filename
stringlengths
14
23
language
stringclasses
1 value
main_topic
stringclasses
15 values
other_topic
sequence
text
stringlengths
0
18.6k
zakordon_ua_4_27.txt
ua
zakordon
[ "польщі", "працівників", "українських" ]
У Польщі значної присутності українських та іноземних працівників недостатньо, щоб задовольнити постійний дефіцит робочої сили. У 2024 році прогнозується високий попит на окремі професії на ринку праці.Більшість з них пов'язані з фізичною працею. Тож яких працівників будуть шукати на роботу найбільше у Польщі в наступному році, дослідила міграційна платформа EWL.Кого у Польщі шукатимуть на роботу у 2024-му. Згідно зі щорічним дослідженням "Барометр професій", наступного року в Польщі прогнозується дефіцит працівників у 28 професіях. Найбільшу нестачу кадрів відчуватиме будівельна галузь, де бракуватиме: покрівельників та монтажників; мулярів; тинькарів; теслярів; столярів.Залишиться дефіцит спеціалістів і у транспортній галузі: водіїв вантажних автомобілів та автобусів, а також електриків і зварювальників. У 12 з 16 польських воєводств шукатимуть працівників на склади.Зазначається, що війна є причиною того, що польським роботодавцям вже другий рік поспіль не вдається заповнити нестачу кадрів у тих галузях, де традиційно працювали українці – логістика, будівельна та транспортна галузі.Дефіцит і серед медиків та вчителівТакож по всій Польщі не вистачає лікарів, медсестер та акушерок, а також у більшості регіонів потрібні фізіотерапевти, масажисти і опікуни, які доглядають за людьми похилого віку та людьми з інвалідністю.У Польщі бракує працівників в сфері медицини / Фото UnsplashВ освітній галузі треба більше фахівців: викладачів практичного професійного навчання; вчителів загальноосвітніх предметів; вчителів професійно-технічних предметів; вихователів дитячого садка; вчителів спецшкіл та інтеграційних класів. Перелік дефіцитних професій такий самий, як торік, за винятком, що у 2024 році бракуватиме ще й вихователів дитсадків. Ми пов'язуємо це з тим, що у Польщі збільшилася кількість дітей з України, які переїхали через війну, – каже директор EWL.За прогнозами експерта, у 2024 році у Польщі й надалі потребуватимуть працівників з інших країн. Громадяни України залишаються пріоритетними у працевлаштуванні.Кількість українських біженців у Польщі знову зростає. Останнім часом потік українських біженців до Польщі знову набрав обертів. Починаючи з весни 2023 року, число українців скорочувалось, а тепер їхня чисельність зросла. Так, наприкінці жовтня цього року чисельність українських біженців у Польщі сягнула 957 000 осіб, тоді як наприкінці вересня вона була на 2 тисяч осіб менша. Аналітики пов'язують це з двома основними причинами: відновленням атак на енергоструктуру України, які підвищують ризик залишитися на зиму без світла і тепла; сезонним збільшенням вакансій в економіці Польщі.На думку експертів, у світлі зазначених обставин існує ймовірність продовження потоку біженців до Польщі. Але найближчі місяці покажуть, у якому напрямку розвиватиметься ситуація.
show_ua_1_20.txt
ua
show
[ "михайло", "команди", "тренерів" ]
У неділю, 29 жовтня, у Варшаві відгримів фінал 13 сезону вокального шоу "Голос країни". Вперше за всю історію української версії проєкту зйомки відбувалися за кордоном. У цьому особливому сезоні перемогу здобув Михайло Панчишин з команди Артема Пивоварова.Загалом у фіналі за перемогу в шоу змагалися 8 учасників, які в прямому ефірі прагнули довести, що гідні звання "Голосу країни". Найбільше фіналістів було в командах Наді Дорофєєвої та Юлії Саніної. Михайло Панчишин став переможцем "Голосу країни-13". За результатами глядацького голосування до суперфіналу дійшли двоє наших захисників – Юрій Городецький з команди Наді Дорофєєвої та Михайло Панчишин з команди Артема Пивоварова.У цьому етапі вони виконали пісні, якими підкорили тренерів і глядачів на "сліпих прослуховуваннях": Михайло розчулив авторським треком "Невідомий герой"; Юрій зворушив бездоганним виконанням композиції "Києве мій". Згідно з результатами голосування глядачів, перемогу в 13 сезоні вокального шоу здобув Михайло Панчишин.Зверніть увагу! Всі кошти, які зібрані у прямому ефірі в межах SMS-голосування, будуть спрямовані на закупівлю лазера від опікових рубців для Національного реабілітаційного центру "Незламні". У цьому центрі перебувають на лікуванні діти, які постраждали через повномасштабну війну Росії проти України та отримали серйозні опіки. "Голос країни-13": головне про сезон, який знімали під час війни. Робота над новим сезоном "Голосу" почалася ще в березні. Тоді стало відомо, що задля безпеки зйомки відбуватимуться у Варшаві. Цього року команда організаторів потішила глядачів новим складом зіркових тренерів. На "сліпих прослуховуваннях" команди набирали: лідерка The Hardkiss Юлія Саніна, продюсер Іван Клименко, співачка Надя Дорофєєва та народний улюбленець Артем Пивоваров. Прем'єра 13 сезону відбулася 3 вересня. Протягом кількох тижнів 60 різножанрових вокалістів дивували тренерів та глядацьку залу своїми голосами. Серед учасників були й наші захисники, які чуттєвими виступами доводили до сліз не лише тренерів і глядачів у залі, а й мільйони телеглядачів. Цього року дещо змінили правила вибору фіналістів. Під час ефіру тренер кидав виклик іншому тренеру, виставляючи свого учасника. Зірковий наставник мав прийняти виклик та запросити на сцену вокаліста зі своєї команди. На сцені учасники по черзі співали підготовлені пісні, а переможця "кросбатлу" обирали глядачі в залі, шляхом голосування у застосунку.
education_ua_3_24.txt
ua
education
[ "гривень", "мільйонів", "мільйона" ]
Наприкінці минулого тижня Верховна Рада України схвалила проєкт бюджету-2024 у першому читанні. Нардепи при цьому внесли чимало правок, які стосуються галузі освіти і науки.Очільник Освітнього комітету Верховної Ради Сергій Бабак розповів, що нардепи змінили у бюджеті у плані витрат на сферу освіти і науки. Зауважимо, що це ще не остаточні зміни. Нардепи змінили видатки на освіту і науку у бюджеті. Так, народні обранці врахували і передбачили: + 144,6 мільйона гривень – на програму для Школи супергероїв. Вона забезпечує надання освіти для дітей, які перебувають у медзакладах на тривалому лікуванні; + 28,9 мільйона гривень – для Малої академії наук, позашкілля і проведення олімпіад; + 20 мільйонів гривень – для фінансування обслуговування державних інформаційних систем в освіті; + 56,4 мільйона гривень – на видавництво підручників у 2024 році.Також, за словами Бабака, частково врахували видатки на: + 41 мільйон гривень – для завершення відновлення Обсерваторії (на горі Піп Іван) + 100 мільйонів гривень – на створення нових і підтримку чинних центрів колективного користування науковим обладнанням + 85,4 мільйона гривень – для харчування дітей у державних школах; + 733,5 мільйона гривень – на стипендії; + 200 мільйонів гривень – для видання підручників, зокрема з електронними додатками; + 68 мільйонів гривень – на програми Національної академії наук України; + 40 мільйонів гривень – для створення навчально-практичних центрів в училищах. Зауважимо, що ці правки, які врахували частково, уряд має опрацювати до голосування за закон у другому читанні. Не всі правки з другого блоку будуть враховані, поки знайшли разом з Гетманцевим лише 500 мільйонів гривень додаткового ресурсу, але точно зробимо бюджет освіти і науки в 2024 році кращим, – заявив очільник Освітнього комітету Ради. Раніше ми писали на цю тему: НУШ, зарплати, укриття: на що скерують кошти, закладені в держбюджеті-2024 на освіту
education_ua_3_15.txt
ua
education
[ "надсилати", "копію", "квитка" ]
Студенти в Україні отримали можливість надсилати копію свого навчального квитка у Дії. Скани і ксерокопії уже не потрібні.Надіслати копію студентського можна за кілька кліків через Дію. Натомість компанії й установи отримають її за лічені секунди.Копію студентського квитка у Дії тепер можна надсилати. Це опція буде корисна студентам для того, щоб: отримати знижку за студентським; зареєструватися в системі вишу; створити персональний кабінет на освітніх ресурсах тощо.Жодних ксероксів чи сканерів. Бережемо кошти, дерева й нерви, – заявили у Дії. Як працює функція – дивіться у відео.Українські бізнеси також можуть налаштувати інтеграцію з Дією, щоб надавати знижки студентам або ж ділитися корисним контентом із цільовою аудиторією.Компанії можуть при цьому отримувати копії як офлайн, так і онлайн.
education_ua_4_15.txt
ua
education
[ "правильно", "українською", "лєсніца" ]
Українці часто не знають, як правильно назвати ту чи іншу річ українською мовою. Тому засмічують своє мовлення суржиком.Одним із таких слів, які не варто вживати, є "лєсніца". Освіта 24 натомість розповість, як правильно сказати українською.Як правильно сказати "лєсніца" українською мовою. В українській мові слово "лєсніца" має кілька відповідників. До слова, це ще раз підкреслює багатство нашої мови порівняно з російською. Зокрема, такі: сходи – якщо говорите про споруду, пристосування з горизонтальних виступів або щаблів, на які ступають, піднімаючись куди-небудь або спускаючись звідкись; східці – те саме, що сходи; драбина – пристрій з двох поздовжніх жердин, частин мотузки тощо, скріплених рядом поперечок, що використовується для піднімання або спускання куди-небудь.Як українською буде "лєснічна площадка". Раніше ми також розповідали, що не варто вживати вислів "лєснічна площадка". Натомість частину загального коридору треба найменовувати "сходовИй майданчик". При цьому не забувайте про правильний наголос: "сходовИй майданчик".
kino_ua_4_16.txt
ua
kino
[ "дата", "виходу", "дивіться" ]
Новий місяць – нові кіноісторії. Саме час заглянути в розпорядок серіалів, які тішитимуть нас своїми захопливими сюжетами цього місяця.Серед нових серіалів довгоочікуваний "Аватар: Останній захисник" та інші. Читайте список свіженьких кіноісторій, які вийдуть в лютому та очікуйте на прем'єру.Серіали, які вийдуть на Netflix в лютому. "Поговорімо про родину Чу". Дата виходу: 2 лютогоАматорська блогерка Чу Аі відкрито обговорює тему сексу на своєму каналі. Однак в реальному житті такі розмови для неї є складнішими."Поговорімо про родину Чу": дивіться онлайн трейлер серіалу"Один день". Дата виходу: 8 лютогоЕмма і Декстер провели разом одну ніч після випускного, і їхні шляхи розійшлися. Однак доля має на цю парочку свої плани, тому зв'язує їх назавжди. Ця історія заснована на романі Девіда Ніколлза."Один день": дивіться онлайн трейлер серіалу"Убивчий парадокс". Дата виходу: 9 лютогоКоли одне випадкове вбивство викликає ланцюжок інших, звичайний студент коледжу опиняється в нескінченній грі в кота й мишу разом з розумним детективом.Убивчий парадокс: дивіться онлайн трейлер серіалу"Дім Ніндзя". Дата виходу: 15 лютогоДесятиліття тому вони покинули небезпечне і темне життя. Тепер, стикаючись з новими загрозами, проблемна родина повинна знову заволодіти навичками ніндзя, щоб протистояти небезпеці."Дім Ніндзя": дивіться онлайн трейлер серіалу Кіно навчає нас вірити у неможливе. Favbet допомагає зробити неможливе реальним. Зручний сервіс для ігор, казино, ставки на спорт – кожен знайде те, що йому до смаку."Шоу Вінса Стейплса". Дата виходу: 15 лютогоРепер і актор Вінс Степлс, який відомий і своєю популярністю, і багатством, стає на шлях вирішення труднощів і несподіванок повсякденного життя у рідному місті."Шоу Вінса Стейплса": дивіться онлайн трейлер серіалу"Битва одиначок". Дата виходу: 15 лютогоВ умовах світу, де зменшується кількість чоловіків, скромна жінка вирішує взяти участь у конкурсі знайомств, що фінансується урядом."Битва одиначок": дивіться онлайн трейлер серіалу"Аватар: Останній захисник". Дата виходу: 22 лютогоСеріал розповідає про молодого повітряного кочівника, на ім'я Аанґ, який прокидається у світі, виснаженому війною. Разом з новими друзями Соккою і Катарою він вирушає в небезпечну подорож, щоб здійснити своє призначення як наступний Аватар."Аватар: Останній захисник": дивіться онлайн трейлер серіалу
economy_ua_3_27.txt
ua
economy
[ "трудовій", "можуть", "може" ]
Під час призначення пенсії може виникнути ситуація, коли через помилки у трудовій книжці можуть виникнути проблеми. Це може спричинити зниження виплат особи.За що можуть не зарахувати стаж. В першу чергу трудову книжку можуть визнати недійсною, якщо у ній неправильно або взагалі не вказані такі дані: ПІБ; назва підприємства; підпис того, хто оформив трудову книжку; печатка підприємства.Натомість сам стаж можуть не зарахувати, якщо немає необхідних зазначених відомостей. Зокрема двома окремими записами має бути зазначені прийняття та звільнення з роботи. Ці записи мають містити: дату прийняття або звільнення; назву посади; назву підприємства; номер і дата наказу про прийняття або звільнення; підпис і прізвище керівника; печатка підприємства.Як виправити помилку у трудовій. Якщо у трудовій допущено помилку, її ні в якому разі не можна закреслити або замазати. Також не можна робити ніякі приписки.Помилку може виправити лише роботодавець, зробивши відповідний запис у документі. Він має містити речення: "Доданій інформації вірити" та мати підпис і печатку.Нагадаємо! Дані про стаж, який було отримано до 2004 року, можна знайти тільки в архівах підприємства та трудовій працівника. Тому документ треба зберігати аж до оформлення пенсії.
kino_ua_1_7.txt
ua
kino
[ "дивіться", "онлайн", "трейлер" ]
Настав довгоочікуваний найромантичніший день у році. Стримінгова платформа Netflix потішила кіноманів одразу кількома новинками, які прикрасять сьогоднішній вечір.Серед прем'єр – шостий сезон популярного серіалу та три довгоочікувані фільми. Детальніше про кожну дізнавайтеся далі на Кіно 24. Серіал "Любов сліпа", 6 сезон. Нік і Ванесса Лаше проводять соціальний експеримент. Задум полягає в тому, що самотні жінки й чоловіки мають закохатися та заручитися, й лише після цього зустрітися особисто. "Любов сліпа": дивіться онлайн трейлер серіалуФільм "Агенція розбитих сердець". Молодий журналіст прагне викрити агенцію, яка лікує розбиті серця. А все тому, що головний герой переконаний – закоханість не може бути причиною страждань. Тож заради статті чоловік погоджується на терапію. Тоді він не здогадується, що знайомство з чарівною психотерапевткою, сеанси, кардинально змінять його світогляд і ставлення до романтичних почуттів. "Агенція розбитих сердець": дивіться онлайн трейлер фільму Неймовірний тріумф можливий не лише на великих екранах. Favbet допомагає кожному стати головним персонажем фільму та відчути смак перемоги.Фільм "Історія кохання в Совето". Це комедія, яка точно додасть трохи позитиву у складні будні, допоможе відволіктися від рутини. За сюжетом, мати трьох синів прагне, щоб вони одружилися. Для реалізації цієї мети жінка вдається до хитрощів й обіцяє віддати свій дім першому, хто приведе невістку. Так розпочинається затяте змагання між братами."Історія кохання в Совето": дивіться онлайн трейлер фільмуФільм "Гравці". У спортивної журналістки з Нью-Йорка є безліч варіантів, щоб розпочати інтрижку. Однак, несподівано для себе самої вона закохується в одного з об'єктів свого дослідження. Тепер перед дівчиною стоїть складний вибір. Чи варто ризикувати й відкривати своє серце?"Гравці": дивіться онлайн трейлер фільму
fun_ua_1_16.txt
ua
fun
[ "ваша", "якщо", "найсильніша" ]
Кожна людина має унікальний набір надздібностей та сильних сторін, які роблять її особливою. Цей психологічний тест використовує складне зображення, наповнене символами та елементами, кожен з яких представляє різні риси особистості.З'ясуйте вашу найсильнішу рису за допомогою тесту від 24 Каналу.Уважно подивіться на наведене нижче зображення. Зверніть увагу на той елемент, який привертає вашу увагу першим, і запам'ятайте його. Психологічний тест за картинкою / Зображення згенероване штучним інтелектом за допомогою DALL-EРозшифровка результатів. Якщо першим ви помітили природний елемент (наприклад, дерево або квітку): Ваша найсильніша риса – це ваша здатність до зростання та адаптації. Ви постійно розвиваєтесь і вмієте процвітати навіть у найскладніших обставинах. Якщо вас привабив абстрактний символ або форма: Ваша найсильніша риса – це ваша креативність та уява. Ви маєте унікальний погляд на світ і здатні знаходити оригінальні рішення для будь-яких проблем. Якщо ви помітили культурний або історичний символ: Ваша найсильніша риса – це ваша мудрість та знання. Ви цінуєте історію, традиції та здатні вчитися на досвіді минулих поколінь. Якщо ви звернули увагу на об'єкт, що асоціюється з рухом (наприклад, хвилю або шлях): Ваша найсильніша риса – це ваша ініціативність та динамічність. Ви постійно в русі, прагнете до нових відкриттів та не боїтеся змін.
fashion_ua_2_14.txt
ua
fashion
[ "кольори", "весну", "трендові" ]
До трендових кольорів у 2024 році належать кілька дуже ніжних пастельних відтінків, які нікого з вас не зможуть залишити байдужими. Вбрання в цих тонах виглядає привабливо та розкішно.Фаворитами весняно-літнього сезону стануть світло-блакитний, світло-жовтий, світло-зелений. Втім яскраво-червоний буде залишатися на піку популярності, тож його можна буде побачити всюди. А ще в новому сезоні коричневий стане новим чорним, оскільки вбрання цього кольору з’явилося майже в усіх весняних колекціях. Також майже всі дизайнери зробили ставку на білий у своїх колекціях.Світло-блакитний. Насичений синій дещо зміниться на світло-блакитний відтінок. Якщо хочете отримати неймовірне поєднання кольорів, спробуйте стилізувати цей пастельний з яскравим червоним. Обіцяємо, що ви закохаєтеся в таке поєднання кольорів. Трендові кольори на весну 2024 / Фото з інстаграму Pump Your StyleКоричневий. Вбрання в коричневому кольорі завжди виглядає дорого та ефектно. Навесні обирайте для себе куртки чи пальта в цьому кольорі, робіть ставку на штанні костюми, сумки та взуття. Трендові кольори на весну 2024 / Фото з інстаграму Pump Your StyleЧервоний. Ефектний червоний надійно закріпився в моді, тож нам без нього не обійтися у 2024 році. Обирайте для себе розкішні шкіряні сукні в червоному кольорі, трикотажні вироби чи яскраві аксесуари. Трендові кольори на весну 2024 / Фото з інстаграму Pump Your StyleСвітло-жовтий. Весняного настрою у ваші образи додасть світло-жовтий відтінок. Вже на початку березня ви можете одягати світло-кремові пальта чи светри, а влітку робити ставку на сукні-комбінації в цьому ніжному відтінку. Трендові кольори на весну 2024 / Фото з інстаграму Pump Your StyleБілий. Цей колір здатен зробити образ святковим, урочистим та навіть трохи статуснішим. Можете доповнювати білими кольорами свої аутфіти або ж повністю носити його в монохромі. Зверніть увагу, що білий ви можете поєднувати з будь-яким кольором, оскільки він добре пасує до всієї палітри відтінків. Трендові кольори на весну 2024 / Фото з інстаграму Pump Your StyleСвітло-зелений. Чимало брендів включили світло-зелений відтінок у свої колекції. Фісташковий прикрашав не лише сукні та жакети, але й кольори тренчів, тож якщо хочете для себе цікавий тренчкот на весну – обирайте світло-зелений відтінок. Трендові кольори на весну 2024 / Фото з інстаграму Pump Your Style
smachnonews_ua_2_15.txt
ua
smachnonews
[ "молоко", "молока", "кілька" ]
Молоко – популярний товар не тільки серед дорослих, а й дітей. Без нього важко уявити ранкову каву, чи пухкі оладки до сніданку. Але як його обрати, аби не натрапити на підробку? У нас є кілька порад.Часто недобросовісні виробники додають до молока пальмову олію, антибіотики, а бабусі на базарі можуть продати неякісне молоко під виглядом домашнього. Аби не попастися на фальсифікат – завжди слід знати кілька нюансів.Якщо ви не знаєте, як перевірити якість молока в домашніх умовах – ми підготували кілька простих правил, які ви зможете використати без жодних складнощів.Йод. Неетичні виробники вдаються до розведення молока водою, щоб збільшити кількість продукту, а потім штучно згущують його крохмалем, щоб зберегти зовнішній вигляд. Однак виявити підробку просто. Невелика кількість молока, налитого в чашку, у поєднанні з кількома краплями йоду може виявити справжність продукту.Натуральне молоко набуває злегка жовтого кольору після додавання йоду. Навпаки, молоко, яке було фальсифіковане крохмалем, зазнає трансформації, стаючи чітко синім.Перевірка молока спиртом. Чи розбавлене молоко водою, можна перевірити і за допомогою спирту. Змішайте в пляшці молоко і спирт у пропорції 1:2. Ретельно збовтуйте протягом 3 хвилин. Після цього вилийте суміш у глибоку тарілку та спостерігайте, коли у ній з’являться пластівці.Якщо їх стало видно вже за 2 – 3 секунди – продукт не розбавлений. А от якщо вони з’являться лише через 20 – 30 хвилин, справжнього молока у такому "молоці" – близько половини.Перевірка на антибіотики. Щоб визначити антибіотики в молоці, скористайтеся простим методом: спостереженням за процесом скисання. Як правило, коли природний продукт залишається при кімнатній температурі, він перетворюється на кислоту протягом трьох днів. Щоб прискорити цей тест, фахівці пропонують додати дві чайні ложки сметани в склянку молока і поставити в тепле приблизно на 4 – 5 годин. Якщо за цей час молоко скисне, то велика ймовірність, що це натуральний продукт без наявності антибіотиків. Сподобалися поради? Спробуйте також перевірити на якість ікру.
smachnonews_ua_1_16.txt
ua
smachnonews
[ "грамів", "масло", "цукор" ]
"Мавпячий хліб" – це солодка випічка, яка є гордістю американської кухні. Український шеф-кухар та ресторатор Володимир Ярославський розповів, як його готувати, аби він точно вийшов."Мавпячий хліб" отримав свою назву завдяки способу поїдання – його треба відщипувати шматочками і одразу класти до рот. Хто саме став автором цієї назви наразі невідомо, однак кожен американець знає, що споживати страву потрібно швидко і з насолодою.Рецепт "Мавпячого хліба". Час: 3 годиниПорцій: 1 Інгредієнти: тісто: – молоко – 200 мілілітрів; – масло – 85 грамів; – 2 яйця; – борошно – 500 – 550 грамів; – дріжджі – 11 грамів сухих або 30 грамів свіжих; – цукор – 50 грамів; – сіль – дрібка; масло та спеції: – масло (82,5%) – 125 грамів; – кориця – 1 столова ложка; – мелений імбир – 1 чайна ложка; – мелений мускатний горіх – 0,5 чайної ложки; – цукор – 150 грамів; – насіння соняшнику – 50 грамів; – волоські горіхи – 100 грамів; – лохина та журавлина – 150 грамів; солона карамель: – масло 82.5% – 100 грамів; – цукор – 150 грамів; – вершки 30% – 300 грамів; – молоко – 30 мілілітрів; – 7 – 8 грамів солі.Приготування: Спочатку замішуємо тісто. У теплому молоці розчиняємо цукор. Потім додаємо дріжджі та даємо їм активуватися. Вбиваємо яйця, додаємо топлене тепле масло та замішуємо тісто. Даємо тісту підійти, ще раз обмішуємо та формуємо з нього маленькі кульки. Трішки топимо вершкове масло. Змішуємо цукор зі спеціями, а потім – із насінням соняшнику. Кульки тісто обвалюємо у маслі, потім кидаємо у суміш спецій з цукром, і складаємо у форму. Періодично пересипаємо тісто горіхи і лохиною (можна використовувати інші додатки). Даємо тісту піднятися у 2 – 3 рази та запікаємо 40 хвилин при 175 градусах. Готуємо карамель. Вершкове масло та цукор кидаємо у сотейник та ставимо на великий вогонь (можна додати 50 грамів води, аби карамель була більш рідкою). Постійно помішуємо суміш. Помішувати суміш треба дуже інтенсивно. Коли колір стає бажаним, додаємо вершки з молоком. Суміш почне кипіти та пінитися. Додаємо сіль та варимо ще 5 хвилин. Проціджуємо карамель через сито, накриваємо плівкою та охолоджуємо. Коли хліб трішки охолоне, поливаємо його карамеллю.Смачного!
fashion_ua_3_17.txt
ua
fashion
[ "алекс", "своєму", "одягнула" ]
Одна з найстильніших модниць Франції Алекс Рів’єр одягнула бомбер від українського бренду Kulakovsky. Дівчина, як завжди, дотримувалася у своєму образі мінімалізму, тож створила елегантний look.Аутфіти Алекс Рів’єр люблять всі, кому подобається класичний стиль. Француженка має у своєму гардеробі базові та капсульні сезонні речі, які ідеально поєднує між собою. Вже чимало знаменитостей обирають речі від українських брендів. Одягнути вбрання від дизайнера Артура Кулаковського вирішила французька інфлюенсерка Алекс Рів’єр.Образ Алекс Рів’єр. Дівчина одягнула базовий лонгслів, який поєднала з чорними широкими джинсами та туфлями на підборах. Зверху вона одягнула короткий темно-коричневий бомбер з білосніжним комірцем. Шкіряний верхній одяг коштує на сайті бренду 46 тисяч гривень.Це вже не вперше відомі люби обирають для себе бренд Kulakovsky. Речі від дизайнера є в гардеробі Келлі Разерфорд, Гейлі Бібер, Ріти Ори та багатьох інших.Стильний образ француженка довершила структурованою чорною сумкою з короткими ручками та сонцезахисними окулярами.Як одягається Алекс Рів’єр. На своєму прикладі інфлюенсерка показує, як можна з базових речей створити стильний та бездоганний образ.За інстаграм-профілем Алекс Рів’єр стежать понад мільйон користувачів, які надихаються її аутфітами в класичних кольорах, які витримані в мінімалізмі, без особливих яскравих акцентів.Аутфіти французької модниці – лаконічні та прості, тож їх залюбки зможе повторити будь-яка дівчина. Для цього варто мати у своєму гардеробі так звану вічну класику: базові светри, водолазки, джинси, штани, пальто, взуття тощо. На кількох прикладах демонструємо витончений та дещо аристократичний стиль Алекс Рів’єр, яким вона закохала в себе величезну аудиторію прихильників зі всього світу.
economy_ua_3_10.txt
ua
economy
[ "років", "пенсії", "надбавки" ]
Українські пенсіонери мають змогу оформити собі надбавки до пенсії. Таким чином їхні виплати можуть значно збільшитись.У кого зросте пенсія у лютому. Щомісячно зростають виплати пенсіонерів, які досягають певного віку. Йдеться про громадян від 70 років.Їм надаються надбавки до пенсії. Сума доплати залежить від віку: особи від 70 до 74 років включно отримують додатково 300 гривень; від 75 до 79 років включно – 456 гривень; від 80 років – 570 гривень.Вказана сума автоматично дораховується до основного розміру пенсії у місяць, коли у пенсіонера день народження. Тобто, у ПФУ додатково звертатись непотрібно.Зверніть увагу! Вікова надбавка надається громадянам якщо їхня пенсійна виплата менша за 10 340,35 гривні.Які ще надбавки доступні зараз. Українські пенсіонери можуть отримати і інші доплати. Зокрема, особи пенсійного віку, які самостійно виховують дитину. Вони можуть щомісячно мати надбавку 150 гривень.Також доплата надається громадянам, які набули понаднормовий стаж. Така надбавка розраховується індивідуально.За кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам (а для пенсій, призначених до 01.10.2011 – понад 25 років чоловікам, 20 років жінкам, пенсія за віком збільшується на 1% розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 Закону, але не більш як на 1% мінімального розміру пенсії за віком, зазначеного в абзаці першому частини першої статті 28 Закону, – пояснюють у ПФУРозмір мінімальної пенсії з 1 січня 2024 року зріс до 2 361 гривні. Відповідно, максимальна сума надбавки за кожен рік стажу – 23,61 гривні.За цією доплатою потрібно додатково звертатися у ПФУ. Для підтвердження стажу необхідно надати у Пенсійний фонд відповідні документи.WhiteBIT зберігає 96% цифрових активів на холодних гаманцях. Криптобіржа також використовує Web Application Firewall (WAF) для виявлення та блокування хакерських атак.
