instruction
stringlengths
0
268k
input
stringlengths
0
23.9k
output
stringlengths
0
26.1k
Aşağıdaki metni ilgili duygulara göre sınıflandırın.
Bunalmış hissediyorum
Metinde tasvir edilen duygu "bunalmış".
Çalışanların sağlığı ve güvenliği için işletmelerin alması gereken önlemler nelerdir?
Çalışanların sağlığı ve güvenliği için işletmelerin alması gereken önlemler oldukça çeşitlidir. Öncelikle, iş yerinde risk değerlendirmesi yapılmalı ve potansiyel tehlikeler belirlenmelidir. Bu tehlikeleri minimize etmek amacıyla gerekli güvenlik önlemleri alınmalı ve çalışanlara bu konuda eğitim verilmelidir. Ayrıca, iş yerinde acil durum planları oluşturulmalı ve çalışanların bu planlar hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanmalıdır. Çalışanların düzenli sağlık kontrolleri yaptırmaları teşvik edilmeli ve iş sağlığı hizmetleri sunulmalıdır. Ergonomik çalışma koşulları sağlamak da, çalışanların fiziksel sağlığını korumak açısından önemlidir. İşletmeler, çalışanların çalışma saatlerini düzenleyerek aşırı yorgunluk ve stres gibi sağlık sorunlarını önlemeye yönelik adımlar atmalıdır. Böylece, çalışanların hem fiziksel hem de zihinsel sağlıkları korunmuş olur.
7/8 ondalık sayı olarak nedir
0.875
Hangi enstrümanın telli veya vurmalı olduğunu belirleyin: Karyenda, Charango
null
Charango yaylı, Karyenda perküsyondur.
Nüfusu 50 milyondan fazla olan en az beş ülke söyleyin.
1. Çin 2. Hindistan 3. ABD 4. Endonezya 5. Pakistan
Aşağıdaki üçgen tipini belirleyin: A açısı = 60°, B açısı = 60°, C açısı = 60°
Verilen açılar eşit olduğundan bu üçgen bir eşkenar üçgendir.
Kahve kupasının fotoğrafını anlatan bir tweet oluşturun.
Sıcak bir fincan kahve, güne başlamanın en mükemmel yolu! #kahve #kupa #enerjiboost
Organik sebze bahçesinin nasıl yetiştirileceğini açıklayın.
Organik bir sebze bahçesi yetiştirmek, kimyasallar ve diğer zararlı maddeler içermeyen taze ürünlerin tadını çıkarmanın harika bir yoludur. Başlamak için şu adımları izlemeniz gerekecek: 1. Doğru konumu seçin: Bahçenizde günde en az altı saat güneş ışığı alan güneşli bir yer bulun. Sebzelerin büyümesi ve meyve vermesi için çok fazla ışığa ihtiyacı vardır. 2. Toprağı hazırlayın: Sağlıklı ve organik sebze yetiştirmek için işe sağlıklı toprakla başlamalısınız. Hangi besin maddelerine ihtiyaç duyduğunu görmek için toprağınızı test ettirin. Daha sonra toprağın verimliliğini artırmak için kompost, yaprak veya çim kırpıntıları gibi organik maddeler ekleyebilirsiniz. 3. Bitkilerinizi seçin: İkliminize uygun ve arka bahçenizde yetişebilecek sebzeleri seçin. Bazı popüler seçenekler arasında domates, biber, salatalık ve fasulye bulunur. 4. Bahçenizi dikin: Tercihinize bağlı olarak bitkilerinizi tohumlardan veya fidelerden başlatın. Tohumların ne kadar derine ekileceğini, bitkiler arasında ne kadar mesafe bırakılacağını ve ne zaman ekileceğini öğrenmek için tohum paketlerinin üzerindeki talimatları izleyin. 5. Bahçenizi sulayın ve bakımını yapın: Toprağı nemli tutmak ancak suyla tıkanmamasını sağlamak için bitkilerinizi düzenli olarak sulayın. Zararlıları ve hastalıkları kontrol etmek için ürün rotasyonu, tamamlayıcı ekim veya doğal spreyler gibi organik yöntemler kullanın. 6. Ürünlerinizi hasat edin: Sebzeleriniz hazır olduğunda hasat edin ve bahçeden taze olarak afiyetle yiyin. Lezzetlerini ve besin değerlerini en üst düzeye çıkarmak için bunları doğru zamanda seçmeyi unutmayın. Bu basit adımları izleyerek kendi organik sebze bahçenizi yetiştirmenin avantajlarından yararlanabilirsiniz. Biraz çaba ve özenle, size ve çevreye faydalı, sağlıklı ve lezzetli ürünlerin tadını çıkarabileceksiniz.
Suyun moleküler ağırlığını bulun.
Suyun moleküler ağırlığı 18 gr/moldur.
Sen sürdürülebilirlik konusunda çalışan bir yapay zekasın. Sana sorulan soruları doğru bir şekilde yanıtlamalısın.
Sürdürülebilirlik uygulamaları şirketler için hangi avantajları sağlar?
Sürdürülebilirlik uygulamaları, şirketler için birçok avantaj sağlar. Öncelikle, çevresel etkilerin azaltılması, şirketin maliyetlerini düşürmesine yardımcı olabilir; örneğin, enerji verimliliği artırıldığında enerji maliyetlerinde tasarruf sağlanabilir. Bunun yanı sıra, sürdürülebilir uygulamalar, şirketin itibarını güçlendirir ve müşteri sadakatini artırır. Tüketiciler, çevreye duyarlı ve sosyal sorumluluk sahibi şirketlere daha fazla ilgi gösterir. Ayrıca, sürdürülebilirlik uygulamaları, risk yönetimi açısından da önemlidir. Çevresel ve sosyal risklerin azaltılması, şirketin uzun vadeli başarı şansını artırır. Son olarak, sürdürülebilirlik uygulamaları, yenilikçi ürün ve hizmetlerin geliştirilmesine zemin hazırlayarak pazar rekabet gücünü artırır.
Tipik bir yemek neye benziyor?
Tipik bir yemek, bir ana yemek, yan yemek ve belki de bir tatlı içeren bir yemektir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nin tipik yemeği, köfte, patates püresi, yeşil fasulye kızartması ve elmalı turta gibi bileşenleri içeren bir yemektir. Ancak, ülkelere ve kültürlere göre tipik yemekler büyük ölçüde değişebilir.
Üç boyutluluğun edebiyatta kullanımını açıklar.
Edebiyatta üç boyutluluk, karakterlerin, ortamların ve olayların canlı ve gerçekçi olacak şekilde geliştirilmesini ifade eder. Bu, anlatıya derinlik ve karmaşıklık katarak onu okuyucular için daha ilgi çekici hale getirir. Literatürde üç boyutluluğun kullanılmasının çeşitli yolları vardır. 1. Karakterizasyon: Karakterler herhangi bir hikayenin itici gücüdür ve büyüleyici bir anlatı için üç boyutlu karakterler yaratmak şarttır. Üç boyutlu bir karakter karmaşık, çok katmanlı ve ilişkilendirilebilir bir karakterdir. Benzersiz kişilikleri, motivasyonları ve geçmişleri var ve hikaye boyunca büyüme ve değişim sergiliyorlar. Yazarlar, arka plan hikayesi, iç diyalog ve karakter gelişimi gibi teknikleri kullanarak karakterlerine derinlik katabilir ve onların gerçek insanlar gibi hissetmelerini sağlayabilir. 2. Ortam: Bir hikayenin ortamı, olayların ortaya çıktığı zemini sağlar. İyi gerçekleştirilmiş bir ortam, hikayenin dünyasını daha somut hale getirerek anlatıya derinlik katabilir. Bir yazar, zengin betimlemelere, duyusal ayrıntılara, kültürel ve tarihsel bağlamlara yer vererek üç boyutlu bir ortam yaratabilir. Bu, okuyucuların hikayenin dünyasını sürükleyici bir şekilde deneyimlemelerine yardımcı olarak genel katılımlarını artırır. 3. Konu: Üç boyutlu bir olay örgüsü, şansa veya tesadüflere dayanmak yerine, karakterlerin motivasyonları ve seçimleri tarafından yönlendirilen bir olay örgüsüdür. Böyle bir olay örgüsünün birden fazla katmanı ve alt konusu vardır ve karmaşık temaları ve ahlaki belirsizlikleri keşfetmekten korkmaz. Yazarlar, hem ilgi çekici hem de düşündürücü bir anlatı hazırlayarak okuyucularda daha derin bir yankı uyandıran bir hikaye yaratabilirler. Sonuç olarak, edebiyattaki üç boyutluluk karakterlere, ortamlara ve olaylara derinlik ve duygusal rezonans katarak daha ilgi çekici ve etkili bir okuma deneyimi sağlar.
Aşağıdaki film açıklaması için bir tür belirleyin.
Bekar bir baba, küçük bir kasabayı bir grup tehlikeli suçlu tarafından yok edilmekten kurtarmalıdır.
Aksiyon filmi.
İlk Viking yerleşimcilerine vardıklarında ortak bir kimlik veren kimdi?
Rollo'nun gelişinden önce nüfusu, "Frenk" olarak kabul edilen Picardy veya Île-de-France'dan farklı değildi. Daha önceki Viking yerleşimcileri 880'lerde gelmeye başlamışlardı, ancak doğuda alçak Seine vadisi çevresindeki koloniler (Roumois ve Pays de Caux) ve batıda Cotentin Yarımadası'ndaki koloniler arasında bölünmüşlerdi ve nüfusun kaldığı geleneksel pagii ile ayrılmışlardı. neredeyse hiç yabancı yerleşimci olmadan hemen hemen aynı. Rollo'nun Normandiya'ya ve Atlantik kıyılarının bazı bölgelerine baskın düzenleyen ve sonunda yerleşen birlikleri arasında Danimarkalılar, Norveçliler, İskandinav-Galyalılar, Orkney Vikingleri, muhtemelen İsveçliler ve İskandinav kontrolü altındaki İngiliz Danelaw'dan Anglo-Danimarkalılar vardı.
Rollo, orijinal Viking yerleşimcilerine ortak bir kimlik kazandırdı.
Spellenspektakel hakkında bir referans metni verildiğinde, bunun nerede gerçekleştiğini ve hangi oyunların oynandığını söyleyin.
Spellenspektakel, oyun gösterileri, turnuvalar ve oyunla ilgili diğer etkinlikleri içeren, Hollanda'daki en büyük masa oyunu kongresidir. Geleneksel strateji tahta oyunlarına, tahsil edilebilir kart oyunlarına, kalem ve kağıt rol yapma oyunlarına ve minyatür savaş oyunlarına odaklanır. Oyun yayıncıları, yeni sürümlerini halka göstererek ve sergileyerek katılırlar. Ayrıca, Spellenspektakel çok sayıda oyun mağazasına ve oyuncu topluluğuna ev sahipliği yapmaktadır.[1] Ziyaretçiler sergilenen herhangi bir oyunu deneyebilir ve tercih ettiklerini satın alabilir. Utrecht'teki Jaarbeurs mekanındaki 2019 etkinliği sırasında Spellenspektakel 14.000'den fazla kişiyi ağırladı[2]
.
Sema, her zamanki gibi okul çıkışı eve yürüyordu. Yolda ilerlerken karşılaştığı eski bir arkadaşıyla sevinçle kucaklaştı. Beraber eski günleri yad ettiler. Sema, arkadaşının durgun olduğunu fark etti. Ona sordu: 'Neden bu kadar üzgünsün?' Arkadaşı, ailesinin maddi sıkıntılar yaşadığını ve babasının işsiz kaldığını anlattı. Sema, ona moral vererek, metinden aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?
Sema, arkadaşıyla yolda karşılaştı. Arkadaşının babası işsiz kaldı. Sema'nın ailesi yardım etmeye karar verdi. Sema, arkadaşına moral vermedi.
Sema, arkadaşına moral vermedi.
