Ozgur Gundemê ku di 3ê Gulanê de ji hêla Hevserokên Cemiyeta Rojnamegerên Azadîxwaz Nevin Erdemir û Hakki Boltan ve hat destpêkirin, heta niha Melda Onur, Ertugrul Mavioglu, Eşber Yagmurdereli, Erol Onderoglu, Ayşe Duzkan, Fehim Işık,Yıldırım Turker, Mustafa Sonmez, Faruk Eren, Ahmet Abakay, Celal Başlangiç, Ugur Guç, Nurcan Baysal, Ragip Duran, Mehmet Guç, Beyza Ustun, Celalettin Can, Sebahat Tuncel ile Ugur Karataş û Oncu Akgul jî pêk anîye . (EA/YO)
3 Mayıs’ta Özgür Gazeteciler Cemiyeti Eş Başkanları Nevin Erdemir ve Hakkı Boltan’ın başlattığı nöbeti, bugüne değin Melda Onur, Ertuğrul Mavioğlu, Eşber Yağmurdereli, Erol Önderoğlu, Ayşe Düzkan, Fehim Işık, Yıldırım Türker, Mustafa Sönmez, Faruk Eren, Ahmet Abakay, Celal Başlangıç, Uğur Güç, Nurcan Baysal, Ragıp Duran, Mehmet Güç, Beyza Üstün, Celalettin Can, Sebahat Tuncel ile Uğur Karataş ve Öncü Akgül sürdürdü. (EA)
Serokê giştî yê AKPyê, lîsteya hikûmeta 65ê da Recep Tayyip Erdoganê serokkomar.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Binali Yıldırım, 65. hükümetin Bakanlar Kurulu listesini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sundu.
Dîwana Wezîran
Yeni kabine
Di lîsteya hatî eşkerekirin de bi tenê navê jinekê heye û digel vê yekê navê 26 mêran hene.
Binali Yıldırım'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunduğu yeni kabinede 1 kadın ve 26 erkek bulunuyor.
Serokwezîr: Binali Yildirim
Başbakan: Binali Yıldırım
Cihgirên Serokwezîrî: Nurettin Canikli, Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Tugrul Turkeş, Veysi Kaynak
Başbakan Yardımcıları: Nurettin Canikli, Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Tuğrul Türkeş, Veysi Kaynak
Wezîrê Karên Navxweyî: Efkan Ala
İçişleri Bakanı: Efkan Ala
Wezîrê Karên Derve: Mevlût Çavuşoglu
Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu
Wezîrê Dadê: Bekir Bozdag
Adalet Bakanı: Bekir Bozdağ
Wezîrê Aborîyê: Nihat Zeybekçi
Ekonomi Bakanı: Nihat Zeybekçi
Wezîrê Perwerdeya Neteweyî: İsmet Yılmaz
Milli Eğitim Bakanı: İsmet Yılmaz
Wezîrê Saxlemiyê: Recep Akdag
Sağlık Bakanı: Recep Akdağ
Wezîrê Karî: Sûleyman Soylu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Süleyman Soylu
Wezîrê Derdor û Bajarvaniyê: Mehmet Ozhaseki
Çevre Şehircilik Bakanı: Mehmet Özhaseki
Wezîrê Enerjî û Çavkaniyên Xwezayî: Berat Albayrak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Berat Albayrak
Wezîrê Çand û Tûrîzmê: Nabi Avcı
Kültür ve Turizm Bakanı: Nabi Avcı
Wezîrê Maliyê: Naci Agbal
Maliye Bakanı: Naci Ağbal
Wezîrê Veguhestinê: Ahmet Aslan
Ulaştırma Bakanı: Ahmet Aslan
Ezîrê Çandinî, Xurek û Ajalvaniyê: Faruk Çelik
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Faruk Çelik
Wezîra Mlabat û Polîtîkayên Civakî: Fatma Betûl Sayan Kaya
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Fatma Betül Sayan Kaya
Wezîrê Yekîtîya Ewropayê: Omer Çelik
AB Bakanı: Ömer Çelik
Wezîrê Zanist, Pîşesazî û Teknolojiyê: Faruk Ozlû
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Faruk Özlü
Wezîrê Werzîşê û Ciwanan: Akif Çagatay Kılıç
Gençlik ve Spor Bakanı: Akif Çağatay Kılıç
Wezîrê Gumrik û Bazirganiyê: Bûlent Tûfenkçi
Gümrük ve Ticaret Bakanı: Bülent Tüfenkçi
Wezîrê Geşepêdanê: Lûtfû Elvan
Kalkınma Bakanı: Lütfi Elvan
Wezîrê Daristanan û Karên Avê: Veysel Eroglu
Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu
Wezîrê Parastinê: Fikri Işık (EKN/ÇT/MB)
Milli Savunma Bakanı: Fikri Işık
* Wêne: Kayhan Ozer - AA / Enqere
* Fotoğraf: Kayhan Özer - AA / Ankara
Fertîwala Beyoklûyê ya îsal dê bi hevkariya bi sedan xwedanên mekanan pêk bê. Mijara ji bo festîwala îsal ‘’jiyana bi hev re’’ ye.