kino_ua_1_21.txt
ua
kino
[ "маріуполі", "днів", "оскар" ]
Кінодрама "20 днів у Маріуполі" від журналіста та режисера Мстислава Чернова на сьогодні стала однією з найбільш обговорюваних і важливих робіт в історії українського кінематографа.Дізнайтесь в матеріалі Кіно 24, що відомо про процес створення фільму та його авторів, з'ясуйте, чому цю стрічку варто переглянути кожному українцеві та за яку номінацію на Оскар ця стрічка була визнана цього року."20 днів у Маріуполі": що відомо про створення стрічки. "20 днів у Маріуполі" є дебютом у режисурі відомого воєнного кореспондента та фотографа Мстислава Чернова, який має багаторічний досвід у роботі в Сирії, Нагірному Карабасі, Лівії, Іраку, Секторі Газа та Афганістані. У процесі створення цієї стрічки також брали участь фотограф Євген Малолєтка та продюсерка-журналістка Василиса Степаненко. За свою роботу в Маріуполі вони отримали визнання не лише серед українських глядачів, а і по всьому світу.Фільм створила команда журналістів Associated Press, які виявилися останніми міжнародними кореспондентами в оточеному Маріуполі. Вони продовжували працювати в облозі, фіксуючи кадри, які пізніше стали символічними образами війни: трагічні випадки з дітьми, масові поховання, руйнування пологового будинку та інші страхіття, спричинені російськими злочинами.Стрічка стала найбільш касовим українським документальним фільмом в історії."20 днів у Маріуполі": дивіться онлайн трейлер фільмуСтрічка "20 днів у Маріуполі" позмагається за Оскар. Фільм "20 днів у Маріуполі" висунули на премію Оскар в категорії "Найкращий повнометражний документальний фільм". Це перша чисто українська стрічка, яку визначили для участі в престижній премії Американської кіноакадемії. Зазначимо, що Мстислав Чернов став першим українським режисером, який отримав номінацію на Оскар."20 днів у Маріуполі" має побачити кожен: де дивитись. Кінопрокатна компанія Dogwoof, спеціалізуючись на документальних фільмах, придбала права на міжнародний продаж стрічки. Dogwoof буде відповідальна за продажі по всьому світу, за винятком Північної Америки, де права на фільм належать PBS Distribution.Фільм вийшов у обмежений прокат у США 14 липня. Показ у кінотеатрах України розпочався 31 серпня. Протягом першого вікенду вересня 2023 року стрічка зібрала понад 530 тисяч гривень в українському прокаті, ставши найбільш прибутковим українським документальним фільмом в історії. Після номінації на премію Оскар фільм повернувся до повторного прокату в Україні.Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США. Днями Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США за "20 днів у Маріуполі". Лауреатів нагороди за виняткові досягнення у 2023 році оголосили увечері 10 лютого під час 76-ї щорічної церемонії вручення премії DGA Awards в готелі Beverly Hilton у Беверлі-Гіллз. До речі, Крістофер Нолан також визнаний серед переможців.Мстислав Чернов каже, що основна мета фільму "20 днів у Маріуполі" полягає в тому, щоб розповісти світові не лише про те, що сталося в Маріуполі, але й про те, що відбувається в Україні зараз.Я завжди кажу, що ви бачили двадцять днів, але був двадцять перший і двадцять другий, і тридцятий, і дев'яностий день. Дев'ять років з вторгнення Росії в Україну. І те, що ви бачили, відбувається кожен день – з Попасною, з Соледаром, з Бахмутом. Це те, що відбувається саме зараз, – каже Мстислав Чернов.
business_ua_3_13.txt
ua
business
[ "microsoft", "році", "компанії" ]
Майже жоден персональний комп'ютер не працює без програмного забезпечення. І першопрохідницею у цьому стала компанія, що здійснила революцію у світі технологій та зробила так, щоб сучасні лептопи стали необхідними у кожному будинку чи офісу. Microsoft пройшла великий шлях до такої популярності й не дарма у 2024 році стала найдорожчою компанією у світі.За даними Reuters, цьогоріч Microsoft вперше з 2021 року обігнала у рейтингу конкурента Apple й стала найдорожчою компанією у світі. Для порівняння: ринкова оцінка Microsoft 11 січня 2024 року досягла 2,875 трильйона доларів, а показник в Apple становив 2,871 трильйона доларів.Цікаво! Microsoft входить до 5-ки цифрових гігантів у 2023 році, пишуть в The Economist. Саме ця 5-ка, до якої входить компанія, стане головною переможницею ШІ-революції.Все почалося з маленької брехніMicrosoft заснували у 1975 році Білл Гейтс та Пол Аллен в штаті Нью-Мексико. Білл та Пол, тоді ще юнаки, намагалися створити власну мову програмування Microsoft BASIC на основі існуючої мови BASIC. І їм це вдалося, хоч спочатку це все був обман. Хлопці прочитали статтю про новий персональний комп'ютер Altair 8800 в журналі "Popular Electronics" й запропонували компанії Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS) поліпшену версію мови програмування Basic, хоч її насправді ще не існувало. Але шкільним друзям вдалося за 3 тижні створити повноцінний інтерпретатор і підписати контракт з MITS.Співзасновники Microsoft Білл Гейтс та Пол Аллен у кабінеті де вони працювали у 1984 році / Фото – Getty Images Зверніть увагу! На сьогодні Microsoft є найбільшою у світі компанією-виробником програмного забезпечення. Найпопулярнішими продуктами корпорації є операційні системи Microsoft Windows та офісний пакет Microsoft Office. Наступним кроком після того, як комп'ютери були запущені та працювали з операційною системою Microsoft, було створення інструментів для оптимізації взаємодії з користувачем: Microsoft Word, PowerPoint та Excel. Такі додатки стали революційними для виконання різної роботи: вони допомогли автоматизували багато аспектів обробки тексту, бухгалтерського обліку, створення презентацій тощо. Після 7 років існування компанії, у 1982 році, Білл Гейтс та Пол Аллен змогли відкрито перше представництво по збуту і маркетингу в Європі, а у Великобританії – перше іноземне відділення компанії. Ще за 5 років міжнародні продажі досягають 48% від усіх продажів програмного забезпечення Microsoft.Картка Microsoft SystemCard / Фото – Getty Images Правила гри у сучасному бізнес-світі стрімко змінюються. Сьогодні як ніколи важливо дбати про баланс роботи та відпочинку, щоб мати сили та натхнення підкорювати нові бізнес-вершини. І Škoda Karoq легко допоможе з цим. З понеділка по п’ятницю будь на зв’язку навіть в дорозі за допомогою бездротового підключення телефону. А у вихідні сміливо рушай з родиною на відкриття нових місць, завдяки Off-Road режиму. І це далеко не все…390 доларів за акцію: Microsoft на IPO Microsoft з'явилася на ринку ІРО у 1986 році. Тоді її одна акція становила 21 долар. Ринкова капіталізація після IPO склала менш ніж 700 мільйонів доларів. І лише після 33 років після виходу на IPO капіталізації компанії сягнула 2 трильйонів доларів у 2021 році, а у 2024 році – ледь не 3 трильйонів. Станом на 16 січня одна акція Microsoft Corporation коштує орієнтовно 390 доларів. Що таке ІРО IPO (Initial Public Offering), або первинне розміщення акцій – це процес виходу компанії на біржу, коли її акції стають доступні кожному, а компаніям перетворюється на публічну, а їхні акції стають доступними кожному охочому. Лідерка ринку у 2024 роціMicrisoft та Apple давно змагаються за першість у рейтингу найдорожчих у світі. Таким чином на початку 2024 року акції виробника iPhone просіли через побоювання інвесторів щодо попиту на їх техніку. Але акції Microsoft навпаки почали зростали. І у цьому допомогли новини про розвиток штучного інтелекту – усім відомий ChatGPT.Сатья Наделла – CEO Microsoft на економічного форуму в Давосі 16 грудня 2024 року / Фото – Getty ImagesНагадуємо, що у 2018 році Microsoft лише кілька разів випереджала Apple у рейтингу найдорожчих компаній. Цей період тривав недовго. Знову це трапилося вже у 2021 році.Аналітики D.A. Davidson зауважують, що Волл-стріт станом на зараз більш позитивно ставиться до Microsoft.У компанії немає рейтингу "продавати", і майже 90% брокерських компаній, що працюють з компанією, рекомендують купувати акції, – резюмують вони.А от Apple має аж два рейтинги "продавати". Водночас лише дві третини аналітиків, які висвітлюють компанію, оцінюють її як "купувати".
health_ua_2_9.txt
ua
health
[ "розацеа", "може", "почервоніння" ]
Розацеа – це хронічне захворювання шкіри. Для нього характерні почервоніння та розширені судини на обличчі, рожеві висипання, схожі на вугри, іноді з гноєм. Ліків проти розацеа немає, але можна контролювати виразність симптомів.Вчені не знають, чому виникає розацеа. Хвороба може бути пов'язана зі спадковістю та екологічними факторами, але точно не виникає через погану гігієну і не заразна.Симптоми розацеа. Перші ознаки розацеа – почервоніння на носі, щоках, лобі та підборідді. Спочатку з'являється і зникає, а коли хвороба розвивається, зберігається назавжди. Також при розацеа виникають печіння та поколювання, коли людина вмивається або наносить на шкіру косметичні засоби.Інші симптоми розацеа: суха шкіра; подразненні червоні очі; опухлі повіки.Згодом може розвинутись ринофіма, захворювання, при якому збільшуються сальні залози носа та потовщується шкіра. Це ускладнення найчастіше зустрічається у чоловіків.Як лікують розацеа. Щоб контролювати симптоми хвороби, потрібно уникати факторів, які провокують хворобу. Ось що може спричинити загострення: Гарячі напої та гостра їжа. Алкоголь. Сонячне світло. Вітер. Холодна чи спекотна погода. Стрес. Фізичне навантаження. Ліки, які розширюють кровоносні судини, зокрема деякі препарати для контролю артеріального тиску. Косметика.Дерматолог може порекомендувати креми та гелі, які зменшують почервоніння, лазерну терапію чи лікування імпульсним світлом. При помірній та тяжкій формі розацеа з прищами лікар призначає антибіотики у вигляді таблеток.Щоб хвороба протікала легше, також потрібно щодня наносити сонцезахисний крем з SPF не менше 30. Краще широкого спектра дії, який блокує ультрафіолетові промені А і Б. Його потрібно використовувати після будь-яких місцевих ліків і перед нанесенням будь-якої косметики.Додатково захищати шкіру, наприклад, носити крислатий капелюх і уникати полуденного сонця. У холодну погоду захищати обличчя від вітру, носити шарф. Не терти обличчя і не торкатися його надто часто. Як догляд краще використовувати ніжні засоби для чутливої шкіри та уникати продуктів, які містять спирт.
health_ua_3_15.txt
ua
health
[ "тому", "класифікацію", "вооз" ]
Міністерство охорони здоров'я Росії оголосило, що призупиняє перехід на нову міжнародну класифікацію хвороб, тому що вона не відповідає "традиційним цінностям".Коротко цю класифікацію називають МКХ-11. Її розробляє ВООЗ, і над нею працювало понад 300 фахівців із 55 країн. Востаннє її оновлювали понад 30 років тому, і з того часу багато що змінилося. Щось нове додали, а щось перестало бути хворобою, інформує 24 Канал. Відкрили нові способи лікування та діагностики, і новий МКХ має це підсумувати та стати такою універсальною шпаргалкою для лікарів, щоб лікували однаково і за сучасними методиками.Що не сподобалось російській владі. Річ у тім, що ВООЗ, на відміну від Путіна, не вважає гендерну дисфорію психічним захворюванням. У минулій класифікації її справді вважали розладом, але тепер ВООЗ визнає, що дисфорія пов'язана із сексуальним здоров'ям, а не з психікою.Тут у МКХ явна суперечність із лінією партії, природно, щоб Кремль ніхто не лаяв, чиновники прикриваються небайдужими громадянами, нібито так багато російських організацій поскаржилися на нову класифікацію, що її вирішили поки що не вводити.Які це матиме наслідки. У МКХ-11 не тільки про гендерну дисфорію написали, наприклад, розширився список спадкових захворювань та захворювань імунної системи. Як зазначають медики, іноді захворювання дуже схожі, наприклад, лікарі не завжди помічають проблеми з імунною системою, просто тому, що симптоми не найочевидніші, і їх легко переплутати з чимось іншим.Але чим новіша класифікація, тим краще там описана симптоматика, тому поставити людині правильний діагноз простіше. Отже, нічого хорошого для росіян від цього рішення не буде.Звичайно у МОЗ РФ стверджують, що якість медичної допомоги ніяк не зміниться. Але експерти зазначають, відмова від МКХ-11 завадить розвитку медицини в Росії і таким чином сприятиме ще більшому відставанню від наукового прогресу.
financy_ua_3_16.txt
ua
financy
[ "долара", "року", "долар" ]
Останній торговий тиждень у квітні 2023 року долар почав зі спаду. Ба більше, американська валюта суттєво наблизилася до найгіршого результату за 12 місяців. Більше про останні зміни на ринку – читайте у матеріалі 24 каналу.Останні зміни на ринку валют. Станом на понеділок, 24 квітня 2023 року, Індекс долара США коливається на рівні 101,67. Це показник впав на 0,15% під час торгів, згідно з даними Yahoo!Finance. Діапазон коливання цього індикатора 101,52 – 101,91.Позиції Індексу долара США за останні 12 місяців: Максимальний результат для цього індикатора становить 114,78. Це рекордне значення за 20 років; Найбільше котирування Індексу долара падали до позначки на рівні 100,79, повідомляє видання CNBC. Прогнози для долара. Фахівці з компанії MPS очікують, що у другій половині цього року долар США може впасти на 5%. За останніми даними, у світі трохи гучніше звучать заклики щодо відмови від долара, як головної торгової валюти на глобальному рівні. Проте експерти вважають, що у найближчому майбутньому нічого такого не станеться. Головна причина – відсутність альтернативи. Паралельно фіксують зростання частки китайського юаня у міжнародних розрахунках. Що впливає на долар США. Долар США втрачає позиції на ринку та на шляху до другого місячного спаду поспіль. Тоді як трейдери очікують на низку засідань американського центрального банку задля того, аби отримати підказку щодо майбутніх рішень по базовій ставці. Ще одне питання, яке їх турбує, – коли завершиться найагресивніша монетарна кампанія за останні роки, згідно з даними CNBC.Нагадаємо! З початку поточного року Індекс долара США впав 1,8%. Зокрема, у середині квітня ця валюта зафіксувала найбільший спад за останні 12 місяців.Актуальні дані про динаміку двох конкурентів долара: Євро подорожчало на 0,3% під час торгів; Аналогічне зростання продемонстрував британський фунт.
tech_ua_6_18.txt
ua
tech
[ "starlink", "лазерного", "даних" ]
Система лазерного зв'язку Starlink компанії SpaceX змогла передати вражаючі 42 мільйони гігабайт або 42 петабайти даних щодня. Про це розповів інженер SpaceX Тревіс Брашірс на нещодавньому заході SPIE Photonics West в Сан-Франциско.Браширс наголосив на ефективності системи лазерного зв'язку, зазначивши, що вона обслуговує всіх користувачів Starlink приблизно за часовий інтервал у дві години.Сузір'я супутників Starlink, що складається з тисяч телекомунікаційних апаратів, озброєних 9000 лазерами, здатне передавати терабайти даних за секунду. Хоча для доступу до Інтернету використовуються радіохвилі, включення лазерного зв'язку між супутниками сприяє зменшенню затримок і розширенню глобального покриття.Лазери, що підтримують швидкість з'єднання до 100 Гбіт/с на канал, відіграють вирішальну роль, коли наземні станції недоступні, наприклад, над океаном або Антарктидою. У таких сценаріях супутники створюють комірчасту мережу в космосі, передаючи дані іншим орбітальним апаратам. Результати роботи системи Starlink / Фото PCMag / Michael KanПопри безперервний рух тисяч супутників Starlink у космічному просторі, Браширс відзначив надійність лазерної системи. SpaceX досягла вражаючого показника безвідмовної роботи лазерного зв'язку – понад 99 відсотків, демонструючи надійність технології навіть перед обличчям технічних проблем, що виникають час від часу. Можливості лазерного зв'язку / Фото PCMag / Michael KanПід час презентації було продемонстровано, що супутники Starlink підтримують постійний лазерний зв'язок, щодня відбувається приблизно 266 141 "лазерне виявлення". Деякі зв'язки можуть підтримуватися протягом тривалого часу, досягаючи швидкості передачі даних до 200 Гбіт/с. Зокрема, лазерна система успішно з'єднала два супутники, розділені понад 5400 кілометрів, і зв'язок підтримувався на висоті до 122 кілометрів під час спуску супутників з орбіти.Презентація продемонструвала гнучкість лазерної системи Starlink, проілюструвавши її здатність динамічно змінювати маршрути за мілісекунди. Майбутні плани SpaceX передбачають подальше вдосконалення лазерної системи передачі даних, включаючи потенційне розгортання на супутниках третіх сторін.Компанія також вивчає перспективу прямої передачі даних від супутникових лазерів до терміналів на поверхні Землі, хоча Браширс визнав, що для реалізації цієї амбітної технології необхідні комплексні дослідження.
sport_ua_7_21.txt
ua
sport
[ "найпопулярнішому", "різновиді", "покеру" ]
У найпопулярнішому різновиді покеру існує сила-силенна різноманітних тактичних прийомів, правильне застосування яких може дати перевагу над суперником. Разом із успішним покерним гравцем і тренером Раяном Лаплантом вчимось ставити С-Bet (Continuation Bet ).
kino_ua_4_13.txt
ua
kino
[ "жанр", "країна", "ролях" ]
Довгоочікувана п'ятниця нарешті настала. Мерщій доробляйте всі завдання та обирайте, що вже на вихідних дивитиметесь на Netflix.У новій добірці 24 Канал зібрав фільми та серіали, які вийшли на стримінговій платформі цього тижня. Тож новинки до списку того, що вже переглянули, гарантовані. Новий фільм на Netflix. "Попіл". Жанр: драма Країна: Туреччина У ролях: Фунда Ер'їгіт, Алперен Дуймаз, Мехмет ҐюнсюрЗаможна одружена жінка отримує неопублікований роман, після чого її життя повністю руйнується. До чого приведе п'янка фантазія, яка переросла в ризиковану інтрижку?"Попіл": дивіться онлайн трейлер фільму Кіно навчає нас вірити в неможливе. Favbet допомагає зробити неможливе реальним. Зручний сервіс для ігор, казино, ставки на спорт – кожен знайде те, що йому до смаку.Нові серіали, які подивитися на Netflix. "Один день". Жанр: мелодрама Країна: Велика Британія У ролях: Амбіка Мод, Лео Вудалл, Ессі ДевісЦей мінісеріал створений на основі бестселера Девіда Ніколса. Це зворушлива історія кохання, довжиною у двадцять років. Головні герої – Емма та Декстер проводять ніч після випускного, після чого кожен йде своїм шляхом. Тоді вони ще не здогадуються, що доля пов'язала їх назавжди. "Один день": дивіться онлайн трейлер серіалу"Альфа-самці". Жанр: комедія Країна: Іспанія У ролях: Горка Отхоа, Феле Мартінес, Фернандо ГілНа Netflix нарешті вийшов 2 сезон комедійного серіалу, прем'єра якого відбулася у 2022 році. Це історія про чотирьох друзів – Педро, Луїса, Рауля і Санті, які почуваються загубленими у світі, де в них і жінок однакові права. Кожен намагається пристосуватися по-своєму. "Альфа-самці": дивіться онлайн трейлер серіалу"Убивчий парадокс". Жанр: трилер Країна: Республіка Корея У ролях: Чхве Ву Сік, Сон Сок Ку, Лі Хі ДжунКоли одне випадкове вбивство призводить до іншого, звичайний юнак застрягає в нескінченній грі в кота й мишу з кмітливим детективом."Убивчий парадокс": дивіться онлайн трейлер серіалу
zakordon_ua_6_9.txt
ua
zakordon
[ "польщі", "наша", "наталя" ]
Сьогоднішня наша героїня – Наталя Лубенець, яка родом із Кривого Рогу. Жінка створила в рідному місті школу ментальної арифметики INDIGO MENTAL, а через війну була змушена започаткувати свою справу і в Польщі. Про досвід українки за кордоном – читайте у нашому матеріалі.Наталя Лубенець закінчила Київський національний економічний університет, а після навчання працювала 7 років головним бухгалтером. Коли у жінки народилася друга дитина – син Микита – вона стала шукати цікаві та нестандартні методи розвитку дітей.Так Наталя дізналася про ментальну арифметику. Перші результати ефективності цього методу вона побачила, коли син вступав до першого класу. Микита швидко навчився читати, добре запам'ятовував англійські слова, а бонусом було швидке рахування "в розумі". Побачивши такі результати у дитини, народилася ідея створити школу ментальної арифметики у Кривому Розі. Детальніше про це та свій шлях у Польщі українка розповіла у відвертій розмові з TransferGo.Наталю, розкажіть, що таке ментальна арифметика?Ментальна арифметика – це високоефективна програма розвитку розумових здібностей за допомогою арифметичних обчислень на рахівницях абакус та подумки. Ця методика застосовується у 52 країнах світу (США, Канада, Великобританія, Австрія, Іспанія, Австралія, Японія, Малайзія, Таїланд, Китай). У деяких країнах ментальна арифметика є обов'язковим предметом у початковій школі, де діти відпрацьовують цю навичку.Найефективніше освоювати цей метод дітям у віці від 5 до 14 років. Ментальна арифметика розвиває самостійність, впевненість у собі, ініціативність, вміння критично оцінювати себе, швидко приймати рішення, розвиває навичку вибирати головне та пріоритетне з великого потоку інформації у сучасному світі. А також метод полегшує вивчення іноземних мов, оскільки за допомогою ментальної арифметики розвивається аудіальна та візуальна пам'ять. Наталя Лубенець з вихованцями школи INDIGO MENTAL / Фото TransferGoНаталю, розкажіть про вашу школу? Яких результатів вам вдалося досягти?Школа INDIGO MENTAL почала працювати у 2017 році. Оскільки Кривий Ріг – місто дуже довге, ми відкрили локації практично в кожному районі. Вихованці школи здобули найвищі нагороди суперчемпіонів та чемпіонів у міжнародних олімпіадах у Чехії, Туреччині, Німеччині, Дубаї. Діти з INDIGO MENTAL неодноразово ставали гостями телевізійних передач та учасниками інтелектуальних телевізійних проєктів, таких як "Круче всех" (телеканал Інтер) та "Дивовижні люди" (телеканал Україна).У вересні 2021 року у Дубаї проходила Міжнародна олімпіада з ментальної арифметики WAMAS. Україну представляли 5 дітей із Кривого Рогу. Вони показали чудові результати – у всіх є чемпіонські титули. А одна з наших вихованок Єва Забашта стала Суперчемпіоном та отримала приз 150 доларів. На сьогодні діти з Кривого Рогу здобули 17 титулів Чемпіонів та Суперчемпіонів світу.Наталю, де ви були, коли почалася війна?22 лютого ми із сім'єю поїхали відпочивати до Андорри. Але вранці 24 лютого нас розбудив телефонний дзвінок сусіда, який сказав, що почалася війна. Якщо чесно, ми були в такому шоці, що три дні не виходили з готелю. Весь час телефонували до України, думали, що робити, як і чим ми можемо допомогти, і що робити далі, як рятувати близьких.У нашому готелі нам сказали, що вони лише вивозять до аеропорту, а далі самі вирішуйте. Рейси були скасовані, в Україну ніяк не можна було полетіти. При цьому мій чоловік травмував коліна і дуже важко пересувався.Наша донька вже 5 років живе у Варшаві, тому ми вирішили купити квитки та летіти до неї. На той момент в Іспанії нам не допомагали і нічого не пропонували. Звичайно, ніхто не вірив, що війна надовго затягнеться, сподівалися, що ось-ось і все закінчиться. Наталя Лубенець з сім'єю / Фото TransferGoЯкими були ваші перші кроки після приїзду до Варшави? Чим ви займалися?Коли ми приїхали до Варшави – пішли допомагати у пункти допомоги людям, які втекли з України. Допомагали із реєстрацією, шукали житло, збирали допомогу, відправляли ліки в Україну. Словом, займалися волонтерством.Але при цьому ми допомагали дітям, які займаються у нас. Цілий місяць наша команда працювала з дітьми безкоштовно, щоби підтримати їх як морально, так і фінансово.Ми дуже захоплюємось підтримкою поляків! Навіть не могли уявити, що народ Польщі настільки допоможе та підтримає українців, величезний уклін їм.З якими складнощами ви зіткнулися у Польщі? Що плануєте робити далі?Звичайно, основна проблема із мовою. Але нам пощастило – наша донька Кароліна розмовляє польською. З її допомогою ми оформили PESEL, відкрили індивідуальну підприємницьку діяльність. Тепер намагаємось розвиватися тут. Наша ідея – навчати всіх українців ментальній арифметиці у всій Європі.Відкрили ФОП, тому що зараз для нас це оптимальний варіант для нашого виду діяльності. Крім того, сьогодні Польща спростила умови щодо відкриття ФОПу. Раніше це було можливо тільки якщо ти студент, у якого є карта побуту (денне навчання), або ти поляк. Українець раніше не мав можливості так легко та швидко це зробити. А ТОВ можна відкрити завжди, але є свої нюанси.Добре, що у Польщі організовують клуби та зустрічі українців, наприклад, Big Money, де люди знайомляться та дізнаються багато цікавого та нового, діляться досвідом. Так нам порадили бухгалтера, ми проконсультувалися та вирішили відкрити саме цей вид діяльності.Але, звичайно, найкращим помічником для нас є наша дочка Кароліна. Вона вже 5 років живе у Польщі, має досвід підприємництва від ФОПа до ТОВ. З її допомогою ми все швидко оформили.Зараз ми працюємо лише онлайн. Дивитимемося, як розвиватимуться події в Україні, і плануватимемо свій розвиток далі. Оскільки ми навчаємо ментальній арифметиці в Indigo Mental дітей українською та російською мовами, а наша дочка – польською мовою, гадаю, що тепер задоволених батьків стане більше. Наталя Лубенець / Фото TransferGoНаталю, що ви можете порадити українцям, які вирішать відкрити у Польщі свій бізнес?Особисто наш досвід ще не настільки великий, але треба пам'ятати про таке: Важливо вивчити законодавство та знайти саме свою категорію оподаткування (оскільки в Україні це набагато простіше, на мій погляд, особливо для ФОПів). Знайдіть свого куратора-бухгалтера, який допоможе вам правильно визначитися з видом оподаткування та видом діяльності, від чого й залежатиме оподаткування. Обов'язково укласти з бухгалтером договір. У разі вибору бухгалтера зверніть увагу на його страховку. Важливо розуміти, що за будь-які дії та вчинки вашого співробітника чи бухгалтера за будь-якого виду діяльності відповідає власник. Звертайте увагу на тих, хто каже протилежне. Можливо, вони не стикалися з перевірками або не мають досвіду роботи з податковою. Так, відповідальний бухгалтер, якщо припуститься помилки, може скористатися страховкою (яка у нього обов'язково має бути), і це поширена практика. А відповідальність все одно лежить на вас, і не всі помилки ця страховка може покрити. Вивчайте закони та перевіряйте все, що робить ваш бухгалтер. А краще – користуйтеся консультаціями податкових експертів (doradca podatkowy) в інших фірмах, щоб була можливість запобігти проблемі або оптимізувати податки. Ну а головне – не впадати у відчай, вірити в перемогу України, розвиватися і йти до поставленої мети попри все!
tech_ua_7_9.txt
ua
tech
[ "опитування", "tesla", "компанії" ]
Ілон Маск останніми роками показує лише свої найгірші сторони. Ми бачили численні скандали, які вибухали після його висловлювань, дивні вчинки та різку зміну поглядів. У випадку соцмережі X це обернулося для нього втечею рекламодавців і відтоком користувачів. Але яка ситуація в Tesla? Опитування показує, наскільки чутливими до цього є клієнти автомобільної компанії Маска.Варто зазначити, що це нове опитування є вже другим за цей рік. Перше провели на початку 2023 року, у лютому, тоді як друге – наприкінці, листопаді. Це було зроблено ще до того, як Маск залишив свій антисемітський коментар, тож як вплинув на ситуацію він, невідомо. Якби опитування проводилося тижнем пізніше, результати, ймовірно, були б зовсім іншими.Результати. У лютому опитування провели серед 5000 власників електромобілів Tesla. Питання звучало так: "Чи робить [персона] Ілона Маска більш чи менш привабливою два вас покупку [автомобіля] Tesla?". Тоді більшість опитаних, а саме 36 відсотків, заявили, що причетність мільярдера до компанії змушує їх відмовитися від купівлі. Аналітики зазначали, що це стало наслідком того, що генеральний директор почав не лише приділяти менше часу компанії, а й зазнав репутаційних втрат. У листопадовому звіті, яке чомусь залучило лише 1000 людей, це число значно зменшилося до 27 відсотків. Тепер ця відповідь на останньому місці. Більшість учасників узагалі не змогла визначитись, тоді як 35% потенційних покупців електромобілів сказали, що Маск зробив їх більш схильними до купівлі Tesla. Що стало причиною такої різкої реабілітації глави компанії в очах покупців, неясно. Результати опитування / Скриншот ElectrekНастрої щодо Маска, ймовірно, швидко змінюються залежно від того, наскільки великою є його остання на той момент суперечка, тож час проведення нового опитування випадково зіграв на його користь.Досі Tesla користувалася надзвичайно сильною лояльністю клієнтів, але ці опитування показують, що Маск все ж має негативний вплив принаймні на частину потенційних клієнтів компанії.