Aşağıdaki cümleye iki ilginç gerçek ekleyin.
Okyanuslar, Dünya yüzeyinin %70'ini kaplar.
- Okyanuslarda yaşayan canlıların çoğu henüz keşfedilmemiştir. - Dünya'nın en derin noktası, Pasifik Okyanusu'ndaki Mariana Çukuru'dur ve bu nokta Everest Dağı'ndan daha derindir.
Bana hiç yapmadığım randevu gecesi fikirlerinin bir listesini ver.
null
Bir sonraki randevu geceniz için şunları yapabilirsiniz: - Bir çömlek dersi alın. - Bir boya bulun ve yudumlayın. - Git balta at. - Şehrinizdeki en iyi taco mekanlarında bir yürüyüş turu yapın. - Yerel markete gidin, birbiriniz için atıştırmalıklar alın ve daha önce hiç izlemediğiniz bir filmi açın.
Sen sürdürülebilirlik konusunda çalışan bir yapay zekasın. Sana sorulan soruları doğru bir şekilde yanıtlamalısın.
Makalede ele alınan konular, diğer disiplinlerle nasıl bir etkileşim içerisindedir?
Makalede ele alınan konular, genellikle çok disiplinli bir perspektiften ele alınmaktadır. Ekonomi, sosyoloji, psikoloji ve siyaset bilimi gibi farklı disiplinler, bu konuların daha kapsamlı bir şekilde anlaşılmasına katkıda bulunabilir. Örneğin, ekonomik verilerin sosyal etkilerini incelemek, toplum üzerindeki ekonomik politikaların sonuçlarını daha iyi anlamamıza yardımcı olur. Ayrıca, psikolojik faktörlerin toplumsal dinamiklere etkisi, bireylerin karar alma süreçlerini ve sosyal etkileşimlerini anlamak için önemlidir. Bu disiplinler arası etkileşim, sorunların daha bütünsel bir şekilde ele alınmasına ve daha etkili çözümler üretilmesine olanak tanır.
NBA'de düzenleme boyutundaki bir basketbol ne kadar büyük?
NBA'deki bir basketbol çapı 9.4 inç (23.88 cm) ve ağırlığı 22 ons (623.7 g) dir.
Çocuklar için para tasarrufuyla ilgili bir oyun tasarlayın.
Oyunun Adı: Para Tasarrufu Macerası Amaç: Bu oyunun amacı çocuklara para biriktirmenin önemini ve finansal hedeflerine ulaşmalarına nasıl yardımcı olabileceğini öğretmektir. Oyuncular bütçelemeyi, akıllıca harcama kararları vermeyi ve gelecek için tasarruf yapmayı öğrenecekler. Oynanış: Oyun, oyuncuların bir karakter yaratıp yeni bir oyuncak satın almak veya seyahate çıkmak gibi bir tasarruf hedefi belirleyerek başladığı renkli bir sanal dünyada geçiyor. Oyuncu daha sonra sanal mağazadan ürün satın almak veya hedeflerine doğru biriktirmek için kullanılabilecek para kazanmak için bir dizi göreve ve mücadeleye girişmelidir. Oyuncular paralarını nasıl harcayacakları konusunda kararlar vermeli, nasıl bütçe oluşturacaklarını öğrenmeli ve harcamalarına öncelik vermelidir. Ayrıca paralarını mı harcayacaklarına yoksa daha sonraya mı saklayacaklarına karar vermeleri gereken olaylarla da karşılaşacaklar. Oyun boyunca oyuncular, indirimleri beklemek, fiyatları karşılaştırmak ve anlık satın alımlardan kaçınmak gibi gerçek hayatta para tasarrufuna yönelik ipuçları ve püf noktalarını öğrenecekler. Oyuncular oyunda ilerledikçe seviye atlayacak ve daha gelişmiş zorlukların kilidini açacaklar; nihai hedef ise tasarruf hedeflerine ulaşmak ve finansal hedeflerine ulaşmak olacak. Bu arada, gelecekte mali açıdan sorumlu olmalarına yardımcı olacak iyi alışkanlıklar ve beceriler geliştirecekler. Özellikler: - Eğlenceli, renkli grafikler ve ilgi çekici hikaye - Özelleştirilebilir karakterler ve tasarruf hedefleri - Tamamlanacak çeşitli zorluklar ve görevler - Satın alınabilecek çok çeşitli öğeler içeren oyun içi mağaza - Gerçek hayatta para tasarrufu için eğitici ipuçları ve püf noktaları - Tasarruf hedeflerine ulaşmak için ilerleme takibi ve ödüller Para Tasarrufu Macerası, çocukların iyi finansal alışkanlıklar geliştirmelerine ve para biriktirmenin değerini öğrenmelerine yardımcı olacak eğlenceli ve ilgi çekici bir oyundur.
Özelleştirme programına alınan kuruluşların özelleştirilmesine ilişkin olarak özelleştirme yöntemleri, değer tespiti ve ihale usulleri aşağıda belirtilmiştir. A) Özelleştirme yöntemleri Özelleştirme programına alınan kuruluşlar aşağıda belirtilen yöntemlerden birinin veya birkaçının birlikte uygulanması suretiyle özelleştirilir. a) Satış; Kuruluşların aktiflerindeki mal ve hizmet üretim birimleriyle varlıklarının mülkiyetinin kısmen veya tamamen bedel karşılığı devredilmesi ya da bu kuruluşların hisselerinin tamamının veya bir kısmının kuruluşların içinde bulundukları şartlar da dikkate alınarak yurt içi ve yurt dışında, halka arz, gerçek ve/veya tüzelkişilere blok satış, gecikmeli halka arzı içeren blok satış, çalışanlara satış, borsada normal ve/veya özel emir ile satış, menkul kıymetler yatırım fonları ve/veya menkul kıymetler yatırım ortaklarına satış veya bunların birlikte uygulanması yoluyla bedel karşılığı devredilmesidir. b) Kiralama; kuruluşların aktiflerindeki varlıklarının kısmen veya tamamen bedel karşılığında ve belli bir süre ile kullanma hakkının verilmesidir. c) İşletme hakkının verilmesi; Kuruluşların bir bütün olarak veya aktiflerindeki mal ve hizmet üretim birimlerinin mülkiyet hakkı saklı kalmak kaydıyla bedel karşılığında belli süre ve şartlarla işletilmesi hakkının verilmesidir. d) Mülkiyetin gayrı ayni hakların tesisi; Kuruluşların aktiflerindeki mal ve hizmet üretim birimleri ile varlıklarının, mülkiyeti ilgili kuruluşa ait olmak kaydıyla, Türk Medeni Kanununda öngörülen şekil ve şartlar dahilinde, malike ait kullanma hakkına ilişkin bazı tasarruflara rıza gösterilmesine veya malikin mülkiyete bağlı haklarını kullanmasından vazgeçmesi sonucunu doğurmasına ilişkin hakların tesisidir. e) Gelir Ortaklığı modeli ve işin gereğine uygun sair hukuki tasarruflar; Kuruluşların özellikleri ve yapıları da dikkate alınarak yukarıda belirtilen özelleştirme yöntemleri dışında kalan ve genel hükümler ile özel kanunlarda belirtilen diğer yöntemlerdir. İşin gereğine göre yukarıda belirtilen özelleştirme yöntemlerinden hangilerinin uygulanacağına Kurulca karar verilir. B) (Değişik: 3/4/1997-4232/2 md.) Değer tespiti Özelleştirme Programına alınan kuruluşların değer tespiti çalışmaları bu Kanuna göre idarede oluşturulan değer tespit komisyonları tarafından yürütülür. a) Değer Tespit Komisyonunun Teşkili: Özelleştirilecek kuruluşun özelleştirme işlemlerinden sorumlu proje grup başkanının başkanlığında, özelleştirilecek kuruluşun işlemlerinden sorumlu proje grup başkanlığında görevli bir uzman, Proje Değerlendirme ve Hazırlık Daire Başkanı veya bu dairede görevli bir uzman, Finansman Fon Yönetimi ve Sermaye Piyasaları Daire Başkanı veya bu dairede görevli bir uzman ile gayrimenkul işlemlerinden sorumlu Proje Grup Başkanı veya bu grup başkanlığında görevli bir uzman olmak üzere beş üyeden oluşur. Komisyon, İdare Başkanının teklifi ve bağlı olduğu Bakanın onayı ile göreve başlar. Komisyonda, yukarıda adı geçen birimlerde görevli olmak kaydı ile aynı sayıda ve aynı usulle yedek üye görevlendirilir.1011 b) Komisyonun Çalışması: Komisyon, üye tamsayısı ile toplanır ve salt çoğunlukla karar verir. Kararlarda çekimser kalınamaz. Komisyonca gerekli görüldüğü takdirde, değer tespit çalışmalarına yardımcı olmak üzere ve kararlara katılmamak şartıyla idare tarafından yeteri kadar yerli ve/veya yabancı danışman görevlendirilebilir. c) Komisyonun Görevleri: Komisyon; değer tespit çalışmalarını, özelleştirilecek kuruluşun niteliği, gördüğü hizmetin özelliği, gelecekteki nakit akımı potansiyeli, faaliyette bulunduğu sektör ve pazarın özellikleri, sahip olduğu sınai, ticari ve sosyal tesisler, makine araç ve gereçler, teçhizat, malzeme ve hammadde ile yarı mamul ve mamul madde stokları, her türlü taşınır ve taşınmaz malları, vasıfları ve hali hazır durumları, senetli ve senetsiz bütün alacak ve borçları ile bilumum hak ve yükümlülükleri ve özelleştirilecek kuruluşa uygulanacak özelleştirme yöntemini de dikkate alarak uluslararası kabul görmüş olan; indirgenmiş nakit akımları (net bugünkü değer), defter değeri, net aktif değeri, amortize edilmiş yenileme değeri, tasfiye değeri, fiyat/kazanç oranı, piyasa kapitalizasyon değeri, piyasa değeri/defter değeri, ekspertiz değeri, fiyat/nakit akım oranı metotlarından en az ikisini uygulamak suretiyle yürütür. Değer tespit sonuçları, kuruluşun özelleştirme işlemi tamamlanarak devir sözleşmesinde yer alan yükümlülüklerin yerine getirilmesinden sonra kamuoyuna duyurulur. Özelleştirme programındaki kuruluşun özelleştirme işlemlerini bu Kanunun 4 üncü maddesinin son fıkrasına istinaden yürütmesi durumunda; değer tespiti işlemleri, ilgili kuruluşun karar almaya yetkili organlarının kararı ile kuruluş ita amirinin başkanlığında oluşturulacak komisyon tarafından bu bentte belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır.1213 C) (Değişik: 3/4/1997-4232/2 md.) İhale Komisyonlarının Oluşumu ile İhale Usul ve İşlemleri Bu maddenin (A) bendinde yer alan özelleştirme yöntemlerinin uygulanmasına ilişkin ihale işlemleri bu Kanuna göre oluşturulan ihale komisyonları tarafından yürütülür. a) Komisyonun Teşkili: Özelleştirilecek kuruluşun özelleştirme işlemlerinden sorumlu proje grubunun bağlı bulunduğu başkan yardımcısının başkanlığında, ilgili proje grup başkanı, bu projede görevli uzman, İhale ve Danışmanlık Hizmetleri Daire Başkanı veya bu dairede görevli bir uzman ile hukuk müşavirliğinde görevli bir hukuk müşaviri veya avukat olmak üzere beş üyeden oluşur ve idare başkanının teklifi ve bağlı olduğu Bakanın onayı ile göreve başlar. Komisyonda yukarıda adı geçen birimlerde görevli olmak kaydı ile aynı sayıda ve aynı usulle yedek üye görevlendirilir.1415 b) Komisyonun Çalışması ve Görevleri: Komisyon, üye tamsayısı ile toplanır ve salt çoğunlukla karar verir. Kararda çekimser kalınamaz. Karara muhalefet eden üye karşı oy gerekçesini kararın altına yazarak imzalamak zorundadır. Komisyon toplantıları ve teklif sahipleri ile yapılan her görüşme komisyon tarafından tutanakla tespit edilir. Tutanaklar komisyon