Bu yıl düzenlenen Beyoğlu Festivali ile Beyoğlu’ndaki yüzlerce mekan ilk defa bir araya gelerek geniş katılımlı bir kültür sanat organizasyonuna imza atıyor. 25-29 Mayıs 2016 tarihleri arasında düzenlenen, geniş işletmeci ve sanatçı katılımlı organizasyonun ana teması “Birlikte Yaşam Festivali” olarak belirlendi.
Bi hevkariya bi sedan cihan û bi piştevanî û hevkariya bi sedan xwediyên mekanan pêk tê.
Esnaf Dayanışması anlayışı ile yüzlerce Beyoğlu işletmecisi bir araya gelerek ülkenin eğlence ve kültür merkezi Beyoğlu için ilk kez geniş kapsamlı bir festival düzenledi.
‘’Em li Beyoglûyê dijîn, em ê xweşiyên wê nîşan bidin’’
Festivale 133 mekan ve 19 kültür sanat merkezi ile kitabevi destek veriyor.
Komîteya hevkariyê gotiye:
"Beyoğlu'nda Yaşıyoruz, Beyoğlu'nu Yaşatıyoruz"
‘’ Armanca me ew e, em bi BeyoglûFestê dewlemendiya çandî û dîrokî bi berhemên wê re nîşan bidin. Em ew kesên ku bi salan e qedrî didin Beyoglûyê, wê diparêzin û lê dibin xwedî, em dixwazin rûhê Beyoglûyê geş bikin‘’
Dayanışma komitesi, festivalin oluşumunu; “Beyoğlu’nda Yaşıyoruz, Beyoğlu’nu Yaşatıyoruz” sloganına dayandırdıklarına vurgu yaparak şunları söylüyor:
Festîwala bêsponsor
Sponsorsuz festival
Komîteya festîwalê pêk tîne ya bi navê Hevgiriya Esnafan, gotiye ji bo pirtir kes bikarin bên festîwalê wan nexwestiye sponsoreka wan hebe.
Program dahilindeki etkinliklerden daha fazla katılımcının faydalanması için Esnaf Dayanışması Komitesi, festivalin her hangi bir ticari sponsor kapsamında yapılmadığını özellikle vurguluyor.
Ji bo bernameya festîwalê ya bi Tirkî bitikîne(EA/MB)
Festival programına ulaşmak için tıklayın. (EA)
Komîsyona Yekîtiya Ewropayê (NY) daxuyaniyek da û got: ‘Ji bo serbestiya vîzeyê şertê sereke Peymana Penaberan e.' Komîsyonê di wê daxuyaniya xwe de ragihand ku eger Tirkiye şertên pêwist bîn cih, dê serbestiya vîzeyê pêk were.
AB Komisyonu da bir açıklama yaparak "Geri Kabul Anlaşması, vize serbestliğinde ön şarttır" dedi. Türkiye'nin şartları tamamlamak için üzerine düşenleri yerine getirmesi durumunda, vize muafiyetinin devreye gireceğini belirtti.
Gotinên Erdogan
Erdoğan'ın çıkışı
Serokomar Erdogan di axavtina xwe ya Civîna Mirovahiyê ya NYê de gotibû ku êdî tu kes nikare bi krîteran zorê li Tirkiyeyê bike. Eger ji serbestiya vizeyê de lihevkirinek pêk neyê, Peymana Penaberan jî dê li meclisê neyê erêkirin.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, salı günü İstanbul'daki BM İnsani Zirvesi'nde, Türkiye'ye kriter dayatılamayacağını söyleyerek vize muafiyeti konusunda uzlaşılmaması durumunda, Geri Kabul Anlaşması’nın meclisin onayından geçmeyeceğini söylemişti.
Merkel: Em ji bo peymanê li ser soza xwe ne
Merkel: Anlaşmalara bağlıyız