sport_ua_4_14.txt
ua
sport
[ "нападу", "артема", "його" ]
У суботу, 10 лютого, українські баскетболісти Володимир Єрмаков та Артем Козаченко стали жертвами нападу. Невідомі, які були озброєні ножами, напали на українців у німецькому Обергаузені.На жаль, Володимир Єрмаков помер у лікарні через несумісні із життям травми. Його друга Артема Козаченка прооперували. Наразі баскетболіст перебуває у важкому стані. Раніше повідомлялось, що причиною такого нападу стала національність спортсменів із України.Один із постраждалих розповів деталі нападу. Пізніше стало відомо, що також поранення внаслідок нападу отримали 13-річний сирійський хлопець та 17-річна німкеня з ліванським корінням.Після чого у німецькій пресі з'явилась інформація, що двох підозрюваних у нападі було затримано. Однак через дуже короткий час місцева поліція звільнила з-під варти одного із підозрюваних, адже не знайшла докази його причетності до злочину.Артем Козаченко, хоч і перебуває у важкому стані, але прийшов до тями та розповів своєму батьку, що трапилось у той смертельний день нападу.За словами батька, того вечора Артем та його дівчина повертались додому із прогулянки торговим центром. В автобусі до них підсіла група із 8 хлопців західноазійської зовнішності, яка почала провокувати українців. Однак Єрмаков та Козаченко не відповідали на провокації невідомих.Після чого Володимира та Артема запитались про їх національність. Баскетболісти відповіли, що вони українці та вийшли на потрібній для них зупинці. Одразу за ними із автобуса вийшли й невідомі, які усю дорогу чіплялись до українців.Тоді розбійна група вдарила дівчину Артема та самого баскетболіста. У бійку втрутили перехожі, які викликали поліцію та швидку допомогу. Після чого нападники швидко почали тікати із місця штовханини.Підбігли та вдарили дівчину Артема, вдарили Артема по обличчю. Почалась штовханина, хлопці почали бити. Бійку намагалися зупинити незнайомці. Люди викликали швидку допомогу та поліцію. Нападники почали тікати, – розповів батько Артема.Внаслідок нападу Козаченко-молодшому завдали 6 ножових поранень. Його дівчина сильно не постраждала. Наразі поліція затримала лише одного підозрюваного, розслідування цієї смертельної справи триває.Раніше у МЗС України повідомили, що взяли під особливий контроль розслідування вбивства 17-річного українського баскетболіста у Німеччині.
financy_ua_5_5.txt
ua
financy
[ "фінансові", "нові", "варто" ]
Останні роки довели, що завжди потрібно бути готовим до змін. Логічно, що будь-які події у житті сприймати легше, коли є ресурси. Зокрема, гроші. Саме тому, варто у новому році приділити більше уваги власним фінансам.З чого почати та як вийти на новий фінансовий рівень у 2024 році – розповідаємо у новому матеріалі 24 Каналу.Особистий бюджет та борги. Найперше, варто розібратися з власним бюджетом: зрозуміти ключові статті витрат, джерела надходжень (суми, часові періоди), чи є накопичення. Тобто потрібно усе максимально ретельно проаналізувати, адже це допоможе зрозуміти поточне фінансове становище та ухвалювати перші рішення щодо подальших дій.Також варто зрозуміти, чи є у вас будь-які борги. Якщо так, то вкрай важливо сформувати план для позбавлення усіх боргових зобов’язань. Якщо це значна сума або є кілька боргів, то краще розбити їх на частини та визначити їхню пріоритетність. Головне – це мати чіткий план, але розуміти, що можливо доведеться його коригувати (і це нормально) та системно працювати над погашенням боргу чи боргів.Формуйте нові фінансові звички. Усім відома фраза: "Гроші люблять порядок/рахунок". Це як одна з визнаних життєвих істин, яка, проте, є досить корисною звичкою на практиці. Водночас у кожної людини є певні фінансові "ритуали", які призводять до зайвих витрат. Тут не йдеться про базові потреби, непередбачувані ситуації чи життєво важливі запити.Швидше про ситуації, коли людина "на автоматі" витрачає кошти, коли для цього немає реальної потреби. Умовно 4 чашки кави на день – далеко не найкраще фінансове рішення. Або оплата сервісів та застосунків, якими користуються дуже рідко тощо. По суті це досить незначні суми, які у підсумку можуть відповідати за досить суттєві витрати з бюджету. Нові фінансові цілі та можливості / Фото UnsplashСаме тому варто звернути увагу на свої фінансові звички та виявити ті, які "тягнуть" гроші з гаманця. Тим паче у сучасному світі є безліч застосунків та технік, які допоможуть знайти найбільш ефективний та зручний варіант саме для вас.Подбайте про майбутнє. Подушка безпека в автомобілях під час аварій дуже часто буквально рятує людям життя та здоров’я. Аналогічний ефект має й фінансова подушка безпеки, про яку краще подбати заздалегідь. Формування своєрідного резерву можна почати з незначних сум та поступово формувати звичку, а з кожним місяцем, наприклад, за наявності такої можливості можна її збільшувати.Для фінансової подушки підійде як банківський рахунок, так і готівка. Тут усе залежить від того, як людині зручніше. Також краще відкладати визначену суму до “скарбнички” відразу після отримання доходу. У такий спосіб реально підготуватися до майбутніх викликів та впевненіше давати з ними раду. Нові фінансові цілі та можливості / Фото UnsplashНові знання – це шлях до нових грошей. Проте усі вище згадані етапи с допоможуть коректно формувати бюджет та ефективно розпоряджатися власними коштами. Однак для того, щоб вийти на новий фінансовий рівень, потрібно щось більше. Перш за все йдеться про нові знання та вміння, які допоможуть збільшити фінансові надходження.У контексті фінансів можна розглянути декілька варіантів. Для прикладу, ніколи не буде зайвим звернути увагу на книги про різні фінансові аспекти, які радять фахівці або відомі та успішні люди. Проте найчастіше з покращенням фінансового стану асоціюються інвестиції та трейдинг.На щастя, сьогодні існує чимало онлайн курсів для того, аби розібратися у цій темі та зрозуміти, як саме функціонують біржі та дізнатися про особливості різних фінансових інструментів. Серед таких курсів варто відзначити марафон "Сучасна торгова стратегія 999" від досвідчених професіоналів з Ladies Invest Club.Тож під час марафону “Сучасна торгова стратегія 999” можна опанувати основи трейдингу, отримати ефективні стратегії для торгівлі на ринку, навчитися управляти ризиками, відкривати та успішно закривати угоди. Крім можливості заробляти з будь-якої точки у світі, марафон від Ladies Invest Club допоможе познайомитися зі справжніми професіоналами та дізнатися більше про світ фінансів.Авторкою марафону та експерткою по цій темі виступає Ганна Збишко, яка має два роки досвіду в інвестиціях та трейдингу. Для прикладу, за 2022 рік її особистий результат на біржі склав +350%.Зверніть увагу! Новий навчальний марафон стартує 19 лютого 2024 року! Нові фінансові цілі та можливості / Фото Ladies Invest ClubЯк вигідно отримати доступ до марафону. Авторка марафону подбала про те, щоб якомога більше людей, які прагнуть приділити час своїм фінансам, мали змогу отримати нові знання та уміння. Тому Ladies Invest Club пропонує не лише декілька тарифів, але й знижки. Зокрема, учасники вебінару, який запланований на 15 лютого, мають можливість отримати знижку на рівні 20% на марафон “Сучасна торгова стратегія 999”. За таких умов, курс буде коштувати: Базовий тариф – 178 доларів; Оптимальний тариф – 355 доларів; Тариф VIP – 622 долари.Важливо! Для порівняння, вартість марафону без знижок коливається від 222 доларів до 777 доларів.На вебінарі будуть розглядати такі теми:1. Як побудувати капітал;2. Яке мислення спрямоване на зростання доходу;3. Що заважає досягти результату;4. Як через трейдинг реалізувати фінансові цілі.Зареєструватися на вебінар можна за цим посиланням. Фінанси – це невіддільна частина життя кожної людини. Тож краще не гаяти час та подбати про своє майбутнє вже зараз. Особливо, якщо є можливість зробити це на вигідних умовах з підтримкою професіоналів.
show_ua_1_19.txt
ua
show
[ "чоловік", "супермама", "зламав" ]
Учасниця популярного шоу "СуперМама" приголомшила глядачів історією про домашнє насильство. Чоловік зламав їй ногу через сварку. Згодом сім'я виїхала з України.Учасниця шоу через травму була недієздатною, тож її чоловік перетнув кордон як законний опікун дитини. Про такий інцидент жінка розповіла у шоу "Супермама".Чоловік зламав ногу дружині. Молода мама на ім'я Вікторія розповіла, що її коханий зламав їй ногу за те, що вона пізно повернулася з караоке, де була з подругами. Спочатку чоловік почав висловлювати дружині претензії, а потім напав на неї. Віка на шоу "СуперМама" / Скриншот з відеоВікторія почала кричати від болю, проте чоловік не повірив їй. Навіть після того, як лікарі швидкої підтвердили перелом ноги, він не вірив їм.Дівчині довелося робити складну операцію. На рентгені виявили, що багато кісток було роздроблено. Зараз у її нозі титанова пластина та спиці з гвинтами.Згодом чоловік учасниці приходив у лікарню та вибачився. Мама Віки радила їй написати заяву до поліції, проте вона відмовилася.Я не хотіла впасти на плечі мами. Мій чоловік створив цю проблему, він мав мене обходжувати й це мало стати своєрідним покаранням для нього. Щоб він узяв на себе все повністю – побут, мене, дитину, – пояснила Вікторія.Після перелому чоловік на руках виносив Віку гуляти на вулицю, міняв пов'язки, готував їсти та займався сином. Тож зрештою дружина його пробачила. Віка з чоловіком / Скриншот з відеоЧоловіку вдалося виїхав з України. Згодом пара виїхала до Польщі. Оскільки Віка на той момент ще була недієздатною, її чоловік виїхав з нею з України, як опікун маленької дитини."Тобто, якби не вся ця ситуація з ногою, то ми не виїхали б за кордон всією родиною", – додала учасниця.Чоловік зламав ногу учасниці шоу "СуперМама": відеоТелеканал СТБ, який знімає шоу "СуперМама", назвав дії подружжя "приголомшливим лайфхаком". Водночас інші учасниці вирішили, що це маячня.Реакція українців. А українців ця історія вразила. Вони не очікували побачити подібні зізнання на телебаченні під час війни: "Я ох**ла від цієї історії і того, що її отак просто показують по ТБ зараз", "Як таку хр*нь можна дивитися?" "Я думаю, цю історію слід записати в словник як визначення слова "нікчема", "Що ця жіночка нестабільна, що її чоловік". "Саме жахливе, що вона з ним залишилася після такого". "А так можна було?" "Віко, ви травмуєте себе і психіку дитини. Жах".Цікаво! Українці підозрювали, що ведучий шоу "СуперМама" Дмитро Карпачов теж виїхав за кордон. Все через те, що у випуску він з'явився онлайн, а не особисто. Проте Карпачов спростував ці чутки, оголосивши про зустріч у Львові.
kino_ua_4_5.txt
ua
kino
[ "дивіться", "онлайн", "трейлер" ]
Людям завжди цікаво, як живуть ті, хто порушує правила і ризикує своїм життям. Отже, ми підготували для вас перелік кримінальних драм, які розкривають двері у світ гангстерів, вбивць, контрабандистів, маніяків і невинних жертв.У добірці Кіно 24 ви знайдете найяскравіші приклади цього жанру, які не залишать вас байдужими до долі персонажів на екрані.Найкращі фільми у жанрі криміналу. "Звук свободи". Дія кримінальної драми розгортається в місті Тегусігальпа, де федеральний агент Тім Баллард займається розслідуванням справ, пов'язаних з торгівлею дітьми. Певний час по тому він врятував маленького Мігеля і, дізнавшись історію його сестри, вирішив вирушити в подорож до Колумбії. Його мета – відшукати дівчинку та визволити її з сексуального рабства."Звук свободи": дивіться онлайн трейлер фільму"Залягти на дно у Брюгге". Двоє найманих вбивць зазнали невдачі під час місії в Лондоні. Строгий бос вирішив, що невдахам буде краще причаїтися в бельгійському містечку. І поки один з них проводить дні в розпачі, інший вирішив освоїти місцеві пам'ятки. Але сюжет несподівано оживає, коли на шляху героїв кримінальної драми виникає фатальна дівчина-наркоторговка."Залягти на дно у Брюгге": дивіться онлайн трейлер фільму"Скажені пси". Мафіозний бос Джо Кебот вирішив провести велике пограбування ювелірної крамниці. За його блискучим планом була створена команда з кращих професіоналів, які не були знайомі між собою. Але коли на місці нападу вже чекали поліцейські, ідеально задуманий план перетворився на справжній лабіринт і криваву бійню."Скажені пси": дивіться онлайн трейлер фільму"Американська історія Ікс". У центрі подій стоїть лідер банди скінхедів, що пронизаний нацистською ідеологією до кісток. Дерек Віньярд не обмежується лише татуюваннями, голінням голови та вивченням теорії расової переваги – він переходить до вбивчої практики. Коли Дерек потрапляє за ґрати, прапор зі свастикою підхоплює його молодший брат Денні."Американська історія Ікс": дивіться онлайн трейлер фільму"Лицарі справедливості". Маркус – ветеран військової служби, який втратив дружину в потяговій аварії й не може знайти спільної мови з дочкою, яка для нього є незнайомкою. Але коли до нього звертається свідок, який стверджує, що це був не нещасний випадок, а замах, Маркус вирішує не зупинятися перед нічим, щоб розкрити правду."Лицарі справедливості": дивіться онлайн трейлер фільму
health_ua_2_24.txt
ua
health
[ "травми", "вольтарен", "емульгель" ]
Пошкодження м'язів – поширена травма, яка найчастіше виникає під час занять спортом, нещасних випадків або побутової діяльності. Тому дуже важливо знати, як реагувати на такі травми та які дії зможуть прискорити процес відновлення.Найчастіше травми трапляються, коли м'яз розтягнувся до межі своїх можливостей або занадто сильно скорочується – наприклад, якщо ми різко підіймаємо вагу, невдало падаємо або просто робимо незручний рух, інформує 24 Канал.Ще травма виникає, коли м'яз занадто багато працює без відпочинку – це переважно проблема спортсменів. Після травмування може виникнути набряк у ділянці пошкодження чи м'язовий біль, що посилюється при фізичній активності.Що робити, коли травмували мʼяз. Щоб полегшити біль, у перші 3 – 7 днів після травми потрібно: прикласти до пошкодженого місця пакет із льодом, а під пакет – рушник, щоб не травмувати шкіру; дати м'язам відпочити, щоб місце травми гоїлося, а коли біль зменшиться – почати виконання повільних рухів. При легкій та помірній травмі потрібно відпочивати близько 2 днів, а при сильній – 10–14; забинтувати пошкоджену ногу чи руку еластичним бинтом, щоб зменшити набряк; тримати пошкоджений м'яз вище рівня серця, якщо це можливо. Наприклад, якщо розтягнули м'язи гомілки – потрібно покласти ногу на подушки, це допомагає зменшити біль і набряк.Ризик розтягнути м'язи вищий у літньому віці, а також при м'язовій втомі або якщо до цього людина вже отримувала м'язові травми. Також люди часто травмуються, якщо не розігріваються перед тренуванням, напружують м'язи довше, ніж зазвичай, або якщо у них є проблеми зі стопами (наприклад, плоскостопість або п'яткова шпора).Травми мʼязів трапляються доволі часто / Фото ShutterstockПри застарілих травмах краще звертатися до кінезіологів та фахівців з ЛФК. Вони допоможуть зміцнити м'язи та позбутися посттравматичних страхів, а також розроблять післяопераційні шви.Також при травмах може бути потрібною іммобілізація – гіпсова пов'язка, шина, компресійні рукавички або шкарпетки.Лікар може рекомендувати приймання протизапальних препаратів, як внутрішньо, так і зовнішньо. Прикладом останніх може бути Вольтарен Емульгель, який містить діючу речовину диклофенаку діетиламін. Маючи форму емульгелю диклофенак проникає через шкіру у 7 разів краще в порівнянні з генеричним гелем з диклофенаком натрію 5%1.Диклофенак у складі Вольтарен Емульгель має виражену протиревматичну, знеболювальну та протизапальну дії, тож цей препарат можуть рекомендувати застосовувати при місцевому лікуванні болю та запалення суглобів, м’язів, зв’язок та сухожиль ревматичного або травматичного походження.Також у лінійці бренду Вольтарен є Вольтарен Форте. Він має подвійну концентрацію діючої речовини2, а також допоміжний компонент – олеїловий спирт, який допомагає транспортувати диклофенак через шкірний бар'єр до глибших тканин, таких як суглоби.Як уникнути пошкоджень мʼязів. Розтягнення м'язів частіше відбувається у людей, які займаються спортом, бігають, танцюють та катаються на велосипеді. Щоб знизити ризик травми, потрібно робити розминку, бо розігріті м'язи стають гнучкими та менш схильними до розтягнень і розривів. Завершити тренування варто заминкою – комплексом легких вправ, що має тривати вдвічі довше, ніж розминка.Корисними будуть вправи на розтяжку: вони розвивають здатність м'язів активно скорочуватися. Виконувати її потрібно повільно, причому під час розтяжки людині не повинно бути боляче.Сучасні ліки швидко знімають біль у разі травмування мʼязів / Фото ShutterstockВажливо обирати для тренування відповідний одяг та взуття, а також не забувати пити воду. Необхідно також уникати різких рухів і чергувати вправи для різних груп м'язів, поступово підвищуючи навантаження і знижуючи або відмовляючись від нього при поганому самопочутті.Щоб уникати розтягнення і травмування м’язів, важливо навчитися відчувати своє тіло, у тренуваннях спиратися на свої відчуття та вчасно зупинятися. Тому бажано звернутися до інструктора або концентруватися на своєму самопочутті під час виконання вправ. При цьому музика, аудіокниги, серіали та домашні справи можуть відволікати і стати причиною травмування.Корисно звернутися і до фахівців, щоб збалансувати своє тіло. Наприклад, надмірна вага або неправильно сформовані стопи ведуть до перевантажень та негативно впливають на координацію. У людей із такими порушеннями ризик отримати травму вищий. Крім того, фахівець може допомогти з розробкою відповідного плану тренувань.Отже, травми мʼязів – поширене явище, але сучасні методи лікування допоможуть його швидко позбутися. А дотримання простих правил та рекомендацій зменшить ризик цих ушкоджень.1. Pradal J et al. Importance of the formulation in the skin delivery of topical diclofenac: not all topical diclofenac formulations are the same. Journal of Pain Research 2019:12 1149–1154.2. У порівнянні з Вольтарен Емульгель, емульгель для зовнішнього застосування 1%.Реклама лікарського засобу. Перед застосуванням необхідно проконсультуватися з лікарем та обов'язково ознайомитися з інструкціями для медичного застосування лікарських засобів Вольтарен Форте, емульгель для зовнішнього застосування 2,32 %. Р.П. № UA/1811/01/02 від 22.02.2019 та Вольтарен Емульгель, емульгель для зовнішнього застосування 1%. Р.П. № UA/1811/01/01 від 17.07.2019. Імпортер та уповноважена організація в Україні: ТОВ "ХАЛЕОН УКРАЇНА", 02152, м. Київ, пр-т П. Тичини, 1-В, тел.: (044) 585-51-87, e-mail: [email protected]. Торгові марки належать або використовуються за ліцензією групою компаній Халеон. ©2024 група компаній Халеон або їх ліцензіар. Інф. матеріал № PM-UA-VOLT-24-00002. Дата виробництва матеріалу: 02.2024
business_ua_3_31.txt
ua
business
[ "mcdonald", "роботу", "ресторанів" ]
Ресторани швидкого харчування McDonald’s поступово відновлюють роботу. Відомий заклад повернувся у ще два українських міста.Всесвітня мережа ресторанів швидкого харчування McDonald’s після повномасштабного вторгнення російських окупантів припинила роботу в Україні. Зараз компанія намагається відновлювати діяльність всюди, де це можливо. Відкриття McDonald’s у Полтаві та Кременчуці. Як повідомила пресслужба компанії, 16 травня відновили роботу ресторани у Полтаві та Кременчуці. Також McDonald’s заявляє, що на цей час вже відновив роботу більш як 70% ресторанів в України. Загалом зараз в Україні працює 87 закладів McDonald’s.Внаслідок припинення діяльності з початком війни McDonald’s зазнав шалених збитків. Чистий збиток за підсумками 2022 року склав аж 2,04 мільярдів гривень. Компанія аргументувала закриття усіх закладів турботою про безпеку своїх працівників. Розвивати бізнес легше, якщо під рукою власне авто, що відповідає вашому стилю життя. Так, бестселер Škoda Octavia – це баланс комфорту та функціональності. Нічого зайвого, тільки найкращі рішення, щоб полегшити щоденну бізнес-рутину. Матричні фари, бездротове підключення телефону, Front Assist та Cruise Control, тризонне кондиціювання та вибір режиму руху – це далеко не повний список “фішок”, які дозволять насолоджуватися кожною поїздкою.Відновлювати роботу у південній та східній частині України компанія почала наприкінці березня. Тоді McDonald’s повернувся в Одесу та Одеську область.Наступне повернення відбулося у Дніпрі, там 25 квітня знову запрацювали 5 ресторанів McDonald’s.
show_ua_2_4.txt
ua
show
[ "голосування", "skylerr", "людей" ]
Молода співачка SKYLERR вперше зізналась, чому хотіла відмовитися від участі у Національному відборі на Євробаченні-2024.Співачка зазначила, що всі конкурсанти перебували в рівних умовах. Однак, ствердила, що відбір на пісенний конкурс має певні правила. SKYLERR пояснила, чому хотіла відмовитися від Нацвідбору. Артистка розповіла, що кожен з учасників мав можливість добре себе презентувати та розповісти про свій конкурсний трек. Також вона не має жодних претензій до застосунку Дія, адже голосувало дуже багато українців.Я не звинувачую Дію ні в чому. Це абсолютно нормально, дуже велика кількість людей голосувала. Ми всі були в рівних умовах. Мали однаковову кількість часу на промо, могли піарити себе, знайомити людей з піснями, закохувати в себе, – сказала вона.Утім, SKYLERR вважає, що голосування за улюбленого учасника, мало відбутися вчасно. Тільки тоді воно було б правильним, за словами дівчини. В іншому випадку, на думку Валерії, на результат вибору людей могли вплинути інші фактори.Після того, як завершуються ці виступи, є година на голосування. Вайб пісенного конкурсу полягає саме в емоції, післясмаку. Людина йде голосувати за те, що вона тільки-що побачила. Коли ми даємо добу на голосування додатково, то лояльною аудиторією стає фанбаза. Додається доба на промо-кампанію своїх пісень, – висловилась артистка.Співачка ствердила, що під час додаткової доби на голосування, могли робити свій вибір навіть ті, хто не дивився Нацвідбору. Також як сказала Валерія, правильні комунікаційні дії теж могли вплинути на вибір суспільства.Інтерв'ю SKYLERR: дивіться відео онлайнУчасть SKYLERR в Нацвідборі-2024. Артистка взяла участь у відборі на міжнародний пісенний конкурс з композицією Time is running out. Співачка хотіла нагадати людям про те, що час минає дуже швидко й треба встигати жити. Під час голосування людей виконавиця заявила, що не бажає продовжувати участь у пісенному конкурсі. Валерія зазначила, що має сумніви щодо голосування, яке продовжили на добу. Попри це, Суспільний мовник відмовився зняти кандидатуру SKYLLER з Нацвідбору-2024. Річ у тім, що було неможливо через правила конкурсу. SKYLERR зайняла сьому сходинку згідно з результатами голосування журі та людей.
porady_ua_2_18.txt
ua
porady
[ "може", "шкіри", "проблеми" ]
Якщо ваша шкіра покрилася незвичними плямами або й взагалі змінила колір, варто обов’язково звернутися до дерматолога, оскільки це може сигналізувати про проблеми зі здоров’ям.Кожна частина тіла "дає сигнал", якщо з нею щось не так. Це ж стосується й шкіри. Та часом вона може не лише бути ознакою того, що ви підібрали неправильний догляд чи щось забагато з’їли, але й закликати звернути увагу на багато інших аспектів. Саме текстура та колір шкіри можуть багато розповісти про ваше здоров’я. Хірург-дерматолог з Нью-Йорка Джеремі Брауер розповів, на що треба насамперед звернути увагу.Почервоніння. Найчастіше почервоніння є ознакою розацеа чи акне. Також впливати на червонуваті плями може алергічна реакція або ж подразнення шкіри. Найчастіше це стається через креми чи будь-які інші засоби, які не підходять саме вашій шкірі.В іншому випадку, крихітні червоні чи фіолетові вкраплення, які не бліднуть при натисканні, можуть свідчити про авітаміноз. Червоний висип на щоках виникає при вовчаку. Почервоніння обличчя може вказувати на певні проблеми / Фото PexelsЗміна кольору. Лікар зазначає, що кольори можуть бути різними і кожен з них вказує на якусь певну причину. До прикладу, червоний сигналізує про запалення, коричневий вказує на зміни пігментації, а от синій може характеризувати проблеми з судинами.Рожеві та жовті плями на гомілках сигналізують про те, що треба пройти обстеження на діабет. Втім серед ймовірних ознак ці плями можуть вказувати на проблеми зі щитоподібною залозою чи сигналізувати про запальне захворювання (ревматоїдний артрит).Товщина шкіри. Значне потовщення шкіри може бути ще однією ознакою діабету. Найчастіше шкіра грубшає на пальцях, руках та ногах. Також ви можете відчувати погане самопочуття. У такому випадку слід обов’язково звернутися до лікаря за консультацією.
economy_ua_1_1.txt
ua
economy
[ "нафти", "санкцій", "фізичних" ]
Санкції вдарили по тіньовому флоту Росії, який перевозив тамтешню нафту. З 50 танкерів близько половина зараз не транспортує її. Але можна ще сильніше вдарити по економіці Росії.Про це 24 Каналу розповів економіст та виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, зауваживши, що тут йдеться саме про тіньовий флот. Адже російська нафта цілком легально торгується за ціною у 60 доларів за барель.Вже є приблизні оцінки, наскільки сильно може впасти дохід Росії від удару по тіньовому продажу. Йдеться про 10 мільярдів доларів. Це – велика цифра. Але загальний обсяг доходу Росії від продажу нафти за 2023 рік – 200 мільярдів доларів. Як можна ще сильніше вдарити по російській економіці. Як наголосив Пендзин, самих санкцій недостатньо. Важливо також вводити покарання для фізичних осіб за допомогу в униканні обмежень. І вже є позитивні приклади.Скажу просто. Лише санкцій мало. Треба ввести покарання для фізичних осіб, які допомагають обходити санкції. З юридичними особами дещо інша ситуація. Сьогодні Росія зробила одну юридичну особу – і на неї наклали санкції. Завтра росіяни створять іншу. А-от засудження фізичних осіб за обхід санкцій – інша справа, – сказав Пендзин.Важливо, що прогрес у цьому демонструють Сполучені Штати. Загалом зараз усі операції щодо нафти проходять в американських доларах. Відповідно вони підпадають під юрисдикцію міністерства фінансів США. Як тільки там почалися переслідування фізичних осіб, які, як правило, мають російські паспорти, так одразу з цього пулу почали випадати охочі допомагати обходити санкції.Європейці ще до цього досвіду не дійшли. Так, є санкційні обмеження, але жодного переслідування конкретних фізичних осіб за сприяння в обході санкцій немає. Цей консенсус, який вимагає 100% погодження усіх членів ЄС, зводить багато речей нанівець. Штати можуть собі більше у цьому дозволити. Приклади вже є. Наскільки довго це продовжиться – до листопада точно. А далі все залежить від вибору американського народу, – зауважив Пендзин.Російська нафта: коротко. За даними видання Bloomberg, з приблизно 50 танкерів тіньового флоту Росії, які потрапили до санкцій, близько половини не використовують для транспортування нафти. Тут обмеження виявилися ефективними. Цікаво, що найбільший нафтопереробний завод Індії відмовився від російської нафти Sokol. Все через проблеми з платежами. Країни G7 працюють над посиленням правил дотримання стелі цін на імпорт російської нафти. Обмеження зараз діють, але Кремль знаходить лазівки.