üyeleri ve/veya hazır bulunan teklif sahipleri tarafından imzalanır. c) İhale Usulleri: İhaleler, kapalı teklif, pazarlık, açık artırma, belli istekliler arasında kapalı teklif usulü ile yapılır. Kapalı teklif usulü: Kapalı teklif usulünde teklifler yazılı olarak alınır. Teklif mektubu, bir zarfa konulup kapatıldıktan sonra zarfın üzerine isteklinin adı, soyadı ve tebligata esas olarak göstereceği açık adresi yazılır. Zarfın yapıştırılan yeri istekli tarafından imzalanır veya mühürlenir. Bu zarf geçici teminata ait alındı veya banka teminat mektubu ve istenilen diğer belgelerle birlikte ikinci bir zarfa konularak kapatılır. Dış zarfın üzerine isteklinin adı ve soyadı ile açık adresi ve teklifin hangi işe ait olduğu yazılır. Teklif mektuplarının istekli tarafından imzalanması ve bu mektuplarda şartname ve eklerinin tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi, teklif edilen fiyatın rakam ve yazı ile açık olarak yazılması zorunludur. Bunlardan herhangi birine uygun olmayan veya üzerinde kazıntı, silinti veya düzeltme bulunan teklifler reddolunarak hiç yapılmamış sayılır. Teklifler ilanda belirtilen tarih ve saate kadar sıra numaralı alındılar karşılığında idareye verilir. Diğer hususlar ihale şartnamesinde belirtilir. Verilen teklifler herhangi bir sebeple geri alınamaz. Tekliflerin belirlenen tarih ve saatte açılması sonucu, kaç teklif verilmiş olduğu bir tutanakla belirtildikten sonra dış zarflar hazır bulunan istekliler önünde alınış sırasına göre açılarak, istenilen belgelerin ve geçici teminatın tam olarak verilmiş olup olmadığı aranır. Dış zarfın üzerindeki alındı sıra numarası iç zarfın üzerine de yazılır. Belgeleri ile teminatı usulüne uygun ve tam olmayan isteklilerin teklif mektubunu taşıyan iç zarfları açılmayarak başkaca işleme konulmadan, diğer belgelerle birlikte kendilerine veya vekillerine iade olunur. Bunlar ihaleye katılamazlar, Teklif mektuplarını taşıyan iç zarflar açılmadan önce, ihaleye katılacaklardan başkası ihale odasından çıkarılır. Bundan sonra zarflar numara sırası ile açılarak, teklifler komisyon başkanı tarafından okunur veya okutulur ve bir listesi yapılır. Bu liste komisyon başkanı ve üyeleri tarafından imzalanır. Şartnameye uymayan veya başka şartlar taşıyan teklif mektupları kabul edilmez. Birkaç istekli tarafından aynı fiyat teklif edildiği ve bunların da uygun olduğu anlaşıldığı takdirde, bu oturumda aynı teklifte bulunan isteklilerin hazır olması halinde, bu isteklilerden ikinci bir yazılı teklif alınır ve bu işlem eşitlik bozuluncaya kadar sürdürülür. Kapalı teklif usulü ile yapılan ihalelerde, istekli çıkmadığı veya teklif komisyonca uygun görülmediği takdirde, yeniden aynı usulle ihale açılır veya komisyonca kamu yararı görüldüğü takdirde, ihale pazarlık ya da açık artırma usulü ile sonuçlandırılır. Pazarlık usulü: İhalelere birden fazla teklif sahibinden kapalı zarf içerisinde teklif almak şartıyla başlanabilir. Sermayesindeki kamu payı yüzde onbeşin altında olan iştirak hisselerinin özelleştirilmesinde birden fazla teklif alınması şartı aranmaz. Teklif sahipleri ile birden fazla pazarlık görüşmesi yapılabilir. Pazarlık görüşmeleri teklif sahipleri ile ayrı ayrı yapılır. Pazarlık görüşmelerinin, ihalenin herhangi bir aşamasında pazarlık görüşmelerine devam edilen teklif sahipleri ile müştereken yapılmasına komisyonca karar verilebilir. Komisyonca, pazarlık görüşmeleri sırasında ortaya çıkabilecek yeni durumlar karşısında, rekabete engel teşkil etmemek, ihale ilanında ve/veya şartnamede yer alan hususlara aykırı olmamak ve pazarlık görüşmelerine devam edilen teklif sahiplerine eşit olarak uygulanmak kaydı ile yeni esaslar belirlenebilir. Komisyonca gerekli görüldüğü takdirde ihale, pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile açık artırma suretiyle sonuçlandırılabilir. Bu husus ilanda ve/veya şartnamede belirtilir. Görüşmeler komisyon tarafından bir tutanakla tespit edilir, tutanak komisyon üyeleri ve teklif sahiplerince imzalanır.16 Açık Arttırma usulü: Açık artırma usulü ile yapılan ihalelere, istenilen teminatı vermiş ve ihale ilanında, ihaleye katılabilmek için belirtilen gerekli şartları yerine getirmiş oldukları komisyonca tespit edilen teklif sahipleri katılabilirler. İstenilen ilk değer ile açık artırmanın her aşamasında verilecek tekliflerde asgari artırılabilecek miktar komisyonca belirlenir. Açık artırmanın süresi komisyonca belirlenerek açık artırmaya başlanılmadan önce hazır bulunan teklif sahiplerine duyurulur. Komisyonca gerekli görülen hallerde süre bir defaya mahsus olmak ve en çok önceki sürenin yarısını geçmemek üzere artırılabilir. Bu işlemler ve komisyonca belirlenecek teklif verme sırası teklif sahiplerinin huzurunda komisyonca bir tutanakla tespit edilir. Teklif sahipleri tarafından, açık artırmaya esas alınacak ilk değer kadar veya bu değerin üzerinde teklif yapıldığı takdirde açık artırmaya devam olunur. Teklif sahipleri bir önceki teklifi artırmak suretiyle yeni tekliflerde bulunurlar. Bu suretle yapılan açık artırmada yeni bir teklif gelmezse komisyon başkanı son teklif üzerinden ihalenin bitirileceğini duyurur ve bu duyuru üç kez yapılır. Buna rağmen teklif gelmemesi halinde açık artırmaya son verilir. Açık artırmaya ilişkin işlemler tutanakla tespit edilir. Tutanak komisyon üyeleri ve teklif sahiplerince imzalanır. (Değişik son paragraf: 3/7/2005-5398/5 md.) Belirli istekliler arasında ihale usûlü: Çıkılan ihaleden sonuç alınamaması halinde, Kurulun onayı alınmak kaydıyla belirli istekliler arasında ihale usûlü ile ihale yapılabilir. Bu usûlle yapılacak ihaleler için alınacak tekliflerde teknoloji, yatırım, üretim ve istihdam şartlarından hangisinin veya hangilerinin aranacağı ve diğer esaslar hazırlanacak ihale şartnamesinde belirtilir. Hazırlanacak ihale şartnamesi çerçevesinde istekli veya isteklilerden proje ve taahhütlerini içeren teklifleri alınır. Tekliflerin alınmasından sonra istekli ya da isteklilerle tek tek veya müştereken görüşme yapılmasına ihale komisyonunca karar verilir. Yapılacak görüşmeler sonucunda ihale sonuçları karara bağlanmak üzere İdarece Kurula sunulur. d) Varlık satışı suretiyle yapılacak özelleştirme uygulamlarına ilişkin ihalelerde, kapalı teklif, pazarlık ve açık artırma usullerinden birisi uygulanır. Hangi usulün uygulanacağına varlığın niteliği ve değer tespit sonuçları dikkate alınarak idarece karar verilir. Kapalı teklif usulü ile gerçekleştirilecek ihalelerde, tekliflerin alınmasından sonra değer tespit sonuçları ve alınan teklifler dikkate alınarak pazarlık veya açık artırma usulü ile ihaleye devam edilmesine komisyonca karar verilebilir. Hisselerin blok satışı suretiyle yapılacak özelleştirme uygulamalarına ilişkin ihalelerde pazarlık usulü uygulanır. e) Satış yönetimi dışındaki yöntemlerle yapılan özelleştirme uygulamalarına ilişkin ihalelerde, özelleştirilecek kuruluşa ait varlığın niteliği, gördüğü hizmetin özelliği, yapısı, hukuki durumu ile değer tespit sonuçları dikkate alınarak pazarlık veya açık artırma usullerinden idarece belirlenecek usul uygulanır. f) Hisselerin yurt içi ve yurt dışında halka arz, borsada satış, menkul kıymetler yatırım fonları veya menkul kıymetler yatırım ortaklıklarına satış suretiyle özelleştirilmeleri sermeya piyasası mevzuatına tabidir. g) Danışman seçimine ilişkin ihalelerde, ihale konusu işin niteliğine ve sektörün özelliğine göre idarece yapılan araştırmalar sonucu, deneyim ve nitelikleri de dikkate alınarak, tespit edilen en az üç danışmandan yazılı teklif alınmak suretiyle pazarlık usulü uygulanır. İhale idare başkanının onayı ile kesinleşir. Danışman seçimine ilişkin ihale komisyonu; İhale ve Danışmanlık Hizmetleri Daire Başkanlığının bağlı olduğu başkan yardımcısının başkanlığında, İhale ve Danışmanlık Hizmetleri Daire Başkanı, bu dairede görevli bir uzman, danışmanlık hizmetine konu olan projeden sorumlu grup başkanı veya daire başkanı veya bu birimlerde görevli bir uzman ve hukuk müşavirliğinde görevli bir avukat olmak üzere beş üyeden oluşur. Komisyonda aynı sayıda ve aynı usulle yedek üye görevlendirilir. Bu komisyon idare başkanının onayı ile göreve başlar.17 İhale işlemleri sonucunda ihale komisyonunca verilen kararlar idare tarafından kurulun onayına sunulur. (Danışman seçimine ilişkin ihale sonuçları hariç) ve sonuçlar kurulun onayını müteakip kamuoyuna duyurulur. Özelleştirme programındaki kuruluşun özelleştirme işlemlerini bu Kanunun 4 üncü maddesinin son fıkrasına istinaden yürütmesi durumunda; ihale işlemleri, ilgili kuruluşun karar almaya yetkili organlarının kararı ile kuruluş ita amirinin başkanlığında oluşturulacak komisyon tarafından yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır. İhale sonuçları kurul tarafından onaylanır. (Ek fıkra: 1/8/2003-4971/5 md.) Kuruluş ita amiri, genel müdür veya bu iş için yetkisini devredeceği genel müdür yardımcısıdır.
4046
Madde 18
Bir dizi ürün özelliği verildiğinde, müşterinin hangi faydaları elde edebileceğini açıklayın.
Ürün özellikleri: hafif, nefes alabilen kumaş, nem emici
Müşteri bu ürünü kullanarak şu faydaları elde edebilir: 1. Konforlu Kullanım: Hafif ve nefes alabilen kumaş yapısı sayesinde kıyafetler rahat bir şekilde kullanılabilir. 2. Nefes Alan Yapısı: Ürün özelliği olarak belirtilen nefes alabilen kumaş, vücudunuzu serin tutarak terlemeyi azaltır, böylece daha rahat bir kullanım sağlar. 3. Nem Emici: Nem emici özelliği sayesinde kıyafetleriniz hızla kurur ve rahatsızlık veren nemli bir his bırakmaz. 4. Uzun Ömürlü: Hafif olduğu kadar dayanıklı da olan bu kumaş, uzun yıllar boyunca kullanılabilecek niteliktedir. 5. Çeşitli Kullanım Alanları: Bu tür özelliklere sahip kumaşlar çeşitli sektörlerde kullanılabilir, özellikle spor ve outdoor faaliyetleri için idealdir.
Cümlelerin hangisinde 'ki' soneki 'üçgen' kelimesinin sahip olduğu anlamı belirtir?
Üçgenin kenarları eşit değil. Bu üçgenin alanı hesaplandı. Üçgenin iç açıları toplamı 180 derecedir. Üçgenin köşegenleri aynı uzunlukta.
Bu üçgenin alanı hesaplandı.
Aşağıdaki belgeyi bir e-posta, makale, mektup veya tweet olarak sınıflandırın.
WASHINGTON (CNN) -- Bir analize göre, açık bir başkanlık yarışı ve adayların, çıkar gruplarının, sendikaların ve şirketlerin TV zamanı satın alma isteği, 2008 seçim döneminde siyasi ve sorun savunuculuğu reklamları için tarihi harcamalara yol açacak.
Makale
Cümlelerin hangisinde 'anlam bozukluğu' vardır?
Kitabı okuyunca, ev ödevlerimi unuttum. Bahçede çiçekler açtığı için, kuşlar ötüyor. Sınavdan sonra, arkadaşlarımla sinemaya gittik. Babam, işe gitmek üzere hazırlanıyordu, çünkü çok geç kalmıştı.
Bahçede çiçekler açtığı için, kuşlar ötüyor.
Atletik bir genç kızın kişiliğini yaratın.
Mia ile tanışın, 16 yaşında, enerji dolu ve sürekli hareket halinde olan bir kız. Spor ve fitness konusunda tutkulu ve boş zamanlarının çoğunu antrenman yaparak ve atletik etkinliklere katılarak geçiriyor. Mia kendine meydan okumayı ve sınırlarını zorlamayı seviyor, her zaman kişisel olarak en iyiyi aşmaya çalışıyor. O doğuştan bir yarışmacıdır ve rekabetin adrenalin patlamasından faydalanır. Mia dışa dönük ve kendine güvenen bir kişiliğe sahiptir ve hayata karşı bulaşıcı bir coşkuya sahiptir. Her zaman arkadaşlarını aktif uğraşlarına katılmaya teşvik ediyor ve harika bir motivasyon kaynağı ve lider. Mia aynı zamanda sağlık konusunda da son derece bilinçli; dengeli besleniyor ve sıvı kaybına dikkat ediyor. Kendine güvenen, azimli ve tutkulu biri ve etrafındakilere ilham kaynağı oluyor.
Tohum uyku hali nedir?
Tohumun kötü koşullar altında filizlenmesini engelleyen doğal bir mekanizmadır; bu koşullar yetersiz nem, uygun olmayan sıcaklık veya yetersiz ışıktır.
Vergi yükümlülüğünün sona ermesi hangi durumlarda gerçekleşir?
null
Vergi yükümlülüğünün sona ermesi, vergi borcunun tamamen ödenmesi, zaman aşımına uğraması veya kanunlarla belirlenen şartlar dahilinde düşmesi durumlarında gerçekleşir.
Cümlelerin hangisinde 'fişek' kelimesi yanlış kullanılmıştır?
'Kanun kaçağı, fişek kaçağı yapınca yakayı ele vermiş oldu.' 'Asker, fişekleri cebine koyup hızla ilerledi.' 'Avcı, ormanda fişeklerini yanlışlıkla kaybetti.' 'Fişekler, yere düşünce patladı ve herkes korktu.'
'Fişekler, yere düşünce patladı ve herkes korktu.'
Belirli bir gıda maddesinin dokusunu tanımlayın.
Pirinç
Pirinç, küçük, oval ve beyaz renkli taneleri olan bir tür tahıldır. Pirinç tanesi sert bir dış kabuk ve içinde nişasta dolu bir bölüm içerir. Taneler pişirildiğinde kabukları gevşer ve nişasta homojen bir şekilde dağılarak ince, hafif ve gevrek bir dokuya sahip olurlar. Pirinç, pişirilince dokusu ağıza geldiğinde kolayca dağılır ve düzgün bir kıvamda olur. Ayrıca pirinç, sulu gıdalarla birleştirildiğinde de yumuşak bir yapı oluşturabilir.
Bu kanunla kefalete bağlı tutulan memur ve müstahdemlerden herhangi birinin katiyet kesbetmiş hükümle tebeyyün eden zimmeti, sandığın her bilanço senesini takip eden ayın sonunda alacaklı daire veya müesseseye verilir. Ödenen zimmetler hükmün katiyet kesbettiği senede kefaletli memuriyette bulunanlara o sene bilançosundaki kar kifayet etmediği takdirde aynı sene bilançosundaki hisseleri nispetinde garameten tevzi edilir.
2489
Madde 4
Anayasa'ya göre yürütme yetkisi kime aittir?
null
Anayasa'ya göre, yürütme yetkisi ve görevi cumhurbaşkanı tarafından yerine getirilir.
Termitleri kontrol etmek için hangi kimyasal yöntemler kullanılır?
tuzaqlar, toprak tedavileri ve ahşap tedavileri
Nişasta ekstraksiyonundan elde edilen mısır unu genellikle ne olarak adlandırılır?
"mısır irmiği" veya "mısır unu,"
Köşeleri (2, 0), (6, 4) ve (3, 8) noktalarında olan üçgenin alanını hesaplayın.
Köşeleri (x1, y1), (x2, y2) ve (x3, y3) noktalarında olan bir üçgenin alanını bulmak için aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz: Alan = abs(((x1*(y2-y3) + x2*(y3-y1)+ x3*(y1-y2))/2)) Bu durumda köşeler (2, 0), (6, 4) ve (3, 8)'dir. Bunları formüle yerleştirdiğimizde şunu elde ederiz: Alan = abs(((2*(4-8) + 6*(8-0) + 3*(0-4))/2)) Basitleştirdikten sonra şunu elde ederiz: Alan = abs((-8 + 48 - 12) / 2) şuna eşittir: Alan = abs(28 / 2) Sonuç olarak 14 birim karelik bir alan elde edilir.
Zorla çalıştırma yasağının uygulanmasında devletin rolü nedir
null
Devlet, zorla çalıştırma yasağının uygulanmasını sağlamak ve ihlalleri önlemekle yükümlüdür. bu, yasal düzenlemeler yaparak, denetim mekanizmaları kurarak ve ihlalleri cezalandırarak gerçekleştirilir.
Viyana Kongresi’nde Kutsal İttifak oluşturan monarşik Avrupa devletleri; ırk, dil, din unsurlarını gözetmeden sınırları yeniden çizmiş ancak bu durum tepkilere yol açmıştır. Bu devletler, monarşik yapılarını korumak için tepkilere karşı baskı ve şiddet uygularken içlerinden bazıları Osmanlı Devleti’nde çıkan Yunan isyanını desteklemişlerdir. Bu durum aşağıdakilerden hangisinin bir göstergesidir?
Avrupa’da barış ortamının sağlandığının Osmanlı Devleti’nin denge politikası izlediğinin Avrupa devletlerinin çıkarları doğrultusunda hareket ettiğinin Osmanlı Devleti’nin ıslahat çalışmaları yaptığının Avrupa devletlerinin yönetime halkın katılımını hedeflediğinin
Avrupa devletlerinin çıkarları doğrultusunda hareket ettiğinin
Verilen öykünün başlığı ne olmalıdır?
Kıyıya ulaştığımda güneş batmak üzereydi. Kumların sıcaklığını ve kıyıya çarpan dalgaların serinliğini hissedebiliyordum.
"Sahilde Gün Batımı"
Mobil uygulamalar üreten bir şirkete örnek verin.
Mobil uygulamalar oluşturan şirketlere örnek olarak Uber Technologies Inc. verilebilir. Uber, kullanıcıların taksi yolculuğu, araç paylaşımı veya araba kiralama gibi ulaşım araçlarını talep etmelerine ve planlamalarına olanak tanıyan bir mobil uygulama ve web sitesi geliştiren ve işleten bir teknoloji şirketidir. akıllı telefonlar. Uber uygulaması iOS, Android ve Windows platformlarından indirilebilir.
ABD münazara yarışmalarında kullanıldığı şekliyle Kamu Forumu münazarasının yapısı nedir?
Kamu Forumu münazarası, iki takım arasında gerçekleşen bir tartışma şeklidir. Her takım, konuya ilişkin bir tartışma pozisyonu belirler ve bu pozisyonu argumentatif bir biçimde savunur. Tartışma süresince, konuşmacılar düzenli olarak konuyla ilgili argümanlarını sunarlar ve rakip takımın argümanlarını çürütmeye çalışırlar. Münazara genellikle bir hakemin yönetiminde yapılır ve her takımın belirli bir konuşma süresi vardır. Bu süreler genellikle takımlar arasında eşit olarak dağıtılır. Ayrıca, münazaraya katılanlar, başka bir takımın argumentatif hamlesine veya yanıtına yanıt vermek için belirli sayılarda teklifler sunarlar. Bu teklifler, tartışmanın seyrini önemli ölçüde değiştirebilir. Kamu Forumu münazarası, özellikle lise ve üniversitelerde yaygın bir şekilde kullanılır. Tartışmanın yapısı her iki tarafın görüşlerini savunmasına izin verir ve münazaracıların çeşitli konuları incelerken argumentatif ve kritik düşünme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
Cümlelerden hangisinde anlam bozukluğu vardır?
Ahmet ve Ayşe, şeker yemekten hoşlanmaz. Öğretmen, dün sınav sonuçlarını öğrencilere duyurdu. Evimizdeki kedimiz, her gün balık yemeyi sever. Okul bahçesinde oynamak isteyen çocuklar, arkadaşları ile buluştu.
Evimizdeki kedimiz, her gün balık yemeyi sever.
Yönetmelikler hangi kurallara uymak zorundadır?
null
Yönetmelikler, kanunlara ve tüzüklere aykırı olamaz.
On emir nedir?
On Emir, Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam da dahil olmak üzere İbrahimi dinlerde temel bir rol oynayan, ahlak ve ibadetle ilgili bir dizi İncil ilkesidir. Bu emirler, İncil'deki anlatıma göre Tanrı tarafından Sina Dağı'nda Musa'ya verilmiştir ve Mısır'dan Çıkış kitabının 20. Bölümünde bulunabilir. İşte On Emir'in bir listesi: 1. Benden başka tanrın olmayacak. . 2. Kendinize bir put ya da yukarıda göklerde olanın, aşağıda yerde olanın ya da yerin altında sularda olanın benzerini yapmayacaksınız. 3. Tanrınız Rabbin adını boş yere ağzınıza almayacaksınız. Çünkü Rab, kendi adını boş yere ağzına alan kişiyi cezasız bırakmayacaktır. 4. Kutsal kılmak için Şabat gününü hatırlayın. 5. Babanıza ve annenize saygı gösterin ki, Tanrınız RAB'bin size vereceği toprakta günleriniz uzun olsun. 6. Öldürmeyeceksiniz. 7. Zina yapmayacaksın. 8. Çalmayacaksınız. 9. Komşunuza karşı yalan yere tanıklık yapmayacaksınız. 10. Komşunun evine göz dikmeyeceksin; Komşunun karısına, erkek hizmetçisine, kadın hizmetçisine, öküzüne, eşeğine ya da komşuna ait hiçbir şeye göz dikmeyeceksin.
(1/7/1964 tarihli ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun "VKurumlarla ilgili kâğıtlar" başlıklı bölümü ile ilgili olup yerine işlenmiştir.)
4697
Madde 11
Bu arabalardan hangilerinin Alman, hangilerinin Japon markaları olduğunu sınıflandırın: BMW, Mercedes Benz, Nissan, Toyota, Honda, Audi.
Alman markaları: BMW, Mercedes Benz, Audi Japon markaları: Nissan, Toyota, Honda
Saat akşamın karanlığını gösterdiğinde, sokak lambalarının ışığı yavaş yavaş yanmaya başlar. Bu ışıkların aydınlattığı sokaklar, gecenin sessizliğinde farklı bir atmosfer oluşturur. Sokak köpekleri sessizce dolaşır, kuşlar yuvalarına çekilir ve insanlar evlerine doğru yürür. Gece, şehrin karmaşasını bırakıp huzurun hakim olduğu bir zaman dilimi haline gelir. Paragrafta bahsedilen ana fikir nedir?