kino_ua_2_32.txt
ua
kino
[ "бріджертони", "серіалу", "серіал" ]
Серіал "Бріджертони" став одним із найуспішніших на платформі Netflix. Він захоплює глядачів своїми пейзажами, атмосферою, вишуканими сукнями, класичною музикою і вишуканими манерами.Тому 24 Канал підготував для вас українську альтернативу "Бріджертонів", яку мають подивитися всі, хто закоханий в естетику минулої епохи."Кава з кардамоном". Драматична історія про заборонене кохання українки та польського шляхтича розгортається у Львові середини XIX століття, в епоху "Весни народів" та революції 1848—1849 років.Серіал розповідає історію молодої дівчини, дочки священника, яка пов'язала своє життя зі значно старшим одруженим шляхтичем. Їхні стосунки, неординарні для XIX століття, викликають загальне обурення, і головні герої стикаються з осудом суспільства. Головна героїня змушена пройти через зраду, кохання та ненависть."Кава з кардамоном": дивіться онлайн трейлер серіалу"Кріпосна". Зворушлива історія Катерини Вербицької, героїні, що виростала в домі багатих поміщиків, нікого не залишить байдужим. Катя, Кріпосна та сирота, виховувалася, ніби справжня аристократка, але водночас залишалася невільницею.Дії серіалу розгортаються у далекому 1856 році, одразу після закінчення війни. Це період дворянства та кріпацтва, коли заможні купляли бідних та використовували їх як підданих у своїх великих особняках."Кріпосна": дивіться онлайн трейлер серіалу"Бріджертони": що відомо про серіал. У центрі подій – ніжна Дафна, старша дочка в сім'ї аристократів. Красуня стає "діамантом балу" для наречених та завойовує не лише увагу зажерливих кавалерів, а й прихильність самої королеви. Проте Дафна мріє не тільки про вдале весілля, але й про справжнє кохання.Неочікувано плани дівчини на шлюб руйнуються, єдиним, хто може врятувати репутацію Дафни та її родини, є друг її брата – бабій і чарівний герцог Саймон Гастінгський. Починається гра, яка несподівано переростає в справжнє кохання між ними."Бріджертони": дивіться онлайн трейлер серіалу"Бріджертони" – це справжній витвір мистецтва в епоху Регентства, де показ мод є важливою складовою. Лише головна героїня, Дафна, представлена у 104 різних сукнях протягом восьми серій.Звісно, неправдоподібно, щоб героїня з романів Джулії Квін, які лягли в основу серіалу, мала такий розкішний гардероб. Проте серіал "Бріджертони" – це не документальна історія, а вигадана, тому тут можливо все.
tech_ua_6_26.txt
ua
tech
[ "роскомнадзор", "березня", "року" ]
Роскомнадзор від 1 березня 2024 року планує блокувати всі VPN-сервіси в країні. Уже невдовзі росіянам стане складніше переглядати ютуб, користуватись соцмережами. Щоправда російська пропаганда переконує, що це благо, адже інтернет – це "портал в пекло".
financy_ua_5_24.txt
ua
financy
[ "інвестування", "акції", "можна" ]
Не секрет, що однією з найбільш високооплачуваних сфер в Україні є інформаційні технології (IT). Айтішники часто мають великий попит на ринку праці, і особливо на міжнародному рівні. І це не дивно, адже завдяки високій заробітній платі практика інвестування доволі поширена серед IT-фахівців.24 Канал вирішив розібратись, куди найчастіше вкладають свої кошти такі фахівці та як примножують капітал.Заробіток IT-фахівців. Ще торік, за даними кадрового порталу grc.ua, по всіх регіонах України айтішники отримували в середньому 108,1 тисячі гривень. У червні 2023 року ця сума сягнула трішки більше, ніж 3,4 тисячі доларів, що за середнім банківським курсом станом на 10 грудня – майже 127 тисяч гривень, згідно з даними DOU.Крім того, за підсумками I та II кварталів 2023 року IT-індустрія "принесла" українській економіці 1,6 мільярда й 1,7 мільярда доларів відповідно.Відтак найкращим варіантом для ІТ-фахівців зберегти залишок коштів після здійснення всіх оплат та донатів на ЗСУ – інвестування. Особливо це важливо у період війни, коли потрібно бути впевненим у завтрашньому дні.Зверніть увагу! Опитування від dev.ua показало, що найчастіше айтішники інвестують в нерухомість, валюти та акції компаній.Куди інвестують ІТ-фахівці. НерухомістьНерухомість для інвестиції зазвичай розглядають, якщо термін інвестування тривалий. Відтак можна купити житло в регіонах України на виплати з фіксацією ціни в гривнях.Цікаво! До початку повномасштабної війни інвестування в нерухомість було одним з найнадійніших для збереження та примноження власних активів. Однак після 24 лютого 2022 року цей варіант залишається у зоні ризику в деяких областях України. Депозити у валютіПримножити капітал можна за допомогою депозитів. Адже більшість банків пропонують ставки, котрі суттєво вищі за рівень інфляції. Однак, якщо ви все ж переймаєтесь, що девальвація може “зʼїсти” ваші накопичення, то можна покласти гроші на депозит у валюті. Так кошти приноситимуть пасивний дохід у вигляді відсотків.За допомогою такого інструменту інвестування можна заробити більше, ніж втрачати, адже людина бідніє, коли тримає накопичення, які “не працюють”. Варто зауважити й те, що в Україні банківські вклади під час дії воєнного стану гарантуються державою.Зауважте! Наразі відсотки у валютних депозитах коливаються залежно від банку – від 0,01% до 2% річних. Військові облігаціїЗавдяки цьому виду інвестування айтішники можуть не лише заробляти, але й допомагати армії у період війни. Також перевагою є висока дохідність.Якщо брати військові облігації в гривнях, то це 10 – 16% річних. Ще одним плюсом є стабільність позичальника, адже облігації гарантовані державою. Акції компанійНа сьогодні купити акції таких відомих компаній, як Apple, Microsoft, Meta (Facebook), Pfizer, Tesla, Amazon чи інших, набагато легше. Тому це вигідна інвестиція, зважаючи на ріст їхньої ціни на ринку.Наприклад, за останні 5 років акції Tesla зросли на 934%, а у 2023 році вони зросли майже вдвічі. Про це йдеться в Reuters. Щодо Apple, то акції цієї компанії виросли за 20 років на понад 61 000%. Ще одним техгігантом є Meta, у якої від початку цього року, станом на кінець травня, акції зросли на 127%.Перші кроки в інвестиціях. Найважче в інвестуванні – почати. Та і тут є корисні поради, які допоможуть зробити перші кроки в цьому процесі легко і впевнено. Так, щоб зменшити навантаження та пошук інструментів, початківцям і не тільки варто звернути увагу на платформи, які зможуть допомогти на шляху інвестування. Наприклад, завдяки торговим платформам можна отримати доступ до безлічі активів. На початку навіть можна не вкладати багато коштів, а розпочати з невеликих сум.Усе це можна зробити за допомогою торгової платформи Libertex, яка доступна як для iOS, так і Android. Серед торгових інструментів сервісу – CFD на дорогоцінні метали, сировина, криптовалюти й, звичайно, акції світових компаній.CFD (Contracts For Difference або контракти на різницю), дозволяють отримувати прибуток від коливання котирувань (зміни ціни) без фактичного постачання товарів.Зауважте! Під час реєстрації у додатку користувач має декілька варіантів: поповнити одразу гаманець й згодом здійснювати торгові операції, або ж почати з демо-рахунку із сумою у 50 тисяч доларів.Як зареєструватись у додатку Libertex та почати інвестувати: встановіть додаток Libertex, завантаживши його в App Store або Play Market; відкрийте додаток та поповніть рахунок гаманця; спробуйте проаналізувати ринок; визначте активи та напрям угоди; кінцевий етап – кнопка "Купити" або "Продати" в залежності ваш вашого рішення - ціна на обраний актив буде зростати або знижуватися.Виконавши всі вищезгадані кроки, ви зможете не лише заробити на зростанні активів, але й продати їх, якщо забажаєте отримати дохід від зниження котирувань, а потім закрити угоду.Важливо! Торгівля фінансовими інструментами є ризикованою діяльністю і може принести як прибуток, а й збитки. Розмір можливих втрат обмежений сумою депозиту.
education_ua_1_7.txt
ua
education
[ "спеціальностей", "яких", "навчання" ]
В Україні 2024 року реформують систему фінансування вищої освіти. Кількість спеціальностей, на яких діятиме 100% покриття вартості навчання, змінять.Про це зміни розповіли посадовці Міносвіти під час засідання Спілки ректорів вишів. Для частини спеціальностей державне замовлення все ж збережуть.На яких спеціальностях діятиме держзамовлення. Так, державне замовлення збережуть для спеціальностей, яких потребує суспільство: тобто такі сектори як безпека та оборона, державний сектор, медицина, мистецтво, педагогіка.Збережуть держзамовлення і для спеціальностей з особливою підтримкою держави.Інші спеціальності матимуть мінімальну кількість бюджетних місць.Держзамовлення не передбачили для заочної форми навчання.Відповідно до законодавства також передбачать право державного замовника і обов'язок студента на контрактне відпрацювання за розподілом після закінчення вишу. Контракт з працевлаштування треба буде підписати після половини строку навчання.Після контрактування стипендія студента підвищиться та дорівнюватиме розміру мінімальної зарплати.Інші вступники зможуть претендувати на гранти. Інші вступники також зможуть отримати державну підтримку – але грантову. Розмір гранту залежатиме від результатів НМТ. Розмір гранту на навчання у вишах коливатиметься від 15 до 50 тисяч гривень. Грантова система оплати навчання у вишах має запрацювати з вересня 2024 року.Зміни стосуватимуться вступників, які братимуть участь у цьогорічній вступній кампанії.У Міносвіти сподіваються, що грантова система дасть можливість більшість кількості вступників отримати державну підтримку.
financy_ua_3_11.txt
ua
financy
[ "біткойна", "році", "тисяч" ]
Очікування щодо динаміки на ринку криптовалют у 2024 році поки що дуже неоднозначні. Прогнози відрізняються – від зростання біткойна до сотень тисяч доларів за монету до його стагнації на поточних рівнях.Також не виключають падіння вартості монети нижче поточного рівня. Чого ж чекати від цього цифрового активу у 2024 році – читайте у матеріалі 24 Каналу.Сміливі прогнози. Одні з найбільш оптимістичних очікувань, згідно з якими курс біткойна у 2024 році підскочить до позначки у 125 тисяч доларів, озвучили аналітики з Matrixport. На їхню думку, до квітня вартість найвідомішої цифрової монети у світі зросте до 63 тисяч доларів, а до кінця року – перевищить позначку у 100 тисяч доларів і закінчить грудень з ціною на рівні 125 тисяч доларів.Як пояснюють аналітики, основним драйвером зростання для біткойна буде халвінг, який відбудеться у квітні 2024 року. У ході цієї події винагорода майнерів за видобуток блоку монети зменшиться у 2 рази.Прогнози для біткойна у 2024 році / Фото Pexels Напередодні всіх попередніх халвінгів курс біткойна традиційно демонстрував підйом: У 2012 році вартість цієї криптовалюти зросла на 186%, У 2016 році здорожчання оцінили у 126%; Тоді як у 2020 році монета подорожчала на 297%.Ще один важливий фактор, який може підтримати зростання ціни біткойна, на думку експертів з Matrixport, – це ймовірне пом'якшення політики Федеральної резервної системи США за ставкою. Наразі цей індикатор перебуває на рівні 5,25 – 5,5% у річному розрахунку, але учасники ринку чекають, що незабаром американський регулятор почне знижувати ставку.Помірні оцінки. Разом з тим далеко не всі експерти однозначно дотримуються позитивного погляду на найближче майбутнє біткойна. На ринку також звучать думки, що 2024 рік навпаки може бути не найсприятливішим для головної криптовалюти у світі.Таку позицію зайняли аналітики американського інвестиційного банку JPMorgan. Вони вважають, що цьогоріч ринковий курс біткойна не підніметься вище 45 тисяч доларів і навіть може впасти нижче за поточні позначки – аж до 40 000 доларів. Досить помірні очікування аналітики пояснили обмеженим потенціалом біткойна як фінансового активу, порівнявши його динаміку зі зростанням курсу золота.Які з прогнозів на 2024 рік мають більше шансів. Швидше за все, біткойн справді продемонструє зростання завдяки халвінгу та пом'якшенню політики Федеральної резервної системи США щодо процентної ставки. Проте говорити про позначку в 125 тисяч доларів за монету, мабуть, поки все ж таки буде надто сміливо.Прогнози для біткойна у 2024 році / Фото PexelsЙмовірно, ця криптовалюта до грудня не підніметься вище за відмітку 60 тисяч доларів. Тобто у 2024 році біткойн не зможе оновити свій історичний максимум. Однак навіть такий підйом у порівнянні з поточними рівнями буде цілком суттєвим і дозволить інвесторам непогано заробити на динаміці котирувань.Як заробити на коливаннях біткойна. На сьогодні не лише зростання ціни, для прикладу, біткойна може принести прибуток, але й зниження. Просто потрібно правильно обирати напрямок інвестицій з врахуванням того, куди рухається ринок.Але спершу варто обрати компанію і торгову платформу, з допомогою яких можна буде отримати доступ до потрібних активів, зокрема, криптовалют. Важливо, щоб ця компанія та платформа мали тривалу історію роботи та хорошу репутацію серед інвесторів.Для прикладу, можна звернути увагу на компанію Forex Club, яка працює на фінансовому ринку уже 26 років, а також створила торгову платформу Libertex і працює з інвесторами по всьому світу. Ба більше, на платформі Libertex доступні понад 300 різноманітних фінансових інструментів, серед яких є й криптовалюти.Прогнози для біткойна у 2024 році / Фото PexelsЩоб почати використовувати платформу Libertex для інвестицій та заробітку, потрібно зробити всього кілька кроків. Алгоритм дій такий: Відкрити та поповнити рахунок на платформі Libertex; Оберіть актив (у такому випадку – біткойн); Визначтеся із напрямком інвестиційної угоди; На цьому етапі можна використати безплатні інструменти технічного аналізу та стрічку актуальних фінансових новин, які доступні в Libertex, аби зробити коректний вибір; Далі потрібно натиснути кнопку "купити", якщо очікують зростання активу, або – "продати", коли прогнозують його знецінення; Закрити угоду в тому ж вікні й в один клік, коли рівень прибутку досягне бажаного рівня.Платформа Libertex доступна через вебінтерфейс на комп'ютері або за допомогою програм для пристроїв на iOS та Android. Понад 2,9 мільйона інвесторів уже обрали цю платформу для інвестицій та управління капіталом.Примітка про ризики! Торгівля фінансовими інструментами є ризикованою діяльністю і може приносити як прибуток, а й збитки. Розмір можливих збитків обмежений сумою депозиту.
fun_ua_2_22.txt
ua
fun
[ "різдво", "році", "святкових" ]
27 грудня в Україні та інших європейських країнах відзначали Різдво Христове. Важко повірити, але у деяких частинах світу цей день заборонено відзначати і будь-які веселощі караються законом.Причини такої заборони найрізноманітніші. Більше про це – читайте у матеріалі 24 Каналу.Таджикистан. Країна, що межує з Афганістаном, Киргизстаном та Узбекистаном, за останнє десятиліття систематично вдосконалює свої обмеження. Однак різкі зміни у суспільстві відбулися у 2013 році, коли було прийнято рішення заборонити трансляцію образу Діда Мороза по телебаченню, а також накласти вето на "використання феєрверків, святкових обідів, дарування подарунків та збирання грошей".Відповідно до указу Міністерства освіти, у школах та вищих навчальних закладах тепер не дозволяється "встановлення ялинки, які можуть бути як природніми, так і штучними".Бруней. Такі ж правила використовує і держава Південно-Східної Азії. Там заборонено носити шапки Санти, а також будь-який різдвяний одяг або аксесуари. На думку султана держави Хасанала Болкіаха, "надмірне та відкрите" святкування" може збити мусульманське населення.Люди інших релігій все ще можуть веселитися, але лише якщо це буде за зачиненими дверима та у повній конфіденційності. Покарання за збори на вечірці 25 грудня без дозволу – штраф у розмірі до 27 тисяч брунейських доларів (765 тисяч гривень) або тюремне ув'язнення на строк до п'яти років.Бруней, де заборонене святкування Різдва: картаСаудівська Аравія. Саудівська Аравія аналогічно встановила заборону на будь-які "видимі ознаки" святкових розваг, зазначаючи, що жителі та туристи повинні відзначати святкові події відповідно до місячного календаря, а не григоріанського.Однак, Різдво проникло до країни після послаблення деяких суворих релігійних обмежень за участі спадкового принца Мухаммеда бен Салмана. Вражає! У 2012 році 41 християнин був затриманий релігійною поліцією за звинуваченням у "змові для святкування Різдва". Північна Корея. Подібне ставлення залишається й у Північній Кореї під час Різдва, де суворий режим Кім Чен Ина дозволяє лише виявляти повагу його сім'ї, правлячій партії та її лідерам. Різдво у країні не відзначається відкрито з того часу, як династія Кім почала обмежувати свободу віросповідання у 1948 році. Будь-хто, кого застукають під час святкових заходів або будь-яких Різдвяних зборів, може опинитися в тюрмі.
show_ua_1_30.txt
ua
show
[ "кварталу", "скадовська", "вечірнього" ]
В результаті широкого резонансу жарту про переселенку зі Скадовська, "1+1" перепросив у глядачів. Крім того, телеканал поділився, що буде з новорічним випуском "Вечірнього кварталу".Як заявили в пресслужбі, відео зі скандальним роликом планують видалити. Водночас невідомо, коли саме це зроблять, бо поки ролик залишається на каналі "Кварталу" й набирає сотні тисяч переглядів."1+1" відреагував на скандальний номер "Вечірнього кварталу". У пресслужбі телеканалу перепросили через жарт про дівчину зі Скадовська та повідомили, що гумористи не хотіли нікого образити, вони лише в гіперболізованій формі показали актуальну проблему українців, які соромляться неідеально розмовляти державною мовою. Ми розуміємо суспільне обурення і просимо вибачення в аудиторії, яку зачепив цей номер. Творча команда, яка створювала цей випуск, жодним чином не хотіла образити почуття українців. У випусках "Вечірнього кварталу" команда жартує над собою, підіймає актуальні теми, інколи гіперболізуючи їх, адже це один із законів гумору. Це був саме такий випадок, – написали в "1+1".Також у відповідь на запит "Детектора медіа" пресслужба "1+1" поділилася, що скандальний сюжет видалять з ютуб-каналів телеканалу. Крім того, канал заявив, що повний випуск "Новорічного вечірнього кварталу" також буде перемонтований і випущений на платформах без жарту про дівчину зі Скадовська. Водночас на каналі "Студія Квартал 95 Online" ще можна подивитись відео про дівчину, яка все життя розмовляла росіянською мовою, переїхала на Закарпаття. Станом на 3 січня ролик переглянули вже понад 330 тисяч разів. Скандальний номер "Кварталу 95": чому виник скандал. У новорічному номері гумористи "Вечірнього кварталу" висміяли переселенку з окупованого Скадовська, яка все життя говорила російською, проте старається розмовляти українською мовою. У неї з цим виникають труднощі. Зокрема, жінка, розповідаючи про місто, де народилася сказала, що вона "с*с*кадовська". Крім того, вона перекручує й інші слова, тим самим виглядає недотепно. Такий жарт розкритикував мер Скадовська Олександр Яковлєв. Він вважає, що місто, яке майже другий рік перебуває в окупації, не може бути об'єктом жартів. Крім того, за його словами, попри те, що багато місцевих жителів і були російськомовними, однак вони добре розуміють українську та говорять нею. Після цього кварталівець Юрій Великий, який взяв участь у сценці, попросив вибачення і зазначив, що коміки своїм виступом хотіли змотивувати українців говорити державною і не мали на меті нікого образити. "Квартал 95" підтримав позицію гумориста. Відомо, що через скандальний номер головна редакторка херсонського видання "Кавун.City" Євгенія Вірлич поскаржилися на "1+1" до Комісії з журналістської етики. Медійниця вважає, що жарт кварталівців дискримінує мешканців південної та східної України за мовною ознакою.
financy_ua_1_25.txt
ua
financy
[ "газу", "мільярда", "експорт" ]
Росія десятиліттями робила усе, аби якомога більше країн залежали від її енергоносіїв. Зокрема, йдеться про газ. Проте повномасштабна війна Росії проти України суттєво змінила ситуацію.Річ у тому, що з 2022 року експорт російського газу через трубопроводи суттєво зменшився. Про це публічно відзвітував віцепрем'єр Росії Олександр Новак. Що відбувається з експортом російського газу. За підсумками 2023 року, експорт газу з Росії трубопроводами обвалився ще на 29,9% – до 99,6 мільярда кубометрів. За два тижні до цього, у статті Новака у журналі "Енергетична політика" вказували цифру 91,4 мільярда кубометрів.Таким чином, виходить, що після 24 лютого 2022 року обсяги російського газового експорту трубопроводами обвалився удвічі. Для порівняння, у попередні роки вказували такі дані: У 2021 році експорт російського газу трубопроводами оцінювали у 206,8 мільярда кубометрів; Тоді як за 2022 рік Росія експортувала 142,1 мільярда кубометрів.До теми! На початку 2024 року на ринках газу у США та Європі зафіксували стрімке падіння цін на блакитне паливо. Зокрема, вартість газових ф'ючерсів у США обвалилася на 35%. З іншої сторони, експорт скрапленого природного газу за минулий рік склав 45,4 мільярда кубометрів. Цей показник зменшився на 1,9%, якщо порівнювати з 2022 роком, коли експорт оцінили у 46,3 мільярда кубометрів. Російський чиновник також повідомив, що у 2023 році обсяги видобування газу зменшилися ще на 5,5% до 636,9 мільярда кубометрів.
economy_ua_3_18.txt
ua
economy
[ "пенсії", "після", "березні" ]
У березні запланована масштабна пенсійна індексація. Одна, не у всіх після неї зростуть виплати.У кого зростуть виплати у березні. Показник зростання виплат після індексації поки що невідомий. Попередньо це значення – 13%.Гарантовано зростуть пенсії завдяки надбавкам. До основного розміру пенсії додається, зокрема, вікова доплата. Зараз надбавки за віком такі: пенсіонери від 70 до 74 років включно – 300 гривень; від 75 до 79 років включно – 456 гривень; від 80 років – 570 гривень.Ця доплата дораховується автоматично, для цього непотрібно звертатися у ПФУ.Зверніть увагу! Пенсіонерам доступні і інші надбавки, перелік основних доплат ви можете знайти тут.У кого не збільшиться пенсія після індексації. У березні зміниться не тільки сума пенсії, а і відбуватиметься реформування загальної пенсійної системи. Зокрема, будуть введенні спеціальні бали для регулювання розміру виплат пенсіонерів.Кого не торкнеться березнева індексація: осіб, які вийшли на пенсію менш як 3 роки тому; громадян, що мають високі пенсії; пенсіонери, яким нарахували виплати менші за мінімальні.Є пенсіонери, які, відповідно до розрахунків, мають отримувати виплати менші за мінімальні. ПФУ штучно підвищує їм пенсію, завдяки спеціальним надбавкам. Однак, після індексації, сума підвищення пенсійних виплат рівнятиметься доплаті. Тобто, розмір пенсії, фактично, не зміниться.
education_ua_4_16.txt
ua
education
[ "слів", "радянська", "влада" ]
Чимало красивих українських слів свого часу "знищила" радянська влада. Натомість насадувала російські відповідники як єдино правильні.Однак українцям варто частіше вертатися до питомого та вивчати забуті слова з рідної мови. Тим паче наша мова – джерело цікавих та самобутніх слів. Як сказати "бокал" українською. Цього разі Освіта 24 пропонує вам запам'ятати синоніми до слова "бокал". Саме його свого часу радянська влада уніфікувала. Популяризатор української мови Андрій Шимановський нагадав два цікаві відповідники до цього слова, які "стерла" радянська влада. Так, скляну або кришталеву посудину для вин чи інших напоїв українці у ХХ столітті ще називали келихом або чарою.Ми ж пропонуємо вам ще кілька цікавих синонімів до цих слів. Тож "бокал" ви ще можете назвати так: чара; чарка; пОгар (діалектизм); пугАр (діалектизм); келишок (маленький); чарчина; фужЕр.Раніше ми також розповідали вам, які 10 слів-кальок з російської шкодять вашому мовленню та якими українськими відповідниками їх замінити.
health_ua_4_8.txt
ua
health
[ "щелепи", "біль", "щелепа" ]
Точний діагноз чому клацає щелепа може поставити тільки лікар після опитування та обстеження. Але найчастіше це повʼязано з дисфункцією скронево-нижньощелепного суглоба. Якщо вас нічого не турбує, зазвичай лікування не потрібне.Скронево-нижньощелепні суглоби з'єднують нижню щелепу з черепом і працюють як шарнір. Разом з м'язами вони допомагають нижній щелепі рухатися вгору і вниз, і сторони вбік, уперед, назад.Чому клацає щелепа. Коли нижня щелепа та суглоби вирівняні, людина може жувати, ковтати, говорити та позіхати. Але якщо м'язи, зв'язки, кістки щелепи та скронева кістка не синхронізовані в русі та не вирівняні, виникають проблеми.Дисфункція скронево-нижньощелепного суглоба – це розлад м'язів щелепи, скронево-нижньощелепних суглобів та нервів. У цьому стані порушується рухливість щелепи, також часто з'являється лицьовий біль. Точну причину дисфункції скронево-нижньощелепного суглоба часто важко визначити.Іноді це пов'язано із такими проблемами: неправильним прикусом, скреготом зубами, стресом, травмами або захворюванням скронево-нижньощелепного суглоба.Симптоми дисфункції скронево-нижньощелепного суглоба: біль в області щелепи, вуха та скроні; клацання, тріск або скрегіт під час руху щелепою; головний біль у скроні; важко повністю відкрити чи закрити щелепи; щелепа блокується, коли людина відкриває рот.Що робити коди клацає щелепа. Найчастіше біль і дискомфорт минають самі. Також є методи, що допомагають полегшити симптоми. Щоб зняти біль у щелепі потрібно Їсти м'яку їжу, наприклад каші, омлети та супи. Не їсти тверду їжу і не жувати жуйку. Пити парацетамол чи ібупрофен. Прикладати до щелепи пакети з льодом або тепловий компрес – залежно від того, що полегшує біль. Масажувати болючі м'язи щелепи.Якщо ці способи не допомагають, потрібно звернутися до терапевта, щоб він призначив лікування. Зазвичай лікар рекомендує носити капи, призначати фізіотерапію чи консультацію з вузькими фахівцями – стоматологом чи психологом. Якщо консервативні методи не допомагають, пацієнтові пропонують хірургічне лікування.
show_ua_2_55.txt
ua
show
[ "тетяна", "лікарні", "після" ]
Зірка "МастерШеф" Тетяна Літвінова налякала шанувальників світлиною з лікарні. Вона показала, що лежить під крапельницею.З'ясувалося, що екссудді кулінарного шоу зробили операцію. Тепер кулінарна експертка розповіла детальніше про своє самопочуття. Тетяна Літвінова потрапила до лікарні. Вона опублікувала інстаграм-сторіс з лікарняної палати після хірургічної операції. Зірка запевнила, що її стан зараз стабільний.Мої хороші, зі мною все добре. Дякую кожному за добрі слова. Я відновлюю сили після операції, – поділилася знаменитість.Водночас Тетяна вирішила не розсекречувати причину госпіталізації. Тетяна Літвінова потрапила до лікарні / Скриншот з інстаграм-сторісСтан здоров'я інших зірок. Популярна інстаграм-блогерка Саша Бо потрапила до інфекційної лікарні. В інфлюенсерки та її чоловіка Платона діагностували гостре харчове отруєння, яке призвело до реактивного панкреатиту."Я не могла стояти на ногах. Платону було ще гірше… Поки дійшла до авто, то сідала на землю разів 6, бо в очах темнота. В роті пісок, а в голові вертольоти", – розповідала Олександра. Водночас стан здоров'я подружжя значно покращився завдяки лікуванню. Нещодавно у короля Чарльза ІІІ діагностували рак на ранній стадії. 75-річний монарх розпочав лікування і тимчасово призупинив виконання своїх державних обов'язків. Водночас його дружина нещодавно поділилася, що чоловік наразі почувається добре. Король навіть днями вперше з'явився на публіці після звістки по рак. Він разом з королевою Каміллою навідався в церкву Святої Марії Магдалини, що в Сандрінгемі. Співачка alyona alyona зізналася, що після виступу на Нацвідборі-2024 її самопочуття сильно погіршилося. "Мій ларингіт-фарингіт чи тонзиліт спустився у бронхіт. Треба антибіотик. Це якась жесть", – говорила виконавиця.
realestate_ua_3_23.txt
ua
realestate
[ "диван", "дивана", "зручний" ]
Вибір дивана є досить нелегким завданням. Це дорога інвестиція серед інших витрат на меблі, яку варто зробити правильно, щоб диван був зручний, стильний та практичний.Американська дизайнерка Кеті Куо переконує, що диван є одним із найважливіших предметів у домі. "Хоча кожен дім унікальний і відрізняється від інших, більшість будинків об'єднує те, що диван справді є серцем вітальні та одним із найважливіших предметів меблів, які ви купуєте", – вважає Кеті. Ось три речі, які ви маєте враховувати під час вибору.Тканина. Тканина дивана у вітальні має не тільки доповнювати ваш стиль дизайну, але також бути практичною. Деякі тканини є більш міцними та витримують щоденне зношування, тоді як інші більш схильні до появи потертостей і плям, як-от оксамит.Хоча світлі дивани мають чудовий вигляд у мінімалістському просторі, слід пам'ятати, що на цих світліших тонах помітні будь-які плями більше, ніж на темних. Врахуйте це, якщо у вас є діти чи домашні улюбленці.Подушки для спинки. Коли продавці в магазині питають, чи зручний диван, на який ви сіли, то вони мають на увазі не лише подушку для сидіння. Адже зручність подушок, що позаду, теж дужа важлива, хоча про це чомусь мало хто думає.Переконайтеся, що ви обираєте комфортний диван із подушками, які підтримують спину, але водночас не є надто твердими.Подушки для спини мають бути зручними / Фото FutureЯкість. "Особисто кажучи, найважливіше, на що ви повинні звертати увагу в дивані, це те, наскільки добре він виготовлений", – каже Кеті.У процесі вибору дивана завжди краще піти і випробувати його в магазині. Там ви зможете повністю оцінити, наскільки він зручний, і переконатися, що виготовлений із якісних матеріалів.
show_ua_1_57.txt
ua
show
[ "дизель", "номерів", "криму" ]
Поки суспільство обурюється новорічним номером "Кварталу 95" про переселенку зі Скадовська, "Дизель Шоу" не може пройти непоміченими з їхнім святковим випуском. У ньому пропаганда алкоголю, ксенофобія та дискримінація жінок.Спонсором показу новорічного випуску був алкогольний бренд, а тому кілька номерів крутилися саме навколо теми алкоголю. Наприклад, у першій сценці актор Назар Задніпровський страждає, бо ніяк не може знайти компанію, щоб випити.Тесть, якого зображає Задніпровський, настільки у відчаї, що пропонує випити 10-річному онукові. У ще одній мініатюрі чоловіки випивають прямо під столом, ховаючись від дружин. Така кількість жартів про спиртне наштовхує на пропаганду алкоголізму. Назар Задніпровський в образі тестя з онуком / Скриншот з відеоЖарти про мешканців Криму. Якщо у "Вечірньому кварталі" згадували переселенку зі Скадовська, то у "Дизель Шоу" створили номер про сім'ю кримчан на Новий рік. Вона є відсиланням до хітового відео "Не хочу уезжать из Крыма", однак героїня там очевидно не корінна кримчанка. Тоді як герої номера розповідають, що мали українські паспорти, а ведучий представив їх як "звичайну пару місцевих жителів".Ми, жителі Криму, ніколи нічого поганого не зробили. Ми лише підтримали анексію Криму, брали участь у "референдумі", голосували за “Єдину Росію” та підтримали СВО, – кажуть "кримчани" російською. Сім'я "кримчан" у "Дизель Шоу" / Скриншот з відеоТакі жарти є доволі небезпечними, адже мешканці Криму перебувають в окупації. Там є свій партизанський рух, а росіяни заарештовують та репресують людей, які підтримують Україну. Навряд гумористи дозволили б собі висміювати херсонців чи мешканців інших окупованих міст у такому контексті.Зауважимо, що й без патріотичних номерів не обійшлося. Гумористи похвалили Залужного та нагадали про силу військових.Що ще викликає запитання у новорічному випуску "Дизель Шоу". Об'єктивізація та дискримінація жінок. Снігуроньку зобразили як секс-робітницю, ще один номер присвятили дружині, яка намагалась стати схожою на екскортницю на корпоративі. У жартах про секс висміюють тільки жінок; а як подарунки на Новий рік натякають на жіноче тіло. Окрім того, в одному з номерів надто балакучій дружині чоловік купує скотч. Ксенофобія. У "Дизель Шоу" показали, як святий Миколай доставляє подарунки в інших країнах. У Румунії він начебто їздить на ослику, бо "коня цигани вкрали". Ще один жарт стосувався євреїв та був озвучений з акцентом: "якщо дітям треба подарунки, нехай самі й приходять". Гомофобія. Російського Діда Мороза висміяли через "Голубой огонек" і те, що в нього нема бабусі. Мовляв, він "по дідусях".Не перший скандал "Дизель Шоу". Лише нещодавно в одному зі своїх номерів "Дизель Шоу" показали сценку про сім'ю в окупації. Російський військових там показали як недолугих алкоголіків, а також пожартували про російський паспорт. Це викликало обурення в українців, адже окупація – це не жарти, а жахіття, яке неможливо забути тим, хто це пройшов. У відповідь на хейт шеф-редактор "Дизель Шоу" заявив, що також перебував в окупації. Тому готовий поспілкуватися та відповісти "кожній супермамочці-хайполовці, кожному хейтеру з ботоферми відомо кого, кожній г*вножурналістці, кожній г*вноредакторці, яка вже давно цілує Сатану в сраку, кожному диванному критику".
education_ua_2_17.txt
ua
education
[ "борх", "норвегії", "роботі" ]
Міністерка досліджень і вищої освіти Норвегії Сандра Борх 19 січня подала у відставку, бо визнала наявність плагіату у своїй магістерській роботі. Вона зізналася, що запозичила без посилань праці інших студентів.При цьому навіть не виправила помилок. А на наявність плагіату у її роботі вказав студент. У Норвегії міністерка звільнилася через плагіат у магістерці. Про своє рішення Борх оголосила на терміновій пресконференції. Коли я писала магістерську роботу близько десяти років тому, я зробила велику помилку. Я взяла текст із інших робіт без посилань на джерела. Я дуже шкодую про це, – зізналася ексміністерка. У 2014 році вона здобула ступінь магістра права в Арктичному університеті Норвегії в Тромсе. Тоді Борх захистила роботу про правове регулювання безпеки в норвезькій нафтовій галузі. На той час вона вже брала активну участь у політиці як голова молодіжного крила Центристської партії.Плагіат у її роботі знайшов студент бакалаврату Крістоффер Райттерагер. Тож він вранці 19 січня опублікував серію постів у Twitter (X). Тему підхопили норвезькі ЗМІ, зокрема портал E24, який виявив плагіат у кількох роботах Борх.В Арктичному університеті Норвегії порталу заявили, що у 2014 році у них були системи перевірки плагіату. Тоді вони порушень у роботі Борх не виявили. Також наразі невідомо, чи ексміністерка втратить свій магістерський ступінь. Що цікаво! За тиждень до скандалу Сандра Борх коментувала аналогічну справу з плагіатом у студента Університету Осло. Він використав текст попередньої роботи без посилання на неї, тож його відрахували. Однак хлопець через суд домігся поновлення в університеті. Борх тоді казала, що Міністерство досліджень і вищої освіти подасть апеляцію на це рішення, позаяк "для всіх студентів, університетів та університетських коледжів Норвегії важливо, щоб правила боротьби з шахрайством та їхні дотримання були зрозумілими".Раніше ми також розповідали: "Без статусу і грошей: чи стане відмова Лісового від наукового ступеня вироком для плагіаторів".
fashion_ua_3_20.txt
ua
fashion
[ "полякова", "полякової", "шанувальники" ]
Доньці Олі Полякової уже 19 років, і шанувальники співачки усе частіше помічають, що вона надзвичайно сильно схожа на матір. Особливо добре це видно на спільних фотографіях, які артистка періодично показує в соцмережах.Виконавиця та її старша донька опублікували в інстаграмі пости, де Маша позує у сукні, в якій колись фотографувалася сама Оля. Але стилізували мама і дочка її по-різному.Образи в ідентичних сукнях. Шкіряну рожеву сукню з воланами Оля Полякова одягала, коли у 2020 році була суддею на телешоу "Маска". Тоді у виробу був каптур, а талію співачка підкреслювала тонким ремінцем. До такого вбрання артистка вирішила зробити високий ірокез і яскравий макіяж з вишневими губами. Завершували образ масивні сережки у вигляді сердець. Маша ж до цієї сукні дібрала більш стриманий образ. Вона зробила ніжний макіяж у персикових тонах, вклала довге волосся локонами, а цікавинки додала кашкетом в тон. Ну що, на пʼяти наступає нове покоління, – написала Оля під світлиною.На що шанувальники відповіли у коментарях: "Інше покоління, але не той тернистий шлях до популярності, як у мами"; "Ой, далеко новому поколінню до вас"; "Ну так яка ж красуня, то не шкода, що й наступає".Останні скандали, повʼязані з Поляковою. Раніше співачка Оля Полякова потрапила в неприємну ситуацію через виступ на весіллі в експрокурора та експпівробітниці ДБР у Львові. Українців обурило настільки грандіозне свято під час війни, тож на молодят та знаменитостей, які виступили на святі, вилилася хвиля хейту. Також був конфлікт з Тіною Кароль, коли Оля назвала її "плакальницею". Чим завершилася сварка Полякової та Кароль, читайте тут. А ще Полякова відповідала хейтерці, яка засудила її за "розкішне життя" під час війни.
economy_ua_3_19.txt
ua
economy
[ "пенсії", "громадян", "відповідно" ]
З 1 січня зросли пенсії деяких громадян. Однак, основне збільшення виплат очікується усе ж у березні під час індексації.На чиї пенсії вплине індексація. Відповідно до попередніх розрахунків, цьогорічна індексація матиме позначку – 13%. Кінцеве значення буде відоме пізніше.Варто зауважити, що в розрахунках не беруться до уваги будь-які надбавки. Враховуючи отриманий показник індексації, розуміємо, що для зростання пенсійних виплат на 1 тисячу гривень, пенсія має бути щонайменше 8 тисяч гривень. Оскільки більшість громадян отримують менше коштів, відповідно і показник зростання знижений.Хто не відчує індексацію. Попри те, що 13% доволі значний показник, є пенсіонери, які не відчують березневий перерахунок. Йдеться про: громадян, які отримують найвищі пенсії; осіб, які пішли на заслужений відпочинок протягом останніх 3 років.Також незначними будуть зміни для тих пенсіонерів, які отримують виплати нижчі за мінімальні. Якщо, відповідно до розрахунків, особа не може розраховувати навіть на гарантовану пенсію, їй надають спеціальні надбавки. Завдяки цим доплатам, громадянин отримує визначені мінімальні пенсійні виплати.Пенсіонерам, які належать до вказаних категорій, також проіндексують пенсії. Але цей перерахунок має лише замістити доплату, яка надавалася раніше.Зверніть увагу! З 1 січня розмір мінімальної пенсії зріс до 2 361 гривні.
sport_ua_2_23.txt
ua
sport
[ "дуже", "тайсон", "заявив" ]
У суботу, 17 лютого, мав відбутися "бій століття" між Олександром Усиком і Тайсоном Ф'юрі. На кону стояв статус першого абсолютного чемпіона світу "королівської" ваги в епоху чотирьох поясів.Проте за 2 тижні до запланованої дати битву було перенесено. Причиною цього стала травма британського боксера, яку він отримав під час спарингу.Травма стала дуже доречною. Багато експертів після цього заявили, що Тайсон Ф'юрі умисно уникає бою й це було зовсім не випадково. Зокрема, Карл Фроч заявив, що "Циганський король" і не збирався виходити в ринг з українцем, а також висловив сумнів щодо серйозності пошкодження.Своєю думкою щодо перенесення поєдинку також поділився колишній чемпіон світу в напівсередній вазі британець Келл Брук. Боксер розповів, що його земляк виглядав непереконливо під час підготовки до бою, тож травма йому зіграла на користь.На цьому етапі, дивлячись на Ф'юрі, хочу сказати, що розсічення – удача для нього. До мене дійшли чутки, що Тайсон не дуже добре показав себе у тренувальному таборі. У спарингу, де він отримав пошкодження, Тайсон теж мав непереконливий вигляд. Тож чим більше в нього часу для тренувань, тим краще. Але тільки в тому випадку, якщо Ф'юрі буде повністю сфокусований, а зробити це складно морально, – заявив Брук.Нагадаємо, що нова дата проведення бою – 18 травня, якщо британець знову не зможе вийти в ринг, то, за умовами контракту, буде зобов'язаний сплатити штраф 10 мільйонів євро.Цікаво. Також травму Тайсона Ф'юрі прокоментував Олександр Красюк. Промоутер українського чемпіона заявив, що має багато запитань щодо пошкодження британця, адже відео з пропущеним ударом виглядає дуже сумнівним доказом.
tech_ua_6_22.txt
ua
tech
[ "округу", "фултон", "системи" ]
Кібератака вразила офіс прокурорки штату Джорджія, котра веде справу про можливий підрив виборів Дональдом Трампом у 2020 році. Як пишуть американські ЗМІ, уряд у Фултоні все ще не може відновити роботу через це втручання.Що відбувається. Окружна прокуратура, яка веде справу Трампа, наразі не має доступу до критично важливих систем, таких як інтернет, телефони або сайт судової системи. Крім того, на сайті округу Фултон повідомляється, що атака "впливає на телефонні системи VOIP округу Фултон", а також на різні інші онлайн-системи.Наразі незрозуміло, що це за кібератака, хоча всі описи мають більш ніж разючу схожість з атакою вірусу-здирника, який шифрує дані. Під час пресконференції, яка транслювалася в інтернеті в понеділок, Робб Піттс, голова ради комісарів округу Фултон, надав небагато подробить про те, що сталося.На вихідних уряд округу Фултон дізнався про широкомасштабний збій у роботі системи. Наразі ми можемо підтвердити, що інцидент став наслідком інциденту з кібербезпекою. Про цей інцидент було повідомлено правоохоронним органам, і зараз ведеться активне розслідування. Розслідування все ще перебуває на ранній стадії, тому ми надаємо обмежену інформацію, – каже він. Піттс додав, що влада й правоохоронні органи поки не знають, чи стався витік конфіденційної інформації про громадян або співробітників.У 2021 році окружна прокурорка округу Фултон Фані Вілліс розпочала розслідування проти Дональда Трампа за звинуваченнями у злочинних діях, пов'язаних зі спробою скасувати офіційні результати президентських виборів 2020 року. Минулого літа велике журі присяжних висунуло звинувачення Трампу разом із 18 співвідповідачами за численними звинуваченнями у рекеті. Четверо обвинувачених вже визнали себе винними і співпрацюють зі слідством. Трамп та інші не визнали себе винними.CNN зазначає, що місцева влада "не заявила про будь-який зв'язок" між кібератакою і виборчою кампанією.
economy_ua_3_42.txt
ua
economy
[ "дохід", "оформити", "субсидію" ]
Нині серед українців популярна тенденція до оренди житла. Таким чином постає логічне питання про можливість оформлення субсидії без прописки.Чи можна оформити субсидію на орендованій квартирі. Особи, які проживають у приміщенні, але не є його господарями, можуть оформити субсидію на комуналку. Для цього потрібно мати договір найму з господарем.Зверніть увагу! Без такого договору виплати можуть оформити лише ВПО.Без укладеного договору наймання (оренди) житла субсидія може бути призначена у разі, коли люди, які проживають в житловому приміщенні, що не є їх власністю, є внутрішньо переміщеними особами, – написали у ПФУ.Як порахувати розмір субсидії. На субсидію можуть претендувати родини у яких плата за ЖКП перевищує встановлений для них обов'язковий платіж.Обов'язковий відсоток платежу залежить від доходів сім'ї та обчислюється індивідуально. Формула така: Розраховується середньомісячний загальний дохід домогосподарства. Середньомісячний загальний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, і визначається середньомісячний дохід на одну особу. Дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія (розмір прожиткового мінімуму на 01.01.2022 року становив 2393 гривні). Отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15%, тим самим визначаючи відсоток від середньомісячного загального доходу.
health_ua_1_3.txt
ua
health
[ "китайські", "вчені", "експерименту" ]
Китайські вчені для експерименту у лабораторних умовах створили новий мутований штам COVID. Зрештою цей вірус вирішили випробувати на мишах, чиї гени були максимально наближені до людських.
financy_ua_1_6.txt
ua
financy
[ "nasdaq", "україни", "компанія" ]
Українські стартапи мають можливість проводити лістинг на одній із найбільших бірж США на особливих умовах. Це стало можливим завдяки підписанню меморандуму між Міністерством економіки України та технологічною компанією Nasdaq.12 лютого 2024 року Мінекономіки та компанія Nasdaq підписали Меморандум про взаєморозуміння для посилення української економіки та ринку капіталу. Тож дня американська компанія звернулася до Комісії з цінних паперів США щодо українських стартапів. Україна підписала меморандум з Nasdaq. Зокрема, компанія Nasdaq може відмовитися від комісій за лістинг для українських компаній на ринках Nasdaq як в США, так і в Євросоюзі. Для цього необхідно отримати дозвіл від регуляторів. Меморандум також передбачає такі умови: Компанія Nasdaq допомагатиме українському Уряду з технічною підтримкою для майбутнього міжнародного фінансового центру в Україні, розвитку ринків капіталу в Україні, доступу українських компаній до довгострокового фінансування на міжнародних ринках; Сприятиме розвитку бізнесу в Україні. Юлія Свириденко Перший віце-прем'єр-міністр України - Міністр економіки України Ми щиро вдячні американським партнерам та Уряду США за системну роботу над посиленням економічної спроможності України. Наша мета цьогоріч – стати більш економічно самозарадними й співпраця із Nasdaq – це можливість зробити нашу економіку більш стійкою, створити більше рівних можливостей, аби втілювати свій економічний потенціал на повну. Цікава деталь! Сторони підписали меморандум у присутності Посла України у США Оксани Маркарової та Посла США в Україні Бріджит Брінк. Тоді як партнерству між Nasdaq та Україною сприяло Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).Співпрацю прокоментував виконавчий віцепрезидент Nasdaq Едвард Найт. За його словами, для відновлення економіки України буде потрібна консолідація глобальних зусиль як на державному, так і приватному рівнях. Найт додав, що домовленість між Nasdaq та Мінекономіки – це перший крок до більш розширеного партнерства з Україною. В Агентстві США з міжнародного розвитку заявили, що партнерство між Nasdaq та українським Урядом є свідченням того, що Україна відкрита для розвитку підприємництва, навіть під час боротьби за свободу. Інвестиції та трейдинг – це шлях до фінансової свободи, який підвладний кожному. Головне – почати та отримувати перші результати завдяки надійному партнеру, як-от Forex Club. Ця компанія допоможе отримати максимальні бонуси та великі можливості на фінансових ринках!
porady_ua_3_5.txt
ua
porady
[ "нове", "саме", "заняття" ]
Зима – на жаль, часто не найкращий час для активного відпочинку. Втім, це не значить, що ви повинні нудьгувати три холодні місяці. Перегляньте кілька надихаючих фільмів та знайдіть для себе нове заняття до душі.Якщо ви шукаєте нове хобі для себе, та нічого з того, про що ви можете подумати, не надихає вас, можливо, потрібний хороший фільм, щоб це змінилося. А, можливо, ви знайдете зовсім несподіване заняття до душі. 24 Канал підібрав для вас 4 фільми про людей, які відкривають для себе нові захоплення. Кожен день – це хороший день. Ця японська драма розповідає про студентку, яка відвідує традиційну чайну церемонію, що відбувається біля її будинку разом зі своїм кузеном. І ця звична річ відкриває для неї очі на чудовий світ; що би не відбувалося у її житті – радість, горе чи смуток – чайна церемонія завжди є у ці моменти та приносить їй спокій. Тож якщо ви хочете насолодитися неспішним фільмом про тонкощі традицій Японії, ця картина – саме для вас. Опівночі в Парижі. Париж – це саме те місто, яке асоціюється з романтикою та натхненням. Тут усе дихає коханням, зустрічами та навіть трішки таємницями. Та найцікавіший час для міста – це північ, і саме тоді головний герой фільму переживає щось неймовірне. Письменник Гіл Пендер, прогулюючись нічним містом, випадково переноситься у минуле. А там він зустрічається з безліччю митців, про яких доводилося тільки чатати в книгах – і зрештою це пробуджує бажання творити і в ньому. Трейлер фільму "Опівночі в Парижі" / Відео з YouTube Убий своїх коханих. Ця американська біографічна драма розповідає про відомого поета Аллена Гінсберга та його друзів, з якими він зустрівся в університеті – Джека Керуака, Люсьєна Карра та Вільяма Барроуза. Отже убивство об'єднує чотирьох молодих людей покоління бітників. Та між цим вони творять і назавжди змінюють американську літературу. Крок вперед. Нора – балерина, яка навчається у елітній школі, тоді як Тайлер – вуличний танцюрист, який має проблеми із законом. Та для того, щоб Нора могла здійснити свої мрії, їй потрібно знайти ідеального танцювального партнера. Натомість Тайлерові потрібний всього один шанс, щоб почати нове життя та реалізувати увесь свій потенціал. І всього одна випадкова зустріч назавжди змінює їхні життя.
sport_ua_8_1.txt
ua
sport
[ "авдіївці", "передовій", "українські" ]
В Авдіївці, на передовій, українські захисники відбивають численні атаки російських окупантів, зберігаючи контроль над містом. У Силах оборони розкрили деталі ситуації та описали шалені втрати ворога.
health_ua_5_13.txt
ua
health
[ "насильство", "дитини", "сексуалізоване" ]
За статистикою ВООЗ, кожна п'ята дівчинка та кожен тринадцятий хлопчик у всьому світі переживають сексуалізоване насильство у дитинстві. За цією страшною статистикою стоять мільйони травмованих життів.Що вважається сексуалізованим насильством. Сексуалізоване насильство – це будь-які дії сексуального характеру, які робить доросла людина або старший підліток для власної сексуальної стимуляції.До них відносяться розмови, листування, дотик до інтимних частин тіла дитини, примус дитини торкатися до статевих органів дорослого, мастурбація, спільний перегляд порно з дитиною, залучення до вебкаму та інше. У деяких випадках насильство відбувається в тому числі для отримання економічної вигоди, наприклад, при експлуатації дітей у проституції.Які наслідки має сексуалізоване насильство у дитинстві. Сексуалізоване насильство, що відбулося в дитинстві, має значний вплив на життя дитини та сильно зміщує її систему координат: уявлення про "норму" і "не норму", про себе, світ, довіру, відповідальність, безпеку, кохання, владу. У дитини зростає ризик розвитку фізичних та ментальних захворювань, розладів.Сексуалізоване насильство може впливати на ставлення дитини до себе, свого тіла, сексуальності, на уявлення про стосунки в сім'ї, на самореалізацію. Наявність такого досвіду призводить до депресії, апатії, викликає суїцидальні думки. Дитина може відчувати провину і сором, власну інакшість, самотність і безсилля, сумніватися в тому, чи правильно вона оцінює подію. Часто загальний пригнічений стан супроводжує внутрішній критичний голос, який впливає на самооцінку.Дитина може постійно перебувати у стані вразливості, приниженості, бути схильною до саморуйнування, відчувати складності у визначенні власних кордонів, не мати чітких відповідей на запитання "що зі мною можна?" і "а мені як можна стосовно інших"?
porady_ua_2_36.txt
ua
porady
[ "може", "ввечері", "пізно" ]
Голод буває підступним, тож може прокрастися пізно ввечері, не залишивши іншого вибору, як заглянути в холодильник. Якщо інколи щось з’їсти ввечері – великої проблеми не буде, та якщо їсти пізно ввечері систематично – готуйтеся до не зовсім приємних наслідків.Велике значення має те, що ж саме ви їсте пізно ввечері. Не складно буде здогадатися, що яблуко не нашкодить вам, а от пачка чипсів чи бутерброди – варіант доволі згубний для вашого тіла. Детальніше про шкоду нічного вживання їжі розповів доктор медичних наук Джон Сікс.Здоровий перекус може стабілізувати рівень цукру, а от переїдання жирною та хімічною їжею призведе до проблем з травленням та збільшення ваги.Вага може збільшитися. У журналі "Nutrients" зазначається, що нічні перекушування призводять до переїдання, тож ви свідомо можете збільшувати вагу та набирати зайві кілограми.Втома впливає на апетит та викликає потяг до висококалорійної їжі. Вночі чипси та солодке погано перетравлюються, тож така нездорова їжа може відкластися «в боках». Краще повечеряйте ввечері та забудьте про звичку їсти щось вночі.Травлення може постраждати. Дані клініки Майо зазначають, що їжа найкраще перетравлюється, коли ми перебуваємо у вертикальному положенні. А ось лежання в ліжку після нічного прийому їжі призведе до того, що шлункова кислота потрапить назад у стравохід і викличе кислотний рефлюкс, який може дратувати та заважати нічному сну.Найбільше рефлюкс викликає гостра їжа, картопля фрі та випічка, шоколад, кава, алкоголь.Відмовтеся від шкідливої їжі пізно ввечері / Фото PexelsРівень цукру може змінитися. Оброблені продукти з високим вмістом вуглеводів можуть викликати нездорові стрибки рівня цукру в крові. Особливо шкідливо на ніч їсти людям з діабетом, адже вони не виробляють достатньо інсуліну, щоб збалансувати рівень цукру в крові.Уникайте вночі білого хліба та макаронів, випічки, чипсів. Натомість можете перекусити овочами, хумусом чи яєчними білками.Щоб не переїдати вночі, постарайтеся збалансовано харчуватися впродовж дня та мати повноцінний сніданок, обід та вечерю. Не зловживайте занадто багато закусками та навчіться розв'язувати проблеми завдяки сну, а не їжі. Не можна заїдати стрес, адже користі це не принесе вам ніякої.
sport_ua_6_16.txt
ua
sport
[ "росіян", "міжнародних", "дозвіл" ]
Тема щодо повернення росіян до міжнародної арени не вщухає. Деталі більше міжнародних федерацій повертають представників Росії до світової арени.Міжнародна федерація гімнастики (FIG) допустила чотирьох стрибунів на батуті з російським паспортом до міжнародних змагань. Вони зможуть виступити у нейтральному статусі.Російські атлети відкрито підтримали вторгнення. Дозвіл виступати на міжнародних турнірах отримали Яна Лебедєва, Анжела Бладцева, Кирило Козлов та Данило Касимов.Однак ці спортсмени змагалися на турнірі на тлі символу "Z" і російського пропагандистського гасла "Своїх не кидаємо".Також Бладцева вподобала допис з військовою символікою "Z".Виступ росіян на їхньому псевдо турнірі: дивіться відеоЯкі федерації нещодавно повернули росіян. Нещодавно організація World Sailing оголосила, що Всесвітня рада з вітрильного спорту надала дозвіл нейтральним спортсменам з Росії і Білорусі на участь у кваліфікації до літньої Олімпіади у Парижі. Критерії відбору включатимуть всі умови нейтральної участі, визначені Міжнародним олімпійським комітетом (МОК). Зазначено, що для тих спортсменів, які успішно пройшли кваліфікацію, цей дозвіл також застосовуватиметься до участі у змаганнях олімпійського класу між Last Chance Regatta та Олімпійськими іграми у Парижі у 2024 році.