Sokağın karanlık olduğu zaman Geceleyin sokak lambalarının ışık yayması Gecenin sessizliği ve huzurun hakim olduğu atmosfer Sokak köpeklerinin dolaşması ve kuşların yuvalarına çekilmesi
Gecenin sessizliği ve huzurun hakim olduğu atmosfer
Sen sürdürülebilirlik konusunda çalışan bir yapay zekasın. Sana sorulan soruları doğru bir şekilde yanıtlamalısın.
Sinochem Group'un gelecekteki hedefleri ve stratejileri nelerdir?
Sinochem Group'un gelecekteki hedefleri arasında sürdürülebilir büyümeyi sağlamak ve sosyal sorumluluklarını daha etkin bir şekilde yerine getirmek yer almaktadır. Şirket, 'Üçüncü Uzun Yürüyüş' stratejisi çerçevesinde, sosyal sorumluluk yönetimini kurumsal yönetim ve iş operasyonlarıyla bütünleştirmeyi hedeflemektedir. Ayrıca, paydaşlarıyla daha derin iletişim kurarak, onların beklentilerine yanıt vermek amacıyla daha fazla şeffaflık sağlama çabası içindedir. Sinochem, çevre yönetimi, enerji verimliliği ve yolsuzlukla mücadele konularında da daha etkin politikalar geliştirmeyi planlamaktadır. Bu hedefler doğrultusunda, şirketin, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde saygın bir konum elde etmesi beklenmektedir.
Cümlelerin hangisinde anlam bozukluğu vardır?
Çantamı gittim okula unuttum. Hava karardığı için zaman kaybettik. Siz gideyim, ben burada bekleyeyim. Kitabımı sırasına koymayı unuttum.
Kitabımı sırasına koymayı unuttum.
Bu cümleyi dilbilgisi açısından doğru veya yanlış olarak sınıflandırın
Bu cümle yanlış
. Ancak, cümle belirtilmediği için düzeltme yapılamaz.
Makine öğreniminin tarımda nasıl kullanıldığına dair ayrıntılı bir örnek verin.
Makine öğrenimi algoritmaları, maliyetleri en aza indirirken ve israfı azaltırken mahsul verimini optimize ederek tarım endüstrisinde devrim yaratacak güçlü bir araç sağlar. Spesifik bir örnek, ekim, gübreleme, sulama yönetimi, haşere kontrolü ve hasat verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için veriye dayalı içgörüleri kullanan hassas tarımdır. Mahsul, toprak ve hava durumu verilerini toplamak için sensörler, dronlar ve uydu görüntüleri kullanılıyor. Bu veriler, mahsulün büyüme modellerini, besin eksikliklerini, su seviyelerini ve hastalık veya zararlı böcek belirtilerini tanımlamak ve izlemek için makine öğrenimi modellerine beslenir. Modeller, çiftçileri ekim, gübreleme veya hasat gibi eylemlerin ne zaman gerçekleşmesi gerektiği konusunda bilgilendirecek tahmine dayalı modeller oluşturmak için geçmiş hava koşullarını, mahsul verimini ve toprak besinlerini analiz eder. John Deeere'in "Gör ve Püskürt" teknolojisine bir göz atalım. Adından da anlaşılacağı gibi teknoloji, çiftçilerin hassas herbisit uygulamasıyla yabani otları hedef almasına olanak tanıyor. Bu hassas püskürtme yöntemi, mahsuller ve yabani otlar arasındaki farkı analiz etmek için makine öğrenimini kullanır ve ardından yalnızca Yabani Otlara ilaçlama yapar. Görüntü tanıma teknolojisine sahip bir kamera, tarlayı tarar, yabani otları tanımlar ve bunları gerçek zamanlı olarak mahsullerden ayırır. Makine öğrenimi algoritması, bir yabani otun neye benzediğini tanıyacak şekilde eğitilmiştir; püskürtücüye herbisiti yalnızca yabani otun üzerine salması talimatını vererek yakındaki bitkileri korumasını sağlar. Sonuç, herbisit kullanımının azalması (%90'a kadar daha az) ve kaynak ve maliyet tasarrufudur. Bu, tarım endüstrisini geliştirmek için makine öğreniminin nasıl kullanıldığına dair yalnızca bir örnek. Çiftçiler, veri analizi ve tahmine dayalı modellemeyi kullanarak daha bilinçli kararlar alabiliyor, kaynakları koruyabiliyor, mahsul verimini artırabiliyor ve maliyetleri azaltabiliyor. Zamanla bu teknolojiler gelişmeye devam edecek ve daha da karmaşık hale gelecek; sürdürülebilir, verimli ve karlı tarım uygulamalarına yönelik potansiyel daha da artacak.
Sağlıklı bir yeşil smoothie tarifi alın.
İşte basit ve sağlıklı bir yeşil smoothie tarifi: Malzemeler: - 1 muz, dilimlenmiş - 1 su bardağı taze ıspanak yaprağı - 1 su bardağı şekersiz badem sütü - 1/2 su bardağı dondurulmuş ananas parçaları - 1 yemek kaşığı bal (isteğe bağlı) Talimatlar: 1. Tüm ıspanakları ekleyin. malzemeleri blenderınıza koyun. 2. Yüksek hızda pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın. 3. Smoothie'nin tadına bakın ve biraz daha tatlı isterseniz bal ekleyin. 4. Hemen servis yapın ve tadını çıkarın! Bu yeşil smoothie, ıspanak ve ananastan elde edilen besinlerle doludur ve doğal olarak muz ve bir miktar bal ile tatlandırılır. Günün her saati için mükemmel, canlandırıcı ve sağlıklı bir içecektir.
Yeni bir şirket için uygun bir kısaltma bulun.
YSK (Yeni Şirket Kısaltması)
Neden hayvancılık uygun veteriner bakımı almalıdır?
Sağlıklı ve verimli kalmalarını sağlamak için.
Aşağıdaki cümlenin türünü belirleyin: Ailem geçen hafta sonu ormanda yürüyüşe çıktı.
"Ailem geçen hafta sonu ormanda yürüyüşe çıktı" cümlesinin türü bildirim cümlesidir.
(Ek:28/3/2023-7445/8 md.) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce elkonulmuş uyuşturucu veya uyarıcı maddeler bakımından da 20 nci maddede bu maddeyi ihdas eden Kanunla yapılan değişiklikler uygulanır. Kovuşturma evresinde; ilk derece mahkemesinde görülmekte olan dosyalar bakımından mahkemesince, istinaf veya temyiz kanun yolunda olan dosyalar bakımından ise UYAP kayıtlarını incelemek suretiyle ilk derece mahkemesince derhal karar verilir. Örnek alınmamış dosyalarda yeterince örnek alınır. Örnek olarak alınan uyuşturucu veya uyarıcı maddeler ancak hükmün kesinleşmesinden sonra mahalli mülki amirliğe teslim edilir.
2313
Geçici Madde 2
Arz ve talep yasası borsayı nasıl etkiler?
Arz ve talep yasası, bir mal veya hizmetin piyasa talebini ve teklifini belirleyen bir yasadır. Bu yasa, borsada da geçerlidir ve hisse senetlerinin fiyatlarını etkiler. Eğer belirli bir hisse senedi arzının artması durumunda, talep bu artan arza yetişemiyor ise, hisse senedi fiyatları düşer. Aksine, hisse senedi arzı azalırsa, ancak talebi aynı kalırsa, hisse senedi fiyatları yükselir. Talebin artması, hisse senedi fiyatlarını arttırırken, talebin azalması hisse senedi fiyatlarının düşmesine neden olur. Bununla birlikte, yatırımcıların arz ve talep dengesini iyi anlamaları ve takip etmeleri, piyasa dalgalanmalarının etkisini en aza indirmelerine yardımcı olabilir.
(29/4/1959 tarihli ve 7258 sayılı Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile ilgili olup yerine işlenmiştir.)
7078
Madde 23
12/12/1984 3181 341 17/4/1985 3210 Mükerrer Madde 49, 73, 74, Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel 4/6/1985 3239 5, 11, 49, Mükerrer Madde 49, 72, 74, 75, 104, 112, 114, 115, 126, 127, 141 inci maddeyi takiben Ek Madde, 149, 168, 177, 183, 201, 202, 203, 206, 221, 223, 230, 231, 232, 233, Mükerrer Madde 257, 285, 313, 343, 344, 345, Mükerrer Madde 347, 352, 353, Mükerrer Madde 354, Mükerrer Madde 355, 356, 358, 361, 371, 376, Ek Bölüm Ek Madde 4, Ek Bölüm Ek Madde 11, Ek Bölüm Ek Madde 12, 377, 414, 415, Geçici Madde 12, Geçici Madde 13, Geçici Madde 14, Geçici Madde 15 1/1/1986 (1) 3332 Mükerrer Madde 298 (Geçici Madde 11) 1/1/1987 3418 5, 11, 135, Ek Madde 13, Geçici Madde 16 31/3/1988 3482 5 5/11/1988 (1) 3239 sayılı Kanunun 144 uncu maddesi uyarınca söz konusu Kanunun; 213 sayılı Kanunun değiştirilmesine ilişkin olan birinci bölümünün araziye ait, asgari ölçüde birim değer tesbiti için yeniden kurulan Takdir Komisyonları ve arazi ile ilgili diğer hükümleri ve yoklamadan maksat ve yoklama memurlarına ilişkin hükümleri 11/12/1985 tarihinde; arsalara ait asgari ölçüde birim değer tesbiti için yeniden kurulan Takdir Komisyonları ile ilgili hükümleri 1/3/1986 tarihinde, Bakanlar Kuruluna ve Maliye ve Gümrük Bakanlığına yetki veren hükümleri 1/1/1986 tarihinden geçerli olmak üzere 11/12/1985 tarihinde yürürlüğe girecektir. 3576-1 Değiştiren Kanunun/KHK’nin veya İptal Eden Kararın Numarası 213 sayılı Kanunun Değişen veya İptal Edilen Maddeleri Yürürlüğe Giriş Tarihi 3505 4, 227, 352, 358, Ek Madde 11 10/12/1988 10, 353, Mükerrer Madde 354, 359, 360 1/1/1989 tarihinden geçerli olmak üzere 10/12/1988 3689 4, Geçici Madde 17 1/1/1991 KHK/449 Ek Madde 13 15/10/1991 KHK/433 Ek Madde 13 15/7/1991 tarihinden geçerli olmak üzere 8/7/1991 3762 175, Mükerrer Madde 241, Mükerrer Madde 242 7/9/1991 3824 Mükerrer Madde 298 1/1/1992 tarihinden geçerli olmak üzere 11/7/1992 3946 Mükerrer Madde 414, Ek Madde 13 30/12/1993 40, 41, Ek Madde 10 1/1/1994 4008 8, 135, 220, Mükerrer Madde 227, Mükerrer Madde 257, Mükerrer Madde 315, 320, 353, Mükerrer Madde 354, 358, Geçici Madde 18 6/7/1994 30, Mükerrer Madde 196, Mükerrer Madde 298, 315, 344, Mükerrer Madde 347, 349, 350, 359, 360, 376 1/1/1995 274 1/1/1996 4108 8 1/1/1994 tarihinden geçerli olmak üzere 2/6/1995 Mükerrer Madde 227, 344 1/1/1995 tarihinden geçerli olmak üzere 2/6/1995 30, 163, 175, 320, 353, 359, 367 2/6/1995 KHK/570 Ek Madde 13 15/4/1997 tarihinden geçerli olmak üzere 3/4/1997 4315 Ek Madde 13 30/6/1997 tarihinden geçerli olmak üzere 25/12/1997 3576-2 Değiştiren Kanunun/KHK’nin veya İptal Eden Kararın Numarası 213 sayılı Kanunun Değişen veya İptal Edilen Maddeleri Yürürlüğe Giriş Tarihi 4369 5 inci maddenin 4 üncü fıkrası ve 6 ncı fıkrası ile müteakip fıkraları, 11, 30 uncu maddenin 5 ve 9 uncu bentleri, 135, 160 ncı maddeye eklenen fıkra, 173 üncü maddenin birinci fıkrasının 1 inci bendi, 235, 256, 257, 268, 280, Mükerrer Madde 298, 313, 352 nci maddenin 4 üncü bendi, 353, 355, 361, Mükerrer Madde 414, Geçiçi Madde 19, Geçiçi Madde 20 29/7/1998 279 31/12/1998 5 inci maddenin 3 üncü fıkrası, 30 uncu maddenin 7 nci bendi, 109, 112, 153, 154, 157, 160 ncı maddenin 2 nci fıkrası, 173 üncü maddenin 1 inci fıkrasının 2 nci bendi, 182, 185, 193, Mükerrer Madde 194, Mükerrer Madde 196, 220, 232, 233, 234, 238, 240, 247, 251, 331, 333, Dördüncü Kitabın İkinci Kısmının Üçüncü Bölüm Başlığı, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 344, 345, 346, 347, Bölüm Başlığıyla beraber Mükerrer Madde 347, 348, 349, 350, 352 nci maddenin 9 uncu bendi, 358, 359, 360, 363, 367, 371, 374, 376, Ek Madde 1, Ek Madde 6, Ek Madde 11, Geçiçi Madde 4, Geçiçi Madde 5, Geçiçi Madde 21, Geçiçi Madde 22, 1/1/1999 368 1/1/2003 4444 86, 112, Mükerrer Madde 115, 232, 235, 242,
213
Geçici Madde 11-(0)
Aşağıdaki cümleyi karşılaştırmalı bir form kullanarak yeniden yazın: "Onun arabası benimkinden daha hızlı".
Benim arabam, onunkinden daha yavaş.
CBSD'den etkilenen bir alanda bir çiftçi maniha ne kadar süre beklemelidir?
Çiftçiler, Cassava Brown Streak Disease (CBSD) tarafından etkilenen bir alanda maniha ekmeden önce en az 6 ay ile 1 yıl beklemelidir. Bu, virüsün toprağın içinde ölmesi veya azalması için yeterli süre tanır. Bu süre zarfında, çiftçi tüm maniha bitki kalıntılarını temizleme ve toprağın virüs inokulumunun birikimini azaltmak için tarlayı yabani otlardan arındırma gibi uygun arazi hazırlığı uygulamalıdır.
Bir ekibin parçası olarak çalışmanın faydaları nelerdir?
Bir ekibin parçası olarak çalışmanın aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok sayıda faydası olabilir: 1. Artan üretkenlik: Bir grup birey birlikte çalıştığında, genellikle herhangi bir kişinin tek başına başarabileceğinden daha fazlasını başarabilirler. Bunun nedeni kısmen, her kişinin kendi becerilerine ve güçlü yönlerine en uygun göreve odaklanabilmesini sağlayan işbölümüdür. 2. Artan yaratıcılık ve problem çözme: Bir ekip içindeki farklı bakış açıları, sorunlara daha yaratıcı ve yenilikçi çözümler getirilmesine yol açabilir. İşbirlikçi beyin fırtınası ve problem çözme, tek başına çalışan bir kişiden daha iyi fikirlere ve çözümlere yol açabilir. 3. Gelişmiş iletişim: Ekip üyeleri ortak bir hedef doğrultusunda birlikte çalışırken başarıya ulaşmak için birbirleriyle etkili bir şekilde iletişim kurmaları gerekir. Bu, gelişmiş iletişim becerilerini teşvik ederek daha iyi ilişkilere ve anlayışa yol açabilir. 4. Paylaşılan sorumluluk: Bir ekibin parçası olarak çalışırken, her üye grubun başarı ve başarısızlıklarının sorumluluğunu ve hesap verebilirliğini paylaşır. Bu, herhangi bir bireyin üzerindeki baskıyı azaltabilir ve birlik ve kolektif sahiplenme duygusunu teşvik edebilir. 5. Öğrenme ve gelişme fırsatları: Bir ekip içinde çalışmak, birbirlerinden öğrenme, uzmanlık ve becerileri paylaşma ve yeni yeterlilikler geliştirme fırsatları sağlar. Bu hem kişisel hem de mesleki gelişime yol açabilir. 6. Artan katılım ve motivasyon: Bir ekibin parçası olarak çalışmak motivasyonu ve katılımı artırabilir, çünkü bireyler grup içinde bir amaç ve aidiyet duygusu hissederler. Bu, diğer olumlu sonuçların yanı sıra iş memnuniyetinin, bağlılığın ve işte kalmanın artmasına yol açabilir.
Kişinin dokunulmazlığı ne anlama gelir
null
Kişinin dokunulmazlığı, bireyin bedensel ve ruhsal bütünlüğünün korunması anlamına gelir. hiç kimseye işkence, eziyet veya insan haysiyetiyle bağdaşmayan ceza ve muamele yapılamaz.
Kahverengi inekler çikolatalı süt mü üretir?
Hayır
Tarım ürünlerini koruma nedir?
Tarım ürünlerini koruma, tarım ürünlerini zararlılardan, hastalıklardan ve diğer tehditlerden korumak için kullanılan çeşitli yöntemleri ifade eder.
Sen sürdürülebilirlik konusunda çalışan bir yapay zekasın. Sana sorulan soruları doğru bir şekilde yanıtlamalısın.
Çevre koruma konusunda şirketlerin alması gereken önlemler nelerdir?
Şirketlerin çevre koruma konusunda alması gereken önlemler, sürdürülebilirlik ilkesine dayalı olarak çevresel etkilerini minimize etmek için bir dizi stratejiyi içerir. Öncelikle, üretim süreçlerinde enerji verimliliği sağlamak ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanmak büyük önem taşır. Ayrıca, atık yönetimi sistemleri geliştirerek geri dönüşüm ve yeniden kullanım olanaklarını artırmak, doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini sağlamak gerekir. Şirketler, çevresel etkilerini azaltmak için ISO 14001 gibi uluslararası standartlara uygun çevre yönetim sistemleri kurmalıdır. Bunun yanı sıra, ürünlerinin çevre dostu olmasını sağlamak için, düşük emisyonlu ve geri dönüştürülebilir malzemeler kullanmaları önemlidir. Tüm bu önlemler, şirketlerin çevresel sorumluluklarını yerine getirmelerini ve ekosisteme duyarlılık göstermelerini sağlar.
Bir GPT modeli kullanırken yapmanız gereken etik hususlar nelerdir?
Bir GPT modeli kullanırken yapmanız gereken etik hususlar şunlardır: 1. Verilerinizi inceleyin: GPT modelleri, eğitim verilerinden beslenir. Bu nedenle, eğitim verilerinin etik açıdan doğru olduğundan emin olmalısınız. 2. Varsayımlarınızı belirleyin: GPT modelleri, doğru veya yanlış olabilecek varsayımlar temelinde sonuçlar üretebilir. Bu nedenle, kullanımdaki varsayımları ve sonuçlarının doğruluğunu ve adil olup olmadığını anlamak için analiz etmek önemlidir. 3. Tanıtın ve açıklama yapın: GPT modelleri, sonuçları için tarih ve neden gösterme konusunda şeffaf olmalıdır. Bir modelin nasıl çalıştığına dair ayrıntılı bir açıklama yapılması ve sonuçların nasıl üretildiği hakkında net bilgi sağlanması önemlidir. 4. Geri besleme sağlayın: GPT modelleri, kullanım sırasında geri bildirim almalıdır. İnsan kullanıcıların geri bildirimi, modelin iyileştirilmesinde yardımcı olabilir. 5. Güvenlik konusunda dikkatli olun: Bazı GPT modelleri, yapay zeka saldırılarına karşı savunmasız olabilir. Bu nedenle, kullanılan modelin güvenliğini ve koruyucu önlemlerini doğrulamak önemlidir. 6. Tüm etik yasalara uyulmalıdır: GPT modelleri ile çalışırken, tüm yerel, federal ve uluslararası etik yasalara uymak önemlidir.
(Ek: 31/5/2012-6321/5 md.) Bu Kanunun 52 nci maddesine göre çıkarılan Yönetmelik çerçevesinde “İtfaiye Eri” kadro unvanına atanmak üzere açılmış olan sınav sonucunda başarılı oldukları ilan edildiği halde herhangi bir sebeple atamaları yapılmamış olanlar, bu işlemler sebebiyle dava açmış olmaları halinde davadan vazgeçmeleri, açmış oldukları dava lehlerine sonuçlananlar ise mahkeme tarafından karara bağlanmış tazminat veya geriye dönük maaş haklarından yazılı olarak feragat etmeleri kaydıyla, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde atama işlemleri tamamlanarak göreve başlatılır.
5393
Geçici Madde 7
Sunulan pasajdan, gün batımının temel aşamalarını özetleyin.
Gün batımı olarak da bilinen gün batımı, Dünya'nın dönüşü nedeniyle Güneş'in ufkun altında her gün kaybolmasıdır. Dünyanın her yerinden bakıldığında (Kuzey ve Güney kutupları hariç), ekinoks Güneşi, hem ilkbahar hem de sonbahar ekinoksları anında batıya doğru batar. Kuzey Yarımküre'den bakıldığında, Güneş ilkbahar ve yaz aylarında kuzeybatıya (veya hiç batmaz), sonbahar ve kış aylarında ise güneybatıya batar; Güney Yarımküre için bu mevsimler tersine çevrilir. Güneşin batma zamanı astronomide Güneş'in üst kısmının ufkun altında kaybolduğu an olarak tanımlanır. Ufkun yakınında, atmosferik kırılma, güneş ışınlarının, bir gün batımı gözlemlendiğinde geometrik olarak güneş diskinin zaten ufkun yaklaşık bir çap altında olduğu bir ölçüde bozulmasına neden olur. Gün batımı, üç aşamaya ayrılan alacakaranlıktan farklıdır. Birincisi, Güneş ufkun altında kaybolduğunda başlayan ve ufkun 6 derece altına inene kadar devam eden sivil alacakaranlıktır. İkinci aşama, ufkun 6 ila 12 derece altındaki deniz alacakaranlığıdır. Üçüncü aşama, Güneş'in ufkun 12 ila 18 derece altında olduğu dönem olan astronomik alacakaranlıktır. Alacakaranlık, astronomik alacakaranlığın en sonundadır ve geceden hemen önceki alacakaranlığın en karanlık anıdır. Son olarak, Güneş ufkun 18 derece altına indiğinde ve artık gökyüzünü aydınlatmadığında gece meydana gelir. Kuzey Kutup Dairesi'nden daha kuzeydeki ve Antarktik Daire'den daha güneydeki konumlar, kutup günü veya kutup gecesinin 24 saat boyunca sürekli olarak devam ettiği yılın en az bir gününde tam bir gün batımı veya gün doğumu yaşamaz.
Özetle, gün batımı üç aşamadan oluşur: sivil alacakaranlık, deniz alacakaranlığı ve astronomik alacakaranlık. Güneş'in ufkun altında kaybolduğu an gün batımı olarak tanımlanır. Farklı konumlarda gün batımı ve gün doğumu süreleri değişebilir.
İki nesneyi karşılaştırın ve neden birinin diğerinden daha iyi olduğunu açıklayın.