tech_ua_3_1.txt
ua
tech
[ "альтман", "чипів", "виробництва" ]
Сем Альтман поставив перед собою вельми амбітну ціль, для якої йому потрібні колосальні гроші – сім трильйонів доларів. Для цього вже шукають інвесторів, у тому числі й в Об’єднаних Арабських Еміратах.Для чого Альтману такі гроші. Про цю затію Альтмана ми знаємо вже деякий час. Мова йде про те, щоб повністю "перекроїти" світовий ринок чипів, тим самим давши новий поштовх розвитку штучного інтелекту. Коли торік директора OpenAI раптово звільнили з посади, серед можливих причин називали те, що він почав занадто мало часу приділяти безпеці своєї технології. Натомість він прагнув досягти надрозумного універсального штучного інтелекту й відволікався на свої плани вийти на ринок мікропроцесорів, призначених спеціально для роботи з ШІ. За кілька тижнів до звільнення, агентство Bloomberg повідомило, що він "збирав кошти на Близькому Сході" для "нового підприємства чипів". При цьому багато чого він, можливо, робив таємно від правління компанії.Альтман скаржився на "жорстку" нестачу чипів у минулому. Як тепер повідомляє Wall Street Journal, щоб зібрати 7 трильйонів доларів для створення апаратного забезпечення для ШІ, Альтман намагається залучити інвесторів, включаючи уряд Об'єднаних Арабських Еміратів. Останній відомий своїми інвестиціями в західну економіку. Наприклад, до купівлі Twitter Ілоном Маском, частиною акцій компанії володіли саме ОАЕ.Джерела WSJ стверджують, що Альтман зустрічався з кількома впливовими особами, в тому числі з шейхом ОАЕ Тануном бін Заїдом аль-Нахайяном, високопоставленим чиновником служби безпеки і братом президента країни.Гігантські масштаби. Як повідомляється, мета Альтмана – створити нове підприємство з виробництва чипів, щоб збільшити як кількість виготовленої продукції, так і її якість. Він прагне досягти нових рівнів потужності, щоб краще навчати й підтримувати роботу ШІ. Потенційно це може потіснити нинішнього лідера галузі, компанію NVIDIA. Це прагнення зовсім не виглядає дивним, враховуючи, що OpenAI намагається втримати лідерські позиції на ринку і створити потужний універсальний ШІ, який буде спроможний виконувати багато різних завдань на основі лише однієї моделі, а також робитиме це краще, ніж людина.Щоб уявити цю неймовірну цифру в сім трильйонів доларів, ось порівняння: весь світовий обсяг продажів чипів торік ледь перевищив пів трильйона. На продажі мікросхем, призначених для штучного інтелекту припадає близько 100 мільярдів доларів. Важко уявити, яких масштабів буде це майбутнє підприємство і скільки прибутку генеруватиме мережа заводів при таких інвестиціях. Згідно з повідомленням, Альтман повідомив представникам Тайванської компанії з виробництва напівпровідників (TSMC), найбільшого виробника мікросхем на Тайвані, що він хоче побудувати десятки заводів з виробництва мікросхем за кілька років, щоб задовольнити постійно зростаючі потреби всього світу в обладнанні для ШІ. Можливо, сюди входитимуть не лише процесори, а й інше устаткування.ЗМІ також пишуть, що Альтман сподівається побудувати заводи з виробництва мікросхем у США. З одного боку, це може полегшити йому пошук грошей, оскільки адміністрація Байдена та Конгрес останнім часом самі зацікавилися тим, щоб підтримати власну напівпровідникову промисловість. Вони виділяють мільярди на розширення виробництва саме на території Штатів, щоб не залежати від мінливої ситуації на Тайвані чи будь-де ще у світі. З іншого боку, експерти сумніваються, що йому вдасться зробити це зробити в повному обсязі, оскільки на заваді може стати нестача кваліфікованої робочої сили на місцях та американські політики, які все більше побоюються, що іноземні уряди, такі як ОАЕ, отримають занадто багато влади над ринком ШІ через свої інвестиції.
tech_ua_3_23.txt
ua
tech
[ "поліції", "робота", "робот" ]
Департамент поліції Нью-Йорка (NYPD) офіційно відправив на пенсію робота K5, 400-кілограмовий автомат, розроблений стартапом Knightscope з Кремнієвої долини. Він почав працювати восени минулого року на одній зі станцій метро, однак не виправдав очікувань, викликав масу критики через свою нездатність пересуватися сходами і потребу в постійному нагляді з боку людини.Спочатку задуманий як передовий засіб стримування злочинності, робот K5 швидко став об'єктом для жартів і здобув репутацію "сміттєвого бака на колесах". Його відставка сталася приблизно через чотири місяці після запуску.Інвестиції поліції Нью-Йорка в робота K5 і подібні технології викликали питання щодо розподілу державного фінансування, особливо з огляду на рішення інвестувати в ці технології при одночасному скороченні персоналу.Попри початковий ентузіазм мера Еріка Адамса, який розхвалював робота як економічно ефективну інвестицію, К5 виявився більш проблемним, ніж корисним. За задумом, робот повинен був стримувати злочинність своєю присутністю та комунікаційними здібностями.Однак він не впорався з практичними завданнями, зрештою ставши символом неправильно обраних пріоритетів у правоохоронних технологіях. K5 був прийнятий на роботу минулої осені / Фото The New York TimesІронічно, що робот, завданням якого було полегшити роботу поліції звільнивши її від рутинного чергування на станції, лише додав клопоту, оскільки потребував пильного нагляду людини. Цей випадок, авжеж не ілюструє загальну картину в галузі, але дозволяє висловити обережне припущення про те, що часи, коли роботи почнуть відбирати в людей роботу, ще далеко попереду.
business_ua_3_1.txt
ua
business
[ "році", "мільйонів", "сервіс" ]
Успіх українських стартапів – це унікальні історії, за кожною з яких стоять талант та відвага. Декільком проєктам вдалося заявити про себе так гучно, що вони підкорили глобальний ринок.Зараз не є таємницею, що IT-індустрія – одна з найбільш перспективних галузей бізнесу, розповідає 24 Канал. Українські фахівці змогли підкорити не тільки місцевий ринок, а й міжнародний.Про це свідчать зокрема й створені нашими розробниками сервіси та застосунки, якими щодня користуються мільйони людей з усіх куточків світу. А їхню ринкову капіталізацію оцінюють в мільйонах та мільярдах доларів.Grammarly. У 2009 році українці Максим Литвин, Олексій Шевченко і Дмитро Лідер створили сервіс для допомоги у написанні текстів англійською мовою. Вже через 10 років їхній стартап оцінювали у понад мільярд доларів, а зараз – у 13 мільярдів доларів. Grammarly працює на основі штучного інтелекту, завдяки якому перевіряє та редагує тексти англійською мовою.Grammarly писав історію штучного інтелекту задовго до ChatGPT / Фото FreepicЦікаво! Зараз Grammarly є одним із найвідоміших українських стартапів: журнал TIME визнав компанію однією зі 100 найвпливовіших у світі, а Fast Company – однією з найінноваційніших компаній світу, які використовують AI.Та на відміну від інших сервісів для перевірки правопису, Grammarly також надає рекомендації щодо стилістики, чіткості формулювань та тону текстових повідомлень. За даними компанії, понад 30 мільйонів людей користуються сервісом щодня. Старт нової справи – це постійний рух, безліч завдань та безперервна комунікація. Тому так важливо, щоб авто, в якому ви проводите вагому частину робочого дня, сприяло продуктивності. Розуміючи це, Škoda Octavia пропонує сучасні асистенти руху, підвищений рівень захисту, сучасну мультимедійну систему, бездротове підключення телефону та низку інших опцій, які розширюють звичні можливості С-класу. Цей автомобіль забезпечує впевненість як на дорозі, так і у бізнес-процесах.Depositphotos. У 2009 році у Києві Дмитро Сергєєв заснував всесвітньо відомий фотосток Depositphotos. Вже за три роки кількість стокових файлів перевищила 10 мільйонів – фотобанк зростав найдинамічніше у світі.Проєкт Depositphotos швидко став відомим по всьому світу / Фото FreepicУ 2021 році велика американська компанія в галузі дизайну та маркетингу VistaPrint купила Depositphotos за 85 мільйонів доларів ― це одна з найбільших угод на українському IT-ринку. Цікаво! За даними компанії, зараз маркетплейс налічує понад 250 мільйонів роялті-фрі зображень, відео та музичних файлів. Depositphotos має приблизно 39 млн клієнтів по всьому світу.Restream. Restream – стримінговий сервіс, що дозволяє одночасно транслювати відеоконтент на декілька платформ. Шлях цього стартапа розпочинався у Вінниці в 2014 році, заснували його Олександр Худа та Андрій Суржинський.Restream став новинкою у сфері стримінгових сервісів / Фото PexelsСпершу Restream позиціонувався як платформа для геймерів-стримерів, та зараз це вже ціла екосистема прямих трансляцій, якою користувався навіть Джо Байден. Клієнтами Restream також були Microsoft, MTV, the World Economic Forum, the World Health Organization, Zoom. За даними компанії, зараз мільйони людей використовують сервіс для залучення, охоплення та монетизації своєї аудиторії.Reface. "Одного дня троє друзів з Києва створювали моделі машинного навчання та "грались" зі штучним інтелектом. А потім раптово вони винайшли щось унікальне та новаторське – надшвидку та точну технологію заміни обличчя", – ось такою є коротка історія Reface, українського застосунку для зміни облич на відео та ґіфках.Reface – продукт розваги талановитих розробників / Фото PexelsРозробка стартапу розпочалася у 2011 році, у 2018 – запуск першого серверу на основі нейромережі, а на початку 2020 – вже повноцінного мобільного застосунку.Цікаво! У 2021 році Forbes оцінив компанію приблизно у 20 – 60 мільйонів доларів.Вже за пів року Reface став першим AI-застосунком українського виробництва, який очолив топ американського AppStore, випередивши навіть TikTok, Netflix та Amazon. За даними Reface, застосунок досягнув позначки у більш ніж 250 мільйонів завантажень.Preply. Preply – це глобальна онлайн-платформа, яка допомагає у пошуку репетиторів для вивчення іноземних мов. Цей сервіс використовує ШІ-алгоритм з метою "зведення" учнів та репетиторів з будь-якої точки планети за різними параметрами (наприклад, ціна занять, країна, мови тощо).Preply дав користувачам більше освітніх можливостей / Фото PexelsСтворили Preply у 2012 році троє друзів: програмісти Кирило Бігай та Дмитро Волошин, а також дизайнер Сергій Лук'янов. За даними компанії, сервіс налічує приблизно 30 тисяч репетиторів більш ніж 180 національностей, до яких звернувся вже понад мільйон учнів. Dealroom зазначає, що у 2023 році оцінка Preply сягала приблизно 432 мільйонів доларів.
fashion_ua_2_24.txt
ua
fashion
[ "можна", "міді", "весни" ]
У соцмережах модниць уже можна відстежити актуальні весняні речі. Варто брати на озброєння їхні луки, адже скоро прийде час складати демісезонний гардероб.У магазинах зараз тривають останні, найбільші за цей сезон знижки, тож можна придивитися до легких речей, які стануть у пригоді цієї весни. Серед актуальних моделей – і ті, що ми уже бачили восени, і такі, які тільки починають зʼявлятися у трендах. Верх з відкритими плечима. Ще восени і зимою цей тренд був не надто популярним, але у теплу пору року він буде скрізь. Особливо гарно топи і кофти з відкритими лечима поєднуються зі спідницями міді, широкими штанами та шортами. Придивіться до моделей з широким манжетом на лінії грудей, що покриває руки до ліктя. У сучасному швидкому світі не завжди є час на те, щоб годинами блукати торговим центром у пошуках ідеального гардероба. Водночас широкий вибір фешн-товарів з якісним сервісом та приємними цінами можна легко знайти у мережі магазинів Obnova. Аксесуари, взуття та одяг – усе зібране в одному місці з турботою про клієнтів.Сірі джинси. Для тих, хто ніколи не думав про цей колір для деніму: виявляється, це насправді ідеальний варіант для весни. Легший за чорний і настільки ж універсальний, як синій, сірий набув популярності після того, як бренди розкішного джинсу Agolde, Citizens of Humanity та Mother почали активно використовувати цей колір. Найкраще в таких штанах — їхня універсальність. Носіть з трикотажем, блейзерами або модними топами.Шорти. На подіумах Bally показали мікрошорти з квадратними блейзерами, а Chanel поєднали це вбрання з твідом. Та якщо вам цікаво, як носити шорти зараз, коли надворі все ще холодно, то візьміть до уваги прийом від We Are Twinset: додайте непрозорі колготки та чоботи.Повністю білий лук. Свіжий білий колір, який можна побачити на подіумах у колекціях Proenza Schouler, Christopher Esber, Schiaparelli та інших, є вишуканою розкішшю та цікавою альтернативою іншому головному тренду весни 2024 року – синьому. Носіть білі і молочні сукні, пальта, панчохи, сумки і піджаки. Спідниці міді. У той час, як на модних показах переважають міні та максі, вуличний стиль віддає перевагу легкому міді. Від атласних сліпів до спідниць-карго – чекаємо, що протягом наступних 12 місяців на вулицях буде багато образів з низом такої довжини. Штани-сигарети. Здається, що палаццо та кюлоти тільки нещодавно були на піку популярності, але на перший план уже прориваються штани вужчого крою. Найкраще такий низ підійде для жінок високого зросту, але і іншим цього фасону боятися не варто. Завищена талія та еластичний матеріал приховають дрібні недоліки фігури. Для цього обирайте темніші моделі і додавайте взуття на високих підборах. Слінгбеки. Босоніжки з відкритою п'ятою, закритим носком і тонким ремінцем, що фіксує туфлі на п'яті, не втрачають популярності уже кілька сезонів. Носіть їх з чим завгодно: зі спідницями міді, міні чи джинсами вільного крою.Будь-який тренд, що залишається популярним так довго після свого дебюту на подіумі, говорить нам про комфорт під час носіння. Тож можете інвестувати у класичні варіанти, і матимете чудове взуття на багато років. Сукні-бандо. Після того, як влітку 2023 року повернулися топи-бандо, сукні були лише питанням часу. Цей ультратонкий стиль, що додає впевненості, – про сьогодення і сучасність у моді.Можете накинути поверх блейзер, щоб не змерхнути.
health_ua_5_5.txt
ua
health
[ "дослідження", "цього", "важливість" ]
Міжнародна група вчених у спільній роботі з мобільним додатком CLUE для жіночого здоровʼя провели широке дослідження, щоб з'ясувати, які якості має мати чоловік і чи змінюються вимоги щодо цього з часом.Нове дослідження жіночої психології. Дослідження було організовано у формі опитування, під час якого у жінок була можливість оцінити важливість різних характеристик у потенційному партнері, включаючи привабливість, доброту та уважність, фінансову впевненість, освіту, інтелект та інші. Питання також порушували тему віку партнера та бажання мати дітей.Понад 17 тисяч одиноких гетеросексуальних жінок віком від 18 до 67 років зі 147 країн брали участь у цьому інтернет-опитуванні.Які якості цінують жінки в чоловіках. Вивчення результатів показало, що багато параметрів, включно з добротою, чуйністю та інтелектом, залишалися стабільно важливими для жінок, незалежно від їхнього віку.Однак дослідження також виявило, що літні учасниці більше цінують впевненість і рішучість у своєму партнері. Крім того, вони були гнучкішими щодо віку партнера. Це виявлялося в ширшому діапазоні віку, який був прийнятний для них, і в частішій готовності до романтичних зв'язків з молодшими чоловіками.Дослідники виявили, що до 28 років жінки надавали приблизно однакову важливість бажанню партнера бути батьком. Однак після цього віку важливість цього критерію зменшувалась.Цю тенденцію дослідники вважають дивною, оскільки з погляду теорії еволюції та досліджень біологічного годинника, можна було б очікувати зниження цього показника лише у віці 40 – 50 років, коли жінки переходять до менопаузи.Вони припускають, що це може бути пов'язано зі змінами у життєвих планах: хоча молодші жінки все ще можуть переглядати важливість цілей, пов'язаних із сім'єю, у старшому віці, коли вони вже мають дітей, інші аспекти відносин стають важливішими.
health_ua_4_14.txt
ua
health
[ "куріння", "імунітет", "цитокінів" ]
Автори свіжого дослідження виявили, що куріння впливає на імунітет гірше, ніж вважалося. До того ж цей негативний ефект зберігається навіть через роки після відмови від цієї шкідливої звички.Біологи та медичні фахівці з Інституту Пастера у Франції спільно зі шведськими колегами з Каролінського інституту провели аналіз різних факторів, здатних вплинути на роботу імунної системи людини і, зокрема, на захисну реакцію проти чужорідних антигенів, що може вплинути на ймовірність розвитку хвороб.Як діє імунітет. Коли ми стикаємося з патогенами, на допомогу приходять клітини імунної системи – моноцити, макрофаги, Т- і В-лімфоцити, клітини-вбивці та інші. Вони продукують низькомолекулярні регуляторні білки, відомі як цитокіни, які координують захисні механізми організму, у тому числі контроль запальних процесів та імунну відповідь на чужорідні антигени.Секреція цитокінів у людей відрізняється та залежить від умов навколишнього середовища, а також від генетичних факторів. Дослідники намагалися визначити, які чинники відіграють ключову роль цьому процесі.Наукова команда заснувала своє дослідження спрямоване на вивчення варіабельності імунної системи у 1000 здорових людей. Вчені аналізували 136 змінних, які можуть викликати відмінності у секреції цитокінів. До списку змінних увійшли соціалізовано-демографічні чинники, а також спосіб життя та харчові звички. Куріння негативно впливає на імунітет. В результаті було з'ясовано, що три фактори – куріння, латентна форма цитомегаловірусної інфекції та індекс маси тіла – найбільше впливають на варіабельність вироблення цитокінів.Вплив куріння на імунітет торкається як вроджених, так і адаптивних функцій. Однак, у той час, як вплив на вроджений імунітет тимчасовий і зникає після відмови від куріння, вплив на адаптивну імунну відповідь продовжує проявлятися навіть через багато років після відмови від куріння. Ця шкідлива звичка змінює рівні цитокінів, що вивільняються у відповідь на проникнення патогенів.Індекс маси тіла та цитомегаловірус теж мали помітний вплив на секрецію цитокінів, але їхнє коливання досягали рівнів еквівалентних впливу віку, статі та генетики – тобто факторів, на які ми не можемо вплинути, наголосили вчені.
show_ua_2_1.txt
ua
show
[ "кошти", "витратили", "alyona" ]
Виконавиця Jerry Heil, яка разом з alyona alyona поїде на Євробачення-2024, вперше прокоментувала скандал щодо великої суми, яку витратили на Нацвідбір.Артистка вважає, що потрібно брати участь у пісенному конкурсі, тому що це дає змогу ще раз нагадати світові про Україну.Jerry Heil прокоментувала скандал щодо вартості Нацвідбору. Співачка підкреслила, що культурна дипломатія має велике значення й назвала її "м'якою силою". Зокрема, Яна пригадала, як гурт Kalush Orchestra поїхав на Євробачення та згодом продав свій кубок за велику суму. Виручені кошти тоді витратили на потреби Збройних Сил України.Культурна дипломатія – це найм'якша й найвитонченіша з усіх сил, які можуть бути. Це мало вирішальну роль у багатьох історичних подіях. Я можу навести приклад, як участь наших хлопців принесла сюди інвестиції. Kalush Orchestra продали за мільйон доларів кубок, а потім свою панаму,– сказала вона.Jerry Heil також заговорила про скандал навколо 11 мільйонів гривень, які витратили на Нацвідбір-2024. Вона зазначила, що ці кошти спрямували загалом на все шоу, а не лише на їхній виступ з alyona alyona."Я хочу пояснити, що 11 мільйонів було витрачено не на нас з Альоною, а на ціле шоу. І ми до цього не мали жодного стосунку", – додала виконавиця.Що цьому передувало. За даними ProZorro, відбір на пісенний конкурс вартував майже 11 мільйонів гривень. На сайті йдеться, що кошти витратили на декорації, монтаж, спецефекти, постановку номерів. Ці кошти сплатили із державного бюджету України. Чимало людей обурювалися, що такі великі гроші витратили на Нацвідбір на Євробачення у час, коли триває війна. Багато хто писав, що краще його б не проводили, а спрямували кошти на допомогу українським військовим. На скандал відреагував й ведучий відбору Тімур Мірошниченко. Він пояснив, що не знається на фінансовій складовій шоу, однак сам отримав малий гонорар. Мірошниченко вважає необхідним вкладати кошти в культуру країни.
tech_ua_6_23.txt
ua
tech
[ "роботі", "інтернету", "вівторок" ]
У вівторок ввечері росіяни зіткнулися з широкомасштабним збоєм в роботі Інтернету по всій країні. Відключення інтернету, що спричинило перебої в роботі низки сервісів. Російські профільні Telegram-канали повідомляють про "масштабну поломку" в доменній зоні RU.
business_ua_3_32.txt
ua
business
[ "арно", "потрібно", "якщо" ]
Бернару Арно вдалося пройти неймовірний шлях до найвищих фінансових висот. Його статки Bloomberg оцінює у 204 мільярди доларів. Які принципи дозволили йому втілити найсміливіші мрії – читайте у матеріалі.Бернару Арно вдалося пройти неймовірний шлях від керуючого сімейним бізнесом до власника найвідоміших модних брендів та стати найбагатшою людиною у світі зі статками у 200 мільярдів доларів. Які ж принципи допомогли йому на життєвій дорозі та підказували правильні рішення у критичні моменти? Деякі з них зібрав 24 Канал. Правила життя Бернара Арно. Для успіху потрібно володіти двома протилежними навичками: логікою маркетингу та баченням художника. Це дуже складний процес, і вкрай рідко люди це розуміють.Самої обдарованості мало. Обдарованих людей є багато, тому треба стати надобдарованим.Бернар Арно завжди вірний своїм принципам / Фото AFP Поєднання креативності та організаторських здібностей – ось головне правило успішного бізнесу. Сама ідея, її новаторство та потреби людей теж грають важливу роль, але без симбіозу творчості та налаштування процесів ви приречені на невдачу. Якщо у вас немає терпіння – великий бізнес не для вас. Тут як ніде потрібно вміти дочекатися слушного моменту і зберігати голову холодною, навіть якщо здається, що за секунду справа стане пропащою. Сміливість – ознака успішних бізнесменів, які не женуться за трендами, а створюють їх. З кросовером Škoda Kamiq ви відчуєте це сповна! Відмінний дизайн авто з динамічними формами у поєднанні з передовими технологіями – ось, що потрібно справжньому лідеру.Завжди варто намагатися змінювати усталений порядок. Ми робимо товари розкоші у Франції та Італії та продаємо їх Китаю, хоча зазвичай схема бізнесу виглядає навпаки. Якщо створювати бренд – то лише "зірку". Спитайте у таксиста в Нью-Йорку, чи знає він прізвище президента Франції. У багатьох випадках відповідь буде негативною. Але Christian Dior знає кожен з них. Гроші ніколи не були для мене головною метою. Мені подобається творчість та досконалість на найвищому рівні, і саме це захоплення привело мене на вершину. Мене завжди цікавила тільки довгострокова перспектива. Зараз виглядає так, що у світі все швидко змінюється, але це лише на поверхні. Ігри у швидкість виснажують та приводять до краху.
show_ua_1_50.txt
ua
show
[ "виконувач", "голови", "львівської" ]
Виконувач обов'язків голови Львівської обласної ради Юрій Холод став учасником популярного кулінарного телешоу. Він взяв участь у шоу "МастерШеф" на каналі СТБ.
tech_ua_3_11.txt
ua
tech
[ "spacex", "вони", "starlink" ]
Компанія Ілона Маска SpaceX планує звести з орбіти велику кількість супутників Starlink. Вони повернуться в атмосферу й безпечно згорять у ній.Що про це відомо. Не вказаний дефект у ранніх моделях супутників спонукав компанію превентивно зняти їх з орбіти, не чекаючи, коли вони самі вийдуть з ладу й стануть небезпечними на низькій навколоземній орбіті. SpaceX упевнена, що зняття цих проблемних апаратів допоможе уникнути будь-яких проблем.Виведення супутників із сузір'я є звичним завданням для SpaceX. За весь час компанія утилізувала вже 406 одиниць з майже 6 000, які встигла запустити на сьогодні. Серед них 17 наразі не є маневреними, проте очікується, що в найближчі роки вони природним чином розпадуться й згорять в атмосфері Землі.Але поточні плани є безпрецедентними, адже з орбіти буде знято близько 100 апаратів – такої кількості за такий короткий час не було ще ніколи. SpaceX планує розпочати ці контрольовані спуски протягом наступних кількох тижнів. Триватимуть вони приблизно шість місяців.Всі приречені супутники Starlink належать до ранньої версії 1. Вони досі лишаються в робочому стані й ефективно обслуговують користувачів, але команда операторів виявила загальну проблему в цій групі, яка може збільшити ймовірність збоїв в майбутньому.Точна природа проблеми не розголошується, а SpaceX не відповідає на запити ЗМІ щодо додаткової інформації. У своїй заяві SpaceX запевнила своїх клієнтів, що послуги Starlink залишаться безперебійними, додавши, що її пристрої зможуть уникати зіткнень з іншими супутниками під час спуску протягом усього етапу виведення з експлуатації. Заміна цих пошкоджених блоків також не повинна бути проблемою, оскільки SpaceX зараз здатна запускати до 200 нових Starlink щомісяця.Наразі на низькій навколоземній орбіті функціонує 5 402 супутники Starlink, перші з яких були запущені у 2019 році. Вони призначені для прямого зв'язку з наземними приймачами і надання інтернет-послуг клієнтам через абонентські термінали. Нинішній флот складається з тисяч одиниць, але SpaceX планує розгорнути десятки тисяч.
fashion_ua_1_25.txt
ua
fashion
[ "екологічно", "запустила", "atelier" ]
Нещодавно кіноакторка запустила модний дім Atelier Jolie. Серед екологічно чистих модних брендів, які реалізує компанія, є й український – Bettter.Відома голлівудська акторка Анджеліна Джолі запустила у Нью-Йорку модний дім під своїм ім'ям. Проєкт Atelier Jolie прагне показати, що етичний і екологічно чистий спосіб життя – це життя без обмежень. Тому одяг там виготовляють з вживаних речей та вінтажних матеріалів: клієнти можуть обирати деталі, які їм подобаються, а один із членів команди модного дому допоможе пошити чи довершити річ.Окрім базової колекції самої Джолі, там представлені також речі екологічно чистих модних брендів, і серед них є український Bettter. Як зазначає Vogue UA, це апсайклінг-бренд стилістки та streetstyle-зірки Юлії Пеліпас, який вона запустила у 2020 році. Вони виготовляють одяг в екологічно чистих умовах в Україні, а матеріали отримують із секондгендів, ринків або заводських запасів. Костюм з колекції Bettter / Фото bettter.usДо слова, на сайті Atelier Jolie зазначено, що там можна відремонтувати або переробити старе вбрання, надавши йому новий вигляд. Мета бренду – відновити те, що планували викинути, щоб створити одяг з неповторним значенням.
zakordon_ua_5_10.txt
ua
zakordon
[ "можна", "замість", "міст" ]
У таких популярних туристичних напрямках, як Париж чи Венеція, романтичні подорожі традиційно вважаються втіленням любові. Однак, чарівність цих міст часто затьмарюється надмірним напливом відвідувачів, що змушує пари шукати романтичних моментів серед маси туристів. Спокій неспішних прогулянок під руку часто порушується, коли парам доводиться пробиратися крізь галасливий натовп.Тож напередодні Дня святого Валентина пропонуємо вам перелік із шести затишних міст в Європі, якими можна сміливо замінити більш популярні романтичні напрямки. Ці напрямки дозволять вам по-справжньому насолодитися подорожжю для закоханих.6 затишних романтичних міст Європи. Пула замість ДубровникаТорік хорватський Дубровник отримав сумний титул найбільш переповненого міста Європи – в пікові періоди на одного місцевого жителя там припадало 36 туристів.Щоб уникнути натовпів, можна відправитися в інше прибережне місто в Хорватії – Пулу на березі Адріатичного моря, щоб насолодитися давньоримським амфітеатром, мальовничими пляжами й затишними тавернами з місцевими винами.Пула / Фото Unsplash Аннесі замість ВенеціїХочете прогулюватися старовинним містом уздовж безлічі каналів, але щоб без таких натовпів, як в знаменитій італійській Венеції?Як альтернативу можна вибрати французьке місто Аннесі, відоме також як Альпійська Венеція. Через центр цього середньовічного міста проходить кілька водних шляхів, що живляться сусіднім озером Аннесі – й все це на тлі гірських вершин.Аннесі / Фото Unsplash Феррара замість ФлоренціїФлоренція, можливо, є колискою Ренесансу, але причини, чому туристи стікаються сюди – мистецтво світового класу, архітектура, їжа та напої – можна знайти й в інших частинах Італії. Місто Феррара, яке часто не помічають, розташоване між Венецією та Болоньєю, є важливим центром мистецтва епохи Відродження, а також об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.Близькість до більш відомих міст робить його відносно спокійним варіантом з меншою кількістю конкурентів, щоб побачити знаменитий замок Кастелло Естенсе і різні палаццо, які можуть похвалитися прекрасними фресками і зразками мистецтва епохи Відродження. Страсбург замість БрюггеКрасиві ринкові площі бельгійського Брюгге, бруковані вулички і високі церковні шпилі створюють справжню середньовічну казку. Але все це також приваблює величезну кількість туристів. Тихіший, але однаково чарівний Страсбург – недооцінена перлина Ельзасу на франко-німецькому кордоні, що поєднує в собі найкраще з обох країн.Страсбург / Фото Unsplash Ческі-Крумлов замість ПрагиВелика кількість пива, багата архітектура, що варіюється від готики до бароко та модерну, і лабіринт красивих брукованих вулиць – в Празі є все, що вам потрібно для романтичного відпочинку. І, мабуть, для зовсім неромантичного парубочого вечора – чеську столицю дуже люблять компанії хлопців, що відриваються "як в останній раз".Уникнути цього можна, відправившись в місто Ческі-Крумлов на півдні Чехії. Володіючи власним статусом ЮНЕСКО, безліччю пам'яток архітектури епохи Відродження і казковим замком, це невелике містечко над річкою Влтавою поєднує в собі пам'ятки столиці зі спокійним і відповідальним туризмом. Бордо замість ПарижаПроголошений одним з найромантичніших міст світу, Париж приваблює не тільки закоханих. Щоб пізнати всю ту ж романтику, але менше кліше можна відправитися далі на південь.Бордо / Фото UnsplashМісто Бордо пропонує компактний центр міста, пішохідні бульвари та відреставровану неокласичну архітектуру на кожному кроці.
sport_ua_7_6.txt
ua
sport
[ "черговий", "епізод", "покерного" ]
Черговий епізод покерного шоу Hustler Casino Live видався дуже гарячим. Усе завдяки відомому гравцю Ніку Аркоту, який вирішив поскандалити за столом.
smachnonews_ua_3_17.txt
ua
smachnonews
[ "рибу", "каструлі", "риби" ]
Акуратне чищення риби – справа не легка. Аби луска не розліталася по всій кухні, треба знати певні хитрощі.Спробуйте скористатися цими порадами. З ними чищення риби мине, як по маслу.Чищення риби окропом. Кухарі в рибних ресторанах часто просто заливають рибу окропом, щоб легко позбутися луски. Рибу поміщають в каструлю і виливають на неї окріп. Вода має повністю покривати рибу. Після окропу рибу занурюють в холодну воду. Далі досить провести ножем проти росту лусочок і вони легко знімуться, не забруднюючи поверхню.Цей метод особливо ефективний для молодої та дрібної риби.Чищення в каструлі. Рибу можна також можна просто почистити, якщо замочити її в каструлі з холодною водою на 15 хвилин. Цей спосіб трохи розм'якшить луску, що дозволить зняти її акуратно.Рибу чистять ножем прямо в каструлі, починаючи з хвоста і просуваючись до голови. Луска залишається у воді й не розлітається навколо.Чищення за допомогою скребка і газети. Якщо риба занадто велика і її незручно чистити в каструлі, то використайте газету. Так вона не ковзатиме по столу, а весь бруд залишиться на папері.Очищайте рибу за допомогою залізного кухонного скребка, роблячи рухи від хвоста до голови. Щоб вона не ковзала в руці, намочіть пальці та посипте їх сіллю. Вам буде цікаво – як правильно чистити креветки.
kino_ua_1_12.txt
ua
kino
[ "фільму", "доба", "кожного" ]
Прем'єра, яку всі так довго очікували, взяла старт з успіхом у перший вікенд кінопоказів по всій країні. Українці активно приєдналися до флешмобу в соцмережах, де, висловлюючи свої емоції, діляться враженнями після перегляду цієї документальної стрічки.За кілька днів команді вдалося зібрати понад півмільйона гривень в донатах для реабілітації важкопоранених військових. Збір коштів під гаслом "Зроби донат – врятуй життя захисника" продовжується.Відбулася прем'єра документального фільму Алана Бадоєва. 9 лютого в ТРЦ "Гуллівер" відбулася урочиста прем'єра довгоочікуваного документального фільму "Довга Доба" від Алана Бадоєва та 1+1 Україна. Близько 400 зіркових друзів та учасників фільму прийшли підтримати відомого режисера, стаючи своєрідними амбасадорами, що несуть сенси та благодійну мету стрічки, які розповсюджуються в Україні та за її межами.Це фільм-капсула часу і я маю надію, що багато людей у світі відчують те, що відчуваємо ми, українці, кожного дня. Це фільм не про війну, це стрічка про наших людей, про єднання, яке зробило нас тими, ким ми є на сьогодні. Це факт про нашу справжню історію, яку ніхто й ніколи не має права переписати, – каже Алан Бадоєв. Прем'єра фільму "Довго доба" / ПресслужбаУкраїнці можуть отримати безплатні квитки на кіносеанс, зробивши донат. І творці стрічки закликають до цього. Партнери показу мережа кінотеатрів Multiplex та Monobank оголосили про додаткові благодійні покази 12 та 13 лютого, аби у кожного була змога переглянути хроніку сьогодення."У нас з хлопцями накопичилося дуже багато відео з боїв, але той, що ви побачите сьогодні на екрані – один з найважчих. Для нас це додаткова пам'ять про тих братів, які загинули в тому бою. У кожного присутнього в цій залі є своя історія війни, вона переповнена трагізмом, але все ж таки хотілося, щоб в кінці ми наповнилися думкою про те, що заслуговуємо на перемогу", – каже український військовий та герой цього фільму.Відбудеться телевізійна трансляція фільму. 24 лютого о 22:00, з нагоди другої річниці повномасштабного вторгнення, відбудеться телевізійна трансляція фільму "Довга Доба" на каналі "1+1 Україна". Після завершення прокату в Україні стрічка вирушить у свою міжнародну подорож, щоб голос кожного українця був почутим у всьому світі."Довга доба": дивіться онлайн трейлер фільму
show_ua_1_16.txt
ua
show
[ "емеральд", "євгенія", "чоловіка" ]
Нещодавно Євгенія Емеральд з позивним "Жанна Д'арк" зізналася, що пережила домашнє насильство від свого чоловіка. Її заявам повірили не всі, тож захисниця пройшла тестування на детекторі брехні.Це Емеральд зробила під час зйомок нового випуску шоу "Говорить вся країна". Раніше за снайперку заступилася українська акторка Ксенія Мішина.Емеральд пройшла детектор брехні. У шоу підняли тему домашнього насильства та розібрали розлучення Євгенії Емеральд та Євгена Стипанюка. Захисниця теж прийшла до студії, щоб поділитися власною історією.Я хочу надати розголос цій історії, адже зараз я голос всіх жінок України, які постраждали від домашнього насильства. Для мене це справа честі. Я це пережила, я знаю як це важко, саме тому хочу на своєму прикладі показати, що так не має бути, – сказала вона.Там Євгенія за власним бажанням пройшла перевірку на детекторі брехні, щоб спростувати звинувачення колишнього чоловіка на її адресу. Про результати стане відомо, коли шоу вийде на екрани. Євгенія Емеральд у шоу "Говорить вся країна"Виявляється, журналісти проєкту "Говорить вся країна" провели власне розслідування і поспілкувалися з мамою Євгена Стипанюка.Також відомо, що до студії завітають колишні жінки Євгена. Журналісти дізналися про інші дії Стипанюка, які ще не були оприлюднені в ЗМІ.Євгенія Емеральд стала жертвою домашнього насилля. На початку жовтня снайперка заявила про розлучення зі своїм чоловіком Євгеном Стипанюком. Як з'ясувалося, це були аб'юзивні стосунки. Емеральд дізналася, що чоловік її зраджував. Відбувалося це навіть тоді, коли вона була вагітна. Крім того, її екскоханий надмірно вживав алкоголь. Снайперка каже, що тривалий час мовчала, бо боялася чоловіка. Виявляється, Стипанюк має зв'язки – він особистий охоронець екснардепа Олега Ляшка. Сам Євген не коментував слова дружини. Днями він вийшов на зв'язок та зазначив, що колись, можливо, розповість про ситуацію, яка склалася з Емеральд. Але це буде після перемоги України у війні.
realestate_ua_3_6.txt
ua
realestate
[ "кухня", "кухні", "фото" ]
Часто кухня є однією з найскладніших кімнат, коли справа стосується вибору стилю. Сучасні мінімалістські не надто підходять, і старовинні теж не варіант. Саме тому найкращим стилем для кухні буде сучасний фермерський, у якому поєднуються деталі нового й давнього.Незалежно від того, чи подобаються вам барвисті палітри, чи ви віддаєте перевагу гладкій обробці й нейтральним тонам, ці стильні ідеї точно вам сподобаються. Вони поєднують у собі "найкраще з обох світів" і створюють простір, який одночасно виглядає класичним і актуальним.Використовуйте м'яку колірну палітру. Кухня в сучасному фермерському стилі в біло-зелених тонах / Фото Blackberry Farm DesignКолір має величезний вплив на загальний настрій і стиль кухні. Якщо ви намагаєтеся створити сучасний дизайн фермерського будинку, подумайте про використання м'яких палітр."Нам подобається м'який сосновий колір, який ми використали на цій кухні – він надає простору класичного, теплого відчуття, не будучи надто нав'язливим чи темним", – кажуть дизайнери.Заспокійливі зелені тони справді популярні останні кілька років, наприклад у 2023 році з'явився тренд на шавлієвий відтінок, який актуальний досі.Додайте латунних деталей. Сучасна фермерська кухня з латунним змішувачем / Фото FutureВажливим моментом у створенні сучасного фермерського стилю є поєднання правильних кольорів із правильною обробкою. На тлі стін і меблів м'яких кольорів варто додати кілька деталей з латуні. Так дизайнери поєднують сучасне з минулим.Використовуйте природні матеріали. Сучасна фермерська кухня з дерев'яними кухонними шафами / Фото Marie Flanigan InteriorsНатуральні матеріали є основою естетики сучасної фермерської кухні. В інтер'єрі обов'язково мають бути дерев'яні меблі природного кольору, наприклад нижні чи верхні кухонні шафи. Стільницю можна обрати з натурального каменю, як на кухні вище.Поставте старовинний дерев'яний стіл замість острова. Сучасна фермерська кухня зі старовинним столом / Фото Sabbe Interior DesignСільські столи з темного дуба є синонімом фермерських кухонь. Дизайнери радять ставити їх у центрі замість острова. Це практичний і естетичний спосіб продемонструвати стиль.
health_ua_5_18.txt
ua
health
[ "вітаміну", "ківі", "дослідження" ]
Відомо, що ківі є цінним джерелом вітамінів С, B, K, антиоксидантів і дієтичних волокон. Раніше вчені зʼясували, що їхнє вживання здатне покращувати ментальний стан та надавати енергію. Нове дослідження показало, що позитивний результат виникає вже за чотири дні.Фрукти ківі лідирують за вмістом вітаміну C, особливо багато його у сорті Gold kiwi (золотий» ківі), який забезпечує 200% денної норми аскорбінової кислоти.Зв'язок між дефіцитом вітаміну C та погіршенням настрою та когнітивних функцій відомий давно. Також встановлено, що включення в дієту продуктів, багатих на аскорбінову кислоту, супроводжується підвищенням життєвого тонусу, поліпшенням самопочуття та зниженням симптомів депресії.Нове дослідження вітаміну С. Відповідь на питання про швидкість досягнення такого ефекту у людей з дефіцитом вітаміну C донедавна залишалася невідомою, але її вирішили дослідити вчені з Нової Зеландії. Професор Темлін Коннер з Університету Отаго разом із колегами провели експеримент за участю 155 волонтерів віком від 18 до 35 років, які мають брак вітаміну C у крові (менш як 40 мікромолів на літр).Усіх учасників дослідження розбили на три групи. Під час експерименту, який тривав 8 тижнів, одна група щодня отримувала вітамін С у вигляді жувальної таблетки (250 мг), друга – плацебо, а третя вживала два плоди ківі сорту SunGold kiwi.Кожні два дні учасники через програми на своїх смартфонах оцінювали свій емоційний стан, загальний добробут, якість сну та рівень фізичної активності. Крім того, у волонтерів кожні два тижні вимірювали рівень вітаміну C у крові.Ківі покращує настрій відновлює рівень вітаміну С. Аналізи показали, що рівень вітаміну C в організмі учасників, які приймали аскорбінову кислоту та вживали ківі, стабілізувався за два тижні. При цьому ті, хто щодня вживав ківі, помітили покращення настрою та підвищення життєвого тонусу вже через чотири дні. Тривалий позитивний ефект настав до 14 – 16 днів дослідження, разом із покращенням психологічного добробуту.Учасники, які отримували вітамін C у таблетках, помітили позитивні зміни у настрої лише з 12 дня експерименту. Використовуючи метод iAUC, дослідники з'ясували, що ківі більш впливає на поліпшення життєвого тонусу і настрою, ніж приймання таблеток з аскорбіновою кислотою, порівняно з плацебо. Однак, після коригування цей ефект не зберігався.
health_ua_4_16.txt
ua
health
[ "щелепи", "тренування", "обличчя" ]
Еспандер для тренування щелепи може збільшити максимальну силу та витривалість щелепи, але не сприятиме зміні контуру обличчя та не прибере друге підборіддя. Крім того, використання пристрою несе деякі ризики.Поки жінки тестують фейс-фітнес, Гуаша або ходять до фахівців на масаж обличчя, чоловіки у всьому світі змагаються за звання найвиразнішого овалу обличчя та найпривабливіших вилиць.Еспандер для тренування щелепи позиціює себе як неінвазивний метод підтяжки обличчя. Він повинен допомогти прибрати друге підборіддя, зміцнити м'язи обличчя, окреслити красиві лінії підборіддя та вилиць. Еспандер виглядає як гумова кулька з силіконовими ділянками, які набувають форми зубів власника. Для тренування його потрібно кусати або просто гризти з опором верхніми і нижніми передніми зубами від 20 до 30 хвилин щодня.Наскільки ефективний еспандер для щелепи. Дослідження пристрою показало, що він дійсно збільшує максимальну силу та витривалість щелепи, але після припинення тренувань результат швидко зникає. Таке тренування може допомогти людям відновитися після захворювань щелепи та зменшити біль.Однак твердження виробників про те, що такий еспандер забезпечує необхідне тренування щелепи, яке сучасна людина не отримує, вважається необґрунтованим. Щелепа та м'язи обличчя здорової людини отримують достатньо вправ під час жування, розмов або міміки.Пристрій навряд має інші переваги, крім зміцнення щелепи. Жувальні м'язи не можуть омолодити або змінити овал обличчя, тому їхнє тренування не змінить зовнішній вигляд людини. Також подібний еспандер не позбавить другого підборіддя, оскільки не може сприяти зменшенню жиру на обличчі.Ризики використання еспандера для щелепи. Додаткові активні тренування щелепи мають деякі ризики: порушення скронево-нижньощелепного суглоба; вивих; головні болі; проблеми із зубами та прикусом.Якщо вам здається, що мʼязи щелепи занадто слабкі, краще поговорити із лікарем.
tech_ua_8_7.txt
ua
tech
[ "kivi", "kidstv", "фото" ]
Напередодні зимових свят європейський бренд KIVI презентував новинку, що може стати вдалою ідеєю для подарунку дитині. Більше про можливості нового smart-телевізора – у матеріалі.Смарт-телевізор KIVI KidsTV розроблений спеціально для дитячої кімнати, інформує 24 Канал. Його екран захищено загартованим склом, що витримує удари й подряпини, а на блакитну рамку можна кріпити дитячий конструктор.Технічні характеристики KIVI KidsTV. KIVI KidsTV – це 32-дюймовий смарт-телевізор з Full HD екраном, FSA матрицею та технологією підсвічування Direct LED. Щоб зображення виглядало більш яскравим, контрастним, насиченим та реалістичним, виробник використовує фірмові технології: Super contrast control, Max Vivid, Ultra clear, HDR. Цьому сприяє потужний чипсет і 8 Гб вбудованої пам’яті.Серед бездротових інтерфейсів – Bluetooth, Chromecast, Wi-Fi. В наявності всі необхідні порти: Ethernet (LAN), 2 USB, 4 HDMI, аудіоджек, оптичний аудіовихід, mini RCA.KIVI KidsTV – смарт-телевізор, на який варто звернути увагу / Фото KIVI Телевізор працює на операційній системі Android TV 11. Потужне об’ємне звучання досягається завдяки двом динамікам по 16 Вт з підтримкою технологій Dolby Audio, Sound Surround, Auto Volume Control, SRC.Але що ж робить KIVI KidsTV таким особливим?. Персональний дизайн рамки На рамку KIVI KidsTV, підставки та центральну плашку можна кріпити дитячий конструктор. Малюк може будувати що завгодно в будь-якому місці рамки – жодних обмежень у розмірах, формах чи кольорах.KIVI KidsTV дозволяє створювати унікальну рамку / Фото KIVIМожна створювати щоразу унікальну рамку, що відображатиме індивідуальність, проявить творчі здібності та художній смак. Телевізор сумісний з найпопулярнішими серіями конструкторів, відтак можна використовувати набір, який вже є у дитини, або придбати новий у тій тематиці, якій захочеться. Захисне склоМіцне та стійке до подряпин загартоване скло забезпечує оптимальний захист екрана: наприклад, від попадання важкої іграшки, книжки, навіть м’яча.Скло цього телевізора витримає попадання іграшки / Фото KIVIСкло не боїться порізів гострими предметами, кігтів домашніх тварин, металевої блискавки на одязі чи кабелю зарядки від телефона. Телевізор абсолютно безпечний для дитини, але рекомендовано використовувати його під наглядом дорослих. Ця техніка буде радувати яскравою картинкою впродовж багатьох років.Традиційно KIVI надає 3-річну гарантію на екран. Надійна фіксація ніжокВ комплектації новинки передбачено набір двосторонніх стікерів, щоб батьки змогли надійно приклеїти телевізор до полиці чи тумби, на якій він буде стояти. Це гарантуватиме стійкість і стабільність конструкції під час ігор з конструктором або попадання іграшки в екран.Смарт-телевізор має надійну фіксацію / Фото KIVI Нічник для міцного снуНа задній панелі KIVI KidsTV розміщено нічник AlumiGlow, який випромінює м’яке заспокійливе світло. Він створює в дитячій кімнаті затишну атмосферу та допомагає дітлахам швидше засинати, особливо якщо вони не люблять спати в темряві.Нічник може працювати навіть тоді, коли телевізор вимкнено. Рівень яскравості світла регулюється: батьки (або сама дитина) можуть налаштувати світильник за допомогою телевізійного пульта або кнопки на корпусі телевізора.Нічник стане чудовою опцію для дітей, які не полюбляють темряву / Фото KIVI Зручний пультОновлений пульт KIVI має ергономічний дизайн з мінімумом кнопок, щоб з управлінням Smart TV впоралася навіть дитина. Він приємно і зручно лежить у долоні, а кнопки мають плавний і тихий хід. В пульт вбудовано мікрофон, щоб управляти контентом могли навіть ті, хто ще не вміє читати. Найпопулярніші додатки винесені на пульт окремими кнопками для швидкої навігації.У смарт-телевізора KIVI KidsTV зручний пульт / Фото KIVIСеред інших особливостей – ефектний синій колір і кнопка керування нічником. Для пошуку пульта в темряві в його нижню частину інтегровано шильд із лого, що світиться. Безпечний для очейВідомо, що світло від екрану може викликати втому очей і впливати на швидкість засинання. Натомість KIVI відфільтровує небезпечне випромінювання та допомагає захистити зір, особливо в темний час доби за допомогою технології Low blue light.З такими значними перевагами KIVI KidsTV стає чудовим вибором для малюка. Цей смарт-телевізор може бути як подарунком на Новий рік, так і буденною покупкою, що суттєво повпливає на комфорт і розваги дитини будь-якого віку.
education_ua_4_27.txt
ua
education
[ "слів", "питомих", "запозичення" ]
Українська мова містить чимало красивих та колоритних питомих слів. Однак не всі вони відомі українцям.Тож досить часто краяни вживають запозичення. Тому Освіта 24 продовжує знайомити із власне українськими словами, яким ви можете приділяти менше уваги. Які іншомовні слова замінити українськими. У сорок четвертій добірці пропонуємо вам ще 10 популярних іншомовних слів замінити питомими. Також підкажемо, які власне українські відповідники мають ці запозичення. Тож до вашої уваги – невелика добірка: директива – настанова, вказівка, розпорядження; ілюмінація – освітлення; індиферентність – байдужість; параметр – міра, величина; синтез – єднання, поєднання, сполучення; корективи – поправки; потенційний – можливий; репродукувати – відтворювати; моніторинг – вивчення, дослідження; інертний – млявий, байдужий, малорухливий. Любіть рідну мову та вживайте більше питомих слів!
economy_ua_2_10.txt
ua
economy
[ "гривні", "лютого", "євро" ]
На сьогодні, 13 лютого, НБУ встановив вартість курсу долара на майже 30 копійок більше ніж вчора. А євро виросло майже на 40 копійок в ціні.Офіційний курс 13 лютого. За даними Нацбанку, офіційний курс 13 лютого становив 37,89 гривні за долар. Вартість долара виросла на 27 копійок проти 12 лютого. Щодо євро, то на сьогодні його ціна становила 40,80 гривні. Вартість виросла на 39 копійок за минулу добу. Який буде офіційний курс долара та євро 14 лютого: долар – 38,12 гривні, євро – 41,12 гривні. Курс на готівковому ринку. На ранок 13 лютого долар становить: У банках купівля становить 37,75 гривні, а продаж – 38,30 гривні. В обмінниках: купівля – на рівні 37,95 гривні, а продаж – 38,49 гривні. На чорному ринку: купівля – 38,19 гривні, а продаж – 38,30 гривні. Вартість курсу долара та євро. Протягом дії режиму "керованої гнучкості" курс на готівковому ринку залежатиме від курсу міжбанку. Про це каже 24 Каналу банкір Тарас Лєсовий. Тарас Лєсовий Начальник департаменту казначейства Глобус Банку Цього тижня можливі часті та різнобічні курсові коливання, але ринок до цього вже пристосувався. Важливо! Міжбанк – на рівні 37,5 – 38,5 гривні за долар та 40 – 42 гривні за євро.Що стосується готівкового ринку, то курс долара буде коливатися від 37,8 гривні до 39 гривень, а євро – 41 – 43 гривні. Носіть криптогаманець завжди в кишені разом зі зручним мобільним застосунком WhiteBIT. Так ви зможете купувати та продавати криптовалюту чи торгувати популярними монетами будь-де та будь-коли.
economy_ua_2_13.txt
ua
economy
[ "україни", "мільйонів", "доларів" ]
Канада виділить на оборону України 60 мільйонів канадських доларів. У еквіваленті ця сума становить 44 мільйони доларів США.Канада виділить кошти для України. Міністр національної оборони Канади Білл Блер заявив, що його країна внесе 60 мільйонів доларів у Коаліцію з нарощування потенціалу військово-повітряних сил UDCG.Цей внесок буде спрямований на підтримку створення стійкого потенціалу винищувачів F-16 в Україні. Зокрема, кошти допоможуть забезпечити постачання життєво необхідних матеріалів та обладнання для F-16, таких як запасні частини, станції озброєння, авіоніка та боєприпаси, – сказав він.Цей вклад має доповнити підтримку коаліції з підготовки F-16 для України про яку раніше заявляла Канада.Нагадаємо! Ще на початку року Канада оголосила, що зробить свій внесок у зусилля з навчання, надавши цивільних інструкторів, літаки та допоміжний персонал за контрактом із монреальською компанією Top Aces Inc.Цю підтримку надаватимуть з лютого по 2025 рік, а оцінюється вона десь у 15 мільйонів доларів.До слова країна також допомагає українським військовим ВПС вивчати англійську у мовній школі канадських сил.
smachnonews_ua_2_25.txt
ua
smachnonews
[ "вино", "вина", "натуральне" ]
Вино – улюблений напій мільйонів людей, які цінують вишуканий смак, аромат та легкість. Його часто подають до святкового столу чи буденної вечері. Як не втрапити в пастку та не придбати підроблений напій – розповідаємо у матеріалі.Історія вина така ж давня, як і світ. Вперше досягли значних успіхів у виноробстві єгиптяни, які передали свій досвід грекам, а ті своєю чергою – римлянам, що і поширили його далі по світу.З розвитком сучасних технологій стали виникати порошкові аналоги, які не можуть передати ту природну вишуканість напою. Як відрізнити вино по натуральності від підробки, аби не зіпсувати свято та загальне враження від напою – розповідаємо далі.Як відрізнити вино натуральне від порошкового. Натуральне вино містить безліч корисних речовин і мікроелементів, має таку ж кислотність, як у шлункового соку, сприяє поліпшенню травлення. Ефірні олії знижують тиск і сприятливо впливають на нервову систему, а дубильні речовини нормалізують діяльність шлунка. Порошкове вино складається зі звичайної води, етилового спирту, лимонної кислоти, дріжджів і різноманітних барвників.Перша ознака такої підробки – низька ціна продукту. Щоб убезпечити себе від покупки фальсифікату, купуйте вино в спеціалізованих або фірмових магазинах.Якісні маркові вина мають темну тару для захисту від сонячних променів.На етикетці зобов'язана міститися вся інформація про продукт. А саме, країна-виробник, завод, склад вина, вміст спирту, цукру та інших інгредієнтів, а також напис "натуральне вино". Рядок "спеціальний продукт" означає, що вино зроблено з концентрату.Занадто яскравий колір і сильний аромат, яких можна досягти тільки за допомогою штучних барвників та ароматизаторів також є свідченнями підробки.У справжнього вина осад не може повністю бути відсутнім. У натурального продукту він швидко осяде, а в порошковому продукті він довго буде осідати.
business_ua_1_16.txt
ua
business
[ "лютого", "може", "пропуску" ]
Попри попереднє узгодження, мітингарі повернуться до українського кордону вже незабаром. Так, у ДПСУ попереджають, що 9 і 12 лютого плануються повторні страйки на окремих пунктах пропуску.Які пункти пропуску будуть заблоковані. Про це повідомив Андрій Демченко, речник Державної прикордонної служби Україні в ефірі телемарафону, передає 24 Канал. Стало відомо, що наразі польські митники проінформували про те, що блокування пункту пропуску "Дорогуськ - Ягодин", "Хребенне-Рава-Руська", "Медика-Шегині" має розпочатися 9 лютого. А вже 12 лютого планують заблокувати пункт пропуску "Зосин-Устилуг", "Долгобичув-Угринів". У понеділок, 12 лютого, очікується часткове блокування руху. Так, для легкових транспортних засобів і автобусів - пропуск має лишитися вільним, вантажні авто масою до 7,5 тонн страйкарі планують пропускати по три авто за годину в кожну сторону, – зазначають у ДПСУ. Який намір протестувальників. Учасники акції – польські фермери. Протестувальники мають намір здійснювати пропуск невелику кількість транспортних засобів, що може призвести до накопичення черг, як це було у листопаді-грудні минулого року. По кожному напрямку це можуть різні показники. Це може бути по одній, по дві машини. Як на виїзд, так і на вʼїзд до Польщі. Ситуація може покращитись, а може і погіршитись, – сказав речник ДПСУ.Також буде здійснюватися безперешкодний пропуск гуманітарної допомоги та цистерн з паливом на вʼїзд в Україну. Що відомо про попередній протест польських перевізників Починаючи з 6 листопада і до 16 січня тривав протест польських перевізників. Блокада виникла через рішення Євросоюзу, відносно продовження безмитного експортного режиму для вантажів з України. Протест зміг зупинити уряд Польщі. Однак, протестувальники уточнили, що це не кінець їхнього виступу, блокада триватиме поки вимоги польських фермерів не виконають.
education_ua_2_26.txt
ua
education
[ "чеська", "освіта", "відома" ]
Чеська освіта відома своєю якістю та широкою доступністю освітніх програм, а університети країни стабільно посідають провідні позиції у світових рейтингах. Тож закономірно, що чимала кількість українців проявляє інтерес до навчання в місцевих ВНЗ.
sport_ua_2_1.txt
ua
sport
[ "буде", "світу", "переможця" ]
Олександр Усик і Тайсон Ф'юрі 18 травня проведуть бій за звання абсолютного чемпіона світу в хевівейті. "Королівська" вагова категорія вперше за чверть століття отримає нового абсолюта після легендарного Леннокса Льюїса.Майбутні суперники ще жодного разу не знали гіркоти поразки протягом професійної кар'єри. Це додає особливого інтересу до найстатуснішої боксерської події в історії суперважкої ваги.Ключовий фактор для визначення переможця. Своєю думкою щодо супербитви поділився колишній чемпіон світу в напівсередній вазі В’ячеслав Сенченко. Він назвав свого фаворита бою та виокремив фактор, який стане вирішальним у визначенні переможця."Буде важко. Думаю, що переможе Усик. Скоріш за все, що рішенням суддів. Що може стати вирішальним фактором бою? Таймінг та швидкість Усика. Хоча Ф’юрі теж не назвати повільним боксером. Якщо порівнювати його з попереднім суперником – Даніелем Дюбуа, то Ф’юрі набагато швидший. Якщо порівнювати з Ентоні Джошуа... Ф’юрі теж, напевно, трішки швидший.Гадаю, що все вирішить таймінг. Приблизно так само, як це було з Джошуа. Ось ці долі секунди, ось це вміння зіграти на випередження. Ці долі секунди, на які суперник не встигає відреагувати, цей таймінг завдавання ударів в Усика на дуже високому рівні. Гадаю, за таймінгом він буде переважати Ф’юрі. Буде випереджати його на ось ці долі секунди", – сказав Сенченко.До слова. Напередодні свій прогноз на переможця битви за абсолют дав український тренер Анатолій Дудченко. Він узяв під сумнів пошкодження Тайсона Ф'юрі, через яке перенесли бій, та впевнено заявив, що перемога буде за Олександром Усиком.Хто такий В’ячеслав Сенченко. Уродженець Кременчука, який боксував у напівсередній вазі Учасник Олімпіади-2000 в Сіднеї Дебютував на професійному ринзі у 2002 році Колишній чемпіон світу за версіями WBA (2009-2012), IBF International (2004-05, 2006), EBU-EE (2006-07), WBA Intercontinental (2007-08) Протягом професійної кар'єри провів 38 боїв, у яких здобув 36 перемог Закінчив кар'єру боксера у 2015 році Наразі є тренером відомого боксера Карена Чухаджяна.