1. Nesne: Apple TV 2. Nesne: Google Chromecast
Apple TV ile Google Chromecast arasında karşılaştırma yapacak olursak, Apple TV'nin birkaç avantajı vardır. Birincisi, Apple TV, Chromecast'a göre daha gelişmiş bir cihazdır. Apple TV, App Store'u kullanarak birçok uygulama sunar ve ayrıca AirPlay özelliği ile diğer Apple cihazlarınıza bağlanabilir. Bu özellik, bir iPhone veya iPad üzerinden Apple TV'ye fotoğraf, video ve müzik akışı yapmanıza olanak tanır. İkincisi, Apple TV, Chromecast'a göre daha fazla depolama alanına sahiptir. Chromecast, neredeyse tüm verileri bulut depolama alanlarına aktarırken, Apple TV yerel depolama alanına sahiptir ve bu, filmlerinizin ve müziğinizin daha hızlı yüklenmesine olanak tanır. Üçüncü olarak, Apple TV, Chromecast'a göre daha kaliteli bir yönetim deneyimi sunar. Apple TV'nin kullanıcı arayüzü, Chromecast'in kullanımı kadar basit olsa da daha özelleştirilebilir ve kullanımı daha kolaydır. Sonuç olarak, Apple TV, Chromecast'a göre daha gelişmiş, daha geniş fırsatlar sunan ve yönetim deneyimi açısından daha kaliteli bir cihazdır.
Sınıfımızın öğretmeni, bizlere okuma alışkanlığının önemini vurgulamak için sık sık kitap önerileri veriyor. Her öğrenciye uygun bir tür bulunabileceğini ve kitap okumanın hayal gücünü geliştirdiğini belirtiyor. Ayrıca, düzenli kitap okuyan öğrencilerin genellikle daha iyi yazma ve konuşma becerilerine sahip olduklarını da ekliyor. Bu nedenle, her ay bir kitap okuma etkinliği düzenlenerek, öğrencilerin kendi tercihleri doğrultusunda kitap seçmeleri teşvik ediliyor. Öğrenciler, bu etkinlik sayesinde hem okuma alışkanlıklarını geliştiriyor hem de yaşlarına uygun farklı kitaplar keşfediyor. metinden aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?
Kitap önerileri konusunda öğretmenimiz sık sık öğrencilere tavsiyelerde bulunuyor. Öğrencilerin düzenli kitap okumaları yazma ve konuşma becerilerini geliştirebilir. Kitap okuma etkinliği her ay düzenleniyor ve öğrencilerin tercihlerine göre kitap seçmeleri teşvik ediliyor. Öğrenciler sadece belirli türdeki kitapları okuyarak hayal güçlerini geliştirebilirler.
Öğrenciler sadece belirli türdeki kitapları okuyarak hayal güçlerini geliştirebilirler.
Şehirlerdeki aşırı kalabalığın sonuçlarını ayrıntılı olarak açıklayın.
Şehirlerde aşırı kalabalık, çeşitli olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlar şu şekilde sıralanabilir: 1. Trafik Sıkışıklığı: Aşırı kalabalık nedeniyle, trafik sıkışıklığı oluşur. Bu da insanların zamanında gitmek istedikleri yere ulaşmalarını zorlaştırır. Ayrıca artan trafik kazaları riski de beraberinde gelir. 2. Hava Kirliliği: Yoğun trafik ve sanayi faaliyetleri, şehirlerde hava kirliliğinin artmasına neden olur. Bu da sağlık sorunlarına yol açabilir. 3. Yüksek Yaşam Maliyetleri: Şehirlerde konut, gıda ve diğer temel ihtiyaçların fiyatları yüksektir. Aşırı kalabalık durumunda, bu maliyetler daha da artar. 4. Stresli Yaşam: Kalabalık şehirlerde insanlar arasında sıkışık yaşama koşulları nedeniyle, stres seviyesi yüksektir. Bu durum da psikolojik sorunlara yol açabilir. 5. Su ve Enerji Kaynaklarına Yük: Şehirlerdeki su ve enerji kaynakları aşırı kalabalık durumunda daha fazla talep görür. Bu da kaynakların çabuk tükenmesine ve pahalılaşmasına neden olabilir. 6. Suistimaller: Şehirlerde aşırı kalabalık durumunda, suistimalleri de artar. Bu da sokak suyu koşullarının olumsuz etkilenmesine neden olur. 7. Toplumsal Sorunlar: Kalabalık şehirler, suça eğilimli davranışlara da neden olabilir. Ayrıca çöp sorunları da artar ve insan sağlığını etkileyebilir.
"Yapay Zekanın Felsefesi" makalesini özetleyin ve ana noktalarını açıklayın.
"Yapay Zekanın Felsefesi" makalesi, yapay zeka teknolojisinin felsefi boyutlarına odaklanır. Makale, yapay zeka teknolojisi ile ilgili farklı felsefi görüşleri ve yapılan tartışmaları ele alır. Ana noktaları şöyledir: 1. Yapay zeka teknolojisi, insan aklını taklit etme hedefiyle geliştirilmiştir. Teknolojinin bu hedefi, insan zekasının doğasını anlamaya ve insan zekasını bilgisayar programlarına aktarmaya yönelik felsefi bir soru yaratmıştır: "Zeka nedir ve nasıl çalışır?" 2. Yapay zeka teknolojisi, insan zekasının doğası hakkındaki farklı felsefi görüşler ve tartışmaları ortaya çıkarmıştır. Örneğin, bazı filozoflar, zekanın doğasının matematiksel algoritmalar ve sembolik bilgi işlemi ile açıklanabileceğini düşünürken, diğerleri zekanın daha soyut bir kavram olduğuna ve matematiksel bir açıklamanın yetersiz kaldığına inanırlar. 3. Bilişsel bilimler ve yapay zeka teknolojisi arasındaki etkileşim, insan zekasının doğasına yönelik felsefi soruları da artırmıştır. Bu sorular arasında, insanın düşünme, öğrenme ve bilgiyi işleme süreçleri hakkında bilgi edinme, zekanın sınırları ve potansiyeli, ayrık ve sürekli matematiksel modellerin kullanımı gibi konular yer alır. 4. Yapay zeka teknolojisi, etik ve toplumsal sorunları da beraberinde getirmiştir. Örneğin, yapay zeka teknolojisine ve algoritmalarına dayalı kararlar adaletsiz olabilir veya ayrımcılık yapabilir. Bu nedenle, teknolojinin etik bir şekilde tasarlanmasını ve kullanılmasını sağlamak, yapay zeka teknolojisinin felsefi boyutlarının önemli bir bölümünü oluşturur. Makale, yapay zeka teknolojisinin felsefi boyutlarının oldukça geniş ve karmaşık olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle, teknolojinin geliştirilmesi ve kullanılması ile ilgili felsefi sorular ve tartışmalar devam etmektedir.
Kaz ve kaz arasındaki fark nedir?
Kaz, bir kuş türüdür ve genellikle büyük boyutları ve uzun boyunlarıyla tanınır. Kazlar tipleri dışında kara ve yüzgeçli ayakları ile tanınabilirler. Kazlar arasındaki farklar, türlerine veya alt türlerine bağlıdır. Bunlar arasında renk, boyut, gagalarının şekli, tüylerinin yapısı gibi özellikler bulunabilir. Kaz ise, genellikle sıcak iklimlerde yaşayan ve göçmen bir kuş türüdür. Kazlar ayrıca küçük ve yuvarlak gövdeleri, kısa ve kalın boyunları ve kısa, kalın gagaları ile tanınır.
Verilen cümleyi emir kipine çevirin.
Lütfen ışıkları söndürmeyi unutmayın.
Işıkları söndürmeyi unutmayın. (Emir kipi)
Alfred Jingle, Dickens'ın romanında yer alır.
Doğru. Alfred Jingle, Charles Dickens'ın ünlü romanı "The Pickwick Papers"da (Pickwick Kulübü) yer alan bir karakterdir.
Aşağıdaki makaledeki mali bilgileri birleştirin.
Walmart Inc.'in çevrimiçi satışlarından elde ettiği karda artış görüldü. Perakende devinin Çin dışındaki operasyonlarında web satışlarında %37 oranında artış gördüğü bildirildi. Bu, normal %20 ila %25 büyüme oranlarıyla karşılaştırıldığında beklenmedik bir başarıydı.
Finansal Özet: Walmart Inc, Çin dışındaki operasyonlarında web satışlarında %37'lik bir artış bildirdi; bu oran, %20 ila %25'lik olağan büyüme oranını aştı.
Hangi enstrümanın telli veya perküsyon olduğunu belirleyin: Kanjira, Hommel
Kanjira: Perküsyon Hommel: Telli
Cümlelerin hangisinde isim cümlesi kullanılmıştır?
Ali, dün okula gitmedi. Çiçekler, bahçede güzel kokuyor. Beni görünce sevinçten havalara uçtum. Kediler, evde oynuyor.
Beni görünce sevinçten havalara uçtum.
Alacaklı yoksa veya rehin hakkından feragat ederse borçlu, tapu kütüğündeki tescili terkin ettirip ettirmemekte serbesttir. Borçlu, zilyetliğine geçmiş olan senedi yeniden tedavüle çıkartabilir. 2.
4721
Madde 918
"Yaşlılara bakmak özen gerektirir" cümlesini yeniden yazın, bu nedenle zorunlu bir talimattır.
"Yaşlılara özenle bakmak zorunludur."
Anayasa mahkemesi'ne kimler bireysel başvuru yapabilir?
null
Anayasa mahkemesi'ne, temel hak ve özgürlüklerinin ihlal edildiğini iddia eden herkes bireysel başvuru yapabilir.
Köşeleri (1,4), (4,4), (4,6) ve (6,2) olan bir yamuğun alanını bulun.
İlk olarak, yamuğun iki alt parçasının alanlarını hesaplıyoruz. 1. Alt parça: Köşeleri (1,4), (4,4) ve (4,6) olan dikdörtgenin alanı Bu dikdörtgenin uzunluğu 4-1=3 birim, genişliği ise 6-4=2 birimdir. Alan = uzunluk x genişlik = 3 x 2 = 6 birim kare 2. Alt parça: Köşeleri (4,4), (4,6) ve (6,2) olan üçgenin alanı Üçgenin taban uzunluğu 6-4=2 birimdir, yüksekliği ise 4-2=2 birimdir. Alan = 1/2 x taban uzunluğu x yükseklik = 1/2 x 2 x 2 = 2 birim kare Yamuğun alanı, alt parçaların alanlarının toplamına eşittir: Alan = 6 birim kare + 2 birim kare = 8 birim kare
Bu pasajdan, hem doğum hem de evlat edinme dahil olmak üzere Hawking'in kardeşlerinin isimlerini çıkarın ve kurşunlarla ayırın.
Hawking, 8 Ocak 1942'de Oxford'da Frank ve Isobel Eileen Hawking'in (kızlık soyadı Walker) oğlu olarak dünyaya geldi.[27][28] Hawking'in annesi Glasgow, İskoçya'da doktor bir ailede dünyaya geldi.[29][30] Yorkshire'dan olan zengin baba tarafından büyük büyükbabası, çiftlik arazisi satın alarak kendini aşırı genişletti ve ardından 20. yüzyılın başlarındaki büyük tarımsal bunalımda iflas etti.[30] Baba tarafından büyük büyükannesi, evlerinde bir okul açarak aileyi mali yıkımdan kurtardı.[30] Ailelerinin mali kısıtlamalarına rağmen, her iki ebeveyn de, Frank'in tıp okuduğu ve Isobel'in Felsefe, Politika ve Ekonomi okuduğu Oxford Üniversitesi'ne gitti. Isobel bir tıbbi araştırma enstitüsünde sekreter olarak çalıştı ve Frank bir tıp araştırmacısıydı.[28][31] Hawking'in Philippa ve Mary adında iki küçük kız kardeşi ve Edward Frank David (1955–2003) adında evlatlık bir erkek kardeşi vardı.[32] https://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking
Hawking'in annesi Isobel Eileen Hawking (kızlık soyadı Walker) ve babası Frank Hawking'in önce Hawking'in Philippa ve Mary adında iki küçük kız kardeşi vardı ve daha sonra Edward Frank David (1955–2003) adında evlatlık bir erkek kardeşleri oldu.
ila 30 (28/3/2001 tarihli ve 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile ilgili olup yerine işlenmiştir.)