show_ua_2_8.txt
ua
show
[ "закоханих", "любов", "любові" ]
Сьогодні, 14 лютого, в Україні та світі відзначають День Святого Валентина. Українські знаменитості вже оприлюднили зворушливі світлини та відео до цього свята.Чимало артистів писали у День закоханих не лише про любов до свого партнера. Вони акцентували на важливості прийняття та любові до самого себе. Що ще публікували зірки у День Святого Валентина – зібрав 24 Канал.Анатолій Анатоліч. Ведучий у своєму інстаграмі поширив ніжну світлину з дружиною та продюсеркою Юлою (Юлією Бойко). Він зазначив, що любов не прив'язана до дати, тож почуття треба проявляти кожен день.Любов – це сила, яка може змінити вас до невпізнаності. Зазвичай в кращий бік. Це вже залежить від того, чи тієї в кого ви закохалися. Я гарний тому приклад, – написав він.Юла не забарилась з відповіддю й під дописом лаконічно написала: "Люблю, мій АА".Даша Квіткова. До Дня закоханих блогерка оприлюднила ролик, в якому вирішила нестандартно привітати людей зі святом. На зупинці громадського транспорту вона почепила плакат зі словами "Квіти, які дарують любов" та прикріпила до них красиві букети. Тож прохожі підходили й брали собі живі квіти. Спостерігайте, як розквітає людина, якій ви даруєте квіти просто так. Кожного дня. Ви найпотрібніші, сильні та завжди зможете вистояти. І цього у вас ніколи не відняти. Love will win, – підписала відео Квіткова.Джамала. До Дня Святого Валентина співачка поширила уривок зі свого кліпу на пісню "Закохана". У ньому можна побачити обійми та поцілунки пар, що супроводжується красивими краєвидами Києва. "Діліться почуттями. Зізнавайтесь у коханні. Кохайте. З Днем закоханих! Happy Valentine's Day!", – привітала шанувальників артистка.Наталка Денисенко. У своєму інстаграмі акторка опублікувала власне прочитання вірша легендарної поетеси Ліни Костенко "Не знаю, чи побачу Вас, чи ні". У ролику Денисенко зворушливо цитує рядки Костенко у білій сукні. Наталка зазначила, що любов є всередині кожного з нас, тому її потрібно берегти.Подружжя Решетників. Христина й Григорій оприлюднили до Дня закоханих теплі світлини, зроблені 16 років тому. Тоді їхні стосунки лише починалися. Разом за будь-яких обставин. Кохаю тебе. Миру та любові усім, – йдеться у дописі.Катерина Осадча. Ведуча поширила фото разом із чоловіком та колегою Юрієм Горбуновим, а також їхніми дітьми – Іваном і Данилом. Вони мають щасливий вигляд. Катерина написала, що коханню не потрібен якийсь окремий день та висловила теплі почуття до чоловіка.Наталія Могилевська. У своєму інстаграмі співачка оприлюднила ролик на пісню "Одне велике серце". У ньому Могилевська постала в насичено червоній сукні. У підписі до відео Наталія зізналась у любові своїм шанувальникам. Вона сказала, що протягом останніх 2 років отримала дуже багато слів від своїх прихильників.Сьогодні я хочу зізнатися в любові до українців. За останні 2 роки я отримала таку кількість любові від вас, якої не пам'ятаю в житті. Стільки обіймів, стільки теплих слів, стільки сліз разом. Ця війна зробила нас близькими та рідними. Однією сім'єю, – написала вона.Ірина Федишин. Артистка опублікувала уривок зі свого кліпу на композицію "Як я тебе люблю". У ньому можна побачити щасливі моменти Ірини та її чоловіка й продюсера Віталія Човника. Вона побажала усім щасливого та палкого кохання.Андре Тан. До Дня Святого Валентина відомий модельєр поширив кумедну світлину, на якій приставив собі великі губи. У дописі дизайнер написав, що любов може бути різною, утім, насамперед важливо приймати й цінувати себе. "Любіть себе, любіть цей світ, випромінюйте й навчіться приймати любов! Закохуйтеся у себе щодня все більше", – висловився він.alyona alyona. Артистка, яка поїде з Jerry Heil представляти Україну на Євробачення-2024, поширила до Дня закоханих світлини військових з родинами. На фото можна побачити дорогоцінні моменти зустрічі українських захисників зі своїми найдорожчими. Альона написала, що саме такі люди, на її думку, є прикладом справжньої любові. alyona alyona висловилась про День закоханих / Скриншот з інстаграму
sport_ua_6_15.txt
ua
sport
[ "лукашенка", "литвинович", "нейтральних" ]
Міжнародна федерація гімнастики (FIG) пробила чергове дно. Спортивні чиновники системно допускають до міжнародних змагань "нейтральних" атлетів, які підтримують диктаторські режими.Перелік таких "нейтральних" спортсменів поповнив олімпійський чемпіон-2020 з білоруським паспортом Іван Литвинович. FIG дозволила улюбленцю Лукашенка брати участь у міжнародних змаганнях зі стрибків на батуті.Ганебне рішення FIG. За інформацією UkrSportBase, Литвинович активно підтримує політику самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Спортсмен неодноразово брав участь у пропагандистських акціях білоруського режиму.25 лютого 2022 року на підконтрольних злочинному режиму Лукашенка ресурсах було поширено відео, на якому Литвинович закликав громадян до участі у "референдумі". Ця акція була засуджена країнами цивілізованого світу, оскільки посилювала необмежену владу "картопляного дуче".У 2021 році він підписав лист "за мир і згоду", який мав на меті "покласти край зазіханням на білоруський спорт ззовні". За лояльність до режиму Литвинович отримав з рук Лукашенка орден "Отєчєства" ІІІ ступеня.Крім того, у 2023 році Литвинович взяв участь у пропагандистських заходах за участю сина Лукашенка Віктора. Ця особа ще з 2020 року перебуває у санкційного списку ЄС. Після початку повномасштабного вторгнення низка країн запровадила персональні санкції до сина Лукашенка.Литвинович разом із сином Лукашенка / білоруські ЗМІДопуск "нейтральних" спортсменів до Олімпіади-2024. Нагадаємо, що у грудні минулого року Міжнародний олімпійський комітет ухвалив скандальне рішення, допустивши до Ігор-2024 спортсменів з російським та білоруським паспортом. Атлети країн-агресорів змагатимуться у Парижі в нейтральному статусі та без жодної державної символіки Росії та Білорусі. Представники МОК запевнили, що усі спортсмени пройдуть ретельну перевірку. Вони не повинні мати контракти з мілітарними структурами країн-агресорів та не підтримувати війну в Україні. Однак чиновники дуже вибірково ставляться до обмежень, допустивши низку одіозних персонажів.
sport_ua_1_7.txt
ua
sport
[ "коли", "тренер", "матч" ]
У середу, 14 лютого, головний тренер Марселя Дженнаро Гаттузо провів пресконференцію. Він розповів про очікування від матчу з Шахтарем.Сьогодні, 15 лютого, відбудеться перший матч 1/16 фіналу Ліги Європи між командами Шахтар та Марсель. Матч пройде у німецькому Гамбурзі на стадіоні "Фолькспаркштадіон".Гаттузо: Ми побачили команду, яку легко читати. Головний тренер французького клубу зазначив, що активно стежив за грою "гірників" у товариських матчах."Шахтар зіграв понад сім товариських матчів, ми бачили їхні ігри в Європі, ми бачили всі товариські матчі, які вони зіграли за останні два місяці. Ми побачили команду, яку легко читати, з дуже точною грою і талановитими гравцями. І коли ми отримаємо м'яч, ми повинні будемо завдати їм болю", – сказав він.Гаттузо також пригадав поїздку в Донецьк: "Я добре пам'ятаю, як грав проти Шахтаря, який тоді тренував Луческу. Це був досить іспанський стиль футболу, але особливо я пам'ятаю температуру -17°C в Донецьку, коли ми ледве могли дихати. Це команда, яка завжди дивувала нас своїм менталітетом і стилем гри, контролем над матчем і веденням гри. І так відбувається і сьогодні".Якою буде схема гри. Наставник розповів про склад команди на матч з донецьким клубом, а також поділився деталями щодо схеми гри."У нас є півзахисники, але на цей час ми втратили Верету, він не встиг відновитися. Ми збираємося виставити на поле найкращий склад і будемо боротися. У Мурільйо сьогодні також стався рецидив.Зміна схеми? Побачимо, може зіграємо в три центральних, може з чотирма захисниками. Коли я перейшов на гру в три ЦЗ, я зрозумів, що команді потрібно більше оборонятися, тому що мені не подобалося, як вони займали простір.Але я не тренер, який грає на контратаках. Я повинен робити те, що відчуваю, і, звичайно, ставити команду в найкращу позицію. Коли я побачив, що команда страждає перед першим матчем проти Ліона, я перейшов на гру в п'ять захисників, але це не мій стиль футболу. Якщо ви хочете цього, вам доведеться змінити тренера", – сказав Гаттузо.До слова. Початок гри заплановано на 19:45 за київським часом.
sport_ua_4_20.txt
ua
sport
[ "црвени", "звезди", "вболівальники" ]
Вболівальники Црвени Звезди вирішили висловити підтримку жителям російського Бєлгорода, які постраждали від роботи власної ППО. Фанати вивісили скандальний банер на грі найпрестижнішого турніру Європи.У баскетбольній Євролізі відбулись перші чотири матчі 19 туру. Однією з найбільш інтригуючих зустрічей було сербське дербі Црвени Звезди проти Партизана, пише 24 канал.Гра завершилась переконливою перемогою перших з гандикапом у 16 очок (88:72). Втім, матч також запам'ятався скандальним банером від фанатів Црвени Звезди.Під час дербі на трибунах вболівальники вивісили плакат російською мовою з написом: "Бєлгород, ми з тобою". Таким чином, серби вирішили підтримати російське місто. Банер вболівальників Црвени Звезди / скріншотРаніше фанати баскетбольного клубу не були помічені у підтримці України, яка щодня страждає від актів геноциду з боку російських окупантів. Нагадаємо, що 30 грудня ЗСУ вдарили по військових об'єктах Росії в Бєлгородській області.Втім, через погану роботу російської ППО в самому Бєлгороді були пошкоджені житлові будинки та автомобілі цивільних громадян. За інформацією пропагандистських ЗМІ Росії, загинуло близько 20 громадян країни-терористки.У цьому сезоні Євроліги Црвена Звезда виграла лише 8 з 19-ти матчів та посідає 13 місце у турнірній таблиці. Партизан йде 11-им. Згідно з формату турніру перші шість команд цієї стадії вийдуть у чвертьфінал, а клуби з 7 по 10 місця зіграють в 1/8 фіналу.
realestate_ua_1_13.txt
ua
realestate
[ "площа", "квартири", "площі" ]
Готуючись до купівлі нерухомості, багато покупців не до кінця розуміють, що входить у поняття "загальна" і "житлова площа" квартири. Та саме цей аспект є одним із найважливіших для оцінювання загальної вартості житла та його подальшої експлуатації.Сьогодні разом з Корпорацією Нерухомості РІЕЛ розбираємося, як обчислюється площа помешкання та у чому різниця між загальною та житловою кількістю квадратних метрів. Про найважливіше – у матеріалі. Як обчислюється площа квартири. Площа квартири – це сума площі всіх приміщень, що входять до її складу. Йдеться про кожен із наявних просторів: від кімнат до коридорів, від балконів до санвузлів.Щомісячна плата за технічне обслуговування будинків і прибудинкових територій, а також за ремонт будівель, розраховується з огляду саме на загальну площу наявної нерухомості. Відповідно до неї також нараховується податок на житло і послуги житлово-комунального господарства (ЖКГ). Саме тому при виборі квартири важливо враховувати фактичну площу, навіть за умови, що головний критерій – кількість кімнат.Nordica Residence від КН РІЕЛ / Фото РІЕЛСтандарти загальної площі можуть відрізнятися. Особливо це помітно на вторинному ринку. Наприклад, площа двокімнатної квартири в хрущовці становить приблизно 46 квадратних метрів, тоді як у "сталінках" – 58 квадратних метрів і більше. У новобудовах площа двокімнатної квартири може перевищувати 70 "квадратів". Тож на це варто звернути увагу при виборі помешкання.Що таке житлова площа будинку. Житлова площа будинку визначає об'єм простору, який може використовуватися для проживання всіма його мешканцями. Це охоплює не лише площу всіх квартир, а й спільні зони, такі як коридори, ліфтові холи, вестибюлі та інші загальні приміщення.Загальний коридор в Riel City / Фото РІЕЛЖитлова площа будинку є важливим показником для розрахунку технічного обслуговування, плати за утримання та ремонт приміщень. Для мешканців це важливий аспект, оскільки впливає на їхню спільну експлуатацію будівлі та навколишніх територій. Що таке житлова площа квартири. Житлова площа квартири визначається сумою площі приміщень, які безпосередньо використовуються для проживання. Важливо враховувати, що житлова площа не охоплює технічні приміщення, такі як коридори, сходові майданчики та інші непридатні для проживання частини будівлі.А ось балкони або лоджії можуть входити до житлової площі. Утім, це залежить від місцевих стандартів і правил визначення цього показника. Зазвичай, чим більша житлова площа, тим комфортніший і функціональніший простір для мешканців.Норми житлової площі на одну людину. В Україні нормативи житлової площі для населення мають законодавчий статус і ретельно визначаються, відповідно до Житлового кодексу. Ці норми враховують кількість членів сім'ї та їхні потреби.Згідно із законодавством, на кожну особу має припадати не менше як 13,65 квадратних метра загальної площі та щонайменше 9 квадратних метрів житлової площі. Це стосується не лише дорослих, але й дітей, для яких також визначені свої стандарти.Візуалізація квартири в ЖК Maxima Residence від КН РІЕЛ / Фото РІЕЛ Норма житлової площі на сім'ю враховує склад сім'ї та може варіюватися: Діти однакової статі можуть мешкати в одній кімнаті розміром не менше ніж 20 метрів квадратних. Для дітей різної статі закон встановлює проживання в різних кімнатах, кожна з яких має бути не меншою за 15 метрів квадратних.Проте на практиці норми, які визначено законом, можуть не враховувати реальних потреб особи або сім'ї. Що не належить до житлової площіЖитлова площа квартири складається з приміщень, які використовуються для проживання. Однак деякі зони й простори в будинку не належать до житлової площі через їхнє функціональне призначення. Серед них: Технічні приміщення. Коридори, сходові майданчики, ліфтові холи, передпокої та інші технічні приміщення, що обслуговують будівлю, але не призначені для безпосереднього проживання. Комунікації та системи. Простори, де розміщені трубопроводи, електрообладнання, системи опалення та кондиціонування, не враховуються в житловій площі. Загальні зони. Ліфтові холи, коридори й інші ділянки, які використовуються всіма мешканцями будинку і не є частиною конкретної квартири. Технічне обладнання. Будь-яке обладнання, яке не використовується безпосередньо для проживання, не входить до житлової площі. ЖК "Шенген" від КН РІЕЛ / Фото РІЕЛОтже, під час купівлі та подальшої експлуатації квартири надважливо правильно розрахувати її житлову та загальну площу. Розібратися у цих поняттях допоможуть досвідчені українські девелопери. Так, у відділах продажу чи сервісних центрах Корпорації Нерухомості РІЕЛ можна отримати деталі щодо квартир в обраному житловому комплексі та умов їх придбання.
kino_ua_2_4.txt
ua
kino
[ "серіал", "бебі", "бандіто" ]
Це серіал, який поєднав в собі жанри бойовика, криміналу, драми та трилера. Історія, яка захопить вас з перших хвилин.Дізнайтесь в матеріалі, про що сюжет, хто в головних ролях стрічки. А також скільки епізодів нового серіалу уже є на стримінговій платформі Netflix.На Netflix вийшов новий серіал: про що сюжет. Стримінгова платформа вперше представила серіал "Бебі Бандіто". Це остання прем'єра січня, яка точно вас зацікавить.Це історія про Кевіна, відомого у Європі, як Бебі Бандіто. Ще нещодавно він був абсолютно зосереджений лише на своїй кар'єрі. Проте тепер кохання стало для нього на перший план. Він готовий ризикувати своєю безпекою, щоб вразити дівчину, яка буквально змогла звести його з розуму. Кевін навіть зібрав команду з метою здійснення гучного пограбування, щоб стати легендою. Але це може завершитися для нього дуже погано."Бебі Бандіто": дивіться онлайн трейлер серіалу"Бебі Бандіто" – новий серіал: хто серед акторського складу. Хуліо Джоркера створив цей серіал із Ніколасом Контрерасом і Франсіскою Армстронгом у головних ролях.Слідкуйте за історією Кевіна Тапіа та його групи, де вони намагаються збалансувати своє нове життя. Новий серіал, натхненний чилійським "Грабіж століття", прибуває на Netflix 31 січня, – написав режисер.На Netflix уже доступні 8 епізодів серіалу, які чекають вашого перегляду.
business_ua_2_37.txt
ua
business
[ "кубан", "додав", "зустрічі" ]
Американський мільярдер та інвестор Марк Кубан назвав головний вид діяльності, який шкодить продуктивності під час робочого дня. Він також додав, що робить усе, аби уникнути цього.Поради від мільярдера для продуктивності. За словами американського мільярдера, саме дзвінки та зустрічі шкодять ефективній діяльності під час роботи. Мовляв, це "вбивці часу". Марк Кубан додав, що він робить усе, аби уникати цих видів діяльності.Я намагаюся проводити зустрічі лише тоді, коли мені потрібно дійти висновку або немає іншого способу – те ж саме з телефонними дзвінками, – поділився своїм досвідом мільярдер.Відомий інвестор додав, що зазвичай під час зустрічей більшість людей починає вести світські бесіди та відриваються від важливих робочих питань. Бізнесмен також підкреслив, що його ставлення до зустрічей не змінилося від самого початку його кар'єри.Марк Кубан далеко не один, хто підтримує таку позицію. Для прикладу, канадська компанія Shopify ухвалила рішення про скасування усіх неефективних та непотрібних зустрічей. За рік таких набралося аж 12 тисяч. Ця ж фірма у середині липня запровадила спеціальний калькулятор, за допомогою якого вираховують вартість зустрічі.
financy_ua_1_14.txt
ua
financy
[ "гривень", "депозитів", "депозити" ]
В Україні зафіксували зменшення депозитів у гривні. У Нацбанку пояснили, з чим пов'язаний спад та як ситуація може розвиватися далі.Що відбувається з депозитами в Україні. У січні 2024 року депозити в українських банках скоротилися на 2,1% або 49,5 мільярда гривень – до 2,34 трильйона гривень. Спад цього показника зафіксували вперше з серпня 2022 року.Також є окремі дані щодо змін депозитів населення та бізнесу. Ось, що головні цифри: За перший місяць поточного року депозити населення "просіли" на 2,5% або 27,4 мільярда гривень – до 1,5 трильйона гривень; Тоді як депозити бізнесу зменшилися на 21,8 мільярда гривень – до 1,25 трильйона гривень. Що таке депозит Це кошти в готівковій чи безготівковій формі в валюті України, чи в іноземній або у банківських металах, які банк прийняв від вкладника або які надійшли для вкладника на договірних засадах на визначений термін зберігання чи без зазначення терміну (під відсоток або дохід в іншій формі) і підлягають виплаті вкладнику відповідно до законодавства та умов договору.Пояснення від НБУ. Очільник департаменту монетарної політики та економічного аналізу Національного банку України Володимир Лепушинський заявив, що зменшення депозитів перш за все пов'язане із сезонним фактором. За його словами, на грудень припадає досить багато виплат на зарплати та грошове утримання.Тому за грудень зазвичай обсяг виплат зростає. У січні, коли ці кошти витрачаються, відповідно вони перетікають на рахунки юридичних осіб, і вони знижуються, – заявив очільник департаменту НБУ.Лепушинський додав, що попередні дані за лютий свідчать про поступове зростання депозитів. Фахівець наголосив, що банківська система України зберігає довіру, що є позитивним сигналом.
health_ua_1_24.txt
ua
health
[ "симптоми", "словами", "лікарів" ]
За словами лікарів зі США, симптоми легкої інфекції COVID-19 цього сезону змінилися і стали більше схожі на симптоми алергії та застуди.Зміни перебігу коронавірусу. За словами лікарки Терези Ловінс, незалежного сімейного лікаря зі США, у багатьох людей з COVID-19 нині спостерігаються симптоми з боку верхніх дихальних шляхів: нежить, сльозотеча та біль у горлі.Це схоже на алергію, але при цьому ліки проти алергії не діють. А потім пацієнт починає почуватися дуже втомленим, – розповіла лікарка.За словами лікарів, втома все ще продовжує турбувати пацієнтів із ковідом. А ось інші добре відомі симптоми COVID-19 – глибокий кашель, втрата смаку чи нюху, головний біль, лихоманка – стали значно менш поширеними чи вираженими.Чому так відбувається. Експерти з інфекційних захворювань очікували подібних змін у симптомах легкої форми коронавірусу, враховуючи, що практично кожна людина перенесла або саме захворювання, або вакцинацію, або те й інше. Експерти вважають, що у людей є певний рівень імунітету, і коли людина стикається з вірусом, вона краще підготовлена ​​до боротьби з ним. Тому це змінює клінічну картину захворювання.Медики наголошують, що громадянам не потрібно ставитися до COVID-19 легковажно, навіть якщо ця інфекція стала більше схожою на звичайну застуду.За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, у перший тиждень вересня по всій країні було зареєстровано понад 20 500 госпіталізацій з важкою формою COVID-19. Це становить майже 8% збільшення кількості госпіталізацій.
zakordon_ua_3_18.txt
ua
zakordon
[ "ручної", "поклажі", "ryanair" ]
Генеральний директор найбільшого лоукостера у світі Ryanair розсекретив справжню причину, чому перевізники стягують додаткові гроші за "‎зайву" ручну поклажу. Це не тому, що великі компанії хочуть заробити більше.Майкл О'Лірі наголосив, що плата за додатковий багаж безпосередньо пов'язана з безпекою польотів. Також гендиректор Ryanair закликав до стандартизації розмірів ручної поклажі по всій Європі.Менше багажу на борт. Додаткові витрати — це головний фактор, який стимулює мандрівників брати на борт менше валіз.Є проблема з безпекою ручної поклажі. Ми не стягуємо додаткову плату, тому що нам потрібні ваші гроші, ми стягуємо плату за ручну поклажу, щоб ви подорожували з меншою кількістю багажу, – підкреслив Майкл О'Лірі.Чому стандартизація розмірів ручної поклажі важлива?. Великі перевізники закликають розробити єдиний розмір кабінного багажу, який має бути однаковим для всіх авіакомпаній Європи. Такі заходи також підтримує авіаційна група A4E, яка представляє майже 20 європейських перевізників, включаючи таких гігантів як: easyJet, Air France-KLM, Ryanair, Lufthansa, TAP Air Portugal, Finnair та Aegean.Всі авіакомпанії групи A4E в Європі заявили, що зберуться разом і визначать розміри ручної поклажі. Жоден з аеропортів не може обробити всі сумки, які люди хочуть взяти з собою. Ми, як галузь, повинні мати набагато чіткіші правила, пасажири плутаються. Ми всі повинні мати однакові розміри, – наполягає О'Лірі.Якщо дозволити пасажирам без проблем проносити на борт стільки ручної поклажі, скільки вони забажають, це може призвести до кількох серйозних проблем. Збільшаться черги на контролі, адже працівники аеропорту не будуть встигати перевірити кожну сумку.В салонах літаків буде бракувати місця й сумки та пакети просто нікуди буде подіти. А якщо вся ручна поклажа мандрівників не влізатиме в літак і це з'ясується уже на стадії посадки, борт не зможе злетіти, допоки речі не перемістять у багажне відділення або не залишать в аеропорту.Габарити ручної поклажі Ryanair. Зараз пасажирам дозволено безкоштовно взяти на борт літака Ryanair невелику сумку або рюкзак. Розміри не мають перевищувати 40х20х25 сантиметрів. Якщо пасажиру необхідна ще одні сумка в салон, неважливо якого вона буде розміру і призначення — сумка для ноутбука, жіноча сумочка або пакет, доведеться сплатити за пріоритетне бронювання або додатковий багаж.Нова послуга страхування багажу від Wizz Air. Угорський лоукостер Wizz Air запускає нову послугу для пасажирів — страхування багажу. Якщо валізи "‎загубляться" дорогою, перевізник обіцяє компенсацію до 600 євро. Гроші виплатять за однієї умови — якщо багаж затримається на більш ніж 96 годин.Цю послугу лоукостер запустив спільно з компанією Blue Ribbon Bags, яка буде відстежувати загублений багаж і виплачувати компенсацію. Можливість застрахувати валізи не безкоштовна. Вона вартує 2,5 євро за кожен переліт. За одну втрачену сумку можна отримати 300 євро, а максимум — 600 євро за всі загублені валізи.
sport_ua_3_26.txt
ua
sport
[ "дмитро", "переслідування", "підручний" ]
У словацькому Брезно-Осрблі в межах чемпіонату Європи з біатлону відбулася чоловіча гонка переслідування. Українець Дмитро Підручний фінішував сьомим.27 січня у межах чемпіонату Європи з біатлону, що проходить у словацькому Брезно-Осрблі, відбулася чоловіча гонка переслідування. Україна була представлена в персьюті чотирма спортсменами.Дмитро Підручний провів вдалий персьют. Найкращим у складі збірної України став Дмитро Підручний, який з двома промахами після старту з 20-ї позиції фінішував сьомим. Решта "синьо-жовтих" показали результати за межами топ-25.Антон Дудченко пробіг три кола штрафу та показав 26-й результат, а Тарас Лесюк зробив аж 7 неточних пострілів та завершив гонку 39-м. Артемові Тищенку не підкорилися шість мішеней – 43 місце.Ще два українці Віталій Мандзин та Артем Прима не стартували в гонці. Швидше за все, тренерський штаб вирішив їх поберегти на змішані естафети.Виграв гонку норвежець Ісак Фрей. Також на п'єдестал пошани забігли представник Молдови Дмитро Шамаєв та Антонен Ґіґонна із Франції.Результати чоловічої гонки переслідування. 1. Ісак Фрей (1+0+0+2) 32:42,1 2. Дмитро Шамаєв (0+0+0+0) +12,3 3. Антонен Ґіґонна (1+0+4+0) +26,0 ... 7. Дмитро Підручний (0+0+1+1) +1:10,1 26. Антон Дудченко (0+1+2+0) +2:28,5 39. Тарас Лесюк (1+2+2+2) +4:45,5 43. Артем Тищенко (0+4+1+1) +5:10,3 DNS Віталій Мандзин DNS Артем ПримаВажливо. Також сьогодні, 27 січня, відбудеться жіноча гонка переслідування, у якій третьою на старт вийде бронзова призерка спринту Христина Дмитренко. Початок жіночого персьюту запланований на 15:00 за Києвом.
sport_ua_6_6.txt
ua
sport
[ "кіптум", "його", "марафону" ]
11 лютого у ДТП загинули рекордсмен світу з марафону Келвін Кіптум, а також його руандійський тренер Гарвей Хакізімана. Відомо, що сталося це у районі Каптагат на дорозі Елгейо Мараквет-Рейвін.Як зазначають журналісти, аварія сталася ввечері 11 лютого об 23:00. Про це їм повідомив начальник поліції Ельгейо Мараквет Пітер Мулінг.Марафонець був за кермом. Відомо, що у цей моторошний вечір Кіптум був за кермом Toyota Premio. Разом із ним в авто були двоє пасажирів – Гарвей і жінка. Останню ідентифікували як Шарон Косгей, котра прямувала до Ельдорету.За наявною інформацією, Шарон зазнала серйозних травм і її терміново доставили до лікарні іподрому, щоб надати медичну допомогу. А от тіла спортсмена та його тренера доправили до моргу лікарні іподрому.Сам автомобіль був сильно пошкоджений. Його відбуксирували до поліцейського відділку Каптагат.Це була аварія з вини водія, де Келвін Кіптум, світовий рекордсмен з марафону, їхав на своєму автомобілі з двома пасажирами. Кіптум і Хакізімана загинули на місці, а третя людина була доставлена до лікарні іподрому в Ельдореті, – сповістив начальник округу.Пітер Мулінг зауважив, що Кіптум не впорався з керуванням. Внаслідок цього він з'їхав з дороги. Автівка врізалася в дерево, після чого впала у кювет приблизно за 60 метрів від нього.У Кіптума були грандіозні плани. Кіптум, чий марафонський рекорд у 2 години та 35 секунд підтвердили лише минулого тижня Всесвітньою федерацією легкої атлетики, планував пробігти його за дві години під час Роттердамського марафону 14 квітня 2024 року. Також відомо, що Кіптум входив до складу кенійської команди, відібраної для участі в Олімпійських іграх 2024 року, які пройдуть у Парижі.