6327
Madde 16
Bu makaleyi alın ve kelime sayısını 500 kelimeye düşürün
Bu araştırma makalesinin amacı, öğrencilerin liseden hemen sonra üniversiteye gitmeyi tercih etme nedenlerini incelemek ve bu kararın yararlarını ve sakıncalarını analiz etmektir. Kolej her zaman Amerikan rüyasının önemli bir parçası olarak görülmüştür. Pek çok kişi tarafından daha iyi bir yaşama, daha iyi işlere ve daha fazla ekonomik istikrara erişim sağlayan bir bilet olarak görüldü. Ayrıca bireylere eğitimlerini ilerletme şansı verir ve bu da onlara profesyonel dünyada daha fazla fırsat verebilir. Ne yazık ki, üniversiteye gitmenin maliyeti son yıllarda hızla arttı; öğrenim ücretleri ve harçlar, ortalama bir öğrencinin devam etmesini üniversiteye giderek daha zor hale getiriyor. Maliyetlere rağmen, öğrenciler yeni becerilere, artan iş fırsatlarına ve artan kazanç potansiyeline duyulan ihtiyacı gerekçe göstererek üniversiteye gitmeye devam ediyor. Üniversitenin mali sonuçlarına ek olarak, öğrenciler sosyal sonuçları da dikkate almalıdır. Kolej stresli bir deneyim olabilir ve akademik olarak performans gösterme baskısı bunaltıcı olabilir. Ayrıca, evde yaşamanın nispeten korunaklı yaşam tarzından kendi başına yaşamaya geçiş zor olabilir. Sonuç olarak, liseden hemen sonra üniversiteye gitmek riskleri de beraberinde getiriyor, ancak bu çabada başarı bulmak da mümkün. Uygun planlama, özveri ve kararlılıkla, bir üniversite diploması almanın faydaları risklerden ağır basar.
Bu makale, liseden hemen sonra üniversiteye gitmenin nedenlerini ve sonuçlarını incelemek amacını taşımaktadır. Amerikan rüyasının bir parçası olarak görülen bir üniversite eğitimi, bireylere daha iyi bir gelecek sağlayabilir. Ancak son yıllarda, üniversiteye gitmenin maliyeti artmaktadır. Öğrenciler artan maliyetler ve baskı altında akademik performans gösterme gibi sosyal sonuçları düşünerek üniversiteye gitmeye karar vermeleri gerekmektedir. Bununla birlikte, uygun planlama ve kararlılıkla, üniversite diploması almanın faydalarının risklerden ağır basabileceği de unutulmamalıdır.
10.000$'lık bir kredinin basit faizini hesaplamak için bir komut dosyası oluşturun.
Elbette! Basit faiz 'I = P * r * t' formülü kullanılarak hesaplanır; burada 'I' faizdir, 'P' ana paradır (kredinin başlangıç tutarı), 'r' yıllık faiz oranıdır ve ' t` kredinin yıl cinsinden süresidir. İşte 10.000 ABD Doları tutarındaki bir kredinin basit faizini hesaplayan örnek bir komut dosyası: ```python def simple_interest(anapara, oran, zaman): faiz = anapara * oran * zaman getiri faizi # anaparayı, oranı ve zaman değerlerini tanımlayın anapara = 10000 oran = 0,05 # örneğin, %5 yıllık faiz oranı süre = 2 # kredi 2 yıllık bir süre içindir # simple_interest fonksiyonunu çağırın ve sonucu yazdırın faiz = simple_interest(anapara, oran, zaman) print('Basit 10.000 $'lık bir kredinin faizi:', faiz) ``` Bu komut dosyası aşağıdaki çıktıyı verecektir: ``` 10.000 $'lık bir kredinin basit faizi: 1000,0 ``` Bu, 10.000 $'lık bir kredinin basit faizi anlamına gelir 2 yıl süreyle yıllık %5 faiz oranıyla 1.000$'dır. Elbette, diğer senaryolar için basit faizi hesaplamak amacıyla komut dosyasındaki "anapara", "oran" ve "zaman" değerlerini değiştirebilirsiniz.
Twelve Foot Ninja'nın "Culture War" şarkısı ne anlatıyor?
Twelve Foot Ninja'nın "Culture War" şarkısı aşırı ideolojilerin ve dogmatik inançların toplum üzerindeki olumsuz etkisini konu alıyor. Fikirlerin bulaşıcı ve zararlı olabileceği, çatışma ve bölünmeye yol açabileceği fikrini ifade eder. Şarkı sözleri aynı zamanda bu tür bölünmelerden kaynaklanabilecek yabancılaşma ve hayal kırıklığı duygularına da değiniyor.
Katiller bir grup mu?
The Killers, 2001 yılında Brandon Flowers (baş vokal, klavye, bas) ve Dave Keuning (baş gitar, arka vokal) tarafından Las Vegas'ta kurulmuş bir Amerikan rock grubudur. İlk günlerinde bir dizi kısa süreli basçı ve davulcudan geçtikten sonra, hem Mark Stoermer (bas, ritim gitar, arka vokal) hem de Ronnie Vannucci Jr. (davul, perküsyon) 2002'de gruba katıldı.[1] Grubun adı, New Order şarkısı "Crystal"ın klibinde tasvir edilen hayali bir grubun bas davulundaki logodan türetilmiştir.[2]
The Killers, 2001 yılında Brandon Flowers (baş vokal, klavye, bas) ve Dave Keuning (baş gitar, arka vokal) tarafından Las Vegas'ta kurulmuş bir Amerikan rock grubudur. İlk günlerinde bir dizi kısa süreli basçı ve davulcudan geçtikten sonra, hem Mark Stoermer (bas, ritim gitar, arka vokal) hem de Ronnie Vannucci Jr. (davul, perküsyon) 2002 yılında gruba katıldı. New Order şarkısı Crystal'ın müzik videosunda tasvir edilen hayali bir grubun bas davulundaki bir logodan türetilmiştir.
Cümleyi tamamlamak için uygun bir ifade giriniz.
Haberi duyunca bir ________ bıraktı.
şok
Annemler, yılda bir defa, genellikle yaz aylarında, memleketlerine giderler. Biz de onlarla birlikte gideriz. Vapurla gitmeyi severim. Deniz, güneş, martılar, çok sevdiğim bir tatil. Annemle birlikte sahilde yürür, denize girer, güneşleniriz. Hava karardığında, babamla balık tutarız. Kısacası, her yaz aynı yer, aynı keyif. Bu gelenek, ailemizin mutluluğunu artırıyor. Parçadaki hangi cümle düşünce akışını bozar?
Annemler, yılda bir defa, genellikle yaz aylarında, memleketlerine giderler. Vapurla gitmeyi severim. Deniz, güneş, martılar, çok sevdiğim bir tatil. Annemle birlikte sahilde yürür, denize girer, güneşleniriz. Hava karardığında, babamla balık tutarız.
Annemler, yılda bir defa, genellikle yaz aylarında, memleketlerine giderler.
Aşağıdaki veritabanı için tabloyu tasarlayın
Çalışan yönetimi veritabanı
| Sütun Adı | Veri Türü | Açıklama | | ------------ | ------------- | --------------------------| | Çalışan_id | Tamsayı | Çalışan için benzersiz kimlik | | Ad_ad | Dize | Çalışanın adı | | Soyadı | Dize | Çalışanın soyadı | | Bölüm | Dize | Çalışan departmanı | | İş_başlığı | Dize | Çalışanın iş unvanı | | Kira_tarihi | Tarih | Çalışanın işe alındığı tarih | | Maaş | Ondalık | Çalışanın maaşı | | Yönetici_kimliği | Tamsayı | Çalışanın yönetici kimliği | | E-posta | Dize | Çalışanın e-posta adresi | | Telefon_numarası | Dize | Çalışanın telefon numarası |
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı; bakanlıkla koordineli olarak sanayi sitelerinde çıraklık eğitimi kurumlarının yer almasına yardımcı olur.
3308
Madde 34
Mavi boncuk hakkında pek çok rivayet var. Kimisi mavi boncuğun, kötü gözlerden korunmak için kullanıldığına inanır. Kimisi ise onun uğur getirdiğine dair söylentilere kulak asmaz. Mavi boncuğun Türk kültüründe özel bir yeri vardır. Kimi bölgelerde bebeklerin bileğine takılan mavi boncuğun çocuğu kötü enerjilerden koruduğuna inanılır. Ayrıca evin kapısına asılan mavi boncuk, eve girenlerin kötü niyetlerinden korunmasına yardımcı olacağına inanılır. Aşağıdaki metinde hangi cümle ana fikri destekler?
Mavi boncuk, kötü gözlerden korunmak için kullanılır. Mavi boncuğun uğur getirmediğine dair söylentilere inananlar vardır. Bebeklerin bileğine takılan mavi boncuğun onları kötü enerjilerden koruduğuna inanılır. Evin kapısına asılan mavi boncuk, kötü niyetli kişilerden korur.
Bebeklerin bileğine takılan mavi boncuğun onları kötü enerjilerden koruduğuna inanılır.
Olimpiyatlarda en çok madalya kazanan ilk 5 kişiyi listeleyin
null
1. Michael Phelps - 28 madalya 2. Larisa Latynina - 18 madalya 3. Marit Björgen - 15 madalya 4. Nikolay Andrianov - 15 madalya 5. Ole Einar Bjorndalen - 13 madalya
(1) İhtiyati haciz kararı uygulanacağı sırada, gemi fiilen hareket etmiş veya seferde bulunuyorsa, 1366 ncı maddenin ikinci ilâ dördüncü fıkralarında öngörülen işlemlerden başka, a) Türk Bayraklı gemilerde ihtiyati haciz kararı, malike, malik olmayan donatana ve borçtan şahsen sorumlu bulunan kişiye tebliğ edilir ve deniz alacağı için on gün içinde teminat verilmesi, aksi hâlde geminin izleyen ilk seferinde icra dairesine teslim olunması ihtar olunur, geminin teslim edilmemesi hâlinde, fail hakkında Türk Ceza Kanununun 289 uncu maddesine göre cezaya hükmolunur; b) Yabancı bayraklı gemilerde ihtiyati haciz kararı, sahil güvenlik komutanlığının yardımı alınarak, gemi Türk karasularını terkedinceye kadar uygulanabilir. e)
6102
Madde 1367
Askorbik Asidin kimyasal formülü nedir?
Askorbik asidin kimyasal formülü C6H8O6'dır.
Aşağıdaki ifadeyi doğru veya yanlış olarak sınıflandırın. 'Para bütün kötülüklerin köküdür.'
Bu ifade bir fikir ve inanç meselesidir, dolayısıyla kesinlikle doğru veya yanlış olarak sınıflandırılamaz. Bu ifade, İncil'den "para sevgisinin her türlü kötülüğün kökü olduğunu" belirten 1 Timoteos 6:10 pasajının sıklıkla yanlış alıntılanan bir versiyonudur. Yanlış alıntı yapma meselesinin ötesinde, paranın ve para peşinde koşmanın zarar vermede oynadığı rol konusunda görüşler büyük farklılıklar gösteriyor. Bazı insanlar para peşinde koşmanın ve zenginlik biriktirme arzusunun açgözlülük ve bencil davranışlara yol açabileceğine inanırken, bazıları da paranın bireylerin niyet ve eylemlerine bağlı olarak iyi veya kötü yönde kullanılabilecek bir araç olduğuna inanır.
Aşağıdakilerden hangisi büyük harfle başlayan isimdir?
masa kitap öğretmen istanbul
öğretmen
Bir belediye, savaş durumunda temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılamayacağını kararlaştırmıştır. Bu uygulama Anayasanın 15. Maddesi'ne aykırı mıdır?
null
Evet, Anayasanın 15. Maddesi, savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hallerde temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılabileceğini vurgular. Bu tür bir uygulama Anayasa'ya aykırıdır.